Vielä ehtii hakea Kelan kuntoutuspsykoterapiaa!

vehnänorasjauhe

Viime hetket hakeutua yksityiseen psykoterapiaan Kelan tuella ovat käsillä. Lähivuosina kuntoutusterapia ja vaativa lääkinnällinen kuntouts (jota usein haetaan kuntoutusterapian jatkoksi) siirtyvät Kelalta maakunnille. Se tarkoittaa käytännössä sairaanhoitopiirejä.

Osa terapiaan valtion budjetista myönnetystä rahasta ei ole enää korvamerkittyä, joten maakunnat saavat käyttää sen halutessaan muuhunkin terveydenhuoltoon. Terapiaan tulee todennäköisesti liikenemään aiempaa vähemmän rahaa.

Sairaanhoitopiireissä terapian hakeminen muuttuu byrokraattisemmaksi ja vaihtoehdot vähenevät.

Kelassa pääsee kuntoutuspsykoterapiaan yhdellä psykiatrin kirjoittamalla B-lausunnolla, jossa psykiatri toteaa asiakkaan tarvitsevan terapiaa säilyttääkseen tai palauttaakseen työ- tai opiskelukykynsä. Psykiatri voi olla yksityinen tai julkinen. Yksityisen psykiatrin voi valita itse ja hänen kanssaan voi sopia B-lausunnosta siten ettei sen muotoilut "särje korvaa".

Tietosuojakin säilyy kun Omakannassa voi rastittaa käyntikohtaisen luovutuskiellon psykiatrin vastaanotolla tehdyistä merkinnöistä.

Julkisella puolella sairaanhoitopiirin psyk.polilla ei voi valita psykiatriaan. Potilastekstien salaukseen ei ole mahdollisuutta , kun psykiatriset tekstit näkyvät koko oman alueen erikoissairaanhoidossa, eikä niitä voi Omakannassa rastittaa piiloon. Lausuntojen muotoiluun voi koettaa vaikuttaa neuvottelemalla kuten yksityiselläkin, mutta onnistuminen on paljon psykiatrin hyväntahtoisuudesta kiinni, eikä järjestelmä tue tällaista potilaan toiveiden huomioimista. Eikä siihen useimmiten riitä aikaakaan.

Kun Kela myöntää terapian, voi terapeutin valita laajasta joukosta eri suuntauksia ja henkilöitä.
Terapeuttia voi vaihtaa useamman kerran kuntoutusaikana jos yhteistyö ei suju toivotulla tavalla.

Sairaanhoitopiirissä terapiaan hakeutuvaa testataan ja arvioidaan monin tavoin ennen kuin päätetään saako hoitoa ja minkälaista. Persoonallisuus kartoitetaan ja elämä käydään lapsuutta myöten läpi. Merkintöjä sähköiseen potilaskertomukseen tulee paljon. Tuloksena on potilaan luokitteleminen "soveltuvaksi" tai "soveltumattomaksi" tietynlaiseen terapiaan, tai terapiaan yleensä.

Terapeuttivalikoima on sairaanhoitopiireissä pienempi kuin Kelassa. Sh-piirit valitsevat ja kilpailuttavat yksityiset terapeutit joilta ostavat terapiaa, ja se joukko on harvalukuinen verrattuna Kelan tarjoamaan. Monet hyvin koulutetut ja kokeneet terapeutit on suljettu kilpailutuksesta kokonaan pois, mm. traumapsykoterapeutit.

Monet sairaanhoitopiirit, niiden joukossa HUS, ovat hiljattain julistaneet suuntaavansa kuntoutusresurssit jatkossa pääasiassa lyhytterapioihin ja kognitiivisiin terapioihin.

Pitkäkestoiset ja psykodynaamiset terapiat jäävät siis vähemmälle. Niiden etuna on terapeutin oma pitkä koulutuspsykoterapia, joka tekee hoidosta potilaan kannalta turvallisemman. Psykodynaamisesti suuntautunut terapeutti käy omassa hoidossaan jopa 360 tuntia ennen pätevöitymistään. Kognitiiviselta terapeutilta edellytetään 40 ja integratiiviselta 80 tuntia koulutuspsykoterapiaa.

Vielä ehtii hakea siis Kelasta. Aloitetut terapiat hoidetaan Kelasta loppuun vaikka systeemi muuttuisi jo niiden kuluessa.

13

1881

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyi.hitto

      Vedä tollopeloton itsesi k**lakiikkuun.
      Höperö tyyppi.
      Maksan omasta pörssistäni peijaiskulut.
      Yhteiskunta kiittää jos sinusta eroon pääsee.
      Ei sinusta p*skasta ole kuitenkaan mihinkään miehentyöhön

      • tollopeloton

        Kommenttisi huvittavat minua.


      • KädetTaskussa

        Miesten työt on lähinnä toisiinsa nojailua. Seisoskelua.


    • klopui

      Onko samalla pakko popsia psyykelääkkeitä?

      • vehnänorasjauhe

        Ei ole. Joskus kai on ollut mutta siitä on vuosia. Mutta jos sellaista yhä joskus vaadittaisiin niin voihan ne lääkkeet ostaa apteekista ja jättää syömättä.


    • Uskallus

      Itselleni kävi näin. Puhuin yhdestä aiheesta terapiassa. Jotenkin asia levisi ulkopuolisille ja minua alettiin rankasti kiusaamaan. Tosin kyseessä oli tavallinen keskusteluapu, ei psykoterapia. Mutta varmaa on, ettei salassa pysy oikein mikään nykyään.

      Älkää ainakaan hankalista aiheista erehtykö puhumaan, esim. hankalat työkaverit tai ihmissuhteet. Veikkaan, että tämä ongelma on huomattu ja nyt sitten muutetaan näitä ehtoja psykoterapiaan sen tähden.

      Kaikki eivät ymmärrä suojella itseään näissä terapia asioissa. Järkevää asennoitua, kuin salaisen agentin kuulustelussa olisi, näin niin kuin kärjistetysti.

      • vehnänorasjauhe

        Olet oikeassa. Nähdäkseni salassapitoasia ei kuitenkaan liity siihen että terapiaa ollaan siirtämässä Kelasta sairaanhoitopiireille.

        Kaikilla hoitoalalla toimivilla on vaitiolovelvollisuus. Sen rikkominen on oikeudellinen kysymys.

        Mutta iso ongelma on se, että tämä periaatteellinen salassapitovelvollisuus vesittyy kokonaan julkisessa mielenterveyshoidossa, jossa a) kaikki on ns. tiimityötä ja b) kaikesta tehdään kirjauksia ja c) näiden kirjausten näkymistä on viime aikoina laajennettu muille samassa yksikössä - eli koko terveyskeskuksessa tai sairaanhoitopiirissä - työskenteleville terveydenhuollon työntekijöille, jotka hoitavat kyseistä potilasta.

        Yksityinen puoli on vielä toistaiseksi parempi näissä asioissa. Terapeutti joka pitää paperiarkistoa ei ole velvollinen kirjaamaan mitään Kantaan (tämä asia on kuulemma muuttumassa mutta ei ihan lähivuosina). Lääkärikeskuksessa työskentelevä terapeutti joutuu kirjaamaan jotain sähköiseen järjestelmään joka näkyy Kannassa, mutta tällöinkin asiakas voi ruksata Omakannassa piiloon hänen tekemänsä merkinnät niin että ne eivät näy muissa kuin kyseisessä lääkärikeskuksessa. Ja monilla yksityisillä lääkärikeskuksilla kuten esim. Mehiläisellä ja Diacorilla asiakas voi halutessaan salata jokaisen käynnin keskuksen muilta lääkäreiltä. Yksityisyyden voi siis suojata varsin tehokkaasti jos haluaa.

        Julkisessa psykiatrisessa hoidossa ei voi tehdä mitään tällaisia kieltoja. Yksittäiset käyntikohtaiset merkinnät eivät toimi oman sairaanhoitopiirin sisällä, ne estävät näkyvyyden vain muihin yksiköihin kuten yksityisille ja muualla maassa toimiville sairaanhoidon yksiköille.

        Se että julkisella puolella ei voi potilas (joka on siellä siis ensisijaisesti POTILAS, ei ASIAKAS kuten yksityisellä) salata psykiatrisia tai muita arkaluontoisina pitämiään asioita, on osa julkisen terveydenhuollon nykyideologiaa. Pyritään ns. kokonaisvaltaiseen hoitoon. Itse ajattelen että kyseinen käsite on täysin väärinymmärretty.

        Tiimityö kuuluu olennaisena osana julkiseen mielenterveyshoitoon ja tarkoittaa sitä että MIKÄÄN mitä kerrot itsestäsi ja elämästäsi terapeutille, psykologille tai hoitajalle EI PYSY SALASSA vaan se KUULUU KOKO TIIMILLE. Tämä tarkoittaa tarkkoja kirjaamisia kaikesta mitä sanot, ja sitä että moni ihminen ko. laitoksessa lukee ne.

        Sairaaloissa psykiatrisia potilaskertomuksia saa nykyään lukea koko hoitohenkilökunta alkaen somaattisten alojen lääkäreistä sairaanhoitajiin ja fysioterapeutteihin.

        Joskus voi koettaa sopia hoitohenkilön kanssa että hän ei kirjaisi jotain tiettyä erityisen arkaluontoista asiaa, mutta omieni ja muiden kokemusten mukaan tämä on käytännössä erittäin vaikeaa, jo ajanpuutteesta johtuen. Hoitohenkilö kirjaa ne asiat jotka hän katsoo tärkeiksi ja tavalla jota hän pitää oikeana, ja se voi poiketa paljonkin siitä miten potilas (huom. ei siis "asiakas") kokee.

        Yksityisellä puolellakin tehdään lakisääteisiä kirjauksia, mutta oma kokemukseni on että siellä voi paljon paremmin sopia niiden sisällöstä ja rajata mitä haluaa jättää kirjausten ulkopuolelle.

        Joten lyhyesti kommenttina sinulle sanoisin että kun hakee yksityisen psykoterapeutin pystyy asiansa pitämään luotettavammin salassa kuin julkisella. Ja Kelan kautta haettuna kuntoutuspsykoterapiaa saa joustavammin ehdoin ja suuremmin valinnanmahdollisuuksin. Voi valita haluamansa terapeutin miltä tahansa yksityiseltä taholta haluaa, kunhan hän täyttää Kelan kriteerit hyväksyttävästä koulutuksesta.

        Se kuinka eettisesti eri terapeutit toimitavat, noudattavatko lain säätämää vaitiolovelvollisuutta on sitten toinen asia.


      • vehnänorasjauhe

        Korjaan lyöntivirheen: piti olla "toimivat"...

        Kela korvaa terapiakäyntien hinnasta n. 57 e, loppu jää asiakkaan maksettavaksi. Omavastuuosuuden saa kokonaisuudessaan Kelan toimeentulotuesta, se on luokiteltu perusmenoksi. Joissakin tapauksissa kunnat korvaavat harkkinnanvaraisena täydentävänä toimeentulotukena kuntoutusterapian omavastuuosuuksia silloinkin kun asiakas ei ole oikeutettu toimeentulotukeen.

        Myös hakemiseen tarvittavan psykiatrinlausunnon saa joskus harkinnanvaraisena toimeentulotukena.

        Kuntoutuspsykoterapiaa haetaan Kelasta saatavalla lomakkeella, joka on suht. helppo täyttää. Sen liitteeksi tarvitaan psykiatrin lausunto siitä, että terapia on tarpeen työ- tai opiskelukyvyn säilyttämiseksi tai palauttamiseksi. Hakija voi olla sairauslomalla hakuvaiheessa, se ei estä.

        Psykiatriin pitää olla kolmen kuukauden pituinen hoitosuhde ennen kuin voi hakea kuntoutusterapiaa. Se tarkoittaa että käyntejä pitää olla vähintään kaksi: yksi diagnoosin tekemistä varten ja toinen jotta syntyisi se "hoitosuhde". Enempää käyntejä ei Kela vaadi, tämä on virallinen ohje.

        Joskus psykiatri voi tarvita useampia käyntejä diagnoosia varten. Harvoin kuitenkaan enempää kuin muutaman.
        On tietysti hyvä jos on käynyt psykiatrilla useamminkin vaaditun 3 kk sisällä, niin hakemus onnistuu paremmin kun psykiatrilla on enemmän tietoa asiakkaan tilanteesta, mutta Kela ei sitä edellytä.

        Terapeuttia voi alkaa hakea joko hakemista ennen tai vasta Kelan päätöksen saatuaan.

        Terapeuttia voi vaihtaa kuntoutusaikana suht. helposti. Itse vaihdoin kolme kertaa ennen kuin löysin sopivan. Henkilökemiat ovat hyvin tärkeitä, sillä pohjimmiltaan terapiassa on kyse on siitä miten kokee tulevansa kuulluksi. Vaikka kävisi useammallakin tutustumiskäynnillä, päätös terapeutin valinnasta ei ole helppo, sillä vaikeuksissa ollessaan moni tarrautuu helposti ensimmäiseen oljenkorteen.

        Ainakin oma kokemukseni on että Kela kohtelee terapiaa hakevaa ensisijaisesti asiakkaana ja (hyvinvointivaltion) kansalaisena. Julkisessa psykiatrisessa järjestelmässä olemme aina ja tulemme olemaan vain potilaita.

        Vähän skeptinen näkemys minulla siis julkisesta psykiatriasta Kelaan verrattuna ;) mutta se pohjautuu omiin ja monilta muilta kuulemiini kokemuksiin. Moni on varmasti kokenut parempaakin julkisessa psykiatriassa asioidessaan. Nykyinen Kelan kuntoutuspsykoterapia on kuitenkin mielenterveydenhoitojärjestelmässä melko ainutlaatuinen historiallinen poikkeus.:)


    • melamiini
    • melamiini

      Adressiin kerätään vielä nimiä. Talentia-lehdessä eräs adressi alkuunpanijoista, psykoterapeutti Anne Colliander sanoo mm:
      https://www.talentia-lehti.fi/kuntoutuspsykoterapia-uhattuna/

      – Meillä on huoli siitä, että saamme tehdä jatkossakin psykoterapiatyötä eettisesti kestävällä tavalla. Tarkoitamme sitä, että asiakas saa riittävästi hoitoa ja kuntoutusta selvitäkseen niistä haasteista, jotka pakottivat hakeutumaan psykoterapiaan. Myös valinnanvapaus on tärkeässä roolissa.

      – Asiakas on psykoterapiaan hakeutuessaan usein toivoton ja pettynyt koko ihmiskuntaan. Hän ei ole pystynyt kuuntelemaan omia tarpeitaan ja tunteitaan. Se, että hän saa valita psykoterapeuttinsa, auttaa herättämään orastavaa oloa siitä, että häntä todella kuunnellaan. Psykoterapeutin valintaoikeus on tärkeää motivaation kannalta – eikä psykoterapia ole tuloksellista ilman riittävää motivaatiota.

      – Eettiseen työhön kuuluu myös se, että tapaamiskertoja on riittävän pitkään ja riittävän tiheästi. Psykoterapeutin tehtävänä on tukea asiakasta löytämään sekä voimavarojaan että sudenkuoppiaan ja oppimaan, miten luovitaan näiden tietojen avulla. Niinikään psykoterapeutti auttaa asiakasta tunnistamaan tunteensa ja sitä kautta selviämään elämästä ja siihen liittyvistä kriiseistä.

    • henriTY

      Minä en oikein tiedä, miten noihin voi luottaa missään tapauksessa. Yksityisyys ei merkkaa noille mitään ja jos päättävät, että sinulla joku diagnoosi on, niin sitten vasta kytätäänkin. Ei poissuljettua, että päättävät että piikkiä perseeseen ja hoitoon. Tälläisellä diagnoosilla elämä sitten lyheneekin 10-20 vuotta, oli tosi tai ei. Jos ilmaiset, ettet luota näihin, niin sitten sinä vasta jamassa oletkin.

      • dghjuytotr

        Ei ne diagnoosit sitä elämää lyhennä vaan "lääkkeet".


    • vehnänorasjauhe

      "Yksityisyys ei merkkaa noille mitään"

      Kun voit valita terapeutin itse voit sopia hänen kanssaan tarkkaan siitä mitä kirjataan.

      Kirjaukset ovat lakisääteisiä ja se on ongelma terapioiden kannalta. Terapian pitäisi olla aina luottamuksellista. Julkisella sektorilla se ei todellisuudessa sitä ole, kun asiat kirjataan Kantaan ja ovat siellä kaikkien samassa yksikössä toimivien ( yksikkö on yleensä käytännössä koko sairaanhoitopiiri) "potilasta" hoitavien luettavissa. Siis jos käyt minkäänlaisessa psykologisessa/psykiatrisessa keskustelussa julkisella puolella, voit varautua että mikään ei pysy salassa. Periaatteessa heidänkin kanssa voisi neuvotella jotain ja pyytää olemaan kirjaamatta tiettyä asiaa, mutta en tiedä miten ne neuvottelut siellä onnistuvat kun on kiirettä eikä asennekaan aina kohdallaan.

      Pitkän psykoterapiakoulutuksen saaneita on pääasiassa yksityisellä sektorilla, koska he eivät tuhlaa ammattitaitoaan julkisella missä ei ole mahdollisuutta tarpeeksi tiiviisiin hoitosuhteisiin eikä sellaiseen luottamuksellisuuteenkaan mitä terapia edellyttää. Kelan kuntoutuspsykoterapiassa voit kuitenkin päästä sellaisen terapeutin pakeille, joka ymmärtää mitä painopisteitä haluat asettaa hoidossasi.

      Itse olen sopinut teraputtini kanssa että sanaakaan siitä mitä sanon ei kirjoiteta mihinkään, mikä voitaisiin antaa joskus minnekään terapiahuoneen ulkopuolelle. Eikä tietenkään Kantaan. Koska terapeuttini on yksityinen hänen ei tarvitse vielä liittyä Kantaan. Myöhemmin yksityisterapeuttienkin ehkä täytyy. Siinä tapauksessa tulemme sopimaan terapeuttini kanssa miten toimimme, ja minulla on edelleen viimeinen sana siitä mitä mahdollisesti on pakko kirjata. - Tämä yksityisyyden tuhoava systeemi ei tosiaan mitenkään sovi terapiaan, ja monet terapeutit ovat siitä tietoisia. Luulen että aikanaan tähän tulee jokin ratkaisu, sillä ei voi odottaa, että ihmiset sietävät yksityisasioidensa levittelyä sillä tavalla kuin Kanta-järjestelmä ja sen taustalla olevat viranomaiset kuten Valvira ja Kela vaativat.

      "jos päättävät, että sinulla joku diagnoosi on, niin sitten vasta kytätäänkin"

      Mt-järjestelmä on sairas, ja minusta siihen kannattaa suhtautua hyvin epäluuloisesti;) Jos vaikka saakin esim. paranoidisuusdiagnoosin, se on nykymaailmassa melkeinpä terveyden merkki... Valvontaa lisätään koko ajan joka puolella. Ihmiset pitävät sitä ihmeen luonnollisena... Kuitenkin valvonta suuntautuu aina niihin joilla on vähiten valtaa. Kuten "potilaisiin". Tästähän on kirjoittanut mm. ranskalainen filosofi Michel Foucault, joka kuvasi epäsuoraa, kaikkialle ulottuvaa vallankäyttöä, "kurivaltaa".

      Minusta kannattaa kuitenkin harkita terapiaan hakeutumista, jos kokee siitä voivansa saada apua. Ottaa kuluttaja-asenne: etsit sellaista apua mitä tarvitset etkä huoli muuta. Kuntoutuspsykoterapian puitteissa se on vielä aika hyvin mahdollista. Vaatii tosin vaivannäköä ja itseluottamusta. Voimia:)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6629
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4283
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2700
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2060
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1588
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1417
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1121
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1084
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1041
    Aihe