Liian myöhään vai liian aikaisin?

ei-jaksa-enää

Minulla on masennus, todella vaikeana. Elämä näyttäytyy vain suurena painajaisena, jota ei halua elää ei kokea. Järkeni jossain selittää kuitenkin, että tuo painajainen vie ohi. Jotenkin siis on sellainen olo, että järki ja tunne tappelevat keskenään, ja ajatukset ovat aina sen mukaiset kumpi on vallalla.

Kävin eilen lääkärissä psyk.polilla, siellä oli kesäsijainen. Hän kysyi itsetuhoisuudesta, ja kerroin että ajatuksia on, ei kuitenkaan mitään akuuttia. Lupasin ottaa yhteyttä, jos tilanne pahenee tai muuttuu (tiesin jo silloin, etten koskaan ottaisi sitä yhteyttä sillä häpeä on liian suuri este).

Tuota avunpyytämistä tässä mietinkin. Pyytääkö apua, liian aikaisin vai liian myöhään? Silloin kun minusta tuntuu oikeasti siltä, että haluan kuolla, en pysty enää apua pyytämään (ettei kukaan ehdi tulla väliin tai estää minua), mutta jos pyydän apua silloin, kun vasta toivon kuolevani tai suunnittelen itsemurhaa, niin silloin pyydän apua liian aikaisin, koska en ole vielä itsetuhoinen enkä akuutissa vaarassa? tai milloin siis ihminen oikeasti on vaarassa? Järki sanoo minulle, että itsemurha ei kannata, tunne sanoo että se on ainoa vaihtoehto.

Suunnitelma on, tekotapa mietitty ja tehty toimintasuunnitelma valmiiksi (vain päivämäärä avoin). Ajankohta riippuu paljolti siitä, miten ehdin kaikki muut asiat listastani valmistella: kirjeet, hävitettävät paperit/tavarat/päiväkirjat, kukkien kastelu (ihan kuin sillä olisi jotain väliä) ja roskien vienti, sopivan musiikin valinta...

En tiedä mitä tulevaisuudessa teen? entä jos laistan listastani ja teen itsemurhan jo viikonloppuna? Mutta jos nyt yritän hakea jostain apua itselleni, niin minulle vain naurettaisiin, kun en edes vielä ole yrittänyt tappaa itseäni...

Liian myöhään vai liian aikaisin: Mistä tiedän milloin kannattaa oikeasti soittaa apua ja milloin ei?

7

210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Isomyymikki

      Nyt

    • drMäTaas

      emmä tiedä kun ei kokemusta itsariaikeista. vaikeita aikoja on ollut mut jossain vaihees aina sit helpottaa. muistan kun erosin ekasta avoliitosta niin itkin varmaan vuoden josta about 4kk istuin vaa baarissa yksin silmäät vetisinä. oli oikeesti fyysistä tuska niin kova oli se. joo viunaa vetäny sillä aina päässy pahimpien yli. nut sit jo pameja ja semmosta saanu ressulla. nuorempana eivät antaneet vaikka tarve oli niin piti juoda tuskaansa niin jotain 25vuotta siinä menikin sitte. sitte joutus lopettaa jottei kuolis vielä. ehtiihän sitä myöhemminki vielä.

      en tiiä sun kysymykseen vastauksia. ymmärrän kyl ettei meinaa aina kestää täällä. suomi on paska maa ja ihmiset pahoja. tai niin mä ajattelen ainaki. siks en usko mihinkää apuun kun en ees ite ole koskaan oikeen saanu muta kun reseptiapua. pamit on kylä hyviä niitä kun vetää vaikka kuukajden putkeen niin olo rauhottuu kummasti ei oikein mikään haittaa enää.

      tämössii me ollaa pienii ihmisii vaan. ei pieni aina jaksa yksin ainakaa. en mäkää mikään ropotti ole niinku pitäs nykyää olla ilman tunteita ja tekohymy naamalla muka pirteänä vaikka ihan riekale olo pelkkä rätti vaa ni ei jaksa ei. vedä viunaa tai mitä vaa. loppupeleis ihan sama kaikki kuitenki ei mitään jää oukein ja kaik meni kuiteski ja vaik jäiski ni ei niit mukaan saa ja enkä haluiskaa enää. erakkomunkki paitsi ei ees munkki vaa pelkkä erakko mä olen. en pidä ongelmana enää vaik nuorempana pidin mut kun en enää pkdä ihmisistä yhtään eikä aina jaksa sietää kaikkee ni hyvä on nyt.

      itsari miks en kyl tajuu sitkää just nyt vaik kyl tsjuun kuiteski kun muistelee. osta vaik jotain karkkfja kilo ja syö niitä. nuorempana vedin vkl about 4 pulloo kossua ja pari korii bissee ja parikytä tuoppi baarissa ja poltin 2 askii päivässä mut aika hulluu aikas oli oneks selvisin hengissä nippa nappa. nukahdin usein kesken syömisen tai sammuin siis. aamul oli kiva herätä ruoka suussa. no joka hammas paikattu ylläripylläri. paitti et 10 hammasta puuttuu. enkä ees huumeita oo käyttäny koskaan.

      heittivät ulos työkkärin palveluistaki kokonaa. ekäkjeellekää ei pääse viel 10 vuoteen. en kyl tiiä mitä teen. huokaus. mut joo turha sitä murehtia sil enhän mä enää mitää tuu tekee täs elämäs. muetin tos et mitä viel haluaisin niin en ees keksiny mitää. kattelen sit telkkaa himas loppuikäni. no nii.

      voimia ja rauhaa ja kaikhea hyvää sinulle

    • ei-jaksa-enää

      Isomyymikki, kiitos. Näin vähän arvelinkin. Matkustan pariksi päiväksi reissuun, jos olo jatkuu sen jälkeen samanlaisena, haen apua.

      drMäTaas, Viina ei ole mulle apua ei ratkaisu, se ei vaan yksinkertaisesti maistu. Sen olen huomannut, että paljoa ei lääkkeitä lääkärissä tällä hetkellä tarjota, johtuen varmaankin itsariaikeista, reseptiapukaan ei siis ole vaihtoehto. Tämä pätee yksistään kipulääkkeisiinkin, joita ennen on ollut käytössä. Masennuksen lisäksi on nyt sitten kärsittävä kivuistakin, kun ei juuri mietoja opioideja vahvempaa saa, ja niitäkin seuraavat aika tarkkaan.

      Eipä tämä kovin hääviä ole tämä elämä. Jos jotenkin vain pärjää vielä huomiseen, sillä yritän. Päivä kerrallaan. Jos se tuntuu ylivoimaiselta niin tunti kerrallaan... paitsi että se tuntuu vielä ylivoimaisemmalta kun tietää, että niitä mahtuu vuorokauteenkin jo niin pirun monta.

    • Minulla oli kerran itsemurha-ajatus ja olin jo lähellä viiltää ranteeni auki. laitoin kaverellekin jo viestin että "mun tekisi mieli hypätä parvekkeelta tai viiltää ranne auki". Menin sitten siitä ekaksi suihkuun ja sen jälkeen menin keittiön suuntaan ja suunnittelin että pistän keittiöveitsen ranteelleni ja koitan pystynkö viiltämään ranteeni auki.

      Mutta sitten mulle vaan tuli yhtääkkii sellanen "en tee tätä" tunne jonka johdosta sitten otinkin keittiöveitsen sijasta puhelimen käteen ja soitin siskolle, menin sinne ja sieltä soitettiin tyksiin.
      Menimme samana päivänä sinne tyksiin siskon kanssa ja puhuin näistä asioista todella avoimesti ja se helpotti pikkaisen, mutta silti oli pitkään paska olo siitä koska ajattelin että "miten voin edes suunnitella tekeväni itselleni näin?!"

      Tilanteeseen johti se kun oli sitä ennen olin riidellyt äidin ja siskon kanssa ja molemmista jäi sellainen olo, että olen epäonnistunut kaikessa ja että olen yksi hiton pahan ja negatiivisen keskittymä.

      Nytten olen pystynyt pitämään ne ajatukset kurissa vaikka niitä välillä tullutkin, olen vain ajatellut että "ne ovat vain ajatuksia, eivätkä sitä mitä oikeasti haluan!" Nyt enne kun kirjoitin tätä tekstiä, niin olin aika sika masentunut ja oli lähellä että ne samat ajatukset tulevat takaisin, mutta sain sit kuitenkin koottua itseni ja siirrettyä ne taas sivuun!

      Itsemurha ei MISSÄÄN NIMESSÄ ole se ratkaisu ja ne todellakin ovat negatiivisten ajatusten taakka jotka painaa, joista on päästävä PIKAISESTI eroon puhumaan, eikä missään nimessä pidä odottaa mtn, vaan silloin pitää hälytyskellojen soida ja tiedostaa tilanne ja sen vakavuus. Sillä jos edes ajattelee tuolleen, niin sitten se voi viedä kontrollin!

    • minä-vaan

      Kaikille edellisille. Itsekin olen ollut masentunut. Puhuminen on ainoa joka auttaa. Helpommin sanottu kuin tehty koska usein masentuneena ei ole ketään kenelle puhua ja kuka tahansahan ei edes ymmärrä. Mtt:t ovat yleensä huonoja paikkoja koska sieltä saa vain lääkkeitä ja siellä ei ole ketään kenelle puhua. Jos sattuu saamaan hyvän ja jatkuvan hoitajakontaktin niin se voi olla alku. Tai sitten terapiaan. Kelan kuntoutuspsykoterapia on iso mahdollisuus monelle, mutta sitä pitää jaksaa vaatia.
      https://www.kela.fi/kuntoutuspsykoterapia

      Lääkärissä tai mtt:ssä pitäisi esittää se kysymys että mitä on tapahtunut, kuka on mielessäsi, kuka ihminen, tai ketkä, ketä kohtaan tunnet näin tai voitko yhtään kertoa siitä. Aluksi ei ehkä koe voivansa vastata, kun asiat ovat mielessä niin sekaisin. Voi tuntua ettei ole mitään lähtökohtaa mistä puhua, tai että mikään ei ole riittävän tärkeää tai sellaista että siitä voisi kyseisessä tilanteessa puhua, jne. Mutta sitten jos kuuntelija on sellainen joka oikeasti kuuntelee, hyväksyy sen mitä mielessäsi tapahtuu, ja koet että hän hyväksyy sinut ihmisenä, sellaisena kuin olet. Niin sitten ne pahat tunteet saavat luvan, ja elämäsi saa luvan. Kun kukaan ei pakota eikä mitätöi. Sitten voi olla vaikka tyhjä tai puhumaton, tai täynnä vihaa, tai sellaista tuskaa mistä on ajatellut että sitä ei saisi olla. Sitten vähitellen alkaa muuttua ihmiseksi... tarkoitan että alkaa huomata että minähän olen niin kuin muutkin, arvokas, minulla on elämä ja tuskalleni on syy ja seuraus. Ja pahaa ei tarvitse mitätöidä, elämääni on kuulunut tämä tuska ja toivottomuus, se on totta. Mutta ... yllättävästi, elämä jatkuu.

      Ei mikään helppo prosessi, mutta mtt:n pitäisi tarjota se. Se parantaa. Se, että joku osaa oikeasti kuunnella, ja riittävän pitkään.

      • minä-vaan

        Ja alkuperäiselle: kun olet kirjoittanut tänne, niin olet aloittanut sen prosessin. Puhumisen. Kunpa se voisi jatkua!

        Kysymys onko liian aikaista tai myöhäistä hakea apua lääkäriltä tms. osoittaa kammottavalla tavalla ainakin minusta että et arvosta itseäsi etkä pidä elämääsi tärkeänä muille. Vaadit itseltäsi aivan liikaa! Ota itsellesi tila jonka tarvitset elääksesi, sinulla on oikeus siihen.

        Jos joku konkreettinen toimenpide mitä voisi uskaltaa tässä neuvoa, kun käytännössä moni on jo ehkä sitäkin yrittänyt, niin vaatikaa mtt:stä kunnollinen hoitajakontakti. Henkilö jonka kanssa sujuu, ja jos ei suju niin vaihtaa. Ja ne terapiamahdollisuudet Kelasta. Se ihminen jonka kanssa elämä voi lähteä liikkeelle saattaa löytyä yllättävästä paikasta, se ei aina löydy mtt-järjestelmästä mutta sieltäkin, ja jos ette ole vielä loppuun saakka peranneet sitä paikkaa niin yrittäkää ihmeessä....

        Vertaistuki on monelle hyvä, erilaiset ryhmät ja ryhmäterapiat. Sitäkin voisi koettaa vaatia mtt:stä...


      • Olen tuonut terapiassa tällaiset ajatukset esille, koska tuollaiset asiat ovat oikeasti liian isoja pitää sisällään, myös tiedän että perheelle ja kavereille voi kertoa näitä asioita. Sekin että saan heistä kaikista myös jonkinlaista vertaistukea.

        Sen takia terapia on todella tärkeä omasta mielestäni, koska ei aikuisilla perheenjäsenillä ja kavereilla ole eikä voi olla aikaa/resursseja kuunnella kaikkia pahoja oloja, vaikka haluaisivatkin! Myös itsekin olen kavereilleni sanonut että kannattaa mennä puhumaan ammattilaisille murheistaan kun ovat mulle tulleet jtn pahoja olojaan puhumaan ja en osannut kaikissa auttaa.

        Jostakin syystä kun olen maininnut terapiasta heille, niin ovat ottaneet sen itseensä ja saaneet herneitä nenään, jota en ymmärrä koska sanon vain ystävyyttäni noin, enkä sen takia että haluaisin mtn hulluna pitää heitä/ilkkua heidän pahaa fiilistä. Niin kuin mainitsin, että käyn terapiassa niin tiedän että siinä ei ole mitään noloa eikä se todellakaan ole mtn pahaa tarkoittavaa että ehdotetaan terapiaa!

        Päinvastoin se on auttanut mua TODELLA PALJON koska yhteen aikaan kartoin ihmisiä ja erityisesti välttelin sosiaalisia tilanteita enkä saanut koulusta kavereita ja söin aina yksin koulussa. Vieläkin minulla on kynnys kommunikoida ihmisten kanssa, mutta ei läheskään niin ylitsepääsemätön kuin 18 vuotiaana. Nykyään sosiaalinen elämäni on ihan ok ja olen hyväksynyt itsekin että saatan olla hiljainen, koska sekin masentaa ja voi saada pahat ajatukset liikkeelle jos syyllistää itseään liikaa!

        Eli miksi nyt sanon näin, niin terapian aloittaminen voi olla todella vaikeaa, mutta sitten kun sinne menee niin sitten muutaman vuoden jälkeen jo huomaa että on edistynyt PALJON ja että on parempi ollakin ja voit henkisesti PALJON paremmin! Ja lisäksi tiedostaa että kuinka paljon oikeasti katuisi jos ei olisi mennyt.

        Yksi masennuksen syy voi olla, että kokee olevansa yksinäinen ja että on vaikea puhua tunteistaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      572
      15096
    2. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      43
      11934
    3. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      361
      8932
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      9
      3791
    5. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      36
      3557
    6. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      359
      2647
    7. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      9
      2147
    8. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      95
      1753
    9. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      129
      1749
    10. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      193
      1622
    Aihe