Konsepti - varavoiman varavoima

eroaverkosta.be

Toisessa ketjussa esitettiin konseptin pienestä autogeneraattorin ja aurinkopaneeleiden hybridivoimalasta varavoimaksi sähköverkon kaatuessa - konsepti toimii sen verran hyvin, että siitä saattaa muodostua kesäajan pääasiallinen sähköntuotanto. Lisää kehitystä tarvitaan.

Varavoimalle on syytä olla varavoima sillekin, jonka tulee toimia itsenäisesti ja irrallaan kiinteistön kaikista muista järjestelmistä.

https://postimg.cc/image/y0qhhyg9d/

Kuvassa on huokeaan perussäätimeen kytketty akuksi 16 Faradin super-kapasitori. Kaksi minipaneelia on ripustettu ikkunaan, eivätkä näe aurinkoa kuin parin tunnin ajan. Kapasitori alkaa varautumaan jo ennenkuin aurinko osuu ikkunaan lainkaan - lopulta lamppu syttyy ja palaa sen ajan kuin kapasitorissa on virtaa ja säädin ei katkaise kuormaa. Päivän aikana lamppu syttyy ja sammuu, paitsi aurinkoisen ajan lamppu palaa tauotta.

Ei liene kovin vaativa tehtävä luoda 9 voltin varajärjestelmä, joka toimii aina - kapasitoria tarvitaan lisää, jotta lamppu saadaan palamaan jatkuvalla syötöllä. Kapasitori ja paneeli on mitoitettava vuoden hämärimmän päivän mukaisesti, jotta varavalot saadaan pidettyä aina päällä.

Ongelma on johdotusten tekeminen, joka vanhassa kiinteistössä on suuritöinen urakka. Varavoima kannattaisi ottaa huomioon uuden kiinteistön rakentamisessa ja käyttää vähintään nelijohtimista kaapelia - toinen vaihtosähkölle ja toinen varavoimalle.

Yksi ratkaisumalli vanhassa kiinteistössä voi olla syöttää tasavirtaa talon pistorasioihin, mikäli verkkosähköä ei ole saatavilla - kun päävirta katkeaa pistorasioissa olisikin 9 - 48 volttia tasavirtaa tarjolla omasta varavoimajärjestelmästä.

14

198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eityhmä

      Kuule jos sähkö katkeaa, niin yksinkertaisinta on sytyttää pari led taskulamppua. Niitä saa sellaisilla pistorasialatureilla, jotka pitää led lampun koko ajan varauksessa. Miksi keksiä pyörä uudestaan.

      Koko talon valaistuksen varavoiman saat helpoiten invertterilaturilla ja akustolla. Invertterilaturi pitää akut lautauksessa kun verkkosähköä on saatavilla ja sähkön katketessa se kytkeytyy automaattisesti akkukäytölle ja syöttää virtaa valoille aina tarpeen mukaan. Käyttäjä ei edes huomaa verkkosähkön katkenneen.

      Kannattaisi myös hieman tutustua sähköturvallisuusmääräyksiin ennen kuin suunnittelet itse tuplasähkövirityksiä. Muuten niistä tulee laittomia ja hengenvaarallisia.

    • eroaverkosta.be

      > Koko talon valaistuksen varavoiman saat helpoiten invertterilaturilla ja akustolla.

      Se on hyvin tilapäinen ja hetkellinen varavoima - invertteri syö aika tavalla pelkästään tyhjäkäyntivirtaa. Nykyaikaiset laitteet kuten kannettavat toimivat kaikki DC-sähköllä - ei tarvita invertteriä välttämättä lainkaan valaistukseen ja näyttöpäätteiden ylläpitoon.

      Kaikissa kiinteistöissä on pimeitä nurkkia tai ikkunattomia huoneita, joissa voisi olla vähimmäisvalaistus aina - jos ylläpito ei kustantaisi käytössä juuri mitään.

      Ei akkuja, ei inverttereitä - varmaa valoa ja kännykän akkujen latausta riippumatta mistään muusta asiasta.

      • eroaverkosta.be

        > Kannattaisi myös hieman tutustua sähköturvallisuusmääräyksiin ennen kuin suunnittelet itse
        > tuplasähkövirityksiä. Muuten niistä tulee laittomia ja hengenvaarallisia.

        Tässä ei vielä rakennella mitään vaan ideoidaan tulevaisuuden konseptia.


    • 2000a

      Dc sähkö ei paljon auta kun valaistukseen ja tietokoneellesi. Tosipaikan tullen tarvitaan se invertteri tai vähintään aggre. Jos sähköt pois yli vrk niin pilalle menee pakasteet varsinkin näillä keleillä,silloin ei tyhjäkäynti amppeerilla ole paljon merkitystä kun pakaste ja jääkaappi tarvii jo yht 6A pysyäkseen kylmänä.

    • Tiedoksijoseitiedä

      Invertterilaturi on laite joka lataa akkuja verkkosähköllä. Kun verkkosähkö katkeaa, niin se kytkeytyy akkukäytölle ja syöttää kodin sähköverkkoon 235VAC. Kun sähköt taas palaavat kytkeytyy invertterilaturi pienen viiveen jälkeen akkukäytöltä takaisin verkkosähkösyöttöön ja lataa akut automaattisest täyteen. Itse talon sähköt ovat taas verkossa kiinni. Hyvän Invertterilaturin hyötysuhde on yli 95% ja sen tyhjäkäynti noin 10W.

      Minulla on 2kW invertterilaturi ja 400Ah akusto. Järjestelmä on kytketty yhteen vaiheeseen, johon on ryhmitelty elintärkeät sähköt. Valaistus ja porakaivo toimivat sillä noin viikon sähkökatkon ajan. Pakasti ja jääkaappi ovat myös sen alla, mutta silloin tehonkulutus syö vara-aikaa. Jos katko on pidempi, niin lataan akuston täyteen agregaatilla, joka on kytketty invertterilaturiin. Periaatteessa invertterilaturi pystyy käynnistämään agregaatin automaattisesti akkujen latauksen pudotessa liian alas tai kulutuksen noustessa liian suureksi. Tosin agregaattini on käsikäynnisteinen.

      Eli invertterilaturi toimii kuin ups-varavoimalaite eikä sen käynnistymistä juuri huomaa. Kytkentäviive on 20ms.

    • varavoimautettu

      Ylläpidon on syytä antaa erikoiskiitokset tälle -eroaverkosta.be- nimimerkille!
      On hän sen verran saanut elämää tähän nuutuvaan Aurinkosähkö- osioon vaikka tämäkin aloitus on täyttä puutaheinää !

      • eroaverkosta.be

        En tiedä mitä puutaheinää on siinä, että haluaa perusvalaistuksen olevan aina päällä ilman reunaehtoja. Kun valaistus toimii, seuraavana vuorossa olisi peruslämpö, jolla estetään putkiston jäätyminen.

        Tämän on toimittava aina ilman käyttäjän väliintuloa, minkä uskoisin olevan mahdollista nykyaikana toteuttaa.


    • eroaverkosta.be

      > Periaatteessa invertterilaturi pystyy käynnistämään agregaatin automaattisesti akkujen latauksen
      > pudotessa liian alas tai kulutuksen noustessa liian suureksi. Tosin agregaattini on
      > käsikäynnisteinen.

      Systeemistä puuttuu siis yksi keskeinen osatekijä, joka mahdollistaisi automatisoidun varavoiman. Kuullostaa muuten hyvältä mutta mielestäni systeemi on systeemi vasta silloin kun se toimii systeeminä ilman käyttäjän väliintuloa.

      Suunnittelen juuri varavoimalaani automaattista käynnistintä. Tarkoitus on tuottaa vähän enemmänkin sähköä kun tuotantokustannukset hukkuvat autoilun muiden kustannusten sekaan.

      • 2000a

        Varsinkin talossa jossa itse asuu ei ole tarpeen aggren automaattikäynnistys,ei ainakaan minulla. Pääsääntöisesti on kotona ja päivän riittää akusto hyvin tärkeimpiin laitteihin. Jos on pitempään pois kotoa en jättäisi taloani vahtimatta vaan luotan enempi ihmis apuun jos tarve lisäsähkölle. Siksi minulla on mekaaninen verkonvaihtokytkin. Kun itse tietää kulutukset eikä ole voimavirtamoottoreita, syötän invesähkön talon kaikkiin vaiheisiin,niin tälläkin hetkellä.


      • Varavoima

        Ei ole täysin käyttäjöstä riippumatonta varavoimaa. Esim talvella aurinkokennot eivät tuota mitään, agrekaattiin täytyy kaataa bensaa ja vaihtaa öljyjä ym. Erillisiä järjestelmiä täytyy kytkeä ja irrottaa.

        Oletko myöskään laskenut kuinka paljon erilliskaapeloinnit ym. maksavat lisää verrattuna siihen, että käytetään vain yhtä järjestelmää ja samoja kulutuslaitteita kuin normaalistikin.

        Voisit tutustua kuinka ammattimainen varavoima rakennetaan ja ylläpidetään. Saisit hyviä vinkkejä kuinka järjestelmän toteuttaminen tulee suunnitella.


      • eroaverkosta.be

        > Voisit tutustua kuinka ammattimainen varavoima rakennetaan ja ylläpidetään.

        En tiedä ammattimaisesta, mutta todennäköisesti saisin valot ja tietokoneet pidettyä päällä vaikka sähköverkko kaatuisi tänään. Yritän välttää OL-3 tyyppisiä puoluepoliittisia pyramidihuijauksia, joihin valitettavasti kotimainen energia-ala on sortunut.

        On tarvetta uudenlaiselle ajattelulle ja ratkaisuille.

        Katselin joitakin vuosia sitten kun eräs vihreän puolueen entinen puheenjohtaja innoissaan kommentoi jotakin vetyyn liittyvää, olisiko ollut vetyautoilua ja vetyasemia. Ajattelin, että siinä on lapsen tasolla oleva kaveri, jonka ymmärrys riittäisi jonkin television roskasarjan sisällön kommentointiin.

        Kun tuon tason päättäjät päättää maan energia-asioista, kaikki on silloin OL-3.


      • eiääliö

        Tietokoneen ja valojen päällä pitäminen sähkökatkon aikana ei ole mikään ihme juttu. Se on jo kauan sitten keksitty juttu.
        Olet rakentamassa kuitenkin hankalasti käytettävää turhaa päällekkäistä järjestelmää kaksilla eri sähköillä ja laitteilla. Siinä ei ole juuri mitään järkeä Miksei varavoima voisi olla helposti käytettävä ja samoilla valoilla ym. käyttölaitteilla toimiva. Yrität poltella 9 Voltin ledeja ja ladata tietokonetta 12V laturilla ja pujotella taloon toista sähkökaapelointia. ym

        Äly hoi! Eihän tuossa ole mitään järkeä.

        Jotta hommassa olisi järkeä täytyy samojen lamppujen palaa niin verkko- kuin varasähkölläkin ja samoja käyttölaitteita pystyä käyttämään pistorasioissa. Talon lämmitys vie sensijaan niin paljon energiaa, ettei sähkön varastoiminen ole taloudellisesti järkevää siihen tarkoitukseen. Tähän käy paremmin kustannustehokkaasti esim. puulämmitys.

        Vältellä voi kaikenlaista sähköverkosta hammaslääkäriin, mutta järjen käyttöä ei kannata vältellä.


      • eroaverkosta.be

        > Vältellä voi kaikenlaista sähköverkosta hammaslääkäriin, mutta järjen käyttöä ei kannata
        > vältellä.

        En tiedä miten hammaslääkäri asiaan liittyy, mutta meitähän on joka junaan. Ja vielä asemallekin joku jää.

        Juuri tällaiset kivikautiset ja takaperoiset asenteet jumiuttavat tehokkaasti kehityksen ja innovaation, ja ollaan sitten OL-3:sten varassa. Kaikkiin kotimaisiin puoluepoliittisiin energiaratkaisuihin tulee suhtautua kuin ne olisivat OL-3 - tuottavat todennäköisesti tulevaisuudessa parhaiten pyramidihuijauksen ulkomuseoina. Kuin machu pichu perussa.

        Lämpöä ja valoa niistä tuskin saadaan, ellei jostakin löydy varavoimaa sitä tuottamaan.

        Vaan eipä hätää - ongelma on tiedostettu ja sitä halutaan ryhtyä korjaamaan yksilöenergiantuotantoa voimakkaasti kehittämällä ja kasvattamalla.


      • eroaverkosta.be

        Ja tämä viesti onkin muuten tällä palstalla esitettyjen varavoimaratkaisujen teholla tuotettu - eipä tarvittukaan vanhentunutta ja romukuntoista pyramidiverkkoa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2813
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2390
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2160
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1954
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1806
    6. 157
      1795
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1767
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      132
      1513
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe