Traumat lapsuudessa/teini-iässä

mielelläni_kuuntelisin

Kiinnostaisi kuulla oletteko te skitsofreenikot kokeneet minkäänlaisia traumoja elämänne aikana, etenkin lapsena tai nuorena aikuisena/teininä?

Kiinnostaisi myös tietää että jos kuulette ääniä päässänne niin millaisia nämä puhujat ovat (niiden sukupuoli esimerkiksi).

8

313

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jooops

      Ei kai;) Kuka nyt traumoja olis kokenut?? Ei kai kukaan.Öö,kaikki!No voi elämä, päässä voi soida vaikka Despacito Luis Fonzilta.

    • dykm

      Traumat on monen ns.skitsofrenia-diagnoosin taustalla. Tarkemmin ajatellen kyseessä on dissosiaatiiviset tilat. Traumatapahtuma on mahdollisesti kapseloitunut tiedostamattomaan mieleen. On alidiagnosoitua Suomessa.

    • äxä
    • oåijdfas90

      Eräässä tutkimuksessa tarkasteltiin psykoosisairaita, ääniharhoista kärsivien ihmisten ääniä ja sitä, miten ne liittyvät ihmisten elämänhistoriaan ja tunne-elämään. Tutkimuksen mukaan lähes kaikki äänet liittyivät johonkin emotionaaliseen/psyykkiseen ongelmaan ja olivat ihmisille täten hyvin merkityksellisiä. Koulukiusaamisen, hyväksikäytön ja erilaisten kaltoinkohtelun kokemukset olivat äärimmäisen yleisiä: 89 % oli vähintään yksi tällainen traumaattinen kokemus. Äänet liittyvät suoraan vahvasti ihmisen elämänhistoriaan.
      https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17522439.2013.816337

      Äänet eivät tietenkään varmasti synny itsessään suoraan mistään vaikeasta kokemuksesta, mutta ne voivat laukaista sen ja olla hoidollisesti keskeinen ongelma. Usein tosin ääniksi tulkitaan aika laaja spektri kokemuksia, jotka alkavat dissosioituneesta, mutta realiteetintajuisesta mielestä (jossa äänet ovat lähinnä sisäistä puhetta) ja loppuvat auditiivisiin, ulkoa tuleviin ääniharhoihin. Psykiatriassa ei yleensä tehdä kovinkaan selkeää eroa näiden kokemusten välillä ja jos tehdään, niin mitä pahempi dissosiaatio, sitä todennäköisemmin saa skitsofreniadiagnoosin. Jos dissosiaatio on lievä ja ns. realiteetintaju ei ole niin voimakkaasti hävinnyt, saa dissosiaatiodiagnoosin. Jos disssosiaatio on voimakas ja hyvin bizzari -ihminen esim. saa Juudaksen ääniä päähänsä, koska on elänyt uskonnollisessa perheessä, niin hän saat ehkä todennnäköisemmin skitsofreniadiagnoosin kuin ihminen, joka saa raiskaajasian ääniä päähänsä ja osaa ilmaista sen selkeästi psykiatrilleen. Molemmilla voi olla yhtä vaikea lapsuus, mutta metaforinen ilmiasu on erilainen.

      • seonjustnoi

        Hyvin kiteytit asian.


      • narrative

        Hyvin sanottu tosiaan. Minä vaan mietin että onko ihmisten pakko käyttää itsestään sellaisia sanoja kuin "skitsofreenikko", tai ylipäänsä nimitellä itseään diagnostisin termein... Jokaisen oma asiahan se on mutta kannattaisi miettiä mitä se tekee identiteetille. Mistä ne nimikkeet on opittu - lääketieteestä tietysti - onko niillä tieteellistä pohjaa jne. koska lääketiede ei ehkä ole paras mahdollinen tiede tutkimaan ihmismielen monimutkaisia asioita.


    • Onpahan

      On traumoja molemmista ajoista, mutta onko muilla että nukahtamisen hetkellä rupeaa kuulumaan "kovaa huutoa" ja ei pysty nukahtamaan ns. levollisesti kun alkaa säikkyä, samoin liikenteessä autojen äänet ja esim. seinän poraaminen kuulostaa suhteettoman kovalta? Pitäisi miettiä jotain kunnollista lääkitystä kait..

    • Siili69

      No mulla oli varhaisessa aikuisuudessa rankkoja juttuja. 20:n kieppeillä. Naapurissa asu pyromaanipoika, joka järkkäs tulipaloja öisin rappukäytävässä ja kotonaan. Yhteensä 6 tulipaloa tässä talossa. Eka oli onnettomuus, muut pyromaanien töitä. Kokonaisuudessaan oli varsinaista kidutusta.
      Lisäks oltiin köyhiä ja 3 sukulaista kuoli epäselvissä tapaturmaisissa oloissa. Näitä tapahtui 2000-luvun alussa. 2006 keväällä mulla puhkesi skitsofrenia. Lähinnä erilaisia vainoharhoja, merkityselämyksiä. Ei oikeastaan muita oireita.
      Elin 10 vuotta kuvitellen median ja venäläisten jahtaavan minua. Ennen kuin päädyin suljetulle osastolle, jossa sain lääkityksen. Noin puolen vuoden kuluttua siitä alkoi tulla järkiinsä ja sain myöhemmin diagnoosin.

      Tuo loppuaika oli aika hurjaa: kuvittelin joidenkin vahtivan itseäni kameroilla ja mikrofonilla ja viestivän netin kautta minulle. Se oli aika ahdistavaa: jokaista liikettäkin seurataan ja lähetetään uhkauksia. Syöminen ja nukkuminen jäi sivuun, olin reippaasti alipainoinen. Mietin jopa, josko nämä venäläiset olisivat murhanneet erään naapurin, joka kuoli ja uusi naapuri vakoilisi minua. Aika psykoottinen meno oli.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8484
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2585
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      124
      2303
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1966
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1694
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1519
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1193
    Aihe