Eräitä tutkinnon aiheita lestadiolais-perinteestä

LahjaksiSaatTässäJaNyt

Kirjoitan lähinnä esikoislestadiolaisuudesta, jonka hyvin tunnen.

1. "Kolmen kyynärän Jumala."

Eli oppi jonka mukaan syntien anteeksiaamisen uskomiseen tarvitaan toisen uskovan henkilön todistus.

Tämä on yksi oppi, johon selkeästi ja häiritsevästi sisältyy epäraamatullisuutta. Sinänsä toisen henkilön vakuutuksen ja todistuksen pyytämisessä ei ole mitään väärää, kunhan asianomainen sitä pyytää toiselta, eikä siihen liitetä sitä elementtiä, että vain tällä tavalla voit uskoa syntisi anteeksi.

2. Kristuksen sanan sijasta, (joka on ainut tie uskon kautta), korotetaan yhteisö uskovan yksilön yläpuolelle, herraksi ja pelastajaksi. "Seurakunta on yksityisen herra"!

Jeesus on tie, - ei seurakunta. Ja kun tähän liittyy lisäksi voimakkaasti Raamatun vastainen "vain me pelastumme" julistus, niin siitä tulee kammottava vallankäyttäjä YKSIN Jeesusta USKOSSA seuraamaan tahtovalle kristitylle, monine muine ihmisoppeineen.

Uskosta Kristukseen tulevat hyvät työt. Uskosta Kristukseen ihminen saa synnit anteeksi ja rauhan Jumalan kanssa. Uskon horjuessa, syystä taikka toisesta, on käytössä mm. rippi. HPE nautitaan uskossa syntien anteeksisaamiseksi. Tässäkin HPE:n kohdalla on paljon epäselvää esikoislestadiolaisessa perinteessä, jossa tämä "kaulaparannus" on isiltä opittu voimakas tapa, jota edelleen tunnutaan korostavan joissakin saarnoissa - vielä esikoisissakin. Sehän ei ole lestadiolaisuutta, ei Lars Levi Lestadius sellaista tapaa ole opettanut! Se on kategeetta Johan Raattamaata tuollainen perinne. Sinänsä ei huono tapa, kunhan säilyy oikeassa käytössä, siis sitä tarvitseville ja kaipaaville henkilöille lohdutuksena ja uskon vahvistuksena. Ettei tätä tapaa opeteta vahingossakaan ehdoksi syntien anteeksiuskomiselle.

22

855

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NiinEttäSilleen

      Niinpä niin!

    • 6544

      Ottaahan se päähän kun ulkona ovat koirat ja velhot

      • LuetaanpasLutheria

        Mihin viittaat? Mistä, ketkä ja kenen mukaan on ulkona?


    • YksiJumala

      Usko sinäkin yksin armosta ja tee halutessasi uskossa parannusta.

    • TekopyhätRotatJaKyyt

      Luther saarnaa Joulupäivän saarnassaan hiiristä ja rotista näin,

      ”Mutta nyt on paavi joukkoinensa ruven- neet sellaisiksi hirmuhallitsijoiksi, mullista- neet tämän kristillisen, jumalallisen ja aposto- lisen järjestyksen, sommitelleet kokoon aivan pakanallisen ja pytaagoralaisen oppijärjestel- män, jotta voisivat puhella, hullutella ja loruil- la, mitä ikänä tahtovat, eikä kenenkään pitäisi muka arvostella, vastustaa tai käskeä heitä vaikenemaan. Näin he sitten ovat hengen tu- keuttaneet, niin ettei heidän luotaan löydetä Maariaa, ei Jooseppia eikä Kristusta, vaan pal- jaita rottia, hiiriä, luikertelijoita ja kyykäär- meitä matelee heidän myrkyllisessä opissaan ja tekopyhyydessään”

      Puhuttelevat ja viisaat sanat kuvaavat myös tämän ajan esikoislastadiosuuden hulluutta.

      • eihyvänenaika

        Ja mitä sitten mitä lutter saarnaa, ettekö käsitä että enää ei eletä 1500 lukua kansa osaa lukea ja kirjoittaa ja joka taloon voi hankkia Raamatun, mihin siihen lutterin hiirisaarnoja vielä tarvitaan !!

        koittaka a jo tulla tälle vuosituhannelle sieltä rottienne keskeltä.

        paavia ei kukaan tarvitse mihinkään, Raamatun Jeesus riittää taivasta varten, kaupassa silti pitää käydä vielä.


      • NäinMeitäViedään
        eihyvänenaika kirjoitti:

        Ja mitä sitten mitä lutter saarnaa, ettekö käsitä että enää ei eletä 1500 lukua kansa osaa lukea ja kirjoittaa ja joka taloon voi hankkia Raamatun, mihin siihen lutterin hiirisaarnoja vielä tarvitaan !!

        koittaka a jo tulla tälle vuosituhannelle sieltä rottienne keskeltä.

        paavia ei kukaan tarvitse mihinkään, Raamatun Jeesus riittää taivasta varten, kaupassa silti pitää käydä vielä.

        Esiskoislestadioilaiset ovat kuitenin kohottaneet omavanhurkaat lapin vanhimpansa juuri tähän lutherin viittaamaan ’paavin joukkojen’ asemaan. Puhelemaan ja loruilemaan seurakunnalle mitä ikinä tahtovat ilman että seurakunta saisi heitä vastustaa tai käskeä vaikenemaan.

        Vahvistukseksi seurakunnan harhauttamisesta on seurakunnan johto, lapin vanhimpien valtaa pönkittääkseen, omissa Julkaisukokoelmissaan lyhennelleet Lutherin tekstejä.
        Muun muossa tästä kyseisestä Lutherin Joulupäivän saarnasta on esikoislestadioilaisien Julkaisukokoelmasta jätetty pois tuo kohta jossa Luther muistuttaa ja varoittaa kristittyjä juuri omavanhurskaista, opillisista hirmuhallitsijoita joiden opetuksesta ei enään Kristusta löydetä eikä kirkasteta.

        Esikoislestadoilaisten Julkaisukokoelman, tarkoituksen mukaisesti lyhennetyssä, Lutherin saarnassa hiirien ja rottien kuvataan olevan ainoan elävän seurakunnan eli esikoislestadioilaisuuden ulkopuolella. Tähän valheellisesti väänneltyyn ajatukseen viitataan mielellään saarnoissa, Lutherin nimissä. Nytkin hajaannuksen aikana useasti johtavien saarnaajien sekä lapin vanhimpien saarnojen ja lähetyskirjeiden muodossa.

        Vihollinen on päästetty kääntelemään ja vääntelemään valheista pelastavaa totuutta. Vihollinen on päästetty korostamaan seurakuntaa ja sen johtajia, Jeesuksen Kristuksen pelastustyön ehtona.

        Tästä opista vihollinen tykkää.


    • LahjaksiSaatTässäJaNyt

      Kyllä siitä valvova kristitty huolissaan on, kun tuollaisten ihmisoppien vankeina elää niin moni vilpitön vaeltaja, taivaan toivossa ja helvetin pelossa, kuten minäkin aikoinani.

      Ei valvova omatunto rauhoitu sillä, vaikka kuinka paljon ihmisten laatimia sääntöjä täyttää. Vasta kun syntinen tunnustaa itsensä KOKONAAN syntiseksi ja ottaa kokonaisen Jumalan armon vastaan lahjana, hän saa Jumalan rauhan sydämeensä.

      Ihmismittarit ovat aina vajaita. Yksi mittaa katumistaan, onko se riittävä Jumalan edessä. Toinen tunnustelee syntejään sunnutaina anoo itkien syntejään anteeksi saarnamiehilltä, ja maanantaina on taas samassa tilassa, epäilee Jumalan armosta ja syntiensä anteeksiannosta.

      Miksi te leikitte näin vakavalla asialla, ja annatte ihmisten pettää itseänne kaikenlaisilla määräyksillä, vaatimuksilla ja ehdoilla? Miksi Jumalan armo Kristuksessa Jeesuksessa ei kelpaa, siinä on täydellinen sovitus, kaikki synnit saat anteeksi ja rauhan Jumalan kanssa.

      • HaukuttiinkoSinuakin

        Ymmärrettävää että pääsit tuosta vaiheesta eteenpäin.
        Mihin jäi rakkaus entisessä vaiheessasi olevia kohtaan.
        Esikoislestadiolaisissa ei haukuta missään 7 autuudentuntomerkkien kohdassa olevaa. Luota sinäkin Jumalan johdatukseen.


    • älä_petä_itseäsi

      Juuri esikoislestadiolaisissa on kova panettelukampanja entistä ev.lut. perinnettä kunnioittavia esikoislestadiolaisia kohtaan.

      Ja uhkaillaan kadotuksella Esikoiset ry:n seuroissa kävijöitä. Jos joku on haukkimista, niin tuollainen julkinen puhe, siis valehtelu.

      Miksi annat väärää tietoa esikoislestadiolaisista?

      Esikoiset ry:n jäsenet ovat vapaita käymään ihan missä seuroissa he haluavat. Kukaan ei kysele eikä aseta kyseenalaiseksi toisen vakaumusta.

      Missä Herran Henki on, siellä on vapaus.

      • EtteKyseenalaista

        *Missä Herran Henki on, siellä on vapaus.
        Esikoiset ry:n jäsenet ovat vapaita käymään ihan missä seuroissa he haluavat. Kukaan ei kysele eikä aseta kyseenalaiseksi toisen vakaumusta.*- Niin kuin sinä, Vain me ?
        Tervetuloa SEUROIHIN !
        Toivottaa Esikoislestadiolainen


    • Heräänouse

      Rovastin tyttären kuvausta hänen viimeisistä hetkistään: "Yhtäkaikki anoi hän muutamia päiviä ennen kuolemaansa Mammalta anteeksi tunnustaen silloin, että hän oli jonkun kerran tuntenut häntä kohtaan kärsimättömyyttä."

      Vai muka Raattamaan keksintöä. Lopeta täälä omien luulojesi ja valheidesi jauhaminen katkeruudessa. Napinasi on kuin israelilaisten narinaa korvessa. Kyllä pitäisi hälytyskellojen soida kun sota ja tasitelu on vaihtunut ristin juurella makaamiseen ja katkeruuden sekä valheiden levittämiseen.

      Tuo sinun väitteesi kolmen kyynärän Jumala opista olisi helppo osoittaa vääräksi raamatulla, Lutherilla ja Lestadiuksella mutta ei maksa vaivaa. Et sinä siitä paremmaksi tule kun olet kristillisyyden käsittämisen jälkeen testamentin verta alkanut tallaamaan ja hylännyt yhteiset kokoukset.

      Kukaan ei eriseuraisia pilkkaa vaan murheella seuraamme kristityt tilannettanne.

    • ihmeksöstuosip

      Sipilä on lesto ja tottunut jakamaan rahaa omilleen, eli talvivaaran ihmeseen jossa pojat..........

    • mitenon

      Missä Raamattu ilmoittaa 7 autuuden merkkiä joita ilmeisesti joka iikan pitää toteuttaa ja joita ilman on hoovetti edessä?

      miten ne ilmenevät esm ristin ryövärin kohdalla?

    • LahjaksiSaatTässäJaNyt

      Kuten jo aiemmin totesin, USKO KRISTUKSEEN VANHURSKAUTTAA,ELI SYNTISESTÄ TULEE JUMALALLE KELVOLLINEN. än saa kaikki synnit anteeksi ja pääsee rauhaan Jumalan kanssa. Joka ei tätä JUmalan selkeätä sanaa usko, hän ei tiedä kristinuskosta vielä alkeitakaan.

      Omavanhurskaus perkele ei Jeesusta Kristusta tule hyväksymään koskaan, eikä Jeesuksen uhrikuoleman tuottamaa syntien sovitusta, jonka syntinen saa USKOLLA ILMAN TEKOJA omistaa.

      Tämä uskonvanhurskaus on monelle lestadiolaiselle lähes ylipääsemätön käsittää, kun "parannuksentekojen"tuottamaa vanhurskautta, eli ansiovanhurskautta on lapsesta asti opetettu.
      Minä ymmärrän heitä, olenhan itsekin ollut samassa vankeudessa pitkään!

      "Rovastin tyttär" ja hänen kamppailunsa on ihan oma lukunsa, me kristityt uskomme Kristukseen.

      Viikottainen saarnamiesten kaulailu syntien sovitukseksi lestadiolaisuudessa, on raattamalaisuutta.
      Synnit USKOTAAN anteeksi Jumalan sanan kautta!!! Syntejä ei TEHDÄ anteeksi. SE on yksi harhaopetus lestadiolaisuudessa laajemminkin eri ryhmissä. - Uskon ehdoksi asetetaan tekoja.

      Jo aiemmin tein selväksi että uskon vahvistukseksi on kuullun Jumalan sanan lisäksi rippi ja HPE.

      Jokainen voi ja saa tietenkin juosta omat mutkansa omanvanhurskauden perkeleen vaatimuksista, tämä kuuluu kristityn kasvun vaiheeseen, yrittää itse vanhurskauttaa itseään tekojensa avulla.

      JUmala suokoon, että itse kullekin tulee toppi siinä omanvanhurskauden kilvoituksessa, ja alkaa Jumalan armo kelpaamaan LAHJAKSI, kaikkien syntien sovitukseksi USKON KAUTTA.

      Jeesuksen Kristuksen ruumiin uhrilla Jumalan omiksi lunastettuje pyhien pilkkaaminen eriseuraisiksi on saatanasta lähtöisin. Se on erittäin epäkypsää pilkkapuhetta, ja osoittaa että pilkkaaja rakanetaa rohkeasti ja osokeasti autuuttaan oman vanhurskautensa varaan.

      • OiskoItselläsi

        Jeesuksen Kristuksen ruumiin uhrilla Jumalan omiksi lunastettujen Esikoislestadiolaisten pyhien pilkkaaminen ja yleistäminen yhdeksi omavanhurskaaksi tavaksi uskoa ja eriseuraisiksi on saatanasta lähtöisin. Se on erittäin epäkypsää pilkkapuhetta, ja osoittaa että pilkkaaja rakanetaa rohkeasti ja sokeasti autuuttaan oman vanhurskautensa varaan?


      • Heräänouse

        Mitä ihmeen raattamaalaisuutta. Juurihan kirjoitin silminnäkijätodistuksen Laestadiuksen oman tyttären suusta, kuinka rovasti anoi kärsimättömyyttään anteeksi vaimoltaan. Lisäksi olet ymmärtänyt anteeksi pyytämisen ihan väärin. Totta kai saa ja pitääkin uskoa Kristukseen koko ajan. Ei kristityn elämä ole haitariliikettä uskon ja epäuskon välillä.

        Kuitenkin kristityn raamatun kanssa yhtäpitävä kokemus on se, että elämän tiellä tarvitsemme kaiken Jumalan avun kun synti meihin tarttuu. Esimerkiksi avainten vallan oikean käytön (absoluutio jonka käyttöä myös "parannusten tekeminen" saarnan jälkeen on), sekä sakramentit ja evankeliumin julistuksen. Eihän ehtoollisella käyminenkään ole ihmisen omaa tekoa vaan siinä Jumala tarjoaa syntinsä tuntevalle synnit anteeksi ja sovutuksen.

        Sentähden, kun meillä on näin suuri pilvi todistajia ympärillämme, pankaamme mekin pois kaikki, mikä meitä painaa, ja synti, joka niin helposti meidät kietoo, ja juoskaamme kestävinä edessämme olevassa kilvoituksessa, silmät luotuina uskon alkajaan ja täyttäjään, Jeesukseen, joka hänelle tarjona olevan ilon sijasta kärsi ristin, häpeästä välittämättä, ja istui Jumalan valtaistuimen oikealle puolelle.
        Heprealaiskirje 12:1‭-‬2 FB38
        https://bible.com/bible/365/heb.12.1-2.FB38

        Nämä kaikki kristittyä auttavat armon välikappaleet auttavat meitä luomaan silmämme uskon alkajaan ja päättäjään Jeesukseen Kristukseen. Ei sitä omasta voimasta voi tehdä.


    • nytontooosipaha

      Nyt tässä kohtaa on kysyttävä miten on sen uudestisyntymisen laita siellä lestoissa, muuttuuko kivisydän lihasydämeksi noin vain yks kaks kunhan vaan alkaa "uskoa", minä uskon minä uskon vai miten se mahtaa olla?

      miltä se tuntuu kun Jumalan Henki tulee sydämeen asumaan, tuleeko ahdasta uuden asukkaan kanssa vai heitetäänkö jotain vastaavasti ulos, miten on?

    • HöpöttäjäÄläVaivaudu

      "Pilvi todistajia." Näkee ettet ymmärrä Raamatun teksteistä mitään, toisin sanoen et lue Raamattua, vaan uskot ihmisiä jotka opettavat sinulle jonkun liikkeen perinnäissääntöjä. Et ilmeisesti lue myöskään minun viestejäni, koska vastaiset omasta päästäsi mitä sattuu, hengellisen vihan vaikutulksesta, ulos tulemaan.

      Kyllä hatara on pelastustie sinulla, jos se on jonkun ruotsalaismiehen tyttären kokemusten ja tekemisten varassa? Sääliksi käy!

      Rukoile Jeesusta Kristusta sydämesi asukkaaksi, saat HÄNELTÄ USKON KAUTTA kaiken lahjaksi ihan itsellesi. Saat Pyhän Hengen oppaaksesi matkalle, kaikki syntisi anteeksi ja pääset rauhaan Jumalan kanssa.

      Hanki alkuperäisiä kirjoituksia ja lue niistä, ellet muutoin usko!!! Minäpä kopioin yhden sellaisen tähän:
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

      Vuodenvaihde 1853-1854:
      Heräys oli alkanut 1845-46.

      Silloin oli kauhean suuret seurat Sakon talossa. Matarengista, Tärännöstä, Jellivaarasta, Kittilästä oli ihmisiä Sakon talossa?. Kolme riihtä lämmitettiin lämpimiksi, niissäkin oltiin yötä? Oli saarnamiehenä myös Parka-Heikki. Ja täällä on silloin kristillisyys tutkittu, ja sitten on synnit julistettu anteeksi.
      ***) Raattamaa sen aloitti. Laestadiuksella se on ollut semmoista papinhoitoa. Mutta Kitkiöjoessa se tutkittiin sitten Sakon talossa ja kattottiin?, jatkaa Hilta Parkajoki, ?että ihmisillä on oikeus Jumalan puolesta tojistaa synnit anteeksi.

      xxxxxxxxxxxx

      Lestadiusta halveksiva ja kirkkoa panetteleva henki oli jo tuolloin alkanut vaikuttaa näissä maallikko kolpötööreissä - ja heidän muijissaan.

      Ajatelkaa jo 1854 vuonna tämä hurmahenkisyys iski täysillä herätysliikkeeseen, puhdas evankeliumi alkoi saastua kaiken maailman ihmisopeilla.

      Ap. t. 16:31 Niin he sanoivat: "Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi".

      Joh. 6:51 Minä olen se elävä leipä, joka on tullut alas taivaasta. Jos joku syö tätä leipää, hän elää iankaikkisesti. Ja se leipä, jonka minä annan, on minun lihani, maailman elämän puolesta."

      Joh. 6:54 Joka syö minun lihani ja juo minun vereni, sillä on iankaikkinen elämä, ja minä herätän hänet viimeisenä päivänä.

      Joh. 6:56 Joka syö minun lihani ja juo minun vereni, se pysyy minussa, ja minä hänessä.

      Nykyinen esikoislestadiolaisuus on pahoin ihmisoppien sekoittama ja saastuttama, itseään ja johtajiaan kiittelevä ja palvova laitos. Joka ei omasta mielestään parannusta tarvitse!

      Liike tukehtui hengellisesti ylepisiin johtajiinsa ja johtajat tukehtuivat itseensä.

      • noniinannappastulla

        kuuleppas nyt, em ole ikänä ollut minkäänsuunnan lestalaisten touhuissa mukana, eli pieleen meni arvostelusi.

        Raamatun osaan liki ulkoa j aolen siät tutkinut kymmeniä vuosia, eli sekin meni pieleen sokeassa paasauksessasi.

        nuo Raamatunkohdat joita arvalla vetelet eivät mitenkään liity asiaan, eli voisit seuraavaksi vastata kysymykseeni ihan Raamatunmukaisella tavalla ja niin että tuki löytyy sieltä myls kommentillesi.

        odotan mielenkiinnolla, mutta anna haukkumisen olla ja pysy asiassa.


      • HöpöttäjäÄläVaivaudu
        noniinannappastulla kirjoitti:

        kuuleppas nyt, em ole ikänä ollut minkäänsuunnan lestalaisten touhuissa mukana, eli pieleen meni arvostelusi.

        Raamatun osaan liki ulkoa j aolen siät tutkinut kymmeniä vuosia, eli sekin meni pieleen sokeassa paasauksessasi.

        nuo Raamatunkohdat joita arvalla vetelet eivät mitenkään liity asiaan, eli voisit seuraavaksi vastata kysymykseeni ihan Raamatunmukaisella tavalla ja niin että tuki löytyy sieltä myls kommentillesi.

        odotan mielenkiinnolla, mutta anna haukkumisen olla ja pysy asiassa.

        Sitä minäkin olen ihmetellyt miksi olet panetellut lestadiolaisia täällä useamman vuoden ajan tietämättä liikkeestä mitään. Olen kirjoittanut ihan eri henkilölle! Sinä olet hengellisesti sekä kuuro että sokea, ongelmasti on ettet ole itse siitä lainkaan tietoinen.


    • HöpöttäjäÄläVaivaudu

      Elikkä alkuperäinen viestini 13.8.2018 12:43, oli vastaus viestiin -> Heräänouse 13.8.2018 11:31

      "Parannuksiksi" nimitetty kaulailu on todistettavasti Johan Raattamaata. Joka muuta väittää on valehtelija.

      Rippi ja äänellinen synninpäästö sitä pyytävälle uskon vahvistukseksi uskon horjuessa, on kuulunut kristittyjen elämään jo 2000 vuotta, - siihen ei ole lestadiolaisuudesta tullut yhtään mitään.
      KUkaan ei tarvitse leastadiolaisuutta päästäkseen taivaaseen, vaikka valehtelijat sellaista väittävät.

      Kristuksen teko syntiemme sovitukseksi on täysin riittävä, kunhan ihminen ottaa tämän lahjan USKOLLA vastaan.

      Mark. 5:36 Mutta Jeesus ei ottanut kuullakseen, mitä puhuttiin, vaan sanoi synagoogan esimiehelle: ***) "Älä pelkää, usko ainoastaan".

      Monen aika kuluu hukkaan omassa vanhurskaudessa kieristkelemiseen, jopa sillä muiden edessä leuhkimiseen ja toisten tuomitsemiseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      295
      3239
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      82
      1601
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      41
      1321
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1222
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1210
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      44
      1136
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1117
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      156
      1025
    Aihe