Hyperventilaatiosta kevyttä infoa

HypVentKlubi

Suurin osa meistä tietää kokemuksesta, mitä hyperventilointi on ja mitä se tekee.... saa pyörryttämään, tuntumaan epätodelliselta, sormet, huulet yms. särisee ja puutuu, sydän hakkaa, kurkussa kuristaa yms. ja se mitä kaikki ei tiedä on se, että ylihapetuksen tulkitsee virheellisesti hapen loppumisena, mikä saa jatkamaan läähättämistä, ja huonon olon kierre jatkuu. Siksikin pussiin hengittäminen auttaa, koska se laskee happisaturaatiota. Normi on siis jotain 96-97% ja hyperventiloijalla 100%. Mielenkiintoista, että kun happea on liikaa, niin se tuntuu hapen loppumiselta, eli tukehtumiselta. Ja tietenkään tämä oire ole ainoa, vaan mukana on myös kurkun kuristaminen, kuolemanpelko yms.

Vieläkin kiusallisempi ongelma, mikä kaikilla ei ole tiedossa, on jopa kroonistunut lievä ylihengittäminen. Sitä ei välttämättä edes tiedosta. Kun ihminen on ahdistunut, jopa jatkuvasti, niin lievä ylihengittäminen "normalisoituu" liian tiheäksi, eikä tarvitse olla kuin muutamia extrahenkäksiä normaalin päälle, niin se saattaa aiheuttaa jatkuvaa lievää epätodellista oloa, lievää sekavuutta, lievää ajoittaista huippaamista, ja nämäkin voi ylläpitää ahdistusta, joka ylläpitää ylihengitystä, joka saa aikaan ahdistusta, joka.... eli hahmotat selkeän kierteen? Ja lisäksi muut kehossa tapahtuvat ongelmat, kun veren happotasapaino on jatkuvasti väärä, eli se saa valtimot supistumaan, verenpaineen pysymään korkealla, rytmihäiriöitä yms., niin olo voi todellakin jatkuvasti olla "sairas". Sen tulkitsee juurikin sellaisena, että minussa on jotain vikaa. Tämäkin "sairaustuntemus" voi laukaista paniikkihäiriökohtauksen.

Tässä on perusohje hyperventiloijalle:

Kerran pari viikossa ota aikaa itsellesi. Hakeudu rauhaan, yksin, ja pistä soimaan jokin rauhoittava taustamusiikki. Youtubesta "relaxing music" tms. Sitten otat rennon asennon sängyllä ja tyhjennät mielen kaikesta mahdollisesta. Keskity hengitykseesi ja tarkkaile sen tiheyttä, onko se pinnallista ja lyhyttä, hengitätkö rintalihaksilla pelkästään, onko pallea mukana. Ensin pitäisi pallean kohota ja kuin aaltona rinta- ja kylkilihakset. Normaali hengitys on automaattista ja rentoa ja n. 12-16 krt/min. Kaikki tämän yli voi aiheuttaa oireita, kuten epätodellinen olo, huimaus, verenpaine, sydämen tykytys, levottomuus jne. Keskity rauhalliseen musiikkiin ja anna hengityksen kulkea automaattisesti. Vedä muutaman kerran rauhallisesti syvään henkeä ja pidä sisäänhengityksen lopussa pieni tauko ja sitten annat ilman tulla omalla voimallaan ulos, eli älä jäkitä. Sitten taas normaalia tasaista hengitystä. Ja kiinnitä huomiota kroppaasi ja raajoisi, niskaasi ja hartioihisi, että ne on rentona. Tunne se, kuinka kroppasi huolehtii automaattisesti tarvittavasta kaasujenvaihdosta. Tämä rentoutuminen voi viedä aikaa, mutta säännöllisesti harjoitettuna se on palkitsevaa. Jos aiemmin et tiennyt potevasi "normalisoitunutta" ylihengittämistä, nyt sulle alkaa se hahmottumaan vähitellen ja opit välttämään sitä. Vähitellen siitä tulee normaalia ja se parantaa arkea huomattavastikin. Ja takuulla vähentää paniikkikohtausten määrää, jos kärsit niistäkin.

Näissä mielipuoliasioissa itsellä on suuri rooli. Paras lääke on siellä jokaisen korvien välissä. Ja se toimii. Todistetusti. Riippuu vain siitä, käytätkö sen hyväksesi.

0

147

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Cynthia Woods

        😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
        YIT-Yhtymä
        2
        14871
      2. Aimee Dvorak

        😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
        0
        3069
      3. Becky Steele

        🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
        Arkkitehtuuri
        0
        3065
      4. Allison Queen

        🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
        Vedonlyönti
        0
        3064
      5. Pamela Orr

        😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
        Star Wars
        0
        3064
      6. Lakeisha Coleman

        🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
        Synnytys
        0
        3060
      7. Stephanie Love

        😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
        Lappi
        0
        3056
      8. Molly Graham

        😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
        Puhelimet
        0
        3055
      9. Rachelle Reynolds

        😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
        Etelä-Savo
        0
        3055
      10. Nancy Taylor

        😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
        Kauris
        0
        3054
      Aihe