Lahja- ja luovutusvoittoveron minimointi

Liia

Ongelma on seuraavanlainen:

1. Lahjavero

Marilla on osakeyhtiömuotoinen yritys, ja yritys omistaa asunnollisen teollisuuskiinteistön. Kyseinen kiinteistö tulisi siirtää Marin tyttärelle. Mikäli yritys lahjoittaa kiinteistön tyttärelle, tulee hänen suorittaa siitä II-veroluokan mukainen lahjavero. Mikäli Mari ensin lunastaisi kiinteistön itselleen ja luovuttaisi sen sitten tyttärelleen, maksaisi tytär pienemmän, I-veroluokan mukaisen lahjaveron. Tässä tapauksessa Mari joutuisi kuitenkin maksamaan kiinteistön hinnan omasta pussistaan ja varat siirtyisivät yrityksen kassaan, mikä ei olisi tarkoituksenmukaista.

2. Luovutusvoittovero

Kiinteistön myynnistä tiedetään tulevan huomattava myyntivoitto (myyntihinta 5-kertainen käypään arvoon nähden). Jos tytär myy tämän lahjana saamansa kiinteistön voitolla, tulee hänen maksettavakseen 30-34 % pääomaveroa. Jos taas yritys myy kiinteistön ennen kuin se siirtyy tyttärelle, maksaa yritys luovutusvoitosta vain 20 % veroa, mutta tällöin tytär maksaa II-veroluokan mukaisesti veroja. Kummassakin tilanteessa tyttärelle tulisi siis maksettavaksi _huomattava_ määrä veroja.

3. Ratkaisu?

Koska verottaja on tehnyt veronkierron mahdottomaksi laillisin keinoin, jää vaihtoehdoksi maksettavan veron minimointi verosuunnittelun avulla. Mikä siis olisi kokonaisuuden kannalta järkevin ratkaisu yllä mainittuun ongelmaan?

- Yrityksen sukupolvenvaihdoksella saataisiin kikkailtua verot pienemmiksi, mutta tämä sitouttaisi tyttären jatkamaan yritystä X ajan, eikä kiinteistö tai siitä saatava voitto kuitenkaan siirtyisi tyttären henkilökohtaiseen omistukseen.

- Oman asunnon myynnistä ei tarvitse maksaa luovutusvoittoveroa, mikäli siinä on asunut vähintään 2 vuotta. Voiko tätä pykälää hyödyntää, vaikka kyseessä on (asunnollinen) teollisuuskiinteistö?

- Vakuutuskuori? Onko vakuutuskuorta tai vastaavaa mahdollista hyödyntää, ja voiko yritys/yksityishenkilö siitää kiinteistön sellaisenaan vakuutuskuoren sisään?

- Muu ratkaisu? Mikä?

2

117

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • salkunkantaja

      Kyllähän tuohon ratkaisuvaihtoehtoja löytyy. Pari alustavaa kysymystä.
      Miksi ko kiinteistö pitäisi siirtää tyttärelle ja mihin lopputulemaan tällä ratkaisulla pyritään? Mitä muuta äidin oy omistaa / onko yhtiöllä muuta liiketoimintaa?

      • Liia

        Kiinteistö tai siitä saatu myyntitulo halutaan siirtää tyttärelle ikään kuin ennakkoperintönä ennen yrityksen/liiketoiminnan siirtämistä jatkajalle. Lopputulemana on se, että tämä omaisuus siirtyy tyttärelle hänen henkilökohtaiseen käyttöönsä ja pois yrityksen varoista. Liiketoiminta ei ole riippuvainen tai suoranaisesti sidoksissa tuohon kyseiseen kiinteistöön, vaan kiinteistö on ns. ylimääräinen ja vuokrattu ulkopuoliselle. Yrityksellä on varallisuutta, mutta ei muita kiinteistöjä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6203
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3976
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      260
      2373
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1930
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1393
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1306
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1050
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      961
    Aihe