DG: ADHD ja toistuva masennus vs bipo I/II

MasisADHDw

Diagnoosini on pitkään ollut toistuva masennus ja ADHD. Olen koko aikuisiän ollut enemmän ja vähemmän masentunut ja esimerkiksi läheisten kuolemat ja epäonnistumiset elämässä laukaisseet masennuksen. En ole syönyt koskaan lääkitystä näihin tiloihin, vaikka jälkeen päin, kun olen saanut raahattua itseni lääkärin vastaanotolle puhutaan vakavasta masennuksesta. Itsetuhoisen en ole koskaan kuitenkaan ollut ja tuskin sitö tulen olemaankaan. Masennus vie lähinnä kaikki voimavarat. Käytän lääkitystä ADHD-oireisiin, muuta lääkitystä ei ole ollut. Ennen ADHD-diagnoosia elämä oli aika kaoottista. Olen jatkuvasti hieman ylivirittynyt ja impulsiivinen, mutta lääkehoito auttaa suuntaamaan tekemistä.

Mitähän eroa näillä diagnooseillani on I- ja II- tyypin Bipolaarihöiriöihin? Ja minkälainen haitta verrattuna tähän yhdistelmään. Toki bipolaarihöiriöistö kärsivillä hyvin usein liitönnäissairauksia.

8

443

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nekummatkin

      Mulla on adhd dg ja lisäksi tuoreena bipo2. Toistuvaa masennusta mul ollu aikas monta vuotta mutta nyt sanottiin ettei mun oireet selity pelkäl masennuksella (ja adhdlla, mulla lääkitys ollu). Muutaman vuoden oon jo syöny masennuksen estoon tasavaa kun sen verran lamauttavia masennukset ollu ja pahentunut kerta kerralt..

      Ei kai dg koodeilla ole väliä? Tosi paljon samankaltaisuuksia noi bipo ja adhd oireissa eikä varmaan ole helppo diagnosoida. Mulla adhd ollu vuosia ja nyt mietittii et bipo vai adhd ja sit keksittii et voipi olla kummatki.

      En nyt ehkä vastannu kysymyksees, mut tällaista ny tuli mieleen.

      • Ojojojoj

        Joo ei diagnoosinimikkeillä sinänsä ole väliä, mutta toivoisin itsekin saavani kaoottisen elämän tasapainoon. Säännöllinen elämänrytmi, elämän yksinkertaistaminen ja täysi päihteettömyys eivät ole tähän auttaneet. ADHD- lääkkeet ovat auttaneet pysymään arjessa, koska muuten olisin niin väsynyt, että en saa mitään aikaiseksi. Väsymystä on jatkunut niin pitkään kuin muistan.

        Tähän olen saanut aina palautteeksi lääkäriltä, että ADHD:t vain ovat hieman masentuneita ja ahdistuneita. Ilman stimulanttilääkitystä en olisi selvinnyt mistään arjen asiasta. Isommalla annoksella säännöllisesti käytettynä stimulantti kuitenkin ahdistaa ja menen joskus oudosti ylikierroksille, etten saa ajatuksista kiinni tai sitten olen niin jumissa, että ajatus ei kulje ollenkaan. Tätä onneksi pienemmällä annoksella tapahtuu vaik hyvin harvoin.

        Voitko vielä hieman avata kokemuksiasi esimerkiksi siitä, miten ADHD-lääkkeet vaikuttavat sinulla. Minkälaiset tekijät vaikuttivat siihen, että ADHD-diagnoosin lisäksi sait bipo-diagnoosin. Ilmeisesti yksisuuntaisessa masennuksessa riski sairastua myös bipo-puolelle on olemassa.


        Minkälaisia kokemuksia masennusjaksolla käytöstä?



        Aiheutttavatko erilaisia sivuvaikutuksia kuin yleensä. Ja miten ADHD-lääkkeet auttavat masentuneena.


      • Nekummatkin

        Adhd-lääkityksellä rauhoitun ja pystyn fokusoimaan. Mulla hiukka enemmän add-painoitteinen, joten lääkityksellä aloittamisen tuska lievenee ja saan enemmän aikaiseksi. Tuo aktivoi sillai sopivasti. Siihen "päälle" joskus tulee hypomaanisia oireita. tulen vielä enemmän aktiiviseksi, sosiaalisemmaksi, avoimemmaksi. Innostun visioimaan matkoja ym. , mutta lyhytaikaisia pyrähdyksiä enkä ehdi saamaan montaakaan asiaa maaliin. Pään sisällä käy kova suhina. Tavis masikseen syömäni ssri/snri lääkkeet ovat muutaman kerran laukaisseet hypomanian/hypomaanisia oireita. Enää en itsekään niitä halua syödä etenkin kun mielialaa tasaava lääke masennukseen sopii mulle enemmän kuin hyvin. Mulla koko elämän kestänyttä masennus/ahdistusoireilua. Näihin kyllä adhd-lääkitys auttanut, mutta ei poistanut. Adhd lääkitys voi myös aiheuttaa hypomaniaa niille joilla alttius siihen on. mun kohdalla noita hypo oireita oli ekan kerran viisi vuotta ennen adhd dg.


    • Nekummatkin

      Ootko muuten lueskellut adhd -aikuisten keskustelupalstaa? Siellä mm. Keskustelua adhd/bipo eroista ym. ja tietty kaikesta muusta maan ja taivaan väliltä. :) Tossa osoite jos paikka ei vielä ole tuttu: www.adhd-aikuiset.org

    • Enolerobotti

      Adhd-lääkkeet eivät auta kaksisuuntaiseen. Stimulanttilääkitys voi jopa pahentaa oireita. Ja kaksisuuntaisessa hyperaktiivisuus ja impulsiivisuus esiintyvät jaksoittain.
      Jos jollain on samanaikaisesti adhd ja bipo niin silloinkin hänellä on erilliset maniajaksot. Sellaisella ihmisellä voi olla koko ajan keskittymisvaikeuksia, impulsiivisuutta ja hyperaktiivisuutta, mutta sitten on erikseen joidenkin viikkojen/kuukausien pituisia jaksoja jolloin hyperaktiivisuus ja impulsiivisuus lisääntyvät selvästi aiempaan nähden, mieliala kohoaa, henkilöstä tulee aggressiivinen, itsetunto kohoaa sairaaalloisesti tai tarvitsee vain vähän unta (oireita tulee olla useita). Ero on selkeä henkilön tavanomaiseen käytökseen verrattuna, ja ykköstyypissä mania aiheuttaa pahoja ongelmia.

      • Juoksejojärveen

        Voi mahoton kuinka sairas tuo ap on!
        Mahtaneeko nähdä seuraavaa syntymäpäiväänsä?
        Minä olisin jo hypännyt "joortaniin" tuossa tilanteessa.
        Säästyisi nekin eurot todellisille sairaille.
        Erikoissairaanhoito on p*run kallista ilman moisia luusereitakin.


    • Kuolematon
      • Outojuttu

        Jaa.
        Minä tiedän yhden tyypin joka vielä "hullummaksi" näistä huuhaajutuista.
        Eläneenäkö vielä.
        Oli yks ***tanen ***si.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2850
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      111
      2096
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1554
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      70
      1003
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      911
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      880
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      874
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      785
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      736
    Aihe