Valokuituyhtiöllä vaikeuksia , kuka maksaa

Kuhavaan

Tänään Hannu Luotola kirjoitti keskisuomalaisessa tämän surullisen kuuluisan verkkoyhtiön tilasta. Kirjoituksen mukaan osakaskuntien tilanne vaikuttaa varsin hankalalta. Saattaa olla, että päätöksiä tehdessä on jopa rikottu lakia, mutta ainakin on toimittu asian esittelijöinä ja päätöksentekijöinä vailla ymmärrystä mihin paperiin ’nimi tuli laitettua’. Onko karstulalla mitään mahdollisuutta erota yhtiöstä ? Keuruuhan pääsi siitä eroon kun takauspäätös Ei ollut valituksen vuoksi lainvoimainen. Toivottavasti meiltä löytyy joku rohkea virka tai luottamushenkilö joka ryhtyy asiaa selvittämään. Kyseessä on miljoonien vastuut jotka lankeavat meidän kuntalaisten (veronmaksajien) maksettaviksi. Toivottavasti asian salailu ja peittely loppuu ja kunta kertoo mikä on todellinen tilanne Karstulan osalta.

680

14341

    Vastaukset

    • Jullijamimmi

      Nou tsääns. Näistä maksellaan vielä pitkään, ja varsinaiset vaikuttajat (myös ne taustajuntat) pääsevät kuin kastikkeen haju liesituulettimesta. Nähty jo niin monen keissin yhteydessä. Verorahoilla maksatetaan - taas.

      • Rikottuon

        Entisen maakuntajohtajan tekoset asian suhteen tulisi selvittää.


    • juuso_julmanen

      Mahdotonta lähes on eroonpääsy Karstulalla. Kuvetta tulee kaivaa vaan. Holding -yhtiön rooli ja kuntien huimat takaukset poisti tuet.

    • Phfåkc

      Juttuvinkki Viispiikkiselle. Otsikko Miten tässä nyt näin kävi? Haastateltavina Jukka Hiltunen ja Ari Piesalalla.

      • nimierkki

        Kannattaa laittaa kirje sinne piisviikkiseen ja vielä saantitodistuksella. Eli lähettäjälle tulee ilmoitus kun kirje on kuitattu vastaan otetuksi.
        Silloin ainakin tiedetään, että vinkki on otettu vastaan.


      • Esiinheti
        nimierkki kirjoitti:

        Kannattaa laittaa kirje sinne piisviikkiseen ja vielä saantitodistuksella. Eli lähettäjälle tulee ilmoitus kun kirje on kuitattu vastaan otetuksi.
        Silloin ainakin tiedetään, että vinkki on otettu vastaan.

        Viispiikkinen kepulaisena lehtenä ei kepumokailuista kirjoita. Entinen maakuntajohtaja entisen miehensä kanssa selvittämään mitä tuli tehtyä.


      • Anonyymi

        Ottakaa haastatteluun mukaan myös entinen maakuntajohtaja ja hänen entinen puoliso, entinen professori. He ajoivat häikäilemättä kuitua kunnille. Välillä tuntui, että he olivat kuitufirmassa töissä, vähintäänkin kaupparatsuina ta muuta korvausta vastaan.


    • Kyytiläiset

      Viispiikkisessä luetaan ja keskusteeaan näistä kirjoituksista satavarmaan ,kyllä tiedossa on mutta niistä vaijetaan koska keskustalaiset ovat kuseet veronmaksajien nilkkaan taas kerran ja ovat vastuussa näistä tyrimisistä.

      • Anonyymi

        Niin ovat Neittaanmäki ex Mikkosen kanssa suojeluksessa. Heillä on oma radioasemansakin "järviradio". Muuta yhteistä heillä ei enää olekaan.
        Ero tulivähemmästäkin "etelän matkailusta. Herra matkusteli, ku piti puhua 15 minsaa hesassa, heti kahden päivän matka ja siitäkös ec rouva ei tykänny.


    • kusetettu

      Noh, Hakala, AP ja muut tietäjät, alkakaa selittämään missä mennään. Kotisivujen mukaan Karstula on viestintämyönteinen kunta jossa kuntalaiset pidetään tietoisina tärkeistä asioista. Kuntalaisten luottamus valtuutettuihin ja johtoon alkaa olla vähissä.

      • Potemkin

        Karstulassahan on kaikki aina ollut tunnetusti avointa ja erinomaista - paperilla.
        Tämä jatkuu ja jatkuu, vain pellet vaihtuu...


      • Anonyymi

        Eikö viestintä toimikkaan valon nopeudella


    • reywal

      Rikoslaki ja sieltä virkavastuu, ensisijaisesti valtuutetut ja he saavat osoittaa halutessaan sormellaan muita.

      • Anonyymi

        Entistä kemistimaakuntakohtajaa...


    • Mitä.Useampi.Kokki

      Verkkoyhtiöitä suunniteltaessa on mainittu että se edellyttäisi julkista kilpailutusta, mutta tätä ei enää kilpailutettu ja siten jätettiin oman maakunnan yritykset paitsioon. EU:n määrittelemä perusta tuille on avoin, syrjimätön, tasapuolinen kilpailutus.

      Suunnittelijat ja taka-ajatus ja maksajat unohtivat kokonaan Valtion avustuslain, jossa julkinen takaus on mainittu valtion tueksi. Tästäkö se maukas soppa sitten syntyy keittäjille?

      • Sattanen

        Ei maakuntaliittokaan aikanaan kilpailuttanut Kuuskaistaa, vaikka laki niin vaatii. Lieko entinen maakuntajohtaja antanut oppinsa entiselle miehelleen, professorille, kun hänkään ei kilpailuttanut yliopiston tekoälyä. Molemmat ovat keskustalaisia. Rahaa paloi runsaasti molemmissa tapauksissa.


      • Anonyymi

        Ei Mikkonenkaan maakuntajohrajana kilpailuttanut. Samoin sai tehdä hänen ex puoliso ollessaan professorina jkylässä. Osti ilman kilpailua pilvenhöttöä, tekoälyä ja tietokoneen ibmltä, kun pääsi niinmonelle ibm n ulkomaanmatkalle, myös nainen ibm ltä oli aina mukana. Mutta eihän siinä mitään väärää, kun on kepulainen


    • Toimintakulttuuri

      Tämä kuituvedätys on puhtaasti Kepulaisten viritys. Keski-Suomen kunnanjohtajat ovat kuin jahtiporukka käskynjaolla Pekkarisen antaessa käskyjään. Sama toistuu kun kuntajohtaja kävelee kuntaansa ja ohjeistaa valtuustoa. Ei mitään vastaanpanemisia vaikka kunnan rahakirstu on tyhjä ja tiedetään että metsään mennään että rytisee. Sipiläkin ohjeistaa omiaan ettei Hallinto-oikeuksien päätöksillä ole mitään merkitystä, saatikka EU:n säännöillä. Näinköhän Sipilä hoiti omia yrityksiäänkin?

      • Ei.totuus.unohdu

        Edellä kirjoittaja on täysin oikeassa. Keski-Suomen Valokuituverkoissa olevissa kymmenessä kunnassa on tiettävästi Kepulainen kunnanjohtajana paitsi Petäjävedellä. Pettuveelläkin oli kuitujutun aloittajana Kepulainen johtaja. Kunnat jotka jäivät pois yhtiöistä oli johtajana muu kuin Kepulainen, paitsi Viitasaarella. Viitasaaren johtaja taidettiin pistää ruotuun valituksella. Petäjävedellä vaihtui johtaja ja välittömästi pistettiin osake-ostot jäihin. Eikö tämä kerro jo totuuden kuinka Keski-Suomessa toimitaan. Saarijärvellä, Viitasaarella ja Jyväskylässä maksatettiin kuntalaisilla ja kunnilla Kuuskaistalle yli kaksi miljoonaa euroa tyhjästä. Eikö jo ole äänestyskopissa syytä miettiä kenen numeron pistää loppuunsa.


      • Anonyymi

        No jospa se Kulmuni maksaa, eikös sille tullut se valtion rahakirstu. Kepulaisethan ne ovat olleet aina vahvimmin rakentamassa tätä maata. Eihän ne vasemmistolaiset ole kuin juoneet ja lakkoilleet ja tapelleet. Vihreät nykyisin vaan huumeessa istua kajottaavat.


    • Valokuitua kansalle joka netissä surffaa.

    • Loiseläjiä

      Joko kansa alkaa huomaamaan kepulaisten elämäntyylin, yhteiskuntaa huijataan minkä ennättävät, tukiviidakossa elävät ja erillaisilla avustuksilla, mutta itse eivät varoja maksa.

    • Kerttu_Saapastelija

      Onkohan sinne Saarijärven metsikköön muuttaneilla ulkomaalaisilla valokuituliittymä? Olisi hyvä mainos:"Metsikköön muuttanut tarvitsee ainoastaan valokuituliittymän!"

    • Hgfetisd

      Valokuituyhtiön vaikeudet ovat vain väliaikaisia. Ei syytä huoleen, rahaa kyllä on.

      • Hölmölle

        Rahaa on muttei kuituyhtiöllä. Vaikeudet ovat yhtiöllä lopullisia ja konkka kolkuttaa ja kunnat maksavat. Ei syytä huoleen kun kuitujuttu meni persesuoleen.


      • Anonyymi
        Hölmölle kirjoitti:

        Rahaa on muttei kuituyhtiöllä. Vaikeudet ovat yhtiöllä lopullisia ja konkka kolkuttaa ja kunnat maksavat. Ei syytä huoleen kun kuitujuttu meni persesuoleen.

        No ei se nyt ihan noin voi mennä, jos sulla on kuitulittymä ja käytät tietokonetta. Yrittävälle, kun sattuu, niinhän sitä sonotaan.


    • kunnalliskorruptio

      Finanssipoliittinen suunnitteluvirhe vain ajautui nyt meidän niskaan, mutta saman virheen tekijät jakavat kai?

    • rotijaja

      Herra U kaivaa kuidut käsin maahan ja halvalla.

    • kita_auki

      Tuo selvitysryhmä synnytti kuin käki kuituyhtiökonsernin munimalla kuntien pesään munan. Konsernista piti tulla tosi tuen saaja mutta siitä tulikin Molokki.

    • Hullun.hommaa

      Onko tulossa taas kunnille verkkoyhtiöltä miljoona anti, koska kuulin että huippuyhtiöllä on taas rahat loppu. Paunonen taas varmaankin aktivoituu omistajakuntiin kerjuu reissuille.
      Rahakkailla rupukunnilla on rahaa mistä jakaa. Kuulin Karstulan torilla erään kepulaisen kertovan, että olen mieluimmin ilman ruokaa kuin kuituyhteyttä.

      • maksakaapoisvaan

        Rupukunta -nimitys muuten keksittiin v. 2010 kun eräille Keski-Suomen kunnille maksettiin
        harkinnanvaraista valtion avustusta taloutensa pönkkittämiseen. Pelastaako valtio nämä kunnat valokuitukonkurssilta vai annetaanko niille opetus että on keskityttävä vain lakisääteisten tehtävien hoitoon. Veikkaan kärsimysten tietä koska muutoin jouduttaisiin tasapuolisuuden vuoksi pelastamaan muitakin.


      • Näinsemännöö
        maksakaapoisvaan kirjoitti:

        Rupukunta -nimitys muuten keksittiin v. 2010 kun eräille Keski-Suomen kunnille maksettiin
        harkinnanvaraista valtion avustusta taloutensa pönkkittämiseen. Pelastaako valtio nämä kunnat valokuitukonkurssilta vai annetaanko niille opetus että on keskityttävä vain lakisääteisten tehtävien hoitoon. Veikkaan kärsimysten tietä koska muutoin jouduttaisiin tasapuolisuuden vuoksi pelastamaan muitakin.

        Rupukunta-avustusta on saatu jo vuosikausia. Viimeistään ensi eduskuntakaudella se loppuu.


    • aamun_raikas

      Tässä kannattaa mennä sylttytehtaaseen, ja kysellä, mikä sai hemmot tekemään tuommoisen kuntien rahannielijän.

    • humppa_uuno

      Oliko ne hemmot hätähousuja, koska pilasivat hyvän hankkeen?

    • NäinOn

      Kunnilla oli valttikortit käsissä laajakaista ongelmassa ennenkö selvitysryhmä jakoi uudet kortit. Ja sitten joka kunnalle tuli Kaksi mustaa ässää ja kaksi mustaa kasia. Mustat ässät oli holding -yhtiömalli ja 100% takaus. Mustat kasit oli turha kiire ilman todellista kiirettä ja liiketoiminnan osto eurolla.

      • jokerit

        Niin totta!


    • Rotat.jättää.laivan

      Ensi vuonna tulee kaupallisen rakentama 5 G Jyväskylään ja Saarijärvi hakee 5G pilottikunnaksi. Kyllä olimme Karstulassa hulluja kun sijoitimme kaikki viimeiset ropomme vanhaan ja kalliiseen valokuituun. Konkurssipesän maksuvelvoitteet hönkivät jo niskaan. Ei olisi pitänyt uskoa lessu johtoisen puolueen höpötyksiin. Koko kusetus kaatuu nyt kuntien niskaan , vai vieläkö joku uskoo tähän hölmöilyyn.

    • Kustaa

      Niin. Se 5G vaan edellyttää hyvin tiheän valokuituverkon.

    • Hölmöläinen

      Erona on että sen kuituverkon rakentaa kaupallinen ja vakaa operaattori ja ilman kuntien rahoja. Meille hölmöläisille nauraa ainakin Saarijärvi ja Viitasaari. Meille jää konkurssin jälkeen isot velat ja Euroopan kalleimmat kuidut. Kannattaa alkaa jo miettimään lasten ja koulujen sekä vanhustenhoidon rahojen siirtämistä näiden rakkaiden kuitujen velkojen maksuun. Keski-Suomen Valokuituverkot kiittää ja kumartaa omistajakuntia hienosta yhteistyöstä ja ennenkaikkea anteliaasti rahan jaosta.

    • Karkea.seppä

      Joo, siellä ne sörsseljöönit kirjoittaa nimiä alle papereihin, että saavat lisää rahaa kunnilta. Milloin tulee köyden pää vetävän käteen?

    • korkeelta_pohjalle

      Tätä nyt tarkasteltuani ja sisäisesti kauhisteltuani olen havaitsevinani ja toteavinani että köyden pää on juuri tulossa vetävän käteen.

    • Puuhaa

      Ei valokuitu lisäarvoa elämääni ole tuonut. Tavallinen hemmo kuten minä käyttää keskimäärin nettiä ehkä maksimissaan 20 minuuttia vuorokaudessa. Televisiota saisi katella pari tuntia vuorokaudessa. Siinä se onaikamäärä jonka rajoissa näköjään piti korpihemmon elämää nopealla ja kalliilla tiedonsiirtomenetelmällä tehdä mielekkäämmäksi ja onnellisemmaksi.

      • puuhaa_1

        Yli neljä tuntia päivässä television ääressä viihtyneiden australialaisten riski kuolla ennenaikaisesti oli tutkimuksen mukaan jopa 46 prosenttia suurempi kuin heillä, jotka katsoivat televisiota alle kaksi tuntia päivässä. Riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin oli sen sijaan jopa 80 prosenttia suurempi.

        Pitkäaikaisen istumisen tekee Dunstanin mukaan vaaralliseksi erityisesti aineenvaihdunnan huomattava hidastuminen.

        "Viestimme on, että pitkään kestävää yhtäjaksoista istumista on vältettävä"


      • PiuhaPlusMobiili

        Kun omistat valokuituyhteyden, niin paljonko sinä maksat tietoliikenneyhteyksistäsi mukaan lukien mobiiliyhteyden? Kaikkine maksuineen.


      • Puuhapiuha

        70€/kk


    • Pöhinää

      Katsokaa MOT tv:stä tänä iltana.

      • Taas_mennään

        Areenassa näkyy vaikka heti. Multialla hinnaksi tuli 46000 euroa per liittymä!


      • 4G4G

        ja vain ja yksinomaan kuntien PÄÄTTÄJIEN ISO HUIPUTUS veronmaksajia kohtaan


    • Viisausko

      Järjenvalo on kadonnut kuntamme päättäjiltä jotka tekivät tämän päätöksen. Hankasalmella oli järkeviä päättäjiä kun ymmärsivät hankkeen suuret riskit.

    • selevä

      Kuntien asukit maksavat lainojen muodossa.

      • maksakaapoisvaan

        Ylimääräinen yhtiökokous pidetään 29.11.2018. Karstulankin takaukset pannaan maksuun.


    • maksajanroolissa

      Jokohan pian Karstulan päätösten valitukset käsitellään hallinto-oikeudessa? Multia on jo ehtinyt uuden päätöksensä saada ja niin vaan meni valitus läpi että napsahti. Asiantuntevia on olleet niin asiantuntijat, virkamiehet kuin päättäjätkin.

    • Kun.lurahti.housuihin

      Karstulalainen kokoomus valtuutettu itkee lehtikirjoituksessaan , että käsittämättömät laajakaistapäätökset konkurssikypsälle verkkoyhtiölle olisivat muitten syytä. Kaikki uhkat ja surkeat talousennusteet on tuotu tällekin pyrkyri kokoomukselaiselle moneen kertaan esille. Ei vaan ole mennyt perille. Tämäkin valtuutettu on vain kuunnellut kunnanjohtajiensa ja yhtiön toimitusjohtajan julistamaa sanomaa. Kannattaa nyt kysellä itseltään, että miksi olin päättämässä näin hölmöä hanketta kunnan maksettavaksi.

      • eijummarra

        Jos viisaammat hyppäsivät pois kelkasta niin, miksi heitä pitää syyttää?


      • Kessveli

        Ainakin naapurikunnissa päätöksenteon tukena oli viestintäviraston ennakkolausunto, missä korostettiin että tukikelpoisuus edellyttää julkisen rahoituksen markkinaehtoisuutta. Olisiko ollut vaikeaselkoista? Syyt on aina muissa.


    • Vetkankannanoriginaali

      Karstulassa on valtuustoon aina päässyt vähän pehmeäpäisiä valtuutettuja syrjäkylistä.

      • skkfjlhjkghhk

        Ettet vain unohtaisi että koko Karstula on yhtä syrjäkylää?


    • Matti_Hunttala

      Keski-Suomen Verkkoholding Oyn ja Keski_Suomen Valokuituverkot Oyn pystyttivät 10 rupukuntaa ihan itse Mauri Pekkarisen johdolla.
      Olin Pekkarisen tilaisuuksissa Karstulassa ja Saarijärvellä, kun hän kävi ohjeistamassa kunnan valtuutettuja ja kyläläisiä. Jyväskylän valtuustoosa hän paasasi valokuidusta jopa väärissäkin kokouksissa lujempaa kun puheenjohtajan nuijan pauke.

      Oli kuntiakin, jotka eivät riskien ja olemattoman "talouden" vuoksi eivät lähteneet hönötettäväksi.

      Kinnula, Saarijärvi, Jyväskylä, Äänekoski, Laukaa, Hankasalmi, Viitasaari,Muurame, Jämsä ja nyt vielä Keuruu

    • Epätietoinenkuntalainen

      Eikö päättäjillä ole kannettavanaan muuta kuin poliittinen vastuu?

    • Jytky.kunnille

      Konneveden talousarvion tekstiosassa oli valokuiturakentamisesta kauhuskenaario maininta. Vajaa neljämiljoonaa euroa kuitutakauksista on merkitty riskirahoitukseksi, ja ei syyttä. Muiden omistajakuntien talousarvioista en löytänyt mainintoja kyseisestä asiasta, vaikka kaikilla omistajilla on suuri vaara joutua maksumiehiksi. Kyse on kymmenistä miljoonista. Olisi syytä varoittaa veronmaksajia ja päättäjiä mahdollisista yllättävistä talouteen liittyvistä asioista. Mitähän on sovittu yhtiön viimeviikon ylimääräisessä yhtiökokouksessa, salamyhkäisyys on pahan enne.

      • jytky_tulee2019

        Ylimääräisen yhtiökokouksen esityslista oli vähän aikaa luettavissa Karstulan kunnanhallituksen
        esityslistan liitteenä, mutta poistettiin sieltä pikaisesti. Valokuitukokouksessa edustajat saivat tarkan selvityksen yhtiön tilanteesta. Näitä asioita ei julkaista tämän vuoden puolella.


      • PöhinäAlkaa
        jytky_tulee2019 kirjoitti:

        Ylimääräisen yhtiökokouksen esityslista oli vähän aikaa luettavissa Karstulan kunnanhallituksen
        esityslistan liitteenä, mutta poistettiin sieltä pikaisesti. Valokuitukokouksessa edustajat saivat tarkan selvityksen yhtiön tilanteesta. Näitä asioita ei julkaista tämän vuoden puolella.

        Miksi ei julkaista nyt, eikö kantti kestä? Ei haluta pilata sokkiuutisella Karstusten joulunaikaa.


    • Yhteisöllisyyttä

      Karstulan päättjät ovat avarakatseisia ja kaukokatseista porukkaa ja ovat varautuneet tuollaisten pikkulaskujen maksamiseen kun laskun eräpäivä koittaa.
      Jos kunnalla ei ole varaa maksaa niin he maksaa omasta lompakostaa.

      • rahhoaon

        Joo, riittää kun ilmoittavat tilinumeron, jonne rahat lähetetään.


    • Rahamiehet

      Kriisikuntakriteerit on edelleen Suomessa voimassa. Keski-Suomessa ovat ensi vuonna ainakin Konnevesi, Kivijärvi, Kannonkoski ja Karstula Suomen kärkeä näillä kriteereillä. Salkkumiehet tulevat kylään , ja siinä taitaa olla meidän rahamiehet. Verkkoyhtiö velkasaneeraukseen ja velat kuntien maksettavaksi, ja kuntien kuituosakkeet lähes ovat arvottomia. Oisko kuitenkin pitänyt jotain mainita talousarviossakin?

      • Velka_velipuoli

        Luhanka ja Toivakka ovat Valokuituyhtien velkojen maksuriskin maininneet budjetissa 2019. Muut kahdeksan kuntaa eivät, eli salanneet sen.


    • KiitosAnnaJaLeevi

      Uutispaukku Karstulasta! Valokuitutakaukset olivat laitonta tukea. Hallinto-oikeus kumosi Karstulan kunnanhallituksen rahanpumppauksen KSSV:n maakaapeloinnille. Sijoitukset katsottiin laittomaksi avustukseksi. Suuret kiitokset Annalle ja Leeville. Voimia ja jaksamista.

      Keskisuomalainen kertoo Vaaherkumpu kirjoittaa.

      • KopesKaarellaan

        Osakeantiin osallistuivat Konnevesi, Kannonkoski, Toivakka, Kyyjärvi, Karstula, Multia, Luhanka, Pihtipudas, Kivijärvi ja Petäjävesi.

        Vain Karstula, Multia ja Pihtiputaan osakeanneista oli tehty valitus. Valituksen ansiosta KSVH.n kassaan jäi tuloutumatta edellämainittujen kuntapäättäjien jo myöntämät rahat. Karstulan kunnan kassaan jäi siten mukava 640 000 € summa, joka vastaa suurin piirtein Karstulan tapahtumatorin Kopeskaaren kustannuksia. Joten vielä kerran kiitokset Annalle ja Leeville.

        Nyt ei kenekään tarvitse enää valitella Kopeskaaren korkeista kustanuksista, sehän on nyt käytännöllisesti katsoen tullut lahjana.


      • abnhskloö
        KopesKaarellaan kirjoitti:

        Osakeantiin osallistuivat Konnevesi, Kannonkoski, Toivakka, Kyyjärvi, Karstula, Multia, Luhanka, Pihtipudas, Kivijärvi ja Petäjävesi.

        Vain Karstula, Multia ja Pihtiputaan osakeanneista oli tehty valitus. Valituksen ansiosta KSVH.n kassaan jäi tuloutumatta edellämainittujen kuntapäättäjien jo myöntämät rahat. Karstulan kunnan kassaan jäi siten mukava 640 000 € summa, joka vastaa suurin piirtein Karstulan tapahtumatorin Kopeskaaren kustannuksia. Joten vielä kerran kiitokset Annalle ja Leeville.

        Nyt ei kenekään tarvitse enää valitella Kopeskaaren korkeista kustanuksista, sehän on nyt käytännöllisesti katsoen tullut lahjana.

        Kopeskaari = Syöksykierre.


      • hulluudenloppu
        abnhskloö kirjoitti:

        Kopeskaari = Syöksykierre.

        Aivan oikein, nythän syöksy vaan jyrkkenee ja Karstulankin loppulasku lähestyy. Kopeskaari onkin KSVV:n muistomerkki.


    • Miten_niin

      KEPUN vaalisensuuri iski

    • jopasnyt.jotakin

      Eija Ruoho Suur-Keuruu 22.2.2019

      Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kumonnut Multian kunnan päätöksiä, jotka liittyvät kunnan rooliin Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n rahoitusasioissa.

      Kunnallisvalitukset päätöksistä on tehnyt Pasi Koppinen, jonka mielestä päätöksissä on kyse kielletyn valtiontuen myöntämisessä. Hallinto-oikeus on puntaroinut, ovatko rahoitusjärjestelyt olleet Euroopan Unionin valtiontukisääntöjen mukaisia.

      Ensimmäinen valitus koski Multian kunnanhallituksen päätöksiä 13. joulukuuta 2016 sekä 9. helmikuuta 2017. Kunnanhallitus oli 13.12. nimennyt Seppo Lampisen kunnan edustajaksi Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n osakkeenomistajien kokoukseen. Hänet oli valtuutettu osallistumaan yksimielisen päätöksen tekemiseen Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:lle annetun pääomalainan muuttamisesta sijoitukseksi yhtiön vapaaseen omaan pääomaan.
      Koppinen vaati ensin oikaisuvaatimuksessa kunnanhallituksen päätöksen kumoamista, mutta kunnanhallitus hylkäsi oikaisuvaatimuksen. Koppinen valitti hallinto-oikeuteen.

      Hallinto-oikeus päätti tutkia valituksen ja päätyi kumoamaan Multian kunnanhallituksen päätökset. Lisäksi hallinto-oikeus velvoittaa Multian kunnan maksamaan Koppisen oikeudenkäyntikuluja 300 euroa.
      Toinen valitus koski Multian kunnanvaltuuston päätöstä 30. toukokuuta 2017. Tuolloin Multian kunnanvaltuusto päätti, että kunta osallistuu Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n osakeantiin merkitsemällä 21 147 kappaletta yhtiön uusia osakkeita yhteensä 552 994 euron hintaan. Koppisen mukaan tässäkin on kyse kielletyn valtiontuen myöntämisestä.

      Hämeenlinnan hallinto-oikeus antoi asiassa välipäätöksen 4.7.2017 ja kielsi kunnanvaltuuston päätöksen täytäntöönpanon, kunnes asia on ratkaistu. Päätöksessään 19.2.2019 hallinto-oikeus kumoaa kunnanvaltuuston päätöksen ja velvoittaa kunnan korvaamaan Koppisen oikeudenkäyntikuluja 300 euroa.

      Kolmas valitus koski Multian kunnanvaltuuston päätöstä 10.4.2018. Kunnanvaltuusto päätti, että Multian kunta osallistuu Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n osakeantiin merkitsemällä 5 075 yhtiön uutta osaketta 132 720 euron merkintähintaan. Valtuusto päätti samalla ottaa samansuuruisen määrärahan talousarvioon merkintähinnan maksamista varten.
      Koppinen pitää järjestelyä kielletyn valtiontuen myöntämisenä. Lisäksi hän sanoo valituksessaan, että osakkeiden merkintä ei palvele kuntaa ja kuntalaisia. Osallistuminen riskialttiiseen yritystoimintaan ei kuulu kunnan toimialaan.

      Hämeenlinnan hallinto-oikeus kielsi 18.5.2018 antamallaan välipäätöksellä kunnanvaltuuston päätöksen täytäntöönpanon. Nyt hallinto-oikeus kumosi valtuuston päätöksen ja velvoitti Multian kunnan suorittamaan Koppisen oikeudenkäyntikuluja 300 euroa.

    • miettikääuutta

      On teillä pienet murheet.Mokoma valokuitu.hohhohoh

      • kommentti

        Niin, eihän tuo ole kuin viiden miljoonan euron menoerä, mokoma.


    • miettikää.tehtyä

      Ainaki 30 miljoonaa on pelissä! Repikää kunnat siitä sitte!

    • ärri.purri

      Ei pahin ole kymmenien miljoonien eurojen tappio, vaan kuntapoliitikkojen suhtautuminen lakeihin. Kittilä on julkisuudessa eniten esillä, mutta kyllä varsinainen pommi on kymmenen kunnan välinpitämättömyys oikeuden päätöksiin. Keski-Suomen ely-keskuksessa on vallalla sama tauti. Tukea pitää syytää jopa vastoin lakeja.

    • vesi.sukassa

      Outoa kun ei noita oikeudenpäätöksiä ole juurikaan lehdissä käsitelty. Haluttaanko olla hiljaa ettei kuntalaiset huomaa miljoonamenetyksiä.

    • kopes2

      Ei ole näkynyt valokuituverkkojen (holding ja ksvv) puolustelijoita tänä vuonna. Mitä noissa kymmenessä kunnassa mietitään?
      Miten möhlityt rahat saataisiin takaisin?
      Valokuituyhtiöt pitäisi hakea konkurssiin ja tutkia onko tehty lakien vastaista.

    • Hgfetisd

      Mikäli on tehty lainvastaisia päätöksiä kunnassa, voi olla että jonkun rintakarvat vielä palaa. Kunnalle tuotettu vahinkoa, joten joku saattaa perätä kunnan rahoja takaisin.

    • iero2

      Nimet esiin, jotka ovat tehneet näitä laittomia päätöksiä.

      • Ulanbator

        Eikös hallinto-oikeus jo todennut tuet ym. laittomiksi. Valtuustoko vai mikä instanssi näistä päätti?


    • en.äänestä.ketään

      Edukuntaan vaaliehdokkaina Keski-Suomesta on pitkä liuta nykyisiä kunnanvaltuutettuja, istuvia kansanedustajia ja jopa entinen kunnanjohtajakin. Kuntien tekemiä laajakaista päätöksiä on kumottu Hallinto-oikeudessa lähes kaikki, joista on lähetetty valitus. Kaikkiaan 12 kpl on kumottu. Useita myös Karstulasta. Eivät kumoudu pelkästää muotovirheillä, kuten näitä kumottuja päätöksiä on tapana uutisoida, vaan selvillä asioiden virheellisyyksillä. Miten on mahdollista, että näin honosti on käynyt? Missä on tietämys ja ennen kaikkea päätettävien asioiden laintuntemus? Kuntalaiset luottavat päättäjiin entistä vähemmän. Nyt on skarppaamisen aika.

    • Uusi.Kittilä

      Olipa todella erikoinen Karstulan kunnanhallituksen päätös, jolla aiotaan valittaa eteenpäin Hallinto-oikeuden kumoamista päätöksistä, koskien Kuituverkkoyhtiön kanssa tehtyjä osake-kauppoja. Kun lukee kunnanhallituksen päätöstekstiä, niin siitä ei kukaan saa selvää, että mitä ja mihin oikein papereita ollaan lähettämässä. Tällä päätöksellä ei Korkein hallinto-oikeus ota kyseistä asiaa yhtään mihinkään. Pöytäkirja on esittelijän hyväksymä, ja pöytäkirjan tarkastus ilmeisesti tehty. Päätös on varustettu vieläpä muutoksen hakukiellolla. Jos päätöstekstiä muutellaan jälkikäteen on se pöytäkirjan väärentämistä.

      • MultianMies

        Kunnanhallitus päätösehdotuksessaan kohdat 1 ja 2. Valtuuttaa vs. kunnanjohtajan laatimaan vastineen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Kunnanhallituksen mandaatti kunnanjohtajalle ei sisällä valitusta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen vaan ainoastaan koskee ainoastaan vastinetta Hämeenlinnaan. Vastinta ei voi antaa korkeimmalle hallinto-oikeudelle.


      • suolahtelaine

        Saattaapi käydä, että syrjäkylien tukijussit joutuu vielä oikeuteen laittomien päätöksiensä kanssa


    • KorkeimpaanVastin

      Multia hyväksyy hallinto-oikeuden päätökset eikä valita.
      (Ksml-Liimatainen Päivi.)
      Multian kunta ei hae muutosta Hämeenlinnan hallinto-oikeuden äskettäisiin päätöksiin, joilla oikeus kumosi kunnan tekemiä, laajakaistaliiketoimintaa harjoittavaan Keski-Suomen Verkkoholding Oy:öön liittyviä ratkaisuja. Kunnanhallitus totesi tiistaina, että oikeuden päätöksen myötä riski verkkoyhtiötä koskevien kunnan myöntämien takausten lankeamisesta kunnan maksettaviksi kasvaa merkittävästi.

      Hallitus päätti viedä oikeuden päätökset tiedoksi valtuustolle. Samalla se muistutti, että verkkoyhtiöön kaavaillulla pääomasijoituksella oli tarkoitus osallistua asiakasliittymien rakentamiseen. Ne olisivat parantaneet myös kunnan omalla osuudellaan omistaman yhtiön taloudellista asemaa. "Kunnanvaltuuston päätösten tultua kumotuiksi tilattujen asiakasliittymien rakentamiselle ei ole näköpiirissä rahoitusta", hallitus kirjasi.

      Hallinto-oikeus kumosi useita päätöksiä, jotka koskivat muun muassa edustajan nimeämistä Keski-Suomen Verkkoholdingin osakkeenomistajien kokoukseen valtuutuksella osallistua pääomalainajärjestelyihin sekä kunnan osallistumista yhtiön osakeantiin. Rahoja ei ole maksettu, koska hallinto-oikeus jo aiemmin kielsi valitustenalaisten päätösten täytäntöönpanon.

      Oikeuden mukaan valtuuston päätökset osakeanneista syntyivät virheellisessä järjestyksessä. Niissä ei oltu selvitetty, sisältääkö yhtiön toiminnan rahoittamiseksi tehty pääomasijoitus EU:n komission hyväksymään tukiohjelmaan kuulumatonta valtiontukea. Jos näin on, tuesta olisi pitänyt ennen täytäntöönpanoa ilmoittaa komissiolle, eikä tällaista ilmoitusta ollut tehty.

    • Tuki_Tauno

      Pitää ottaa huomioon että kunta saa verotuloilla rahoittaa lainsäätämiä tehtäviään ja muita itselleen ottamia tehtäviä muttei kuitenkaan verovaroja saa käyttää riskiyritykseen joka toimii markkinoilla.

      Jos tämä kuntien yhtiö olisi pysynyt Karstulassa haja-asutusalueella eikä lähtenyt kilpailuille markkinoille niin tilanne olisi silloin ollut jotensakin toinen, mutta nyt on vaikeata alkaa ihmettelemään takausvastuita joihin ei ilmeisesti saa käyttää verovaroja vaikka kunta olisikin sitoutunut takausvastuisiin.

      Eikä tässä voi käyttää perusteluina laajakaistahanketta koska se ei koske kilpailuilla markkinoilla toimimista muutakuin siten, että yhtiön on omilla varoilla eikä julkisilla rakennettava tukikelvottomat alueet.

    • Ihmettelevä

      Eikö TukiToivon pitäiosi olla selvillä näistä tukiasioista perinpohjin, vai koskeeko se vain maataloustukia.

    • Tuli_Mieleen

      Tuli mieleen tuosta että kuntien pitäisi korjata asiavirheenä ne kaikki lainvastaiset laajakaistapäätöksensä. Kunnanhallitukset ei voi seisoa tumput suorina kun tietävät että ovat laittaneen täytäntöön lainvastaisia päätöksiä.

    • Vanha_Kehno

      Kuka virheensä tunnustaa, ei ainakaan kunta = viranhaltijat ja luottamushenkilöt!
      Ei kannata edes uneksia.
      Valpas kuntalainen on ainoa, joka voi tehdä aloitteen asiassa.
      Sitä se on se kunnan itsehallinto eli ei tarvitse edes laeista välittää. Ilmankos menee kehnosti!

      • KoskiseeSatuilen

        Lanneveden kenulta ei voi enepää pyytää. Luotola on asialla ollut niin venäläisten kiemuroissa Kolkanlahdessa kuin tässä laajakaistassakin. Tosin tuntuu siltä, kuin tämä laajakaista rahoituskuvio on mahdollistunut vain sekoittajien ja sököttäjien eli ry)ssien suomalaisten kätyrien toimesta.

        Nimittäin ei voi olla satuma, että ruskipojilla on ollut ainakin 10 vuotta oma toimisto Alohassa kuntamme suojeluksessa ja outoja rahoituspäätöksiä kehitysytiön puitteista pukataan ojien kaivuun. Yhtään mitään heidän "liiketoiminnastaan" ei puhuta ei pukahdeta. Tämähän on selvää peittelyä. Oletteko huomanneet, onko Varlakovin "yritystä" hehkutettu paikallislehden sivuilla. Seurakunnan mailla talo. Kertokaa jos uskallatte.


    • WanhatWastuut

      Edellinen kunnanhallitus toteutti svopitukset ilman valtuuston hyväksyntää, tais Koskela asiasta tehdä jopa oikaisuvaateen, jota ei noteerattu. Nyt on kasassa siis vastuulliset tuottamuksellisesta virkavirheestä ja Karstulan miljoonien maksajat tiedossa.

    • Tuuli_Nyt_Hyytää

      Tämä on kyllä täysin uskomatonta kun MOT:n ohjelmasta selvisi että liittymä on maksanut Multialla jotain 45 000€ keskimäärin. Tuo on melkein kokonaan julkisella rahalla kustannettu tai se on vieläkin jotenkin maksamatta. Kuntien rahoilla kustannettu tai tullaan kustantamaan. Miten siihen enää mitään "Viestintäviraston lupaamia" rahoja tulisi kun laajakaistalain liittymän myyntihinnalta edellytetään kohtuullisuutta ja sitä ettei Valtion varoja kuluteta turhaan.

      Kuntien päättäjät on olleet ihan tuuliajolla ja rakentaneet tuulenpesää. Olisivat nostaneet hoitopaikkojen tasoa ennemmin kuin rakentaneet veroeuroilla tuulenpesää.

    • Vghjjkkk

      Onkohan Karstulassa korruptiota niin kuin väitetään?
      Paljastuksia....

      • Gorruptio

        Menihän ne taannoin kunnan jauhot ja firman jauhotkin sekaisin.
        Kunta pärjäsi punnituksessa kylläkin hyvin, firmalla ei sittemmin mennykkään niin hyvin...


      • WWvastuut

        Vastuut, oliko svopit EN:n vai HH:n aikana, vai oliko kenties vt SM? Vanhat pöytäkirjat ei näy netissä enää, harmi. Kaikki on jo lähtenyt, mutta vain yhdelle on luvattu ettei muistella pahalla. Sopassa lusikat kahdelta hallitukselta.


    • seuraa_rahaa

      Noita taustoja kannattaa penkoa. Miksi laskutetaan kaivuumetreistä ylihintaa? Rahaa kun seuraa niin tarkoituskin voi paljastua. Pelkkä ahneus ei kaikkea selitä. Omaan taskuun, puolueelle ja muuhunkin siä varmaan on yritetty.

    • Räystäs

      Selvennykseksi vielä että tässä laajakaistahankkeessa Karstulassa kunnan osuus oli 22% tukikelpoisista kustannuksista ja julkisen rahan osuus yhteensä oli ja on vieläkin 66% tukikelpoisista kustannuksista. Tämän järjestelyn Suomen valtio on sopinut Komission kanssa.

      44% julkista rahaa tuli EU:lta Elyn kautta ja MAVI maksoi sen.

      Karstulan kunta on kuitenkin päättänyt myöntää ja myöntänyt yli 100% julkista tukea tähän hankkeeseen ja sen päälle on tullut vielä Elyn päättämät tuet maksimaalisesti.

      Samansuuntainen julkisen rahan määrä on kaikkien omistajakuntien kohdalla paitsi että Viestintävirasto ei maksanut laajakaistatukea päinvastoin kuin Ely koska julkisen rahan määrä oli jo räikeästi ylittynyt muutenkin tukikelpoisista kustannuksissa. Kunnat ovat takauksina ja suorina tukina siis käyttäneet varojaan jotka ovat valtion varoja lähes 100% kokonaiskustannuksista oman alueensa kuituihin puhumatta ollenkaan tukikelpoisista kustannuksista jotka ovat kokonaiskustannuksia pienempiä.

      Sitten kuntien kautta lausutaan ettei Viestintävirasto anna lupaamiaan varoja tähän hankkeeseen, mutta kuntien avokätisyyden vuoksi näihin hankkeisiin ei enää mahdu julkista rahaa. Kunnat ovat antaneet hankkeisiin sen määrän rahaa jo mikä olisi tullut vielä Viestintäviraston kautta. Kun kunnat nyt tähän mennessä ovat antaneet reippaasti yli sallitun määrän tukea, pitää ylimääräisiin tukiin saada Komission suostumus koska sitä ei ole vielä neuvoteltu.

    • Oonkuullu

      On se niin iso firma, ettei se voi nurin mennä, mutta niin vaan kaluttiin sisältä ontoksi jotta saatiin pikkufirmoja elätettäväksi.
      Lopulta niin heikossa hapessa, että piti mennä kunnalta pyytämään apua.
      Tämä tapahtui siis Karstulassa.

    • lainvartija

      Pihtipudas ja Karstula aikovat valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen laajakaistapäätöksistä. Laitoin alle Hämeenlinnan Hallinto-oikeuden päätöksestä kohdan,joka todistaa ettei Pihtiputaan ja Karstulan jatkovalituksella ole mitään mahdollisuutta menestyä. Pihtipudas ja Karstula saivat kuntien antaman tuen lisäksi alla todettua Ely-keskuksen tukea, jota ei ole laissa hyväksytty. Jatkovalitukset tulevat kaatumaan sata prosenttisesti. Kulut maksaa kunta. Kunnanjohtajat tietävät asian aivan varmasti. Luottamusmiehiä viedään kuin litran mittaa.

      Komissio on päätöksellään 7.9.2012 K(2010) 6182 final hyväksynyt sisämarkkinoille soveltuviksi sille ilmoitetut muutokset edellä mainittuun tukiohjelmaan. Ilmoitetut ovat koskeneet muun ohessa hankekohtaisen tuen kumulatiivisen enimmäisintensiteetin korottamista 66 prosentista 90 prosenttiin ja lisärahoitusvälineitä, joita ovat pääomalainat, vaihtovelkakirjalainat, lainajärjestelysopimukset, pääoman ehtoinen rahoitus, matalakorkoiset lainat ja lainantakaukset, joiden arvo voi olla jopa 100 prosenttia lainan määrästä, sekä muut alkuperäiseen toimenpiteeseen kuulumattomat suorat avustukset. Komission päätöksen mukaan Suomen viranomaiset ovat ilmoittaneet edellä mainitut toimenpiteet 27.1. 2012 päivätyllä kirjeellä ja antaneet niistä komission pyynnöstä lisätietoja 19.4. ja 9.7.2012 saapuneilla kirjeillä. Ensiksi mainitussa kirjeessä on todettu , että ilmoitetut muutokset eivät koske elinkeino,-liikenne- ja ympäristökeskusten Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta myöntämiä tukia.

    • artyujkilö

      Eikö Korkeimpaan oikeuteen haeta valituslupaa? Automaattisesti ei valitusta oteta käsitelyyn?

      Jälki Karstulassa tulee olemaan rumaa. Kuinkahan moni kuntalainen ymmärtää mitä se voi pahimmillaan tarkoittaa? Veroäyrille, palveluille, velkataakalle, itsenäisyydelle.... on kyllä hurja tilanne kunnassa.

    • Lainvartija

      Kumpikin kunta aikoo tuoda asian tiedoksi valtuustolle. Kun virkavastuulla oleva kunnanjohtaja tai -hallitus tuo ylintä valtaa käyttävälle valtuustolle asioita tiedoksi on selvityksien oltava tarkasti perusteltu että miksi näin tehdään. Selvityksestä ei saa tarkoituksellisesti jättää mitään olennaista mainitsematta. Hallinto-oikeus on tutkinut todella tarkasti annetun kumoavan päätöksen. Jos viranhaltija antaa väärää tietoa tai jättää olennaista pois, syyllistytään tuottamuksellisen virkavirheeseen.

    • Ei.selitellä

      Jos valtuusto katsoo hallituksen tiedoksi tulevan asian puutteellisesti valmistelluksi tai asiassa ei ole mitään järkeä, voi myös tiedoksisaannin lähettää uuteen valmisteluun. Pihtiputaalla oli hallituslistalla selvitelty mitä valtuustolle ei kuulu. Valtuusto voi ottaa halutessaan minkä tahansa asian käsiteltäväksi, jos se katsoo asian tärkeäksi.

    • Kunta.kusessa

      On ihmeellistä että kunta haluaa välttämättä ostaa kannattomia valokuituyhtiön osakkeita lähemmäs 800 000 eurolla jatkovalittamalla Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Onko Karstulalla todellakin ylimääräistä rahaa maksaa kannattamattoman yhtiön osakkeista? Kuntalaisten valitus olisi säästänyt kunnan vastuita lähemmäs miljoonan. Mikä on tämän takana, Oisko todellakin korruptio näin vahvasti mukana?

    • Ivgddhiplbbb

      Mahtaako syy olla se, että yhtiön kaaduttua se käy kalliimmaksi, kuin 800 000€ sijoitus nyt? Kyllä kakki on housussa.

      • Kunta.kusessa

        Kun ostetaan lisäosakkeita 800 000 eurolla, kasvaa koko ajan myös kunnan omistusosuus ostetulla osakeosuudella. Omistusosuus liikkuu 5-6 miljoonan euron tietämillä. Kun tulee loppuselvityksen aika, maksaa Karstula aina vaan enemmän sijoituksistaan. Sanon todellakin loppuselvityksen aika, ja se tulee aivan varmasti ja aika pian.


    • Vastuuhukassa

      Jo karvalakkimiehetkin ymmärsi ja varoitti ns. "viisaita" tästäkin mokasta päättäjiä mutta eihän tavallista tallaajaa kuunnella koska eihän tämä voi olla oikeassa koska me päättäjät olemme viisaampia.
      Pöytäkirjat esille ja tutkimaan ketkä viisaat olivat päätöksen takana.
      Nyt on päättäjien aika latoa miljoonat pöytään tekemistään virkavirheistä, mars mars.

      • Kiuruukk

        Viisaampien päätöksille ilkuttiin Karstulassa.
        Nyttemmin ollut sillä saralla hiljaisempaa.
        Mistähän johtuu?


      • Väkkärä
        Kiuruukk kirjoitti:

        Viisaampien päätöksille ilkuttiin Karstulassa.
        Nyttemmin ollut sillä saralla hiljaisempaa.
        Mistähän johtuu?

        Samoin ilkuttiin jäähallipäätöstä tehtäessä.
        Kohta kunta on yksi Suomen velkaisimmista kun kaikki viulut on maksettu.
        Maksajina pienituloiset ja vanheneva ja vähenevä väestö.


    • Serlokholmes

      Kuka muistaa mille kylille ensimmäisenä vedettiin kuidut ? Se voi avata vastuunkantajia. Olisi myös mielenkiintoista tietää mitä liittymät maksoivat kunnalle, verkkoyhtiölle ja tilaajille ? Onko tietoa tai hyviä arvauksia ?

    • Se.siitä.sitten

      Pohjoisen Keski-Suomen Verkkopalvelut Oy rakensi 1999 kuituyhteydet yhdeksän kunnantalon välille. Yhtiö laajensi 2006 verkon pohjoisen Keski-Suomen 53 kylään. Verkkoa ei kuitenkaan otettu kylien osalta käyttöön. Rahoitukseen saatiin tukea EU:lta, kunnilta ja TeliaSonera Oyj:ltä. Laajakaista oraville -televisioohjelma kertoo kuinka kuitujen päät törröttävät nuorisoseurantalojen ja kylätalojen ym pihoilla.

      Laajakaista kaikille -laki 2009 antoi perustan haja-asutusalueen laajakaistarakentamiselle. Se esti kuitenkin tuen saannin, jos hankkeeseen oli aiemmin jo myönnetty tukea. Siis PKSV:n verkko piilotettiin.

      Kehään astui Verkko-osuuskunta Kuistakaista 2011 Keski-Suomen liiton tuella. VOKK joutui yrityssaneeraukseen. Osuuskunnalla ei ollut lainkaan omaa rahaa vaadittuun 33 prosentin omarahoitusosuuteen.

      Maakuntaliiton johdolla selviteltiin jatkoa ja syntyi 2014 Keski-Suomen Verkkoholding Oy ja Keski-Suomen Valokuituverkot Oy. Tuo kaksikko on tahkonnut nyt siis kymmenelle kunnalle yli 30 miljoonan velat ja vastuut.

      • Soitellaankop

        Anita Mikkonen on syypää kuituun.


    • Todistetusti

      Luin Karstulaa koskevan hallinto-oikeuden päätöksen ja siinähän asia on ratkaistu siten ja josta on helppo päätellä että aikoinaan kunnan yhtiön toimintaan lähtiessä tehty Svop -sijoitus Verkkoholding - yhtiöön on lainvastaisesti toteutettu, koska pääomasijoitus ei ollut silloin tukiehtoihin kuuluva rahoitusjärjestely.

      Toinen selväksi tuleva asia päätöksessä on se, että kun tuki kohdistuu holding yhtiöön joka osallistuu tytäryhtiönsä hallinnointiin määräysvaltansa nojalla ja osallistuu tätä kautta tytäryhtiönsä taloudelliseen toimintaan, ei ole tarpeen erikseen katsoa kohdistuuko tuki tytäryhtiöön.

      Tässä on siis tilanne se että kaikki kunnan holding yhtiölle myöntämä tuki kohdistuu siis myös Valokuituverkot yhtiöön jolle Ely myönsi tuet. Samaa tukipolitiikkaa täsmensi myös kho:n päätös viime vuonna.

      Sama on muissakin kunnissa tässä tapauksessa, että kuntien myöntämä tuki kohdistuu siihen tytäryhtiöön jonka pitäisi saada laajakaistatuet mutta johon sitä ei voi enää antaa, koska tuen määärä on jo ylittynyt, vaikka kunnat on mielestään viisaasti antaneet tuen emoyhtiölle eikä tytäryhtiölle. Todellisuudessa ja käytännössäkin tuki on mennyt tytäryhtiölle joten hallinto-oikeus on oikein tuominnut.

    • Muistinvirkistämiseksi

      Edellä oleva kirjoitus pitää viedä niille kunnanjohtajille , jotka ovat viemässä Korkeimpaan Hallinto-oikeuteen jatkovalitusta. Siinä todetaan aivan suomenkielellä mitä on tehty väärin. Yksikään tuomari ei asioita muuksi muuta. Päätökset on olleet laittomia ja nyt yritetään kuntalaisia sumuttaa jollakin päättömällä valituksella. Virkamiehet ovat nyt todella oudolla tiellä, josta ei ole paluuta. He ilmeisesti luulevat, että joku suojelusenkeli auttaa, mutta se kannattaa muistaa että Suomessakin on vielä lainnoudattajia.

      • Kannattaatutkia

        Jokohan nähtäisiin Suomessa se ihme, että saataisiin virkamiehistä, luottamusmiehistä tai kunnan omistaman yhtiön päättäjistä joku vastaamassa henkilökohtaisella omaisuudellaan typeryyksistä tai ihan silkasta tarkoituksellisista väärinkäytöksistä?
        Toki tuottamuksellisuus (tyhmyys) yleensä lasketaan lieventäväksi asianhaaraksi.


    • peruskarstune

      Mitenkähän tämä saataisiin jonkun virkamiehen virkavirheeksi, niin poliitikkojen vastuunkanto saataisiin kumottua.

    • karus.perstune

      Poliittinen vastuu = yhtä tyhjän kanssa; pelkkä hokema. Poliitikot ovat virkamiesten kanssa samalla viivalla, jos on tullut lakia rikottua.

    • Miljoona_Miljoona

      Muistelen tässä että poliitikot puhuivat miljoonabisneksistä tämän yhtiön avulla ja näillä rahoitusjärjestelyillä.

    • toive_ajattelu

      Bisneksestä jäi yksi tärkeä tekijä huomaamatta: liittyjien todellinen määrä! Toiveajatteluun tämän lisäksi kuului tukien yli 100%n saanti. Ei huomattu ajatella että lakiakin pitää noudattaa. Jotenkin vain on totuttu siihen että kun valtuusto päättää niin kaikki on oikein.

      Pahin virhe oli todella tuo liittyjien määrän yliarviointi. Kuka nyt kuitua tarvii kun mopiili pelaa!

      • kjwkil

        Nörtit, jotka kuvittelevat ymmärtävänsä ympärillä olevaa maailmaa sotkevat kaikki.
        He tietävät jotain tietokoneista ja applikaatioista sekä järjestelmistä.
        Reaalimaailmasta ympärillään he eivät tajua mitään.
        Pitävät jalat maassa olevia järjellä ja taloudelliset resurssit huomioon ottaen ajattelvia ihmisiä tyhminä. Tosiasiassa nämä viimemainitut joutuvat nörtitkin elättämään.
        Tyhmät poliitikot ja muut päättävissä asemissa olevat idioottikiipijät uskovat hienoilla termeillä puhuvia nörttejä.


      • KaniMikäKaani

        "Kuka nyt kuitua tarvii kun mopiili pelaa! "

        Karstulasta juurensa omaava alan Dekaani Jyväskylän yliopistosta on edelleen sitä mieltä. Hän yllytti alueen kaikissa paikallislehdissä kuntia satsaamaan miljoonia ja miljoonia valokuitukaapeliin.


    • Vika_Väinämöinen

      Toiveajattelu tukien yli 100%:n toteutui kun kunnat tukivat typeryyttään tuota yhtiötä julkisella tuella yli 100%. Ja nyt kunnat eivät mahda mitään kuten toimitusjohtaja lehdessä totesi suunnilleen näin "Se on kuntien ja pankin välinen asia" tarkoittaen toimittajalle ehkä sitä jos takaukset menee maksuun.
      Tuossa lausahduksessa näkyy totuus miten bisneksiä hoidetaan.

      Multian kohdalla takausta on liikaa vaikka takaussitoumus kuulema koskee vain haja-asutusaluetta, muualla takaukset koskee koko kunnan aluetta. Kunnilla on ollut vuodesta 2013 lähtien aikaa selvitellä EU lainsäädäntöä ja valtion avustuslakia kun tätä laajakaistaa alkoivat työstää, mutta ei ja ei - sitä ei ole viitsitty tehdä.

      Tuossa lausahduksessa näkyy siis totuus miten bisneksiä hoidetaan koska eihän tämä kuntien toiminta kuntoimitusjohtajan vika ole.

    • MadonLuvut

      TakausriskitErityisesti Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n takaukset 4 303 065 € ja epävarmuudet sen tulevaisuudesta. Yhtiön taloustilanne heikkenemässä edelleen hallinto-oikeuden ku-mottua kuntien osakemerkintäpäätöksiä.Parhaillaan odotetaan TEM:n päätöstä Demi-nimistuesta, joka on luvattu 22.3.2019 mennessä. Mikäli tukea ei myönnetä, helmikuun Kuntarahoituksen lyhennys-ja korkolasku tulee takaajille maksettavaksi. Karstulan osalta takaus koskee helmikuun maksierän korko-osuutta.
      Oikeudenkäynnit-Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa on käsittelyssä Karstulan kunnanvaltuuston päätöksestä 29.5.2017 § 20 sekä 14.5.2018 § 12 tehdyt päätökset. Molemmat koskevat päätöstäosallistua Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n maksulliseen osakeantiin. Hallinto-oikeus on päätöksillään 19.2.2019 (päätösnumero 19/0173/2 ja 19/0179/2) kumonnut molemmat kunnanvaltuuston päätökset.

    • Tommi_Erämies

      Pihtiputaan kunnanvaltuustossa joku valtuutettu mainitsee julkisessa puheessaan että Keski-Suomen Valokuituverkot on joutunut kiusanteon kohteeksi ja valittajat on estäneet yhtiötä kehittymästä. Huhhuh ja Hehheh. Kunnat on kiusanneet asukkaita tekemällä vartavasten lainvastaisia päätöksiä jotta saisivat työnnettyä verovaroja kyseiseen yhtiöön. Näyttää äkkiseltään ainakin siltä ulospäin koska eihän lain noudattaminen kovin vaikeaa voi olla. Siis itse aiheuttaneet sen ettei yhteiskunnalta tule enää tukea yhtiöön ja sitten syytetään siitä asiasta henkilöitä jotka uskovat vielä oikeuteen ja sääntöihin ja yrittävät valituksilla ohjata toimintaa kaikkien hyväksymälle oikealle tielle. Eihän kenenkään ehdoin tavoin pidä vääryyden tielle mennä.

      Ärsyttää tuommoinen tietämättömyys ja omahyväisyyden sokeus todella. Tämä lainvastaisia rahoituspäätöksiä sisältävä toiminta on todella saatettava poliisin tutkintaa ja äkkiä ettei se jatku liian pitkälle ja yhä useampi joudu turmion karuille teille.

    • rohkeus_kunniaan

      Valokuituyhtiöllä vaikeuksia , kuka maksaa ? Tämä oli alkuperäinen kysymys.
      Kuntalainen tietenkin maksaa! Siis YMMÄRTÄMÄTÖN, NENÄSTÄ VEDETTÄVÄ KUNTALAINEN!
      Ja miksi maksaa? No tietenkin siksi, että muutama tukia kalasteleva ja laeista piittaamaton kykenee höynäyttämään kunnan päättäjät.
      Onneksi joissakin kunnissa on omilla aivoillaan ajattelevia ja rohkeita valtuutettuja!

    • tylosaunat

      Täh....vaaditaan Karstulassa järkeä? Täällä missä pysäköidään keskelle ajoväylää, kevyenliikenteenväylille jne. Hah...vielä pitäisi järkeä löytää.

    • tyyne78

      Karstulassahan on hyvin yksinkertaisia syrjäkylien tukijusseja, joilla ei ole mitään käsitystä laista, vaan oma hyvä on etualalla. Ajavat vaikka laittomuuksia, jos siitä hyötyvät.

    • Rahaa

      Saipa tukijussit viimevuona taas noin 20000000000 euroa ( 2 miljardia) sosiaaliapuja yhteiskunnalata, olisko tuossakaan vielä kaikkikaan mahdolliset tuet.

    • rghjk

      Näitä tukijusseja sitten on päättämässä yhteisistä asioista, kun eivät pysty edes itse elämään ilman tukia

    • Näyttöä_löytyy

      Yhden puolueen valta kannustaa oman voiton tavoitteluun, tukien kalasteluun, epärehellisyyteen, lakien huomioimatta jättämiseen ja ylimielisyyteen.

      • efrgjk

        Kaiken lisäksi vielä sotkevat vesistötkin omaa etua tavoitellessaan.


    • totuus.ilmi

      Lainaus: Keskisuomalainen 27.03.2019 20:25

      Konneveden kunta on kriisikunnan rajoilla

      Konneveden kunnan tilinpäätöksen luvut ovat kriisikuntamaisia. Tilinpäätös on 1,4 miljoonaa euroa alijäämäinen ja konsernin alijäämä lähes 1,6 miljoonaa euroa. Konsernilla lainaa on runsaat 25 miljoonaa euroa ja kunnalla 19,7 miljoonaa euroa. Kunnan lainaa on 7 993 euroa ja konserni lainaa 9 415 euroa asukasta kohden.

      Näinhän se menee. Taloustaakka vain kasvaa laajakaistapelin kanssa.

    • Katumuspillerikö

      Karstulan päättäjäjienkin on laitettava mietintämyssy syvälle päähän mietitäessä mitenkä tästä MOKASTA selvitään ja kuka kantaa virheestä vastuun.Kyse on isoista summista Karstulan kukkarossa.

    • Rehellisyysperintään

      Vastuulliset selvitettävä. Konserniohjaus, hallitusjäsenet, virkamiesohjaus ja valmistelu, konsultit ja ennen kaikkea operatiivinen johto. Ulkopuolinen erityistilin- ja toiminnantarkastus järjestettävä.

    • Rotia

      Karstulan kepulaisten pitää kantaa vastuu tekemistään virheistä ja taloudellisista vahingoista jotka aiheutuu kunnalle.
      Laittalaa asiat vireille seuraavaan kokoukseen.

    • Hölmöläisiä

      Ei tämä kunta oikein valoisalta näytä tulevaisuutta ajatellen. Uuden asunnon hankkiminen rajan toiselta puolelta lienee olla ainoa järkevä ratkaisu. Ei ihan heti tekisi mieli olla maksamassa näin idioottimaisia päätöksiä.

    • Fogora

      Eikö löydy vastuunkantajaa Karstulan kepulaisista?

      • Oikeataatteet

        Eikös yki ole kepulainen?


    • wefghj

      Ei löydy ei, kuidulla ajavat kunnan valtion holhoukseen ja sotkevat vielä järvetkin.

    • oh666fi

      Laajakaistakuntien ahdinko syvenee
      Mielipidekirjoitus 05.04.2019 03:00

      ”Kannonkosken tulos himpun verran miinuksella”, ”Konneveden kunta on kriisikunnan rajoilla”, ”Kyyjärvi täyttää nyt kriisikunnan kriteerit”, ”Pihtiputaan kunnan talous repsahti” ja ”Talous romahti Uuraisilla”. Nämä ovat poimintoja viime päivien uutisotsikoista.

      Karstulan tilinpäätöksessä 2018 todetaan: ”Erityisesti Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n takaukset 4 303 065 euroa ja epävarmuudet sen tulevaisuudesta...” Multian tilinpäätöksessä 2018 todetaan: ”Omistajakuntien takausvastuut ovat yhteensä vajaat 30 milj. euroa. Riskinä on, että takausvastuut lankeavat kunnille, jollei yhtiön rahoitusta saada kuntoon.”

      Huoli kuntien kyvyistä selviytyä ydintehtävistään antaa syyn pohtia kuntien hallinnollisia, oikeudellisia ja taloudellisia ongelmia laajakaistarakentamisessa.

      Oikeusistuimet, korkein hallinto-oikeus mukaan lukien, ovat kumonneet kuntien laajakaistapäätöksiä toistakymmentä kappaletta. Viestintävirasto (Liikenne- ja viestintävirasto Traficom 1.1.2019 alkaen) on hylännyt osakaskuntien tukihakemuksia.
      Keski-Suomen Verkkoholding Oy/Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n kymmenen osakaskuntaa (Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Luhanka, Multia, Petäjävesi, Pihtipudas ja Toivakka) ovat vakavissa ongelmissa. Uurainen tehtyään Verkko-osuuskunta Kuuskaistan kanssa onnettoman sopimuksen, on myös ongelmissa.

      Tässä ei pitäisi olla uutta eikä yllättävää, sillä kuntien luottamuselimissä, lehtien palstoilla ja muissakin tiedotusvälineissä hanketta on käsitelty kriittisesti vuodesta 2011 alkaen.
      On aihetta tutkia, onko Keski-Suomen alueen laajakaistaverkkojen rakentamisessa toimittu lainvastaisesti, annettu väärää tietoa kuntien päätöksentekijöille, jätetty huomioimatta tai tarkastamatta päätöksenteossa virkavelvollisuuteen kuuluvia huolellisuuteen velvoittavia seikkoja, jatkettu kriisiyhtiöiden toimia lisäämällä vastuita sekä haettu ja saatu valtion ja EU-tukia väärin perustein.

      Tutkinnan tulisi koskea laajakaistakuituverkkojen rakentamista, niihin osallistuneiden kuntien päätöksiä takauksien ja suoran rahoituksen muodossa, hankkeeseen myönnettyjä valtion ja EU-tukia, rakentamiseen liittyviä kriisiyhtiöitä ja virkavastuulla toimivien päätöksentekoja, sekä kriisiyhtiöiden kirjanpitoja ja tilintarkastuksia.

      Hannu Luotola
      Saarijärvi

      https://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/Laajakaistakuntien-ahdinko-syvenee/1352049

    • Fakiirit

      Karstulan tilinpäätöksessä 2018 todetaan: ”Erityisesti Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n takaukset 4 303 065 euroa ja epävarmuudet sen tulevaisuudesta...”

      Nyt Karstulan kepupäättäjiltä pääsee paskat housuiun.

      • eilopuraha

        Kunnan talletusvaroista riittää rahaa tuon takuun maksamiseen.
        Jää vielä ylikin jäähallin vuokraan....


      • 96421

        Jos niitä rahoja tarvittaisiin muualla, ei rahat riitä päättäjien järjenjuoksun paikkaamiseen.


    • Brynebyläinen

      Näinhän siinä käy, kun päättämässä on kouluja käimättömiä tukijusseja ja mehtäteknikoita. Taloudesta laista ei ymmärretä tuon taivaallista. Järvet sotketaan , luonto saastutetaan cruisailulla ja pohjavesiäkin yritetään saastuttaa crossailulla.

    • HupsKeikkaa

      Tilanne on kriittinen. Viestit poistetaan. Keskisuomalaisen 6.4.2019 kirjoitusta Valukuituyhtiö-kuntien takausten lankeamisesta maksuun ei suvaita laittaa tälle saitille. Tämän vuoden maksut ovat noin 550 000€. Karstula mukana maksuineen.

      • Vghjjkkk

        Ja tämä toistuu joka vuosi.
        Eroon ei pääse kuin konkurssin kautta ja silloinkin vain takaukset maksamalla.


    • Tässä.tätä.totuutta

      Lainaus:
      06.04.2019 07:00 Keskisuomalainen
      Keski-Suomen laajakaistasotkussa uusi käänne – valokuituyhtiön 130 000 euron lainaerä kuntien maksettavaksi Valokuituverkkojen rakentamiseen käytetyt velat ovat vaarassa langeta Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n omistajakuntien vastuulle.
      Maarit Vaaherkumpu
      Kymmenen kunnan omistama Keski-Suomen Verkkoholding (KSVH) Oy ei ole pystynyt maksamaan tämän vuoden ensimmäistä lainanhoitoeräänsä Kuntarahoituksen myöntämästä lainasta. Kuntarahoitus on jo jyvittänyt erän omistajakunnille, joilla on yhteensä 29 miljoonan euron takausvastuut yhtiön lainoista.
      Laskut lainanhoitoerästä voidaan laittaa kunnissa maksuun jo aiempien takauspäätösten perusteella ilman erillistä päätöksentekoa.
      KSVH omistaa Keski-Suomen Valokuituverkot (KSVV) Oy:n joka on rakentanut nopeiden tietoliikenneyhteyksien valokuituverkkoja pääasiassa omistajakuntiinsa. KSVH on rahoittanut KSVV:n toimintaa sijoituksilla ja lainoilla.
      Kuntien takaamia lainoja on ollut tarkoitus hoitaa KSVV:n tuloilla, mutta tulot eivät nykytasolla riitä tähän. Jos lainat kaatuvat kokonaan omistajien niskaan, se toisi vaikeuksia erityisesti heikoimmassa taloustilanteessa oleville kunnille.
      KSVV:n toimitusjohtajan Janne Paunosen mukaan kuntien nyt maksettavaksi päätynyt lainanhoitoerä oli 130 000 euroa. Kunnille siitä jaetut osuudet vaihtelevat sen mukaan, kuinka suuret kuntien takaukset ovat ja maksetaanko lainoista tässä vaiheessa pelkkiä korkoja vai myös lainanlyhennystä.
      Lainanhoitomaksuja kertyy tänä vuonna Paunosen mukaan 545 000 euroa. KSVH ei Paunosen mukaan pysty hoitamaan tämän vuoden muitakaan lainanhoitoeriä, ellei se saa Viestintävirastolta hakemiaan tukirahoja tai muuta ulkopuolista rahoitusta.
      – KSVV:lle on kertymässä tänä vuonna käyttökatetta 300 000 euroa, mutta se on jo korvamerkitty viime vuoden valokuiturakentamisen maksuihin, Paunonen kertoo.
      KSVV on odottanut saavansa Viestintävirastolta 4,6 miljoonaa euroa valtakunnallisen Laajakaista kaikille -hankkeen tukia kuuteen kuntaan jo rakennetuista verkoistaan. Yhtiö on aiemmin saanut valokuiturakentamiseen ely-keskuksen kautta EU-tukia 3,2 miljoonaa euroa.
      Viestintävirasto on tehnyt osasta tukihakemuksia jo kielteiset päätökset muun muassa sillä perustella, että hankkeissa on käytetty liikaa julkista tukea. Valitusprosesseja näistä päätöksistä on yhä kesken.
      Viime vuonna KSVH muutti yhtiöiden välisiä rahoitusjärjestelyjä toivoen, että vielä keskeneräiset tukipäätökset kääntyisivät myönteisiksi. Toive ei toteutune, sillä tällä viikolla Viestintävirasto antoi kaksi kielteistä tukipäätösluonnosta. Yhtiö valmistelee nyt niistä lausuntoja.
      Verkkoyhtiöiden omistajakunnat ovat Konnevesi, Kannonkoski, Toivakka, Kyyjärvi, Karstula, Multia, Luhanka, Pihtipudas, Kivijärvi ja Petäjävesi. Yhtiöt perustettiin vuonna 2014 jatkamaan laajakaistahankkeita, jotka olivat jääneet Verkko-osuuskunta Kuuskaistalta kesken.
      Takausten lisäksi kunnat ovat antaneet yhtiöön pääomia.

    • Hujjhhj

      Kehitysyhtiön kunnalle tulouttamista rahoista voidaan ottaa näihin maksuihin. Onhan kehitysyhtiö ollut ajamassakin valokuituun hirttäytymistä.

    • 88888888

      Siinä sitä kehitystä! Noi kuntien kehitysyhtiöt on yhtä humpuukia...

    • pöhinää

      Ennustan että AP:lle ja kumppaneille koittaa kusinen tulevaisuus, jos Karstulassa aikoo oleskella, mutta tietenkin muuttaa uuteen kuntaa uusine juonineen.

    • TakauksetLainoiksi

      Karstulan takaamat Valokuituyhtiön lainat tulevat maksuun veronmaksajiemme piikkiin. Arviot liikkuvat Keskisuomalaisen mukaan kymmenistä vuosista jopa kertarysähdykseen. Siinä tapauksessa, lainat siirtyisivät kuntien taseisiin jo tänä vuonna. Kuitulainoja käsiteltäisiin muiden velkojen tapaan kunnan lainakantana.

      Valokuidun tilanneita odottavat kohonneet maksut. Niin ja jos liittyimiä on maksettu eikä kuitua ole vielä nurkalla?

    • Korvausvelvolliset

      No niin te sopimuksen allekirjoiianeet alkakaapa kaivamaan kukkaroa olisiko siellä muutama miljoona laskujen maksuun.
      Jos sattuu niin ikävästi ettei kukkarossa ole niitä miljoonia niin sitten kannattaa laittaa asunto pikaisesti myyntiin.

    • Pienen_hetken

      Kiitävän hetken huuma- hyytävä lasku

      Olihan se kunnanjohtaja Eino Nissinen joka junttasi ja juoni laajakiastayhtiöt Karstulaan

    • Empunoemppu

      Eiköhän kuituhommat alkaneet Hiltusen ollessa lähes diktaattorina kunnassa

    • Manimanit

      Riittääkö Hiltusen täpäkät korvaamaan vahingit, no ainakin osittain.

    • wilu

      Hiltunen muuttaa pois Karstulasta lähiaikoina?

      • Köyhäläinen

        Jäähän valtuustosaliin muistoksi muotokuva , se muistuttaa meitä valokuiduista ja monista muista kunnan investoinneista joilla romutettiin tulevaisuus.


      • åwdczx

        Tuskin paikkakunnalta muuttaminen siirtää vastuita lähimmäiselle.


    • karstulasta.kajahtaa

      Tälläinen juttu oli Suurkeuruun nettilehdessä 7.4.2019

      > Eija Ruoho Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n takausvastuita on langennut omistajakunnille. Yhtiö ei ole kyennyt maksamaan 130 000 euron lainanhoitoerää Kuntarahoitukselle, joka on sitten jakanut erän omistajakuntien maksettavaksi. Multia yhtenä kymmenestä omistajakunnasta on saanut kymppitonnin laskun. Maksut on jyvitetty kunnille sen mukaan, miten suuret takausvastuut kunnilla on. – Lainanlyhennys ja korot helmikuun maksuerän osalta ovat tosiaan langenneet kunnille. Multian osalta tämä oli noin 10 600 euroa. Vuoden 2019 osuus kokonaisuudessaan on noin 46 000 euroa, vahvistaa Multian kunnanjohtaja Noora Pajari. Kunnilla on yhteensä 29 miljoonan euron takausvastuut Keski-Suomen Verkkoholdingin lainoista. Keski-Suomen Verkkoholding omistaa ja rahoittaa Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:tä, joka on rakentanut valokuituverkkoja kuntiin. MAINOS, JUTTU JATKUU ALLA – Multialla takausvastuita on yhteensä 1,9 miljoonaa, mutta yhtiö on lyhentänyt lainaa, joten takausvastuu on tällä hetkellä noin 1,7 miljoonaa. Mikäli takausvastuut lankeavat kokonaisuudessaan kunnille, tarkoittaa se yksinkertaisesti sitä, että Multian kunta maksaa tuon 1,7 miljoonan lainan kokonaan. Lyhennys on tänä vuonna 46 000 euroa, osuus kasvaa hieman vuosittain korkojen noustessa, sanoo Pajari. Viestintävirasto on toistuvasti evännyt Keski-Suomen Verkkoholdingin hakemia laajakaistarakentamisen tukia. Ilman tukia yhtiö ei suoriudu veloistaan. – Saamattoman tuen määrä on noin 4,6 miljoonaa. Tämän takia yhtiön velat saattavat kaatua kokonaisuudessaan kunnille, mikä on tietenkin iso haaste. Multian osalta se tarkoittaa sitä, että meidän pitää jostakin kaivaa varat lainan lyhentämiseksi, pohtii Pajari. – Voidaanko jotakin tehdä tilanteen pelastamiseksi? Jostakin pitäisi löytyä rahoitusta yhtiön tilanteen tasapainottamiseksi. Valtio on jättänyt yhtiön ja sitä kautta kunnat erittäin suureen pulaan. Eri vaihtoehtoja tilanteen pelastamiseksi on etsitty jo pitkään. Esimerkiksi ulkoinen sijoittaja voisi olla yksi ratkaisu, sanoo Pajari.

      > Monimutkainen vyyhti poikinut tutkintapyynnön Laajakaistarakentamiseen liittyy useita valitusprosesseja, ja laajakaistarakentamisesta on myös tehty maaliskuussa tutkintapyyntö. Tutkintapyynnössä 19.3.2019 keskusrikospoliisille, valtakunnansyyttäjävirastolle, ja eduskunnan oikeusasiamiehelle pyydetään tutkimaan, onko Keski-Suomen alueen laajakaistaverkkojen rakentamisessa toimittu lainvastaisesti, annettu väärää tietoa kuntien päätöksentekijöille, jätetty huomioimatta tai tarkastamatta päätöksenteossa virkavelvollisuuteen kuuluvia huolellisuuteen velvoittavia seikkoja, jatkettu kriisiyhtiöiden toimia lisäämällä vastuita sekä haettu ja saatu valtion ja EU-tukia väärin perustein. Tutkintapyyntö koskee laajakaistakuituverkkojen rakentamista, niihin osallistuneiden kuntien päätöksiä takauksien ja suoran rahoituksen muodossa, hankkeeseen myönnettyjä valtion ja EU-tukia, rakentamiseen liittyviä kriisiyhtiöitä ja virkavastuulla toimivien päätöksentekoja, sekä kriisiyhtiöiden kirjanpitoja ja tilintarkastuksia. Tutkintapyynnön on allekirjoittanut kahdeksan kuntalaista eri puolilta Keski-Suomea: Jyväskylästä, Karstulasta, Pihtiputaalta, Kyyjärveltä, Multialta, Saarijärveltä ja Viitasaarelta. Keski-Suomen Verkkoholdingin omistajakuntia ovat Konnevesi, Kannonkoski, Toivakka, Kyyjärvi, Karstula, Multia, Luhanka, Pihtipudas, Kivijärvi ja Petäjävesi.

      • Anonyymi

        Tutkintapyyntö voi johtaa siihen että myönnettyjä ja maksettuja tukia aletaan periä takaisin. Tämä
        konkurssi tulee vaan kalliimmaksi. Toisaalta... kuka näitä jaksaa enää velloa? Kuntien on maksettava joka tapauksessa tämä hulluus.


    • ilman_kuituu

      Olipa outo pääkirjoitus Keskisuomalaisessa tänään. Siinä selvästi vääristellään asiaa. Kyllä maar lakeja pitää noudattaa, kuntienkin. Eikä tuo tukipussi ole pohjaton kun yli sadan prosentin mennään eikä kuitu mene tilaajalle.

    • Rumaonristillä

      Keskustan lehti kaunistelee keskustalaisten tyrimisiä, niin se aina on mennyt.

    • Aamenia

      Eikö tätäkin asiaa saada Areenan piikkiin.

      • Bööööööö

        Pääosin samat päättäjät molempien järjettömyyksien takana.


    • Syrjämäen_toivo

      Kerraankin saa jotain vastinetta maksetuille veroille. Valokuitu on POP!

      • etunojassa-konkurssiin

        Jee, paljonko tuli maksamaan liittyjää kohti ? Tämä on harvinaista herkkua, kiinteistön myynnin
        yhteydessä voi mainostaa että kohteessa on esim. 60 000 euron arvoinen valokuituliittymä.
        Mahtavaa arvonnousua, olkaa ylpeitä päättäjistänne.


    • Brynebyläinen

      Myyn valokuituliittymäni halavalla 30 000 euroa.

    • Miljoonabisnees

      Luojalle kiitos kun en ottanut kaapelia ollenkaan, hienosti pelittää tämä nykyinenkin ja himpan edullisemminkin.

    • Syrjämäen_toivo

      Ois kannattanu ottaani olis tullu halvemmaksi per liittymä.

    • TukiToivo

      Kun noita tukia ei saa kaikkeen,harmi.

    • Lukija

      Lainaus:
      Mielipidekirjoitus 15.04.2019 03:00 Keskisuomalainen
      Laajakaistasotkuissa valtio on väärä syyllinen
      Pääkirjoituksessaan 10.4. Keskisuomalainen sortuu halpaan populismiin syyttäessään valtion ajavan digitalisoituvia kuntia kriisiin.
      Suomessa valtaa käytetään eduskunnan säätämien lakien ja tätä nykyä myös Euroopan unionin säädösten puitteissa.
      Viranomaisen tulee toimia lakien mukaan. Näin on Traficomkin (aikaisemmin Viestintävirasto) toiminut laajakaistahankkeessa. Tämän ovat oikeusistuimet (Korkein hallinto-oikeus, Hämeenlinnan hallinto-oikeus) useaan otteeseen todenneet.
      Vastoin lakia on siis toimittu sekä kunnissa että valokuituyhtiössä.
      Tästä ei pidä valtiota syyttää. Kunnissa on peiliin katsomisen paikka.
      Kuntien itsehallinnollinen asema on turvattu perustuslaissa, joskin sitä on jouduttu Kittilän tapauksen johdosta jossain määrin suitsimaan.
      Kuntien tehtävät on kirjattu lakiin. Laajakaistayhteyksien oma rakentaminen ei kuulu kuntien ydintehtäviin.
      Osa keskisuomalaisista kunnista on lukuisista varoituksista huolimatta lähtenyt ensin Verkko-osuuskunta Kuuskaistan ja sittemmin Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n / Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n ”kelkkaan” ottamatta huomioon näiden taloudellista kantokykyä, osaamista ja erityisesti EU:n ja laajakaistalain tukiedellytyksiä. Realismia asiassa ei ole ollut yhtään.
      Kukaan ei kiistä laajakaistayhteyksien tarpeellisuutta, mutta kiinteän valokuituyhtey­den vetäminen joka niemeen ja notkoon nykytekniikan aikakaudella ei ole edes tarpeellista, järkevää eikä taloudellisesti mahdollista.
      Kalevi Kuorelahti
      Jyväskylä

    • Brynebyläinen

      Karstulaahan johtaa kepun syrjäkylän tukijussit, jotka ovat halunneet kuidun kustannuksista ja laista välittämättä syrjäkylille. Tämä on lopputulos, kuntalaiset maksaa viulut.

    • Anonyymi

      Kuorelahen kirjoitus on hyvä. Hyvä on että tutkintapyyntö on tehty. Koska vaan ruvetaan tutkimaan, siinä se tärkein asia.

    • Anonyymi

      Herroilla alkaa kohta kesälomat. Kuka silloin tutkii? Varmaan vähän ennen juhannusta pistetään tutkinta laatikkoon ja unohetaan sinne. Ja voihan se olla niinki kun uusi hallitus tulee niin se keksii uuden lain jolla koko paketti pistetään kaikkien maksettavaksi verorahoilla.

    • Anonyymi

      Pitäisi olla kaunis nainen asialla niin alkaisi tapahtua.

    • Anonyymi

      Jos verkkoholdingin takaus on 4,3 miljoonaa euroa, niin kuinka suuri on kokonaiskustannus, kun laina hoidetaan takaajan toimesta alkuperäisen sopimuksen mukaisesti? Ylimääräiset kulut, korkojen osuus ja pitkä maksuaika. Kunnalle marginaali olisi varmasti edullisempi kuin verkkoholdingille on ollut. Onkohan korkosuojausta?

      • Anonyymi

        4,3 miljoonalla ei vielä pääse eroon kuin takausosuudesta. Päälle tulee vielä muut velan kulut ja sitten tietysti vuodesta toiseen jatkuvien tappioiden maksaminen.


    • Anonyymi

      Koville joutuu päättäjien kukkarot, vastuut on tietenkin kannettava virhepäätöksistä.

    • Anonyymi

      Mihinkö kuntapäättäjä luottaa? Siihen luottaa, että toimii joko oman ymmärryksensä mukaan tai luottaa ryhmän ymmärrykseen ratkaistessaan miten päättää päätöksen kohdalta tulevassa ratkaisutilanteessa. Ja luottaa siihen ettei tule vahingonkorvaustilannetta. Vahingonkorvaustilanne on vain hölynpölyä ja utopistinen käsite.

    • Anonyymi

      Vahingonkorvaus on mahdollista, jos on syyllistytty rikokseen.
      Tuottamuksellisuus ( suomeksi tyhmyys) on sitten vähän eri asia.

    • Anonyymi

      Kuntapäättäjät tietyissä asemissa (kunnanhallitus esim) verrataan virkamiehiin, joilla on rikosvastuu ja vahingonkorvausvastuu. Tämä on syytä huomata, vaikka näitä tuomioita ei juurikaan ole annettu. Kittilä purkaa ruuhkaa ja laajakaista varmaankin jatkaa ruuhkan purkamista.
      Saman maakunnan poliisit ja syyttäjät useimmiten laittavat nostetut jutut sivuun tai hylkäävät. Korruptiota mitä suurimmassa määrin.
      Valta tuo vastuuta, tai ainakin pitäisi tuoda.
      Lauman ei pidä suojella lainrikkojia.

    • Anonyymi

      Huonoja on ollut Karstulan päättäjien päätökset viimeiset 20 vuotta kun tyhmistä päätöksistä kunta on maksanut ja tulee maksamaan kymmeniä miljoonia euroja. Nyt niitä rahoja kaivattaisiin kipeästi investointeihin.

    • Anonyymi

      Luin jostain tai käsitin että syytteen nostamisen jälkeen voi olla mahdollista että selvissäkin tapauksessa syyte raukeaa. Syyttäjä on voinut nimittäin muotoilla syytteen siten että syyte hylätään viimeistään hovissa.

    • Anonyymi

      On se vaan tarpeen että tutkintapyyntö on jätetty. Toivon mukaan siihen on saatu sellaiset ainekset mukaan että on pakko ryhtyä tutkimaan.

    • Anonyymi

      Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n ylimääräinen yhtiökokous pidetään 8.5.2019 Konnevedellä. Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiön erittäin vaikeaa taloudellista tilannetta ja siihen liittyviä KSVH:n hallituksen ratkaisuehdotuksia.

    • Anonyymi

      Keskisuomalainen on varmaankin tikkana paikalla ja uutisoi hyvistä päätöksistä?

    • Anonyymi

      Kuulolla ollaan Konnaveden yhtiökokkouksen osalta. Onko matoja löytynnä purkkiin?

    • Anonyymi

      Ylihuomenna 8.5 kuullaan tuloksia laajakaistayhtiön tulevaisuudesta...

      • Anonyymi

        Kannattaa toimittajien tivata kokousosallistujien eli kuntien edustajien omia laajakaistaverkkoliittymiä.
        Kukaan heistä ei ole niitä ilmoittanut kuntien sidonnaisuusrekistereihin.


    • Anonyymi

      Tuskin liittymä tekee kenestäkään jäävin. Ei puhelinosake tai vastaava ole jääväävä. Eri asia on, jos on yhtiön vastuutehtävässä.

    • Anonyymi

      Miten jos joku luottamusasemassa oleva ois saanut nimikkeellä testiliittymä? MOT!!!!!!!

    • Anonyymi

      ... voitaisiin puhua lahjomasta ja luottamusaseman väärinkäytöstä...

      • Anonyymi

        Tämmöinen testiliittymä on veronalaista tuloa saajalle. Voi olla veropetos.


    • Anonyymi

      Yhtiöllä on loppuliuku alkamassa.
      Matkustajat varmaan taputtavat niin kuin ennen vanhaan lentokoneen onnistuneen maahantulon yhteydessä?

    • Anonyymi

      Joko pian miekkataksi pysähtyy hakemaan tutkittavia?
      Eikö yhteiskunnan kova koura yletykään laajakaistan kanssa rahastusta tekeviin?

    • Anonyymi

      Enpä tiedä ylettyykö? KSVV:n toimitusjohtaja kiertää kuntia lisää rahaa keräämässä. Uskomatonta!

      • Anonyymi

        Niin ja yhtiön kannattavuutta haetaan Karstulankin rahoituksella Jyväskylän ja Joutsan haja-asutusalueiden kaapeloinnilla. Keuruun ja Viitasaaren ym. kuin Karstulan alueen.


    • Anonyymi

      ELY-keskus varmaankin ponsoroi vastoin lakia?

      • Anonyymi

        Eihän siinä varmaankaan mitään lainvastaista ole, jos kuntien omistama yhtiö tekee liikeideansa mikaista yritystä päästä tulokselliseen toimintaan. Kunnat Karstula mukana ovat niin päättäneet, että rahoittavat KSVV:n toimintaa muualle kuin kotikuntansa alueille. Eikös tämä ole todella humaania ajattelua kuntamme johdolta? Varallisutta kerran löytyy - vaikka väkisin tyyliin.

        Tällä tarkoitan Hallinto-oikeuden kieltoa ja kuntamme päättäjien suhtautumista valittamalla Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kovin olivat pahoittaneet mielensä kun Hämeenlinna kielsi rahoittamisen laikien vastaisena.


    • Anonyymi

      Yhtiö saa toimia kilpailuilla markkinoilla markkinaehtoisesti, muttei se saa polkea hintoja ja parantaa omaa asemaansa kuntien veroeuroilla kysymättä lupaa EU komissiolta.

    • Anonyymi

      Nämä on tilapäisiä karheikkoja. Investointi on erittäin hyvä - näkeehän sen kuinka suuret operaattoritkin on mukana. Kohta alkaa suuret muuttomassat vyöryä etelästä. Kärsivällisyyttä Veljet, kärsivällisyyttä. Ja ehkä hiukan rahaakin.

    • Anonyymi

      Määkin olen nähnyt kaikenlaista mutten näin hyvää. USAkin on mukana.

    • Anonyymi

      Uuraisilla on löydetty kultakaivos tekemään rahaa eli tehdään raskaasti tappiollisesta verkkoyhtiöstä osa kuntakonsernia! Näin sitä kunta siirtyy ihan uuteen tulevaisuuteen...
      Nyt vaan jokaiseen KSVV:n kuntaan ikioma verkkoyhtiö rahaa tahkoamaan!

    • Anonyymi

      Sitten uudet tukianomukset vetämään viestintävirastoon... peli sen kun jatkuu...

    • Anonyymi

      Valokuituyhtiöllä vaikeuksia , kuka maksaa ?

      No, kuntaparat maksavat eli kuntalaisparat maksavat:

      KSVH Oy:n yhtiökokouksessa 8.5.2019 päätettiin, että yhtiön hallituksen
      ensisijaisena tehtävänä on estää KSVH Oy:n ajautuminen konkurssiin ja
      hoitaa yhtiön operatiivinen toiminta 30.9.2019 asti siten, että yhtiö
      maksaa operatiiviseen toimintaan liittyvät laskut, vaikka samanaikaisesti
      yhtiö ei pysty maksamaan Kuntarahoituksen lainanhoitokuluja. Tänä
      aikana yhtiöiden omaisuuden siirtäminen kunnille ja yhtiöiden
      velkasaneerausvaihtoehdot selvitetään.
      Pihtiputaan kunta on tilannut selvityksen BDO:lta yhtiöiden omaisuuden
      siirtämisestä kunnille.

    • Anonyymi

      JA TARINA SE VAAN JATKUU...

      "Kuntien verkkoyhtiön tervehdyttämisen haasteet" Keskisuomalaisessa 23.05.2019.

      • Anonyymi

        KEPU sensuuri iski jälleen


    • Anonyymi

      Onko se tämä?

      Kuntien verkkoyhtiön tervehdyttämisen haasteet
      23.05.2019
      Keski-Suomen Verkkoholding Oy (KSVH) haluaa 8.5.2019 pidetyn ylimääräisen yhtiökokouksen mukaan tervehtyä (KSML 9.5.), koska se ei pysty maksamaan tänä vuonna 545 000 euron lainanhoitokulujaan 29 miljoonan euron takauksista. Lainanhoitokulut ovat seuraavien kolmen vuosikymmenen ajan 800 000 euroa vuodessa.
      Tervehdyttäminen on vaikeaa, sillä vakava puutostauti jylläsi jo ennen KSVH:n ja sen omistaman Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n (KSVV) synnyttämistä. Taudin siemen siirtyi niihin rivakasti nyttemmin yrityssaneerauksessa olevasta Verkko-osuuskunta Kuuskaistasta.
      Potilaalle tehtiin jopa kauneusleikkaus riittävän reseptilääkkeen (valtiontuki) saamiseksi: omistajakuntien perustama holdingyhtiö hallinnoimaan verkkoyhtiötä. Plastiikkakirurgina lienee toiminut Inspira Oy, Kuntaliiton omistaman Kuntarahoituksen tytäryhtiö.
      KSVV:n käyttökate on vain 300 000 euroa vuodessa. Paranna sillä sitten vakavaa tautia!
      Taudista toki varoiteltiin vuosikausia moninaisin äänin ja toimin, mutta kukapa mukaan höynäytetty ikäviin tosiasioihin vakavasti suhtautuisi ja ajattelemattomuuttaan tunnustaisi.
      Puutostautiin haettiin valtiolta lääkettä (tukea) ja sitä uskottiin saatavan niin, että jotain jopa jäisi taudin mahdollisten jälkitautienkin hoitoon.
      Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, että tautiin ei ollut mahdollista saada yliannostusvaaran vuoksi reseptiä. Lääkettä oli jo aiemminkin annosteltu yli määränsä.
      Yhtiökokous pohti itsehoitolääkkeenä sitä, voisivatko omistajakunnat maksaa lainanhoitokuluja vakavasti sairaan yhtiön puolesta muutamien vuosien ajan tai siirtää valokuituverkkoja kuntien omistukseen. Ei ajateltu, että yliannostus vain lisääntyisi näillä lumelääkkeillä.
      Onko parantumattomasti sairasta syytä pitää hengissä? Letkujen irrottaminen tulee kalliiksi, mutta kalliimpaa on tekohengittäminen. Hoitovirheitäkin saatetaan tutkia.
      Tämän erittäin omalaatuisen järjestelyn taustalla ”tukeaan” on osoittanut poikkeuksellisen mittavaksi kasvatettu Kuntaliitto-konserni, joka antaa kunnille oikeudellisia, hankinta-, rahoitus-, tilintarkastus- ym. moninaisia kuntakentän palveluja.
      Olisiko jo aika miettiä, toimiiko tuo valtio valtiossa -konserni yhteiskuntaa hyödyntäen? Siinähän ovat yksissä käsissä niin sanotut vaaralliset yhdistelmät aina hankinnoista ja rahoituksesta valvontaan ja tarkastukseen.
      Hannu Luotola
      Saarijärvi

    • Anonyymi

      Ajoiko keskustalaiset karhinsa kiveen ja yrittävät pimittää sen ja veronmaksajat ovat maksumiehimä.

    • Anonyymi

      Ei veronmaksajat tämän yhtiön korkoja tule maksamaan.

      • Anonyymi

        Niin, perustetaanko konkurssipesää hoitamaan uusi yhtiö?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin, perustetaanko konkurssipesää hoitamaan uusi yhtiö?

        Konkurssipesää hoitamaan....Konkurssipesää hoitaa pesänhoitaja, ei uusi yritys. Konkurssipesää hallinnoi aivan joku muu kuin omistajat.


      • Anonyymi

        Ja veloista vastaa takaaja.


      • Anonyymi

        Niin kenen nimi olikaan takaajanpaikalla?


    • Anonyymi

      Jos mennään niin kun täällä tavallisesti niin kesän yli odotellaan. On katos virkamiesten kesälomat ja kaikkea muuta.
      Sitten mietetitään kenelle asia kuuluu ja pallotellaan syksyn mittaan.
      Odotellaan että saadaan asia vanhennettua.
      Että silleen se menee...

      • Anonyymi

        Yli viiden miljoonan euron velka ei kesässä vanhene. Päinvastoin, koko ajan tulee lisää maksettavaa Karstulan veronmaksajille.


    • Anonyymi

      Pitkää ikää ja terveyttä Hannu Luotolalle. Oikeasti ja vilppittömästi tätä toivon. Hän on polttanut kynttiläänsä molemmista päistä yhtaikaisesti. Nämä venäläisten Salusharjut ja Kolkanlahden ceissit. Onkohan tämä kaapelikaivuukin saman porukan aikaansaantia. Ainakin miljoonaat virtaa kuntien kukkaroista joillekin.

    • Anonyymi

      On hienoa että on Luotolan kaltaisia ihmisiä jotka uskaltaa ja osaa sanoa jutut niin kun ne oikeasti on. Nurkantakana juttelijoita kyllä riittää mutta mitään ei tapahdu.

    • Anonyymi

      ...kevät toi, kevät toi punamultamaalarin... kesä toi kepuhanslankarin...

    • Anonyymi

      Taitaa olla monen monta laajakaistakuntaa/KSVV miinuskuntien joukossa siinä tilinpäätösluettelossa, jonka iltapäivälehti jaulkaisi 2.6?

      Ja tulevaisuus ei niitten osalta ruusuiselta näytä muutaman seuraavan kymmenen vuoden aikana.

    • Anonyymi

      Laajakaistakunnat hakevat tukea harkinnanvaraisista valtiontuista HATARIN PERUSTEIN. Karstulassa näin:

      Kunnanhallitus§ 19717.06.2019
      Harkinnanvaraisen valtionavun hakeminen75/02.05.01/2019
      Kunnanhallitus 17.06.2019 § 197
      Valtionvarainministeriö on ilmoittanut kuntien harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen hakemisesta vuonna 2019VM/864/02.02.06.01/2019. Kunnan valtionosuutta voidaan kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain 30 § mukaan korottaa, jos kunta ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten ????? kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa.
      Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt taloutensa tasapainottamiseksi toteutettavia toimenpiteitä.
      Ehtoina saamiselle on lisäksi, että korotus ei saa aiheuttaa vastaavan suuruista kunnan omassa päätäntävallassa olevien menojan lisäystä sekä, että korotus on tarkoitettu varautumiseen niihin talouden tervehdyttämistarpeisiin, jotka ovat syntyneet kunnan talouden aikaisemman kehityksen ???? johdosta.
      Edellämainitut ehdot Karstulan kunnan talouden rasitteista täyttyvät ainakin Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n tapauksessa!!!!!. Liikenneviraston lupaamien????? tukien maksamatta jättämisestä on yhtiölle aiheutunut taloudellinen ahdinko, mistä syystä kunta on joutunut maksamaan antamiensa lainatakausten takausvastuita. Yhtiön saneeraustoimenpiteiden toteutuessa kunnan vastuulle jäänee sen takaamien velkojen hoidettavakseen ottaminen kokonaisuudessaan. Toinen kunnan taloutta koetteleva ennakoimaton tilanne on aiheutunut KSSHP:n rakennuttaman uuden Sairaala Novan aiheuttamien kustannusten koitumisesta kuntien maksettaviksi. Sairaalan aiheuttamien kustannusten oli määrä siirtyä valmisteilla olleessa sote- ja maakuntauudistuksessa uuden maakunnan kuluksi. Tilanne realisoitui uudistuksen kaaduttua keväällä 2019. Käynnissä olevien välttämättömiin peruspalveluihin liittyvien investointien ohella edellämainitut rasitteet ovat suuruusluokaltaan sellaisia, että kunnan talouden kantokyky ei riitä. Huomionarvoista on, että molemmissa edellämainituissa tapauksissa kunnalla ei ole ollut mahdollisuutta?????? vaikuttaa asioiden toteutumiseen. Kunnassa on aloittanut toimintansa talouden tasapainottamisen työryhmä, jonka tavoitteena on tuottaa talouden tasapainotusohjelma marraskuuhun2019 mennessä. Kunnan tulee harkita harkinnanvaraisen valtionavun hakemista. Lisätietoja: talous- ja hankintapäällikkö Marja-Terttu Koivula, puh.044 459 6697.
      Päätösehdotus:(vt. kunnanjohtaja) Kunnanhallitus antaa ohjeet valmistella harkinnanvaraisenvaltionavun hakemiseen liittyvää päätöstä seuraavaan kunnanhallituksen kokoukseen.
      Päätös: Hyväksyttiin yksimielisesti.

    • Anonyymi

      Karstulassa on tehty laajakaista- asiassa useita laittomia päätöksiä. On turha syyttää viestintävirastoa, koska kunta ylitti jo hankkeen alkuvaiheessa julkisen tuen sallitun määrän. Syylliset löytyvät kunnan virkamiehistä, koska ei tutkittu tarkasti mitä laki sanoo tukiasiasta. En usko että valtio myöntää avustuksia, koska on tehty hallinto-oikeuksien mukaan laittomuuksia ja sillä on aiheutettu kunnalle suuria tappioita.

    • Anonyymi

      Päätösten takana olevat päättäjät vastuuseen älyttömistä teoistaan!
      Lukekaa pöytäkirjat kuka oli päättämässä asioista, kruunut alkaa hapettua, mutta ylpeys ei.

    • Anonyymi

      No kun ne ajatteli että Karstulasta tulee takapajula, jos ei saada valokuitua.

    • Anonyymi

      Päättäjät ajatteli ?

    • Anonyymi

      Samoihin aikoihin valokuitupäätöksen kanssa päätettiin ostaa kallista tonttimaata paska-avenuen suunnalta ja sinne tehtiin miljoonien tie ja kunnallistekniikka alueelle. Sinne piti muuttaa etelän rikkaita etätyöläisiä vuolemaan kunnalle rahaa. Nämä niitä visioita joita muutamat visio. Arvatkaa ketkä?

    • Anonyymi

      Muutama luottamushenkilö yritti puhua järkeä porukoille, mutta heitä ei kuunneltu. Kunnalla olisi ollut mahdollisuus vaikuttaa valokuituverkkoon ja Jyväskylän ökysairaalaan pumpattuihin rahoihin. Nyt herää kysymys, ketkä ovat olleet kunnan edustajina kuituverkkoyhtiöissä ja sairaanhoitopiirin hallinnossa? Onko valvonta ollut riittävää tai onko sitä ollut ollenkaan? Kuka kantaa vastuun?

    • Anonyymi

      Vastuu?
      Poliittinen vastuu on yhtä tyhjän kanssa.
      Rikosoikeudellinen vastuu voi toteutua, jos on toimittu vastoin lakia. Harvoin tuomittu. Kittilä on hyvä esimerkki siitä, miten poliitikot venkoilevat viimeiselle rajalle. On mielenkiintoista nähdä, toteutuuko oikeus.

      Itsekseen ja odottelemalla ei tapahdu mitään. Tarvitaan valveutuneita ja aktiivisia henkilöitä, jotka laittavat asiat tutkintaan. Poliisi ja syyttäjä eivät tee mitään, jos on pienikin mahdollisuus jättää tutkimatta. Siksi näytön on oltava pitävä.

    • Anonyymi

      Toteutettiinkohan tämä valokuitu täällä Keski-Suomessa takapajulan konsteilla?

    • Anonyymi

      Yritystä on ainaski riittäny! Koko ajan keksitään lissää!

    • Anonyymi

      Taas kerran asiallinen kirjoitus!

      Mielipidekirjoitus Keskisuomalaisessa 6.7.2019
      Komission pitkä käsi

      Kalevi Kuorelahti valotti oivallisesti Keski-Suomen Verkkoholding Oy/ Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n (KSVH/ KSVV) ankeaa tilannetta (KSML 30.6.). Yhtiö osakaskuntineen (Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Luhanka, Multia, Petäjävesi, Pihtipudas, Toivakka) oli laskenut toimintansa valtiontukien varaan. Huomioon ei otettu lainsäädäntöä, jossa Suomen tulee noudattaa myös Euroopan unionin valtiontukien säätelyä.
      Keski-Suomen ely-keskuksenkin tulisi ottaa huomioon EU:n säädökset laajakaistaa koskevissa tukipäätöksissään.
      Valtiontukien säätelyn kannalta ei ole merkitystä sillä, onko kyseessä yksityinen vai julkisomisteinen yritys. Valtiontukisäännöksiä sovelletaan myös kuntien tai kuntayhtymien omistamiin yrityksiin. Koska valtiontuet ovat lähtökohtaisesti kiellettyjä, annettavalle tuelle tulee olla hyväksyttävä peruste. Tukia on myönnettävä yksityiskohtaisten menettelysäännösten mukaisesti. Näin KSVH/ KSVV ja sen osakaskunnat eivät ole menetelleet.
      KSVH/ KSVV:n osakaskunnat ovatkin saaneet virittelemäänsä laajakaistaan liittyen oikeusistuimien kumoavia päätöksiä ja kielteisiä viranomaispäätöksiä: yksi korkeimman hallinto-oikeuden päätös, 12 Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöstä ja 7 Viestintäviraston päätöstä. Näyttää siltä, että KSVH/ KSVV yrittää pitää päänsä pinnalla millä hinnalla tai keinoilla millä tahansa. Se ei ole suositeltavaa. Laillisesti toimiminen on varteenotettava vaihtoehto.
      Joka tapauksessa toiminnassa tulisi ottaa huomioon Euroopan komission ”pitkä käsi” (Helsingin Sanomat 29.6.). Helsingin Bussiliikenne oli saanut laitonta tukea Helsingin kaupungilta. Komissio määräsi tuet perittäväksi korkoineen eli 54,2 miljoonaa euroa. Myönnetyt tuet eivät olleet EU:n valtiontukisääntöjen mukaisia.
      EU:n valtiontukisäännöt velvoittavat ripeään takaisinperintään.
      On selvää, että Euroopan tilintarkastustuomioistuin ja petostentorjuntavirasto ottavat tiedon saadessaan käsiteltäväkseen laajakaistarakentamiseen liittyvät valtiontukiasiat. Kunnat myönsivät KSVH/ KSVV:lle noin 30 miljoonan euron verran tukia, jolloin takaisin maksettavaa korkoineen voi tulla huomattava summa.

      Hannu Luotola
      Saarijärvi

    • Anonyymi

      Takapajulan konsteilla toteutettu laajakaistahanke aikaansaa omistajakunnissa todellisen takapajulan. Hanke toteutettiin innolla jolla korvattiin taito ja lain vaatimukset. Tämän toteaa jo Suhmuran Sandrakin.

    • Anonyymi

      Kauvanko kuntien ...setus jatkuu? Eikös tehty pyyntö tutkimisesta jo kevväällä? Onko polliisilla oikeet jauhot pussissa?

    • Anonyymi

      Kuuskaista on monen pahan alku ja juuri. Ensin se kalasteli keskisuomalaisten rahoja ja pääsi saneeraukseen. Sitten se oli mukana Keskisuomen valokuituverkkojen rakentamisessa joka on veloissa ja rahapulassa. Kolmanneksi se häärää Uuraisten rahapussilla:

      Mielipidekirjoitus 17.07.2019 02:00 Keskisuomalainen
      Veronmaksajana saa ihmetellä Uuraisten valokuitupäätöksiä
      Uuraisten Valokuituverkot Oy (UurVV Oy) on vuonna 2015 perustettu yhtiö, josta Osuuskunta Kuuskaista omistaa 99,9% ja kunta 0,1%. Kunta on takaajana yhtiön 2,8 miljoonan euron lainalle. Sen takausprovisio 3,8% on EU:n komission mukaan aloittelevien yritysten osalta valtiontakaukseen liittyvä pienin vuosimaksu.
      Verkko-osuuskunta Kuuskaista ajautui 2017 yrityssaneeraukseen. Myös sen tytäryhtiön UurVV Oy:n taloudellinen tilanne on ollut haastava. Se ei pystynyt maksamaan lainan ensimmäistä 300 000 euron lyhennyserää eikä sovittuja takausprovisioita. Kunnanhallitus laski 26.2.2018 takausprovision 2,0 %:iin. Voi kysyä, ylittikö se toimivaltansa, kun antoi asian valtuustolle vain tiedoksi, vaikka alunperin valtuusto on tehnyt provision määrää koskevan päätöksen.
      Uuraisten valtuusto päätti 28.5.2018, että takaajana kunta ottaa vastatakseen em. 300 000 euron lainaerän. 5 000 eurolla ostetaan 24,9 %:n omistusosuus yhtiöstä ja lopusta summasta syntyy kunnalle regressisaatava.
      Tämä operaatio oli päättäjiltä vain ongelmien lykkäämistä. Sillä ei ollut mitään mahdollisuutta parantaa yhtiön kassavirtaa ja kannattavuutta, koska liittymiä on liian vähän. Miten valtuutetut tohtivatkin tehdä kuntalaisten rahoilla tällaisen riskisijoituksen?
      Kuntalain 129 § sanoo: ”Lainaa, takausta tai muuta vakuutta ei voi myöntää, jos niihin sisältyy merkittävä taloudellinen riski”.
      Riskinottoa on sekin, että tulevaisuudessa yhtiön toiminta edellyttää jatkuvasti kunnan lisärahoitusta. 129 § koskee myös vastavakuutta.
      Inspira Oy arvioi UurVV Oy:n velattomaksi arvoksi noin 1,7 miljoonaa euroa, joten ei ole riittävä vastavakuus saada yhtiöltä 3 miljoonaa euroa yrityskiinnityksiä.
      Tästä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka antoi valtuuston päätökselle täytäntöönpanokiellon 27.6.2018.
      UurVV Oy:n talousongelmat vain jatkuivat, ja 20.5.2019 valtuusto teki päätöksen, jossa yhtiö ottaa kunnalta 1,7 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainan 8%:n korolla. Kunnalla on optio-oikeutena merkitä yhtiön osakkeita. Tällä järjestelyllä kunta pyrkii saavuttamaan yhtiössä määräysvallan ja lopulta lunastamaan sen kokonaan.
      Mutta vaihtovelkakirjalainaa koskevassa sopimuksessa lähtökohtana on se, että kunta omistaa nyt 24,9 % osakkeista, vaikka tästä asiasta valtuuston 28.5.2018 tekemä päätös ei ole saanut lainvoimaa. Tästä valtuuston 20.5.2019 tekemästä päätöksestä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka on antanut asiassa täytäntöönpanokiellon 20.6.2019.
      Kummassakin tapauksessa kunnanhallitus kiirehti valtuuston päätöksen toimeenpanon ennen valitusajan päättymistä ylittäen näin toimivaltansa. Kummankin valituksen käsittely on kesken hallinto-oikeudessa.
      Takausprovision alentaminen ja muu yhtiön lainojenhoitokulujen helpottaminen on julkista tukea, mikä puolestaan vähentää valtion antamaa laajakaistatukea. Traficom (ent. Viestintävirasto) ei maksanut laajakaistatukea UurVV Oy:lle täysimääräisenä.
      Nyt olisi päättäjien syytä tutkia kuntalakia ja katsoa kunnan tehtävät. Niihin ei kuulu valokuituyhtiön ylläpito ja tekohengityksen antaminen.
      Täytäntöönpanokiellon vastaisesti Uuraisten kunta on siis maksanut UurVV Oy:n velkoja. Veronmaksajana kysyn: Pitäisikö kunnan noudattaa näitä hallinto-oikeuden välipäätöksiä ja odottaa sen aikanaan antamia lopullisia päätöksiä?
      Päivi Partanen
      Uurainen

    • Anonyymi

      Kunnat ovat vaikeuksissa tuollaisten lipeväkielisten rahastajien pyörityksessä. Nehän osaavat tärkeimmät päättäjät punoa pauloihinsa. Demokraattinen päätöksenteko on hampaatonta ja hidasta, jos väärinkäytöksiä todetaan. Kuka sitä paitsi virheitään tunnustaisi ja ryhtyisi perumaan puheitaan. Antaa mennä niin kauan kun seinä tulee vastaan. Hyvässä tapauksessa päättäjät ovat vaihtuneet.

      Kuntalaiset maksavat joka tapauksessa - ja kalliisti!

    • Anonyymi

      Kyllä Karstulassa muutama taloudesta jotakin ymmärtävä tuore luottamushenkilö yritti kyseenalaistaa valokuituun, sinänsä tarpeelliseen mutta ylikalliseen kouluun ja keskussairaalaan upotettavien rahojen käytön. Vaan miten kävi? Kysyjiä ja kyseenalaistajia kohtaan käynnistettiin ennennäkemätön mustamaalaus ja painostus. Sivusta seuranneena, mutta asioihin perehtyneenä hämmästyttää, miten kauan nuo muutamat vastuuntuntoiset ja kunnan parasta ajattelevat "toisinajattelijat" vielä jaksavat ottaa harteilleen heihin kohdistuneita erottamisyrityksiä, lähipiiriin vaikuttamisyrityksiä, puhutteluja ja henkilökohtaisuuksiin menevää mustamaalausta.

    • Anonyymi

      Kuntapolitiikassa päättävässä asemassa on ASIAAN PEREHTYMÄTÖN JA YMMÄRTÄMÄTÖN ENEMMISTÖ, jota muutama saman puolueen kellokas paimentaa. Kellokkaalla on OMA ETU ensin, sitten "PUOLUEEN ETU" ja kuorrukkeena yhteinen etu, mitä ei perustella.

      HELPPOA ON SAADA YHTEISET RAHAT vaikka minkälaisiin huuhaa-hankkeisiin...

      • Anonyymi

        Sitä saa mitä tilaa! Demokratiassa änetäjä päättää kelle äänen antaa.. Olis ehkä kannattanut miettiä omia valintojaan.. Ruikutus ei auta.. Maito kaatui jo..


    • Anonyymi

      Näin se demokratia kunnassamme toimii, huijareita ja oman edun tavoittelioita porukassa liikaa, mutta he ovatkin kepulaisia.

      • Anonyymi

        Kyllä niitä on ihan joka puolueessa. Vähänkin pidempään valtuustossa ja kunnanhallituksessa istuneita ja vallasta huumaantuneita. Ja katsokaapa ketä istuu valtuuston, kunnanhallituksen, lautakuntien ja jaostojen puheenjohtajistossa. Ihmetellä täytyy millä eväillä.


    • Anonyymi

      Luotola saa kirjottaa mitä kirjottaa.Toivottavasti saamme kuidun.Monen elinkeino riippuu tästä ainakin minun.

      • Anonyymi

        Tällä säätämisellä ja alunperin Kuuskaistan kanssa sähläämisellä on hukattu rahoja niin paljon, että sillä rahalla valokuidut olisi tehty jo ajat sitten valmiiksi, jos olisi käytetty olemassa olevaa verkkoa hyödyksi.
        Kuuskaista oli jo alunperin väärä valinta ja toinen väärä oli uuden verkon rakentaminen vanhan viereen.
        Osa kunnista tajusi hypätä liikkuvasta junasta ajoissa pois, muutama ymmärsi olla nousematta siihen alunperinkään.
        Nyt mennään jarruttomalla junalla vuoren rinnettä alas...


    • Anonyymi

      Kukapa ei halua, jos joku muu maksaa. Joo ja laittomia päätöksiä. Ihan vastuutonta.

    • Anonyymi

      Hyvä siitä tulloo kun valmiiksi saadaan.Eikös luksustuotteet olenkin kalliimmasta päästä.sitten ei Marista kun on valmista kaikki on tyytyväisiä.

    • Anonyymi

      Valmista ei taida näillä eväillä tulla.

    • Anonyymi

      " Hyvä siitä tulloo kun valmiiksi saadaan. "

      Tarkoitatko Kalmarin tai Huopanankosken verkkoa joita 100 € maksusta tuotiin nurkalle? Tai Jyväskylän Kuohun?
      Näitä Karstula on rahoittanut. Nähin Karstulaan kuulumattomiin kyläkuntiin KSVV on kaivanut mm. Karstulan rahoituksella valokaapeleita, eikä näiden kylien emokunnat ole mukana lystissä lainkaan.

      • Anonyymi

        Jostakin niitä kuukausimaksun maksajia pitäisi saada. Karstulassa niitä ei ole tarpeeksi.


    • Anonyymi

      Maksumiehiä (naisia) ovat entinen maakuntajohtaja ja tämän entinen professori puoliso, jotka yllyttivät asiantuntemattomuudellaan suuren harmin maakunnassa.

    • Anonyymi

      Yle uutisoi KSVV OY - Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n olevan myyntilistalla.
      Yhtiö on maksukyvytön. Nämä rupukunnat, tai näiden luottamusmiehet, vastoin varoituksia pumppasivat miljoonia euroja kuntiensa varoja huntin p..rsieen.
      Konnevesi Kannonkoski Toivakka Kyyjärvi Karstula Multia Luhanka Pihtipudas Kivijärvi ja Petäjävesi.

      Uutisia 2019 helmikuulta Ylen verkosta. Suuret kiitokset niille päättäjille, jotka rohkeasti puolustivat kuntamme etua. Risuja taas niille keskustalaisille isännille ja enenkaikkea emännille jotka olivat leipomassa tai lihapatojen äärellä paistamassa Verkkoholding Oy:lle miljoonia euroja kuntamme varallisuuksista. Nyt Verkkoholding on myynnissä. Kuitenkaan miljoonien tappioilta ei voi kuntamme välttyä, koska mikään ostajakanditaatti ei maksukyvyttömästä Laajakaistayhtiöstä maksa siihen sijoitettuja miljoonia.

      " Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kumonnut Karstulan valtuuston toissavuotisen osakemerkintää koskevan päätöksen.

      Tapaus liittyy valokuituverkon rakentamiseen. Karstulan valtuusto päätti toissa keväänä merkitä Keski-Suomen Verkkoholding yhtiön osakkeita yhteensä yli 600 000 euron edestä.
      Kunnan selvityksen mukaan osakemerkintä ei ollut EU-sääntöjen vastaista valtiontukea. Joukko Karstulan perussuomalaisia kuntapoliitikkoja valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen, ja hallinto-oikeus on nyt kumonnut valtuuston päätöksen.
      Hallinto-oikeuden mukaan osakemerkintäpäätös oli syntynyt virheellisessä järjestyksessä, sillä rahoitustuesta olisi pitänyt ilmoittaa Euroopan komissiolle. "

    • Anonyymi

      " Risuja taas niille keskustalaisille isännille ja enenkaikkea emännille jotka olivat leipomassa tai lihapatojen äärellä paistamassa Verkkoholding Oy:lle miljoonia euroja kuntamme varallisuuksista."
      Taas nähtiin päättäjiemme viiasus ja kaukonäköisyys.Mitenkä nämä päättäjät hoitaa oman taluotensa kun yhteiseisten asioiden hoito ei onnistu. Suurin osa taitaa elää yhteiskunnan ja eu tukien varassa.

      • Anonyymi

        " Mitenkä nämä päättäjät hoitaa oman taluotensa kun yhteiseisten asioiden hoito ei onnistu. Suurin osa taitaa elää yhteiskunnan ja eu tukien varassa. "

        Niinpä. Kehitysyhtiön johtaja ja kunnanjohtaja ensimmäisinä. Kunnan työntekijät jotka kunnanhallituksessa määräävässä asemassa jakamassa rahaa laajakaistaan. Nämä ainakin täyttävät mainitsemasi yhteiskunnan varoilla elävien rahoituksen kriteerit. Ovat 100 % yhteiskunnan palkollisia.


    • Anonyymi

      Ilmainen raha, paras raha :))

    • Anonyymi

      Tukitopi ja tukieero vetävät isot siivut tukieuroista.

      • Anonyymi

        Ettet nyt sitten vaan sorru kyseisten henkilöiden maalittamiseen tällä saitilla?


    • Anonyymi

      Nyt myydään lypsävää lehmää.
      Se lehmä on lypsänyt kuntia.

    • Anonyymi

      pettuveen paikallisosasto rukoilee tupaillassaan jotta ostaja löytyy samalla paikalliset poliitikot pääsee eroon tästä vittumaisesta tilanteesta.lopuksi vielä veisataan virsi.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Karua luettavaa KSVVn tilinpäätös 2018. Saapa nähdä mitä KSVH:n tilinpäätös pitää sisällään. On siinä tilintarkastajalla kynä poskessa.

    • Anonyymi

      No jos Hiltunen ja Piesala ratkaisevat ongelman.

      • Anonyymi

        Eikö kunnan kannata palkata hiltunen ja Piesala konsultiksi. Hiltunen oli kova poika suosimaan konsultteja.


    • Anonyymi

      Kumminkohan tässä käynee? (arveluja, löytyy aiemmin tästä ketjusta)

      15.05.2019 17:54
      Nämä on tilapäisiä karheikkoja. Investointi on erittäin hyvä - näkeehän sen kuinka suuret operaattoritkin on mukana. Kohta alkaa suuret muuttomassat vyöryä etelästä. Kärsivällisyyttä Veljet, kärsivällisyyttä. Ja ehkä hiukan rahaakin.

      28.05.019 19:54
      Jos mennään niin kun täällä tavallisesti niin kesän yli odotellaan. On katos virkamiesten kesälomat ja kaikkea muuta.
      Sitten mietetitään kenelle asia kuuluu ja pallotellaan syksyn mittaan.
      Odotellaan että saadaan asia vanhennettua. Että silleen se menee...

      Vai kääntyy se kumminkin näin?
      
30.05.2019 13:43


      Yli viiden miljoonan euron velka ei kesässä vanhene. Päinvastoin, koko ajan tulee lisää maksettavaa Karstulan veronmaksajille.

    • Anonyymi

      Hannu Luotola kirjoittaa Keskisuomalaisessa 19.11.2019 verkkoyhtiön katastrofaalisesta tilasta.

      Jos historia ei opeta, se rankaisee.

      ”Kunnat kyyryssä velkataakan alla” otsikoi Keskisuomalainen (14.11.) kirjoituksensa Keski-Suomen Verkkoholding Oy/Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n (KSVH/KSVV) katastrofaalisesta tilanteesta. ”Keski-Suomen kunnat haluavat eroon laajakaistayhtiöstä, jonka velat ovat tikittävä aikapommi”, uutisoi Yle ( 8.11.)aiemmin.

      Kymmenen keskisuomalaista kuntaa (Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Luhanka, Multia, Petäjävesi, Pihtipudas ja Toivakka), joiden talous muutoinkin on ahtaalla, on palkannut avukseen kallispalkkaisen konsulttiyrityksen (KPMG Oy). Kuntaliiton konsultit eivät ilmeisesti kelpaa, koska lainarahaa on saatu Kuntarahoitus Oyj:ltä?

      Kalevi Kuorelahden mielipidekirjoitus (KSML 30.10.) puuttui mm. siihen, että KSVH ja KSVV eivät ole lähettäneet tilinpäätöksiään säädetyllä tavalla patentti- ja rekisterihallitukselle (prh). Kuorelahti peräsi kuntapäättäjien saattamista vastuuarviointiin.

      KSVV on uhkasakon velvoittamana toimittanut 7.11.2019 prh:lle tilinpäätöksensä vuodelta 2018. Tilintarkastaja tilintarkastuskertomuksessaan kritisoi tilinpäätöstä muun muassa yhtiön oman pääoman kirjauksista. Yhtiön hallitus ei ole myöskään noudattanut osakeyhtiölakia ja kirjanpitolakia. Tilintarkastaja ei puolla yhtiön johdolle tili- ja vastuuvapautta, joka on todella harvinaista. KSVH:n tilinpäätös puuttuu edelleen prh:n uhkasakosta huolimatta.

      Kun KSVH/KSVV:n lisäksi mukaan otetaan kokonaisuuteen liittyvä Verkko-osuuskunta Kuuskaista (yrityssaneeraus), Pohjoisen Keski-Suomen Verkkopalvelut Oy, Uuraisten Valokuituverkot Oy ja Kuhmoisten Laajakaista Oy, kuntien velkavastuut ovat kymmenenä viime vuotena kasvaneet 50–60 miljoonaan euroon. Olisiko tälle rahalle ollut todella tarpeellista käyttöä?

      Pihtiputaan lainaosuuden takausvastuu on lehtitiedon mukaan 5,6 miljoonaa euroa. On siinä sulattelemista pienellä kunnalla! Saarijärven osuus olisi nyt kaksin- tai kolminkertainen, jos kaupunki olisi mukaan lähtenyt.

      Tämä pistää kuntalaisen miettimään, millä osaamisella ja vastuilla kuntia johdetaan.

      Hannu Luotola

      Saarijärvi

    • Anonyymi

      Kotisairaanhoitaja tarvitsee Koskisen mukaan kiinteän laajakaistan kohteessa asiakkaansa tykönä. Nyt kysyisinkin, minkälaista dataa asiakkaan kotona kotisairaanhoitaja lähettäisi tai vastaanottaisi valokuitukaapelia käyttäen?


      Tässä tämä laajakaistaa puolustava kannanotto keskustapuolueen eduskuntavaalien ehdokkaan kynäilemänä.

      Sunnuntai 12.3.2017 - Satu Koskinen Karstula

      Uudet maakunnat tulevat nojaamaan toiminnoissaan yhä enemmän siihen, että tieto liikkuu sähköisesti ja ajantasaisesti. Keski-Suomessa Sairaala Nova keskustelee maakunnan sote-keskusten kanssa sähköisesti. Kotihoidossa tieto kulkee hoitajan mukana taajamassa ja taajaman ulkopuolella. Tieto kulkee ja työ helpottuu. Myös osa palveluista on ajateltu tuotettavan sähköisesti, netin välityksellä. Sama kehitys on käynnissä oikeastaan kaikilla yhteiskuntamme toimialoilla, sekä yksityisillä että julkisilla.

      Vain muutos on pysyvää, joten emme voi tietää mikä osa palveluista on netissä kymmenen vuoden kuluttua ja sen jälkeen. Digitaalisuus luo mahdollisuuksia vapauttaa käsiä siihen oikeaan asiakastyöhön, mutta se edellyttää koulutusta ja sitä, että nämä digipalvelut suunnitellaan ja toteutetaan niin, että ne ovat helppokäyttöisiä, sekä asiakkaalle että palvelun tuottajalle.

      Keski-Suomi on tässä edistyksellinen maakunta, josta löytyy sekä julkisen- että yksityisen puolen osaamista asiaan liittyen. Meillä digiloikka ei jää osaamisesta kiinni.

      Mutta. Huolta pitää kantaa maakuntamme tietoliikenneyhteyksistä, niin kaupungeissa kuin kunnissakin.

      >>>>Esimerkkinä vaikkapa kotisairaanhoitaja, joka tekee asiakastyötä Saarijärven Koskenkylällä, Multian Väätäiskylällä tai Karstulan Vehkaperällä. Onko niillä alueilla valokuitu siinä iskussa, että tieto kulkee?<<<<

      Maakuntaamme tarvitaan reunoja myöten kattava, nopea ja toimiva valokuituverkko, jotta olemme valmiita digipalvelujen yleistymiseen osana julkisia palveluja. Näissä talkoissa tulisi Suomen valtion olla vielä vahvemmin mukana. Onhan digiloikka ajateltu osaksi satavuotiaan Suomen kuntoon laittamista.

      Satu Koskinen

      Keskustan kunnallisvaaliehdokas Karstulasta.

      • Anonyymi

        Koskiselta unohtuu se, ettei Vehkaprällä ja muuallakaan syrjäkylällä enää asu vanhuksia 10 vuoden kuluttua. Ne on kaikki jo pilven reunalla tai taajamissa. Koskinen unöhtaa myös sen, ettei kuidun rakentamiselle ja ylläpidolle löydy maksajia. Nämä kotihoidon hommat voidaan hoitaa kännykälläkin. Milloinkahan huomataan, että kunnalta loppuu rahat ja se on valtion holhouksessa, varmaa sitten, kun se on tapahtunut. Ei karstulan väkimäärällä ja ikärakenteella enää tulla toimen . Kepulaisia ei asia hetkuta, kun eivät maksa kunnallisveroa vaan yhteisöveroa.


    • Anonyymi

      KSVV:n tilinpäätös 2018 tilintarkastuskertomuksineen on puistattavaa luettavaa. KIeli poskessa odotellaan KSVH:n tilinpäätöstä 2018.

    • Anonyymi

      Kuka maksaa ,oli alkup, kysy. No minä ainakin olen maksanut yli 2 v. oman kuituyhteyteni 26 eur. kuukausi , olen erittäin tyytyväinen . Ei pätki ja nopeus riittää mulle . Saan sanoa irtikin ,jos haluan ei se sen vaikeempaa ole.!

      • Anonyymi

        Noilla 26 euron kuukausimaksuilla ei kuitua pidetä edes kunnossa.


      • Anonyymi

        Tukieeron kommentti, ei ymmärrä mitä hänen kuitunsa maksaa konkurssikypsälle kunnalle.tälle kaverille riittää kun omat tarpeet on kunnossa.


      • Anonyymi

        Entäs kun menet tuvasta ulos? Sinulla täytyy olla kuitenkin mobiliyhteys netiin 4G-verkkossa.
        Paljonkos tämä lisäksi kustantaa? Ei sitä laajakaistapiuhaa voi kovin kauas perässään roikottaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tukieeron kommentti, ei ymmärrä mitä hänen kuitunsa maksaa konkurssikypsälle kunnalle.tälle kaverille riittää kun omat tarpeet on kunnossa.

        Ei kiinnosta kustannukset, kun ei tartte kunnallisveroja maksella.


    • Anonyymi

      Olet aivan oikeassa, vain oleellinen on tärkeää.! Ja tääl on samanlaisia ,hintaisia paljon , ja homma toimii. Ja JOS alkaa nousee hinnat, lyön homman poikki. Siinä se on koko niksi, lauloi KariTapiokin aikanaan.

    • Anonyymi

      Minulla on netit älykänn. ym, niin työkkärist eivät vastanneet ,kun yritin hoitaa käytännön asioita, laitoimpa vanhan-ajan kirjepostia menemään Jyväskylään ja vähän selitin asoita , mitä meinaatte, Ja kas ei mennyt monta päivää ,kun ottivat ,soittivat ja homma alkoi pelaamaan . Et vielkin vanha konsti toimi PALJON paremmin, kuin mitkään tietsik netti älykän .homma . Et silviisiin. Kokeilkaapa, jos ette muuten saa asioita selville, kyl siellä vielä luetaan paperistakin näköjään.

    • Anonyymi

      Minäkin laitoin kirjeen postimyyntiliikkeeseen ja tilasin työkalupakin.

      Kahden viikon päästä posti toi pyykinkuivaus telineen?

    • Anonyymi

      Niist en tiijä, kun en käytä sellassii tilauksia, ostan kun olen paikalla liikkeistä suoraan , onnistuu " ehkä" luotettavammin? Viimeksi porakoneen ja ilmakompressorin ja oikeat oli vermeet.

      • Anonyymi

        No ei se aina onnistu sittenkään.

        Tuntemani kylän vanhapoika käy pari kertaa vuodessa Jyväskylässä.
        Vimeiksi hä osti halavalla Minimanista navikaattorin autoonsa.

        Pari kuukautta hän ajeli sen kanssa, mutta ei saanut toimimaan.
        Sitten hä meni takaisin Jyväskylään Minimaniin palauttamaan se vikaisena.

        Kauppias kertoi, että ei se ole rikki.
        Se on kalastjien kaikuluotain


    • Anonyymi

      lhmeellisen hiljaista on kuituyhtiön ja verkkoholdingin ympärillä. Onko loppunut eurot vai kokonaan kiinnostus kunnilla asiaan?

    • Anonyymi

      Voi olla että kiinnostaa kun verkkoholdingin tilinpäätös julkistetaan.

      • Anonyymi

        Eikö tää lopun jauhaminen jo kohtapaikkeella lopu?


    • Anonyymi

      Aivan ,tarkoitankin sitä, jos ostaa PITÄÄ tietää ,mikä on laatua ja toimii, köyhän ei kannata huonoa oastaa , pitää paikkansa tai väärää. Se on jo säästöä.

    • Anonyymi

      Suuri ongelma Karstulassa ja koko Suomessa on älyn puute, ei riitä aivotoiminta järkeviin asioiden hoitamiseen, tämä on rotuominaisuus, ei vika.

      • Anonyymi

        Ei ole Tuki-Topilla osaaminen riittänyt kun näitä päätöksiä kunnanhallituksen puheenjohtajana ja valtuutettuna ajanut. Oli mukana jo edellisen valtuuston aikana, jollin nämä valokuitutumpuloinnit M Pekkarisen höynäyttämänä käynnistettiin. Voi olla, että kun kuituvirma menee pian nurin niin alkaapi käräjöinti ja kymmenillä paikallispoliitikoilla takamehtien myynti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ole Tuki-Topilla osaaminen riittänyt kun näitä päätöksiä kunnanhallituksen puheenjohtajana ja valtuutettuna ajanut. Oli mukana jo edellisen valtuuston aikana, jollin nämä valokuitutumpuloinnit M Pekkarisen höynäyttämänä käynnistettiin. Voi olla, että kun kuituvirma menee pian nurin niin alkaapi käräjöinti ja kymmenillä paikallispoliitikoilla takamehtien myynti.

        Onko Tuki-Topilla vielä pystymetsiä, vai onko metsät taimikoina ja tuottamattomina kytöinä.


    • Anonyymi

      Jep, ja on hieman lisääntynyt sitten " vapaan " kasvatuksen alettua. siis järjen käyttö Suomessa.Harmillista siniristilipun kannalta.

    • Anonyymi

      Mut kuitu on ykkönen, tarvitaan jopa ihmiselämänkin kannalta, " toimii" paremmin.??

    • Anonyymi

      Nettiliittymä ei ole ykkönen

      Nettiliittymiä Suomessa on noin10 miljoonaa kappaletta ja lisääntyvät nopeasti.
      Kuituliittymiä on noin 1 miljoona kappaletta eivätkä lisäänny

      Traficomin (entinen viestintävirasto) tilaston mukaan.

    • Anonyymi

      SUOMENMAA

      Pienet Keski-Suomen kunnat roikkuvat löysässä hirressä laajakaista- yhtiön takausvastuiden pelossa
      – Pihtiputaan kunnanjohtaja: ”Odotamme valtiolta hallitusohjelman mukaisia toimenpiteitä”

      Kattavien nettiyhteyksien tarjoaminen asukkaille voi koitua kalliiksi joillekin keskisuomalaisille kunnille.

      Risto Luodonpää 11.12.2019

      Maksettavaa voi tulla yhden koulun verran eli yli viisi miljoonaa

      POLITIIKKA

      Kymmenen keski¬suomalaista kuntaa on joutunut hankalaan välikäteen yhteisesti omistamansa laajakaista¬yhtiön taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

      Pihtiputaan, Kyyjärven, Karstulan, Multian, Kivijärven, Petäjäveden, Luhangan, Konneveden, Kannonkosken ja Toivakan yhteinen Keski-Suomen Valokuituverkot Oy ei selviä lainoistaan, jotka ovat lankeamassa omistajakuntien maksettaviksi.

      Kunnat ovat taanneet Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n kautta omistamansa yhtiön lainoja 27 miljoonan euron edestä.

      Suurin maksurasite on Pihtiputaalla, jonka osuus lainapotista on 5,6 miljoonaa euroa.

      Kunnanjohtaja Ari Kinnunen myöntää, että takausvastuissa puhutaan merkittävistä summista.
      – Pihtipudas on pinta-alaltaan iso kunta. Verkkoja on jouduttu vetämään laajalle alueelle. Yhden koulun verran siitä voi tulla maksettavaa, hän arvioi oman kuntansa osalta.

      Ongelma juontaa juurensa valtakunnallisesta ”Laajakaista kaikille” -hankkeesta.
      Sen avulla syrjäseutujen laajakaistahankkeita saatiin vauhditettua ja yhteyksiä muutenkin parannettua.

      Tukipolitiikassa on kuitenkin ilmennyt ongelmia, joiden seurausta yhtiön talousongelmat pitkälti ovat.
      – ELY-keskuksen kautta haetut EU-tuet on saatu, mutta Viestintävirasto ei ole maksanut haettuja tukia ollenkaan, Kinnunen harmittelee.

      Kunnat ovat Kinnusen mukaan halunneet pääomittaa yhtiötä, jotta jatkorakentamisen voitaisiin varmistaa.
      – Pääomittamisyritykset ovat kuitenkin kumoutuneet hallinto-oikeudessa. Syynä on käytetty markkina neutraliteettiperiaatetta, jonka mukaan taloudellisissa vaikeuksissa olevaa osakeyhtiötä ei voi pääomittaa, kunnanjohtaja selvittää.

      Rahapula on omiaan haittaamaan myös yhtiön investointeja, jotka ovat Ari Kinnusen mukaan tällä hetkellä jäissä.
      – Investoinnit ovat jäissä, vaikka halukkaita liittymän ostajia olisi merkittävä määrä. Jonossa on tälläkin 1900 halukasta ostajaa.

      Omistajakunnat toivovat tilanteeseen pikaista ratkaisua, sillä mahdolliset velkavastuut vaikuttavat merkittävästi myös niiden talouden suunnitteluun.
      – Pihtipudas on jo joutunut maksamaan ensimmäisiä takauseriä vuoden 2019 aikana. Semmoinenkin riski on olemassa, että jäljellä oleva velka erääntyy kerralla maksettavaksi, kunnanjohtaja Kinnunen muistuttaa.

      Velkasaneerauksen vaihtoehdoksi on väläytelty myös verkkoyhtiön myyntiä, mikäli sopiva ostajaehdokas jostakin ilmaantuisi.

      Ari Kinnunen johtaa omistajakuntien perustamaa myyntityöryhmää, mutta tehtävä velkaisen yhtiön kauppaamiseksi on kaikkea muuta kuin helppo.

      Myynti vaatisi lisäksi kaikkien omistajakuntien valtuustojen hyväksynnän.
      – Myynti on mahdollinen ja ostajaehdokkaitakin jo olemassa, mutta yhtiön käypä myyntihinta on edelleen selvittelyn alla. Myyntihinta voi olla kunnille tappiollinen, hän arvelee.

      Yhtenä vaihtoehtona voisi olla myös valtion mukaantulo jonkinlaisen rahoitusjärjestelyn turvin.

      Kinnusen mukaan perusteluja löytyy tuoreesta hallitusohjelmasta.
      – Hallitusohjelmassa todetaan, että ”Laajakaista kaikille" -hankkeen sitoumukset saatetaan päätökseen. Odotamme valtiolta hallitusohjelman mukaisia toimenpiteitä rahoituksen järjestämiseksi, Kinnunen painottaa.

      https://www.suomenmaa.fi/uutiset/pienet-keskisuomen-kunnat-roikkuvat-loysassa-hirressa-laajakaistayhtion-takausvastuiden-pelossa--pihtiputaan-kunnanjohtaja-odotamme-valtiolta-hallitusohjelman-mukaisia-toimenpiteita-6.3.564415.56aaa17508

      • Anonyymi

        Kinnunen ei ole honannut, että omarahoitusosuus pitää olla 34%.


    • Anonyymi

      Mikä mättää kun edes kunnanjohtajat ei tajua holtittomuutta tässä laajakaista-asiassa. Lakeja rikotaan, syytetään valtiota, yritetään saada tukia vippaskonsteilla jne. Jotain on näissä poliitikoissa vialla. Vastuuseenhan ne pitää laittaa, maksamaan viulut koko sekoilusta.

    • Anonyymi

      Kovapalkkaiset ihmiset tekevät miljoonien mokia, onko vuosien opiskelut menneet harakoille? Jonkinlaista vastuuta teoistaan kyllä pitää kantaa.

      • Anonyymi

        Katsoppas kuntien valtuutettuja. Monella koulutus jäänyt hyvinkin säästeliääksi. Tee siinä sitten päätöksiä.


    • Anonyymi

      Miksi valtion pitäisi avustaa näitä kuntia kun itse ovat itsensä liemeen laittaneet?
      Touhuun liittyy vielä joukko arveluttavia jopa säädösten vastaisia päätöksiä ja menettelyjä. Miksi näiden jälkeen pitäisi antaa vielä rahaa omien tekosien korjaamiseen ja peittelyyn?

    • Anonyymi

      Missäs on ne tilien päätökset, ni alkaas selvetä suuret saikkailut digimaailman poluilla?

    • Anonyymi

      Se verkkohoulding ei oo jättänyt tilinpäätöstä vaikka niin pitäs tehä. Valokuituverkot on jättäny ja se päätös ei naurata.

      • Anonyymi

        Selvitystilaan kumpainenkin joutuu, jollei ole jo, pääomat käytetty, selväähän se on nuista tiedoista päätellen. Alemyyntiin päätyy koko konserni.


    • Anonyymi

      Nyt tarvitaan apuun Torpan Maisaa!

    • Anonyymi

      Pitäskö tilinpäätöksen torppaus purkaa?

    • Anonyymi

      On se kierous ihmisissä huipussaan.

    • Anonyymi

      Eipä ole verkkoholding toimittanut tilinpäätöstään patentti- ja rekisterihallitukseen. Mitä tuumivat vastuullisten kuntien (10) vastuulliset päättäjät?

    • Anonyymi

      KOKO MAATA KÄSITTÄVISSÄ VALOKUITUHANKKEISSA ON MONTA KUNTAA MUKANA JA MONTA KUNTAA ON LUOPUNUT TAI JÄÄNYT ULKOPUOLELLE HANKKEISTA.
      KYMYSHÄN ON RAHASTA, KALLIISTA HANKKEISTA. EI NIINKÄÄN SIITÄ HYÖDYSTÄ.
      VALOKUITU.
      YKSIKERTAISESTI SE ON NYKYAIKAN VÄLTTÄMÄTÖNTÄ. ILMAN VALOKUITUA EI OLE MAHDOLLISTA TULLA TOIMEEN JA SE ON TURVALLISIN, NOPEIN TIEDONSIIRRON MUOTO, VARMINKIN.
      KÄYTTÖ KASVAA HUIMAA VAUHTIA, ETTÄ VIRANOMAISIA JA MUITA ROISTOJAKIN HIRVITTÄÄ. TIEDE JA TEKNIIKKA, KEHITTYVÄT.
      PAKOLLISEKSI KAIKKIIN ASUIN,LIIKE, TEOLLISUUS JA HUVILA KIINTEISTÖIHIN.

      • Anonyymi

        Ihan hyvin tulen toimeen vaikkei valokuituliittymää olekaan. Tavallinen pulliainen siis tulee toimeen ilman sitä vaikka tulisikin pakolliseksi. Usko vaan nyt se ja ryhdistäydy.


      • Anonyymi

        Rahalla kun saa niin.....
        Oletko muuten huomioinut, että kuitenkin sinulla pitää olla kaikesta huolimatta mukana kannettava tavallinen mobili liittymällä oleva kännykkä!

        Nimittäin eihän johtoja (valokuitua) kukaan perässään vetele kun kotoa astuu pihalle.


    • Anonyymi

      Olihan purkaus!
      Kuitu on tarpeen vaikkapa teollisuudessa ja tietoliikenteen välitinasemissa. Tavallinen tallaaja tulee hyvin toimeen langattomilla yhteyksillä. Niin tulevat toimeen liikenteen harjoittajat, metsäkoneyrittäjät ym.
      Ja lakeja kun noudattaa, ei tule ongelmia kuidunkaan kanssa.

      • Anonyymi

        Miksi kuitua esim. tarvittaisi Kangasaholla tai syrjänmäellä navetassa


    • Anonyymi

      Just niin! Ihan ydinasia. Ei joka niemeen ja notkoon kuitua tarvita, Arvatkaa miten kalliiksi se tulisi vaikkapa 20 euron metrimaksulla. Sillä sitä on yritetty valtiota kupata, ensin Kuuskaista ja sitten KSVV.

      • Anonyymi

        Eikun vaan kuitu menemään, joka niemehen , notkohon , saarelmaan missä mökkini sijatsee. Ilmiset sairastuvat säteilyyn ja kuolevat , jää mobilitkin käyttämättä. Maksoi mitä maksoi, kyllä valtiolla on rahaa ja saa euronsa takaisin monikymmenkertaisena. Viidenkymmenen- sadanvuoden aikana. Kertakustannus, ei juuri muita kuluja, kuin tuloja. Paneehan valtio pakolaisiin miljardeja, joista on vain kuluja miljardeja. Kehitysmaa miljardit oman maan kehitykseen ja auttaa Suomen lapsia heikoista oloista pois.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikun vaan kuitu menemään, joka niemehen , notkohon , saarelmaan missä mökkini sijatsee. Ilmiset sairastuvat säteilyyn ja kuolevat , jää mobilitkin käyttämättä. Maksoi mitä maksoi, kyllä valtiolla on rahaa ja saa euronsa takaisin monikymmenkertaisena. Viidenkymmenen- sadanvuoden aikana. Kertakustannus, ei juuri muita kuluja, kuin tuloja. Paneehan valtio pakolaisiin miljardeja, joista on vain kuluja miljardeja. Kehitysmaa miljardit oman maan kehitykseen ja auttaa Suomen lapsia heikoista oloista pois.

        Juurikin näin, kannatettava ajatus: lapsukaiset pois langattomista leirioloista mm. ulkomailta kiintiän netin äärelle...


    • Anonyymi

      Asiakkaat ja markkinat ovat ratkaisseet mobiili-valokuitu kiistan jo ajat sitten mobiilin ylivoimaiseksi voitoksi.

      Mobiili nettiliittymiä Suomessa on noin10 miljoonaa kappaletta ja ne lisääntyvät edelleen nopeasti.

      Kuitu- ja lankaliittymiä on noin 1 miljoona kappaletta eivätkä ne enää lisäänny

      Traficomin (entinen viestintävirasto) tilaston mukaan.

    • Anonyymi

      Kattokaa kenen allekirjoitus on papereissa niin kirjoittaja vastaa tekosistaan. löytyykö sopimuspaperit netistä?

      • Anonyymi

        Onko se nuin ett allekirjoituksella kuittaa mojovat velat?


    • Anonyymi

      Se on kiinni allekirjoittajasta jos takamettää riittää kattamaan velkasumman.

    • Anonyymi

      Eipä taija tulla selevää KSVHn viime vuojen tileistä. Oisivatko jääny tilintarkastelijan haaviin? Miten on vastuuvappauven laita?

      • Anonyymi

        Selevitystilan aika koittavi pian, eri asia on kuka sitä hakee jos firma siihen ei edes siihen pysty..?


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Sata vuotta näitä maksellaan, ketkähän paikalla..


    • Anonyymi

      No sittehän se on helppo kun maksajat on nyt tiedossa, vai meinaavatko yhteiskunnalla maksattaa niinkuin keskustalaisilla on tapana elellä siivellä.

    • Anonyymi

      No nyt kannattaa kirjottaa JOULUPUKILLE , en tiiä toimiiko se, mutta saahan sitä kokkeilla?? Voiha se joillakin.

    • Anonyymi

      Ei heitetä vielä kalsareita oksalle, sillä likvidihuolet ovat vain tilapäisiä. Satu fiksaa!

      Kaikissa kunnianhimoisissa projekteissa tulee aina vastaan pieniä karheikkoja. Mutta eipä syytä huoleen! Maaseudun menestystekijä -nettipokeri- tulee kohta pyörimään huonollakin kelillä. Siihen saakka - uskoa veljet, uskoa!

      • Anonyymi

        Haaaahhaaahaaa, saahan sitä uskua vaikka mihi, kun on hilut kintussa, ja vaatteetki valtiolt..😂


    • Anonyymi

      Kyllä näille päättäjille saakin lyödä hilut kinttuihin ja pidemmäksi aikaa.

    • Anonyymi

      Tätä hankkeen syntyä suosi syntymään myös se että sen tulee olla taloudellisesti kannattavaa. Huomioi ’kannattavaa’ ei niin että
      joskus siintävässä tulevaisuudessa kannattava. No tätä kannattavuutta on hankala saada toteutettua jos se unohdetaan, koska sitä ei voi tehdä niin että kunnat syöttää yhtiöön rahaa peräjälkeen yhtäkyytiä eikä kannattavuus ole itsestään selvänä automaattisesti tuleva kuin Manulle illallinen.

      Nyt on sitten näköjään (Svop ja desSvop ja taas Svop) toteutettu pitäen silmällä kannattavuutta kuin pöllö hangen alla piipertävää hiirtä silmä kovana ja tahto lujana. Nyt on rahaa ja yhtiö on paperilla kannattava. Jopa niin kannattava että voiko sitä myydäkään! Ainakaan halvalla ei voi myydä kannattavaa yhtiötä, sanoi mussukka.

      • Anonyymi

        Hähtäh, kuntien vastuita kasvattamalla kannattamattomien yhtiöiden kannattavuus paranee, vai niin!?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hähtäh, kuntien vastuita kasvattamalla kannattamattomien yhtiöiden kannattavuus paranee, vai niin!?

        Juuri niin


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juuri niin

        Iaissa aivan kiellettyä


    • Anonyymi

      Kuntalaissa sanotaan jotain rahan laittamisesta tolkuttomiin kohteisiin,,, jotenkin niin että riskiä ei saa olla?

      • Anonyymi

        Sillä ole merkitystä tosielämässä, vain silloin kun siitä kunnalle hyötyä. Eihän niistä oikeuden päätöksistä kulmakivinä kuntalain pykälät tässä ko. asiassa välitetä. Mikseikähän? Korkeita suojelijoita saattaa olla että onnistuu siis korkeampia kuin pykäläviidakko.


    • Anonyymi

      Kuntalaki 129 §
      Lainan taikka takauksen tai muun vakuuden antaminen

      Kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla.

      Kunta voi myöntää takauksen tai muun vakuuden kilpailutilanteessa markkinoilla toimivan yhteisön velasta tai muusta sitoumuksesta ainoastaan, jos yhteisö kuuluu kuntakonserniin tai se on kuntien tai kuntien ja valtion yhteisessä määräysvallassa.

    • Anonyymi

      Mutta Karsulan päättäjiä tällaset säännöt eivät koske.

    • Anonyymi

      Kun kunta käy takausta päättäessään riskiä läpi sanomalla ettei riskiä ole, niin se on sillä kuitattu koko juttu. Kun joku pösilö sitten sanoo, että siinä on suuri riski, niin hän on pösilö ja negatiivinen.

      • Anonyymi

        Kannattaisi pyytää jo anteeksi niiltä, jotka rohkenivat julkisesti epäillä valokuidun ja Areenan finassipuolta ja joille ilkuttiin ja naurettiin oikein porukalla.
        Näitä ilkkujia ja epäasiallisesti käyttäytyviä oli muuten ihan napamiehissä asti.


    • Anonyymi

      Nyt pitäisi selvittää, pystyykö kunta (10 kuntaa) toteuttamaan tehtävänsä. Ettei vaan joku niistä olisi sellainen kriisikunta? Joo, ja johtuuko kriisiytyminen kuituyhtiöön mukaan lähtemisestä.
      Tarkastuslautakunnat ovat oletettavasti olleet kantaa ottamatta mokomaan pikkujuttuun?
      Uusi vuosi tuo jotain tullessaan tähänkin totuuden välttelyyn.

    • Anonyymi

      Onko totta että on tehty uusia rahoituspäätöksiä, svoppauksia tai swappauksia. Oman pääoman ehtoinen rahoitus tai osakkeiden/osuuksien vaihto sellaiseen lainoitukseen/muuhun sijoitukseen on RISKISIJOITUS!!!

    • Anonyymi

      Toisaalla kyseltiin, että mikä olisi sopiva uuden kunnan nimeksi kun kun kuntia liitetään yhteen.
      Nimihän on jo valmiina ja se lähetetään postissa Helsingistä.

      KRIISIKUNTA.

    • Anonyymi

      Mieluummin kunnissa nostetaan vanhustenhoitoon kuuluvia maksuja kuin että luovuttaisi kuituasiakkaiden maksujen nostosta. Liittymä esim. Viitasaarelle luvattiin ilmaiseksi tai 99€:lla, vaikkei Viitasaari ole edes tämän yhtiön omistajakuntia.

      Erikoiskohtelua näissä omistajakunnissa erikoisasemassa olevalle pienelle osalle kuntalaisista. Tämä erikoiskohtelu koskee kuituasiakkaita, koska heille ei tule kulukorotuksia mutta vanhustenhoitoon on tullut viidessä vuodessa ja tulee lisää tulevaisuudessa. Tämä ’ kuitu osa’ kuluttaa lisäksi kunnissa muitakin resursseja muihin verrattuna huimasti.

    • Anonyymi

      Joku merkillinen taho ajaa kuntien päättäjiä tekemään näin vastuuttomia päätöksiä. Johan tavallinen vähän koulua käynytkin ymmärtää että noista kymmenien miljoonien hukkaan heitetyistä rahoista ei koskaan saada mitään takaisin.
      Mikä se semmonen taho on?
      Ei pienten kuntien, siis pienten kuntien päättäjät ilman houkuttelua lähde moiseen touhuun. Onko jotain luvattu? Ja kenelle luvattu?
      Miksi se maakuntaliitto on hommassa mukana? Entä elykeskus?
      Ei mahdu pieneen päähän.

      • Anonyymi

        Onkohan mahdollista että taho on kuntarahoitus?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onkohan mahdollista että taho on kuntarahoitus?

        Osuu aika kohdalleen.

        Lainaraha tuli KSVH/KKSV Oy:lle Kuntarahoitus Oyj:n kautta,kuntien omavelkaisella takauksella.
        Talous- ja kannattavuus suunnitelmat kunnille valokuidusta teki Kuntarahoituksen omistama konsulttiyhtiö, INSPIRA Oy

        Kuntarahoitus Oyj on KEPUN rahalinnake KEVAN ja VALTION tukemana


        "Rahoitusta edelläkävijöille

        Kuntarahoitus Oyj on Suomen suurimpia luottolaitoksia: yhtiön tase on lähes 37 miljardia euroa. Kuntarahoituksen omistavat kunnat, Keva ja Suomen valtio.

        Kuntarahoituksen tehtävänä on rakentaa vastuullisesti parempaa tulevaisuutta yhdessä asiakkaiden kanssa. Yhtiön asiakkaita ovat Suomen kunnat, kuntayhtymät, niiden määräysvallassa olevat yhtiöt sekä yleishyödylliset asuntoyhteisöt.

        Asiakkaamme rahoittavat Kuntarahoituksen tarjoamilla rahoitusratkaisuilla ympäristön kannalta kestäviä ja yhteiskunnallisesti vastuullisia kohteita, kuten julkisen liikenteen hankkeita, kestävää rakentamista, sairaaloita ja terveyskeskuksia, päiväkoteja ja kouluja sekä erityisryhmien asumista.

        Kuntarahoituksen asiakaskunta on kotimaista, mutta toimintaympäristö on globaali. Yhtiö on aktiivisin suomalainen joukkovelkakirjalainojen liikkeeseenlaskija kansainvälisillä pääomamarkkinoilla ja ensimmäinen suomalainen vihreiden joukkovelkakirjalainojen liikkeeseenlaskija. Kuntarahoituksen varainhankinnalla on Kuntien takauskeskuksen takaus.

        Kuntarahoitus-konserniin kuuluu myös tytäryhtiö Rahoituksen neuvontapalvelut Inspira Oy."

        Kuntarahoitus Oyj kuuluu Kepun Kuntaliitto imperiumiin.
        Sen johtokunnan pitkäaikainen puheenjohtaja on Mauri Pekkarinen.

        Samoin maakuntaliitot ketjuttuu kuntaliittoon.
        Keski-Suomen Liiton pitkäaikainen puheenjohtaja on ollut Mauri Pekkarinen.

        Nuo liitot eivät ole kuntiin nähden viranomaisia, vakka ne niin toimivatkin ja käskyttävät kuntia.

        Ne ovat KEPUlainen kuntien "piällystakki"


    • Anonyymi

      Mitenkä KSVV Oy valokuituyhtiö myytäisiin

      No se myydään niin, että

      Kaikki hyvä, pikku nippelit, pannaan perunan nostossa käytettyy pärekoriin.

      Kaikki paha, eli jättilainat, ja muut kuntien maksamaksi tulevat takaukset, perinnät, ja maksut pannaa hevosen vetämään rekeen heinähäkkiin.

      Sitten ostaja vie perunakorin eikä maksa mitään.

      Ja kunnat ajavat hevosella heinähäkin kotiin ja piilottavat sen sontasäiliön taakse
      Ja tappioista ei sitten puhuta kuntalaisille. Se ovat liikesalaisuus.

    • Anonyymi

      Kuntarahoituksen tehtävänä on rakentaa vastuullisesti parempaa tulevaisuutta ...! Luinko oikein Kuntarahoituksen mainoksesta?

    • Anonyymi

      Taitaapi kuntarahoituksen tehtävänä perustamisesta lähtien olla kerätä rahaa KEPU- imperiumin piilotukeen

    • Anonyymi

      Parempata uutta vuotta kepuleille ja muillekki!

    • Anonyymi

      Novosibirskin lavastus:
      "Suomen politiikka oli vuonna 1961 "hämmästyttävän korruptoitunut, ja suhtautuminen lahjontaan poikkesi länsimaisesta käytännöstä", kuten Con O'Neill mainitsi eräässä raportissaan. "Vaikka poliitikon osoitetaan tehneen väärinkäytöksiä, kukaan ei välitä... ja he jatkavat tehtäviään kuin mitään ei olisi tapahtunut... Maalaisliittolaiset poliitikot, jotka ovat tottuneet lahjontaan, ovat kuin takametsien apinamiehiä", päätti O'Neill arvionsa."

      Mikään ei ole muuttunut kuudessa vuosikymmenessä kepun osalta, tosin demarit tulevat hyvinä kakkosina perässä (vrt. valehtelut postin asiassa).

    • Anonyymi

      Asiallinen kirjoitus Kuorelahdelta!

      Koska Keskisuomalaisen toimitus kirjoittaa tästä 50 miljoonan euron kuprusta perusteellisen ja taustojakin valottavan kirjoituksen? Toimituksessa on oltu kummallisen hiljaa. Joskus Vaaherkumpu yritti kirjoittaa, tosin sekin jäi hieman yksipuoliseksi. Eiko osaaminen riitä, vai eikö haluta penkoa tunkiota?

      Keskisuomalaiset kansanedustajat ovat myös olleet suu supussa. Ovatko huomanneet veikanneensa väärää hevosta?

    • Anonyymi

      EI OLE MITÄÄN ONGELMIA TÄSSÄ VALOKUIDUN RAHOITTAMISESSA. KANNATTAAKIN KÄÄNTYÄ MINISTERI PEKKA HAAVISTON PUOLEEN, KYLLÄ ASIA HOITUU VÄHIN ÄÄNIN JA KAIKKI RAHOITUS HOITUU KÄDENKÄÄNTEESSÄ. KAIKKI KEHITYSAPUUN ULKOMAILLE MENEVÄT VARAT OHJATAAN VALOKUITUVERKON RAKENTAMISEEN NOIN TUHAT MILJOONAA EUROA VUOSITTAIN, KYLLÄ JUULISI RAHAN RIITTÄVÄN KOKOMAAN KATTAVAN VERKON RAKENTAMISEEN JA KÄTEISELLÄ ILMAN VELKAA.
      JA LISÄKSI VOIDAAN KAIKKI MUUTKIN ULKOMAAN TURHAT KALLIIT OPERAATIOT KESKEYTTÄÄ SIKSI AIKAA, RAUHANTURVAAMISEKSI.

    • Anonyymi

      Noissa kunnissa lienee yhteensä n. 10 000 todellista veronmaksajaa.
      Nopeasti laskien velka tuosta tekee n. 5000 € / veronmaksaja.

    • Anonyymi

      Kyllä nyt pitää ottaa yhteyttä tupee Pekkariseen miten edetään jatkossa,.

    • Anonyymi

      Ei sitä kovin kummoista tarvita. Lakeja kun noudattaa, kepulointeja ei ole tarvis.

    • Anonyymi

      Uusi vuosi kannattaa alottaa ottamalla valokuitupäättäjät pihteihin ja vaatimalla selvitystä kuituyhtiön talouvesta!
      Sitten vaan rahat takasin!

    • Anonyymi

      Kattellaan nyt ensin loppiaisen yli, kuulostellaan sen jälkeen jonkun aikaa ja sitten rytkästään...

      • Anonyymi

        Talvimyrskykö tulloo rytistellöö?


    • Anonyymi

      Näillä aloitellaan uutta vuotta:

      Lainaus YLE Keski-Suomen aamun uutisista

      Kunnat neuvottelevat verkkoyhtiönsä ostajaehdokkaiden kanssa, myyjillä vielä erimielisyyttä hintatasosta

      Keski-Suomen Verkkoholdingin myynnistä on käyty neuvotteluja ennen vuodenvaihdetta, ja neuvottelut jatkuvat tammikuussa.

      laajakaista 3.1.2020 https://yle.fi/uutiset/18-15997

      Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnunen uskoo, että verkkoyhtiön tulevaisuudesta saadaan ratkaisu kevään aikana. Simo Pitkänen / Yle

      Kymmenen keskisuomalaista kuntaa jatkaa maksuvaikeuksista kärsivän laajakaistayhtiönsä myyntineuvotteluja.

      Verkkoyhtiölle on konsultin avulla määritelty lähtömyyntihinta, jota myyntityöryhmän nokkamies, Pihtiputaan kunnanjohtaja Ari Kinnunen ei kuitenkaan halua kertoa julkisuuteen. Kinnusen mukaan osakaskunnilla on vielä myös eriäviä näkemyksiä myyntihinnasta.

      Ostajaehdokkaiden kanssa on neuvoteltu ennen vuodenvaihdetta, ja tapaamisia jatketaan nyt tammikuussa, Kinnunen kertoo. Laajakaistayhtiön myynnin vaihtoehtona on pidetty velkasaneeraukseen hakeutumista. Kinnunen uskoo, että ratkaisu asiassa syntyy kevään aikana.

      Keski-Suomen Verkkoholding Oy ei pysty huolehtimaan lainamaksuistaan, joten ne lankeavat nyt takaajille eli omistajakunnille. Esimerkiksi Pihtipudas maksaa noin 5,6 miljoonan euron lainaosuudestaan takauksia vuositasolla parisataa tuhatta euroa.

      Kuntien maksuosuudet ja -summat vaihtelevat, sillä osa kunnista on esimerkiksi maksanut vain lainojen korkoja, Ari Kinnunen toteaa. Kuntien suurimpana pelkona on se, että lainojen takaisinmaksu kaatuisi täysin niiden vastuulle.

      Keski-Suomen kunnat haluavat eroon laajakaistayhtiöstä, jonka velat ovat tikittävä aikapommi – "Kiinnostusta on, mutta ei meillä ole minkäälaista käsitystä hinnasta"

      Virpi Kotilainen
      https://yle.fi/uutiset/3-11141788

      • Anonyymi

        Aivan jeppasten touhuja


    • Anonyymi

      ...Kuntien suurimpana pelkona on se, että lainojen takaisinmaksu kaatuisi täysin niiden vastuulle.

      On muuten oikeutettu pelko! Eikö ne miljoonavelat ole käytännössä jo kaatunu kunnille? Toiveajattelua muu.

      • Anonyymi

        Lainan ottaja tai takaaja maksaa.


      • Anonyymi

        Finnvera takaa..!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Finnvera takaa..!

        Ei varmasti takaa Finvera, varsinkin jos lakeja on rikottu.
        Lainan ottaja on aina ensisijainen maksaja, lainan ottajalta menee ensiksi omaisuus ja sitten vasta takaajat tulevat peliin, jos tulevat. Ei muuta kuin paksumpaa kettinkiä Himmelin oviin, ettei vouti tyhjennä koko taloa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei varmasti takaa Finvera, varsinkin jos lakeja on rikottu.
        Lainan ottaja on aina ensisijainen maksaja, lainan ottajalta menee ensiksi omaisuus ja sitten vasta takaajat tulevat peliin, jos tulevat. Ei muuta kuin paksumpaa kettinkiä Himmelin oviin, ettei vouti tyhjennä koko taloa.

        Ei mene. Mikäli päävelallinen ei pysty välittömästi maksamaan velkaa, joutuu takaaja sen suorittamaan. Tällöin takaajalle syntyy regressio-oikeus ap päävelallista kohtaan.


    • Anonyymi

      ..."Keski-Suomen kunnat haluavat eroon laajakaistayhtiöstä, jonka velat ovat tikittävä aikapommi"...

      Kukapa ei haluaisi! Olisi pitänyt uskoa "valittajia". Lisäksi auttaisi, jos osaisi laskea yhteen. Eivät ole kovin vaikeita kunnanvaltuutettujenkaan ymmärtää.

      Tukipolitiikassakin pitäisi noudattaa lakeja. Ei kovin vaikeaa sekään.

    • Anonyymi

      Ei Karstulassa oteta vastaan erinlaisia mielipiteitä, valittajat leimataan vain hulluiksi häiriköiksi. Mitenkäs taas kävikään, eikä ollut ensimmäinen kerta. Kunta olisi säästänyt MILJOONIA jos olisi asioita ajateltu vähän perusteellisemmin.
      Eikä oppi mene perille näillä ns. "viisailla".

      • Anonyymi

        Hyvin on puhtaaksi keritty. Aluskarvat alkaas näkymään. Koht ei ole erään villoja jaettaviksi.


    • Anonyymi

      Kansakoulupohjan yhteen- ja vähennyslasku riittää tosiaan tällaisten kuntien päättäjille. Ei ole varaa menoihin, jos ei tule tuloja. Toiveajattelu ja tukien kalastelu lakeja väheksymällä ei pitkälle kanna.

    • Anonyymi

      Päättäjät ovat ajaneet kunnan ahdinkoon järjettömillä päätöksillään, säästömiljoonat on hupuloitu pitkin maailmaa, mutta vastuunkantajaa ei tunnu löytyvän.
      Olisiko aika istahtaa, katsoa peiliin ja tunnustaa ettei minusta ole tähän.

    • Anonyymi

      Tämmöstä ajatteluahan ei löydy Suomesta, kunnista puhumattakaan. Virheitä ei tunnusteta, laitetaan pikemmin muitten syyksi. Odotetaan pelastavaa kättä jostain "valtiolta". Sieltä kuntaliitostahan se pelastus löytyy, vai löytyykö tällä kertaa? Se on sen vastuun kanssa vähän kuin yhteisen omaisuuden (kommunistit) kanssa: kun vastuu on kaikilla, se ei ole kellään! Mitä sillä on väliä, jos ne yhteiset miljoonat menevät joillekin huijareille...

    • Anonyymi

      Karstulassa kunnanhallitus puheenjohtajineen täysin ulkona todellisuudesta. Se porukka tuntuu käpertyvän entistä tiukemmin omaan kuplaansa. Sillä porukalla menee nyt kaikki aika omien tekojensa peittelemiseen ja syyllisten hakemiseen ulkopuolelta. Kunnan kehittäminen on täysin pysähdyksissä.

      • Anonyymi

        Kuntaliitos on pelastus, siihen asti elellään ja ollaan kuin pyyt pellossa, vähän kikkaillaan ja saadaan taas tehtyä lisää velkaa. Turha huudella, syyt on ja löytyy äänestäjistä.


    • Anonyymi

      Alahuuli pitkällään odotellaan koska tipahtaa...

    • Anonyymi

      Täytyy luottaa vaan, että on kuitu, sehän toimii. Mitäpäs muuta sanoisi, eihän nämä tietysti ole mitään äkkinäisen hommia.

    • Anonyymi

      Toimii ja toimii, mutta millä hinnalla ja kenen rahoilla? Mitä sillä väliä jos kunnat maksumiehinä, parhailla yli kymmenen miljoonaa haussa.

    • Anonyymi

      Keski-Suomen Verkkoholding Oy ei ole toimittanut vuoden 2018 tilinpäätöstään patentti- ja rekisterihallitukselle uhkasakosta huolimatta!
      Mitä tämä merkitsee?
      Tilintarkastaja on ison asian äärellä. Onko kirjoittanut todellisen tilanteen auki?
      Mitä yhtiön vastuulliset hallituksen jäsenet ovat tehneet? Olisiko konkurssiuhasta pitänyt jo ilmoittaa?

    • Anonyymi

      Tarina jatkuu...On mielenkiintoista seurata, mitä tapahtuu.

      Keskisuomalainen Mielipidekirjoitus 21.01.2020 02:02
      Kohti kauhuskenaariota
      Kyyjärven kunnanjohtaja Matti Muukkonen varoitti syksyllä 2010 ”kauhuskenaariosta”: Laajakaista 2015 -hanke voi mönkään mennessään viedä joukon viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä vastuuarviointiin. Keski-Suomessa Muukkosta eikä muitakaan varoittajia uskottu. Sen sijaan uskottiin, että 130 miljoonaa euroa vain odotti ottajaansa.
      Ongelmana oli kuitenkin tietoisuus siitä, että lain sallima valtion tuki oli jo käytetty vuodesta 1999 alkaen Pohjoisen Keski-Suomen Verkkopalvelu Oy:n (PKSV) verkkoon. Uusien tukien saamiseksi verkko pitikin ”unohtaa”.
      Keski-Suomen liitto päätti toimia. Niinpä kesällä 2010 Verkko-osuuskunta Kuuskaista (VOKK) teki hanke-ehdotuksen liitolle. VOKK ”voitti” kilpailun ja lähti toteuttamaan hanketta ilman lain vaatimaa operaattorin 34 prosentin vähimmäispääomaa.
      Hanke päättyi VOKK:n yrityssaneeraukseen, missä mukana olleet kunnat ja liittymän ostaneet kärsivät menetyksiä. Kunnat olivat etukäteen (!) maksaneet 6,5 miljoonaa euroa yksityisten 2,5 miljoonan euron tavoin.
      Noin 12 miljoonan euron velkojen rasittamalle VOKK:n rauniolle kunnat (10) perustivat keväällä 2014 Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n (KSVH) ja sille tytäryhtiöksi Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n (KSVV), jotta valtion ja EU:n tukiedellytykset täyttyisivät. Lisäksi kunnat kikkailivat ottamalla Kuntarahoitus Oyj:ltä miljoonalainat KSVH:lle, joka lainasi varat edelleen KSVV:lle pyrkien näin saamaan ne näyttämään rakentajaoperaattorin pääomalta.
      Kunnat takasivat lainat Kuntarahoitus Oyj:lle ja toimivat tällöin lainvastaisesti. Tämän osoittavat lainvoimaiset Viestintäviraston (Traficom), Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ja Korkeimman hallinto-oikeuden 18 päätöstä. KSVV ja KSVH ovat vasta nyt ilmoittaneet osakepääomansa menettämisestä. Kuntalaisten rahaa ollaan menettämässä kymmeniä miljoonia euroja.
      Keski-Suomeen perustettiin toiveajattelun lujalle pohjalle muitakin valokuituyhtiöitä: Uuraisten Valokuituverkot Oy (UVV) ja Kuhmoisten Laajakaista Oy. VOKK ja Kuuskaistan Palvelut Oy hääräävät alueella. UVV on vaikeuksissa Kuuskaistan jätettyä maksuvelvoitteensa sille.
      KSVH/KSVV on ollut Keski-Suomen ely-keskuksen tuella synnyttämässä kyläverkkohankkeita eri puolille Keski-Suomea. Myös KSVV:n toimitusjohtaja on synnytellyt pieniä verkkoyhtiöitä varsinkin Jyväskylän lähialueille.
      Kuntien itsehallintoa voidaan monilla syillä perustella. Kuitenkin edellä kuvattu hanke on yksi katastrofaalisista esimerkeistä, joihin osaamattomat ja asioihin perehtymättömät mutta ”poliittisesti valveutuneet” päättäjät on höynäytettävissä.
      Esitutkinta- ja syyttäjäviranomaisten tulisikin arvioida kuntien päättäjien ja osakeyhtiöiden toimet edellä kuvatuissa tapauksissa.
      Kysymys on niin laajakantoisesta asiasta, että se on mahdollista saattaa Euroopan tilintarkastustuomioistuimen ja petostorjuntaviraston (OLAF) tietoon.
      Hannu Luotola

      • Anonyymi

        Hannu oikealla asialla. Tutkittava tapaus perinjuurin pohjamutia myöten. Eikä vain silitellä päitä, taputellaan homma loppuun.


    • Anonyymi

      "Kuitenkin edellä kuvattu hanke on yksi katastrofaalisista esimerkeistä, joihin osaamattomat ja asioihin perehtymättömät mutta ”poliittisesti valveutuneet” päättäjät on höynäytettävissä."

      Onko mahdollista että Karstulan kepulaisille olisi käynyt näin ohrasesti ?

      • Anonyymi

        Ei ole käymässä ohrasesti pelkästään kepulaisille. Koskee myös kaikkia muita viranhaltijoiden esitykset hyväksyneitä kunnallispoliitikkoja. Varoituksista huolimatta. Tutkintaan vaan kaikki, jotka ovat olleet mukana.


    • Anonyymi

      Kuntalaisten rahoilla näyttäisi olevan käyttöä vastaisuudessakin...

    • Anonyymi

      On mielenkiintoinen tarina, jonka loppua odotan malttamattomasti!

      • Anonyymi

        Aiva riittävän mielenkiintoinen jo tässä vaiheessa, vähemmän kiinnostava maksuhetken koitettua...


    • Anonyymi

      Maksuhetki on jo koittanut! Kunnat maksavat alkupään maksuja. Homma jatkuu 20-30 vuotta.
      Muut seuraukset ovat varmaan tulossa. Mitä ne ovat, on vielä auki.

    • Anonyymi

      Tämän katastoofin aiheuttajat ovat hiljaa kuin kusi sukassa ei minkäänlaista kommenttia kuuku, ei näy naamat Viispiikkisessä. Miksi?

    • Anonyymi

      Voishan se kirjottaa että VALTIO on syyllinen kun muita syyllisiä ei löyvy.

    • Anonyymi

      Syytetään valtiota eli yhteiskunnan syytä kaikki tyynni kun ei otettu ohjeista vaarin.

      • Anonyymi

        Valtio on muuten me!


    • Anonyymi

      Bongattu "Kuituverkko" keskustelusta 22.1.2029. On hyvä, jos on totta!:


      Keski-Suomen kuntien laajakaistasekoilu

      1. Kunnat maksoivat Kuuskaistalle ennakkomaksuja 6,5 Me
      2. Yksittäiset ennakkotilaajat maksoivat Kuuskaistalle ennakkomaksuja 2,5 M€

      Kuuskaista jätti työn kesken, piti rahat ja myi rupukunnille vähäiset kaapelinpätkät ja velat 1 eurolla.

      3. Rupukunnat 10 kpl maksoivat Keski-Suomen Verkkoholdingille (KSVH) alkajaisiksi 1 M€

      4. KSVH haki kolmella uudella osakeannilla uutta rahaa kunnilta noin 8 M€. Kaikki kunnat eivät olleet enää innokkaita pumppaamaan uutta rahaa, joten osakeanneista tulikin rahaa vain noin 5 M€

      5. KSVH otti kuntarahoitukselta velkaa noin 30 M€ kuntien omavelkaisesti takaamana.

      6. KSVV kertoi viimeisessä 2018 tilinpäätöksessään, että heidän oma pääoma on 16 M€ negatiivinen. Heidän rakentama verkko-omaisuus on liikearvoltaan vai 5,4 M€

      Kun summataan nuo kuntien ja asiakkaitten ennakkomaksut, kuntien osakemerkinnät ja kuntien takaama Kuntarahoituksen laina, sekä hukattu KSVH/KSVV oma pääoma syntyy 61,5 M€ rahameno. Tuolla on saatu KSVV:n oman selvityksen mukaan vain 5,4 M€ liiketoiminta arvo ja omaisuus.

      Tuohan on hirvittävä kuntien rahanhävitys operaatio eikä KSVV pysty edes toimimaan liiketuloillaan.

      Omistajakunnat valittavat kun eivät saa tuon 61,5 M€ lisäksi pumpata lisää kuntien rahaa lainvastaisesti laajoihin kaistoihin.

      Omistajakunnat syyllistävät, äkäilevät, hyökkäilevät kuntalaisiaan vastaa, jotka ovat valittaneet lain mukaisesti oikeusistuimiin estääkseen tuon vahingollisen rahanhukkaamisen, valtiota vastaan, jonka ei hyväksy eikä tue lainvastaisena kuntien rahoitus sekoilua, sekä oikeusistuimia vastaan, jotka ovat antaneet langettavia tuomioita kunnille.

      Tähän mennessä tuomioita on jo 18 kpl.

    • Anonyymi

      80 rahoitustransaktiota on tehty lainvastaisesti tässä operaatiossa yhteensä äkkiseltään laskettuna eikä ole välitetty oikeuslaitosten tuomioista. Mitä tämä oikein on?

      • Anonyymi

        Syyttäjä tulee nostamaan aika nipun syytteitä aikanaan tästä. Kyseessä ei ole asianomistajarikos, vaan syyttäjän asia.
        Eli rikoksen tehneitä ei kuntalaisten tarvitse haastaa käräjille, kyllä oikeusviranomaiset sen tekevät.


      • Anonyymi

        Syyttäjä tulee nostamaan aika nipun syytteitä aikanaan tästä. Kyseessä ei ole asianomistajarikos, vaan syyttäjän asia.
        Eli rikoksen tehneitä ei kuntalaisten tarvitse haastaa käräjille, kyllä oikeusviranomaiset sen tekevät.


    • Anonyymi

      Kuullostaa liian pahalta kaikki tämä! Onko ollut lyhytsyöttöpeliä kaverilta tutulle kaverille ja jossain välissä on pelin säännöt unohtuneet ja tehty omat uudet säännöt? Voisiko tämä olla totta!

    • Anonyymi

      Säännöt varmaan unohtuneet. Niinhän se kunnissa menee eli poliittiset enemmistöpäätökset ohittavat voimassa olevat lait. Enemmistöpäätökset sovitaan tietämättämien ja osaamattomien siunauksella.

    • Anonyymi

      Laittavat varmaan Areenan osakkeet hukkaamiskieltoon, jos on ollut mukana huijauksessa..
      Kannattaiskohan myydä ne pois ja laittaa rahat peltipönttöön ja haudata takapihalle?

      • Anonyymi

        Tulihan se sieltä... Areenan syytä siis tämä kuituverkkosotkukin. Tuo yksi se jaksaa. Areenan syytä varmaan nuo jumalattomat reiätkin kunnan läpi kulkevassa valtatiessä. Hemmetti joo, nokun muualta Suomesta tullaan Karstulaan pelaamaan ja konsertteihin ja samalla siinä kulutetaan veronmaksajien suurella vaivalla rahoittamia kulkuväyliä.


    • Anonyymi

      Niin paljonhan niilä tuntuu olevankin rahan kanssa vaikeuksissa olevia. Suomessa on se pahapuoli, että yritykset eivät, siis yrityksen omistaja ja johtokaan katso yhteistä etua, vaan omaetu ensin ja rahaa tulemaan jokaisella omaan säkkiin kaikki. Niin siinä sitten käy kuten Suomen kruununjalokivellekin Nokialle, puhelimien ja tietokoneiden loistavast alkanut kultakaivoskin lopahti. Niin on lukemattomille muillekin suomalaisille menestyville yrityksille käynyt ja varmasti tulee edelleenkin käymään, syystä jos toisesta. Ei voi olla tässä mitenkään mainitsematta niintä perustettuja kaikenmaailman konsulttiyrityksiä ja filosofeja, muitakaan kaupuskelijoita, hämärämiehiä, naisia, jotka häärivät menestyvien yritysten taustalle, pyrkien yritysten ytimiin rahastamaan omiin säkkeihinsä yritysten rahat ja tietenkin yhdessä omistajien ja avainhenkilöiden kanssa. Samaa kuin presidenttikin rahastaa valtiota omaan säkkiinsä ja säkkin paikkaksi paljastuu jokin Banama.

    • Anonyymi

      Tuota noin.

      Kunnat ovat edellä esitetyn mukaan käyttäneet Kuuskaistan ja KSVH/KSVV rahaa ja velkasitoumuksia yhtyteensä 61,5 M€.
      KSVVn raportin mukaan 31.1.2019 tilaajia on ollut 2609 kpl.

      Eli 61500000/2609 = 23572, eli asiakkaan liittymän rakennuskustannus on ollut keskimäärin 23572 €.

      Jos KSVV saa kuukausittain 20 euron nettotulon liittymästä, takaisinmaksu kestää 23572/20 = 1179 kuukautta eli 98 VUOTTA.

      Ja tällaisia uusia liittymiä yhtiön myyntimiehet ravaavat pitkin metsiä ja lepikoita myymässä 99 € yhtiön tuloksen parantamiseksi.

      No se voisi alkaa paranemaan sitten vuonna 2119.

      Äly hoi älä jätä

      • Anonyymi

        Liikevaihto ei ole sama kuin yrityksen tuotto, jolla varsinaisesti voidaan maksaa syntyneet lainat ja svopit pois. On etettava huomioon kiinteät kulut verkon käynnissäpidosta, mm. verkkolaitteiden uusinta n 10v välein sekä joukko muuttuvia kuluja, kuten markkinointi ja myyntimiesten palkkiot, jotka aivan eivät ole pieniä nekään. Joten takaisinmaksu kestää vähintään 150 vuotta, kokaluokkaa viisi - kuusi ihmissukupolvea.


    • Anonyymi

      Tuota noin... kirjoittaa hyvin ja perustelee numeroilla. Ei ole pelkkää lässytystä!

    • Anonyymi

      Mitä laskuoppia nuo kuituyhtiöt ovat käyttäneet? Eihän niistä mitenkään olisi tullut kannattavia. Valtion tukien kalastelu taisi olla pääasia.

      • Anonyymi

        Välistä veto ja kuormasta syönti on homman nimi.


    • Anonyymi

      Miksi yhtiöiden myyntineuvottelut kestää ja kestää. Hyvä pisnes sille joka vain hoksaa. Valo ei maksa mitää ja kuljettaa paljon bittejä. Nopeasti!

      • Anonyymi

        Taitaa kääntyä siihen suuntaan, että kukaan ei osta eikä edes lunasta velkaista kannattamatonta yhtiötä.
        Milläs tulovirralla yhtiö ylläpidettäisiin, jos liittyjiä ei ole riittävästi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taitaa kääntyä siihen suuntaan, että kukaan ei osta eikä edes lunasta velkaista kannattamatonta yhtiötä.
        Milläs tulovirralla yhtiö ylläpidettäisiin, jos liittyjiä ei ole riittävästi.

        Tehtääs tarjoukset vaikka 150€ niin tulis joku tuhat lisää liittyjiä ja liikevaihtoon roppakaupalla


    • Anonyymi

      Valtion rahoittama 350 miljoonan euron hanke on tehnyt karua jälkeä – Kova riski ajoi kuntia kriisiin ja lainakierteeseen, ”amatöörit puuhamiehinä”

      27.1.2020 19:37päivitetty 27.1.2020 19:38 US

      VTV:n mukaan tuetun laajakaistan arvioidut rakentamiskustannukset ovat yli 350 miljoonaa euroa, josta valtion tuki on noin 70 miljoonaa.
      Seuranta. Liikenne-ja viestintäministeriö ei ole seurannut laajakaistahankkeiden vaikutuksia siten, että ministeriöllä olisi ollut esittää seurannan tulokset ilman erillisselvitystä, VTV kertoi.Kuva: Pasi Liesimaa
      Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) julkaisi viime viikolla jälkiseurantaraportin, joka käsitteli valtion tukemaa laajakaistan rakentamista. VTV on tehnyt aiemmin hankkeeseen tarkastuksen.
      Hanke pohjautui pääministeri Matti Vanhasen (kesk) toisen hallituksen vuoden 2007 hallitusohjelman kirjaukseen. Nykyisin hanke toimii nimellä Nopea laajakaista -tukiohjelma.
      VTV:n mukaan tuetun laajakaistan arvioidut rakentamiskustannukset ovat yli 350 miljoonaa euroa, josta valtion tuki on noin 70 miljoonaa.
      Suuren osan hankkeesta toteuttivat laajakaistan rakentamista varten perustetut uudet yritykset, joista useat olivat osuuskuntia.
      Hankkeiden rahoitukseen osallistuivat sen toteuttaja (34 prosentilla) sekä kunnat (8–33 prosentilla) ja valtio (58–33 prosentilla). Tarkoitus oli tukea vain liiketaloudellisesti kannattavia hankkeita, mutta havaittiin, että joissain hankkeissa edellytykset kannattavuuteen olivat heikot.

      ”Eräille kunnille tämä tarkoitti taloudellisesti merkittävää riskinottoa”, kerrotaan raportissa.
      Liikenne- ja viestintäministeriö ja Traficom toimittivat viime vuoden lopussa VTV:lle selvityksen, johon vastasi 24 hankkeeseen osallistunutta kuntaa. Puolessa näistä tukiohjelma oli vaikuttanut olennaisesti kunnan talouteen.
      Kuntien maksettavaksi on langennut takausvastuita tai takausvastuista on muodostunut kuntien talouden suurin riski. Takausten realisoituminen on johtanut tuensaajien tukemiseksi tarvittaviin uusiin rahoitusjärjestelyihin, kuten pääomasijoituksiin ja uusiin lainoihin.
      ”Neljä kuntaa on ajautunut tukiohjelman aikana tilanteeseen, jossa kunta joko täyttää kriisikunnan kriteerit tai on nähnyt normaalin toimintansa muutoin mahdottomaksi.”
      Hankkeen ongelmat ovat olleet aiemminkin julkisuudessa. Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Juhapekka Ristola kertoi Iltalehdelle vuonna 2015, että Laajakaista kaikille -hanke eteni katastrofaalisesti.
      ”Hankkeita yritettiin saada käyntiin kunnissa amatöörivoimin. Paikalliset puuhamiehet lähtivät toteuttamaan hankkeita, mutta vain osa heistä oli teleinsinöörejä”, Ristola kertoi.
      Antti Honkamaa

    • Anonyymi

      Nyt tuli kovaa palautetta Karstulankuntapäättäjille ylemmältäkin taholta. Eipä ollut kuntalaiset väärässä jotka huomautti päättäjiä monen monta kertaa järjenvastaisesta toiminnasta.

    • Anonyymi

      Mitenkähän hyvä konsulttifirma tuo Inspira oikein onkaan kun laski tämän firman erittäin kannattavaksi ja taisi saada EU -avut ja muut tuet tukoiksi kassaan?

    • Anonyymi

      Muistan kun laajakaistaa ajettiin kuin käärmettä pyssyyn. Keskustelin erään jonkin verran tietotekniikkaa opiskelleen ja sen kanssa päivittäin työtä tekevän kanssa asiasta. Esitin arvelun hankkeen kannattavuudesta ja epäilin, että se ei voi olla realistinen. Vastauksena sain tietää olevani mistään ymmärtämätön ja olisi parempi, etten sotkeutuisi asioihin, joista en mitään ymmärrä. Asiasta ei siis voinut edes keskustella. Tämä kaveri osaa varmaan niitä nappeja painella ja vielä oikeassa järjestyksessäkin. Mutta siihen se tuntui jäävänkin. Aivan putkinäköinen ja koulutuksesta huolimatta laskutaidoton.
      Nämä ns. asiantuntijat veivät amatöörejä kuin sitä kuulua pässiä narussa ymmärtämättä että hauskuus pitää myös maksaa.

      • Anonyymi

        Tässä sanottuna kaikki oleellinen:

        ’Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja Juhapekka Ristola kertoi Iltalehdelle vuonna 2015, että Laajakaista kaikille -hanke eteni katastrofaalisesti.
        ”Hankkeita yritettiin saada käyntiin kunnissa amatöörivoimin. Paikalliset puuhamiehet lähtivät toteuttamaan hankkeita..”’


      • Anonyymi

        Kyllä valtion tulee maksaa 100% valokuituverkon rakentaminen kaupunkien olkopuolella. Koska ilman verkkoa ei tulla nykyään pärjäämään, kuten ei ilman sähköverkkoakaan.

        Mutta verkkoa ei tule rakentaa siten, että Pekka Haavisto sen viherpiipertäjien rahoitukseen myy ulkomaille, kuten myi sähkönsiirron kantaverkon. Kaikkihan tietävät pajattaa korkeista sähkönsiirron maksuista ja pajattaavat lopunelämänsäkin, samoin tekevät tulevat sukepolvetkin. Ostajalle ikuinen varma tulonlähde, voisiko enää olla mitään tuottoisampaa, kultakaivostakaan, senkun nostaa vaan hintaa, rahaa tulee, kuin Jutta Urpilaisen Kreikan takuusta, että kilinä vain kuuluu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä valtion tulee maksaa 100% valokuituverkon rakentaminen kaupunkien olkopuolella. Koska ilman verkkoa ei tulla nykyään pärjäämään, kuten ei ilman sähköverkkoakaan.

        Mutta verkkoa ei tule rakentaa siten, että Pekka Haavisto sen viherpiipertäjien rahoitukseen myy ulkomaille, kuten myi sähkönsiirron kantaverkon. Kaikkihan tietävät pajattaa korkeista sähkönsiirron maksuista ja pajattaavat lopunelämänsäkin, samoin tekevät tulevat sukepolvetkin. Ostajalle ikuinen varma tulonlähde, voisiko enää olla mitään tuottoisampaa, kultakaivostakaan, senkun nostaa vaan hintaa, rahaa tulee, kuin Jutta Urpilaisen Kreikan takuusta, että kilinä vain kuuluu.

        Otatko kaapelin mukaasi, kun astut kynnyksen yli asunnostasi?
        Ilman mobiiliyhteyttä et pärjää, mutta ilman kaapelia kyllä pärjää.
        Näin se valitettavasti vaan on.


    • Anonyymi

      Älkää olko huolissanne. Kyllä valtion kassasa rahaa riittää muutamien miljoonien, satojenkin, ongelmien ratkaisemiseksi. Valtiolle kuuluu rahoittaa, koska rahoittaa miljardeilla vuosittain pakolaisia, maahanmuuttajia ja kehitysapuun, joihin ei missään tapauksessa kuulu törssätä suomalaisten rahoja. Se on punavihreäävasemmistolaista petosta.
      Kyseessä on vain kertaerät ja nämä ovat valtion hommia, silloin kun kansalaiset hätää kärsivät. Sitä vartenhan niitä korkeita veroja maksetaan pakolla.
      Ottakaapa yhteys perussuomalaisiin edustajiin eduskuntaan, niin kyllä uskoisin asian hoituvan ja pakkohan se on, persu ei anna tuumaakaan periksi, kun kyseessä on isänmaan välttämättömien asioiden hoito.
      Törssääjät vaan pois eduskunnasta. Persujen kaannatus nousee, kuin raketti, Soinikin sen tunnustanut, kun puhui jostakin lähemmäs neljänkinkymmenen prosentin nousevasta kannatuksesta, tiedä vaikka nousisi kuuteenkymmeneen prosettiin, ylikin, pohjois-koreassa eikö se liene piirunverran vaille sata, yhden puolueen järjestelmässä.

    • Anonyymi

      Miltä kannalta noita asioita nyt tarkastelee, riippuu siitä. Hankehan on ensinnäkin tärkeä ja välttämätönkin. Perussuomalaiset hoitelevat tunnetusti, lukuunottamatta Timo Soinin porukkaa, sehä tilasi heti 35000 lisää, asioita siten, että suomalaisten etu ensin ja muut saavat jatkaa pakomatkaansa pysähtymättä. ja kun rahat laitetaan valokuituun, ei ole millä kulkereita rahoittaakaan.

    • Anonyymi

      Kun valokuituverkkoa rakennetaan, kannatta rakentaa se siten, ettei vihreiden Pekka Haavisto pääse myymään sitä ulkomaille, tulee vielä dadansiirto maksu, kuten sähkönsiirrossa, sähkönsiirtomaksu, kun Pekka myi se ulkomaille.

    • Anonyymi

      Järkevä ja järkevä. Vedetään 15 km kaapelia erämaahan, josta kaksi ostaa liittymän. Siis kaksi. Voi elämän kevät näin leudon talven jälkeen.

    • Anonyymi

      Näin siinä aina vaan käy, kun osaamattomat leikkivät päättäjiä. Osa kuntavaltuutetuista ei osaa hoitaa omia asioitaan, miten sitten yhteisiä asioita. Yhteenlaskutaito olisi vähin vaatimus.

      Näitä onnettomia on helppo vetää nenästä ja päästä mukaan tekemään "kunnan kannalta tärkeitä" päätöksiä, jotka puoluekin siunaa.

      Kriisikuntaan johtaa tällainen tie, vieläpä laveakin sellainen!

    • Anonyymi

      Kuka tietää onko verkkohouldingin viimenen tilinpäätös hyväksytty? Olis hyvä tietää mitä tilintarkastaja on sanonu.

      • Anonyymi

        Ei KSVH tilinpäätöstä voe kukkaan hyväksyä! Tuomioistuin tekkee päötöksen?


    • Anonyymi

      Suomenmaan juttu. Se kirpasee. Siinä keskustalaiset päättäjät (kuvassa) peukuttavat surutta laajakaistaa. Katotaanpas kauan saa olla tapetilla!

      • Anonyymi

        Taas lähti Suomenmaan keskustan piirikokouksen juttu "sääntöjen vastaisena".

        Kuitenkin sen löytää. jos googlaatte. Kirjoita kenttään " Satu Kos­ki­nen Kars­tu­las­ta ko­ros­ti, et­tä laa­ja­kais­ta­verk­ko on osa tu­le­vai­suu­den inf­rast­ruk­tuu­ria, ei­kä sen kus­tan­nuk­sia tule tar­kas­tel­la ly­hy­el­lä ai­ka­pers­pek­tii­vil­lä. "


    • Anonyymi

      Totuus julki. Yli 40 vastausta poistettu. Suomenmaan artikkeli, jossa edustajat peukuttavat rymynaurun säestyksellä laajakaistaa. Se kirppasee.

      • Anonyymi

        Historia ei poistu vaikka se muuttuu!


    • Anonyymi

      Kuten
      Jullijamimmi kirjoitti
      16.09.2018 12:47

      Nou tsääns. Näistä maksellaan vielä pitkään, ja varsinaiset vaikuttajat (myös ne taustajuntat) pääsevät kuin kastikkeen haju liesituulettimesta. Nähty jo niin monen keissin yhteydessä. Verorahoilla maksatetaan - taas.

    • Anonyymi

      Vaan mitähän on tehty?!
      Täkäläinen kyselijä kysyi:

      Jytky.kunnille
      05.12.2018 13:44

      Konneveden talousarvion tekstiosassa oli valokuiturakentamisesta kauhuskenaario maininta. Vajaa neljämiljoonaa euroa kuitutakauksista on merkitty riskirahoitukseksi, ja ei syyttä. Muiden omistajakuntien talousarvioista en löytänyt mainintoja kyseisestä asiasta, vaikka kaikilla omistajilla on suuri vaara joutua maksumiehiksi. Kyse on kymmenistä miljoonista. Olisi syytä varoittaa veronmaksajia ja päättäjiä mahdollisista yllättävistä talouteen liittyvistä asioista. Mitähän on sovittu yhtiön viimeviikon ylimääräisessä yhtiökokouksessa, salamyhkäisyys on pahan enne.

    • Anonyymi

      Valokuituverkot ilmotti pääoman menneen eli on miinuksella. Pelkkää tappiota. Viimeksi verkkohoulding oli jättännä tilinpäätöksen jota kannatta käyvä kattomassa prh:n sivuilta. On muuten melkosta satua ja monta sivua. Pääoma sielläkin on menny. On muuten kiva kattoo miten selviävät. Ei kyllä uusia linjoja rakenneta!

    • Anonyymi

      Kuka selittää järkeenkäyvästi mitä nuo valokuituverkkojen ja verkkoholdingin karmeat tappiot tarkoittavat?
      Kirjoitetaan kymmenien miljoonien tappioista. Miten yhtiöt voivat olleenkaan toimia?
      Eikö kunnat ole omistajia?
      Miksi ne antaa yhtiöiden toimia niin että kaikki menee mitä sijoitetaan?
      Miten tuollaiset yhtiöt voivat toimia kun niitten pitäisi olla konkurssissa?
      Jotain mätää näissä toimissa täytyy olla.

      • Anonyymi

        Sama se on kuin kommunismin ja sosialismin kanssa. Kun tehdään hommia työtuotosta vastaamattomalla ylihinnalla, järjestelmä syö enemmän ja tuottaa vähemmän rahaa kuin mitä siihen on sijoitettu. Ja sitä pitää rahoittaa edelleen lisää että se pyörisi. Velkaloukku on keksitty.

        Kunnat ovat sijoittajina mukana riskiyrityksessä. Miksi?

        Miksi se pyörii? Koska näin on sanottu että sen pitää..


    • Anonyymi

      En oikein ymmärrä otsikon kysymystä.
      Onko velkojilta takuumiesten nimet ja osoitteet hukassa vai mistä on kyse?
      Uskoisin, että ainakin Karstulan velkomiskirjeen voi lähettää osoitteeseen:

      Karstulan kunta
      Himmeli
      43500 Karstula

      Tuonne kun pistää postin menemään niin sieltä lapioidaan setelit säkkiin ja lähetetään paluupostissa velkojalle.

    • Anonyymi

      Kuka selittää järkeenkäyvästi mitä nuo valokuituverkkojen ja verkkoholdingin karmeat tappiot tarkoittavat?
      ---
      Jotain mätää näissä toimissa täytyy olla

      Kyllä mätä löytyy luottojen antajista. Niidenhän pitää jotenkin varmistua siitä mihin raha käytetään. Vai onko niin että kunnilla on luottoa rajattomasti eli kyllä verorahaa aina löytyy? Jos luoton antaja on Kuntaliitto vai Kuntarahotus vai joku sellainen, niin vielä omituisemmaksi juttu muuttuu.

      • Anonyymi

        Kyyjärvellä hoksottimet pelaa, jollain...

        Anonyymi
        26.01.2020 17:57

        Onkohan se kauppamiesten hommaa jos myy 2000€:n arvoisen tuotteen 99:llä eurolla?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyyjärvellä hoksottimet pelaa, jollain...

        Anonyymi
        26.01.2020 17:57

        Onkohan se kauppamiesten hommaa jos myy 2000€:n arvoisen tuotteen 99:llä eurolla?

        tai 20000€:n jutun samalla 99:llä..?


    • Anonyymi

      Mutta sehän on sitä kunnan rahhoa, niin ei sillä niin väliä.

      Kun myyntimies myy 99 eurolla 20000 euron vermeet, siitä lopulta maksetaan kunnan omavelkaisen takauksen perusteella 19901 euroa kunnan kassasta.

      Ja myyntimies saa jonkinlaisen myytipalkkionkin, joka sekin maksetaa myöhemmin kunnan kassasta.

      • Anonyymi

        Näin se mennee.. peli ei ole viekö pelattu vaan myynti jatkuu.. viimeistään 2021 tulos selvillä.


    • Anonyymi

      Kuviohan on ihan selvä! Kysymys on kuntien yhtiöistä. Miten niin?
      No siten, että ensin Kuuskaista huseerasi Maakuntaliiton avittamana ilman omaa rahaa ja sai kunnilta etumaksuja, kaiketi myös yksityisiltä. Kuuskaista aikoi pyörittää laajakaistarulettia kuntien rahoilla pyramidipelin tapaan ja ottaa siitä siivun itselleen. Mönkään meni ja kunnat maksoivat viulut, paitsi että maksoivat lisää kun Kuuskaistan tilalle runnottiin Keski-Suomen Valokuituverkot ja Keski-Suomen Verkkoholding.
      Miten niin kuntien yhtiöitä? No siten, että Kuntaliiton lakimiehet konsultoivat ja Kuntarahoitus rahoitti ja kunnat takasivat osakaskuntina.
      Siis, veronmaksajien rahoilla pyöritetään hirmuisen tappiollisia yrityksiä ja kuntalaiset siis maksaa tämän hauskuuden.
      Kuntaliitto neuvoo, rahoittaa - ja mönkään menee. Väliäkö hällä, kun vain kuntalaisten rahaa.
      Kuntaliitto on sukeltanut logistiikan alalle ja taksialalle. Häiriköi siellä oikeiden yrittäjien joukossa.
      Kuntaliitto on lonkeroineen monessa mukana näiden lisäksi. Ei pitäisi olla!

    • Anonyymi

      Siinäpä sitä onkin kuntien jauhot, vellit ja puurot sekaisin!
      Ja monta kokkia!
      Taitaa palaa pohjaan!

    • Anonyymi

      Tiiättekö että monet on maljat nosteettu näillä rahhoolla ja että kuppia ei ole jäänyt tyhjentämättä.
      On sillä saatu myös monta nakkisoosia työmiehille..

    • Anonyymi

      Meneekö kuppi nurin? Maaliskuussa on verkkohouldingin ylimääränen yhtiökokous. Konkurssi, saneeraus vai ?

      • Anonyymi

        Tulisi pitää julkinen kuuleminen asiassa.


    • Anonyymi

      Verkkoholding Oy, Kannonkoski toivoo yrityssaneerausta KSML 5.2.2020

      Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n osakkaat valmistautuvat maaliskuussa järjestettävään ylimääräiseen yhtiökokoukseen.

      Kannonkosken kunnanhallitus hyväksyy, että yhtiökokous päättäisi yhtiön hakemuksen yhtiösaneerauksen aloittamisesta. Kannonkoski ei hyväksy vapaaehtoista velkajärjestelyä.

      Verkkoholding Oy:n hallitus on esittänyt vapaaehtoisen velkajärjestelyn mahdollisuutta. Yhtiö katsoo, että jos maksukykyä ei ratkaista velkajärjestelyllä, on laitettava vireille yrityssaneeraushakemus.

      https://edition.pagesuite-professional.co.uk/html5/reader/production/default.aspx?pubname=Keskisuomalainen&pubid=d184a19e-f4f0-4c4d-84cb-fe4fe3811471

    • Anonyymi

      EI OTA ONNISTUAKSEEN "SOPIVAKSI"KSVV Oy:n TILINPÄÄTOS 2018

      Taas uusi tilinpäätös vuodelta 2018 Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:ltä (KSVV) 16.1.2020 PRH:lle. Tämä on jo kolmas (3) "manipulaatio".

      KSVV toimitti PRH:lle "version 1" kirjanpitoraporttina 17.5.2019, manipulaation 2 uhkasakkovaatimuksella 7.11.2019, ja nyt taas "manipulaation" 3 sitten 16.1.2020.

      Näissä tilipäätösversioissa 2018 on vuonna 2016 tehty muutos Kuntarahoituksen velasta KSVV omaksi rahaksi (1. SVOP) muutettu takaisin velaksi (2. DEVOP), ja sitten taas uudelleen omaksi rahaksi (3. SVOP). Siis muutettu vain kynällä velat omaksi rahaksi.

      Mutta kun tuo "manipulointi" ei tuo konkurssikypsälle KSVV:lle Eurocentin puolikastakaan lisää omia varoja.

      Alla on tiivistelmä "manipulaatio 3" naurettavista talousluvuista.

      TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2018
      Keski-Suomen Valokuituverkot Oy 2556709-7

      Tämä toimintakertomus korvaa 7.11.2019 allekirjoitetun toimintakertomuksen.

      1. Tilinpaatoksen laatimisperuste ja toiminnan jatkuvuus

      Edellä mainittuihin päätöksiin liittyvien toimenpiteiden vuoksi vuoden 2018 toimintakertomus ja tilinpaatos on tullut laatia uudelleen, jotta tilinpaatos antaa oikean kuvan yhtiön taloudellisesta asemasta.

      Tämä uudelleen laadittu ja 19.12.2019 allekirjoitettu toimintakertomus ja tilinpäätös tilikaudelle 1.1.- 31.12.2018 on laadittu, koska Keski-Suomen Verkkoholding Oy; n yhtiökokouksen 28.11.2018 päättämä ja 14.12.2018 toteutettu Konversiopaatos peruutettiin Keski-Suomen Verkkoholding Oy; n yhtiökokouksen 29,11.2019 tekemällä päätöksellä. Peruuttamiseen liittyvät toimenpiteet kirjattiin kirjanpitoon päivämäärällä 14.12.2018. Toimenpiteisiin liittyvä korkojaksotus 28 964 euroa on myös peruttu vuodelta 2018.

      Yhtiön vakavan taloustilanteen vuoksi, toimintakertomukseen ja tilinpaatokseen on avattu yhtiön tilannetta tavanomaista seikkaperäisemmin.

      Huhtikuussa 2019 Traficomilta saatiin ensimmäiset tukipäätösluonnokset syksyllä 2018 tehdyn rahoitusmuutoksen jälkeen. Valtiontukipäätökset olivat kielteisiä. Päätösluonnoksista ja päätöksistä annetut lausunnot ja oikaisuvaatimukset eivät ole muuttaneet Traficomin antamia tukipäätöksiä positiivisiksi. Kielteisistä päätöksistä on valitettu Hameenlinnan hallinto-oikeuteen. Multian
      laajakaistahankkeen kielteisestä maksupäätöksestä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

      Keski-Suomen Verkkoholding Oy teki maaliskuussa 2019 päätöksen, jonka mukaan Keski-Suomen Valokuituverkot Oy ei voi nostaa Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n yhtiölle myöntämää lainaa, koska Keski-Suomen Valokuituverkot Oy ei ole vielä saanut laajakaistarakentamisen tuesta haja-asutusalueilla annetun lain (1186/2009; jäljempänä "laajakaistatukilaki”) mukaista valtiontukea. Keski-Suomen Valokuituverkot Oy.lla on saamatta laajakaistatukilain mukaista valtiontukea Traficomilta kuudelle hankkeelle yhteensä noin 4,6 M€.

      Valtiontuen saamiseksi emoyhtiön Keski-Suomen Verkkoholding Oy; n yhtiökokous päätti 28.11.2018 ja vastaavasti Keski-Suomen Valokuituverkot Oy; n yhtiökokous päätti 14.12.2018, että emoyhtiön Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n vapaaseen omaan pääomaan tehdystä SVOP-sijoituksesta 14 482 203,00 euroa muutetaan vieraan pääoman ehtoisaksi lainaksi (“Konversiopaatos"). Kysymys on ollut SVOP-sijoituksen konvertoimisesta vieraan pääoman ehtoiseksi lainaksi, mikä on käytännössä toteutettu siten, että ”Keski-Suomen Valokuituverkot Oy tulee tekemään osakeyhtiölain mukaisen varojenjakopäätöksen, jonka mukaisesti se suorittaa yhteensä 14.482.203 euroa. Varojenjako suoritetaan palauttamalla em. summa SVOP-rahastosta yhtiölle, joka on Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n ainoa osakkeenomistaja.
      Palautettava määrä jää Keski-Suomen Valokuituverkot Oy.n varojenjakovelaksi yhtiölle, joka puolestaan muutetaan tavalliseksi vieraan pääomanehtoiseksi lainaksi ja josta laaditaan erillinen velkakirja”.

      Toimenpiteellä pyrittiin saamaan yhtiön rahoitusrakenne markkinaehtoiseksi ja siten tukikelpoiseksi.

      Yhtiön tunnusluvut tiivistetysti tilikaudelta 1.1.- 31.12.2018;

      Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n tilinpaatos tilikaudelta 1.1.- 31.12.2018 ei perustunut toiminnan jatkuvuuteen.

      • liikevaihto 1 016 237,27 €
      o tietoliikennepalvelumyynti 802 599,16 € (kotitaloudet, taloyhtiöt ja yritykset)
      o operaattorimyynti 128 053,56 €
      o muut tulot 85 584,55 €
      • käyttökate -162 934,97 €
      • oikaistu käyttökate -54 181,75 €
      • poistot -909 417,35 €
      • kertaluonteiset arvonalennuspoistot -23 845 614,93 €
      • liikevoitto -24 917 967,25 €
      • oikaistu liikevoitto -963 599,10 €
      • rahoitusluotot ja -kulut -193 896,44 €
      • tilikauden tulos -25 111 863,69 €
      • oma pääoma -1 479 137,02 €
      • taseen loppusumma 5 494 966,29 €
      • korollinen vieras pääoma 5 575 019,48 €
      • liikevaihtoa tuovien yhteyksien määrä vuoden 2018 lopussa 2 595 kpl
      • tilauskanta vuoden 2018 lopussa oli lähes 1 900 liittymä- ja palvelutilausta

    • Anonyymi

      Ja sitten viimeinkin Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n (KSVH) tilinpäätös 2018 "versio 2" toimitettuna PRH:lle 20.1.2020 uhkasakoilla vaadittuna.

      Voihan hyvä jysäys, millaista puppua oikein paperlle kirjoitettuna. Tälle nauretaan jo Naurusaarilla asti.

      TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2018
      Keski-Suomen Verkkoholding Oy 2619764-2

      1. Tytäryhtiön taloudellinen asema ja tilikaudella 2018 kirjatut arvonalennukset

      Yhtiön vakavan taloustilanteen vuoksi toimintakertomukseen ja tilinpäätökseen on avattu yhtiön ja tytäryhtiön tilannetta tavanomaista seikkaperäisemmin. Tilinpäätöksen valmistumisen myöhäinen ajankohta johtuu siitä, että yhtiö on etsinyt ja tehnyt ratkaisuja konsernin talouden vakauttamiseksi ja oman pääoman turvaamiseksi.

      Tilikauden 2018 aikana Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:ssä on jatkettu toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on ollut vahvistaa Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n taloudellista asemaa ja käyttökatetta sekä kasvattaa Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n arvoa mm. rakentamalla kannattavia valokuituliittymiä. Toimenpiteet ovat kohdistuneet kulujen leikkaamiseen ja operatiivisen toiminnan tehostamiseen tuottamalla liiketoimintaan liittyviä palveluita omalla organisaatiolla.

      Toimenpiteissä on onnistuttu, sillä Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n käyttökatteen on ennustettu olevan noin 30 % vuonna 2019. Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n liiketoiminta on kuitenkin liian pientä, jotta käyttökate olisi riittänyt korollisten lainojen hoitamiseen.

      Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n (myöhemmin myös yhtiö tai emoyhtiö) taloudellinen tilanne on heikko, koska yhtiön 100 % omistama tytäryhtiö Keski-Suomen Valokuituverkot Oy (myöhemmin myös tytäryhtiö) ei kyennyt suoriutumaan yhtiön myöntämien lainojen lainavelvoitteista sovitun mukaisesti.

      Keski-Suomen Valokuituverkot Oy on kuitenkin hoitanut operatiiviseen toimintaan ja verkonrakentamiseen liittyvät maksuvelvoitteet normaalisti osana tavanomaista liiketoimintaa Keski-Suomen Verkkoholding Oy.n yhtiökokouksen luvalla.

      Alla kuvattujen 29.11,2019 tehtyjen päätökset jälkeen tavoitteena on, että Keski-Suomen Valokuituverkot Oy pystyy hoitamaan tulevaisuudessa kaikki velvoitteensa.

      Keski-Suomen Valokuituverkot Oy: n taloudelliset vaikeudet johtuivat pääasiassa kielteisistä valtiontukipäätöksistä sekä joulukuussa 2018 toteutetuista rahoituksen uudelleenjärjestelystä.

      Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:llä on saamatta laajakaistarakentamisen tuesta haja-asutusalueilla annetun lain (1186/2009; jäljempänä ”laajakaistatukilaki") mukaista valtiontukea Traficomilta kuudelle hankkeelle yhteensä noin 4,6 M€. Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n yhtiökokous päätti 28.11.2018 ja vastaavasti Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n yhtiökokous päätti 14.12.2018, että yhtiön Keski-Suomen Valokuituverkot Oy.n vapaaseen omaan pääomaan tehdystä SVOP-sijoituksesta 14 482 203,00 euroa muutetaan vieraan pääoman ehtoisaksi lainaksi (“Konversiopäätös").

      Kysymys on ollut SVOP-sijoituksen konvertoimisesta vieraan pääoman ehtoiseksi lainaksi, mikä on käytännössä toteutettu siten, että "Keski-Suomen Valokuituverkot Oy tulee tekemään osakeyhtiölain mukaisen varojenjakopäätöksen, jonka mukaisesti se suorittaa yhteensä 14.482.203 euroa. Varojenjako suoritetaan palauttamalla em. summa SVOP-rahastosta yhtiölle, joka on Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n ainoa osakkeenomistaja. Palautettava määrä jää Keski-Suomen Valokuituverkot Oy: n varojenjakovelaksi yhtiölle, joka puolestaan muutetaan tavalliseksi vieraan pääomanehtoiseksi lainaksi ja josta laaditaan erillinen velkakirja”.

      Toimenpiteellä pyrittiin saamaan Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n rahoitusrakenne markkinaehtoiseksi ja siten tukikelpoiseksi. Molempien yhtiöiden yhtiökokousten tekemien päätösten myötä Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n velkaantumisaste kasvoit merkittävästi.

      4. Tunnusluvut ja arvio yhtiön taloudellisesta asemasta
      Yhtiön tunnusluvut tiivistetysti:

      Liikevaihto 29 999,99 euroa kertyi pääosin edelleen veloitetuista kuluista. Yhtiön taloutta rasittivat 221 452,46 euron rahoituskulut sekä 86 995,55 euron suuruiset lakimieskulut.

      Vieraan pääoman ehtoinen laina palautettiin takaisin Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n oman pääoman SVOP- rahastoon 14.12.2018 lukien.

      • liikevaihto 29 999,99 €
      • käyttökate-135 905,71 €
      • kertaluonteiset arvonalennuspoistot -26 972 906,48 €
      • liikevoitto-27 108 812,19 €
      • oikaistu liikevoitto -135 905,71 €
      • rahoitusluotot ja -kulut -221 452,46 €
      • tilikauden tulos -27 330 264,65 €
      • oma pääoma -23 694 301,87 €
      • taseen loppusumma 4 988 714,08 €
      • korollinen vieras pääoma 28 524 905,00 €

      Yhtiö on ylivelkaantunut ja ajautumassa pysyvästi maksukyvyttömäksi ilman omistajien järjestämää rahoitusta tai nykyisen velkarakenteen uudelleen järjestelyä. Yhtiö on pyytänyt omistajien hyväksyntää yrityssaneeraukseen hakeutumiselle.

    • Anonyymi

      Noista KSVV ja KSVH:n tilinpäätöksissä kuntien yhtiöt ilmottavat julkisesti, että

      1. Heillä on pankkivelkaa 28,524 M€ kuntien takaamana Kuntarahoitukselta.
      2. Oma pääoma on miinuksella peräti -23,694 M€
      3. käteistä rahaa on 0,378 M€
      4. Omaisuus 4,872 M€

      Eli rahaa on kulunut 52,218 M€ ja sillä on hankittu
      omaisuus yhteensä 4,872 M€ KSVV:n ilmoittama omaisuus
      Kaikki tämä kuntien maksamilla ja takaamilla varoilla.

      Jotta tähän päästiin, kunnat antoivat ensin Kkuuskaistalle 6,5 M€ ja asiakkaat ennakkomaksuina 2,5 M€, eli yhteensä 9 M€. Sitten kunnat ostivat "liiketoiminnan" ja sen velat 1 €, mutta Kuuskaista oli käyttänyt ennakkomaksut

      Eli lysti on maksanut tähän mennessä kunnille 61,218 M€, jolla on saatu vastineeksi KSVV:n ilmoituksen mukaan liiketoiminta arvoltaan 4,872 M€ kaapelinpätkiä.

      Onko kuntien edustajat todella "noudattaneet osakeyhtiölakia" vai onko ollut ymmärryksessä vikaa?

    • Anonyymi

      KSVV Oy:llä on PRH:n tiedon mukaan yrityskiinnityksiä hteensä 120 M€.

      Eli yritys on antanut tiedon, että sen liikearvo olis 120 M€.

      Noita yrityskiinnityksiä on annettu kunnille vastavakuudeksi omavelkaisesta takauksesta.

      Kunnallislain mukaan kunnan pitää saada vastavakuus antamalleen takaukselle.

      Mitähän laki sanoo, kun selvästi tiedetään, että vastavakuuspaperi on arvoton?

      • Anonyymi

        Tämä paha paperi! Trash/waste paper!


    • Anonyymi

      "Onko kuntien edustajat todella "noudattaneet osakeyhtiölakia" vai onko ollut ymmärryksessä vikaa?"

      Karstulan päättäjillä on nyt puheenvuoro, me veronmaksajat olemme kuulolla!

    • Anonyymi

      Ei ne näitä virheitä tehneet kuntapäättäjät mitään kommentoi. Luikkivat karkuun. Huutelevat piilostaan, että valtion syy, valtion syy... Vastuulliset kunnan edustajat verkkoyhtiön hallinnossa ovat jo paenneet vastuutaan eroamalla yhtiön luottamustehtävistä.

    • Anonyymi

      Ensi vuonna I. 2021 uudet kujeet, hankerahaa taas käytössä, eikun utua putkeen, eikun kaapeliin...

    • Anonyymi

      HYvät veljet, sisaret ja hän't!

      Ei syytä huoleen, sillä karheikot ovat tilapäisiä. Analyysimme mukaan ne johtuvat pitkälti muuttuneesta kuluttajakäyttäytymisestä. Toivomme, että asiakkaat (kuntalaiset) ymmärtäisivät paremmin omat tarpeensa. Mielestämme tämä on avainkysymys liikevaihdon kasvun, ja siitä väistämättä seuraavan kannattavuuden parantumiseksi.

      Kuntalaiset! Sijoittakaa, investoikaa. Kiinteistöjen arvot tulevat nousemaan ja mikäs sen mukavampaa, kuin katsoa tuulisella kelillä hyvällä kuvayhteydellä Putousta. Ykköskorin näyttelijäsuorituksia seuratessa sivistyykin!

      • Anonyymi

        ”...Ei syytä huoleen, sillä karheikot ovat tilapäisiä...”

        Tuopa hyvä huomio. Karheikot muokataan, lanataan ja Karheikossa kasvaa pian jotain hyvää. Uskokaa vain, se on tulossa!


    • Anonyymi

      Miljoonavaillinki on vanha suomalainen elokuva.
      Miljoonien vaillinki on tämän päivän elävää elämää laajakaistan varjossa Keski-Suomessa ja vielä muutama vuosikymmen eteenkin päin.

      • Anonyymi

        Kannattaisi selvittää onko verkkoyhtiön toiminnan tuotto positiivinen. Jos ei niin arkun kansi lujasti kiinni, koska se tarkoittaa että yritys tuottaa jatkuvasti tappiota toimiessaan. Perustettakoon uusi houldingi hallinnoimaan pienemmillä kuluilla toimivaa verkkoyritystä.


    • Anonyymi

      Veli kirjoittaa asiasta, mistä ei ymmärrä. Tappiota on tehty muutama kymmenen miljoonaa euroa, joita kunnat joutuvat maksamaan. Toiminta ei koskaan - ei koskaan! - ole kannattavaa tällä pelillä. Siinä eivät uudet holdingit auta!

      • Anonyymi

        Kyllä ymmärtää, ja keskeltä. Nykyinen holding konkkaan, koska sillä likvidit nollassa. Eikä allaolevasta verkkoyhtiöstä ole sitä tulossakaan.. Niinpä putsataan nykyinen holding-pöytä, konkka ja uusi alku trimmatulla taseella ja reivatulla verkkoyhtiöllä, jolla saadaan tuottojakin. M.O.T.


    • Anonyymi

      Veli todistaa todella väärin!
      Valtavat velat jäävät kuntien maksettavaksi. Ei niitä mikään yhtiön konkurssi hävitä.
      Ei siitä mitään puhdasta pöytää löydy.
      Eikä puhdasta ole yhtiöiden hallitustenkaan toimissa, puhumattakaan kuntien hallitusten menettelyissä. Tilille pitäisi joutua.

      • Anonyymi

        Joo, eipä tässä kunnista mitään puhutakaan, vaan yhtiön pelastamisesta ja valokaapelitoiminnan jatkumisesta. Voidaanhan ksvv myydä vaikka ykköseurolla. Eikä olisi ensimmäinen kerta... Kunnat maksavat jokatapauksessa, kävi niin tai näin.


    • Anonyymi

      Yhtiöitä voidaan perustaa 0-euron pääomalla. Ei siinä mitään ihmeellistä ole. Laajakaistayhtiöiden toiminnan saaminen kannattavaksi isojen operaattorien rinnalla vaan on vaikeaa. Mistä pääomat?
      Tuo kuntien saaminen maksumiehiksi oli koko laajakaistajuonen tavoite. Aika hyvin onnistuttiin.
      Kuka keräsi rahat hölmöiltä kunnilta, siinä hyvä kysymys?

    • Anonyymi

      "Kuka keräsi rahat hölmöiltä kunnilta, siinä hyvä kysymys?"

      Kyllä Karstula lähtee mukaan uusiin visioihin.

    • Anonyymi

      Minulla olisi kysymys.
      Karstulan kunnanhallituksessa istuu päättäjinä vankan yritystaustan omaavia päättäjiä. Heidän kaikkien omat yrityksensä on mielestäni hoidettu säntillisen hyvin. Liiketalouden lainalaisuudet tilinpäätökset sekä riskit erinomaisen hyvin tiedostaen ja halliten.

      VS. Kaksi sähköalan yrittäjää kunanhallituksessa.
      Miksi, toinen sähköalan yrittäjä kunnanhallituksessa, oli valmis aina tekemään ja tukemaan esityksiä kunnan riskiluototuksille KSVV:lle. Riskikertoimet sekä moninaiset varoitukset riskien mahdollisista realisoitumisesta kunnan maksettaviksi selkeästi tiedostaen.

      Toinen yrittäjä samalta alalta. Hän suuntasi energiansa, (osaksi onnistuenkin) estääkseen kuntaa ottamasta kontolleen valtaviin mittasuhteisiin menneitä takausvastuita.

      Perustelen kysymystäni vielä. Esimerkkini sähköalan yrittäjät, ovat varmasti molemmat hoitaneet omat yrityksensä talouden ilman velkavipuja tai riskiluototuksia.
      Millä motiivilla, istumalla luottamusasemassa kunnanhallituksessa, pystytään vankalla yrityselämän tuomalla kokemuksella kuitenkin edesauttamaan järjetöntä päätöksentekoa ja tekemään aivan käsittämättömiä ja älyttömiä päätöksiä? Vastaavia ei takuu varmasti tehtäisi omassa rakkaassa yrityksessä!

    • Anonyymi

      Toinen sähkömies ajattelee omalla päällään, toiselle sähkömiehelle tulee käskyt muualta.

    • Anonyymi

      Politiikka on omituinen taiteenlaji. Siinä ei järjellä eikä edes yhteenlaskutaidolla ole osaa. Valehteleminen on sallittu. Vastuuta ei kanneta (korkeintaan vaaleissa). Joukossa vielä tyhmyys tiivistyy. Yhteisistä rahoista ei ole väliä.

      Yrittäjän vastuu on aivan toista. Joka eurosta pitää tietää eikä vastuuta voi muille sälyttää.

      Näillä sähkömiehillä taitaa olla erilaiset poliittiset ajattelumallit.

      Oikeastaan kunnan virkamiesten vastuun pitäisi toteutua nykyistä paremmin. Heiltä edellytetään ainakin yhteenlaskutaitoa. Rohkeus esitellä myös lähellä todellisuutta olevat asiat vaikka vastoin poliittisen enemmistön kantaa, mikä olisi kuntalaisten etu.

      • Anonyymi

        ” Politiikka on omituinen taiteenlaji. Siinä ei järjellä eikä edes yhteenlaskutaidolla ole osaa. Valehteleminen on sallittu. Vastuuta ei kanneta (korkeintaan vaaleissa). Joukossa vielä tyhmyys tiivistyy. Yhteisistä rahoista ei ole väliä. ”

        Olen niin surullinen. Näihin kolmeen sanaan tiivistyy kaikki tunteeni.


      • Anonyymi

        Missä voi olla näin älyvapaata paitsi politiikassa, ja rakkaudessa..


    • Anonyymi

      Persut Kepun puhemiehinä!

      Kirjallinen kysymys KK 17 2020 vp
      Toimi Kankaanniemi ps ym.

      Kirjallinen kysymys laajakaistahankkeiden toteuttamisesta Keski-Suomessa
      Eduskunnan puhemiehelle

      Pääministeri Matti Vanhasen toisen hallituksen esityksestä säädettiin Laajakaista kaikille -laki, joka tuli voimaan 1.1.2010. Laissa säädettiin laajakaistan rakentamisesta koko maahan vuoteen 2015 mennessä niin, että jokaisella olisi nopea laajakaista enintään kahden kilometrin päässä. Laissa luvattiin kunnille tuki, mikäli hanke toteutettaisiin määräajassa. Mutta jos näin ei tapahtuisi, kunta ei saisi tukea. Aikarajaa ja lakia on myöhemmin muutettu muutamaan otteeseen.

      Keski-Suomessa toimittiin lain edellyttämällä tavalla. Keski-Suomen Liitto valmisteli, kilpailutti ja valitsi yrityksen, jonka kanssa kunnat tekivät sopimuksen hankkeen toteuttamisesta kukin omalta osaltaan. Osa kunnista ei lähtenyt hankkeeseen mukaan eri syistä.

      Lakia valmistellessaan hallitus arvioi alueet, joille kaupalliset toimijat rakentaisivat laajakaistan. Tämä arvio oli valtaosin väärä Keski-Suomessa. Operaattorit eivät olleet valmiit rakentamaan eikä niitä siihen velvoitettu. Maaseutumaisille kunnille jäi kohtuuttoman suuri vastuu toteutuksesta. Muutamassa taajaan asutussa kunnassa Keski-Suomessa yksityiset operaattorit rakensivat markkinaehtoisesti laajakaistan ilman kunnan ja valtion tukea ja asiakkaille edulliseen hintaan. Näin lähtökohtaisesti kunnat joutuivat epätasa-arvoiseen asemaan keskenään.
      Keski-Suomen Liitto sai vain yhden tarjouksen hankkeen toteuttamisesta ja hyväksyi sen. Tarjoaja oli taloudelliselta kantokyvyltään ja tekniseltä suorituskyvyltään heikko Osuuskunta Kuuskaista. Pieni osuuskunta otti vastuulleen suuren määrän kuntien hankkeita. Hieman myöhemmin osuuskunnassa ilmeni epäselvyyksiä, joiden johdosta luottamus siihen edelleen heikkeni.

      Keski-Suomen Liitossa asiaa ammattitaidolla hoitanut henkilö kuoli yllättäen, ja sijalle tullut henkilö sairastui pian vakavasti. Näin hankkeesta jäi kohtuuton vastuu pienehköille kunnille, joilla ei ollut riittävää kykyä hoitaa vaikeaa asiaa. Kunnat maksoivat lain edellyttämät osuutensa ja asiakkaat liittymismaksut saamatta vastinetta. Osuuskunta ei kuitenkaan kyennyt vastaamaan sopimuksistaan. Hankkeet pelastaakseen kymmenen kuntaa muodosti yhtiön ja myöhemmin holdingyhtiön, joiden avulla aloitettuja hankkeita vietiin eteenpäin. Kasautuneiden vaikeuksien johdosta kunnat antoivat hankkeiden toteutumiseksi yhtiölle mittavia takauksia.

      Lopulta julkinen suora ja takausrahoitus hankkeille kasvoi niin suureksi, että Euroopan unionin valtiontukisäädösrajoitus tuli vastaan. Tämä johti siihen, että hankkeiden toteutus ei ole edennyt ja valtio on kieltäytynyt maksamasta lain alun perin lupaamia tukirahoja. Kunnat ovat ajautuneet ylipääsemättömiin vaikeuksiin.
      Nyt Keski-Suomen 10 kunnalla on edessä täydellinen umpikuja. Laajakaistayhtiön velkasaneeraus johtaa taloudellisesti muutoinkin heikossa asemassa olevien 10 kunnan kriisiin. Kriisikuntien määrä uhkaa kasvaa. Kun lähes kaikki pohjoisen Keski-Suomen alueen kunnat ovat tässä ahdingossa, eivätkä kuntaliitoksetkaan ratkaise ongelmia.

      Kun kunnat ovat ajautuneet syvään ahdinkoon valtion säätämän lain ja sen antamien lupausten rikkoutumisen johdosta, on välttämätöntä, että Marinin hallitus etsii tavan, jolla kuntien ja niiden asukkaiden täysin kohtuuton tilanne ratkaistaan hallitusti.

      Eri vaihtoehdot kriisin ratkaisemiseksi on selvitettävä. Yksi tapa on se, että hallitus hakee Euroopan unionin komissiolta pikaisesti poikkeusluvan valtiontukisäädökseen ja maksaa osuutensa laajakaistahankkeeseen Keski-Suomen kymmenelle kunnalle. Sama kohtelu on annettava myös Uuraisten kunnalle, jolla on oma vaikeuksissa oleva laajakaistayhtiö.

      Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
      Aikooko hallitus ryhtyä pikaisiin toimenpiteisiin Keski-Suomen kuntien laajakaistayhtiöiden velkajärjestelyn estämiseksi ja kuntien talouden pelastamiseksi hakemalla Euroopan unionin komissiolta poikkeuslupaa valtiontukisäädöksestä ja maksamalla tuet korkoineen kunnille tai etsimällä muu mahdollinen ratkaisu?

      Helsingissä 6.2.2020
      Toimi Kankaanniemi ps
      Jouni Kotiaho ps
      Viimeksi julkaistu 7.2.2020 13:47

      https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/KK_17 2020.pdf

    • Anonyymi

      Pankaa vaan rahanne pakolaisten persiään ja valitelkaa sitten rahapulaanne, kuin parhaat viisaat hölmöt.
      Ettekö saa rajoja kiinni, ettei rahat vuoda ulkomaille. Niinistöille kenkää ja sumalaiset maata johtaa, suomalaisten omien lakien mukaan. Kaikki vihreät häätää pakolaisten mukana Siberian kautta Afriikkaan.

    • Anonyymi

      Huhhuh! Hetimiten alussa mainitaan että on toimittu lain mukaan ammattitaidolla, mutta heti alussa maakuntaliiton oikaistiin lainhenkeä kun ei kilpailutusta jatkettu vain yhden tarjoajan vuoksi kuten laajakaistalaki antaa ymmärtää. Yksi tarjoaja ei takaa edullisuutta eikä muutakaan kuten nähtiinkin. Lisäksi muistaakseni toinen vetäjä ei sairastunut vaan lähti tarjoajan följyyn.

      • Anonyymi

        Ja vielä paremmin, taisi olla valmistelemassa tarjousta ja pääsi voittajan joukkohon...


    • Anonyymi

      Valokuituyhtiöllä vaikeuksia, kuka maksaa?

      Pitäisi kirjoittaa: Valokuituyhtiöt ...sessa, koska niitä on 10 kunnan omistamien yhtiöiden lisäksi Uuraisilla ja Kuhmoisissa.

      Maksumiehiä ei pidä kaukaa hakea: kuntapäättäjät.

    • Anonyymi

      Verkkoholdingin yhtiökokous on 6.3.2020.

      Kuntapäättäjiä evästetään noudattamaan lakia!

    • Anonyymi

      Joo, huomasin kanssa. Siitä tuli kutsu Karstulaankin:

      Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n (KSVH Oy) osakkeenomistajat kutsutaan ylimääräiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään 6.3.2020 klo 9:00 Ravintola Priimuksessa (Taulumäentie 45, 40200 Jyväskylä). Yhtiön kotipaikasta poiketen kokous pidetään Jyväskylässä. Ilmoitathan mikäli menettelytapa ei sovi. Yhtiökokouksessa käsitellään alla olevat asiat.

      1. Kokouksen avaus ja järjestäytyminen
      2. Yhtiökokouksen osanottajat
      3. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
      4. Hallituksen jäsenten ja varajäsenten valitseminen
      5. Yhtiöiden myynti
      6. Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n laskujen maksu
      7. Takausprovision maksaminen omistajakunnille
      8. Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n rahoituksen järjestäminen
      9. Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n yrityssaneeraus
      10. Ilmoitusasiat
      11. Kokouksen päättäminen

      Tammikuun 27. päivänä 2020Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n Hallitus

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Onpa siinä ollut porukka toppella tuulella , kun on noin monenlasia vaihtoehtoja/mielipiteitä saatu aikaiseksi päytäkirjaan, ei hassumpaa ollenkaan.

        Kunnan rahasalkut ja -kirstut nyt vaan reilusti leväyttämään auki, ei se siitä kummene.

        Onhan Karstula lähes Suomen positiivisin paikkakuta, joten ei tuota vuosikymmenien hyvää mainetta kannata nyt verkkotouhuilla menettää !


    • Anonyymi

      Ei arvanna maakuntajohtaja, rofessori ja Pekkarinen mihin suohon houkuttelivat kuntia ensin 6kaistaan ja sitte tähä verkkooon.

    • Anonyymi

      Laaja­kais­talle vankka kannatus Keskustapuolueen Keski-Suomen piiri­ko­kouk­sessa.

      Kes­kus­te­luis­sa tuo­tiin esil­le, et­tä no­pea ja luo­tet­ta­va laa­ja­kais­ta­verk­ko on yh­tä tär­keä kuin pe­rus­ties­tö, säh­kö­verk­ko sekä vesi- ja vie­mä­ri­ver­kos­to. Satu K (koko nimi jätetty pois) Kars­tu­las­ta ko­ros­ti, et­tä laa­ja­kais­ta­verk­ko on osa tu­le­vai­suu­den inf­rast­ruk­tuu­ria, ei­kä sen kus­tan­nuk­sia tule tar­kas­tel­la ly­hy­el­lä ai­ka­pers­pek­tii­vil­lä.

      Tämän saa googlaamalla kokonaisuudessaan luettavaksi Suomenmalehdestä.
      Saas nähdä kauanko kestää kunnes poistetaan.

    • Anonyymi

      Oli outo uutinen kansanedustaja Honkosen (kepu) yllytyksestä valtion haastamisesta käräjille. Ihan kun politiikkaa tehtäsiin mielikuvilla eikä oikeilla perusteilla.
      Hyvä että siitä kirjotetaan.

      Mielipidekirjoitus 25.02.2020 02:02
      Mutkat suoriksi ja valtio käräjille
      Kansanedustaja Petri Honkonen toteaa keskisuomalaisia laajakaistayhtiöitä (Keski-Suomen Verkkoholding Oy / Keski-Suomen Valokuituverkot Oy) koskevassa lehtihaastattelussaan (KSML 22.2.), että oikeusvaltiossa päätöksen on perustuttava lakiin eikä mielivaltaan. Kansanedustaja on oikeassa, varsinkin kun hän vastuullisen tehtävänsäkin puolesta kuuluu lainsäätäjien armoitettuun joukkoon. Tosin haastattelussa kansanedustaja ”laittaa mutkat suoriksi” kuntien ja valtion välillä.
      Valtio eli tässä tapauksessa pääasiassa liikenne- ja viestintäministeriö sekä viestintä- ja liikennevirasto Traficom ovat toimineet Suomen lakien ja EU-lainsäädännön mukaisesti.
      Laajakaistayhtiöiden osakaskunnat sen sijaan ovat toimineet vastoin lakeja ja hyvää hallintoa. Tästä osoituksena ovat lainvoimaiset Traficomin, hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden päätökset (18 kpl).
      Laajakaistayhtiöt ovat menettäneet peruspääomansa, muutelleet tilinpäätöksiään ja muutoinkin toimineet vastoin osakaskuntiensa etua. Tulos on näkyvissä. Ely-keskuksen laajakaistapäätöksissä on kritiikin paikka.
      Valtio ei ole siis menetellyt epäjohdonmukaisesti, kuten kansanedustaja väittää, vaan lakeja noudattaen. Traficom on seurannut hankkeiden vaikutuksia siten kuin valtionavustuslain säännökset yleisesti velvoittavat. Jotkut poliitikot ovat voineet olla luomassa mielikuvia ja antamassa perusteettomia lausuntoja valtion tuesta.
      Käräjille haastetuksi valtion sijaan tulisi joutua niiden toimijoiden, jotka Keski-Suomen kehnosti valmistellun laajakaistahankkeen alulle panivat.
      Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuskertomus 8/2016 Laajakaistarakentamisen tukeminen ja sitä seurannut jälkiseurantaraportti 24.1.2020 osoittavat valtion seuranneen ”töpeksintää” huolestuneena. Tarkastusvirasto jatkaa jälkiseurantaa.
      On vielä selvyyden vuoksi hyvä todeta Laajakaista kaikille -hankkeesta, että rahoitukseen osallistuivat sen toteuttaja (34 %) sekä kunnat (8–33 %) ja valtio (58–33 %). Tarkoitus oli tukea vain liiketalou­dellisesti kannattavia hankkeita.
      Lopuksi lainaus jälkiseurantaraportista: ”Tukiohjelman hankkeiden toteuttaminen heikensi useiden kuntien taloutta, kun ne osallistuivat hankkeisiin suuremmalla taloudellisella panoksella kuin kuntien oli lain mukaan tarkoitus osallistua. Kunnat tukivat tuensaajia myös virheellisillä perusteilla, minkä vuoksi tukipäätöksiä on purettu hallinto-oikeudessa. Kielletty valtiontuki tulee periä takaisin Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107. artiklan 1. kohdan ja 108. artiklan 2. kohdan mukaan. Takaisin perintä heikentää tuensaajan taloutta ja liiketoimintamahdollisuuksia. Kuntien tuki on ollut kokonaisuudessaan hyvin merkittävää sellaisille tuensaajille, jotka olivat tehneet jatkuvasti tappiollista tulosta vuosina 2015–2018. Tarkastusvirasto tunnisti 10 tällaista tuensaajaa; takaukset mukaan laskien niitä oli tuettu ainakin 55 miljoonalla eurolla.”
      Hannu Luotola

      https://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/Mutkat-suoriksi-ja-valtio-käräjille/1517427

    • Anonyymi

      Hannu Luotola kirjoittaa aivan asian ytimestä ja aivan oikeilla nimillä. Tuosta asian ymmärtää jopa Takarivin Taavikin.

      Kansanedustaja Honkonen (KEPU) kirjoittelee aivan huuhaata.

      Vai että valtio haastetaan syytteeseen ja korvausvelvolliseksi rupukuntien itsensä tekemistä laittomuuksista ja töplingeistä.

      Olisi vaatinut myös, että "verot valtion maksettaviksi", kuten Pekka Puupää elokuvassa.

      Että sellaista "parlamentarismia"

    • Anonyymi

      Kunnat näyttävät vieläkin tukevan taloudellisesti kuituyhtiöitään myöntämällä maksuhelpotuksia jotta yhtiö saataisiin kannattavaksi yrityssaneerauksella. Miten yhtiöt saadaan kannattavaksi kun niitä näyttää odottavan liiallisen tuen takaisinperintä? Menee vaan lisää varoja kankkulan kaivoon. Onko tämä sitä huonoa sisua? EU -lainsäädännön perusteella takaisinperintää ei pääse karkuun yrityssaneerauksen kautta eikä mitenkään muutenkaan.

    • Anonyymi

      Taispa olla Honkoselta tilattu mutta huono ulostulo ennen 6.3 yhtiökokousta. Ei kansanedustajan pitäis tommosia päästää suustaan!

    • Anonyymi

      Valokuitupäätöksiä ajaneet kuntien viranhaltijat, luottamushenkilöt ja kuntien edustajat verkkoyhtiön hallinnossa ovat lirissä. Ovat kaikki virkavastuulla. Tutkintapyynnössä 19.3.2019 keskusrikospoliisille, valtakunnansyyttäjävirastolle, ja eduskunnan oikeusasiamiehelle pyydetään tutkimaan, onko Keski-Suomen alueen laajakaistaverkkojen rakentamisessa toimittu lainvastaisesti, annettu väärää tietoa kuntien päätöksentekijöille, jätetty huomioimatta tai tarkastamatta päätöksenteossa virkavelvollisuuteen kuuluvia huolellisuuteen velvoittavia seikkoja, jatkettu kriisiyhtiöiden toimia lisäämällä vastuita sekä haettu ja saatu valtion ja EU-tukia väärin perustein. Tutkintapyyntö koskee laajakaistakuituverkkojen rakentamista, niihin osallistuneiden kuntien päätöksiä takauksien ja suoran rahoituksen muodossa, hankkeeseen myönnettyjä valtion ja EU-tukia, rakentamiseen liittyviä kriisiyhtiöitä ja virkavastuulla toimivien päätöksentekoja, sekä kriisiyhtiöiden kirjanpitoja ja tilintarkastuksia. Tutkintapyynnön on allekirjoittanut kahdeksan kuntalaista eri puolilta Keski-Suomea: Jyväskylästä, Karstulasta, Pihtiputaalta, Kyyjärveltä, Multialta, Saarijärveltä ja Viitasaarelta.

    • Anonyymi

      Ainakin myyjät jotka kiertelivät kauppaamassa pelottelivat asiakkaita että ei näy televisio eikä toimi puhelimet jos ei lähde hankkeeseen mukaan. Eli valokuitu olisi ainoa vaihtoehto.

      • Anonyymi

        Milloin on nähty näitä myyjiä? Ja missä?


    • Anonyymi

      Myyjien rahattomalla ja rutkasti velkaisella työnantajalla on yhtiökokous 6.3.

    • Anonyymi

      Heh, heh... Riman alitus taas kerran kansanedustajilta! Ei mitään perusteluja kun vaan että hyvä olis saada...
      Lukekaa mielipidekirjoitus keskisuomalaisesta 6.3:
      Kotiaho haukkuu väärää puuta
      Perussuomalaisten kansanedustaja Jouni Kotiaho syyttää Yle Jyväskylän (3.3.) haastattelussa keskisuomalaisten kuntien päättäjiä laajakaistahankkeen ongelmista.
      2000-luvun alussa eduskunnassa katsottiin lähes yksimielisesti, että Suomeen tarvitaan nopeat ja nykyaikaiset valokuituverkot, jotta maaseudullakin olisi tasapuolinen oikeus nopeisiin internet-yhteyksiin kuten suurissa keskuksissa. Kotiahon mielestä ilmeisesti maaseudun ihmiset eivät näitä yhteyksiä tarvitse eivätkä ansaitse. On pelottavaa, että seuraavan hallituksen johdossa voi olla puolue, jossa ajatellaan näin.
      Valtaosa suomalaisista kuitenkin ymmärtää sen, että ilman nopeita internet-yhteyksiä ei pärjää maalla eikä kaupungissa. Tämän kuntapäättäjät halusivat kuntalaisille tarjota, ettei alueen kilpailukyky ja elinvoima heikkenisi suhteessa muihin alueisiin.
      On selvää, kuten tiedämme, että moni asia meni vikaan Laajakaista kaikille -hankkeessa. Valtio vaati ja kannusti kuntia rakentamaan valokuituyhteyksiä ja kieltäytyi valtiontukisäännöksiin vedoten maksamasta jo myönnettyä tukea valmiiksi rakennettuja verkkoja vastaan, vaikka ministeriöistä oli lupa annettu. Tämä on johtanut kuntien omistaman verkkoyhtiön ja sen takaajina toimivat kunnat kohtuuttoman vaikeaan tilanteeseen.
      Valtion pitää olla kunnille kumppani tällaisissa tilanteissa ja tulla vastaan, joko maksamalla velvoitteensa kuten alunperin luvattiin tai muulla tavalla.
      Nyt kymmenen keskisuomalaista kuntaa on erittäin suurissa vaikeuksissa valtion toimenpiteiden johdosta. Kuntapäättäjä, joka halusi kuntalaisten parasta, ei ole tarinan roisto.
      Jos edustaja Kotiaho olisi kiinnostunut keskisuomalaisten kuntien toivottomasta tilanteesta, siihen olisi pystynyt parhaiten perehtymään Keski-Suomen kansanedustajien yhteisissä maakuntaliiton järjestämissä kokouksissa, joissa tätä ongelmallista tilannetta on usein käsitelty.
      Petri Honkonen Anne Kalmari Joonas Könttä

      • Anonyymi

        Honkonen, Kalmari ja Könttä: "Kuntapäättäjä, joka halusi kuntalaisten parasta, ei ole tarinan roisto."?
        Kuntapäättäjä joka ei perehdy päätettävään asiaan on vastuuton. Kuntapäättäjä joka saa tietää että toimii lakia vastaan on "tarinan roisto"!
        Kuntapäättäjä joka tietää että yhtiöllä ei ole rahaa ja on mukana kiertämässä lakia on "tarinan roisto"!
        Honkonen, Kalmari ja Könttä: ei mielikuvilla kuntia rakenneta!


    • Anonyymi

      KEPUn Keski-Suomen kansanedustajat Honkonen, Kalmari ja Könttä ovat laajakaistapistoksessa kuin kollikissat maaliskuussa ja alkaneet mouruamaan.

    • Anonyymi

      Verkkoholdingilla on tänään 6.3 yhtiökokous.
      Osakaskuntien edustajat on varmaan evästetty noudattamaan lakia?

    • Anonyymi

      Velkasaneeraukseen se kokous päätyi. Mitä yrittävät viisaat konsultit kuntien päättäjille neuvoa ja sitten rahastaa?

    • Anonyymi

      Vastuussa olleet kuntapäättäjät oikeuteen!! Sekä viranhaltijat että luottamushenkilöt. Ottivatko esittelijät kunnolla selville julkisen tuen säännöistä? Antoiko joku väärää tietoa? Luottivatko luottamushenkilöt liikaa viranhaltijoihin? Missä on luottamushenkilöiden vastuu ottaa itsekin selvää asioista? Tuskinpa valtion edustajat ovat antaneet lainvastaisia ohjeita. Nyt häkki heilumaan ja maksajiksi päättäjät!! Kuntalaisten maksettavaksi tätä ei saa laittaa!! Töpeksijöitä ovat päättäjät tältä ja edelliseltä valtuustokaudelta.

    • Anonyymi

      Kunnat maksaa tapahtuu mitä tahansa. Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis, tyhmästä päättäjästä kärsii koko kunta.
      Ei näin tartte olla.
      Pitää laittaa tutkittavaksi koko laajakaistajuttu alusta alkaen.

    • Anonyymi

      Politiikkaa siinä on tehty ainakin viikolla. Kepulainen Keskisuomalainen kirjoitti kepulaisten kansanedustajien peesissä mielikuvien ja ilman tosiasioita kerrottujen väitteiden perusteella valtion syyllisyydestä! Onko yhtä kevyttä juttua pitkään aikaan nähty?
      Syylliset kyllä löytyy Keski-Suomen liitosta, kepun kansanedustajasta ja muutamasta kuntajohtajasta! Oli siellä yliopistosta professorikin joka teki omia tutkimuksiaan.

    • Anonyymi

      Nyt vain oikeusprosessit käyntiin, syylliset on saatava vastuuseen teoistaan.
      Kepulaisilla on aina kierous mielessään.

    • Anonyymi

      Oli muuten omituinen uutinen Keskisuomalaisessa tänään. Siinä sanottiin että Keski-Suomen Valokuituverkot on hyvässä kunnossa. No ei varmaan ole jos emoyhtiö on velkasaneeraukseen menossa. Jotain peliä pelataan. Ei ole liittyjiäkään niin kun lehti kirjottaa.

    • Anonyymi

      Voipi olla aiheellista tarkistaa onko kymmenien miljoonien tappioihin johtaneet päätökset tehty kunnissa oikein. Onko asiat olleet valtuustojen listoilla?

    • Anonyymi

      Hallitukset ovat evästelleet kunnan johtajia noudattamaan lakia kokouksissa. Ei se kyllä riitä.

    • Anonyymi

      "Valokuituyhtiöllä vaikeuksia , kuka maksaa?"
      on ketjun aloituskysymys.
      Vastaus: kuntalaiset eli 10 kunnan asukkaat!
      Kenen syy?

      • Anonyymi

        Syy on Valtion!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Syy on Valtion!

        Elkeehä ny. Ei se enne olluna telefoonia joka tuvassa 1900 luvun alkupuolelle ,eikä vielä viiskytä luvulla kupar yhteyttäkkää. Nettti tuppas tupin vastaa 19 luvun lopulla ja ny joka koululaisela on kännyykkä .Ilmarajasta työntää berriä taivaan täyveltä ja Telkkaariiki näkköö joka paikassa jopa ilma antennia ,kun on diki box paika pielä. Valokuituu mitä vielä pitä herroile olla valtion takkamana .Ei taija olla valtio velvollisuuksia alu peru vuo rahala suopi jokane kaivattoo kui pitkä yhteyve halluupi. Se on tulluna liia ittestää selvyyeks et pittää olla ku joka juipilla on kännykkä 6 vuotaast ylöspäin korvalla tätä nykyä. Josku se kaipoo immene ommoo rauhaa korpien kuiskintaa.

        https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005959452.html

        https://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/02/21/sana-siirtyy-nykyaikaista-tiedonvalitysta-1950


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Syy on Valtion!

        Kyllä syylliset löytyy kepulaiisten leiristä, kiistatta.


    • Anonyymi

      Valtio?
      Mikä tai kuka on Valtio?
      Verot Valtion maksettavaksi!

      • Anonyymi

        Yleisesti ottaen.Suomessa verkostoliikenteen omistuspohja on paikallisesti ollut osuus pohjainen ja nykyiselläänkin osake yhtiö pohjainen näiden perinteisten puheliyhtiöiden myynnin myötä. Aiemin puhelin laitoksiksi kutsutuissa yhtiöissä liittymän saaminen edellytti osakkeen ostamista,jota vastaan sitten tuo oikeus liittymään saatiin. Yhtiöillä oli möntööritä joille palkka maksettiin kunnossa , sekä asennuspalvelut jotka ylläpidettiin puheluista kerätyillä tuloilla.Valtiolla oli posti ja lennätinlaitos ,jonka lennätin laitos osuudesta tuli tele. Tuo oli paneutunut lähinnä alueelliseesn kaukoliikenteeseen ja sen turvaamiseen.Tosin myöhemmin myös otti jonkin verran jalan sijaa pakallisesti. Eli tuosta ja tuolta pohjalta ,sitten voi kukin miettiä ja jatkaa pohdintoja vastuu kysymyksistä.


    • Anonyymi

      Vastuut on kirjoitettu lakeihin. Laajakaistalaki ja Euroopan unionin lait erityisesti hankinnoista. Rikoslaki on pohjana niille jotka ovat toimineet väärin. Hallintolait ovat vain näennäistä oikeudenmukaisuutta, joilla ei ainakaan kunnissa ole merkitystä.

    • Anonyymi

      Onkohan yrityssaneeraus mahdollinen Keski-Suomen Verkkoholding Oy:lle? Miten Keski-Suomen Valokuituverkot Oy on "saattohoidettu kuiville"?

      Laki yrityssaneerauksesta
      6 §
      Edellytykset

      Saneerausmenettely voidaan aloittaa, jos:

      1) vähintään kaksi velkojaa, joiden yhteenlasketut saatavat edustavat vähintään viidennestä velallisen tunnetuista veloista ja jotka eivät ole takaisinsaannista konkurssipesään annetun lain (758/1991) 3 §:ssä tarkoitettuja velallisen läheisiä, tekevät velallisen kanssa yhdessä hakemuksen tai ilmoittavat puoltavansa velallisen hakemusta; (2.3.2007/247)

      2) velallista uhkaa maksukyvyttömyys; tai

      3) velallinen on maksukyvytön eikä 7 §:n 1 momentin 1 kohdasta johdu muuta.

      Uhkaavan maksukyvyttömyyden perusteella saneerausmenettely voidaan velkojan tai todennäköisen velkojan hakemuksesta aloittaa vain, jos se on tarpeen hakijan huomattavan taloudellisen edun turvaamiseksi tai sen vaarantumisen torjumiseksi.
      7 §
      Esteet ja keskeyttämisperusteet

      Saneerausmenettelyä ei voida aloittaa, jos:

      1) velallinen on maksukyvytön ja on todennäköistä, että maksukyvyttömyyttä ei saneerausohjelman avulla voida poistaa tai että sen uusiutumista ei voida torjua muuten kuin lyhytaikaisesti;

      2) on todennäköistä, että velallisen varat eivät riitä saneerausmenettelystä aiheutuvien kustannusten kattamiseen eikä kukaan muu ole sitoutunut vastaamaan näistä kustannuksista;

      3) on todennäköistä, että velallinen ei kykene maksamaan menettelyn alkamisen jälkeen syntyviä velkoja;

      4) on perusteltua syytä olettaa, että hakemuksen pääasiallisena tarkoituksena on velkojan perintätoimien estäminen tai muu velkojan taikka velallisen oikeuden loukkaaminen;

      5) on perusteltua syytä olettaa, että saneerausohjelman aikaansaamiselle tai vahvistamiselle ei ole edellytyksiä; tai

      6) velallisen kirjanpito on olennaisesti puutteellinen tai virheellinen, paitsi jos osoitetaan, että kirjanpito voidaan vaikeuksitta saattaa asianmukaiseen ja luotettavaan tilaan.

      Ellei erityisiä vastasyitä ole, saneerausmenettelyä ei voida myöskään aloittaa, jos:

      1) velallisen tai jonkun velallisen puolesta toimineen syyksi on luettu saneerausmenettelyn kohteena olevassa toiminnassa tehty rikoslain (39/1889) 39 luvun 1–3 tai 6 §:ssä tarkoitettu velallisen rikos taikka kirjanpitorikos tai törkeä kirjanpitorikos taikka hän on syytteessä tällaisesta rikoksesta tai on perusteltua syytä epäillä hänen syyllistyneen tällaiseen rikokseen;

      2) velallinen, velallisyhtiön henkilökohtaisesti vastuunalainen yhtiömies tai velallisyhteisön johtoon kuuluva henkilö on saneerausmenettelyn kohteena olevassa toiminnassa rikkonut liiketoimintakiellon tai on syytteessä tällaisesta rikoksesta taikka on perusteltua syytä epäillä hänen syyllistyneen tällaiseen rikokseen; tai

      3) velallinen, velallisyhtiön henkilökohtaisesti vastuunalainen yhtiömies tai velallisyhteisön johtoon kuuluva henkilö on syyllistynyt tai on perusteltua syytä epäillä hänen syyllistyneen menettelyyn, jonka perusteella hänet voitaisiin määrätä liiketoimintakieltoon.
      (2.3.2007/247)

      Jos menettelyn aloittamisen jälkeen käy ilmi 1 tai 2 momentissa tarkoitettu seikka, menettely voidaan 8 §:ssä tarkoitetun selvittäjän taikka velkojan tai velallisen vaatimuksesta määrätä lakkaamaan. Tilanne, jota tarkoitetaan 1 momentin 1 kohdassa, ei kuitenkaan estä menettelyn jatkamista, jos on todennäköistä, että yrityksen varallisuus tai olennainen osa siitä voidaan luovuttaa tämän lain mukaisessa järjestyksessä yhtenä kokonaisuutena. (2.3.2007/247)

      • Anonyymi

        Onpa jykevää tekstiä, kuka tuon oikeuden toteutumisen selvittää?


    • Anonyymi

      On siinä syitä lueteltu. Eri asia miten oikeus uskoo hakijaa.

    • Anonyymi

      Velkasaneeraushan ei poista velkaa. Alkuperäisen velallisen hakeutuessa ja päästessä saneeraukseen takaajat tulevat maksumiehiksi. Oliko taka-ajatuksena kenties takaajienkin päästä maksupinteestä? Jos näin, niin höpsistä!

    • Anonyymi

      Kymmenen kuntaa on takaajina. Kunnat on verkkoyhtiön omistajia ja emoyhtiönä on verkkoholding. Kunnille rahaa on lainannut kuntarahoitus.
      Revi siitä sitten jotain järkeä!

    • Anonyymi

      Mielipidekirjoitus 12.03.2020 02:02 Keskisuomalainen

      Tyhmyydestä sakotetaan

      Keskustan Keski-Suomen kansanedustajat yrittivät minulle osoitetussa kirjoituksessaan (KSML 6.3.) kiemurrella pois keskustan vastuusta jo alusta alkaen pieleen menneestä suuruudenhullusta laajakaistahankkeesta kymmenessä keskisuomalaisessa kunnassa.

      Hanke perustettiin täysin tyhjän päälle. Lain mukaan operaattorin olisi pitänyt rahoittaa hankkeesta noin kolmasosa. Kun operaattoriksi valittu oli varaton, mukaan lähteneet kunnat, laajakaistatukilain vastaisesti, rahoittivat koko hankkeen. Siksi valtion tukea ei tullut.

      Yhdessäkään mukaan lähteneessä kunnassa hanke ei ole kannattava. Jokainen vähänkin taloutta tunteva näki tämän ennakolta, mutta keskustan poliittinen kiihko sumensi tosiasiat. Yhden liittymän todellinen hinta on kymmeniätuhansia euroja, ja näiden harvojen liittymien maksajiksi uhkaavat nyt joutua kaikki kuntien veronmaksajat.

      Keskustan hurskastelu asiassa on myöhäsyntyistä. Keskusta ajoi hankkeen läpi kaikkien näkyvissä olleitten realiteettien vastaisesti. Kantakaa vastuunne, älkääkä syyttäkö muita. Siitä syystä jo aiemmin esitin henkilökohtaista korvausvastuuta päätökset tehneille luottamushenkilöille. Tyhmyydestä pitäisi joutua maksamaan eikä palkita. Kaikissa kymmenessä mukaan lähteneessä kunnassa keskusta on valta-asemissa.

      Keski-Suomen suurimmat kunnat eivät lähteneet mukaan tähän harhalaukaukseen. Niissä verkko rakentuu kaupallisten operaattorien toimesta tarpeen mukaisesti ja taloudellisesti järkevällä tavalla.

      Esimerkiksi Viitasaarella perussuomalaiset valittivat laajakaistapäätöksestä ja voittivat sen. Jos eivät olisi valittaneet, leijuisi nyt myös Viitasaaren veronmaksajien päällä 13 miljoonan vastuut.

      Mitään merkittävää lisärahoitusta valtion ei pidä antaa. Eikä tietysti mitään rahoitusta konkurssikypsälle operaattorille. Jos olemassa oleva lainsäädäntö mahdollistaa jotain kohtuullista rahoitusta kriisiytyville kunnille, niin en sitä suoralta kädeltä vastusta, sillä ei sekään ole oikein, että keskustan sähläys kaadettaisiin noissa kunnissa kokonaan viattomien veronmaksajien harteille.

      Jouni Kotiaho

    • Anonyymi

      Niinpä niin, repikää siitä kepulaiset!

    • Anonyymi

      Tältä kohdalta lähti Suomenmaan linkki keskustan päättäessä laajakaistan rakentamisesta. Lähti kuin leppäkeihäs. Mainio kuvahan tässä..."Laaja­kais­talle vankka kannatus Keski-Suomen piiri­ko­kouk­sessa" artikkelissa. Googlatkaa jos ette usko.

    • Anonyymi

      Eipa ole ihme etta kepu ryomii pohjamudissa kannatuksessa, rehellisyys maan perii.

      • Anonyymi

        ensin ajetaan kanntus alas,sitten aletaan puhtaaalta pöydältä.näin se vaan menee..


    • Anonyymi

      Valokuituyhtiöillä on enemmän kuin vaikeuksia, on oikein katastrofi edessä! Maakuntavaltuuston puheenjohtajako se sopan laittoi kiehumaan kymmenen vuotta sitten?

      • Anonyymi

        Antaapa sopan hetken viel kiehua ja muhista, syntyy pikantteja uusia makuelämyksiä.


    • Anonyymi

      Kauhan varressa myös maakuntajohtaja ja yliopiston proffa.

    • Anonyymi

      Voip vapaaehtoiset valokuvaan pyrkivät nyt vähissä sekä ne myyntimiehet jotka hehkuttaa valikoidun kuidun ylivoimaista tehokasta paremmuutta, nekin lienee harvassa.

    • Anonyymi

      Jonkinlainen apukokki oli se Sirniö, mikälie kunnanjohtaja oli ja varsin innokas kuitumies. Vieläkö se puuhastelee niissä hommissa?

      • Anonyymi

        On vakka kantensa löytänyt!

        Europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen haastatteli kunnanjohtaja emeritusta.
        2.11.2019
        Teppo Sirniö kirjoittaa nykyaikaisesta rikoksesta ja rangaistuksesta. On ruvennut kirjailijaksi.


    • Anonyymi

      Yrittänyttä ei kannata kaivella, jos valot sammuu.

      • Anonyymi

        Minnekä täältä katovaa jutut, 59 lähtenyt? Ja millastahan ollut kyseinen tavara??


    • Anonyymi

      Muukkosen Matti kirjoitti 10.3: Toimin vuosina 2009-2010 Kyyjärven kunnanjohtajana, joten paikkakunta on tuttu.
      -- ja kunnan merkittävästi takaama Keski-Suomen Verkkoholding oy on ajautumassa velkasaneeraukseen.
      – kummeksuin kuinka kunnasta kerrottiin laajakaistasotkun lisälaskun olevan tulossa yllätyksenä. Tämähän ei sinänsä voi pitää paikkaansa, sillä asiasta puhuttiin aikanaan paljon. Verkosta löytyy edelleen kymmenen vuoden takainen varoitukseni asiasta. Kyse ei myöskään ollut valtion pakottamasta toiminnasta, vaan kunnat tekivät päätökset itse. Alun perin sekä Kyyjärvi että Hankasalmi päättivät jäädä hankkeesta pois, mutta lähtöni jälkeen Kyyjärvi päättikin lähteä mukaan. Kun keskustelua laajakaistasta vuosina 2009-2010 käytiin, oli nimenomaan Keski-Suomen maakuntaliitto sekä silloinen elinkeinoministeri erittäin aktiivisia asiassa.
      https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/mattimuukkonen/

      • Anonyymi

        Välillä asiantuntijankin arvio!
        Hyvä näin...


    • Anonyymi

      Muukkonen puhui aikanaan asiaa Kyyjärvellä ja puhuu edelleenkin.
      Kyyjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja valehtelee.
      Valukuiuverkon velan maksut Kyyjärvelle omavelkaisen takauksen johdosta ei ole voinut tulla yllätyksenä. Sitähän on pelätty jo ainakin neljä vuotta.

    • Anonyymi

      Miksi Karstulan päättäjät ovat kuin kusi sukassa, vai eikö ole mitään kerrottavaa kuntalaisille missä mennään?
      Paikallislehti voisi informoida kuntalaisia rehellisesti.

      • Anonyymi

        Täten tullaan toimimaan! Pian tilikirjat avataan ja katsomme mitä Iukuja kirjassa on.


      • Anonyymi

        On se vähän ykspuolista lehtien kirjoittelu. Keskisuomalainen ja sen omistamat paikallislehdet ovat kallellaan laajakaistasyntisiin. Haastatteluissa ei edes yritetä saada kritiikkiä esittäneiltä haastattelua.
        Jopa valtiota syyllistetään! Syylliset löytyy maakunnan liitosta ja kunnista.
        Ei oo toimittajilla kunnianhimoa eikä yritystä tehdä rehellinen juttu.


    • Anonyymi

      Vastaus kirjalliseen kysymykseen laajakaistahankkeiden toteuttamisesta Keski-Suomessa
      Eduskunnan puhemiehelle
      Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Arvoisa puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Toimi Kankaanniemen /ps ym. näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 17/2020 vp:
      Aikooko hallitus ryhtyä pikaisiin toimenpiteisiin Keski-Suomen kuntien laajakaistayhtiöiden velkajärjestelyn estämiseksi ja kuntien talouden pelastamiseksi hakemalla Euroopan unionin komissiolta poikkeuslupaa valtiontukisäädöksestä ja maksamalla tuet korkoineen kunnille tai etsimällä muu mahdollinen ratkaisu?
      Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:
      Pääministeri Marinin hallitusohjelman Osallistava ja osaava Suomi –sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta mukaan hallituskaudella luodaan paremmin ohjattu laajakaistatukilaki, joka ottaa huomioon myös taajamien ongelmat. Ohjelma suunnataan alueille, joille kaupallista laajakaistaa ei ole tulossa ennen vuotta 2025. Hallitusohjelman mukaan hallitus myös saattaa Laajakaista kaikille -hankkeen sitoumukset päätökseen.
      Keski-Suomen kuntien osalta on vireillä useita oikeusprosesseja, jotka koskevat kuntien omistamalle laajakaistayhtiölle laajakaistatukilain perusteella myönnettäviä tukia. Hämeenlinnan hallinto-oikeus on antanut 24.1.2019 päätöksen (dnro 02287/17/1206), koskien Multian laajakaistahankkeelle myönnetyn valtionavustuksen maksamista. Hämeenlinnan hallinto-oikeus katsoi päätöksessään, ettei julkisen tuen myöntämiselle tai maksamiselle ole kyseisessä tapauksessa ollut laillisia edellytyksiä ja Viestintäviraston (nykyinen Liikenne- ja viestintävirasto) on tullut määrätä valtionavustuksen maksaminen lopetettavaksi ja hylätä yhtiön valtionavustuksen loppuosan maksamista koskenut hakemus. Hallinto-oikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen ja asian käsittely on kesken korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Valtiontukia voidaan maksaa vain EU:n valtiontukisäädösten mukaisesti, kuitenkin samalla kansalliset säännökset huomioiden. Pääsääntönä on, että EU-oikeudellisesti laittomaksi katsottu valtiontuki tulee periä tuensaajalta takaisin korkoineen. Tällaisen takaisinperintätilanteen realisoituminen olisi erittäin hankala tukea saaneen tahon näkökulmasta ja se voisi ajaa tukea saaneen yhtiön, ja takaajina toimivien kuntien, taloudellisen tilanteen vieläkin vaikeampaan tilanteeseen.
      Kuntien talouteen voivat vaikuttaa useat erilaiset kertaluonteiset tekijät. Kuntien peruspalvelujen valtionosuudet perustuvat laskennallisiin määräytymisperusteisiin, eikä niissä ole mahdollista ottaa huomioon yksittäistä kunnan talouteen vaikuttavaa tapahtumaa.
      Kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain (1704/2009) 30 §:n mukaan kunnan valtionosuutta voidaan korottaa hakemuksesta harkinnanvaraisesti valtion talousarvion rajoissa, jos kunta ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Taloudellisen tuen tarpeeseen vaikuttavina seikkoina otetaan huomioon myös paikalliset erityisolosuhteet. Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman taloutensa tasapainottamiseksi toteutettavista toimenpiteistä. Valtioneuvosto myönsi 21.11.2019 harkinnanvaraiset valtionosuuden korotukset vuodelle 2019 ja hakuprosessin yhteydessä arvioitiin tilannetta myös eräiden laajakaistahankkeeseen osallistuneiden kuntien talouden osalta. Hankkeen vaikutukset eivät kuitenkaan ole vielä realisoituneet kuntien taloudessa, vaan kyse on vielä varautumisesta mahdollisiin menetyksiin.
      Helsingissä 25.2.2020
      Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka

      • Anonyymi

        Näin EU toimii:
        Pääsääntönä on, että EU-oikeudellisesti laittomaksi katsottu valtiontuki tulee periä tuensaajalta takaisin korkoineen. Tällaisen takaisinperintätilanteen realisoituminen olisi erittäin hankala tukea saaneen tahon näkökulmasta ja se voisi ajaa tukea saaneen yhtiön, ja takaajina toimivien kuntien, taloudellisen tilanteen vieläkin vaikeampaan tilanteeseen.


    • Anonyymi

      Ei ollut Kankaanniemeltä ollenkaan miehekäs teko tuo kysymys. Selvää takin kääntöä. Jonkinlaista äänestäjien kosintaa.

    • Anonyymi

      " Laaja­kais­talle vankka kannatus Keskustapuolueen Keski-Suomen piiri­ko­kouk­sessa. "

      Miksi tätä koskeva Suomenmaan linkkiä vihataan? Lähtee kuin se kuuluisa leppäkeihäs, kun sen liimaa kenttään.

    • Anonyymi

      Totuus kaivelee. Siitä varmaan on kysymys.
      Jostain tuon laajakaistavirityksen alku on löydettävissä.
      Veikkaan tuota keskellä olevaa puoluetta ja sen edustajia maakuntaliitossa ja kunnissa.
      Teknistä apua on löydetty yliopistosta tai mistä sen tietää vaikka alku olisi siellä.
      Tuo valtion tuki on sellainen sanapari, että se herättää kepun.

      • Anonyymi

        Eiko asia ole päivänselvä, että kepulaiset on syyllisiä.


    • Anonyymi

      Alkujuurilla ollaan...

    • Anonyymi

      Kyllä se vaan koville otti vai mitä? Maakuntalehti kirjoitti:

      Maakuntajohtaja hiiltyi mielipidekirjoituksesta
      "Langaton vaihtoehto ei korvaa laajakaistaa"

      9.2.2014 21:35
      Keski-Suomen maakuntajohtaja Anita Mikkonen kummastelee Petäjäveden valtuutettuja, jotka kyseenalaistivat sunnuntain Keskisuomalaisessa maakunnan laajakaista-hankkeen monin eri tavoin. Mikkosen mielestä valtuutettujen päätavoitteena pitäisi olla supernopean laajakaistayhteyden turvaaminen.
      – Muutoin yritysten ja ihmisten siirtyminen kiihtyy alueille, jossa nämä valmiudet ovat jo nyt tai tulossa lähiaikoina. Toisin sanoen, keskittämiskehitys kiihtyy. Tätäkö kirjoittajat haluavat, Mikkonen kysyy.
      Hänen mukaansa mikään langaton vaihtoehto ei voi korvata laajakaistaa. Lisäksi Mikkonen varoittaa siitä, että hankkeen pitkittyminen asettaa muun muassa EU-tuet vaakalaudalle.
      Maakuntajohtaja muistuttaa myös, että uudessa muodossaan kysymys on kuntien, ei Kuuskaistan hankkeesta.
      –  Asiantuntijoiden mukaan uutta kilpailutusta ei tarvita, kun verkon omistajuus ja määräysvalta siirtyy 90-prosenttisesti kuntien omistamalle yhtiölle. Kuntarahoituksen laina on edullisella ja kiinteällä korolla seuraavat kymmenen vuotta, Mikkonen kirjoittaa kannanotossaan.
      – Laina ei myöskään ole suoraan kunnan velkaa, vaan takaus yhtiölle, jonka odotetaan kannattavan itse itsensä.
      Useiden kuntien valtuustot päättävät laajakaista-asiasta maanantaina. Kunnanhallituksista osa on esittänyt valtuustoilleen hankkeen hyväksymistä ja osa hylkäämistä.
      Hanke kaatuu, jos yksikin kunta tekee kielteisen päätöksen.

      Miten kävi?

      • Anonyymi

        Kuntien takauksista tulikin suoraa velkaa kunnille.
        Mikkonen höpötti ja antoi väärää tietoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuntien takauksista tulikin suoraa velkaa kunnille.
        Mikkonen höpötti ja antoi väärää tietoa.

        ” – Laina ei myöskään ole suoraan kunnan velkaa, vaan takaus yhtiölle, jonka odotetaan kannattavan itse itsensä...”

        Juurikin näin, veli lainattaessa ja velipuoli takauksen lauetessa takaajan käsille.. Tai sisko..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuntien takauksista tulikin suoraa velkaa kunnille.
        Mikkonen höpötti ja antoi väärää tietoa.

        Höpötyksille uskoa antoi kepun tuki ja taikauskoa yliopiston proffa! Oli nääs totuttu tukien louhimiseen kohteen kuin kohteeseen.


    • Anonyymi

      Koronavirus on testauttanut operaattoreja langattoman laajakaistan osalta. Ei ole ongelmia ollut todistavat yhteen ääneen DNA:n, Telian ym edustajat. Ruuhkahuiput on selvitetty hyvin.

    • Anonyymi

      Ei kuulema pärjää ilman valokuitu piuhaa! Minun mielestä ilman mobiiliyhteyttä ei pärjää lainkaan, vaikka seinässä olisikin valokuitulaajakaista.

    • Anonyymi

      Sehän on selvä kansakoulupohjallakin!

    • Anonyymi

      Eihän sitä kuuhunkaan lennetty valokuitukaapeli pempussa.

      • Anonyymi

        Joo oli suorat mobbiilit käytössä jo kuuskytluvulla, aivan kuuhun saakka pelasi kuso...


    • Anonyymi

      Oli hyvin havaittu jo ketjun alussa:

      juuso_julmanen
      16.09.2018 14:04

      Mahdotonta lähes on eroonpääsy Karstulalla. Kuvetta tulee kaivaa vaan. Holding -yhtiön rooli ja kuntien huimat takaukset poisti tuet.

    • Anonyymi

      Niimpä, ja valtiota kansanedustaja syyttää! Onko kummempaa nähty ja kuultu?

    • Anonyymi

      Se on kova paikka keskisen suomen kansanedustajille, kun huomasivat, että uunottivat vaalien alla kansaa. Nyt syyttävät valtiota. Karstulassakin kepun kunnanvaltuutetut ovat sen verran tolloja, että menivät retkuun. Luulivat, että se on ainoa keino, jolla saavat korpeen kuidun kunnan kustannuksella.

    • Anonyymi

      Valtion tukiaiset, iltalypsyt, minulle...minulle...minulle...puolueelle ja sen nuorisolle...

    • Anonyymi

      ” ...Kuntien takauksista tulikin suoraa velkaa kunnille.
      Mikkonen höpötti ja antoi väärää tietoa... ”

      Katsokaapa miten pohojanmaalla ratkotaan asioita, aiheuttaa keskustelua, Esim. Oulainen:
      ”Kyllähän kunnan omistama yhtiö voi antaa liittymän vaikka ilmaiseksi,mutta se tarkoittaa että jpkainen liittymä maksaa sen n 6000 euro ja yhtiö ottaa yritys vastuu tuosta summasta.Jokainen voi laskea että millainen kannattavuus yhtiöllä on ,kun 50 maksusta operattori vie 30 yhtiölle jää 20 eur /kk sillä pitää hoitaa kuuden tuhannen eurolaina /(kk?). Lisäksi muut yhtiöön kohdistuvat menot.Se ei vain voi kannattaa.”

    • Anonyymi

      Sieltä Pohjanmaalta se laajakaistatauti tuotiin Keski-Suomeen! Kuuskaista rahasti ja pääsi kuin koira veräjästä yrityssaneeraukseen. Velat jätti perinnöksi keskisuomalaisille. Siinä oli Keski-Suomen liiton diplomityö, joka jatkuu kymmenien miljoonien velkataakkana.
      Koronatauti tuli Kiinasta ja laajakaistatauti Pohjanmaalta. On siinä naurussa pitelemistä kun kunnat kupsahtavat.

    • Anonyymi

      Jospa nämä takaukset sais ujutettua Koronan tuomiin kuntien ongelmiin. Valtio joutuu kuitenkin auttamaan Koronan takia vaikeuksiin joutuneita kuntia. Niin siinähän menis niinku kaksi kärpästä samalla lyönnillä.

    • Anonyymi

      Vai kaksi härkästä?

    • Anonyymi

      Nyt on niin vakava tilanne ettei laajakaistapelleilyyn tule enää energiaa eikä varoja tuhlata.

    • Anonyymi

      Vanha tauti ”Laajakaista kaikille”, 2007 Vanhasen hallitusohjelmaan kirjattu-ohjelma. Ei seillä lukenut että jokaiselle valokuitua pitäisi saada.

      Vaan näin: ”Tavoitteena on, että 99 % vakituisista asunnoista, yrityksistä ja julkishallinnon organisaatioista on tuolloin enintään kahden kilometrin etäisyydellä molempiin suuntiin vähintään 100 Mbit/s nopeuden tarjoavasta tietoliikenneyhteydestä. ”

      Missään ei ole sanottu kuinka viimeisen mailin yhteys tuodaan seinään. Loppupätkä voidaan toteuttaa langallisesti valokuidulla tai langattomasti esim ”LMDS”-tekniikalla. Jälkimmäinen voi olla hyvin kustannustehokasta harvaan asutulla seudulla.

      Kannattavaa luettavaa on jälkijättöisen viisaasti Savon Kuituverkot Oy:n asiantuntijalausunto Eduskunnan liikennejaostolle 4.2.2019, mutta on siellä tulevaisuuden toivon pilkkeitäkin:
      ”Valokuituverkkoa voidaan rakentaa markkinaehtoisesti ainoastaan isoihin taajamiin. Muualle rakentaminen tulee edellyttää julkista tukea. Tällä hetkellä tukea ei ole saatavilla (Viestintäviraston tuen hakuaika loppui 2018). ELY-keskuksen kautta haettava maaseuturahaston tietoverkkojen rakentamiseen (ns. kyläverkkohanketuki) tarkoitetun tuen tukikausi kestää vuoteen 2020 asti ja tämän hetkisen tiedon mukaan Pohjois-Savon alueella ei ole tukea juurikaan saatavilla uusiin hankkeisiin. Kunnilla ei ole yksin mahdollisuutta rahoittaa tämän hintaluokan hankkeita.
      Haja-asutusalueen elinvoimaisuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että valokuituverkkojen rakentamiseen on myös jatkossa saatavilla pitkäjänteitä julkista tukea.”

    • Anonyymi

      No eikö ne nyt voisi maksaa pakolaibutjetista ja kehitysmaa-avustuksista, tärkeämpihän se on muutenkin velkaisen ja perseaukiisten maan hoitaa omat asiansa. Niin minä tekisi ja siinä ei vihreillä olisi mikaalaista nokankoputtamista.
      Viekää vain laskut sinne mistä pakolaisille ja kehitysapuun rahat lähtevät,että maksaavat laskut ensin päältä pois ja tähtiin laittaavat valtion velan maksuun, etteivät rahat mene pakolaisten persiää ja ulkomaille. Olkaat ilman vähempihän sikiävät.

    • Anonyymi

      Eiköhän lopeteta tämä laajakaista vouhotus vuodeksi ja keskitytä koronaan.Luulen että tämä laajakaista on kun kärpäsenpaska koronan talaudellisiin menetyksiin verrattuna.

    • Anonyymi

      Joopa joo, paitsi Keski-Suomessa laajakaista pudottaa kuntia!

    • Anonyymi

      Tässä tietoa Keski-Suomen Verkkoholdingin yhtiökokoukseen 11.5 valmistautumisesta:
      Ote Karstulan kunnanhallituksen 23.3.2020 ptk:sta.
      "Kunnanhallituksen tulee antaa ohjeistus seuraaviin kohtiin: 6) Tilinpäätöksen vahvistaminen: Hallitus esittää, että yhtiön tulokseksi vahvistetaan -874 990,96 euroa ja taseen loppusummaksi 4 850 115,47 euroa. 7) Taseen osoittaman voiton/tappion käyttäminen Hallitus esittää, että tappio -874 990,96 kirjataan voitto/tappio tilille, mikä johtaa negatiiviseen yhtiön omaan pääomaan -24 569 292,38 euroa."

      Montako kymmentä miljoonaa euroa kunnat joutuvat kaiken kaikkiaan turhaan laajakaistaan syytämään?

      Miten paljon sitä

      • Anonyymi

        ”mikä johtaa negatiiviseen yhtiön omaan pääomaan -24 569 292,38 euroa."

        Montako kymmentä miljoonaa euroa kunnat ovat jo kaiken kaikkiaan joutuneet turhaan laajakaistaan syytämään?


    • Anonyymi

      Ei ainakaan karstusia naurata!

      • Anonyymi

        Ei naurata ei, force majeurella tästä selvitään. Kunhan päästään koneita käynnistelemään.


    • Anonyymi

      Tästä selvitään korkeintaan force Maurilla!

      • Anonyymi

        Fordson Majorilla ykkösellä liikkeellä ja pian kakkosta pesään. Ja sitte äkkiä yliloikkarin kertojalla pakoon.


    • Anonyymi

      Mauri on aiheuttanut riittävästi vahinkoa tähän mennessä. EU sitäpaitsi vahtii haukkana tukieuroja, jotka joudutaan maksamaan vielä kaiken päälle.

    • Anonyymi

      Keski-Suomen Valokuidun ja kuntien epäonnistuminen

      1. Tosiasia

      Mauri Pekkarinen ja Lauri Ihalainen kutsui 12.12.2013 kokoukseen eduskuntaa Keski-Suomen laajakaista työryhmän, Teppo Sirniö, Timo Rusanen ym. sekä Konsultin Ispira Oy, Kuntarahoituksen, Keski-Suomen liiton, Viestintäministeriön ym virastojen edustajia.

      Siinä Pekkarisen johdolla Keski-Suomen edustajat valitsivat yhtiömuodoksi kaksoisväliyhtiömallin. Keski-Suomen Verkkoholding Oy (KSVH Oy) ja Keski-Suomen Valokuituverkot Oy KSVV Oy).

      Perusteluna oli, että kunnat maksavat tukirahansa ja antavat 100 prosentin takauksen kuntarahoituksen lainalle KSVH Oy:n kautta. Eli yhtiömalli valittiin pelkästään Laajakaista- kaikille lain kiertämiseksi.

      Tarkoituksena oli, että kun sitten KSVH Oy siirtää rahat KSVV Oy:lle ne "muuttuvat yksityiseksi markkinarahaksi” ja sitten KSVV Oy saa valtion tukirahatkin, eli julkista rahaa yli 100 prosenttia. Operaattorilla ei tämän mukaan maksaisi yhtään lain edellyttämää 33 prosentin investointirahaa.

      Mutta tämä vippaskonsti ei kuitenkaan toiminut. Korkein Hallinto-oikeus tuomitsi, että kunnan rahat ja 100 prosentin lainatakaus on julkista tukea ja se ylittää 2 kertaa Laajakaista-kaikille lain mukaisen tukirahan. Tämän lisäksi haluttiin saada vielä Valtion tuki Viestintävirastolta, jolloin julkinen tuki olisi ollut peräti 3 kertaa lain mukainen.

      Mutta tämän tilanteen vallitessa Viestintävirasto hylkäsi KSVV Oy:n tukihakemukset Konnevedelle, Kivijärvelle, Kannonkoskelle, Petäjävedelle, Luhangalle, Joutsalle ja Multialle puolet.

      2. Tosiasia

      Kun viestintävirasto hylkäsi tukianomukset, KSVV Oy alkoi SVOP:aamaan KSVH Oy:n lainaamia velkarahoja KSVV Oy:lle omaksi sijoitetuksi pääomaksi, "saadakseen yhtiönsä markkinaehtoiseksi ja tukikelpoiseksi"

      Mutta tämäkin epäonnistui, eli Viestintävirasto hylkäsi hakemukset edelleen laittomina.

      Tosiasia on, että Keski-Suomen kuntien johtajisto ja valtuutetut "töpeksivät" itse laajakaistansa tukikelvottomaksi.

      Että tällaista KSVH- ja KSVV- yhtiöiden "tervehdyttämistä" on harrastettu.

      Ja sitten yhtiön ja kuntien mielestä syy vaikeuksiin onkin Valtion!

    • Anonyymi

      Anonyymi kirjoitti 21.12.2019 08:55

      "Mitenkä KSVV Oy valokuituyhtiö myytäisiin

      No se myydään niin, että

      Kaikki hyvä, pikku nippelit, pannaan perunan nostossa käytettyy pärekoriin.

      Kaikki paha, eli jättilainat, ja muut kuntien maksamaksi tulevat takaukset, perinnät, ja maksut pannaa hevosen vetämään rekeen heinähäkkiin.

      Sitten ostaja vie perunakorin eikä maksa mitään.

      Ja kunnat ajavat hevosella heinähäkin kotiin ja piilottavat sen sontasäiliön taakse
      Ja tappioista ei sitten puhuta kuntalaisille. Se ovat liikesalaisuus"

      SYNONYYMI kirjoittaa 26.3.2020, 6.47

      Keski-Suomen Verkkoholding OY:n yrityssaneeraus.

      1. Kaikki huonot asiat siirretään heinähäkkiiin, eli KSVH:lle. Ensin velat 30 M€, Sitten KSVH:n saatavat 26 M€ on SVOP:ttu KSVV Oy:lle omaksi pääomaksi. Kaikki verkko-omaisuus 30 M€ alaskirjattu tappioiksi KSVV:ssä, jolloin se siirtyi KSVH:lle -24 M€ tappioksi. KSVH Oy:n uusi tase on nyt vain 4, 8 M€, koska tytäryhtiön KSVV:n verkko-omaisuus on alaskirjattu tappioiksi.

      Kaikki tämä on sitten kuntien omaa osuutta. Tehkööt sillä mitä haluavat. Keski-Suomen Kunnat ovat sitten hävinneen valokuituseikkailussa 55 M€.

      2. Kaikki vähäinen hyvä perunakoppaan KSVV Oy:lle. Noiden manipuloitujen kirjanpito kirjausten jälkeen KSVV Oy:stä jää jäljelle, pieni puhtoinen, velaton, noin 1 M€ liikevaihdolla ja 0,215 M€ tuloksella, "kannattava yritys, jonka tilanne on hyvä". Yhtiön tase ja omaisuus on 4,72 M€. Se toimii tappioiksi alaskirjatulla 30 M€ arvoisella kaapeliverkolla vapaana investoinnin poistoista.

      Sitten se voitaisiin nyydä noin 7 M€ vaikka LintuSuon kyläverkko Oy:lle ja niin 10 kuntaa olisivat päässet eroon valokuiduistaan.

    • Anonyymi

      Tuo myynti ei mene kylläkään läpihuutojuttuna ja päännyökyttelyllä läpi valtuustossa. Kunta menettää kustantamansa verkon ja rakentamiseen otetut velat jää kunnalle maksettavaksi.

    • Anonyymi

      Oli hyvä selvitys laajakaistapuljauksesta! Hyvä että joku jaksaa perehtyä näihin kepulikonsteihin joilla veronmaksajien rahaa kärrätään ties kenen taskuihin.
      Koska koittaa aika että nämä puuhastelijat joutuvat käräjille?
      Hommat jatkuu, vain konstit muuttuu, jos joku ei varoitukseksi joudu vastaamaan tekosistaan.

    • Anonyymi

      Tuon valokuituverkon huijauksen rinnalla Wincapitan tapaus on pikku asia, hyttysen surinaa.

      Vaikkakin siitä tuli puuhamiehille vankeutta.

    • Anonyymi

      Wincapitassa poliitikot eivät olleet puuhamiehiä, siksi tuomiot. Laajakaistassa poliitikot mukana, siksi painetaan villaisella. Vai painetaanko? Se riippuu kuntalaisista, jotka eivät hyväksy vilunkia!

    • Anonyymi

      Ylpeästi toivakkalainen

      24.3.2020 tehnyt Toimitus

      34-vuotias syntyperäinen toivakkalainen Tuomas Tahvonen on Toivakan uusi kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

      Yksi monia pieniä Keski-Suomen kuntia huolestuttava asia on kuntien omistama Keski-Suomen Verkko Holding Oy, jonka kautta. Toivakka on mukana Keski-Suomen valokuituverkot Oy:ssä. Holding-yhtiön taloudellinen tilanne on tukala. Operatiivista verkkoliiketoimintaa pyörittävän Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n toiminta jatkuu edelleen ihan normaaliin tapaan.

      – Julkinen tuki tilanteen helpottamiseksi olisi olisi tietysti toivottavaa, mutta aika alkaa loppua, sen varaan kunnat ei voi mitään laskea. Toivoisin että yhtiö pysyisi toimintakuntoisena ja optimistisesti haluan myös ajatella, että yhtiön osakkuus voi joskus olla kuntien pääomaa, käytössä oleva valokuitu on toki sitä jo nyt. Itse valokuituverkko on mielestäni kuitenkin hyvä ja esimerkiksi lisääntyvän etätyön kannalta välttämätön, kertoo verkon tyytyväinen käyttäjä.

      http://www.paikallisuutiset.fi/ylpeasti-toivakkalainen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ylpeasti-toivakkalainen

    • Anonyymi

      Keski-Suomen ELY-keskuksen tiedote 23.3.2020

      EU:n maaseuturahastosta varoja Keski-Suomen yrityksille ja yhteisöille

      Kehittämishankkeiden avulla aktivoidaan vientihaluisia yrityksiä, teknologiateollisuutta sekä marjanviljelijöitä ja – jalostajia. Maakuntaan rakennetaan myös lisää valokuituverkkoa ja metsien monimuotoisuutta edistetään kiinnittämällä huomiota puronvarsiin. Hankkeisiin rahaa myönnettiin yli 400 000 euroa.

      https://www.aitomaaseutu.fi/ajankohtaista

    • Anonyymi

      Voisikohan Korona tukirahoja Kepu-ministerien toimeksiannosta luiskahtaa Keski-Suomen Valokuituverkoille ja omistajakunnille valokuidun tappioiden peittämiseksi?

      Piikki on nyt auki ja valtion lompakon leuat selällään.

      Sellaista kriisinhoitoa.

    • Anonyymi

      Ne pittää ilmottaa kaikki EU:lle, joka perii takasin korkojen kanssa!

    • Anonyymi

      KSML uutisen 7.3.2020 mukaan
      ”Verkkoholding Oy (KSVH) on emoyhtiö, jonka tytäryhtiö on Keski-Suomen Valokuituverkot Oy (KSVV). Se pyörittää tällä hetkellä noin 1,0 miljoonan euron liikevaihtoa ja sen tilanne on hyvä.
      -käyttökate on hyvä, viivan alle jää positiivinen tulos ja kassaan kertyy rahaa. Emoyhtiölle tuloutetaan noin 215 000 euroa vuodessa”, sanoo toimitusjohtaja Janne Paunonen.

      KSVH haetaan yritys saneeraukseen

      KSVH omistama tytäryhtiö on jo pitemmän aikaa ”tervehdyttänyt” tytäryhtiönsä taloutta seuraavasti.

      1. On jättänyt maksamatta 2019 aikana pankin lähettämät 30 Miljoonan euron lainan lyhennys maksut, korot ja viivästyskorot. Sitten pankki on lähettänyt laskut takaajille, omistajakunnille, jotka ovat maksaneet ne.

      2. KSVH:n hallitus päätti muuttaa eli SVOP:ta kuntarahoitukselta lainaamansa velkarahat 25 904 000 euroa ”kaukokatseisesti” KSVV:n omaksi sijoitetuksi pääomaksi 2016. Eli velka muutettiin kynällä KSVV:n omaksi sijoitetuksi rahaksi. KSVV:lla ei ole tuohon rahaan enää takaisinmaksuvelvoitetta KSVH:lle

      3. KSVV on alaskirjannut ja poistanut omaisuutensa 2018 kerralla peräti 24 755 023 euroa tappioksi, eli lähes koko omaisuuden jonka se sai ilmaiseksi. Yhtiön tasearvo romahti toimenpiteessä 29 684 056 eurosta vaivaiseen 5 494 966 euroon. Tämä mahdollisesti sen vuoksi, että ”tervehdytetyssä” uuden uljaan KSVV:n ei tarvitse enää tuskailla vuosipoistojen tekemisen kanssa kuten 851 8556 euroa vuonna 2017, joka painoi tuloksen raskaasti tappiolliseksi. Tuokin alaskirjaus tappio siirtyy lopulta kuntien tilinpäätöksiin ja myös alaskirjaus tappioksi.

      4. Nyt KSVH haetaan yrityssaneeraukseen. Ainut toimenpide saneerauksessa voisi olla vain siirtää yhtiön 35 vuoden velat 28 292 613 euroa pankilta omistajakuntien maksettavaksi kertarysäyksellä.
      Sitten ei KSVV:n enää tarvitse tuskailla lainanlyhennysten ja korkojen maksujen kanssa kuten vuonna 2017 yhteensä 161 226 euroa, jotka veivät poistojen kanssa yhtiön 2017 liikevaihdolla 1 347 999 euroa 934 887 euroa tappiolle.

      5. Nyt 2019 KSVH:n tilinpäätös KSVV:n sijasta olisikin noin 0 euron liikevaihdolla tappiolla -874 994 euroa, oma pääoma -24 592 380 euroa ja tasearvo 4 850 115 euroa.

      6. Ja kuinka ollakaan näiden ”tervehdyttämistoimenpiteiden” jälkeen KSVV yhtiö tuottaa noin 1 000 000 euron liikevaihdolla noin 215 000 eroa tulosta. Poistoja ja velanhoitokustannuksia ei ole enää rasittamassa tulosta, kun ne siirrettiin omistajakuntien maksettavaksi.

      Kunnat sen sijaan ovat maksaneet ja hävinneet koko valokuitu operaatiossa noin 55 000 000 euroa ja saaneet omaisuusarvoltaan yhteensä vaivaisen 4 872 458 euron omaisuuden. On todella raju kuntien kassojen kevennys.

      Yhtiöiden 2018 tilinpäätöksien versio 4. päivältä 17.2.2020 mukaisilla luvuilla:

      Tuolla 215 000 euron tuloksella kuntien maksamien velkojen 28 292 613 euron takaisinhankinta kestäisi 132 vuotta, eli noin 5 sukupolvea.

      Ja tuolla 215 000 euron tuloksella kuntien kokonaistappion 55 000 000 euron takaisinhankinta kestäisi 256 vuotta, eli 10 sukupolvea.

      Tuollaisiin businesstuloksiin ei maailmassa pysty kuin Keskisuomalaiset kunnanjohtajat ja heidän business siipiveikkonsa. Tämä tiedetään jo Naurusaarillakin asti

    • Anonyymi

      Miten ne teijän kokoukset pidetään näin korona aikaan?Eikös se onnistu läppärin kautta.Kotona vois olla vähän sihneessä ja tulis pikku keskustelua ihan naamakkain ettei tarttis täällä purnata.

    • Anonyymi

      Hienoa että asiat tulee julki kaikelle kansalle, mitä herrat ovat kieroilleet.

    • Anonyymi

      Koska holdingyhtiön ja verkkoyhtiön tilinpäätökset vuodelta 2019 valmistuvat? Edellisten vuosien 2017 ja 2018 tilinpäätösten kanssa oli puljaamista. Ettei vaan 3-4 kertaa pitänyt laittaa uusiksi. Siinä tilintarkastajakin oli äpsingillä!

    • Anonyymi

      Puljaamisessa voi tulla eteen Kyyjärven entisen kunnanjohtaja Muukkosen ennustus siitä että päätöksentekijät voivat joutua vastaamaan tekosistaan.

    • Anonyymi

      Eikö se ole oikeus ja kohtuus, jonkinlainen vastuu pitää tekemisistään olla.

    • Anonyymi

      Hjallis Harkimo varoittaa tukirahojen valumisesta vääriin taskuihin: ”Ei voi olla kenenkään kannalta järkevää”

    • Anonyymi

      Harkimo tarkoittaa ulkomaisia kiinteistösijoitusyhtiöitä, joiden taskuihin valuisivat valtion tukirahat kauppaliikeiden ja ravintoloiden vuokriin. Vaikka kyllä mavi ja ely voisivat laajakaistaankin ripotella rahaa, jos ei tarkkana ole.

    • Anonyymi

      Tässä koko kuvio on hyvin avattu:

      Anonyymi
      27.03.2020 05:35

      KSML uutisen 7.3.2020 mukaan
      ”Verkkoholding Oy (KSVH) on emoyhtiö, jonka tytäryhtiö on Keski-Suomen Valokuituverkot Oy (KSVV). Se pyörittää tällä hetkellä noin 1,0 miljoonan euron liikevaihtoa ja sen tilanne on hyvä.
      -käyttökate on hyvä, viivan alle jää positiivinen tulos ja kassaan kertyy rahaa. Emoyhtiölle tuloutetaan noin 215 000 euroa vuodessa”, sanoo toimitusjohtaja Janne Paunonen.

      KSVH haetaan yritys saneeraukseen

      KSVH omistama tytäryhtiö on jo pitemmän aikaa ”tervehdyttänyt” tytäryhtiönsä taloutta seuraavasti.

      1. On jättänyt maksamatta 2019 aikana pankin lähettämät 30 Miljoonan euron lainan lyhennys maksut, korot ja viivästyskorot. Sitten pankki on lähettänyt laskut takaajille, omistajakunnille, jotka ovat maksaneet ne.

      2. KSVH:n hallitus päätti muuttaa eli SVOP:ta kuntarahoitukselta lainaamansa velkarahat 25 904 000 euroa ”kaukokatseisesti” KSVV:n omaksi sijoitetuksi pääomaksi 2016. Eli velka muutettiin kynällä KSVV:n omaksi sijoitetuksi rahaksi. KSVV:lla ei ole tuohon rahaan enää takaisinmaksuvelvoitetta KSVH:lle

      3. KSVV on alaskirjannut ja poistanut omaisuutensa 2018 kerralla peräti 24 755 023 euroa tappioksi, eli lähes koko omaisuuden jonka se sai ilmaiseksi. Yhtiön tasearvo romahti toimenpiteessä 29 684 056 eurosta vaivaiseen 5 494 966 euroon. Tämä mahdollisesti sen vuoksi, että ”tervehdytetyssä” uuden uljaan KSVV:n ei tarvitse enää tuskailla vuosipoistojen tekemisen kanssa kuten 851 8556 euroa vuonna 2017, joka painoi tuloksen raskaasti tappiolliseksi. Tuokin alaskirjaus tappio siirtyy lopulta kuntien tilinpäätöksiin ja myös alaskirjaus tappioksi.

      4. Nyt KSVH haetaan yrityssaneeraukseen. Ainut toimenpide saneerauksessa voisi olla vain siirtää yhtiön 35 vuoden velat 28 292 613 euroa pankilta omistajakuntien maksettavaksi kertarysäyksellä.
      Sitten ei KSVV:n enää tarvitse tuskailla lainanlyhennysten ja korkojen maksujen kanssa kuten vuonna 2017 yhteensä 161 226 euroa, jotka veivät poistojen kanssa yhtiön 2017 liikevaihdolla 1 347 999 euroa 934 887 euroa tappiolle.

      5. Nyt 2019 KSVH:n tilinpäätös KSVV:n sijasta olisikin noin 0 euron liikevaihdolla tappiolla -874 994 euroa, oma pääoma -24 592 380 euroa ja tasearvo 4 850 115 euroa.

      6. Ja kuinka ollakaan näiden ”tervehdyttämistoimenpiteiden” jälkeen KSVV yhtiö tuottaa noin 1 000 000 euron liikevaihdolla noin 215 000 eroa tulosta. Poistoja ja velanhoitokustannuksia ei ole enää rasittamassa tulosta, kun ne siirrettiin omistajakuntien maksettavaksi.

      Kunnat sen sijaan ovat maksaneet ja hävinneet koko valokuitu operaatiossa noin 55 000 000 euroa ja saaneet omaisuusarvoltaan yhteensä vaivaisen 4 872 458 euron omaisuuden. On todella raju kuntien kassojen kevennys.

      Yhtiöiden 2018 tilinpäätöksien versio 4. päivältä 17.2.2020 mukaisilla luvuilla:

      Tuolla 215 000 euron tuloksella kuntien maksamien velkojen 28 292 613 euron takaisinhankinta kestäisi 132 vuotta, eli noin 5 sukupolvea.

      Ja tuolla 215 000 euron tuloksella kuntien kokonaistappion 55 000 000 euron takaisinhankinta kestäisi 256 vuotta, eli 10 sukupolvea.

      Tuollaisiin businesstuloksiin ei maailmassa pysty kuin Keskisuomalaiset kunnanjohtajat ja heidän business siipiveikkonsa. Tämä tiedetään jo Naurusaarillakin asti

    • Anonyymi

      Nopea laajakaista -hanke tukee huippunopeiden verkkojen rakentamista

      Hankkeen tavoitteena on varmistaa valtion tuen avulla nopeiden laajakaistaverkkojen rakentaminen alueilla, joille kaupallinen tarjonta ei todennäköisesti toteudu. Hankkeessa myönnetään valtiontukea nopeiden laajakaistaverkkojen rakentamiskustannuksiin. Tuetut verkot on toteutettu valokuidulla ja ne mahdollistavat nopean tiedonsiirron nyt ja tulevaisuudessa.

      Tuen avulla on rakennettu verkkoja ja mahdollistettu nopeita laajakaistayhteyksiä kotitalouksille ja yrityksille. Laajakaistahankkeessa myönnettyjen tukien maksaminen jatkuu aina vuoteen 2021 asti. Tukea on myönnetty 64M € ja maksettu noin 40M €.

      Tukihakemus tuli tehdä Traficomille vuoden 2018 loppuun mennessä.
      03.03.2020

      Operaattorilla pitää olla 33 prosenttia kustannuksista!

      • Anonyymi

        Traficomin myöntämän tuen määrä on joko 33, 44 tai 58 prosenttia kunnan maksuluokasta riippuen.

        Ei siis 100 prosenttia tai monta sataa prosenttia niin kuin KSVH ja KSVV:n kunnat ovat yrittäneet saada!


    • Anonyymi

      Suomenmaan vaalimainos. Siinä on laajakaistan koko kuva. Ehdokkat peukuttavat laajakaistan puolesta. Nyt sitä hävetään.

    • Anonyymi

      Ei laajakaistassa mitään vikaa ole, päinvastoin!
      Vikaa on siinä, miten sitä kepuloitiin Keski-Suomeen: joka mummon mökkiin luvattiin kuitu.
      Kaivuhinnat sovittiin pilviin.
      Haluttiin rahastaa.

    • Anonyymi

      Laajakaistakuntien tilinpäätökset pakkasen puolella pahasti: Pihtipudas, Petäjävesi, Multia, Uurainen...
      Jatkoa seuraa...
      Tulevat vuodet eivät näytä paremmilta.
      Kriisikunniksiko?

    • Anonyymi

      Totellisen tottuuven tekstijä Toivakasta:

      Toivakan kunnan tilikauden 2019 alijäämä on 4.004.407,91 €

      Taloudelliset riskit
      Toivakan kunnan merkittävimmät taloudelliset riskit liittyvät rahoitukseen ja takausvastuisiin. Takausvastuiden osalta suurimpana riskinä on kunnan omavelkainen 3.441.162,00 miljoonan euron takaus Keski-Suomen Verkkoholding Oy:lle. Riski on kuntalain 129 § huomioiden kunnan kantokyvyn rajoilla. Kunnan nykytilanteessa takaukseen liittyy merkittävä taloudellinen riski. Rahoituksen osalta kunnalla on kohtalainen korkoriski, mutta nykyisessä korkotilanteessa riski ei vaikuta todennäköiseltä ja lisäksi kunta on osittain korkosuojannut lainansa. Keski-Suomen Verkkoholding Oy taloudelliset vaikeudet aiheuttivat sen, että se ei ollut kykenevä hoitamaan lainanlyhennyksiä ja korkoja vuonna 2019. Toivakan kunta on sitoutunut 27.5.2014 allekirjoitetulla takaussitoumuksella omavelkaiseen takaukseen pääoman, korkojen ja muiden liitännäiskulujen maksamisesta. Toivakan kunta maksoi takausvastuullisena velasta korkoineen vuonna 2019 on 79.673,80 €. Takausvastuu merkitsee sitä, että kunnan oli pakko tehdä pakollinen varaus vuoden 2019 tilinpäätökseen. Tämä aiheuttaa kunnan talouteen tasapainottamissuunnitelman teon.

    • Anonyymi

      Kaikkien 10 KSVV kuntaa ja Uurainen 2019 tilinpäätös ovat kipanneet miinukselle pakkasen puolelle noin saman verran kun KSVV:n velkoja noin 30 miljoonaa euroa takausvelvoittena piti alaskirjata.

    • Anonyymi

      Luotola kirjoittaa Keskisuomalaisessa vihdoin julki sen, mitä olisi pitänyt tunnustaa jo 30 vuotta sitten.
      Tyhmyys ja hyväuskoisuus johtaa katastrofeihin kunnissa.
      Valtion on puututtava tähän ja pakkoyhdistettevävä kunnat kun ne eivät siihen yksin pysty.
      Suomeen riittäisi helposti 50-100 kuntaa.

    • Anonyymi

      Keskisuomalainen Mielipidekirjoitus 02.04.2020 02:02
      Kuntien itsehallinnon nurja puoli on karmea
      Suomen kuntien itsehallinnolla on pitkä, vuodesta 1865 alkanut historia ja suppeudestaankin huolimatta hyvät perusteet. Onhan paikallinen tieto ja taito ollut perustellumpaa kuin ”kaukoviisaus”.
      Valtio toki luo kuntien toiminnan puitteet säädöksillään ja rahoituksellaan. Kunnat tulevat kohtuullisesti toimeen pysyessään puitteissaan. Ongelmia syntyy kuntien toimiessa säädösten harmaalla alueella ja erilaisissa yhtiöjärjestelyissä, joiden konkursseissa ja yrityssaneerauksissa menetykset ovat merkittäviä.
      Osaamattomuus, hyväuskoisuus ja tehtyjen virheiden kieltäminen luovat vahvan pohjan itsehallinnon nurjalle puolelle. Kuntapäättäjiä on ilmeisen helppo houkutella epäuskottaviinkin hankkeisiin. Asiantuntijoiden varoituksia ei haluta uskoa.
      Itsehallinnon nurjan puolen esimerkkejä viime ajoilta voisi luetella Kittilästä Mänttä-Vilppulaan, mutta tuon esille vain Keski-Suomen Verkkoholding Oy /Keski-Suomen Valokuituverkot Oy (KSVH/KSVV) -laajakaistakummajaisen.
      Tausta ongelmille luotiin ”unohtamalla” valtion tuella vuodesta 1999 rakennettu Pohjoisen Keski-Suomen Verkkopalvelut Oy:n verkko ja lähtemällä mukaan vuonna 2010 Verkko-osuuskunta Kuuskaistan (VOKK) ”kelkkaan”, joka joutui yrityssaneeraukseen. Mukana olleet kunnat ja liittymän ostaneet kärsivät miljoonien eurojen menetyksiä.
      Opiksi ei otettu, ja 12 miljoonan euron rauniolle kymmenen kuntaa perustivat KSVH/KSVV:n vuonna 2014. Uurainen lähti VOKK:n kelkkaan ja kärsii mittavia menetyksiä.
      Useaan otteeseen muutettujen (!) KSVH/KSVV:n vuoden 2018 tilinpäätösten perusteella KSVH on hakeutumassa yrityssaneeraukseen. Selvä asiahan saneeraus ei ole. Lakiasiantuntijat tehnevät parastaan ohjeistaakseen yhtiöitä konkurssin välttämiseksi.
      Epävarmana lopputulemana näyttää kunnille jäävän 61 miljoonan euron menetysten jälkeen vajaan 5 miljoonan ”omaisuus”.
      Osakaskunnat ovat päättäneet kirjata luottotappioikseen takauksiaan (n. 30 miljoonaa euroa) vastaavat summat ja hakea pitkäaikaista lainaa maksaakseen takaukset pois. KSVH/KSVV:lle arvioidaan syntyvän 215 000 euron vuotuiset tulot. Menettely lisännee annetun tuen määrän monisataprosenttiseksi.
      Oma kysymyksensä on, vaatiiko mahdollisen saneerauksen jälkeen toimiva yhtiö jatkuvaa pääomittamista kunnilta vai onnistutaanko yhtiö myymään?
      Osaamattomuus, hyväuskoisuus ja tehtyjen virheiden kieltäminen ovat johtaneet nykyiseen karmeaan, joidenkin kuntien talouden kannalta jopa kestämättömään tilanteeseen. Ehkä vastuitakin kannattaisi perätä?
      Hannu Luotola
      Saarijärvi

    • Anonyymi

      On se vaan Luojan lykky että Viitasaarella on pari vastarannankiiskeä ja Saarijärvellä yksi jo edesmennyt, jotka pelastivat kunnat isommilta menetyksiltä laajakaistakoohoilussa. Viitasaaren kunnanjohtaja ja sama henkilö entisenä Saarijärven kaupunginjohtajana yritti ajaa ja ehkä vieläkin ajaa Viitasaarella tuota KSVV ja KSVH laajaistaa. Kiittäkää viitasaariset ja saarijärviset noita muutamaa yhteenlaskua osaavaa miestä!

      • Anonyymi

        Saarijärvellä ja Viitasaarella oli paljon muitakin, jotka tajusivat tilanteen.
        Ansioikkaina nokkamiehinähän nuo muutamat sitten olivat.
        Karstulassa tyhmät savustivat porukalla järjen äänet ulos.
        Kukaan ei ole edes ajatellut pyytää anteeksi näiltä kaltoin kohdelluilta, jotka tajusivat tilanteen.


      • Anonyymi

        Saarijärvellä ja Viitasaarella oli paljon muitakin, jotka tajusivat tilanteen.
        Ansioikkaina nokkamiehinähän nuo muutamat sitten olivat.
        Karstulassa tyhmät savustivat porukalla järjen äänet ulos.
        Kukaan ei ole edes ajatellut pyytää anteeksi näiltä kaltoin kohdelluilta, jotka tajusivat tilanteen.


    • Anonyymi

      Janne Kinnusella ei ollut mitään mahista tänne Äänekoskelle kaupungin johtajaksi.
      Emme halunneet samanlaista kohellusta kuin Saarijärvellä ja Viitasaarella

    • Anonyymi

      Asiallinen mielipide!

    • Anonyymi

      Ei ole näkyny keskisuomalaisten kansanedustajien kirjotuksia joissa valtiota syyllistetään laajakaistatuista. Mikä on syy? Onko vika sittenkin kuntajohtajissa? Vai maakuntajohtajissa? Se professori ei ole pitkään aikaan sekään kirjotellut, onko tosiasiat tullu vastaan?

    • Anonyymi

      HALOO Karstulan päättäjät, ja Tuki-Topin porukka lukekaapa tämä kirjoitus. Kaiveleeko omaatuntoa ollenkaan?

      "Saarijärvellä ja Viitasaarella oli paljon muitakin, jotka tajusivat tilanteen.
      Ansioikkaina nokkamiehinähän nuo muutamat sitten olivat.
      Karstulassa tyhmät savustivat porukalla järjen äänet ulos.
      Kukaan ei ole edes ajatellut pyytää anteeksi näiltä kaltoin kohdelluilta, jotka tajusivat tilanteen."

      • Anonyymi

        Ei kaivele ei. On erikseen pelimiehet ja riskinottajat


      • Anonyymi

        Ei kaivele ei. On erikseen pelimiehet ja riskinottajat


      • Anonyymi

        Ei kaivele ei. On erikseen pelimiehet ja riskinottajat


    • Anonyymi

      Pelimiesten riskit maksavat kuntalaiset = kepulointia!

    • Anonyymi

      Tuki-Topi ja koko kunnanhallitus takapiruineen painostivat järjen äänet syrjään, jotta saivat jatkaa järjettömyyksiä. Konsernivelka on kasvanut tilipäätöstietojen mukaan jo kestämättömiin lukemiin, yli 27 miljoonaa euroa!!! Ja uudet investoinnit edelleen listoilla vaikka nyt pitäisi ottaa aikalisä, pysäyttää hankkeet ja miettiä muuttuneessa tilanteessa koko paletti uudelleen. Mutta taitaa olla turha Toivo. Nykyisestä päättäjäporukasta ei taida löytyä kunnallismiestä, joka kykenisi puhaltamaan pilliin.

      • Anonyymi

        On niitä vastuullisia pilliin viheltäjiä ollut, mutta ei ole mitään merkitystä kun virkamiesjohto ja hallitus vetää yhtä köyttä. Lautakuntien ja jaostojen puheenjohtajat myös lapasia.


    • Anonyymi

      Takausvastuut kurittavat Toivakan taloutta. KSVH:n takausvastuut laittoivat kunnan tuloksen (2019) 4 miljoonaa euroa miinukselle! Vuosikate on 3,1 miljoonaa miinuksella eikä kata poistoja, vaan -360 prosenttia! KSML tänään.

      Sama virsi yhdeksässä muussa KSVHkunnassa.

      Mitä tällaisille päättäjille pitää tehdä?

    • Anonyymi

      En vitsi näin julkisesti sanoa mutta arvannet varmaankin mitä.

    • Anonyymi

      Voiko tämä olla tottakaan? Mihin on kadonnut järjen ääni? Ennen kunnissa oli jämäköitä kunnallismiehiä, jotka jyrähtivät kun oltiin menossa sivuraiteelle. Ja virkamiehet tajusivat olevansa vain töissä. Nyt virkanaiset juoksuttavat päättäjiä. Niitä edellä jonkun mainitsemia lapasia. Löytyykö nykyisistä valtuutetuista todellisia kunnallismiehiä?

    • Anonyymi

      Samaa meidänkin taloudessa hämmästellään. Ollaan seurattu jonkin aikaa näitä keskusteluja ja yritetty saada vastauksia niiltä valtuutetuilta, joita meidänkin perhekuntamme on sinne äänestänyt. Selvää vastausta ei ole saatu. Kertovat olleensa uusina valtuutettuina jonkin verran vaitonaisia ja vain seurailleet tilannetta. Joitakin on kuulemma painostettu ja ohjeistettu "taustalta". Useimmat ovat (salaa, koska eivät uskalla mollatuksi tulemisen pelossa avata suutaan puolueensa palavereissa) sitä mieltä, että kunnanhallitus pitäisi vaihtaa koska puheenjohtajisto on heikko virkahenkilöitten johdateltavissa oleva porukka ja jäsenet eivät uskalla sanoa mitään. Pakko myöntää, että edellisissä kuntavaaleissa tuli äänestettyä väärää hevosta. Seuraavissa vaaleissa meidän äänet menee sille, joka rohkenee nousta nyt johtajaksi ja käynnistää muutoksen ja avaa Karstulalle tien takaisin menestykseen.

      • Anonyymi

        Juuri tällaista rohkeutta kaivataan juuri nyt!
        Motto: me ollaan nollia ”0” aapisen laidalla.


      • Anonyymi

        Juuri tällaista rohkeutta kaivataan juuri nyt!
        Motto: me ollaan nollia ”0” aapisen laidalla.


      • Anonyymi

        Juuri tällaista rohkeutta kaivataan juuri nyt!
        Motto: me ollaan nollia ”0” aapisen laidalla.


      • Anonyymi

        Juuri tällaista rohkeutta kaivataan juuri nyt!
        Motto: me ollaan nollia ”0” aapisen laidalla.


      • Anonyymi

        Juuri tällaista rohkeutta kaivataan juuri nyt!
        Motto: me ollaan nollia ”0” aapisen laidalla.


    • Anonyymi

      Kunnan valtuutetuilta pitää vaatia jonkinlainen laskutaito että osaavat yhteen ja vähennyslaskua. Prosenttilasku siihen lisäksi. Sitten pitää uskoa omaan ajatteluun eikä siihen mitä puolue esittää.
      Semmonen laumahenki kuuluu elukoille.
      Virkamiehet pitää laittaa vain apurin asemaan eikä päättäjän asemaan.
      Nyt on nähty mitä se puolueuskollisuus tuo eli miljooien velat kunnille eikä mitään hyötyä.
      Muutama kuntalainen on saanut kuitua joista kunta maksaa tuhottomasti!

      • Anonyymi

        Uuden Soveltavan Kun nallisen Kirjanpidon (SKK) mukaisesti Velat muuttuvat Saataviksi. Kun Miinus plussataan samansuuruisen Plussan kanssa tulos on nolla. Koska nolla on EI MITÄÄN, mitään täten ei tapahtunut, voidaan vetää viiva yli. M.O.T.


    • Anonyymi

      Hei, kriisikunniksi itseään valmistelevat laajakaistakunnat ovat menetelleet juuri näin. Apuna ovat häärineet Kuntaliiton tilintarkastajat!

    • Anonyymi

      Entäs kunnan omat tilintarkastajat? Eikö heillä ole mitään vastuuta ja mahdollisuutta puuttua surkeaan tilanteeseen taloudessa ja päätöksenteossa? Ilmeisesti laittomuuksiakin on tehty. Vai päästetäänkö meidän entiset ja nykyiset päättäjät kuin koira veräjästä?

    • Anonyymi

      Ei kunnilla ole omia tilintarkastajia, vaan tilintarkastusyhteisö on valittu (valtuusto). Sen nimeämä edustaja on tilintarkastaja, joka vastuullisena tarkastaa kunnan tilit ja toiminnan. Usein yhteisö on BDO Audiator eli entinen Kuntaliiton tilintarkastusfirma. Mihinkäs koira karvoistaan pääsee? Kunnan tarkastuslautakunta on asiantuntemattomista kerätty puolueiden nimeämä ryhmä, joka varmaan kuuntelee esittelijän-/sihteerinä toimivaa tilintarkastajaa. Puolueen etu tässäkin on omaa ajattelua vahvempi. Kun vielä Kuntaliitto rahoittaa (lainaa), antaa oikeudellisia neuvoja, myy kaavoituspalveluja ja konsultoi sekä tarkastaa ym, on lopputulos selvä: EI MITÄÄN VIKAA MISSÄÄN!

    • Anonyymi

      Siinä se! Tarkastuslautakunta voisi, tai sen kuuluisi, ottaa tarkastettavakseen erilaiset puljaukset ja laittomuudet. Lautakuntaan pitäisi nimetä omantunnon ja ajattelukyvyn omaavat jäsenet, joita puolue ei käske. On mahdollista nimetä asiantuntijakin, joka ei kuulu puolueeseen.
      Tämän kun joskus näkisi!

      • Anonyymi

        ”...EI MITÄÄN VIKAA MISSÄÄN!”

        MILLOINKAAN, MISSÄÄN TILANTEESSA?

        Näinkö on, tautisen totisesti ? Eikö laki kaikkialla toimikaan, perustele!


    • Anonyymi

      Kierous ja oma etu on kepulaisten motto.

    • Anonyymi

      On hyvä syy muistuttaa, missä se sylttytehdas piilee:

      Laajakaistalle vankka kannatus Keski - Suomen KEPUN piirikokouksessa

      Laajakaistayhteydet puhuttivat Keski-Suomen piirikokouksessa.

      Keskustan Keski-Suomen piiri vetoaa kokouksen kannanotossaan maakunnan kuntapäättäjiin valokuituverkon rakentamista koskevien myönteisten pääomitus- ja lainantakauspäätösten tekemiseksi.

      12.4.2014

      Saara Koskinen Suomenmaa

      http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/52215/e75cc6e33b

      http://www.suomenmaa.fi/image-3.187494.669a24d8fe?size=1024x640

    • Anonyymi

      On tosiaan aihetta pitää esillä kunnes asiat viety päätökseen!

    • Anonyymi

      Eikä tämä ole ainut asia missä kepulaiset ovat kunnstautuneet yhteiskunnan kusettamiseen.

    • Anonyymi

      On tullut markkinoille uusi yhtiö Valokuitunen joka lupaa pistää Kuidut 2500 eemelillä joka tilaajasavuun taajama-alueilla kun yli puolet Siihen liittyy. Muuten kannattaisi miettiä

    • Anonyymi

      Hintaluokka lienee lähellä oikeaa. Ei niin kuin 90 euron viritykset Viitasaarella ja muualla KSVV:n hönötyskunnissa.
      Tarpeen kuitu tietenkin on, kunhan rahaa sen maahanpanijaisiin löytyy.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kaupallisesti tuotettu on tietenkin hyvä asia, kunhan siinä käyttäjän kannalta kustannukset ovat oikeat suhteessa investointiin. Operaattorin kustannukset tulevat lisäksi rakentamisen ja liittymisen jälkeen.
      Yhteiskunnan tuottama on myös hyvä asia, kunhan siinä noudatetaan lakia eikä kuten KSVH/KSVV:n kepuilussa - ja Kuuskaistan sitä ennen. Ei muutaman asiakkaan kohtuuttomia kustannuksia voi jakaa muiden maksettavaksi.
      Langaton laajakaista riittää, ja on pakkokin riittää, haja-asutusalueella enimmälle osaa asujista. Ei mistään löydy niin paljon rahaa, että kaikille rakennetaan perille saakka kiinteä laajakaista. Runkoyhteydet on tietenkin rakennettava.

      • Anonyymi

        Runkoyhteydethän oli jo joka kylälle.
        Mutta kun viereen piti saada kaivettua uusi oja ja kaapeli kun rahaa oli liikaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Runkoyhteydethän oli jo joka kylälle.
        Mutta kun viereen piti saada kaivettua uusi oja ja kaapeli kun rahaa oli liikaa.

        Viimevuosina KSVV laajenti kuntien maksamilla rahoituksilla reviriään, tarkoituksena hakea kannattavuutta uusilta alueilta. Jyväskylän Kuohulle ja Viitasaaren sivukylien ja Kalmarin alueille. Muutaman mainitakseni. Eli mm. Karstulan avustuksilla kaivettiin valokuitukaapelia maan alle kannattavvuutta hakien aivan muiden kuntien alueella. Katsokaa jos ette usko valokuituyhtiön sivuilta. Valokuitua kaupattiin 99€ hinnalla nurkalle kaivettuna ja Karstula maksoi lystin.


    • Anonyymi

      Totta sekin! Siis piti saada tukieurot toiseen kertaan ja vieläpä ylihintaiset eli lähemmäs 20 euroa/m, kun kohtuullinen oli alle puolet tästä. Kinnulassa rakennettiin 5 euroa/m.
      Kyllä rahastaa halutaan ja osataan, kun siihen oikein virkamiesvoimalla yllytetään. Jollakin puolueella tämä on oikein verissä!

      • Anonyymi

        Kivijärven kyiset pellot, niinpä! Ennen kuin ruvetaan syyllisiä etsimään, saatikka oikeutta käymään tulisi arvioida olisiko virheet voitu välttää. Kts. HVK - suojainjupakka, jossa pari kolme johtajantasoista eronnut tai erotettu selviyksen ollessa Vasta alkuvaiheessa.
        Mutta että osataan toimia oikein faktojen edessä, siinä vasta on miestä, onnittelut hallitukselle!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kivijärven kyiset pellot, niinpä! Ennen kuin ruvetaan syyllisiä etsimään, saatikka oikeutta käymään tulisi arvioida olisiko virheet voitu välttää. Kts. HVK - suojainjupakka, jossa pari kolme johtajantasoista eronnut tai erotettu selviyksen ollessa Vasta alkuvaiheessa.
        Mutta että osataan toimia oikein faktojen edessä, siinä vasta on miestä, onnittelut hallitukselle!

        Toimitusjohtajalla on selkärankaa. Ministeri kiemurteli vastuunsa kanssa kuin mato koukussa, on kovapintainen poliitikko. Hänen pitäisi erota. Ei ole vielä vastuukysymys selvä. Katotaan kunhan asiat on puitu. Oppositio ottaa varmaan asian tikun nokkaan.


    • Anonyymi

      Laajakaistavirheet olisi tietenkin voitu välttää, jos olisi tosiasiat tunnustettu ja käytetty yhteenlaskutaitoa sekä edellytetty lakien noudattamista. Helppoa kuin mikä!

      Poliittiset houkuttelijat rahantekoajatuksineen ja kepulointineen olisi pitänyt hylätä.

      Miksi peitellä jo olevia kuituja? Miksi kaivuyritysten ahneet korvaukset tuli hyväksyä? Miksi kutoa verkko, missä maakunnan johto ja muutama kunnanjohtaja ja yliopisto, jolle asia ei edes kuulunut, kalastelemaan tukia? Miksi vääristellä ja kierrellä lakia?

      Olisihan voitu uskoa niitä vastarannan kiiskiä, jotka varoittelivat kepuloinnista, ja vielä oikein perustellen tosiasioilla.

    • Anonyymi

      Mutta eipä ole erotettu yhtään Keski-Suomen laajakaista sekoilussa ja 55 M€ kuntien ja valtion rahojen kuppaamisessa laittomin keinoin. Miksi ei?

    • Anonyymi

      Ei ole tehty tutkintapyyntöjä tai rikosilmoituksia, jotka laittaisivat asian liikkeelle. Tänne palstoille kirjoittelu on yhtä tyhjän kanssa.
      Voi olla, että yrityssaneeraushakemuksen yhteydessä rötökset tulevat esille. Tosin osakaskunnat valtaosin puoltavat esitystä, luulen. Muutoin niiden edustajat joutuisivat käräjille.
      Ei muuta, kun tekemään tutkintapyyntöjä!

    • Anonyymi

      Työnalla on.

    • Anonyymi

      Hyvä! Mitä useampi, sen parempi.

    • Anonyymi

      Euromaiden 500 miljardin koronatukea ei ole missään – päättäjät toistavat vanhoja kepulikeinoja

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006474436.html

      Suomen valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) ja muiden euromaiden talousministerit yrittävät ”hoitaa” koronakriisin taloushaittoja samanlaisin kepulikeinoin, jollaisin heidän edeltäjänsä pahensivat ja pitkittivät eurokriisiä.

      Tuttua touhua kepulointi Suomessakin ja Keski-Suomessa! Jäljet näkyvät laajakaistakepuloinnissa!

    • Anonyymi

      Sattupa kerrankin kohalleen kepuloinnista uutinen.

    • Anonyymi

      Mitenkäs se menikään tämän karstulalaisen nais-kunnanvaltuutetun ohje? Jotenkin se muistaakseni "neuvoi" ettei ollenkaan tarvitse entisistä tilinpäätöstiedoista tietää mitään, kunhan edes nykyisistä vähän on perillä. Hän esitti vielä Kirjanpitotaito kirjaa lähteenään, josta pitää kiinni kaksin käsin.
      Outoa porukkaa on Karstulan kunnanvaltuustossa.

    • Anonyymi

      Joopa joo, luottamushenkilön tehtävä on luottaa...annettiin ohje uudelle valtuutetulle. Ei ole syytä perehtyä kovin perusteellisesti asioihin, jotka on jo kokeneitten hyväksymiä.
      Ja joka vanhoja muistelee, se luottamusta rapauttaa. Pitäis vaan katsoa yhdessä eteenpäin, hyvässä hengessä.
      Näillä eväillä - ei pitkälle potkita!

    • Anonyymi

      Sirkus lähtee ja pellet jää:

      Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n varsinaiseen yhtiökokous pidetään 11.5.2020 klo 9:00 Ravintola Priimuksessa. Siellä pitäisi kohdassa tehdä merkittävä päätös 6. Tilinpäätöksen vahvistaminen ja vielä merkittävämpi kohdassa 8. Vastuuvapauden myöntäminen hallituksen jäsenille, varajäsenille ja muille tilivelvollisille. Mitä on TILINTARKASTAJA kirjoittanut?

      Pihtiputaan kunnanhallitus puolsi 20.4.2020 Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n yrityssaneerausmenettelyn aloittamista. Niin varmaan muutkin yhdeksän kuntaa.

      Kuntalain 39 §:n mukaan kunnanhallituksen tulee vastata kunnan toiminnan omistajaohjauksesta. Kunnanhallitus vastaa myös konsernirakenteen strategisesta kehittämisestä. Omistajan on tehtävä tarpeelliseksi katsomiaan omistajajärjestelyjä konsernikokonaisuuden kehittämiseksi ja kunnan omistajastrategian saavuttamiseksi. Kuntalain 47 §:n mukaan omistajaohjauksella on huolehdittava siitä, että kunnan tytäryhteisön toiminnassa otetaan huomioon kuntakonsernin kokonaisetu. NÄINKÖHÄN KOKONAISETU TULEE OTETTUA HUOMIOON = AIKA MONTA MILJOONAA EUROA VELKAA PUTTAALLEKIN.

      Kunnanhallitus evästi yhtiökokousedustajia niiltä osin, kun se on tarpeen. ONKOHAN TARPEITA OLLU?

      • Anonyymi

        ” Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n varsinaiseen yhtiökokous pidetään 11.5.2020 klo 9:00 Ravintola Priimuksessa. Siellä pitäisi kohdassa tehdä merkittävä päätös 6. Tilinpäätöksen vahvistaminen ja vielä merkittävämpi kohdassa 8. Vastuuvapauden myöntäminen hallituksen jäsenille, varajäsenille ja muille tilivelvollisille. Mitä on TILINTARKASTAJA kirjoittanut?”

        Voi hyvänen ihme nähköön!!! Mitä täällä oikein tapahtuu??? Ja mikä on poikien systteemi???


    • Anonyymi

      Totta: pellet jää!

    • Anonyymi

      No mitähän se tilintarkastaja sitten on kirjoittanut? Joko se tiedetään? Miten Karstulan kunnanhallituksen puheenjohtajisto on ohjeistanut kokousedustajia? Kunnanhallituksen rivijäsenethän ovat hiljaa kun eivät ymmärrä eivätkä perehdy asioihin. Käynnistyykö tuon kokouksen jälkeen se poliisitutkinta, joka kohdistuu kuntien vastuullisiin päättäjiin? Johdattelevatko kunnan johtavat viranhaltijat kunnan luottamushenkilöitä harhaan? Ymmärtävätkö luottamushenkilöt, että hekin tekevät päätöksiä virkavastuulla?

    • Anonyymi

      Kahtokeepa kummia ku Kesksuomalaine kirjottaa loajakaistasta tännää!

      Kinnulala pyyhkii hyvi ku omine rahoine pyyhkäsi kaista moaha eikä lähtennä kepuloittemaa ja vilunkia tekemää. Ei oo lainoja eikä takkuita maksettavana.

      Se houltinki yrittää sanneerausta. Soa nähe mite onnistuu ku ne vilunkit o sielä paenolastina. Häppeisivät!

    • Anonyymi

      Kinnulassa tosiaan 5 euroa/metri ja omin avuin.
      Kuuskaista ja Valokuituverkot 15-20 euroa/metri ja muitten varoin. Oli tarkoitus kerätä rahat pois. Nyt saneeraus tai konkurssi. Valtioko syyllinen?

    • Anonyymi

      Joo ja koko ajan puhutaan veronmaksajien, kuntalaisten rahoista. Siis niistä rahoista, joilla muutamat liittyjät on mukaan saatu. On melkoista ...setusta!

      • Anonyymi

        Taisivat vetää kuitua tuonne Kangasahon ja aution suuntaan ihan ensimmäisenä. Joku oli tietävinään, että siellä asusteleisi kepulaisia. Tuli siinä kuidulle hintaa jota kuntalaiset makselee.


    • Anonyymi

      Valokuituyhtiöllä vaikeuksia , kuka maksaa?
      On alkuperäinen kysymys.
      Siis me kaikki, joille ei mitään hyötyä muutamasta liittymästä!
      On siinä selitettävää 10 kunnan valtuutetuilla.
      Ei kai vaan parin sukupolven ajan?

      • Anonyymi

        Ei hättää mittään, pistetään Valtion laskuun valtion maksuun, sano ukko Multialta


    • Anonyymi

      Mutta täältähän on poistettu 65 kappaletta muka sääntöjen vastaista mielipidekirjoitusta. Viimeiksi eilen.

      Sananvapautta Suomessa.

    • Anonyymi

      Janne Paunonen kertoi, että KSVV:llä menee nyt hyvin ja se on kannattava. Omistajakunnat saavat yhteensä vuosittain osuutenaan voitosta 210 000 euroa.

      Tuon 30 000 000 euron takaisin saaminen tuolla rahalla kestää vähintään 156 vuotta.
      Valokuituseikkailun kuntien kaikkiaan häviämän rahan 55 000 000 euroa kestää tuolla osuudella 256 vuotta, eli 10 sukupolvea.

      Melkoinen "ilosanoma" omistajakunnille.

      • Anonyymi

        Meille on paljon iloa tästä!


    • Anonyymi

      akayllä ,KUN saisi vastauksen MIKSI? poistetaan sellasia kannanottoja,jotka ovat totta ja tapahtuneet, eikä niis panetella,eikä haukuta ketään, kerrotaan vaan kokemuksista ym,miten toimii v-yht. jne. Turha tällasia palstoja pitää ,jos ei saa tuoda normaaleja asioita esille, . Ihmeellistä sananvapautta. ???Kuka on ylläpitäjä.

    • Anonyymi

      Tarina jatkuu: Keskisuomalaisessa tänään 14.5.2020 mielipide!

      Maksavatko kuntalaiset kiltisti ison puhalluksen?
      Keski-Suomeen synnytetään 55 miljoonan euron ”sijoituksella” kannattamaton laajakaistayhtiö niin, että 99 prosenttia kuntien asukkaista (25 500) maksaa 10 prosentin asukkaiden (2 655) laajakaistakustannukset vuosikymmenien ajan.
      ”Puhalluksen” silmässä on laajakaistakonserni Keski-Suomen Verkkoholding Oy (KSVH) ja Keski-Suomen Valokuituverkot Oy (KSVV). Edellistä haetaan yrityssaneeraukseen jättimäisine velkoineen. Jälkimmäisen kuvitellaan pystyvän toimimaan kannattavasti, tai vaikkapa myytämän jollekin rohkealle yrittäjälle.
      Miksi kuntalaiset hyväksyvät vastuuttoman toiminnan ja verovarojen epäoikeudenmukaisen käytön? Hyväksyvätkö viranomaiset suunnitelmallisen kuntien lypsämisen?
      KSVV sijoitti vuonna 2016 KSVH:lta saamansa velkarahat 25 904 000 euroa KSVV:n omaksi sijoitetuksi pääomaksi (SVOP), vaikka KSVV oli jo käyttänyt lainat verkkoinvestointeihin. Velka muutettiin kirjanpitomerkinnällä omaksi rahaksi. Näin sijoitetusta pääomasta ei ollut takaisinmaksuvelvoitetta KSVH:lle. Ilman tulorahoitusta olevalle KSVH:lle jäi kuitenkin koron- ja lainanlyhennysmaksuvelvollisuus Kuntarahoitus Oyj:lle.
      KSVH on jättänyt maksamatta vuodesta 2018 lähtien Kuntarahoitus Oyj:n noin 30 miljoonan euron lainan lyhennysmaksut, korot ja viivästyskorot, joiden maksajiksi joutuivat takaajakunnat.
      KSVV on alaskirjannut ja poistanut omaisuutensa vuoden 2018 kirjanpidossa 24 755 023 euron tappioksi, eli lähes koko varallisuuden jonka se sai vuosina 2014–2017 ”ilmaiseksi”. Yhtiön tasearvo romahti 29 684 056 eurosta 5 494 966 euroon. ”Tervehdytetyn” KSVV:n ei tarvinnut enää tehdä vuosipoistoja.
      KSVH on haettu yrityssaneeraukseen. Velat jäävät kunnille. KSVV:n ei tarvitse tuskailla lainanlyhennysten, korkojen eikä poistojen kanssa.
      Vuonna 2017 nämä veivät yhtiön 1 347 999 euron liikevaihdolla 934 887 euroa tappiolle.
      Vuoden 2019 KSVH:n tilinpäätös KSVV:n sijasta olisikin noin 0 euron liikevaihdolla tappiolla -874 994 euroa, oma pääoma -24 592 380 euroa ja tasearvo 4 850 115 euroa.
      Näiden ”tervehdyttämistoimenpiteiden” jälkeen KSVV tuottaisi 1 000 000 euron liikevaihdolla 215 000 eroa tulosta. Poistoja ja velanhoitokustannuksia ei olisi rasittamassa tulosta, kun ne siirrettiin kuntien maksettavaksi.
      Kunnat ovat hävinneet valokuituoperaatiossa noin 55 000 000 euroa ja saaneet omaisuusarvoltaan yhteensä 4 872 458 euron omaisuuden.
      KSVV:n tilinpäätös 2019 kertoo, että suunnitelma on toteutettu määrätietoisesti vuosina 2016–2019. Velat ja tappiot jäävät yrityssaneerauksessa osakaskuntien maksettavaksi. Tilintarkastajan kertomukset ovat karua luettavaa.
      Kalevi Kuorelahti
      Jyväskylä

    • Anonyymi

      ...ja tarina vaan jatkuu: Keskisuomalaisessa oli 14.5.2020 kaksi mielipidekirjoitusta!

      Oli oikein perusteltuja ja tosiasioihin nojautuvia!

      Kuntapoliitikot tumpeloivat, kuntalaiset maksavat
      Keski-Suomen Verkkoholding Oy (KSVH) on saanut Pohjanmaan käräjäoikeudelta luvan saneerausmenettelyn aloittamiselle (KSML 12.5.). Omistajakunnat (Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Luhanka, Multia, Petäjävesi, Pihtipudas ja Toivakka) ovat antaneet 30 miljoonan euron takaukset yhtiölle.
      Kunnilla kysymyksessä ovat 55–60 miljoonan euron kokonaistappiot.
      KSVH on ottanut saneerausmenettelyä varten kirjanpidollisesti kontolleen liiketoiminnan tappiot ja pyrkii näin näyttämään tytäryhtiönsä Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n (KSVV) toiminnan kannattavaksi. KSVV:n tulevaisuus ei ruusuiselta näytä, sillä se tuskin selviää edes toiminnan ylläpitokustannuksista vähäisten liittyjien tulorahoituksella. Löytyykö KSVV:lle ostajaa näillä lähtökohdilla?
      Yhtiöiden viimeisten vuosien tilintarkastaja ei ole löytänyt tarkastuksissaan kaikkea tarpeellista evidenssiä eli näyttöä ja kyennyt tekemään johtopäätöksiä siitä, sisältävätkö yhtiön toimintakertomukset olennaisia virheitä.
      Saneerauksessa velkoja leikataan usein siten, että velallinen selviää jäljelle jäävästä osasta. On mielenkiintoista tietää, mitä velkoja mahdollisessa hyväksytyssä yrityssaneerauksessa leikataan.
      Tälläkin menettelyllä kymmenen osakaskunnan veronmaksajat rahoittavat tämän kuntapoliitikkojen osaamattomuuden.
      Kysymys ei ehkä ole vain epäonnistuneesta liiketoiminnasta. Matkan varrellahan on tullut lukuisia hallinto-oikeuksien ja viestintäviraston päätöksiä, joissa todettiin lainvastainen toiminta. Toimintaa kuitenkin jatkettiin jääräpäisesti ja saatettiin osakaskuntien talous ja veromaksajat entistä tukalampaan tilanteeseen.
      Hannu Luotola
      Saarijärvi

    • Anonyymi

      Olis jo aika moisen tarinan päättyä ja satusetä/toimitusjohtajan jutut loppua! Ei taida tarinalla olla onnellista loppua. Ei saanut ....pu puolta valtakuntaa ja kirstullista rahaa.

      • Anonyymi

        KSML uutisen 7.3.2020 mukaan
        ”Verkkoholding Oy (KSVH) on emoyhtiö, jonka tytäryhtiö on Keski-Suomen Valokuituverkot Oy (KSVV). Se pyörittää tällä hetkellä noin 1,0 miljoonan euron liikevaihtoa ja sen tilanne on hyvä.
        -käyttökate on hyvä, viivan alle jää positiivinen tulos ja kassaan kertyy rahaa. Emoyhtiölle tuloutetaan noin 215 000 euroa vuodessa”, sanoo toimitusjohtaja Janne Paunonen.

        KSVH haetaan yritys saneeraukseen

        KSVH omistama tytäryhtiö on jo pitemmän aikaa ”tervehdyttänyt” tytäryhtiönsä taloutta seuraavasti.

        1. On jättänyt maksamatta 2019 aikana pankin lähettämät 30 Miljoonan euron lainan lyhennys maksut, korot ja viivästyskorot. Sitten pankki on lähettänyt laskut takaajille, omistajakunnille, jotka ovat maksaneet ne.

        2. KSVH:n hallitus päätti muuttaa eli SVOP:ta kuntarahoitukselta lainaamansa velkarahat 25 904 000 euroa ”kaukokatseisesti” KSVV:n omaksi sijoitetuksi pääomaksi 2016. Eli velka muutettiin kynällä KSVV:n omaksi sijoitetuksi rahaksi. KSVV:lla ei ole tuohon rahaan enää takaisinmaksuvelvoitetta KSVH:lle

        3. KSVV on alaskirjannut ja poistanut omaisuutensa 2018 kerralla peräti 24 755 023 euroa tappioksi, eli lähes koko omaisuuden jonka se sai ilmaiseksi. Yhtiön tasearvo romahti toimenpiteessä 29 684 056 eurosta vaivaiseen 5 494 966 euroon. Tämä mahdollisesti sen vuoksi, että ”tervehdytetyssä” uuden uljaan KSVV:n ei tarvitse enää tuskailla vuosipoistojen tekemisen kanssa kuten 851 8556 euroa vuonna 2017, joka painoi tuloksen raskaasti tappiolliseksi. Tuokin alaskirjaus tappio siirtyy lopulta kuntien tilinpäätöksiin ja myös alaskirjaus tappioksi.

        4. Nyt KSVH haetaan yrityssaneeraukseen. Ainut toimenpide saneerauksessa voisi olla vain siirtää yhtiön 35 vuoden velat 28 292 613 euroa pankilta omistajakuntien maksettavaksi kertarysäyksellä.
        Sitten ei KSVV:n enää tarvitse tuskailla lainanlyhennysten ja korkojen maksujen kanssa kuten vuonna 2017 yhteensä 161 226 euroa, jotka veivät poistojen kanssa yhtiön 2017 liikevaihdolla 1 347 999 euroa 934 887 euroa tappiolle.

        5. Nyt 2019 KSVH:n tilinpäätös KSVV:n sijasta olisikin noin 0 euron liikevaihdolla tappiolla -874 994 euroa, oma pääoma -24 592 380 euroa ja tasearvo 4 850 115 euroa.

        6. Ja kuinka ollakaan näiden ”tervehdyttämistoimenpiteiden” jälkeen KSVV yhtiö tuottaa noin 1 000 000 euron liikevaihdolla noin 215 000 eroa tulosta. Poistoja ja velanhoitokustannuksia ei ole enää rasittamassa tulosta, kun ne siirrettiin omistajakuntien maksettavaksi.

        Kunnat sen sijaan ovat maksaneet ja hävinneet koko valokuitu operaatiossa noin 55 000 000 euroa ja saaneet omaisuusarvoltaan yhteensä vaivaisen 4 872 458 euron omaisuuden. On todella raju kuntien kassojen kevennys.

        Yhtiöiden 2018 tilinpäätöksien versio 4. päivältä 17.2.2020 mukaisilla luvuilla:

        Tuolla 215 000 euron tuloksella kuntien maksamien velkojen 28 292 613 euron takaisinhankinta kestäisi 132 vuotta, eli noin 5 sukupolvea.

        Ja tuolla 215 000 euron tuloksella kuntien kokonaistappion 55 000 000 euron takaisinhankinta kestäisi 256 vuotta, eli 10 sukupolvea.

        Tuollaisiin businesstuloksiin ei maailmassa pysty kuin Keskisuomalaiset kunnanjohtajat ja heidän business siipiveikkonsa. Tämä tiedetään jo Naurusaarillakin asti


    • Anonyymi

      Onko laajakaistayhtiö hakenut hallitukselta koronatukea kun pisnekset on menny pieleen?

      • Anonyymi

        Nimemmommaan nyt tarvitaan tukia, paljo.. on korona.!


    • Anonyymi

      No nyt se tutkinta sitten alkoi. Sisä-Suomen erikoissyyttäjä määräsi tutkinnan aloitettavaksi ja KRP alkoi tutkia. Koskee ainakin 10 valokuitukunnan kunnanjohtajia.

      Aikakin Konnavedeltä polliisit ovat kyselleet rahoituspääöksiä ja hakeneet kunnanhallituksen ja valtuuston pöytökirjoja.

      Kunnanjohtajalla tuntuu olevan muita kiireitä ja otti ja erosi kesken kaiken.

    • Anonyymi

      Esitutkintakynnys ylittyi. Syytteet ovat sitten eri asia, jos ovat tullakseen.

    • Anonyymi

      Ostekaa,ostekaa kuitua halvalla nyt. VILENIN SULO osti aina,kun halvalla sai, no.

    • Anonyymi

      Ihmeellistä miten tämä palaa uudestaan keskusteluihin

      • Anonyymi

        Kyllähän Karstulan kunnan yksi kaikkien aikojen suurimmista investoinneista on tärkeä asia ja siitä riittää maksamista parikymmentä vuotta ja ainakin yhtä kauan keskustelua.


    • Anonyymi

      Mitä ihmeellistä tässä tapauksessa on?

      Kun kunnat ei noudata lakia kestää vuosia setviä asiat mallilleen.

      Tämäkin taitaa olla vasta alussa. Meinaan oikeuden toteutumista, jos se edes toteutuu.

      Kuntalaiset kaikissa tapauksissa kärsivät valtuutettujen törmäilyistä.

      • Anonyymi

        Asia on juurikin näin!


    • Anonyymi

      Karstulas tuntuu tuo valokuitu olevan ongelma, tää VIEL Kyyjärvellä se ei ole ,olemma tyytyväisiä käyttäjiä, no joku alus maksoi liikaa, mut aina ei pitäis kiirehtiä eka uuteen asiaan. Elämästä pitää monesti maksaa,et toimii.

      • Anonyymi

        Oikein tiivistetysti sanottua !
        Yhdessä kaikki maksamme lystiä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Oikein tiivistetysti sanottua !
        Yhdessä kaikki maksamme lystiä

        Niimpä niin muutaman liittymän takia kaikki maksavat! Ei taija olla oikein!


    • Anonyymi

      Päättäjien päitä pölkylle!

      • Anonyymi

        Pitäisikö täysimääreisesti korvata virheelliset päätökset?


    • Anonyymi

      Yleensä on niin,et mitä enemmän " lystiä" haluaa niin enemmän maksaa aina,niin se on kaikenlaisissa " harrastusvermeiski. Enste pärjää heikommilla, mut nälkä kasvaa tarvittaessa. Ja maksut. Ainoastaan pihasta kun lähtee lenkille, niin aamupuurolla pääsee hyvin halvasti liikkeelle ?

    • Anonyymi

      Kunnatki saa tehdä hölmöjä päätöksiä jos laillisesti tekevät. Eri juttu jos vastoin lakeja. Sitten vaan tutkintaan ja maksamaan.

    • Anonyymi

      Karstula ei pääse ongelmaansa karkuun muuten kuin maksamalla. Tietysti on mahdollista haastaa Pekkarinen oikeuteen ja vaatia rahoja häneltä, mutta tuskin rahoja saa sitäkään kautta.

      • Anonyymi

        No, eihän tuo tee kuin pari tonnia / kärsä.


    • Anonyymi

      Ketjusta on poistettu 68 sääntöjenvastaista viestiä.

      Miten on mahdollista että tältä palstalta poistetaan systemaattisesti tiedot mm oikeusistuimien julistamista päätöksistä.

      Tämä on pahempaa sensurointia kuin Valko-venäjällä ja Venäjällä.

      Onko kyseessä ylifanaattinen KEPULAINEN SHERIFFI

      • Anonyymi

        Koko juttuhan on tutkinnassa ja nyt on jo varmaa, että ainakin joitain syytteitä on tulossa.


    • Anonyymi

      Ei kerta kaikkiaan lopettakaa jo jauhaminen!

    • Anonyymi

      Nyt 69 poistettu.

      Keskustelu on enimmäkseen ihan asiallista. On syytä jatkaa, kunnes viranomaiset päättävät asian.

      • Anonyymi

        Viran omaisetko päättää keskustelusta vai keskustelun?


    • Anonyymi

      Nyt onkin mielenkiintoinen tilanne siinä mielessä, että miten ne laajakaistavelat jaetaan / maksetaan kuntaliitostilanteessa.
      Toki kaikki Kusniemen kunnat ovat samassa laajakaistalirissä, mutta asukaslukua kohti eri asemassa.
      Sitten on vielä kehitysyhtiön velat, joista ei ole tietoa ( liikesalaisuus).
      Kyyjärvisillähän on eniten velkaa päätä kohti.

    Ketjusta on poistettu 70 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies kateissa Lapualla

      Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla
      Lapua
      114
      5925
    2. Poliisi tutkii murhaa Paltamossa

      Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta
      Paltamo
      32
      4037
    3. Olenko joka hetki

      Ajatuksissasi?
      Ikävä
      82
      3342
    4. Jos me voitais puhua

      Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä
      Ihastuminen
      18
      2976
    5. Jenna meni seksilakkoon

      "Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t
      Maailman menoa
      252
      2034
    6. Joo nyt mä sen tajuan

      Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?
      Ikävä
      88
      1994
    7. Mikä sinua ja

      kaivattuasi yhdistää ?
      Ikävä
      143
      1775
    8. Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."

      Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui
      Maailman menoa
      42
      1763
    9. Olipa ihana rakas

      ❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau
      Ikävä
      8
      1686
    10. Vain yksi elämä

      Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu
      Ikävä
      88
      1559
    Aihe