Kunttahaudat hautausmaalla

Törkyhaudat

Kyllä on kamalaa, ettei seurakunta lopettanut kunttahautojen tekemistä. Niitä ei saa millään pidettyä siisteinä. Siellä pitäisi kontallaan mennä haudalla ja yksitellen nokkia kaikkea törkyä pois, mitä kuntan seassa on: käpyjä, havunneulasia, puiden lehtiä, kaikemaailman risun kappaleita ja roskaa. Hiekkahaudan saa helposti harvavoiden todella siistiksi ja puhtaaksi. Ja hiekkahaudalla kukat näyttävät kauniilta. Kunttahauta on kuin mikäkin törkyläjä, jossa kukatkaan eivät näytä miltään, kun ruma kuntta rösöttää haudan päällä.
Ei voi mitenkään käsittää, että seurakunta haluaa pilata haudan kuntalla. Kun hautojen haltijat maksavat hautapaikoistaan, niin pitäisi olla myös oikeus valita, että haluaako kuntan haudan päälle vai ei. Millä oikeudella seurakunta laittaa kuntan, jos haudan haltija ei sitä halua?
Jokainen, joka rehellisesti sanoo, varmasti toteaa, että kuntta on ihan hirveä! Sen rumempaa haudan pällystää ei ole olemassa. On ihan sama kasvaako siinä puolukkaa vai mustikkaa, on ihan sama minkä pituisia varvut ovat, ne eivät merkitse mitään siinä asiassa, että kuntta on kamala.
Seurakunta on perustellut kuntan laittamista mm. sillä, että hautakivi pysyy puhtaana, kun siihen ei räpise hiekkapölyä, niin ei ole iso työ pitää kivi puhtaana. Ja että muutaman neliömetrin kuntan kyllä jokainen jaksaa siivota.
Voi hyvänen aika, ei voi mitenkään verrata sitä, että kun hautakiven päälle kaataa kannusta vettä, niin se on puhdan hiekkapölystä. Mutta alapa siivomanaan kunttaa, siinä menee ikä ja terveys. Sitä kun ei voi haravoida, se pitäisi ihan oikeasti kontallaan nyysätä ja kerätä joka roska yksitellen pois. Ja kun roskia on siinä töryn seassa tsiljoonia, se ei kenelläkän tule puhdistettua. Kyllä moni itkee hautasumaalla sitä, että kun ei voi pitää läheisensä hautaa kauniina. Ja itkevät sitä, että seurakunta on pilannut läheisensä haudan. Itkevät sitä, että kun kukat ei näytä miltään kuntan seassa. Ja sitä, että kun kunttaa ei voi pitää puhtaana.
Kuvitelkaapa iäkkäämpiä ihmisiäkin siellä haudoilla konttaamassa! Kun sitä ei edes nuoremmatkaan pysty siivoamaan.
Eräs muualla seurakunnan palveluksessa työskentelevät totesi Pudasjärven kunttahaudat nähtyään: Takuulla Suomen rumin hautojen peite, suorastaan karmea törkyläjä.

Ei voi käsittää, että seurakunta hylkäsi jopa kansalaisvetoomuksen kunttahautojen lopettamisesta. Ja päättäjät yksimielisesti olivat kunttahautojen jatkon kannalla. Tämä on hyvä muistaa tulevien seurakuntavaalien alla. Itse en tule äänestämään yhtäkään näistä nyt istuvista ehdokkaista sen vuoksi, etteivät halunneet olla kunttahautoja vastaan.
Tuokaapa uudet ehdokkaat äänenne esille, että kuka on kunttahautojen poistamisen kannalla. Se on tärkeä tieto äänestäjile.

24

1432

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hukanen

      Miksipä kuntasta pitää nokkia luonnon "roskia", marjoja, käpyjä neulasia ja muuta yksitellen pois. Jos luonnon pohja laitetaan, siinähän saa olla myös sitä, mitä siihen kuuluu. Milläänhän ei voi tulla kyseeseen sellainen, et olis sekasi kunttapäällisiä ja hiekkapäällisiä hautoja, sehän oliski niin törkeän näköistä. Jompi kumpi siis aina alueittain. Haudan paikkaakinhan pääsee hieman vaikuttamaan , luulisin, ennen hautaamista, jälkeenpäin paljon hankalampaa. Kunttahaudathan kukkakaukalolla ovat aivan kauniit tullaisella mäntykankaalla,

      • Rumajakamala

        Vai on kunttahauta jonkun mielestä kaunis. Kyllä ne ovat kaikkea muuta kuin kauniita. Ymmärrän oikein hyvin aloittajan kannan asiaan. Itsellänikin niitä törkyhautoja kun on. Sitä ne juuri ovat, rumia ja törkyisiä.
        Jaa että miksikö pitäisi nokkia roskat, no juuri siksi, että ei olisi niinkuin joku roskaläjä. Kaikkea luonnon roskaa täynnä.
        Seurakunta pilaa minunkin mielestäni haudat, kun laittavat kunttaa. Se on erittäin ruma ja kamala hautakummun päällinen.
        Hiekkapinta kaikkiin hautoihin, niin olisi siisti ja helppo hoitaa.
        Kun käy muualla hautausmailla, niin ne ovat kauniita, täällä on kunttapuoli tosi ruma.


      • Calmcacalton

        Moneenko hautaan olet haudattuna? Löytyykö nettikin jostain kunttahaudastasi?


    • natmiinatmii

      Hadoillahan kuuluukin itkeä, oli kunttaa tai ei. Pois turha valitus ja vikinä sanotaan Sanassakin (Hesekiel Kempoi 24: 12)

    • Samaamieltä

      Olen täysin samaa mieltä, että kunttapäällyste on hirveä!
      Ja täysin samaa mieltä, että nyt uusien ehdokkaiden mielipide esille. Minun ääneni saa sellainen ehdokas, joka uskaltaa olla kuntta päällystettä vastaan ja lupaa ajaa asiaa, että niistä luovuttaisiin.
      Eilen juuri kävin hautausmaalla ja siivosin hiekkapinta haudan ja kunttahauta jäi edelleenkin rumaan kuntoon. Ei niitä mikään saa siivottua. Surullinen olo, kun ei voi läheisten hautoja pitää nättinä

      • kuntakinteri

        Eipä täällä muut ole valittanutkaan kuin sinä. Itsesi kanssa valitat. Samallahan tietenkin kuntan voisi poistaa kaikista metsistä, onhan se niin rumaa.


      • Monta

      • Nytjännittää

        Ootko ajatellu itselle minkälaista viimeistä leposija? Pitääkö pintamateriaalin olla kanankakkaa, mustaa multaa, hietaa, hiekkaa, hiesua, soraa, asfalttia tms. Käytkö vielä Pyhän Pietarin luvalla tekemässä loppukatselmuksen vaikka vuoden päästä hautajaisista, vai asioitko lämpimämmällä osastolla hiilihankomiesten kanssa?


    • kanervainen

      Kaikki valitukset yllä tästä asiasta ovat näköjään saman henkilön kirjoittamia, yrittää tuoda erittäin tyhmää mielipidettään esille nyt ennen vaaleja.
      Sorakuopaksikohan meidän hieno hautausmaa tulisi muuttaa, metsähautausmaa on tietysti luonnonmukaisen näköinen ja sillä siisti.

    • Asiallista

      Näinhän se menee, että oli asia kuin asia, niin Pudasjärven keskustelu osiossa ei voi ihmiset keskustella asiallisesti ja fiksusti mistään aiheesta. Jotkut lyö aina vaan kaiken vitsiksi.

      Tämäkin hautausmaa aihe olisi tärkeä keskustella järkevästi, koska on paljon ihmisiä, jotka kärsivät siitä, että läheistensä haudat on päällystetty kuntalla.
      Itse kuulun myös niihin ja monet ovat siitä puhuneet. Ja tiedän muutamat, jotka ovat jo tänne kirjoittaneet

      • Poisrisutjamännynkävyt

        Pitäisikö kysyä myös sieltä kuntan alla olevilta mielipidettä? Kuntan päällä olevia mielensä pahoittajia on jo vähintään ainakin kaksi olemassa, huhujen mukaan luultavasti ehkä?


    • isnööri-immu

      Vietän aikaani ikuisuutta odotellessani täällä kuntan alla. En valita, mitäpä väliä päällyksellä on. Ihanassa jälleennäkemisen toivossa. Kuolinilmoituksessanikin luki, että meille kaikille niin sanomattoman rakas Insinööri."

    • Haudallakävijä

      Kävin aamusella poisnukkuneiden omaisteni hautoja laittamassa syyskuntoon. Hiekkakummut siistin haravalla ja kunttahauta jäi roskineen. Viereisellä kunttahaudalla oli rouva miehensä kanssa laittamassa syyskukkia ja puhuivat kuinka he kärsivät siitä, etteivät pysty lapsensa hautaa pitämään sievänä. Rouva kertoi, että täällä on nyt keskustelua kunttapeitteestä.
      Hiekkapäällyste on minunkin mielestä parempi kuin kuntta

      • Missäkunnioitus

        Minä kävin myös juuri ihailemassa kauniita ja luonnonmukaisia kunttahautoja. Joku rouva kertoi hautausmaalla yksittäisten ihmisten masinoimasta valituskampanjasta kunttahautoja kohtaan. Rouvan mielestä pitäisi ihmisillä olla elämässään muutakin sisältöä kuin pahoittaa mielensä kuntasta. Lieneeköhän se valittajien elämä muutenkin ankeaa?


      • Kunnioitamuita
        Missäkunnioitus kirjoitti:

        Minä kävin myös juuri ihailemassa kauniita ja luonnonmukaisia kunttahautoja. Joku rouva kertoi hautausmaalla yksittäisten ihmisten masinoimasta valituskampanjasta kunttahautoja kohtaan. Rouvan mielestä pitäisi ihmisillä olla elämässään muutakin sisältöä kuin pahoittaa mielensä kuntasta. Lieneeköhän se valittajien elämä muutenkin ankeaa?

        Miksi et kunnioita muiden mielipiteitä? Näköjään jokaisen muun kirjoitukseen trollaat heti negatiivisen, ilkeämielisen, halveksivan ja ivallisen kirjoituksen. Kehtaat jopa matkia jonkun kirjoitusta, uskomatonta ilkeämielisyyttä


      • Oivallinenkuntta

        Montako ilkeämielistä vastausta olet jo saanut tässä ketjussa? Kannattaako joka toista viestiä kirjoittaa jos ei sitten kestä vastineita.


      • Miesmiehelle

        Joku pölijä kuvittellee, että täällä ei oo ku hän ja joku toinen. Heitä jo loukuttamasta, jos ei oo muuta asijaa ja anna porukan kirjotella. Höpöhommaa tuommone loukutus. Kestä ku mies, jos ei porukat tykkää sinun mehtäpeitosta.


      • Kummatyyppi
        Oivallinenkuntta kirjoitti:

        Montako ilkeämielistä vastausta olet jo saanut tässä ketjussa? Kannattaako joka toista viestiä kirjoittaa jos ei sitten kestä vastineita.

        Tämä sama ilkkuja taitaa kirjotella joka keskustelu osiossa. Hänelle on tärkeä vaan aina lyödä jokaista kirjottajaa ja tehdä vitsi kaikesta. Ja kuvittelee aina omassa päässään, että yks ja sama kirjottaa


    • monityrmistynytmyös

      Minulla on omaisia molemmanlaisissa haudoisssa, lisäksi nurmen alla sankarihaudassa. Nämä ovat kaikki erilaisia, vaan ei ole ikinä käynyt mielessä, et tästä tarvitsisi valittaa. Nämä erilaiset alueet ovat niin sopuisasti suunniteltu omiksi alueikseen, mutta kuitenkin hyvin yhdistyen toisiinsa, etteipä tällainen olisi käynyt koskaan mielessä, et tästäkin valittamaan. Paljon näyttävämpi ja pehmeä luonnonmukainen, kuin jos olisi kokonaan nurmella tai hiekalla tai vaikka yksin kuntalla.

    • Erämiesoon

      Ei kait sitä älyä erkkikkää miksi pittää sitä kauhiaa varvikkoa laittaa. Vaikka oon eräjorma muute, nii ei kait sitä erämaata tarvis hauvoilla olla. Minun mielestä

      • Rahakirstuunkilahtaa

        Moni hauva tarvitsee erämaata, varsinkin metsästyshauvat. Haudan pinnoite ei ole kenellekään järkevälle ihmiselle ongelma. Vainajan kunnioittaminen ei ole varvikosta kiinni, ulkokultaisuus kertoo enemmänkin henkisestä tyhjiöstä.


    • Muistolehto

      Meillä on sekä hiekka, kuntta että sammalpäällyste hautoja läheistemme haudoilla. Tiivis sammal on nätti ja hyvä, sen saa pidettyä sievänä. Otimme aikanaan yhdestä kuntasta kaikki varvut juurineen pois ja käytiin usein kastelemassa, että sammal säilyisi. Lopuksi haudan päällä oli vain tiivis, lyhyt sammal, jota voi haravallakin haravoida. Nätti vihreä sammal. Paksu/löysä sammal ei onnistu haravoida, kuoriutuu haravan mukana pois. Hiekka on kaunis puhtaana ja helppo siivota. Joillakin haudoilla olemme nähneet myös jäkälä peitettä, kaunis on sekin, vaikka siitäkään ei haravalla saa roskia pois. Monilla haudoilla on kuntta kuollut kuivuudesta, on ruskeana. Monenlaista peitettä siellä on. Ymmärrän kyllä, että kuntta on vaikea päällys ja vaikeaa pitää siistinä. Paljon siitä on keskusteltu ihmisten kanssa, kun käymme usein talkoosiivouksissa hautausmaalla. Moni siitä kunttapeitteestä kärsii ja sitäkin mielipidettä täytyy kunnioittaa sovussa. Pitäisi löytyä kultainen keskitie ja löytää ratkaisu asioihin. Pitää pystyä keskustelemaan asiallisesti.
      Monille ihmisille on tärkeää, että voivat pitää haudan kauniina, käyvät haudoilla usein. Kunnioittavat poislähteneitä sillätavoin, ajatuksin, sydämellä ja teoin. Jokaiselle on oman rakkaan, läheisen hauta tärkeä. Ja jokainen haluaa hoitaa sitä omalla tavallaan. Sydämellään.

      • Monipuolistatoimintaa

        Onko Pudasjärvellä erikseen hiekkapäällysteisiä, kunttapäällysteisiä ja sammalpäällysteisiä hautoja seurakunnan toimesta?


    • 3876

      On niitä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2834
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      527
      2676
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1855
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1807
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1738
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1679
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1302
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      88
      1126
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      59
      1115
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1092
    Aihe