Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

AmigaOS 3.1.4 käyttöjärjestelmäpäivitys julkaistu

Hieno homma että vihdoin saatiin kunnollista päivitystä käyttöjärjestelmään; vähän myöhässä tosin, tätä päivitystä ollaan odotettu varmaan lähes 25 vuotta.

Vaatii edelleenkin vain 68000-prosessorin, mutta 2 MB muistia ilman ROM-piirien päivitystä. Hyvä uutinen on että tämän uuden käyttöjärjestelmän saa myös toimimaan suoraan Vampire FPGA:ssa. Fyysisiä ROM-piirejä ei ole vielä saatavilla. Hinta päivitykselle on noin 30 €.

Parannuksia käyttöjärjestelmään on paljon, mm. tuki >4 GB kovalevyille, parempi shelli (putki), uusi diskdoctor-ohjelma, pidemmät tiedostonnimet, soft- ja hardlinkit tiedostoissa. Printteri-ajurien perusteellinen päivitys. Yhteensä yli 20 kickstart ROM-moduulia päivitetty, jne. Kaiken kaikkiaan parempi päivitys kuin lähinnä kosmeettiset ja raskaat 3.5/3.9-päivitykset, joita kukaan ei halua enää tämän päivityksen jälkeen.

Jatkokehitys riippuu tämän päivityksen menestyksestä.

http://hyperion-entertainment.biz/index.php/where-to-buy/direct-downloads/188-amigaos-314

6

192

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ksddfsdjkfksdlkdl

      Päivitys ei taida olla ihan yksinkertainen toteuttaa tavalliseen WB 1.3 Amiga 500:n jossa on vain puolen megan lisämuisti eli kaikkiaan 1Mb RAM muistia :P
      Sitäpaitsi haluan pitää sen orkkiskunnossa.
      Ehkäpä tämä päivitys on tarkoitettu pikemminkin uudemmille 1200 ja 600 Amigoille joissa uudekseltaankin taisi olla WB 2.0 tai 3.0. ja AGA piirisarja.

      • Käyttöjärjestelmäversiot on tehty lähinnä piiristön mukaan:
        OCS (A1000/A500/A2000), AmigaOS V1.x
        ECS (A600/A500 /A3000), AmigaOS V2.x
        AGA (A1200/A4000/CD32), AmigaOS V3.x

        Esim. AmigaOS V3:ssa on ominaisuuksia, joita ei voi käyttää A500:ssa, kun ei ole AGA-piiristöä (mm. spritet, paremmat näyttötilat, jne.). Tiedä sitten toimiiko tuo V3.x hyvin A500:ssa lainkaan, en ole kokeillut. Tarvittavan muistimäärän pitäisi pienentyä, kun saa poltettua uudet ROM-piirit, ettei koko käyttöjärjestelmää tarvitse ladata RAM-muistiin. V3.1 ei kyllä vaatinut 2 MB toimiakseen, vaikka A1200 tuli kyllä 2 MB muistilla varustettuna vakiona.


    • Amigisti-nisti

      Paras päivitys ilmeisesti myös PC tietokoneille.
      On se hienoa että PC roskallakin voi jotain kivaa tehdä.

      Tuolla esimerkki miten PC:stä saa nätin ja lisäksi miltei siedettävän käyttää. https://youtu.be/u-ecip61SQg

      Only Amiga makes it possible!;-)

    • Amigisti-nisti

      Erikoinen ~viikko.
      Uusi kotelo vanhoille 68k Amigoille ja uusi käyttöjärjestelmä myös.

      Vanhojen nörttien juhla tuhlaviikot.

    • kldsfjlkdfdklfjsdk

      Jollain lailla creepyä myös, käyttöjärjestelmä joka on uinunut 25 vuotta, onkin yhtä-äkkiä herännyt eloon tämänpäiväisellä päivityksellä O_O
      Siinä on museoväellekin miettimistä, millainen Amiga onkaan nyt museokelpoinen kone, eihän nyt voi olla että museokoneen käyttöjärjestelmän viimeisin päivitys on nykyhetkestä :P

    • Tässä on vielä esitys siitä miten A1200:lle päivitetään 3.1.4 softapäivityksenä:
      https://m.youtube.com/watch?v=H6PZm80rgTE

      Hyvin näyttäisi toimivan, ja jos korpuilta asentaa, niin tekee yhteensä 7 korppua (880 kB). Nyt saa uudella 3.1.4:lla toimimaan myös isommat compact flash cardit (esim. 16 GB), ja itse tiedostojärjestelmä tukee nyt max 2 TB:n kokoisia massamuisteja.

      3.1.4-käyttöjärjestelmän saa myös ROM-piireille (2x 256 kB) myöhemmin, ja ne ROM-muistipiirit voi vaihtaa itse helposti, ne eivät ole juotettu kiinni emolevyyn, ainakaan A1200:ssa. ROM-piirejä ei kuitenkaan välttämättä tarvita, mutta käynnistys on ROM-piireillä hieman nopeampaa ja vie vähemmän RAM-muistia. Uudemmat Amigat tukevat myös 1 MB ROM-muistia, mutta tämä 3.1.4 käy vielä 512 kB muistiin, mutta tiukkaa kuulemma teki, pieni osa järjestelmästä joudutaan pitämään RAM-muistissa, ja lataamaan levyltä käynnistyksen yhteydessä (mikä mahtui vielä 3.1:ssä ROM-muistille).

      Koska Amiga oli aikoinaan todella moderni tietokone, niin minkään PC BIOS-tyyppisen romuraudan kanssa ei olla tekemisissä. Amigan käyttöjärjestelmä voidaan ladata kokonaan tai osittain RAM-muistiin, ja se on suunniteltu siten että vähemmän tärkeät osat pysyvät RAM-muistissa, ja ladataan tarvittaessa levyltä esim. käynnistyksen yhteydessä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      71
      2338
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2113
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1738
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1547
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1536
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1475
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1439
    8. 52
      1298
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      75
      1258
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      30
      1209
    Aihe