AmigaOS 3.1.4 käyttöjärjestelmäpäivitys julkaistu

Hieno homma että vihdoin saatiin kunnollista päivitystä käyttöjärjestelmään; vähän myöhässä tosin, tätä päivitystä ollaan odotettu varmaan lähes 25 vuotta.

Vaatii edelleenkin vain 68000-prosessorin, mutta 2 MB muistia ilman ROM-piirien päivitystä. Hyvä uutinen on että tämän uuden käyttöjärjestelmän saa myös toimimaan suoraan Vampire FPGA:ssa. Fyysisiä ROM-piirejä ei ole vielä saatavilla. Hinta päivitykselle on noin 30 €.

Parannuksia käyttöjärjestelmään on paljon, mm. tuki >4 GB kovalevyille, parempi shelli (putki), uusi diskdoctor-ohjelma, pidemmät tiedostonnimet, soft- ja hardlinkit tiedostoissa. Printteri-ajurien perusteellinen päivitys. Yhteensä yli 20 kickstart ROM-moduulia päivitetty, jne. Kaiken kaikkiaan parempi päivitys kuin lähinnä kosmeettiset ja raskaat 3.5/3.9-päivitykset, joita kukaan ei halua enää tämän päivityksen jälkeen.

Jatkokehitys riippuu tämän päivityksen menestyksestä.

http://hyperion-entertainment.biz/index.php/where-to-buy/direct-downloads/188-amigaos-314

6

138

Vastaukset

 • Päivitys ei taida olla ihan yksinkertainen toteuttaa tavalliseen WB 1.3 Amiga 500:n jossa on vain puolen megan lisämuisti eli kaikkiaan 1Mb RAM muistia :P
  Sitäpaitsi haluan pitää sen orkkiskunnossa.
  Ehkäpä tämä päivitys on tarkoitettu pikemminkin uudemmille 1200 ja 600 Amigoille joissa uudekseltaankin taisi olla WB 2.0 tai 3.0. ja AGA piirisarja.

  • Käyttöjärjestelmäversiot on tehty lähinnä piiristön mukaan:
   OCS (A1000/A500/A2000), AmigaOS V1.x
   ECS (A600/A500+/A3000), AmigaOS V2.x
   AGA (A1200/A4000/CD32), AmigaOS V3.x

   Esim. AmigaOS V3:ssa on ominaisuuksia, joita ei voi käyttää A500:ssa, kun ei ole AGA-piiristöä (mm. spritet, paremmat näyttötilat, jne.). Tiedä sitten toimiiko tuo V3.x hyvin A500:ssa lainkaan, en ole kokeillut. Tarvittavan muistimäärän pitäisi pienentyä, kun saa poltettua uudet ROM-piirit, ettei koko käyttöjärjestelmää tarvitse ladata RAM-muistiin. V3.1 ei kyllä vaatinut 2 MB toimiakseen, vaikka A1200 tuli kyllä 2 MB muistilla varustettuna vakiona.


 • Paras päivitys ilmeisesti myös PC tietokoneille.
  On se hienoa että PC roskallakin voi jotain kivaa tehdä.

  Tuolla esimerkki miten PC:stä saa nätin ja lisäksi miltei siedettävän käyttää. https://youtu.be/u-ecip61SQg

  Only Amiga makes it possible!;-)

 • Erikoinen ~viikko.
  Uusi kotelo vanhoille 68k Amigoille ja uusi käyttöjärjestelmä myös.

  Vanhojen nörttien juhla+tuhlaviikot.

 • Jollain lailla creepyä myös, käyttöjärjestelmä joka on uinunut 25 vuotta, onkin yhtä-äkkiä herännyt eloon tämänpäiväisellä päivityksellä O_O
  Siinä on museoväellekin miettimistä, millainen Amiga onkaan nyt museokelpoinen kone, eihän nyt voi olla että museokoneen käyttöjärjestelmän viimeisin päivitys on nykyhetkestä :P

 • Tässä on vielä esitys siitä miten A1200:lle päivitetään 3.1.4 softapäivityksenä:
  https://m.youtube.com/watch?v=H6PZm80rgTE

  Hyvin näyttäisi toimivan, ja jos korpuilta asentaa, niin tekee yhteensä 7 korppua (880 kB). Nyt saa uudella 3.1.4:lla toimimaan myös isommat compact flash cardit (esim. 16 GB), ja itse tiedostojärjestelmä tukee nyt max 2 TB:n kokoisia massamuisteja.

  3.1.4-käyttöjärjestelmän saa myös ROM-piireille (2x 256 kB) myöhemmin, ja ne ROM-muistipiirit voi vaihtaa itse helposti, ne eivät ole juotettu kiinni emolevyyn, ainakaan A1200:ssa. ROM-piirejä ei kuitenkaan välttämättä tarvita, mutta käynnistys on ROM-piireillä hieman nopeampaa ja vie vähemmän RAM-muistia. Uudemmat Amigat tukevat myös 1 MB ROM-muistia, mutta tämä 3.1.4 käy vielä 512 kB muistiin, mutta tiukkaa kuulemma teki, pieni osa järjestelmästä joudutaan pitämään RAM-muistissa, ja lataamaan levyltä käynnistyksen yhteydessä (mikä mahtui vielä 3.1:ssä ROM-muistille).

  Koska Amiga oli aikoinaan todella moderni tietokone, niin minkään PC BIOS-tyyppisen romuraudan kanssa ei olla tekemisissä. Amigan käyttöjärjestelmä voidaan ladata kokonaan tai osittain RAM-muistiin, ja se on suunniteltu siten että vähemmän tärkeät osat pysyvät RAM-muistissa, ja ladataan tarvittaessa levyltä esim. käynnistyksen yhteydessä.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.