Jätin keitetyn riisin ja broilerikastikkeen tunniksi pöydälle ennen jääkaappiin laittamista. Onkohan ok?
Ruoka huoneenlämmössä
6
153
Vastaukset
- lajijasuris
Tuskin tunti vielä haittaa ja pitäähän niiden jähtyä ennen jääkaappiin laittoa. Itse pidän käytännössä 3-4 tuntia eikä ole ollut ongelmia, mutta tosin en kanaruokia koska en syö niitä.
- 2343
Sain tuossa kesällä aika pahan taudin kun kävin pyörällä kaupassa vähän pidemmällä ja sitten pyöräilin helteessä kotia niiden ostosten kanssa. Mitään pilaantuneen makua en huomannut mutta oksentelu ja ripuli alkoi kohta kun olin syönyt...
- yrtuyiyuhuyjyfu
Ilmeisesti olit ostanut raakaa ruokaa etkä säilyttänyt sitä matkan aikana kylmässä. Heti kun ruokatarvikkeen lämpötila nousee kaupan säilytyslämmöstä, siinä alkaa kehittyä bakteereita. Lisäksi jos ruokaa ei sitten kuumenneta riittävästi ja riittävän pitkäksi ajaksi, bakteerit eivät kuole.
Suositellaan että mökkimatkalle olisi kylmälaukku tms. ja siellä kylmäkallet jos matka kaupasta perille kestää vähänkin pidempään. Itselläni on pyörämatkaa varten reppu jossa on kylmäeristetty osa johon laitan aremmat ruokatavarat kun pyöräilen kaupasta kotiin.
Kaupasta ostettukin ruokatarvike voi olla liian lämmin jos se on seisonut käytävällä laatikossa pitkään ennen kuin on ehditty hyllyttää (nykyisin hyvin tavallista). Sen vuoksi säilytysaika pakatulle ruualle voikin olla lyhyempi kuin mitä pakkaukseen on merkitty. Hyllyn perältä kaivettu juuri hyllytetty pakkaus voikin olla liian lämmin.
- Doc.xyz
Mielestäni tunti pari huoneenlämmössä ei haittaa kunhan astiassa on koko ajan kansi päällä. Ja kuten ylempänä sanoikin, niin valmistuskuumaa tavaraa ei pitäisi suoraan jääkaappiin laittaakaan.
Kana/broileri pitäisi sitten kaapissa saada viileimpään osaan eli alahyllylle taakse.
***
Keitetty riisi osana tuossa aiheuttaa uuden ongelman. Mielestäni riisiä olisi parasta laittaa vain juuri sen verran kuin kerralla syödään heti valmistamisen jälkeen.
Lisää....
https://www.iltalehti.fi/terveys/2015020319138696_tr.shtml
https://www.iltalehti.fi/terveys/2015020219134028_tr.shtml
"Riisin uudelleenlämmittäminen on turvallista, jos riisiä on säilytetty keittämisen jälkeen heti jääkaapissa. Keitettyä riisiä tulisi tutkijoiden mukaan säilyttää joko yli 63 asteen lämmössä tai vaihtoehtoisesti jäähdyttää nopeasti ja siirtää jääkaappiin kahden tunnin kuluessa keittämisestä. Vaarallisin lämpötila riisille on sen sijaan lämmin, 15-50 astetta."
https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/keitetyssa-riisissa-piilee-riski-syotko-tietamattasi-ripuliriisia/6365606
Tuolla suositellaan tunnin sisään jääkaappiin.
https://www.stara.fi/2018/07/10/uudelleen-lammitetty-riisi-voi-aiheuttaa-ruokamyrkytyksen-muista-nama-neuvot/ - Doc.xyz
Ole hyvä
- Eivaikutusta
Usein ei ole vaikutusta vaikka valmistettua ruokaa pitäisi useita tunteja huoneenlämmössä. Kannattaa myös jäähdyttää esim 20min.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tukalaa kuumuutta
Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh422442Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia
Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-201729423012014- 221826
- 241605
Okei, myönnetään,
Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘241445- 431338
- 1001329
En ymmärrä käytöstäsi
Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek1391285Ensi kesänä
Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta371181- 361046