Jätin keitetyn riisin ja broilerikastikkeen tunniksi pöydälle ennen jääkaappiin laittamista. Onkohan ok?
Ruoka huoneenlämmössä
6
152
Vastaukset
- lajijasuris
Tuskin tunti vielä haittaa ja pitäähän niiden jähtyä ennen jääkaappiin laittoa. Itse pidän käytännössä 3-4 tuntia eikä ole ollut ongelmia, mutta tosin en kanaruokia koska en syö niitä.
- 2343
Sain tuossa kesällä aika pahan taudin kun kävin pyörällä kaupassa vähän pidemmällä ja sitten pyöräilin helteessä kotia niiden ostosten kanssa. Mitään pilaantuneen makua en huomannut mutta oksentelu ja ripuli alkoi kohta kun olin syönyt...
- yrtuyiyuhuyjyfu
Ilmeisesti olit ostanut raakaa ruokaa etkä säilyttänyt sitä matkan aikana kylmässä. Heti kun ruokatarvikkeen lämpötila nousee kaupan säilytyslämmöstä, siinä alkaa kehittyä bakteereita. Lisäksi jos ruokaa ei sitten kuumenneta riittävästi ja riittävän pitkäksi ajaksi, bakteerit eivät kuole.
Suositellaan että mökkimatkalle olisi kylmälaukku tms. ja siellä kylmäkallet jos matka kaupasta perille kestää vähänkin pidempään. Itselläni on pyörämatkaa varten reppu jossa on kylmäeristetty osa johon laitan aremmat ruokatavarat kun pyöräilen kaupasta kotiin.
Kaupasta ostettukin ruokatarvike voi olla liian lämmin jos se on seisonut käytävällä laatikossa pitkään ennen kuin on ehditty hyllyttää (nykyisin hyvin tavallista). Sen vuoksi säilytysaika pakatulle ruualle voikin olla lyhyempi kuin mitä pakkaukseen on merkitty. Hyllyn perältä kaivettu juuri hyllytetty pakkaus voikin olla liian lämmin.
- Doc.xyz
Mielestäni tunti pari huoneenlämmössä ei haittaa kunhan astiassa on koko ajan kansi päällä. Ja kuten ylempänä sanoikin, niin valmistuskuumaa tavaraa ei pitäisi suoraan jääkaappiin laittaakaan.
Kana/broileri pitäisi sitten kaapissa saada viileimpään osaan eli alahyllylle taakse.
***
Keitetty riisi osana tuossa aiheuttaa uuden ongelman. Mielestäni riisiä olisi parasta laittaa vain juuri sen verran kuin kerralla syödään heti valmistamisen jälkeen.
Lisää....
https://www.iltalehti.fi/terveys/2015020319138696_tr.shtml
https://www.iltalehti.fi/terveys/2015020219134028_tr.shtml
"Riisin uudelleenlämmittäminen on turvallista, jos riisiä on säilytetty keittämisen jälkeen heti jääkaapissa. Keitettyä riisiä tulisi tutkijoiden mukaan säilyttää joko yli 63 asteen lämmössä tai vaihtoehtoisesti jäähdyttää nopeasti ja siirtää jääkaappiin kahden tunnin kuluessa keittämisestä. Vaarallisin lämpötila riisille on sen sijaan lämmin, 15-50 astetta."
https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/keitetyssa-riisissa-piilee-riski-syotko-tietamattasi-ripuliriisia/6365606
Tuolla suositellaan tunnin sisään jääkaappiin.
https://www.stara.fi/2018/07/10/uudelleen-lammitetty-riisi-voi-aiheuttaa-ruokamyrkytyksen-muista-nama-neuvot/ - Doc.xyz
Ole hyvä
- Eivaikutusta
Usein ei ole vaikutusta vaikka valmistettua ruokaa pitäisi useita tunteja huoneenlämmössä. Kannattaa myös jäähdyttää esim 20min.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1302275
Ajattelen sinua nyt
Ajattelen sinua hyvin todennäköisesti myös huomenna. Sitten voi mennä viikko, että ajattelen sinua vain iltaisin ja aamu272023Vaistoan ettei sulla kaikki hyvin
Odotatko että se loppuu kokonaan ja avaat vasta linjan. Niin monen asian pitäisi muuttua että menisi loppu elämä kivasti121539Yritys Kannus
Mää vaan ihmettelen, julkijuopottelua. Eikö tosiaan oo parempaa hommaa, koittas saada oikeasti jotain aikaiseksi. Hävett121397Olen huolissani
Että joku päivä ihastut/rakastut siskooni. Ja itseasiassa haluaisin, ettei hän olisi mitenkään sinun tyyppiäsi ja pitäis701241- 961091
- 171017
- 88923
Kuin sonnilauma
Taas on Virkatiellä kova meteli keskellä päivää. Ei siinä kyllä toisia asukkaita yhtään ajatella. Tullaan yhden asuntoon17810Syrjintäskandaali Lieksan kaupungin johdossa
Ylen valpas toimittaja kirjoittaa: Lieksan kaupunki kieltäytyi hyväksymästä Vihreiden venäläistaustaista ehdokasta Lieks115765