Linja-autokuljettajien jatkuva vähättely

missä_teidän_sydän_on

Uutisissa on vähän väliä asiaa bussikuskeista, useimmiten huonossa valossa. Joitakin tapauksia tuomitsen (esim. Kuopion bussiturma) mutta on myös tapauksia jossa kuskeja mustamaalataan tahallaan miettimättä miksi jokin tilanne on eskaloitunut ja mitä sen takana on.

Hyvät ihmiset... Toivon että luette tämän ajatuksella.

Olen äärimmäisen surullinen kun näen miten epäkunnioittavasti te kohtelette bussikuskeja. Tiedän, meidän keskuudessa on myös ystävällisiä ihmisiä jotka eivät kuulu tuohon kastiin. Mutta teiltä uupuu täysin inhimillisyys ja empatia. Ette kiitä, haukutte jos kuski on minuutkinkin myöhässä ettekä auta, jos tilanne vaatii puuttumista. Nämä ihmiset tekevät äärimmäisen pitkiä päiviä huonolla palkalla ja työolosuhteilla jotta TE pääsette perille. Oli se sitten töihin, tapaamisiin, matkoihin tms. He voivat joskus myöhästyä monestakin syystä. Voi olla ruuhkaa, linja-auto hajoaa, sairastapaus jne jne.

Linja-autonkuljettajan työ on kaikkea muuta kuin ruusuilla kävelemistä. Heräät aamuyöllä vähän jälkeen 03.00 ja menet töihin. Tiedät, että pääset vasta iltapäivällä klo 17.00 töistä ja silloin joudut melkein heti mennä nukkumaan, että jaksat herätä taas uuteen aikaiseen aamuun. Ne pari taukoa ja ruokatunnit voivat olla ihan satunnaiseen aikaan, esim. klo 7.00, ja sen jälkeen on pärjättävä iltaan asti. Vessaan pääset vain bussiasemalla tai jos olet onnekas, sinua odottaa kylmä bajamaja päätepysäkillä jota ei siivota. Näiden pitkien väsyttävien työtuntien aikana kohtaat happamia asiakkaita jotka valittavat kun myöhästyt edes pari minuuttia, vaikka se ei ollut sinun vika että tie oli poikki hetken auto-onnettomuuden vuoksi. Saat haukut, koska sinulla oli vatsa sekasin ja jouduit pikaisesti käymään vessassa että voit taas ajaa pari tuntia toivoen, että et laske allesi. Ajoittain kohtaat matkustajan joka kieltäytyy maksamasta tai esittää väärennettyä lippua. Puutut asiaan asiallisesti, mutta sinuun päin syljitään tai tartutaan sinuun uhkaavasti kiinni. Kukaan bussissa oleva ei reagoi vaan katsoo toiseen suuntaan. Toisen ihmisen pahoinpitelyyn ei vissiin kuulu puuttua. Kun jäät odottamaan poliisia joka hakee väkivaltaisen matkustajan pois saat kuulla toiselta matkustajalta, että olet myöhässä.

Työpäivän päätteeksi saat esimieheltä palautetta, että matkustaja on valittanut sinusta. Olit käynyt vessassa ja ottanut mukaan (luonnollisest) repun ja työlaukun turvallisuussyistä. Matkustaja oli varma että pidit ylimääräisen lounastauon salaa.

Rakkaat kanssaeläjät. Tiedän, että on kuskeja jotka ovat epäasiallisia tai tympiä, ikävempiä ihmisiä löytyy joka alalta ja maan kolkasta. Mutta ymmärtäkää, että suurin osa näistä ihmisistä tekee äärimmäisen pitkiä päiviä ilman kiitosta ja kurjalla palkalla. Työolosuhteet eivät helpota työstä syntyvää ahdistusta ja stressiä, mutta sinun on vaan kestettävä. Ei voi sanoa, että "vaihda työtä sitten", koska ei se ole niin yksinkertaista. Ei se ole sinusta kiinni vaan ottaa toisen työn, varsinkin keski-ikäisenä ja kun olet ajanut linja-autoa koko elämäsi.

Tiedättekö miltä tuntuu nähdä oma rakas harmaantunut isä niin väsyneenä, niin murtuneena ja elämänilonsa menettäneenä? Tiedättekö miltä tuntuu kuulla, että taas joku tuntematon ihminen meinasi käydä käsiksi? Muistatteko tarinan siitä kuskista joka pahoinpideltiin kolmen nuoren toimesta "huvin vuoksi" ja tämä kuski istuu nyt lopunelämänsä vammantuneena pyörätuolissa? Pelkään _JOKA_IKINEN_PÄIVÄ_ että tuo on seuraavaksi minun isäni.

Löytäkää itsestänne se inhimillisyys joka joskus oli tässä maailmassa. Ymmärtäkää, että nämä ihmiset ovat kokoajan äärirajoilla ja voivat joskus menettää malttinsa tai murtua. Sanokaa huomenta, antakaa edes pieni hymy tai kiitos ja muistakaa, että hekin ovat vain ihmisiä. He tekevät parhaansa. Jos näette että bussikuskia kohdellaan väärin tai uhataan, niin PUUTTUKAA. Vaan koska hän on siinä hetkellä töissä ei meinaa sitä, että pitää katsoa toiseen suuntaan. En vaadi teitä hyppäämään vaaratilanteen keskelle, mutta osoittakaa jotain välittämistä ja sitä, että ette hyväksy tuollaista. Jos tilanne eskaloituu siihen, että kuski joutuu soittamaan apujoukkoja uhkaavan tilanteen vuoksi niin älkää olko heti valittamassa. Se on vastenmielistä. Kuski ajattelee yhtä paljon teidän turvallisuutta silloin, kun omaansa. Ja kyllä, hänelläkin on ihmisarvo joka sallii sen, ettei hänen tarvitse joutua uhkaavan ihmisen uhriksi.

Ja kuten sanoin, tiedän että teitä hyviä ihmisiä on, niin kuin pahoja. Tiedän että on ystävällisiä kuskeja ja vähemmän ystävällisiä. Peräänkuulutan vaan vähän inhimillisyyttä ja haluan tuoda esiin minkälaisissa olosuhteissa nämä ihmiset tekevät töitä, jos se edes jatkossa vähän helpottaisi teitä kun ensi kerralla mieleen juolahtaa valittaa kuskin myöhästymisestä.

12

290

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Talkoo-Taavetti

      Sitten kun kaiken lisäksi on joukossa vielä reppanakuljettajia jotka ovat niin peloteltuja työnantajan taholta että kääntävät toisenkin posken kun joku hörhö matkustaja lyö. Hyväksyvät vielä työnantajan rankaisutoimet ja käännetään syytön kuljettaja syylliseksi. Onneksi vielä suurin osa heitäkin jotka eivät hyväksy ihan kaikkea paskaa niskaan, vaan taistelevat. Toisin kuin rikkurit jotka nimenomaan haluavat lakkoporteilla sitä siankusta ja paskaa niskaansa pyrkiessään työhön lakon aikana.

      Jos väkivalta on sallittua matkustajalta kuljettajaa kohtaan, niin sitten se on rikkureitakin kohtaan enemmän kuin sallittua ja sehän tapahtuu jo porttien ulkopuolella, ei työpaikan alueella.

    • jokujärjestys

      Niinpä niin. ei näytä työnantajakaan tukevan työntekijäänsä, koska erotti kuljettajan joka esti väärennetyllä lipulla matkustavan kyytiinpääsyä. Omat sympatiat ovat tuossa tapauksessa täysin kuljettajan puolella.

      • AP_viesti

        Se on osa ongelmaa, että työnantajat eivät missään tilanteessa ole henkilökunnan puolella. En odota kenenkään hyväksyvän väkivaltaa, mutta kuin ne perus asiatkin ovat päin mäntyä. Ei tuolla alalla työnantaja välitä työntekijöistään. Polttaa ne loppuun ja ottaa tilalle uusia...


    • xconex

      näinhän se menee jos varastat kaupasta makkarapaketin olet kaikien mielestä varas.
      mutta ilman lippua kulkeva henkilä on eräiden mielestä "ASIAKAS"

      • valematkustaja---

        Valematkustaja on lupa poistaa dösästä ne haittaa kunnon ihmisiä


    • Hienokuski

      Aikataulussa on pysyttävä ja siinä samalla taistella näiden elättien kanssa, niin ei ole ihme, että pinna palaa.

    • näinvainon

      Linja-autonkuljettajan tehtävissä työskentelee paljon mielenterveysongelmaisia keille on kenties työterveyden avustuksella yritetty hakea sairaseläkettä mutta totuus on jos sieltä tulee päätös, että arvioivat olevan riittävän työkykyinen tehtäviin vaikka itsemurha ajatukset olisi tiedoissa niin ei muuta kuin bussin kuljettajan töitä jatkaamaan... siinä mielessä yllättävän vähän tapahtunut Kuopion onnettumuuden tyyppisiä.

    • Pussikuskit

      Pussikuskeja pitäisi vielä jalustalle nostaa?! Vääntäköön sitä rattia vaan ja pulinat pois.

      • AP_viesti

        Niitä pitäisi kunnioittaa. Vähintään siitä, että huolehtivat tuhansien ihmisten kuljettamisesta paikasta toiseen. Siitä, että heillä on äärimmäisen huonot työolosuhteet ja palaavat loppuun. Kuljettajat ovat kuin siivoojat – itsestäänselviä ja näkymättömiä kunnes niitä tarvitaan.


    • Partajugi

      Jokainen itseään kunnioittava työntekijä hakluaa pitää työpisteensä häiriöttömänä.
      Yrittäkääpäs ruveta vääntämään jonkun ravintolan portsarin kanssa, niin tiedätte miten siinä käy.

      • AP_viesti

        Sitäpä juuri.


    • Talkoo-Taavetti

      Vähän sama kun alkaisi lakkoportilla lakkovahtiemme kanssa ryppyilemään.
      Siitähän ei todellakaan hyvä seuraa, eikä seuraa seuraamuksiakaan meille ruiskuttajille, koska emme voi saada lopputiliäkään, koska olemme jo onnellisesti eläkkeellä.
      Tervetuloa testailemaan, mutta suosittelemme kuitenkin portin ulkopuolella pysymistä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1863
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1426
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      15
      1384
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1365
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1344
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1327
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1270
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      4
      1192
    Aihe