Pääsyä kansalaisten pankkitilitietoihin helpotetaa

Orwell_1984

Kela, poliisi ja ulosotto pääsevät käsiksi kansalaisten tilitietoihin aiempaa helpommin - Viranomainen saa tiedot nopeasti omasta järjestelmästä

Tänään klo 7:03

Viranomaisten pääsyä kansalaisten pankkitilitietoihin helpotetaan lainmuutoksella.

Hallitus esittää lainmuutosta, jotta poliisi, Kela ja muut viranomaiset pääsisivät nykyistä helpommin käsiksi kansalaisten pankkitilitietoihin.

EU-direktiiviin nojaavan lain tarkoituksena on torjua rahanpesua ja terrorismin rahoittamista.
Hallitus pyrkii siihen, että uusi laki astuisi voimaan vuoden 2019 alusta alkaen.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/3f16778b-9831-4790-b285-627307e99725_u0.shtml

34

707

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 167-176

      Kyllä kyykytysiima on kova koska lakiesitys on jo tänään eduskunnassa
      https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/taysistunnon_verkkolahetykset/Sivut/default.aspx

      10
      Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmästä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

      HE 167/2018 löytyy tuolta
      https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_167 2018.aspx

      Mielenkiintoiseksi asian tekee se että rahanpesun varjolla murretaan pankkisalaisuus ja Kela ei edes ole rahanpesulaissa tarkoitettu viranomainen. Verottajaahan on tiettävästi kielletty tutkimasta alle 10 000 euron kupruja, mistä taas tiettävästi on seurannut talousrikollisuuden haara, jossa tuotetaan ammattimaisesti juuri hiukan alle 10 000 euron kupruja. Tämä on uutisoitu Hesarissa. Ja tämä siis siitä huolimatta, että vähän alle 10 000 euron kuprun tutkimiseen tuskin saa menemään niin paljon työaikaa, etteikö sen tutkiminen maksaisi itseään takaisin.
      Kun taas Kelan kanssa asioivilla tyypillisesti ja valtaosaltaan vuositulot ovat tuon 10 000 euron luokkaa, joko juuri vähän alle tai juuri vähän päälle, ja kaikki syynätään valtavalla työpanoksella ja sen miljoonalla lipulla ja lapulla.

      Ihmettelen jos tuo menee läpi prustuslakivaliokunnassa Kelan osalta. Tosin ihmeiden aika ei ole ohi ja ei se toisaalta mikään ihme ole että jallitus (ent. hallitus) iskee päänsä taas kerran perustuslakiin.

      • ihmettelenvaan

        Onko sinulla jotain piilotettavaa pankkitililläsi? Tulee uusi laki toivottavasti ; )


      • 167-176
        ihmettelenvaan kirjoitti:

        Onko sinulla jotain piilotettavaa pankkitililläsi? Tulee uusi laki toivottavasti ; )

        Ei ole mitään salattavaa ja tiliotteet lähetän pyydettäessä ja se on ihan OK.
        Mutta kyse on pankkisalaisuuden murtamisesta tekosyynä rahanpesun esto eikä Kela ei edes ole rahanpesulaissa tarkoitettu viranomainen. EU:n rahanpesudirketiivi ei edellytä tomeentulotukiasiakkaiden tilien tutkimista eikä Kelalle pidä antaa tuota oikeutta.


      • 167-176

        Keskustelua eduskunnassa ei syntynyt. Asia lähetettiin talousvaliokuntaan jolle perustuslakivaliokunnan on annettava lausunto. Halvalla menee pankkisalaisuuden purku mutta myöhemmin siitä voi nousta iso parku kun huomataan mitä tuli tehtyä.


    • kelaava

      Eipä pitäisi hetkauttaa meitä Kelan asiakkaita. Onhan Kelalle pitänyt toimittaa jo aiemminkin tiliotteet. Jos on "ketunhäntä kainalossa", eli vaikka useamia tilejä ja/tai harmaata työtä hyvä kun tutkitaan.

      • voijäädäkii

        Eipä ole ketunhäntää kainalossa, näitä ihmisiä alkaa omat huijauksena kalvamaan.


      • kelaava
        voijäädäkii kirjoitti:

        Eipä ole ketunhäntää kainalossa, näitä ihmisiä alkaa omat huijauksena kalvamaan.

        Mitä tarkoitat, "omat huijauksena kalvaa.." ???


      • yftjfjf

        No en kyllä tiedä jos jollain on tosi paljon rahaa ja laittaa ne jonnekin toisaalle ja nostaa samalla tukea niin se on sitä, jos on huono omatunto niin ennen pitkää se näkyy jossain jos ei oo paksunahkainen.


      • tulonsiirtomies
        yftjfjf kirjoitti:

        No en kyllä tiedä jos jollain on tosi paljon rahaa ja laittaa ne jonnekin toisaalle ja nostaa samalla tukea niin se on sitä, jos on huono omatunto niin ennen pitkää se näkyy jossain jos ei oo paksunahkainen.

        Ainoa asia mikä vaivaa on nyt hankala saada rahoja enää "lailliseksi" kun ne kerran on pankista nostanut veks. Mutta ei mahdotonta, vaatisi kyllä pääsyn työn kautta ansiosidonnaiselle niin ongelma hellittäisi. Ihannnesysteemi olisi kausityö, loisii ansiositeillä yli puolet vuodesta ja rahat turvassa pankissa viiden sukan varren sijaan.


      • misätyö

        No joo mutta kun eipä töihinkään pääse vaikka olis mitkä kokemukset.


    • pimeätyö-loppuu

      Onkin mielenkiintoinen laki. Kela näkee myös mihin olet rahasi käyttänyt kun näkee senkin. Samoin verottaja. Jos oletkin käyttänyt koko tuen tai palkkasi muuhun, etkä ruokakauppaan tai vuokraan niin alkavat ihmetellä millä olet ne sitten maksanut eli verottaja heti kimpussa uuden järjestelmän takia. Se tunnistaa mihin yleensä olet tililtäsi maksanut säännöllisesti(vuokra-sähkö-puhelin ja netti jne.)Jos sitten näitä ei maksakkaan tililtä vaan ostelee tavaroita koko rahalla tuleekin kysely teetkö pimeitä hommia. Nyt vaikeutuu pimeä työ rajusti sillä ei yrittäjätkään saa kymmeniä tuhansia enään firman (omalta)tililtä käteisenä ottaa vaikka olisi milli tilillä. Pankki vaatii tiedon mihin ja mitä varten mostettu käteisenä tai tili kiinni. Ja ilmoitus verottajalle.

      • 167-176

        " Kela näkee myös mihin olet rahasi käyttänyt kun näkee senkin. Samoin verottaja."
        Ei näe muuta kun sen kenelle maksettu ja usein maksun saajana on jokin maksunvälitysfirma jota myyjä käyttää. Tilaan säännöllisesti tuotteita ulkomailta ja maksun hoitaa PayPal eikä siitä kyllä edes näe mihin maahan maksu menee.
        "alkavat ihmetellä millä olet ne sitten maksanut"
        Saa sitä ihmetellä mutta muuta ei voi koska laki ei anna puuttua ainakaan vielä tuollaiseen. Mitään niille ei tarvitse kertoa, ei ainakaan sellaista josta voi joutua pulaan, parempi kun ei kerro mitään. Eivät voi minkään lain peruteella puuttua noihin.
        "Pankki vaatii tiedon mihin ja mitä varten mostettu käteisenä tai tili kiinni. Ja ilmoitus verottajalle. "Pankki vaatii tiedon mihin ja mitä varten mostettu käteisenä tai tili kiinni. Ja ilmoitus verottajalle. "
        Käteisen käyttöön eivät voi puuttua millään tavalla.


    • Dhda

      Noh, laskuttaaks ne sitte toisiaan, kun on tultu käsiksi?

    • OHC

      Ihmisellähän voi olla tileillä paljon panoja ja nostoja ilman, että on mitään ylimääräisiä tuloja. On vain esimerkiksi ostellut ja myynyt rahoilla, jotka on säästänyt korvauksista. Jos on vaikka ollut kymmenen vuotta toimeentulotuella ja on edes jonkinlaista bisnesvainua, niin helposti pyörittää muutaman tonnin säästettyä pääomaa tileillään. Itse olen tehnyt näin. Tästä tulee hauskaa, jos joskus näkevät kaikki tilini. Mitään ylimääräisiä tuloja mulla ei ole ollut, olen vain ostanut ja myynyt korvauksilla. Toimin täysin omantuntoni mukaan. Ei sillä, että jollain tuomiollakaan mitään väliä olisi.

      Helposti voi olla kymppitonnin tilitapahtumat ilman, että on mitään ylimääräisiä tuloja. Ei tartte kun ostaa ja myydä pari vanhaa autonrämää luottotiedottomana, jolloin koko vuoden vakuutus on pakko maksaa aina tilin kautta etukäteen, ja sitten vakuutusyhtiö maksaa sulle sen aina tilin kautta takaisin sen saman rahan, kun myyt sen kotteron parin viikon päästä. Tonnin pääomalla kymppitonnin tapahtumat. Tyhmempi voisi luulla tuloiksi. Mulla on ollut monta tiliä jo monta kymmentä vuotta, eikä omaatuntoa kolkuta yhtään, koska en ole huijannut. Minulla ei ole ollut mitään ylimääräisiä tuloja. Ihan samalla budjetilla on toimittu kuin muutkin.

      Tästä tulee hauskaa.

      • tasapuolisesti

        Jos on vaikka pientä ulosottoo toimeentulotukea saa sillonkin kun veronpalautus ulosmitataan, se kysytään siinä eli kuka kusetti ja ketä. Hyvä se on noita kusetuksia tuolta maksattaa.


    • zhätzhätzhää

      tukia loisivien tilitiedot auki kaikille.
      veroja maksavalla kansanosalla on oikeus nähdä minne heidän verorahansa menevät.

      kjäh kjäh kjäh
      näin se vain on

      • 167-176

        "tukia loisivien tilitiedot auki kaikille.
        veroja maksavalla kansanosalla on oikeus nähdä minne heidän verorahansa menevät."

        Sopii jos se koskee myös yritys- ja maataloustukien saajia


    • totta.on

      Onhan viranomaiset ennenkin päässeet pankkitileille. Siitä vaan ei olla kerrottu. Suomessa EI ole mitään pankkisalaisuutta.

    • fukufujuf

      Sitä tiliotetta ei vain haluta esittää toimeentulotukea hakiessa esim.

    • Eimitäänvaikutusta

      Helvetin hyvä että pääsee jos se auttaa ulosmittaamaan velkoja.

      Tuki huijareihin se tuskin puree sillä ne osaavat piilottaa.

      Aika outoa että voi ottaa 70 000 velat ilman vakuuksia ja jättää maksamatta jos ei tarvitse luottotietojaan enään. Sossusta saa toimeentulotuen ja voi jättää velat maksamatta tuosta noin vain. Ilmasta rahaa tarjolla jos ei luottotietojaan tarvitse niin on 70 000 ?

      Koko ajan postissa tulee tyrkytys kirjeitä että ota lainaa ja ottaisin 70 00 jos tietäisin kohta kuolevani ottaisin ja ihmettelin kuinka sitä saa noin helposti ja kuka maksaa tappiot niin ne maksavat jotka lyhentävät lainansa niin maksavat niidenkin edestä jotka jättävät maksamatta. 70 000 euroa jos ottaa lainaa niin se maksaa kaksinkertaisena takaisin jos ei halua luottotietojaan menettää. Siihen on laskettu siis sellaistenkin maksut jotka eivät maksa lainojaan.

      Tuttuni otti lainan ja jätti maksamatta, ryyppäsi ne, saa sossusta toimeentulotuet eikä ole yhtään köyhempi kuin muutkaan eikä tarvitse luottotietojaan. Pitää vaan olla luottotiedot kunnossa kun saa vakuudetonta lainaa niin en ymmärrä kuinka mahdollista.

      • fghjklöä

        Tutullasi on edessä ankea tulevaisuus, kun lähtee kämppä alta, niin uutta ei luottotietonsa kusseena enää saa, työkkärin töistäkään ei voi vuosikausia kieltäytyä, lähtee toimeentulotuetkin, eikä mitään voi omistaa, kun vouti on kannoilla 20 seuraavat vuotta.

        Tämä uusi pankkitietoihin pääsy ei muuta tilannetta, ulosotto ja kela on saanut aikaisemminkin tilitiedot tarvittaessa, jos tilitietojen urkintaa helpotetaan, siitä kärsii lähinnä rehelliset ihmiset, kuten on nähty, poliisit ja muut virkailijat tonkii toisten tietoja uteliaisuuttaankin.


      • Otaselvääennekuinmöliset

        Ai miten nimenomaan rehelliset ovat kärsineet tilitietojen ukinnasta? Esimerkkejä kiitos. Ja virkailijoilla ei ole intressejä kiinnostusta, mahdollisuutta, aikaa eikä valtuuksia tonkia kenenkään tilitietoja pelkästään uteliaisuuttaan. Jos selvitellään jonkun henkilön tilitietoja, siihen on tietosuojalain mukaan oltava syy. Esim. toimeentulotukihakemus on vireillä ja siihen tarvitaan tilitiedot.


    • Zhätzhätzhää

      Hyvään suuntaan ollaan siis menossa
      Jes

      Kjäh kjäh kjäh
      Näin se vain on

    • hyvä-juttu

      Ensin tulee tämä ja sitten käteisen poisto kokonaan sekä prepaidluottokortit kielletään ettei niitä voida käyttää rahanpesuun tai pimeän työn maksamiseen. Ihan oikein saadaan nuo roistot kuriin jotka vetää tukia ja ovat pimeissä hommissa samalla. Se tulee mahdottomaksi kun käteinen loppuu.Verkkovaluuttaakaan silloin ei voi enään ostaa kun ei ole virallinen vakuutta eli pankit lopettaa nekin.

    • hahahahaha

      hienoa poliisi, kela jne . pääsevät pankkitilit tarkastamaan.. joko kokkareide ek.n panama porhojen yms puntit tutisee.

    • Uusi_aika_koittaa

      Tulotiedot reaaliaikaisena Kelaan samoin kaikkien pankkien tilitiedot ja kaupoista ostotiedot. Siitäpä sitten onkin keskusteltavaa Kela-tädin kanssa. Erittäin ekologinen uudistus ja säästää sekä paperia että aikaa. Jossain vaiheessa Kela-täti korvataan robotilla, joka ynnää ja vähentää ja kertoo ja jakaa ja lopuksi päättelee, että pitääkö pistää rahaa tulemaan vai pitääkö periä takaisin. Upeaa.

      • 167-176

        "kaupoista ostotiedot"
        Tiliotteessa näkyy vain maksunvälitysfirman nimi ja määrä, joku Paytaril oyj tms. eikä missään tapauksessa sitä mitä on ostanut. Sellaisista ostoista joita ei toimeentulotuki korvaa ei ole mitään syytä keskustella Kela-tädin kanssa, tai voi suostua keskustelemaan sillä ennakkoehdolla että ostos maksetaan toimeentulotukena. Tilaan varsin usein tavaraa ulkomailta ja maksan PyPal:lla, ei ole ikinä mitään kyselleet, ei sossu aikonaan eikä Kela nyt enkä taatusti kertoisi vaikka kysysivätkin koska mikään laki ei velvoita minua siihen. Kyllä se suu pitää saada auki muuallakin kun ruokapöydässä ja hammaslääkärissä ja sanoa urkkija-virkanilkeille suorat sanat. Tuollainen urkinta on vahingollista koska luottamus viranomaistoimintaan vähenee, tosin minun kohdalla sitä ei ole enää ollut "valovuosiin".


    • asdfdadsfdafdsdasdas

      Kas, saa tehtyä laajennetun posliinien avustuksella kun eivät enää uskalla käyttää pelon takia muita vaarattomimpia työkaluja miepuolen saamikseksi kiinni. Kunnon pakkoeutanasiat käyttöön vaan!

    • Keinoja-säästää

      Itsellä ulosotto joten aloin säästään prepaid mastercardille ja kolme erlaista käytössä.Aktian ladattava(kaverin nimissä hankittu ja lataa kun annan käteisenä sille rahan).Aktia-PrePaid-World R-kiskalta ja koska uteli nimeä tuttu hakee välillä kun on 200€ rahaa joka ladataan siihen. Samoin on Skrill tili jossa mastercard ja senkään tietoja ei ulosotto saa. Nyt säästössä jo 12 000 ja käteisenä jemmassa 7000€. Velkaa olis 87000€ joten en maksa.

    • Eipätietoinen

      Pääsevätkö tutkimaan N26 pakin tilejä?

    • Anonyymi

      Vassarihallitus estää nämä aikeet.

      • Kyllä perustuslakivaliokunta esti nuo aikeet jo ennen vaaleja. Urkintaoikeutta ei virkanilkeille tullut. Todella härskiä toimintaa pöpilän jallitukselta että edes tuollaista yritettiin.


    • Anonyymi

      Itse nostan suurimman osan aina käteisenä ja maksan suurimmaksi osaksi kaiken käteisellä. Siinähän urkkivat sitten käyeisnostojen määrää.

      • Minäkin käytän enimmäkseen käteistä. On todella ihmeellistä että jotkut kuvittelevat että tiliotteella näkyvien esim. alkon ostojen perusteella voisi virkanilkki puuttua asiaan tai jopa vähentää tukia, näin ei missään tapauksessa ole.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    9. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe