Energiakulutus, teho ja työ

JuoksenJaPyöräilen

Haluan pudottaa painoa.

Pyöräilijöiden tehontuotto on tavallisesti 100-500 wattia, taviksilla luokkaa 100 wattia, ylämäkipyöräilykilpailuissa jopa yli 500 wattia tai yli 400 wattia jopa puolen tunnin ajan.

Tehty työ.

P = W/t ja W = P x t.

Jos ajan 100 watin perusteholla tunnin ajan, tehty työ W = 100 W x 3600 s = 360 000 Ws eli 360 kJ.

Syön 20 grammaa suklaata, joka vastaa 360 kJ energiaa, ja koko tunnin pyöräilyssä kulutettu energia on valunut hukkaan kuin vesi hanhen selästä.

85-kiloisen miehen normiaineenvaihdunta kevyttä työtä tekevälle on 10 000 kJ/vrk ja tasan vuorokauden ympäri jaettuna reilut 400 kJ/h.

Missä ajatukseni meni vikaan? Pyöräilen tunnin, mutta kaikki menee ns. hukkaan, jos syön 20 grammaa suklaata. Suussa on hyvä maku, mutta vatsamakkarat säilyvät. Nostamalla tehoa (jos pystyy!) kaksinkertaiseksi eli 200 wattiin, suklaata saa syödä 40 grammaa. Ei ole paljon sekään.

19

1343

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Liikunnan lisääminen ei ole kovin tehokas painonalentamismenetelmä.

      Pitäisi vaan pystyä syömään vähemmän.

      • Aloittaj-a

        Mutta oliko laskelmani oikein?


      • Huomautan_vain
        Aloittaj-a kirjoitti:

        Mutta oliko laskelmani oikein?

        Missä olet ottanut huomioon hyötysuhteen? Muistini mukaan ihmisellä se on luokkaa 25 prosenttia.


    • arvelen

      Lihastyön hyötysuhde on vain luokkaa 15 %.

      • elkth

        Sekä ihminen että dieselkone "käyvät" rypsiöljyllä. Dieselkoneen hyötysuhde optimitoimintapisteessä on 45 % luokkaa. Siis noin kolminkertainen.

        Vähäpäästöisyyden nimissä lihastyön käyttö mekaanisen energian tuottamiseen pitäisi kriminalisoida.


    • NoinhanSeOn

      Jaloilla hyötysuhde on parempi kuin yläkropalla mutta tuskin yli 20 % huonokuntoisella. Mutta myös treenin jälkeen energiankulutus on suurempaa.

    • Aloittaja-Kiittää

      Ymmärränkö oikein?

      Jos siis tuotan 100 watin tehon (ulospäin), joudun ihmiskropan huonon hyösuhteen vuoksi (sisäisesti) tekemään arviolta 3 - 5 -kertaisen työn. Huono hyöysuhde näkyy mm. lämpönä eli hikoiluna, dynaamiseen verrattuna staattinen lihastyö laskee tehoa eli lihasten hapettuvuus ja maitohapoille meno laskee tehoa entisestään.

      Käytännössä työn osuus on siis 3 ... 5 x 360 kJ = 1080 ... 1800 kJ, jolla tuotetaan tunnin ajan 100 watin pyöräilytehoa.

      Staattinen ja dynaaminen lihastyö, hyötysuhde, input-output.

      Kiitos vastaajille.

      • hfhfhf

        Mielestäni ymmärrät oikein. Prosenttiluvuissa voi olla holkkumaa, mutta selitys oli ainakin pääosin oikea.

        Pientä lisäbonusta liikunta antaa pitkään harjoitettuna siinäkin, että lihas kuluttaa lepotilassakin enemmän kuin rasva. Ja lihastahan liikunta tuottaa.


      • Joakim1

        Aktiivisemman kuntoilijan pitäisi pystyä suurempaan tehoon. 200 W ei vielä ole mahdoton harrastelijapyöräilijälle tai muuta raskasta liikuntaa harrastavalle. Ellei alla ole huippuluokan aika-ajopyörä ja ajoasento sen mukainen, 200 W menee rikki 30 km/h keskinopeuden paikkeilla. Vastaavaan tehoon pääsee myös squashissa, sulkapallossa, sekä tietysti uinnissa, juoksussa ja hiihdossa. Toki kaikkia noita pitää tehdä aika kovalla intensiteetillä päästäkseen noihin tehoihin.

        Painonhallinnassa yleensä puhutaan kilokaloreista. Hyötysuhteen kautta lasketusta hyötytehosta kJ tulee kutakuinkin suoraan kilokaloreita. 200 W teholla pyöräillessa siis 720 kJ/h kuluttaa energiaa n. 720 kcal/h. Tuo 720 kcal vastaa suunnilleen 100 g painonpudotusta, jos ei syö vastaavasti. Liikkumalla siis 5 h/viikossa tuolla tahdilla entistä enempää syömättä laihtuu 0,5kg/viikko. Käytännössä tulee kyllä syötyä enemmän ja vaatii jo paljon päästä 0,2 kg/viikko tahtiin.

        Painonpudotuksen kannalta on varmasti parempi keskittyä pitkiin lenkkeihin reilusti alemmalla intensiteetillä. Tällöin pystyy liikuntamäärän pitämään korkealla ilman ylikuntoa. Vaatii tietysti aikaa ja intoa.


    • UrheilunFyysikko

      Joakim: "Aktiivisemman kuntoilijan pitäisi pystyä suurempaan tehoon. 200 W ei vielä ole mahdoton harrastelijapyöräilijälle tai muuta raskasta liikuntaa harrastavalle. Ellei alla ole huippuluokan aika-ajopyörä ja ajoasento sen mukainen, 200 W menee rikki 30 km/h keskinopeuden paikkeilla."

      Jos otetaan kadulta sattumanvaraisesti sata kansalaista, heistä varmuudella vain 2 - 3 pystyy pitämään 30 km/h (200 W) keskinopeutta yli 10 minuutin ajan. Nuorilla tehontuotto on parempaa, jos osaavat edes ajaa pyörällä...

      Aloittaja: "Pyöräilijöiden tehontuotto on tavallisesti 100-500 wattia, taviksilla luokkaa 100 wattia, ylämäkipyöräilykilpailuissa jopa yli 500 wattia tai yli 400 wattia jopa puolen tunnin ajan."

      Kiekon-, keihään- ja moukarinheittäjä, kuulantyöntäjä, moukarinheittäjä tai - yllätys yllätys, seinäkiipeilijä ja korkeushyppääjä - pystyy tuottamaan hetkellisesti jopa 4 - 5 kilowatin tehon - puhutaan siis sekunnin ... muutamien sekuntien kestoisesta suorituksesta. Voiton vie painonnostaja: 15 kW , kun 125 kg painoinen nostaja työntää 260 kilon painoja sekunnin murto-osassa.

      Pikamatkojen sprintteri tuottaa hänkin jopa 2,5 kilowatin tehon hetkellisesti.

      Ratapyöräilijät tuottavat jopa 1600 wattia parinkymmenen sekunnin ajan. Ylämäkipyöräilijä sen sijaan on täysin ylivoimainen, jos pitää tuottaa vajaan 500 watin tehoa muutaman kymmenen minuutin ajan. Pyöräilijöillä hapenottokyky suhteessa alaraajalihasten voimantuottoon on ilmiömäinen.

      Kilpapyöräilijät kykenevät ylläpitämään 40 km/h keskinopeutta ja siten 250 - 350 watin tehontuottoa 200 kilometrin ja viiden tunnin ajan. Vielä viiden tunnin jälkeen heidän keskimääräinen tehontuottonsa on noin 200 wattia.

      Oma lajinsa vielä ovat maratoonarit, joiden tehontuotto on 300 watin luokkaa reilun kahden tunnin ajan.

      Jos tehontuotto suhteutetaan painoon, voiton vienee pyöräilijä suhteellisella hetkellisellä tehontuotollaan 24 W/kg (noin 20 s suoritus), hyppääjä 35 - 45 W/kg (noin 1 s suoritus) sekä painonnostaja > 50 W/kg (alle sekunnin suoritus).

      • Joakim1

        Puhuin "aktiivisemmista kuntoilijoista". Jos otetaan satunnaisesti 100 kansalaista, heistä luultavasti vain n. 20 harrastaa ylipäätänsä muuta liikuntaa kuin kävelyä tms. Noista 20:sta ehkä kolmannes voisi olla "aktiivisempia kuntoilijoita". Eiköhän heistä pyöräilyä harrastavat pysty polkemaan helposti 200 W teholla 10 minuuttia eikä tunti parikaan ole mikään ihme. Jos käy säännöllisesti pyörälenkeillä tai vaikkapa ajaa hiukan pidemmät (yli 10 km suunta) työmatkansa säännöllisesti pyörällä, kyllä sinne 200 W tasolle pääsee helposti. Ehkei enää helposti 60 vuotiaana, mutta 50:iä tunnen paljon tuohon pystyviä. Eivätkä ne ole mitään pyöräseurassa polkevia, vaan työmatkansa reipasta vauhtia polkevia.

        Kilpapyöräilijät ajavat yleensä suurimman osan matkasta isoissa ryhmissä. Siinä tehonkulutus on huomattavasti alempi kuin yksin ajaen. Tuskin tuo 250-350 W vastaa sitä ryhmäajoa ellei olla mäkiosuudella. Tunnin aika-ajossa taitaa mennä 500 W paikkeilla parhaimmilta, mutta tuskin 250-350 W keskitehoon päästään vaikkapa Ranskan ympäriajossa, jossa poljetaan päivästä toiseen 5 tuntia. Tai ehkä sinne 250 W paikkeille pääsee kärkipää. Eikä sen aika-ajoissa päästä 500 W tehoihin, kun seuraavanakin päivänä pitää pystyä polkemaan.


      • tavallinen.watti

        Vajaa 60 vuotiaana tavallisena kuntoilijana, tavallinen keskivauhtinen 10 kilsan perusjuoksulenkki kestää 50 minuuttia ja keskinopeus 12 km/h. Kilokaloreita kuluu ikäiselläni, painoisellani ja pituisellani netistä löytyvän laskurin mukaan 650 kcal tuossa 50:ssä minuutissa kun täydessä tunnissa menisi 780 kcal


      • Teho_kulutus
        tavallinen.watti kirjoitti:

        Vajaa 60 vuotiaana tavallisena kuntoilijana, tavallinen keskivauhtinen 10 kilsan perusjuoksulenkki kestää 50 minuuttia ja keskinopeus 12 km/h. Kilokaloreita kuluu ikäiselläni, painoisellani ja pituisellani netistä löytyvän laskurin mukaan 650 kcal tuossa 50:ssä minuutissa kun täydessä tunnissa menisi 780 kcal

        Minkälaista tehoa watteina tuollaisessa juoksussa käytetään?


    • UrheilunFyysikko

      "Pyöräilijöiden tehontuotto on tavallisesti 100-500 wattia, taviksilla luokkaa 100 wattia, ylämäkipyöräilykilpailuissa jopa yli 500 wattia tai yli 400 wattia jopa puolen tunnin ajan."

      Kävin tavallisella sunnuntaiajelulla, keskinopeus reilu 20 km/h ja teho noin 100 wattia. Yksikään sunnuntaipyöräilijä ei ajanut ohitseni, sen sijaan itse ajoin noin 15 pyöräilijän ohi. Vastaan tuli myös muutama trikoopelle, mutta nimen omaan vastaan, ja heidän nopeutensa vaikutti olevan noin 35 - 40 km/h.

      "Minkälaista tehoa watteina tuollaisessa juoksussa käytetään? "

      Riippuu juoksijan painosta ja nopeudesta. Jos ajatellaan useille tuttua Cooperin testiä, nykyisin piip-testi, tavallinen (keskipaino keski-ikä) hyväkuntoinen mieshenkilö nopeudella 10 - 12 km/h tuottaa noin 200 watin tehon. Kevyt maratonjuoksija tuottaa noin 300 watin tehon kahden tunnin ajan. Maailmanluokan pikajuoksija tuottaa hetkellisesti yli 2 kilowatin tehon.

      • Joakim1

        Jotain on kyllä luvuissasi pielessä. Aiemmin sanoit, että 200 W on hyvin harvinainen teho pyöräilijälle ja nyt sitten sanot, että Cooperin tesissä hyvin vaatimattoman 2000-2400 tuloksen juokseva käyttää samaa 200 W tehoa. Kyllähän aktiivinen liikkuja juoksee selvästi enemmän Coopperissa. Helposti pääsee "erinomainen" kategoriaan tässä taulukossa: http://lekiyu.net/home/files/Cooper-taulukko.pdf

        Jos kaksi pyöräilijää ajaa kohtuu hyvää vauhtia samaan suuntaan. on ohittamisen todennäköisyys varsin pieni. Sen sijaan sen hitaasti ajavan sunnuntaipyöräilijän ohittaa paljon todennäköisemmin. Esim 10 km matka kestää 30 km/h 20 min, 25 km/h 24 min, 20 km/h 30 min, 15 km/h 40 min ja 10 km/h 60 min. 30 km/h ajajan pitää siis lähteä vain 4 min perässä, jotta saa 25 km/h ajajan kiinni, mutta 20 km/h ajaja voi lähteä 10 min myöhemmin ja saa silti 15 km/h ajajan kiinni.

        Elokuussa ajelin Tukholmassa pyörällä muutaman päivän. Kiinnitin huomiota siihen, että työmatkapyöräilyssä vauhti oli reipasta, vaikka hyvin harvalla oli maantiepyörä ja asutkin useimmilla muuta kuin urheiluasuja. Silti reilun 20 km/h vauhdilla jäi pahasti jalkoihin. Tukholmassa pyörätiet ovat kyllä toista luokkaa kuin Suomessa.


    • UrheilunFyysikko

      Mielensäpahoittaja poistattaa asiaan kuuluvia viestejä, mutta miksi?

      "Aiemmin sanoit, että 200 W on hyvin harvinainen teho pyöräilijälle."

      En sanonut. Sanoin, että jos otetaan kadulta sattumanvaraisesti sata kansalaista, heistä varmuudella vain 2 - 3 pystyy pitämään pyöräilemällä 30 km/h (200 W) keskinopeutta yli 10 minuutin ajan.

      "Sanot, että Cooperin tesissä hyvin vaatimattoman 2000-2400 tuloksen juokseva käyttää samaa 200 W tehoa."

      En sano. Sanoin, että hyväkuntoinen keski-ikäinen ja keskipainoinen mieshenkilö nopeudella 10 - 12 km/h tuottaa noin 200 watin tehon. Jos sovimme, että keski-ikäisen miehen keski-ikä on 50 vuotta, hyväkuntoisuuden raja kulkee Cooperin testissä 2000 metrin kohdalla.

      "Silti reilun 20 km/h vauhdilla jäi pahasti jalkoihin,"

      Suomessa tuolla nopeudella muut sunnuntaipyöräilijät jäävät jalkoihin. Kyykkypyörä-trikoopellet etenevät sen sijaan 200 wattinsa voimin helposti 30 - 35 km/h. Heillä onkin kintereissä potkua kuin pienessä kylässä, ja keuhkot puhaltavat ilmaa tehokkaammin kuin turboahdetun Scanian kuutoskone.

      • Joakim1

        Voihan se olla, että suomalaisten kuntotaso on noin surkealla tasolla. Siitähän on raportoitu paljon mm. armeijan Cooper-testitulosten jatkuvalla huononemisella. Itse pääsen pian tuohon keski-ikääsi ja pitäisin kyllä kuntoani umpisurkeana, jos Cooper-tulos olisi vain 2400 m. Taitaa olla tosin yli 20 vuotta kun viimeksi kokeilin, mutta silloin meni reilusti yli ko. ikäluokan erinomaisen ja kaksi mukana ollutta samanikäistä kaveria juoksi enemmän, toinen melkein kierroksen enemmän kuin minä. Molemmat tosin kävivät säännöllisesti juoksulenkeillä, toisin kuin minä, joka en koskaan ole käynyt juoksulenkeillä.

        Mikäs tarve sinulla on pilkata maantiepyöräilijöitä "trikoopelleiksi". En tiedä kuulunko minäkin pilkkasi kohteisiin, mutta mieluiten ajan kilpapyörällä ja pidän jalassa pyöräilyshortseja. 35 km/h vaatii kyllä enenmmän kuin 200 W ellei ajoasento ole todella aerodynaaminen tai saa vetoapua.

        Oman kokemukseni mukaan ne jotka pystyvät ylläpitämään 30 km/h keskivauhtia juoksevat Cooper-testissä ~3000 m. Tai en ainakaan tunne vain 2400 m juoksevia, jotka tuohon pystyisivät. Ehkä hyväkuntoinen ylipainoinen voisi suoriutua hyvin pyöräilystä, mutta huonosti juoksusta?

        Varsin yllättynyt olisin, jos vain 2000-2400 m vastaisi 200 W tehoa. Mutta tietysti 12 minuuttia on melko lyhyt aika tyypillisiin pyöräilylenkkeihin verrattuna.


      • UrheilunFyysikko

        Varusmiehen keski-ikä on 19...20 vuotta. 12 minuutin juoksutestissä varusmies juoksee keskimäärin 2 400 metriä. Kuntotasona mainiten tulos on huono.

        En pidä todennäköisenä, että ylipainoinen ja alkoholiin taipuvainen Suomen kansa voi olla mitenkään paremmassa kunnossa kuin parhaassa iässään olevat sen edustajat eli varusmiehet.

        "Mikäs tarve sinulla on pilkata maantiepyöräilijöitä "trikoopelleiksi"."

        Tarvetta ei ole. Termi on kuitenkin yleinen ja helposti tunnistettava, ilmeisesti itsekin tunnistit itsesi.

        "35 km/h vaatii kyllä enenmmän kuin 200 W ellei ajoasento ole todella aerodynaaminen tai saa vetoapua."

        Trikoopellen tunnistaa sekä pukeutumisesta, välineistä että ajoasennosta. Trikoopellen rasvaprosentti on kuin kuivan kesän oravalla, pyörä on kevyt ja parhaiten hiilikuituinen, renkaat lyijykynän paksuiset ja asento on kyykkypyörän mukaisesti virtaviivainen. 200 wattia tarkoittaa hänelle juuri 35 kilometrin keskinopeutta.

        "Oman kokemukseni mukaan ne jotka pystyvät ylläpitämään 30 km/h keskivauhtia."

        Väitteeni mukaan kadulta sattumanvaraisesti valituista sadasta kansalaisesta varmuudella vain 2 - 3 pystyy pitämään pyöräilemällä 30 km/h (200 W) keskinopeutta yli 10 minuutin ajan. Mitä lihavampi otanta, sen hitaampi vauhti joskin suurempi teho. Voidaan sanoa, että ylipaino usein korreloi huonon hapenottokyvyn kanssa, josta seuraa se, että huippusuoritus hiipuu jo muutaman minuutin kohdalla. Siis edllyttäen, että "huippusuoritus" pääsee edes kunnolla vauhtiin.

        Huippupyöräilijän reidet ja pohkeet ovat kuin huippuunsa viritetyt pianonkielet ja keuhkot ovat kuin myrskytuuli. Huippupyöräilijä on ihan oma rotunsa: kukaan muu maailmassa ei kykene 250 - 350 watin, ja hetkellisesti jopa 1200 watin, tehontuottoon viiden tunnin ajan ja 200 kilometrin matkalla. Maratoonari ei pysy huippupyöräilijän satulassa, sen sijaan huippupyöräilijä pysynee hetken aikaa myös maratoonarin matkassa.


    • Vahvat-Reidet-Ja-Pohkeet

      //Varusmiehen keski-ikä on 19...20 vuotta. 12 minuutin juoksutestissä varusmies juoksee keskimäärin 2 400 metriä. Kuntotasona mainiten tulos on huono, En pidä todennäköisenä, että ylipainoinen ja alkoholiin taipuvainen Suomen kansa voi olla mitenkään paremmassa kunnossa kuin parhaassa iässään olevat sen edustajat eli varusmiehet.//

      https://www.is.fi/viihde/art-2000005907740.html

      Miss Helsinki -finalistit juoksivat toisen Cooperin testinsä. Jokainen osallistuja paransi tulostaan.

      Kun harjoittelu aloitettiin, paras finalisti juoksi 2750 metriä ja huonoin 1730 metriä. Naisten ikähaarukka oli välillä 20-26 vuotta.

      Juoksu on taito- ja tahtolaji, jota nykyinen sukupolvi ei kovin hyvin hallitse, ja joka vaatii paljon harjoittelua. Puhumattakaan pyöräilystä, sillä varsinkaan kaikilla kaupunkilaisilla ei edes ole polkupyörää koskaan ollutkaan. Tehoa ei kyetä vain tuottamaan.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe