Hävittäjä hankinnat

Jääkkärinmorsian

Joku sanoo että valinta on vaikea, eihän se ole vaikea kun valtion pitää ottaa se halvin tajous, näinhän se on julkisella puolella ainakin muissa hankinnoissa. Ei puolustusvoimat saa olla siinä poikkeus

26

489

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Beacons

      No ei hinta ole koskaan ainoa valinta.

      Vai valitsetko kaupassakin lamppua ostaessasi sellaisen jonka paloaika on 1000-tuntia ja kulutus 100W, vai sellaisen jonka paloaika on 10 000-tuntia ja kulutus 8W?

    • Jääkkärinmorsian

      Julkisella puolella on käytäntö että pitää valita aina halvin, pitää olla erittäin painavat syyt että voi valita kalliimman. Yksityisellä ihmisellä on asia toinen. Minä valisen aina sitä kalliimaa koska hyvää ja halpaa ei ole samalla hyllyllä.
      Minulla siitä on kokemusta kuntaalalta, että tiedän mistä puhun.

      • flickr

        "Julkisella puolella on käytäntö että pitää valita aina halvin"

        Tuo sääntö pätee vain tyhmässä suomessa! Ulkomailla ollaan paljon viisaampia. Laadukas on useimmiten myös parempi käyttömukavuudeltaan ja turvallisempi onnettomuustilanteessa.
        Esimerkkinä voisi käyttää vaikka Britannian poliisiautovalintoja:
        https://www.flickr.com/groups/1117512@N20/pool/


      • Demonstrator

        Suomi on aina ollut tällainen maailman trendeistä syrjässä oleva jääräpäiden asuttama paikka. Eräänlainen Semi-Neuvostoliitto tai Semi-Siperia.
        Maa joka on ollut pitkään maatalousvetoinen ja teollistunut pohjoismaista viimeisenä. Täällä lehmänlanta on edelleen monille yhtä kuin parfyymi ja tuhannet ihmiset joutuvat käymään vieläkin ulkohussissa ilman juoksevaa vettä.


      • staticflickr

      • Emergency_Vehicles

        Puhumattakaan naapurimaan Ruotsin kalustosta joka on jo vuosikymmeniä ollut pelkkää laatuautojen voittomarssia. Aivan eri luokassa kuin meidän Skoda Octaviat. Esimerkiksi BMW 5-Touring XDrive ja Mercedes-Benz E 4Matic.
        http://i.imgur.com/FGbwjIv.jpg http://tiny.cc/eni5zy


      • Funland

      • treop

      • The_Buzzer

    • MersuLadanHinnalla

      Jaahas? Taas joku nettisveko mukaovelasti tarjoilee Jas-romua ostettavaksi? Muuten!

      Selvästi paras hinta-laatu-suhde löytyy venäläisistä superhävittäjistä!

      Kannatatko siis niiden ostamista? ;-)

    • Jääkkärinmorsian

      Jos ne on parhaat ja halvimmat niin kannatan ehdottomasti

    • Jääkkärinmorsian

      USA laiset koneethan on lentokiellossa joita suomeen suunnitellaan ostavaksi.

      • Shit-Talk

        Super Hornet ei ole lentokiellossa.


      • VanhaOnVanhaa

        Aina kun uudella mallilla huomaltaan jotain ongelmaa, niin ne asetetaan tutkimuksen ajaksi lentokieltoon. Se on ihan normaalia ja asiaan kuuluvaa toimintaa. Kaikilla uusilla malleilla on alkuvaikeuksia. Suomen tulevat hävittäjät saapuvat vasta monien vuosien päästä. Kyllä ne pikkuviat on sitten korjattu. Vain jo nyt vanhentuneet koneet ovat täysin viattomia. Pitäisikö siis niitä muka hankkia!?


    • järki.hoi.nyt

      Venäläisiä ei kannata ostaa, koska ei Suomella ole ilmavoimia sen takia, että Ruotsi, Norja ja Viro uhkaavat meitä sotilaallisesti.

      Hävittäjähankinta ei ole kertakauppa, vaan muutaman vuosikymmenen yhteistyösopimus ostajan ja tavarantoimittajan kanssa sisältäen useita koneen ja asejärjestelmän päivityksiä. Mitä järkeä olisi ostaa koneet siltä ainoalta tämän maailmankolkan sotilaallisen epävakauden uhalta, jos koneiden käytettävyys on Kremlin herran oikkujen varassa?

      • logiikka.hoi.nyt

        Et huomaa logiikkasi nurinkurisuutta? Venäjä on Suomen vihollinen VAIN siksi, kun ruotsinmielinen valtaeliittimme sen haluaa olevan!

        Suomen paras etu on aina olla mahdollisimman hyvissä väleissä ainoan ja pysyvän suurvaltanaapurimme kanssa. Kun niin teemme, ei ole mitään Venäjän uhkaa ja voisimme hyvin ostaa hinta-laatu-suhteeltaan parhaita superhävittäjiä Venäjältä.

        Ai niin!? Sitten Suomella ei olisi sitä vihollista, joten mihin niitä hävittäjiä tarvitaan!? Eikö olekin hassua tämä maanpuolustuksemme? ;-)


      • justniinseon
        logiikka.hoi.nyt kirjoitti:

        Et huomaa logiikkasi nurinkurisuutta? Venäjä on Suomen vihollinen VAIN siksi, kun ruotsinmielinen valtaeliittimme sen haluaa olevan!

        Suomen paras etu on aina olla mahdollisimman hyvissä väleissä ainoan ja pysyvän suurvaltanaapurimme kanssa. Kun niin teemme, ei ole mitään Venäjän uhkaa ja voisimme hyvin ostaa hinta-laatu-suhteeltaan parhaita superhävittäjiä Venäjältä.

        Ai niin!? Sitten Suomella ei olisi sitä vihollista, joten mihin niitä hävittäjiä tarvitaan!? Eikö olekin hassua tämä maanpuolustuksemme? ;-)

        Näin se on että pitää luoda venäjästä uhka etta saadaa hävittäjiä hankittua,
        Eihän niitä muuten saada tänne.


    • halvallatulee

      Pitää ostaa halvalla, ja halvin.

      • VBNM_

        Pitää ostaa parhaiten soveltuva.


    • Julkisissakin hankinnoissa on muitakin kriteerejä kuin hinta, eikä rahallisesti halvin tarjous suinkaan aina voita.

    • Rauhaaihmisevaatii

      Laitetaan hävittäjä rahat ennen vanhusten hoitoon, niillä hävittäjillä ei suomea puolusteta. Nehän on vain hyökkäys tarkoitukseen. Mutta väikkyykö suur-suomi joidenki milissä?.

      • Hävittäjät toimivat samalla tavalla puolustuksessa ja hyökkäyksessä, ja molemmissa on tärkeää sekä ilmasta maahan että ilmasta-ilmaan taistelukyky*.

        *Nykyisin ohjuksin, niin kaukana ettei näe toista. Ilmataisteluiden aika on jo puolisen vuosisataa vanhentunut.


      • Trollit_ttuun

        Putinin trolli siellä koettaa vaikuttaa mielipiteisiin, ei onnistu, lol


    • RahaOnHyväVakuutus

      Aivan sama mitä maksavat jos niillä voidaan nostaa hyökkäys kynnys niin korkeaksi, että jää tekemättä. Antaisivat ammattimiesten valita paras ja politiikka kehiin vasta sitten kun pitää puida kauppapolitiikkaa. Naapuri maa ymmärtää vain voimaa niin kuin ennen muinoin isä aurinkoisen aikana. Siellä on nyt tulossa uusi päivänpaiste. Kertoo jo sekin jostain kun veljeskansat Venäjä ja Ukraina pitää pitkitettya konfliktia Itä-Ukrainassa. Se on sama jos Suomi olisi miehittänyt Pohjois- Viron ennen kuin se meni Natoon. Vaikka mentäisiin Natoon niin uskottava puolustus pitää jollain lailla pitää voimissaan. Virokin siihen satsaa vaikka Natossa. Pienellä maalla ei ole varaa hävittäjiin.
      Suomella vielä on. Parempaa kalustoa pitää olla kuin naapurilla Venäjällä.

      Kyllä sekin vuosien kuluessa kirii taas rinnalle. PAK-FA hävittäjä projekti meni jäihin tai hidastui pahasti kun Intialaiset lakkasi rahoittamasta. Puteltakin rahat vähissä. Eli SU-35 on sieltä kovin haastaja muutaman MIG-35 kera. Niitä ei ole liikaa eikä niitä Suomen rajallekaan liikaa riitä jos tule isojen poikien hiekkalaatikko tappelu. Sellainen pitää kalusto olla, että sillä taas seuraavat 20 vuotta mennään. Vielä kun saataisiin IT-Puolelle järjestelmä jolla voisi torjua ballistisia ohjuksia ja olisi korkea torjunta kyky. Ei ole halpoja ja Suomenkin pitää rahaa kerätä. Ei riitä kaikkiin. Hävittäjät 7-10 miljardia ja Laivue 2020 1,2 Miljardia. Ruotsi osti Patriot järjestelmän. JAS E/F versiot tilauksessa. Ruotsin kanssa varmasti puolustusyhteistyö terveellistä vaikkei se Naton kaltaisia takuita annakaan. Suuriosa hävittäjä vertailua menee sotasalisuuksien puolelle josta kärryillä vain ilmavoimien koelentäjät ja järjestelmä asiantuntijat. Senkin vuoksi Ilmavoimien pitäisi antaa ensin pistää ne paremmusjärjestykseen. Ei meidän nyky Hornetitkaan vielä ihan helisemässä ole yllämainitun kaluston kanssa jos pitää oman maan taivaalla alkaa vääntää.

      Aikanaan Lapin lennoston Drakenit olisi tehnyt pahaa jälkeä naapurin MIG-21 kalustolle pienellä
      konemäärällä. Syy oli tutkaohjukset jotka voi ampua suoraan kohti. MIG-21 piti päästä kohteen taakse ja tutkan kantama lyhyt. Tämä oli tiedossa kun niitä löytyi itseltäkin Karjalan lennostosta.
      Suomalaiset toki modifioi itäkalustoa terävemmäski kuten yleensäkin. Ruotsihan oli varastoinut Suomelle kylmänsodan aikana Drakeneita ja meillä oli "vähän" ylimääräisiä lentäjiä. Se mitä nyt tiedetään Mig-23 ja Mig-25 todellisista kyvyistä niin niillekin olisi pystytty hanttiin pistämään.
      Enempi kekseliäisyyttä olisi vaatineet sitten jo 1980-luvun lopun uudet MIG-29 ja Su-27 koneet.

      Nykypäivänä vastaavanlaista etumatkaa pitää koittaa saada. Koiratappelut on toisen maailmansodan ja Korean sodan peruja. Nyt ratkaisee kuka huomaa toisen ensi kaukaa. Sillä on etulyöntiasema. Suomen ilmavoimat edelleen maailman huippua osaamisen puolesta. Niille pitää hommata vain sellainen kalusto, että pysyvätkin siellä huipulla. Pitää antaa signaali, että me ollaan turvallinen ja mukava naapuri. Mutta rivien välissä on viesti, että jos tänne väksin änkee niin täältä pesee ja tarvittaessa linkoaa. Ainakin siinä määrin että tumii ettei kannata naapurin puollelle pyrkiä. Se on 20 vuodeksi taas pieni vakuutus hinta jos vertaa siihen, että ei ole uskottavaa ilmapuolustusta joka on ensi linja uskottavaan maanpuolustukseen ja ilmatilan koskemattomuuteen.

      Valitettavasti voimapolitiikka ei Itämeren alueella ole vieläkään ohi vaikka niin luultiin
      siihen asti kun Neuvostoliiton konkurssipesästä saneerauksen jälkeen tuli Putin pienen
      Venäjä joka haluaa Katariina suuren rajat. Tämän lisäksi haikailee vanhoja rajoja ja kirjoittaa historiaa mieleisekseen uudestaan.

    • toteaja

      Valinta on vaikea, kun pitää keksiä perusteet miksi f-35 on juuri oikea valinta suomelle. Väistämättä joudutaan valintakriteerejä muuttamaan f-35:lle sopiviksi.

      • Suppa

        Eli miksi kallein kone olisi se oikea tai miksi kaikkien koneiden pitäisi olla kalleimpia?


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6263
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4006
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2416
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1413
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe