Tilitys siitä, kun ympäristö sairastuttaa

valitankuahistaa

Voi itku tätä mun elämää. Alko ahistaa kun luin tuoreimmat tekstit Kannasta. Kuinka moniongelmainen ihminen voikaan olla. Kun tuollausta kirjoitetaan miten mä pystyn pääsemään pois sairaan roolista ja elämään niinku normaalit ihmiset elää. Mut on tuomittu tähän rooliin kun ympärilläni on ihmisiä jotka ylläpitävät mun sairauksia ja olotilaa. Sairastuttavat, pitävät sairaana. Kun yritän sanoa jotain muuta niin ei auta..kaikki käännetään sairauden oireiksi kun nyt papereissakin oikein on präntättynä. Ei ole ketään luottohlöä enää, kaikki läheiset(kin) on tavallaan mua vastaan, luulevat tekevänsä hyvää, eivätkä usko mua kun sanon että tekevät pahaa. Eivät myönnä mitään. On mulla psyk pkl. Olen apuakin saanut kyllä, mut kyllä sekin paikka ylläpitää sairautta. Miten helvetissä mun elämästä tuli melko yhtä-äkkiä tällaista paskaa? Voisinpa palata entiseen, jatkaa elämääni kaikkeni vaivoineni mutta niin, että ovat mun hallinnassa. Olis oma valinta. En ole terve en, en kiellä, mutta olen ottanut sen hoidon mikä musta pitää mut ihan hyvässä kunnossa. Muille se ei riitä. Musta pitäisi tulla jtn täydellistä, jotain mikä on mun mielestä tarpeetonta. Pystyn elämään ilman sitäkin, ja muutkin pystyy mun rinnalla, en pilaa keltään mitään. Miks mun elämä pilattiin? Kerran jo luulin et selviin tästä mut nyt just en oo ihan varma.

11

254

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Markku89

      Sun elämä ei ole pilalla. Mikään mitä susta kirjoitetaan tai sanotaan ei ole oikea sinä. Kuulut Jeesukselle kokonaan. Jeesus tuntee sut läpikotaisin ja rakastaa sua täydellisellä rakkaudella.

      https://m.youtube.com/watch?v=sUWTRAP8nFs

    • narrative

      Olen ihan samassa tilanteessa kuin sinä. Ja moni muukin on. Usko pois, kyllä me kestetään.

      Asioita pitää muuttaa. Jos et pysty juuri nyt itse tekemään paljoa, pidä kuitenkin kiinni siitä mitä itsestäsi tiedät. Läheisesi tuntevat sinut, heille sinä et ole se joka näkyy Kannassa.

      Tiedäthän, että Omakannassa voi tehdä kieltoja, niin että tekstit näkyvät mahdollisimman pienelle joukolle.

      Minä olen käynyt aika pitkän prosessin saadakseni Kannan tekstejä oikaistua. Se meni ylilääkäreille asti, mutta onnistui ainakin jossain määrin. Oikaisupyyntö ja muistutus ja vielä siitäkin valitus. Sain karsituksi pahimpia kohtia ja muutetuksi yhden diagnoosin. Mutta sille emme voi mitään että "potilaskertomuksen" taustalla on lääketieteellisen sairausmallin mukainen näkemys ihmisestä, ja sen puitteissa psyykkinen kärsimys ja reagointi ylivoimaisiin elämäntilanteisiin ja traumoihin on sairautta silloin kun se täyttää tietyt mielivaltaisesti ja epätieteellisesti asetetut ehdot. Ihminen määritellään psykiatrisessa järjestelmässä "sairautensa" kautta, koska järjestelmä on osa lääketiedettä.

      Potilaskertomuksissa ja diagnooseissa määritellään ihminen ulkoapäin, usein hyvin kokonaisvaltaisesti. Tälle määrittelylle ei ihminen itse voi mitään . Se on rakenteellista väkivaltaa, joka naamioituu auttamisen taakse.

      Ihmisellä ei ole psykiatrisessa järjestelmässä edes suoraa puheoikeutta, koska kaikki mitä hänestä kirjoitetaan on toisten laatimaa.

      Viisas ihminen hakee apua kun kärsii, mutta kun joutuu tällaiseen järjestelmään, missä häntä mitätöidään ja häneltä viedään oikeus määritellä itseään, ajatuksiaan ja tunteitaan, hän voi joutua kärsimään vielä enemmän.

      Markku89: "Sun elämä ei ole pilalla. Mikään mitä susta kirjoitetaan tai sanotaan ei ole oikea sinä."
      Kunpa voisin minäkin ajatella noin. Ne psykiatrian kirjoitukset (oikaisujen jälkeenkin) ovat sellaista minuuteen kajoamista, että niistä on hyvin vaikea päästä psyykkisesti irti. Minuushan on sosiaalinen konstruktio.

      Yksi mikä auttaa on kuitenkin kun tietää kuinka paljon meitä on. Minulla on ystäviä jotka kärsivät samasta, heidän kanssaan tulee juteltua. Jonkinlainen me-too-liike olisi tarpeen.

      Minulla on terapeutti, joka koettaa tolkuttaa, että olen eri asia kuin minusta tehdyt diagnoosit ja muut muiden kirjoittamat asiat. Ja huomautti heti terapian alussa kriittisesti, että hänelle en ole "potilas". Se että jotkut järjestelmän piirissäkin toimivat osaavat ajatella niin on lohdullista, mutta paljon olisi tehtävää, jotta asiat muuttuisivat.

      • valitankuahistaa

        Kiitos tästä kommentista. Lämmitti mieltä. Tiesin kyllä, etten (onneksi) ole ainoa, joka on tällaisessä tilanteessa, mutta helpottaa kuulla muiden kokemuksia kirjoitettuna. :)

        Nyt kun on jo "housussa" niin on aika vähän mahdollisuuksia vaikuttaa. Olen katkera, helvetin katkera, ja tulen olemaan sitä aina. Pikku hiljaa olen tajunnut vähäiset vaikuttamismahdollisuuteni ja sen, ettei tilanne tule muuttumaan. Nieltävä on ja yritettävä elää sen kanssa. Yrittää itse päästä pois siitä diagnoosi-ajattelusta ja nähdä itsensä normaalina ihmisenä, jolla nyt vain on jotain tiettyjä ominaisuuksia, joita muilla ihmisillä ei välttämättä ole. Kun on tällä hetkellä liikaa aikaa ja vähän eristäytnyt, saa diagnoosi-ajattelu vallan päässäni, mutta kun olen enemmän muiden kanssa tekemisissä, tunnen olevani normaali...kunnes taas vaivun diagnoosisynkkyyteen. Eli siinä mielessä on minulla mahdollisuus vaikuttaa ainakin sitten kun pääseen saikulta töihin.

        Olen kyllä Kannassa tehnyt kiellot. Nyt vain akuutisti se haittaa hoitoani, koska tarvittava tieto ei siirry eri hoitotahojen välillä, mutta en silti aio kieltoja poistaa.


      • MitäsJoss

        Lopetat rikosten tekemisen ja toisten terveystietojen urkkimisen, sekä identiteettivarkaudet, salakuvaamisineen ja feikkiprofiileineen? Te ette tule IKINÄ olemaan osa perheeni elämää,että kukakohan se katkera ja kateellinen on? Ime sitä itseään, mitä olet, saastaa.


      • narrative

        "Olen kyllä Kannassa tehnyt kiellot. Nyt vain akuutisti se haittaa hoitoani, koska tarvittava tieto ei siirry eri hoitotahojen välillä, mutta en silti aio kieltoja poistaa. "

        Omakannasta voi tulostaa ne osat potilaskertomuksia, joita tarvitaan muissa hoitopaikoissa, ja viedä tai lähettää ne sinne paperilla. Näin olen itse tehnyt...

        "Nyt kun on jo "housussa" niin on aika vähän mahdollisuuksia vaikuttaa."
        Sama olo minulla, mutta yritän silti. Ne muutokset mitä olen tähän mennessä saanut itsestäni kirjoitettuihin teksteihin ovat auttaneet yllättävän paljon. Pieneltä vaikuttavat epätarkkuudet ja vääristymät muuttavat kokonaiskuvaa ratkaisevasti, ja kun ne korjattiin, teksti näyttää jo aivan toiselta. :)

        "Mielenterveydenhuoltojärjestelmä" ei salli potilasteksteihin muuta kuin itse tuottamaansa aineistoa. Potilaan asemassa oleva henkilö ei voi saada kirjallista näkemystään liitetyksi osaksi potilaskertomustaan, eikä myöskään häntä tutkineiden ulkopuolisten psykiatrien lausuntoja. Ne minua pitkään yksityisesti hoitaneiden psykiatrien lausunnot, joilla sain kumotuksi yhden sairaaladiagnooseistani, on skannattu sairaanhoitopiirin asianhallintajärjestelmään osana tekemääni muistutusta, mutta potilastyössä olevat eivät koskaan näe niitä, vaan vain sen mitä ovat itse minusta kirjoittaneet. Virheelliseksi myönnettyä diagnoosia he eivät onneksi enää näe missään, koska viittaukset siihen on vaatimuksestani poistettu potilasteksteistä. Minulle on kuitenkin aivan riittävästi riesaa siitä että joudun Kannasta katselemaan heidän muita sepustuksiaan minusta ja elämästäni... Ja miettimään miten
        Omakannan kiellot pitävät. Nimittäin
        niiden tekemisestä ja siitä missä yksikössä ne milloinkin toimivat saa aika ristiriitaista tietoa Kelasta ja tietosuojavastaavilta...

        Järjestelmä varaa siis itselleen oikeuden luoda "virallinen totuus" jostakusta ihmisestä ja hänen psyykestään, käytöksestään ja toiminnastaan, kokonaisvaltaisesti. Se on huikeaa vallankäyttöä, joka otetaan meidän yhteiskunnassamme itsestäänselvyytenä...

        Järjestelmäähän on kritisoitu vuosikymmeniä eri vaiheissa ja eri tahoilta, myös sen sisältä... Britanniassa on nyt viimeisen kymmenen vuoden ajan ollut kehitteillä toisentyyppinen tapa kuvata ihmistä. Psykologit siellä haluavat luopua diagnooseista, ja ehdottavat tilalle kertomustyyppistä formulaatiota, jonka ammattihenkilö laatii yhdessä palvelunkäyttäjän (ei siis "potilaan") kanssa. Kertomus tehdään vaiheittain usean tapaamisen aikana siten, että siinä yhdistyvät apua tarvitsevan ihmisen oma näkemys tilanteestaan ja siihen johtaneista tekijöistä, ja ammattilaisen näkemys joka perustuu hänen työkokemukseensa ja tieteelliseen tietoon. Diagnoosin sijaan käytetään kertomuksesta johdettua lauseenmittaista tiivistelmää.

        Lähtökohtana on traumatietoinen lähestymistapa, jonka mukaan psyykkiset ongelmat ovat seurausta ylivoimaisista tilanteista ja olosuhteista elämän eri vaiheissa.

        Tässä diagnoosittomassa toimintamallissa katsotaan, että se, mitä ihmisestä kirjoitetaan, on osa hänelle annettavaa apua. Ihmisen pitäisi siis tuntea saavansa apua siitä, miten hänen tilanteensa tulee kuvatuksi hoitojärjestelmän teksteissä. Tämä on aika mullistava ajattelutapa. Britanniassa psykologeille ja psykiatreille järjestetään jo koulutusta siihen.

        https://www.researchgate.net/publication/318734743_Psychological_Formulation_as_an_Alternative_to_Psychiatric_Diagnosis

        Pari otetta artikkelista vapaasti (ontuvasti) suomennettuna:
        ...Diagnoosi on psykiatrian Graalin malja ja oikeutus sen olemassaololle.

        ...Psykiatrisen diagnoosin vahingollisin vaikutus ihmiseen on, että sen myötä hänen kokemuksensa menettävät merkityksensä. Poistaessaan ihmisen kokemuksista niiden henkilökohtaisen, sosiaalisen ja kulttuurisen merkityksen diagnoosi tekee "ihmisistä, joilla on ongelmia" "ihmisiä, joilla on sairaus".


    • lekurit.tarvitseville

      mitäpä jos kokeilisit pysyä poissa terveydenhoidosta kun et sitä näköjään arvosta ja tiedät kaiken paremmin itse. hoida sitten itse itsesi niin ei lue missään mitään. aika yksinkertaista. tiesitkö muuten että sekin on sairauden oire ja vaikuttaa olevan juuri se sun ongelma että tajuntasi on niin pieni että sinne ei mahdu kuin oma käsityksesi ja muut ovat aina väärässä jos ovat eri mieltä kanssasi. hankala on elää niin kapean ymmärryksen kanssa mutta ei kai siinä sitten muuta voi.

    • narrative

      Tulenkin pysymään poissa "mielenterveysjärjestelmästä" jatkossa. Toivottavasti joku muu saa siitä enemmän kuin minä ja moni tuttavani, joilla on samanlaisia kokemuksia.

      Jos saa hyvän kontaktin "lekuriin" tai vastaavaan se voi kompensoida ja "puskuroida" järjestelmän puutteita ja systemaattista rakenteellista väkivaltaa, mutta vain tiettyyn rajaan asti. Minun kohdallani monetkaan sellaiset hyvät kontaktit eivät riittäneet, koska yksittäinen ihminen ei järjestelmän sisällä pysty paljoa vaikuttamaan, kun vakiintuneet käytännöt jyräävät.

      Aloittaja kirjoitti:
      "Kun yritän sanoa jotain muuta niin ei auta..kaikki käännetään sairauden oireiksi kun nyt papereissakin oikein on präntättynä. "

      Tämä on omakin kokemukseni ja se on pahin mahdollinen virhe "mielenterveysjärjestelmässä" mitä voi ikinä tehdä. Jokaisen pitäisi saada kertoa oma tarinansa, ja monen kohdalla olon paraneminen ja tasapainottuminen alkaa juuri siitä.

      Lausunnot ja kirjaukset pitäisi tehdä yhdessä asiakkaan kanssa (ei "potilaan"). Asiakkaan tulisi saada ilmaista kirjallisesti oma näkemyksensä virallisissa potilaspapereissaan, hoitohenkilökunnan näkemysten rinnalla.

      Avoimen dialogin malli Keroputaan sairaalassa on maailman tehokkain psykoosien hoidossa. Alueelta on "skitsofrenia" kitketty sen avulla jopa kokonaan. Hoitomalli ei ole levinnyt laajemmalle Suomessa, oletettavasti koska se on niin erilainen kuin tavanomainen malli: siinä kuunnellaan. Kuunnellaan apua tarvitsevaa ihmistä ja hänen läheisiään, määrittelemättä heitä ulkoapäin. Kestetään se mitä heillä on sanottavaa.

      Diagnoosien antamista koetetaan välttää. Lääkitystä minimaalisesti.

      Tällainen periaatteiltaan yksinkertainen, mutta silti vaativa hoitomenetelmä on jo 30 vuotta tuottanut Länsi-Pohjassa tuloksia, joita ihmetellään maailmallakin, siitä puhutaan "Suomen mallina".

      https://www.youtube.com/watch?v=aBjIvnRFja4

      • suomen-malli

        Olisikin Suomen malli joka olisi Keroputaan malli. Minä tutustuin siihen oikeaan Suomen malliin ylikuormittavissa olosuhteissa mitä koin, mitkä johti psykoottiseen masennukseen.

        Siihen oikeaan Suomen suljetun hoidon malliin kuului mm. pakottamista, omaan kehoon kajoamista erilaisin lääkeainein vastoin tahtoa, pakkohoitolappu, suljettuja ovia, uhkailua (jos et tee miten me sanomme tai lääkityksiä mitä me määräämme, sinulle käy niin ja näin), vangittuna oloa, diagnoosipakkomielteisyyttä, neuroleptitokkuraa ja monia päällekkäin syötyjä lääkityksiä niiden vaikuttaessa minuun ties miten mutta ne oli vissiin Käypää hoitoa - täysin oikeutettua, läheisten mukana ollessa minusta puhumista kolmannessa persoonassa "X(nimeni):lle pitäisi vielä kokeilla lääkityksiä" (tunsin olevani joku objekti mille sai tehdä miten vain), itsemurha-ajatuksia hoidosta. Mitenkään kukaan ei koskaan kyseenalaistanut sitä, että tullessani hoitoon olin paremmassa kunnossa kuin mihin hoito hiljalleen johti. Se oli vain osa sairauttani.

        Selvisin ns. psykoottisesta masennuksesta hoidosta huolimatta mutta se otti useita vuosia sen jälkeen ja traumojen työstöä. Oma traumansa oli lääkkeien alasajon aiheuttamat olot kehossa. Mihinkään näihin ei saanut oikeaa tukea vaan jälkityöstö piti käydä läpi itse, yleensä kohdaten täydellistä ymmärtämättömyyttä ns. ammattilaisten osalta. Ihme, että selvisin kaikesta elossa. Olo on käytännössä sama kuin väkivaltaa kokeneella. Se olikin väkivaltaa. Täytti täysin väkivallan, henkisen ja fyysisen merkit, paitsi tietenkin hoitohenkilökunnan itsensä mielestä. Mieleltään sairaita kun pitää "hoitaa", kovin keinoin. Jos vastaavia tekoja tekisi joku ei ammattilainen jollekin vieraalle ihmiselle, se olisi rikos.

        Hoito ei toiminut enkä mennyt sillä parempaan suuntaan.Kärsin vakavista dissosiaatio-oireista koko ajan siellä ollessani. Se oli keino kestää ylitsepääsemätön tilanne. Mitään oireita ei käyty siltä osin läpi, että miksi koin niin vaan oireisiini suhtauduttiin sellaisena, että ne tarvitsevat lääkitystä.

        Välillä tuntuu, että he haluavat lyödä ihmisen pohjalle, eivät nostaa sieltä saatika osoittaa mitään ymmärrystä tai kykyä nähdä asiat toisen ihmisen kautta. Kanta on niin täynnä kaikkea kuraa enkä traumojeni takia sitä kykenisi edes muuttamaan. Kaikki minusta kirjoitetut merkinnät on kirjoitettu toisen näkökulmasta niin ettei minulla "hulluna" olisi mitään oikeuksia niitä kaikkivoipaista lääkäriä kohtaan saada muutettua.

        Paras on unohtaminen.


      • rikos-vai-rangaistus

        Osaston jälkeen pääsyäni pahimmista katkeroitumisen, voisi oikeastaan sanoa vihan ja traumatisoitumisen tunteista kokemaani "hoitoa" kohtaan, päätin hakea "apua" aikanaan, vaikka siihen olin jo hyvin kriittisesti, miksiköhän lie, alkanut suhtautua. Se johti siihen, että käytännössä traumani avautuivat uudelleen.

        Olin taas samassa tilanteessa, istuin lääkärin vastaanotolla jossa lääkäri analysoi mikä minussa on vialla ja kirjoitti minusta tarinaa käyttäytymiseni ja sanomisieni ongelmista (osastolla siihen liittyi pelko siihen että menettää oikeutensa kulkea vapaasti tai sai pakkolääkityksen listalle tai lääkityksen nostoja tai muita mitä lääkäri koki minulle tärkeäksi minkä noudattamisen tärkeyttä hoitajat sitten vahtivat kuin poliisi ikänään). Minussahan täytyi olla joku perustavanlaatuisesti vialla, koska olin joutunut osastolle enkä ollut kyennyt tuottavaan toimintaan. Tarinaan oli koottu kaikki sanomani asiat osastolta alkaen, kaikki mitä sanoin, voitiin käyttää minua "vastaan" papereilla osoittaen että minussa on joku perustavanlaatuisesti vialla. Kaikkia yksittäisiä pieniä huomautuksia vilisi papereissa, kaikki siihen sävyyn kirjoitettuna että vaikutan että minussa on jotain vialla, reagointimalleissani on jotain vialla, mitä olin mennyt sanomaan mikä kuulosti oudolta. Mietin aina mikä näiden papereiden funktio loppupeleissä oli. Hoitajan mukaan ne olivat vähän tämmöinen ikävä asia, jotta voi saada hoitoa. Mitään haittaahan diagnooseista ei olisi?

        Minulle vakuuteltiin, että avohoidossa kaikki on vapaaehtoista. Tietäen sen, kuinka nopeasti vapaaehtoinen psykiatrian puolella voi muuttua pakolliseksi, minulle valitettavasti jäi irrationaaliset pelot päälle vaikkei syitä peloille olisikaan. Jokikinen lääkärinaika sai sydämeni hakkaamaan, pelon tunteiden vyörymisen päälleni, ahdistuksen kohoamisen, samanlaisen puolustautumisen tunteen tarpeen mikä osastolla oli (opin miettimään sanani hyvin tarkkaan ettei mitään väärinymmärryksiä tule mikä tietenkin on mahdotonta aina kahden lyhyesti toisia tuntevien ihmisten tapaamisessa). Pelkästään siksi, että lääkärillä oli oikeus kirjoittaa minusta niin voimakkaita asioita, mitkä pistivät suoraan sisimpääni, kuin tikarit. Valitettavasti tällä toisella ihmisellä on näissä tapaamisissa suuri valta toiseen nähden vielä lisäksi johtaen oloon jossa olisi pieni maan matonen tuomitsevan tuomarin edessä. Kehoni reagoi tapaamisiin taistele-ja-pakene reaktiolla, koska ne muistuttivat traumoistani.

        Opin välttämään tiettyjä liian voimakkaita ilmaisuja, ettei väärinymmärryksiä tule, opin välttämään kielikuvia, kaikkea mikä johtaisi johonkin epäilyttäviin ilmaisuihin papereissani, jotka jäisivät elämään pitkiksi ajoiksi papereihini ja tuntuisivat painolastilta. Opin olemaan kertomatta itsestäni yhtään enempää kuin oli tarvis, jottei minua satutettaisi enempää. Olin saanut todenteolla oppia, mitä liian voimakkaista ja kriittisistä mielipiteistä oli saanut seurata. Olin kertonut peloistani ja saanut papereihin harhaluuloisuus merkintöjä osastolla. Psykiatri suhtautui todellisuudentajuuni jatkuvasti sitä epäillen ja etsien siitä heikkouksia.

        Lääkärinaika johti siihen, että minua pitäisi diagnosoida. Minua ei voisi muuten auttaa ilman diagnoosia. Tunsin tarvetta puhua ja kertoa tarinaani ja käydä traumaattisia kokemuksia läpi, mutta kuukausia myöhemminkään mihinkään ongelmien käsittelyyn ei päästy, koska minulla ei ollut diagnoosia, koska lääkäri ei tiennyt minkä diagnoosin saisin. Täten terapian haku oli mahdotonta.

        Diagnoosipapereissani oli myös diagnoosi, mitä lääkäri ei pitänyt minulle oikeana. Mutta olin "syyllinen kunnes toisin todistetaan" ja diagnoosin purkamiseksi tarvitsisin vielä psykologin aikoja, jossa jouduin käymään täysin saman trauman läpi, mitä osaston psykologin ajoilla käymisestä seurasi. Osaston psykologin lausuntoja käytettiin osastolla mm. lääkityksen nostamisen perusteena ja hän oli psykiatrin käsikassara osastolla - hän yritti selvittää mikä ongelmani oli. Hän syynäsi minua lukuisten eri rasti ruutuun-kyselyiden, tarkkojen kysymysten, ja Rorschach-testien perusteella. Hän seurasi tarkkaan, miten reagoin musteläiskiin papereilla ja nämä kertoivat minusta jotain todella merkittävää sitten, mitä analysoitiin papereissani.

        Kaikki nämä siksi jotta voitaisiin tietää, mikä minun diagnoosini olisi. Se olisi hyvin tärkeää jotta minua joskus pystyttäisiin alkaa auttamaan. Minä itse toivoin vain henkilöä joka olisi kuunnellut tarinani jotta pikkuhiljaa olisin voinut käydä sitä läpi. Toisaalta traumatisoitumiseni oli niin vakavaa, että kukaan ei oikein uskaltanut alkaa käymään traumojani kanssani läpi. Toisaalta uskon, että loppupeleissä millään hoitohenkilön pätevyydellä ja erikoistumisella ei ole mitään väliä, jos hän ei osaa edes yrittää asettua toisen asemaan ja kuunnella.


      • narrative
        suomen-malli kirjoitti:

        Olisikin Suomen malli joka olisi Keroputaan malli. Minä tutustuin siihen oikeaan Suomen malliin ylikuormittavissa olosuhteissa mitä koin, mitkä johti psykoottiseen masennukseen.

        Siihen oikeaan Suomen suljetun hoidon malliin kuului mm. pakottamista, omaan kehoon kajoamista erilaisin lääkeainein vastoin tahtoa, pakkohoitolappu, suljettuja ovia, uhkailua (jos et tee miten me sanomme tai lääkityksiä mitä me määräämme, sinulle käy niin ja näin), vangittuna oloa, diagnoosipakkomielteisyyttä, neuroleptitokkuraa ja monia päällekkäin syötyjä lääkityksiä niiden vaikuttaessa minuun ties miten mutta ne oli vissiin Käypää hoitoa - täysin oikeutettua, läheisten mukana ollessa minusta puhumista kolmannessa persoonassa "X(nimeni):lle pitäisi vielä kokeilla lääkityksiä" (tunsin olevani joku objekti mille sai tehdä miten vain), itsemurha-ajatuksia hoidosta. Mitenkään kukaan ei koskaan kyseenalaistanut sitä, että tullessani hoitoon olin paremmassa kunnossa kuin mihin hoito hiljalleen johti. Se oli vain osa sairauttani.

        Selvisin ns. psykoottisesta masennuksesta hoidosta huolimatta mutta se otti useita vuosia sen jälkeen ja traumojen työstöä. Oma traumansa oli lääkkeien alasajon aiheuttamat olot kehossa. Mihinkään näihin ei saanut oikeaa tukea vaan jälkityöstö piti käydä läpi itse, yleensä kohdaten täydellistä ymmärtämättömyyttä ns. ammattilaisten osalta. Ihme, että selvisin kaikesta elossa. Olo on käytännössä sama kuin väkivaltaa kokeneella. Se olikin väkivaltaa. Täytti täysin väkivallan, henkisen ja fyysisen merkit, paitsi tietenkin hoitohenkilökunnan itsensä mielestä. Mieleltään sairaita kun pitää "hoitaa", kovin keinoin. Jos vastaavia tekoja tekisi joku ei ammattilainen jollekin vieraalle ihmiselle, se olisi rikos.

        Hoito ei toiminut enkä mennyt sillä parempaan suuntaan.Kärsin vakavista dissosiaatio-oireista koko ajan siellä ollessani. Se oli keino kestää ylitsepääsemätön tilanne. Mitään oireita ei käyty siltä osin läpi, että miksi koin niin vaan oireisiini suhtauduttiin sellaisena, että ne tarvitsevat lääkitystä.

        Välillä tuntuu, että he haluavat lyödä ihmisen pohjalle, eivät nostaa sieltä saatika osoittaa mitään ymmärrystä tai kykyä nähdä asiat toisen ihmisen kautta. Kanta on niin täynnä kaikkea kuraa enkä traumojeni takia sitä kykenisi edes muuttamaan. Kaikki minusta kirjoitetut merkinnät on kirjoitettu toisen näkökulmasta niin ettei minulla "hulluna" olisi mitään oikeuksia niitä kaikkivoipaista lääkäriä kohtaan saada muutettua.

        Paras on unohtaminen.

        Unohtaminen ei ole paras! Se vain lisää epätoivoa. Jotta jaksaa, uskaltaa, ja osaa toimia tilanteen muuttamiseksi tarvitaan kanssaihmisten ja vertaisten tukea. Kukaan ei pysty sitä järjestelmää vastaan toimimaan yksin, se on yksi vahvimmista mitä on.


    • narrative

      Prkl.

      Minusta alkaa tuntua siltä, että tulostan ja kopioin joitakin tämän ketjun kirjoituksista ja lähetän ne sairaanhoitopiirini psykiatrian toimialan johdolle samalla kun päätän valitusprosessini heidän kanssaan. Loppusuora on nimittäin lähellä. He käsittelevät viimeisiä vaatimuksiani potilaspapereihini tehtävistä korjauksista. Prosessi on edennyt reittiä oikaisupyyntö-muistutus-valitus muistutukseen tulleesta päätöksestä - puhelinkontaktit toimialan johtavien ylilääkäreiden kanssa. Kun olen saanut asiat niin selväksi kuin voin järjestelmän kanssa saada, aion kirjoittaa heille kommenttina ja palautteena näkemyksiäni psykiatrisesta järjestelmästä, miten se on toiminut omalla ja muiden kohdalla. (Valituksissani on ollut tästä jo jonkin verran.) Tässä(kin) ketjussa on paljon sellaista mikä heidän tulee saada tietää.

      Nimimerkkikirjoituksia kun nämä ovat, niin ketään ei tunnisteta eikä kenenkään mahdollista tulevaa hoitoa sillä vaaranneta...? Moni lienee samassa tilanteessa, ympäri maata.

      Norsunluutornissaan istuvat... he voivat ehkä välttää kuulemasta näitä kertomuksia työssään muuten, mutta viralliset kirjeet heidän on pakko lukea.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5540
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3537
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1662
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      206
      1636
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      78
      1092
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1088
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      907
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      836
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      809
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      808
    Aihe