Aurinkopaneelilaturin ja akun mitoitus

töttöröööö

Moi,

Laitteen kulutus on 0.1A.
Millainen akku(mahdollisimman pieni), aurinkopaneeli ja lataussäädin pitäisi hommata jotta laite kävisi 24/7?
Laite ja akku on sijoitettu ulos.

14

354

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Töttöröööö

      Ainiin.. jännite on 12V

    • paikkakunnasta.kiinni

      Vastaus kysymykseesi riippuu parista asiasta:

      - Millä paikkakunnalla laite sijaitsee noin niinkuin karkeasti katsottuna? Se yhdessä paikallisen sään kanssa määrää tarjolla olevan aurinkoenergian määrän.

      -Minkä ajan vuodesta laitteen on toimittava? Akut ja paneelit on mitoitettava ympäristön lämpötila ja vuodenaikaan liittyvä auringonvalon määrä huomioiden. Mitä pohjoisemmassa ollaan sitä vähemmän on aurinkoenergiaa tarjolla nimenomaan talviaikaan ja sitä kylmempää talvella on.

      Tehonkulutus 12 V 0.1 A tarkoittaa vuorokaudessa 1.2W*24h= 29 Wh. Vuorokaudessa laitteesi syö sähköä noin kahdeksan AA-pariston verran. Se purkaisi auton käynnistysakun nollille noin kolmessa viikossa.

      Jos 12 V vapaa-ajan akun (ei käynnistysakku, eivät kestä syväpurkausta!) kapasiteetti on 120 Ah niin täyteen ladatun akun sisältämä energiamäärä on yhteensä noin 1400 Wh. Siitä riittäisi esitetyllä kuormituksella alle 50 vuorokautta sähköä laitteelle, kun akku on lämmin. Pakkasessa energiaa on tarjolla vähemmän. Täytenä lyijyakku kestää pakkasta hyvin mutta purettuna se jäätyy ja jäätyessään halkeaa. Kun akussa on varausta 50% niin se jäätyy noin -26ºC lämpötilassa ja kun varausta on enää 20% on akun jäätymislämpötila noin -15ºC.

    • Töttöröööö

      Laite sijaitsee Oulun korkeudella. Ja tosiaan laiteen olisi toimittava 24/7 ympäri vuoden.

      • seinään_räystään_alle

        Paneelit olisi asennettava myös pystyasentoon, ellei joku käy aina lumisateen jälkeen lakaisemassa niitä paljaiksi.


      • Joakim1
        seinään_räystään_alle kirjoitti:

        Paneelit olisi asennettava myös pystyasentoon, ellei joku käy aina lumisateen jälkeen lakaisemassa niitä paljaiksi.

        Tuolla voit laskea: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

        Oulussa pystysuorassa etelään suunnattu 1 kW paneeli näyttää tuottavan joulukuussa keskimäärin vain 400 Wh/vrk. Tarve oli 30 Wh/vrk, mutta lisäksi pitää huomioida se, että huonoina päivinä tuotto voi olla lähes nolla, joten akkuun pitää varata ja akusta ei saa takaisin yhtä paljon kuin on varannut. Tarvittava lataussäädin vie myös helposti 10 mA eli lisää kulutusta 10%. Ehkä 100 W paneeli riittäisi, jos sen saisi suunnattua suoraan etelään ja varjoja ei tulisi matalalla paistavasta auringostakaan. Jos tuossa on varjostusta, paneelin kokotarve voi olla moninkertainen. Pystysuora asennus on hyvä talvella tuoton kannalta. Pysyykö se varmasti puhtaana tuolla vai onko riski tuulen tuoman lumen kertymisestä?

        Toinen vaihtoehto on tietysti laittaa niin iso akusto, että sillä selviää marras-tammikuun pienituottoisen kauden. Tuon ajanjakson ulkopuolella 1 kW paneeli tuottaa yli 1 kWh/vrk eli 30-50 W paneeli riittäisi pitämään kesällä täyteen ladatun akun täytenä lokakuun.

        Kesällä sitten tuotto on vielä paljon enemmän.


      • Ehdottelija

        Olisiko järkevää ajatella että tuon aurinkokennon rinnalle laittaisi pienen tuuligeneraattorin.
        Talviset tuuliolosuhteet kompensoisivat paljonkin pimeyttä. Varmaankin auton vaihtovirtalaturi ja itsetehty propeli riittäisi tarkoitukseen.


    • oulu.haasteellinen

      Oulussa vuonna 2011 tammikuun keskilämpötila oli -15.8 astetta. Tuollaiseen keskilämpötilaan mahtuu varsin kylmiä öitä. Jos käytetään lyijyakkuja niin kylmyydestä tulee todellinen ongelma.

      Styroksilla lämmönjohtavuus on noin 0.02 ... 0.044 W/mK. Otetaan huono tapaus ja oletetaan että lämmönjohtavuus olisi 0.05 W/mK,. Oletetaan yksi 120 Ah akku, joka vaatii tilan mitoiltaan 450mm x 200mm x 250mm. Jos sitä ympäröi joka suunnasta 200 mm paksuinen kerros styroksia niin suojalaatikon ulkopinta-ala olisi 3 neliömetriä. Siitä lämmönjohtavuuden 0.05 perusteella tulee 0.75 W/K eli jos kotelon sisällä olisi 10 astetta lämpimämpää kuin ulkona niin lämpöä karkaisi koko ajan luokkaa 7.5 W. Akustoa ei siis tuolla tavoin saisi pidettyä lämpimänä. Laatikolla saataisiin tasattua kaikkein kylmimpien hetkien pakkaspiikkejä mutta jos tulee useamman päivän pituinen kylmä kausi niin akku siinä ajassa saavuttaa ympäristön keskimääräisen lämpötilan.

      Suojaamalla akusto maakuoppaan yläpuolelta ja sivuilta lämpöeristeellä ja antamalla maan lämmön auttaa alapuolelta voisi saada hieman paremman tilanteen. Upottamalla akuston mereen jään alle tai suohon tai kaivamalla sen routarajan alapuolelle saisi sen pidettyä koko ajan jäätymispisteen yläpuolella jolloin syväpurkausakustosta saisi puristettua lähes koko kapasiteetin verran energiaa ulos.

      Tarvittava akuston kapasiteetti on siis laskettava pakkaskestävyyden perusteella. Kun kolmenkymmenen asteen pakkanen ei Oulun korkeudella ole mitenkään tavaton asia niin lyijyakkujen nimellisestä kapasiteetista olisi käytettävissä vain luokkaa kolmasosa.

      Keskimäärin Oulussa aurinkoista aikaa on pilvisyys huomioiden marraskuussa 28h, joulukuussa 8h ja tammikuussa 24h (wikipediasta Suomen ilmasto, Oulun lentoasema). Tuo on keskimäärin eli aivan hyvin voi olettaa ettei sään vaihtelun vuoksi joulukuussa aurinkoenergiaa saada ollenkaan ja marras-tammikuun välissäkin hyvin vähän. Yhden kuukauden kestävä akusto laskettuna korkeintaan 30% purkuasteella pitäisi olla kapasiteetiltaan (1/0.3)*30vrk*30Wh eli 3000 Wh eli 250 Ah. Tuo siis epärealistisella oletuksella, että joulukuun alussa akussa olisi vielä täysi varaus.

      Routarajan alla tai suossa olevalla 120 Ah:n akulla voisi juuri ja juuri pärjätä yhden kuukauden auringottoman ajan yli. Kolmella tuollaisella akulla pärjäisi kolmen kuukauden verran talvea. Itsepurkautuminen on kylmässä niin hidasta että se ei tilanteessa haittaisi.

      Paristojen hinta näyttäisi olevan noin euro per 15 Wh. Tyhjiin ajettuna yhden kuukauden talvikäytössä kuluisi 900 Wh eli 60 euroa. Jos otat pakkaselle altistuvat akut käyttöön etkä helposti pääse laitteen lähelle niin harkitse paristovarmennusta ja ainakin talvikuukausien ajan jonkinlaista varaustilan ja akuston lämpötilan etävalvontaa.

    • IdeaaSaaKäyttää

      Laittaisin ison SuperElkon 10 faradia poweroimaan laitetta. SuperElkoa laittaisin lataamaan hamsterin ja sille juoksupyörän, joka on liitetty pieneen generaattoriin. Hamsteri pärjää vähällä ruualla ja tykkää juosta!

      • Barbaari

        Ei uskalla, käy niinkuin conan barbaarissa. Hamsteri vahvistuu ja kun on voimissaan niin se kostaa kun on laitettu pakkotyöhön pyörittämään generaattoria.


    • kulutus.alas

      Ensimmäinen asia tuollaisessa tilanteessa olisi selvittää, voiko laitteen energiantarvetta jollakin tavalla vähentää. Mikä laite kysymyksessä? Onko sen pakko olla virrassa 24/7 vai voiko joku muu vähävirtaisempi valvoa tilannetta ja herättää tehosyöpön silloin kun sitä tarvitaan?

    • sähköätuleesit

      Paneeli voisi olla ns. 24 voltin paneeli, vaikka 270 wattinen, joka antaa pilvisenäkin päivänä voltteja senverran että pientä latausta tapahtuu vaikka aurinkoa ei näy, akku ja säädin on 12 voltin systeeeminä. Säädin kannattaa valita sellainen joka menee nukkumaan kun latausta ei esim yöllä ole ollenkaan.

      • sänkysäätimelle

        Heh, heh


      • Mitämaksaa

        Lähteekö se säädin pimeän tullen hotelliin nukkumaan? Mahtaa tulla kalliiksi tämmöinen systeemi?


    • järki_käteen

      Jos tämän pitää toimia talven yli luotettavasti, tulee järjestelmästä pakostikin niin hinnakas, että halvemmaksi tulee palkata joku mökkitalkkari hoitamaan paikalle täyteen varattu vaihtoakku määräajoin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      276
      2974
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      76
      1538
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1470
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      36
      1270
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1190
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1187
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1077
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1013
    Aihe