Pitääkö sitä parvekkeella tupakoida?

ristoraatis

Kaikki savut tulee naapurin avoimista ikkunoista sisään. Tupakalle voi mennä pihalle. Siellä on tupakointipaikka ja krillauspiste, missä samalla voi paistaa makkaraa. Taloyhtiöiden pitäisi kieltää tupakointi parvekkeella ja miksei myös pihalla. Tupakansavusta on vain haittaa tupakoimattomille.

50

696

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei.miehekästä.touhua

      Myös kauppaliikkeiden ulko-ovilla tupakointi pitää kieltää. ABC aseman pääoven vieressä on tupakointikieltotaulut, mutta ne eivät näytä estävän tupakointia ovien vieressä. Ovatko tupakoijat sokeita?

      Parvekkeiden ja porraskäytävien tupakointikielto pitäisi olla nykyaikana jo itsestään selvä asia.

      • ristoraatis

        Olihan siellä yksi kommentti. Tervetuloa! On tietysti tupakointikieltotaulut joissakin paikoissa, mutta ei riittävästi näkyvillä. Ongelma on siinä, ei vain tupakoidijoiden asenteissa suhtautua välinpitämättämästi tupakointikieltoon, vaan myös ongelma on, kuka valvoo tupakointikieltoa? Sanoisin ei kukaan. On sääntöjä ja kieltoja, hyviä sellaisia, mutta kukaan ei valvo niiden noudattamista.


    • ristoraatis

      Eipä ole tullut yhtään vastausta, mutta peukutusta, peukalo pystyssä avauksen suhteen pari kertaa. Kyllä sitä vois kommentoidakkin muutenkin, kuin vain peukaloa nostamalla pystyyn

    • Tupakointi ei näytä enää nykyaikana yhtään miehekkäältä. Uskon, että tupakoitsijalla on alempi älykkyysosamäärä kuin tupakoimattomalla. Mikään muu asia ei selitä eroa. Tupakoinnista on vain haittoja - tupakoitsijalle ja ympäristölle. Luulisi, että tupakkaan vuosittain kulutetulla noin 3000 eurolla olisi muutakin käyttöä. Kymmenen vuoden säästöillä saisi jo jonkinlaisen auton.

      • ristoraatis

        Totta. Tupakointi ei nykyään näytä miehekkäältä, mutta sitä mainostettiin ennen miehekkäältä omininaisuudelta. Älykkyysosamäärä, alhaisempi, tai heikompi itsetunto, sekin voi olla selittävä tekijä tupakointiin. Tupakoimattomuudesta syntyy säästöjä tupakoimattomalle ja yhteiskunnalle terveysmenoissa. Ja voi siinä säästää, niin, että saa uudehkon auton.


    • hernenenät

      Taas terveysterroristit liikkeellä. Naapuri voi laittaa ikkunansa kiinni, jos parveketupakointi häiritsee.

      • ristoraatis

        Kyllä pitäisi ottaa naapuri huomioon fiksummalla tavalla huomioon, kuin kehoittaa sulkemaan ikkunansa. Kyseessä kun on naapuri, joskus ihan fiksukin ja asiallinen naapuri. Vai mitä?


      • ilmanvaihto
        ristoraatis kirjoitti:

        Kyllä pitäisi ottaa naapuri huomioon fiksummalla tavalla huomioon, kuin kehoittaa sulkemaan ikkunansa. Kyseessä kun on naapuri, joskus ihan fiksukin ja asiallinen naapuri. Vai mitä?

        Onkos sillä naapurilla joku hajuvika asunnossa kun sen pitää tuulettaa ikkunat auki?
        Lämmityskulut nousee kun ikkunat on auki. Ikkunan tarkoitus on olla kiinni ja tehdä asunnosta sisätila.
        Ei tietenkään kiva sellainen tupakointi siinä vieressä, mutta voi niitä ikkunoita kiinnikin pitää.


    • räkä.lentää

      Ei se pelkkä tupakointi riitä, mutta kun on pakko räkiä esim. kauppojen ovien edustoilla, tai kuten ABC huoltamon ulko-ovella? Talvella on oikein liukasta kun räkä ja purukumit jäätyy kulkupaikoille! Pitäisi olla ne villinlännen saluunan sylkyastiat ovien vieressä! Ei ihme jos kaikki bakteerit ja virukset leviää!

      • ristoraatis

        Hyvä kommentti sinulta! Kannatan sylkyastioiden asettamista ovien edustoille. Ihan OK! Jos se vaan toteutuisi. Puhut asiaa.


      • ohjetta

        Virukset ja bakteerit leviää ostoskärryjen kahvoista, ovien kahvoista jne.
        Pese käsiäsi äläkä hiplaa kasvojasi niin pysyt terveempänä.


    • todella.rumaa.toimintaa

      Tupakoimatonkin kerrostaloasukas haluaisi oleilla ainakin kesäisin parvekkeellaan, mutta se on mahdotonta tupakoivien naapureiden takia, jotka saastuttavat ilman tupakoinnillaan. Ei siinä ikkunoiden kiinnipito auta, jos haluaa nauttia kesästä omalla parvekkeellaan esimerkiksi ruokaillen, kahvitellen ja lueskellen. Miksi tupakoitsijat haluavat terrorisoida savuttamalla viattomia naapureitaan?

    • todella.surkeaa

      Tupakointi liittyy huonoon koulutustasoon. Tätä on tutkittu ja tämän päivän Karjalaisessa on kirjoitus odottavien äitien tupakoinnista. Vähän kuluttautuneet äidit tupakoivat. Totta siis on, että alhainen älykkyys saa ihmiset tupakoimaan. Voiko olla vielä iljettävämpää näkyä kuin pyöräilevä nainen tupakka hampaissa. Tällaisiakin tapauksia on Pielisentiellä nähty.

    • Viime vuosisadan alkuvuosikymmeninä tupakointi nähtiin miehisyyden symbolina. 1800-luvulla tupakointi oli täysin miesten puuhaa eikä se ollut naisille edes sallittua. Muistamme vanhoista suomalaisista ja ulkomaisista elokuvista kuinka tupakointi kuului silloiseen elämänmenoon. Tuskin oli elokuvassa kohtausta, jossa ei tupakansavu leijaillut tai sikari kärynnyt. Terveysvaaroja ei tunnettu tai niistä ei ainakaan kirjoiteltu missään. Sota-aikana miehille jaettiin tupakka-annokset ikään kuin jokapäiväisiin hyödykkeisiin kuuluvana. Moni sotilas pääsi näin tupakan makuun ja jatkoi tupakointiaan viimeiseen hengenvetoon saakka.

      Tupakointiin suhtauduttiin myönteisesti. Linja-autoissa oli perällä tupakointiosasto ja junissa tupakointi oli sallittua kaikissa vaunuissa. Junan lattialle sylkeminen oli kuitenkin kiellettyä ”älä sylje lattialle”-kyltein. Sylkeminen tapahtui valkoisiin sylkykuppeihin, jossa oli sininen VR:n leima. Sylki sattui kuppiin tai sitten ei. Kaikkialla muualla sylkeminen oli sallittua. Mällin jauhaminen aiheutti runsasta syljen eritystä. Tupakoinnin vastaisia kampanjoita ei ollut. Viinan vaaroista varoiteltiin ja kouluissa järjestettiin raittiuskilpakirjoituksia jo 50-luvulla. ”Raitis ja reilu ei horju ei heilu!”

      Vähitellen naisetkin pääsivät mukaan tupakointiin ja sitä tehostettiin mainoksien avulla. Vielä 50-luvun alkupuolella tupakoivia naisia katsottiin ”nenän vartta pitkin”. Sellaiseen ei ollut totuttu.

      https://www.youtube.com/watch?v=JKjGiFZtVYA

      Useimmiten tupakkamainoksissa korostettiin tupakoinnin tuomaa miehisyyttä. Vuonna 1960 miehistä tupakoi 60 % ja naisista runsas 10 %. Luvut eivät riittäneet tupakkateollisuudelle ja mainontaa tehostettiin Marlboro-miehillä ja vastaavilla maskuliinisilla mielikuvilla. Myös naiset pääsivät mainoksiin mukaan.

      Vuonna 1910 syntynyt sodat kokenut isäni kuoli itse aiheuttamaansa keuhkosyöpään eläkeiän kynnyksellä 70-luvun alussa. Häneltä leikattiin kyljen kautta pois toinen keuhko, mutta toimenpide ei auttanut. Olihan hän käyttänyt tupakoidessaan molempia keuhkojaan. Jäljelle jäänyt tervainen keuhko ei enää riittänyt hapen saantiin.

      Jos tänä päivänä yritettäisiin tuoda markkinoille tuote, jota polttamalla saadaan erilaisia myrkyllisiä kaasuja keuhkoihin, se varmasti kiellettäisiin kaikkialla liian vaarallisena.

    • Juu, tupakointi parvekkeilla ja ihan talon vieressä on ällöin tapa mitä ihmiskunta lienee keksinyt. Kielto vaan lakiin ja heti. Jos ei jaksa kävellä sen sätkänsä kanssa 100 m talosta kauemmas tai halua polttaa sisällä niin voihan ottaa himoonsa Nicorettea.

    • savuton.Lieksa

      Moni lieksalainen yhtiö osoittaa käytöksellään, että se suosii työntekijöiden tupakointia. Näihin kuuluvat ainakin seuraavat työyhteisöt: S-Market, ABC-asema, K-CityMarket, Veljekset Laakkonen, Lieksan kaupunki (tekninen virasto). Näissä kaikissa työntekijät tupakoivat ulkona, esimerkiksi varastojen ovilla tai takapihoilla.

      • Eikö kannattaisi palkata savuton työntekijä? Sauhutteleva työntekijä hankkii itselleen sairauksia ja sairauspoissaoloja ja heikentää muutenkin yleisesti työkuntoa.


      • mietittävää
        Uuninpankko kirjoitti:

        Eikö kannattaisi palkata savuton työntekijä? Sauhutteleva työntekijä hankkii itselleen sairauksia ja sairauspoissaoloja ja heikentää muutenkin yleisesti työkuntoa.

        Lieneekö se syrjintää, jos tupakoivaa tai juopottelevaa työntekijää ei valita? Kuitenkin tietyissä ammateissa työntekijältä voidaan vaatia, etteivät tatuoinnit tai lävistykset saa näkyä työssä ollessa.

        Joka tapauksessa työpaikkatupakointi vie osan työajasta, jos sitä ei kulunvalvonnalla tai muulla tavoin poisteta työssäoloajasta. Lieksan kaupungilla taisi olla ehdotuksena 10 minuutin poistaminen työajasta yhtä tupakkataukoa kohti.


      • ristoraatis
        mietittävää kirjoitti:

        Lieneekö se syrjintää, jos tupakoivaa tai juopottelevaa työntekijää ei valita? Kuitenkin tietyissä ammateissa työntekijältä voidaan vaatia, etteivät tatuoinnit tai lävistykset saa näkyä työssä ollessa.

        Joka tapauksessa työpaikkatupakointi vie osan työajasta, jos sitä ei kulunvalvonnalla tai muulla tavoin poisteta työssäoloajasta. Lieksan kaupungilla taisi olla ehdotuksena 10 minuutin poistaminen työajasta yhtä tupakkataukoa kohti.

        Oli, miten oli, niin tupakkatauko kuuluu taukojen yhteyteen. Ei sitä voi kieltää. Jos on puolentunnin ruokatauko, niin siitä ajasta on mahdollisuus pitää 10 minuutin tupakkatauko, ruokatauon jälkeen. Tupakkatauko kuuluu ruokatauon yhteyteen ja se näkyy myös kulunvalvonnassa.


      • ristoraatis
        Uuninpankko kirjoitti:

        Eikö kannattaisi palkata savuton työntekijä? Sauhutteleva työntekijä hankkii itselleen sairauksia ja sairauspoissaoloja ja heikentää muutenkin yleisesti työkuntoa.

        Kumpi on tehokkaampi työntekijä, tupakoiva vai tupakoimaton. Siitä ei ole tutkimustuloksia. Molemmissa tapauksissa on tehokkaita työntekijöitä, tai tehottomia. Monet sairaudet tulee, oli sitten kyseessä tupakoitsija tai tupakoimaton. Työkunto on kiinni omasta asenteesta omaan työhönsä ja siitä miten omaa työkuntoaan voi hoitaa tai parantaa.


      • päivitä.tietosi
        ristoraatis kirjoitti:

        Oli, miten oli, niin tupakkatauko kuuluu taukojen yhteyteen. Ei sitä voi kieltää. Jos on puolentunnin ruokatauko, niin siitä ajasta on mahdollisuus pitää 10 minuutin tupakkatauko, ruokatauon jälkeen. Tupakkatauko kuuluu ruokatauon yhteyteen ja se näkyy myös kulunvalvonnassa.

        Ei muuten kuulu ainakaan tehtaissa, eikä liike elämässä. Se on varmaa.


      • ristoraatis kirjoitti:

        Kumpi on tehokkaampi työntekijä, tupakoiva vai tupakoimaton. Siitä ei ole tutkimustuloksia. Molemmissa tapauksissa on tehokkaita työntekijöitä, tai tehottomia. Monet sairaudet tulee, oli sitten kyseessä tupakoitsija tai tupakoimaton. Työkunto on kiinni omasta asenteesta omaan työhönsä ja siitä miten omaa työkuntoaan voi hoitaa tai parantaa.

        Tupakoijaan tulee kaikki pikku flunssatkin herkemmin kun vastustuskyky heikkenee tämän myrkyllisen harrastuksen takia. Tietysti vaikuttaa muutkin elintavat. Erään tutkimuksen mukaan liikkumattomuus on terveydelle vielä vaarallisempaa kuin pelkkä tupakointi. Jos ei liiku ja tupakoi, riski on sitten vieläkin suurempi. Jokainen tupakoija kuolee lopulta keuhkojenahtaumatautiin, jos ei sitä ennen kuole johonkin muuhun.


      • savuttomat.tehtaat
        Uuninpankko kirjoitti:

        Tupakoijaan tulee kaikki pikku flunssatkin herkemmin kun vastustuskyky heikkenee tämän myrkyllisen harrastuksen takia. Tietysti vaikuttaa muutkin elintavat. Erään tutkimuksen mukaan liikkumattomuus on terveydelle vielä vaarallisempaa kuin pelkkä tupakointi. Jos ei liiku ja tupakoi, riski on sitten vieläkin suurempi. Jokainen tupakoija kuolee lopulta keuhkojenahtaumatautiin, jos ei sitä ennen kuole johonkin muuhun.

        Tehtaisiin rakennettiin ensin tupakontikoppeja nikotiinin orjille, mutta kun tehtaista tuli savuttomia, kopit poistettiin ja tupakointi kiellettiin kokonaan tehdasalueella. Tehdasalueen ollessa suuri, monen tupakoijan tupakkatauot jäivät vain haaveiksi. Siinä vaiheessa viisaimmat älysivät lopettaa tupakoinnin.


      • tiedoksi.sullekkin
        Uuninpankko kirjoitti:

        Tupakoijaan tulee kaikki pikku flunssatkin herkemmin kun vastustuskyky heikkenee tämän myrkyllisen harrastuksen takia. Tietysti vaikuttaa muutkin elintavat. Erään tutkimuksen mukaan liikkumattomuus on terveydelle vielä vaarallisempaa kuin pelkkä tupakointi. Jos ei liiku ja tupakoi, riski on sitten vieläkin suurempi. Jokainen tupakoija kuolee lopulta keuhkojenahtaumatautiin, jos ei sitä ennen kuole johonkin muuhun.

        Ei ole terveellistä istua pitkät päivät tietokoneella, raitis ilma jää nauttimatta ja perse leviää.


      • raikas.toimisto
        tiedoksi.sullekkin kirjoitti:

        Ei ole terveellistä istua pitkät päivät tietokoneella, raitis ilma jää nauttimatta ja perse leviää.

        Konttorissani on hyvä ilmanvaihto ja raitis ilma. En halua imeä ilmaa savukkeen filtterin läpi sinun tavallasi. Taukohuoneessa syön evääni firman kahvin kanssa ja luen päivän lehtiä.


    • Pekkaspuskas

      Olenko väärässä jos sanon että Lieksan tehtaat ovat savuttomia? Binder,amcor ja pankakoski.

      • raittiita.ovat

        Lienevät Pankakoskeltakin vannoutuneimmat tupakotsijanaiset konttorikerroksesta siirtyneet eläkkeelle. Miestupakoitsijat ovat jo kuolleet keuhkosyöpään ja alkoholismiin.


    • Aivan samaa mieltä aloittajan kanssa, vaikka tuo ei minua koske, niin pidän todella ajattelemattomana tupakointia, niin että naapurit siitä kärsii.

    • jokin.tolkku

      Televisiossa näkee joskus ruokaohjelmia, jossa tatuoitu kokki laittaa ruokaa. Käsivarret ovat täynnä toinen toistaan rumempia töherryksiä. Kyllä jäisi sellaisen kokin ruuat syömättä enkä menisi tuollaisen kokin ravintolaan mistään hinnasta.

    • inruuniinii

      kissanpaskat!
      Sahatielläkin valittaa yksi nainen naapurin tupakoinnista parvekkeella ,vaikka itse tupakoi siellä alinomaan! Elävät tuuletusikkuna auki ja se oma savu ei haittaa...vaan naapurin!

    • Silloin kun olin työnantaja, niin töissäni ei voinut tupakoida, olivat sen laatuisia hommia.

    • KukaMitäkin

      Itse en polta, mutta minusta tupakansavu tuoksuu hyvälle! Jopa paremmalle kuin naapurin grillistä tai asunnosta leijaileva rasvan ja hien yms haju!

      • hajuista.pahin

        Tupakan savunhaju on maailman pahimipa hajuja. Tupakoidut autotkaan eivät mene enää nykyään kaupaksi kun pinttynyttä katkua ei saa mitenkään poistetuksi.


    • VanhainKotiko

      Meidän talossa kuskataan yhtä ajokoiraa 3 krtaa päivässä portaikossa, että voi haista pahalle! Varsinkin sadepäivinä meinaa yrjö tulla! Ja yks vanhempi rouva tuoksahtaa sen verran virtsalle että tupakantuoksu olisi ihan parfyymiä!!

    • Karseeta

      Johtuuko sitten äo:sta kun eräs maisteri-vanhapiika ei huolehdi intiimihygienistaan, koko kerrostalo haisee kuin kalanperkaamo?!

      • outoa.toimintaa

        Alkaa pojanalulla mielikuvitus laukata seuratessaan suurella antaumuksella vanhan piian intiimitouhuja ja kerrostalonsa erilaisia hajuja. Harrastuksensa kullakin!


    • jokkuroti

      Kissojen rääkkäjät kerrostaloissa. Kissan kusi haisee käytävissä, tupakan haju on siihen verrattavissa hunajaa. Ennen aikaan poltettiin spadduja kapakoissa, opettajat opettajanhuoneissa jne. Nykyään nirppanokat valittaa jo parveketupakoinnista.

      • yrittäisit.edes

        Olet jäänyt 70-luvulle, jolloin tupkointi oli sallittua ja jopa suotavaa kaikkialla. Jälkeenjääneisyytesi näkyy liian selvästi. Luultavasti et kykene enää siirtymään kaukaisesta menneissyydestäsi nykyaikaan.


    • selvää.tekstiä

      Kotieläimet eivät kuulu ollenkaan kerrostaloasuntoihin ja niiden pito pitää kokonaan kieltää talon järjestyssäännöillä tai vielä vahvemmilla lakiteksteillä tai asetuksilla suuren sakon uhalla. Paras paikka kotileäimille on maaseudulla sijaitsevassa omakotitaloympäristössä. Poikkeuksina voidaan sallia vain tarpeelliset opaskoirat.

    • Valitustapiisaa

      Mieluummin tuprutelkoot tupikkinsa siellä parvekkeella kuin asunnoissaan.

    • pitäisi.olla.selvää

      Uuden tupakkalain myötä taloyhtiöt saavat kieltää tupakoimisen huoneistojen parvekkeilla. Tiedän, että esimerkiksi Joensuussa on jo useita virallisesti savuttomia kerrostaloja. Se tarkoittaa, ettei talossa saa tupakoida missään tilassa, ei asunnoissa eikä yhteisissä tiloissa. Olen vieraillut eräässä Penttilän rannassa olevassa uudessa savuttomassa talossa. Myös Kirkkokadun varrella on ainakin yksi savuton kerrostalo. Savuttomuus leviää valistuksen ja ainakin kieltojen myötä. Savuton taloyhtiö on vuokramarkkinoilla positiivinen asia. Vuokranantajat eivät halua asukkaiksi tupakoitsijoita.

      On hyvä, että pieniä vauvoja voi nukuttaa parvekkeilla ilman, että naapuri tarjoaa parvekkeeltaan vauvalle tupakansavua.

      Tupakkalaki 549/2016 79 §: Kunnan on määrättävä tupakointikielto hakemuksessa tarkoitettuihin tiloihin, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvan ulkotilan oleskelualueelle tai toisen huoneiston sisätiloihin. Tupakointi on suoraan lain nojalla kielletty taloyhtiön yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa. Tupakkalaki antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin.

    • Kävin tänään tarkastuksella sairaalassa jossa oli jo ennen sairaalaa pihalla tuloväylällä iso kyltti "tässä alkaa savuton alue".

      Erääseen aikaisempaan kielioppi väitteeseen viitaten kerron.
      Siellä ei missään luenut "Ilmottautuminen" vaan "Ilmoittautuminen", myös lapussa jonka sai automaatilta luki Ilmoittautuminen.
      Myös automaatin nimi oli sen yläpuolella "Ilmoittautumisautomaatti".
      Myös osastojen ovilla luki "Ilmoittautuminen".

      • ristoraatis

        Uskomattoman hyviä kommentteja ja asiallisia kommentteja näinkin paljon. Vaikeata niihin on kommentoida, kun ei voi olla erimieltä asiasta, kuyseiseen keskustelunavaukseen liittyen.

        Tupakointi ei ole enää muodikasta, kun sen haitat tiedetään ja lisäksi se on kallis harrastus. Eikä sitä enää mainosteta. Mutta kuitenkin tupakanvaarat terveydelle tuodaan hyvi esille tupakka-askeissa. Ja hyvä niin. Savutonalue on hyvä mainos ja aika hyvin sitä noudatetaan, varsinkin kun moninaisia kylttejä on tupakoinnin kieltämisen suhteen.


      • Joskus kielikorva voi pettää. Lehti-ilmoituksissa näkee usein yhtiön nimen ”Autopurkaamo”.

        Tarkastellaanpas sanaa hieman. ”Korjata” -teonsanasta tulee sana ”korjaamo”.
        Siispä toisinpäin ”purkaamo” -sanasta tulee teonsana ”purkata”. Purkata -> purkaamo.

        Jos tarkoitetaan paikkaa, jossa puretaan vaikkapa autoja, sen paikan nimi on purkamo.
        Purkaa -> Purkamo, Pakastaa -> pakastamo (ei pakastaamo), jne.
        Sanaa purkaamo ei ole suomen kielessä käytössä!

        Purkata -> purkkaatua -teonsanat kuvaavat meidän murteessamme lähinnä vedessä rypläämistä.
        ”Lopettooten poejjat jo se veissä purkkaatuminen!”

        Tämä ei liity mitenkään tupakointiin. Tuli vain mieleeni Kamuttajan kieliopin kertaamisesta.
        Tupakointiasiat lienevät jo tässä ketjussa käsitelty melko hyvin puolesta ja vastaan.


    • Tiesittekö, että kaikkein pahin merten saastuttaja ei ole muovi vaan tupakka? Vaikka on laskettu, että vuonna 2050 maailman merissä on enemmän muovia kuin kalaa, tupakka on merille silti vielä muoviakin pahempi myrkky. Kaikki myrkyt liukenevat luontoon heitetyistä tupakannatsoista ja päätyvät lopulta vesistöihin ja mereen. Tupakoitsija ei siis myrkytä vain ilmaa, vaan hän myrkyttää myös veden.

      • selvää.tekstiä

        Näin on. Tupakoitsija on todella suuri ympäristön saastuttaja. Tupakkamyrkkyvero pitäsi nostaa monikymmenkertaiseksi nykyisestä. 20 savukkeen tupakkatopan hinta voi olla aluksi alimmillaan ainakin 100 euroa, josta veron osuus olisi 98 euroa.

        Vuosittain poltetuista tupakoista jää maailmanlaajuisesti biljoonia tumppeja jätteeksi. Näistä noin kolmanneksen arvoidaan jäävän maahan roskaksi.

        Maahan heitetyt tupakantumpit eivät ole ainoastaan esteettinen haitta. Lisäksi ne levittävät maahan ja vesistöihin ympäristömyrkkyjä, kuten kadmiumia, lyijyä ja arsenikkia.

        Pikkulapset ja eläimet voivat syödä tumppeja ja saada niistä myrkytyksen. Tumppeja löytyy esimerkiksi lintujen, kalojen ja valaiden ruoansulatuselimistöstä. Tumppien maatuminen on hidasta ja kestää jopa noin 15 vuotta.


    • Yourwife8

      Tupakointi on idioottimaisinta mitä ikinä on keksitty, jos ihminen olisi tehty tupakoimaan olisi hänellä savupiippu päässään.

      • huumehilppa

        naapurin idiootti poltaa muutakin kuin tupakaa.
        kilju haisee ja viinan lemu tulee seinän läpi.


    • realistiWolf.Wolf

      Mikä on tupakantumpin täysi koostumus? Osaisiko joku kemianopettaja kertoa? Olin monta vuotta polttamatta, ja nyt kun tämän ketjun luin, uuden tupakoinnin aloitukseni jälkeen, harkitsen taas vakavasti uutta lopettamista. Tiedän että tupakka on yhtä myrkkyä, mutta mitäs sitä ihminen ei joskus väärin tekisi oman itsekkyytensä ja omien nautintojensa takia. Täytyy kyllä sanoa, että ihan hyvä ketjuna Lieksan palstalla. Pisti ”sydämeen” hieman, ja laitteli ajattelemaan. Moni saa tästä ketjusta varmaan terveellisiä vaikutteita. Uskon, että en ole ainoa. Ei kannata polttaa ainakaan ketjussa. Tunnen lähipiirissäni kolme edesmennyttä tuttavaa, jotka ovat Mähkön mullan alla keuhkosyövän takia. Muista syistä toki useamman.
      Tupakoinnin suhteen ajat ovat vuosikymmenten myötä muuttuneet kyllä terveenpään suuntaan. Wanhan kirjoitus kuvasi hyvin, suhteellisenkin nopeaa muutosta. Olen sitä ikäluokkaa, joka on kokenut sen työpaikalla, sisällä ja sitten ulos ajettuna. Hyvä niin. Oli hyvin yleistä vielä 80- luvulla tupakoida työpaikalla sisällä. Ja kyllä, ajoittain silloin ravintola elämää viettäneenä voin sanoa, että savu haittasi jopa itse tupakoitsijoita. Taisi silloin olla niin päin, että raitista ilmaa käytiin oikeasti hakemassa pihalta; nythän on tullut leikkisä sanonta, että tupakoitsijat käyvät raitista ilmaa hakemassa pihalta, tupakalle mennessään. Voimia teille, ja monet voimat olkoot kanssanne, kaikille teille kuin minulle, jotka haluavat irti tupakasta. Savuttomia päiviä, iltoja, viikonloppuja ja kaikenaikaista raittiimpaa muutakin toivottaa teille teidän sutenne. Toivottavasti ei tule susi ajatuksistani. Olen kuitenkin ajatuksessa läsnä kuin oppia minullekin antanut Siimes. Jos en muuten, niin taitaen kaiken elon kera. Teidän Canis lupus.
      Ja koska on perjantai-ilta, niin katsokaa molemmat tai älkää tosikot kumpaakaan. Ensimmäinen on moralisteille ja toinen on ainoastaan Speden ääretöntä taiteilijamaista tajua asian tiimoilta, jopa hieman kaksinaista. Siis, moraalia vai taidemoraalia sinne suin tänne. Pikkusiippojen on syytä olla jo nukkumassa.
      1.
      https://www.youtube.com/watch?v=3Op8XZFaMpc
      2.
      https://www.youtube.com/watch?v=kcuRddH8fbw

    • huumehilppa

      nyt se akka keittää ponua kiljusta.
      kylän alkoholistit käy ostamassa ja hiukan auttamassa aikuisten asiassa.
      se on keksinyt että päätyhuoneistosta voi leikkiä naapurin sähköjä.
      mukava katsoa telkkaria kun kuva vilkkuu.
      pitäähän sitä hullua sietää.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1826
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1396
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1362
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1324
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe