Enimmäisasumismenot?

Hmmhmm

Kuinka voi olla, että jopa kuntien vuokra-asunnoista vuokrat ovat suuremmat kuin kelan määräämä enimmäisasumismenot. Mistä ihmeestä kelan mielestä muka löytyy asunto missä esim. vuokra olisi 390e/kk? Onko nimitys kenties harhaanjohtava ja tuon enimmäisasumismenon ei edes kuuluisi olla sama kuin vuokran suuruus? Sillä käytännössä vuokrat ovat lähes tuplasti tuon kelan määräämän enimmäisasumismenojen. Asiaa kävin kelasta kysymässä ja puhuivat niin ympäripyöreästi mutta lopulta sanoivat, että kyllä putäisi löytyä sen mukaan enimmäisasumismeno on laskettu, että asuntoja tuolla vuokralla löytyisi. Itse olen sitä mieltä, että tuo on tahallaan laitettu niin pieneksi, että saadaan kunnat maksamaan toimeentulotuen myötä vähätuloisten vuokria. Kumminkin tuon enimmäisasumismenojen nimitys joutaisi vaihtaa on kyllä niin harhaanjohtava.

8

1342

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gfhfghgh

      Esim. tuo 390 euroa kuukaudessa vuokraa käytetään asumistuen laskemisessa yhdelle hengelle III kuntaryhmässä. Ei liene tarkoituskaan, että asumistuki kattaisi koko vuokran. Toimeentulotuen korkein hyväksyttävä asumismeno on suurempi.

    • jotensesiitä

      No ei ihme että kukaan ei muuta minnekään ?????

      • Lawetorder

        Ei ole olemassa mitään enimmäisasumismenoja.

        Ne asumismenot mitkä on laissa yleisestä asumistuesta on tarkoitettu ainoastaan laskemisperusteeksi asumistuelle, ei siis vuokranmääräksi.

        Koska, A) laissa toimeentulotuesta ja sen7b 1 kohdassa, "7 b § (26.6.2015/815)
        Muut perusmenot

        Perusosalla katettavien menojen lisäksi muina perusmenoina otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon:

        1) yleisestä asumistuesta annetun lain (938/2014) 9 §:ssä tarkoitetut asumismenot, muun kuin yhtiömuotoisen omistusasunnon välttämättömät hoitomenot sekä välttämättömät asuntoon muuttoon liittyvät menot;" viitataan ainoastaan lakiin yleisestä asumistuesta 9§ ainoastaan ja siellä on näin: 9 § (29.12.2016/1533)
        Hyväksyttävät asumismenot

        Vuokra-asunnossa asuvan ruokakunnan asumismenoiksi hyväksytään vuokra ja erikseen maksettavat vesimaksut ja lämmityskustannukset. Erikseen maksettavina vesimaksuina otetaan huomioon 17 euroa henkilöä kohden kuukaudessa ja lämmityskustannuksina 38 euroa kuukaudessa ensimmäiseltä henkilöltä ja sen jälkeen 13 euroa jokaista lisähenkilöä kohden",

        eli vuokra-asunnossa asuvan vuokra ja 9§ ei ole mitään enimmäisasumismenoja vuokra-asumisen kohdalla ja koska laissa toimeentulotuesta on näin: "Jos toimeentulotuen hakijan asumiseen liittyvät menot ylittävät tarpeellisen suuruisena 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla pidettävän määrän" eli 9§, mutta kun siinä pykälässä ei ole mitään enimmäisasumismenoja ja laki toimeentulotuesta määrää jo alussa näin: "6 § (29.12.2005/1218)
        Toimeentulotuen määräytyminen

        Toimeentulotuen määrä on tämän lain mukaan määriteltyjen menojen sekä käytettävissä olevien tulojen ja varojen erotus. Tulot ja varat otetaan huomioon ensin 7 §:ssä tarkoitettua perustoimeentulotukea myönnettäessä" eli se toimeentulotuki ja asumismenot pitää määritellä tämän lain mukaan ja koska viite asumismenojen kohdalla viittaa vain ja ainoastaan 9§ yleisestä asumistuesta ja siellä on ainoastaan vain vuokra ja vesimaksu eli silloin se tarkoittaa sitä, että se vuokra mikä meneekin.

        Se enimmäisasumismeno tulisi olla joko samassa laissa taikka sitten pitäisi olla viite lakiin yleisestä asumistuesta ja sen 10§, eikä 9§ ja koska 9§ ei ole viitettä 10§ niin silloin sitä kymmenettä pykälää ei voida käyttää asumismenojen määrittelemiseen toimeentulossa KOSKA EI OLE VIITETTÄ 10§, vaan ainoastaan 9§ eli se enimmäisasumismenojen määrittely perustuu ainoastaan virheelliseen lainkäyttöön eli on laitonta.


      • Anonyymi

        "2018-10-24 19:05:54"

        Nuija jauhanut muutoista vähintään 5 vuotta. Mutta hyvin todennäköisesti paljon kauemmin...


    • Anonyymi

      Yksinasuva (löytyy asumistukilaskurista): Turussa asumistuen enimmäisasumismeno 447e/kk vuosi 2023. Muutaman 450e huomannut, mutta suurin osa noin 500e halvimmista. Aika halpoja asuntoja pitäisi löytää. Helsingissä 582e/kk. Tuo Helsingin on aika naurettava, kun halvimmat alkaa olla päälle 650e, itsel Helsingin halvimpia asuntoja ja ensi vuoden alussa taas korkea korotus, jolloin nousee päälle 700e vuokra 38 neliöisessä yksiössä.

      Ensi vuonna tulossa todennäköisesti muutoksia: asumistuki vähenee, toimeentulotuki voi kans vähentyä, työmarkkinatuki pysyy vielä samana. Ilmeisesti myös suojaosa tulee poistumaan eli kaikki työt vaikuttaa heti työttömyystukeen.

      https://www.kela.fi/muutokset

      Perustoimeentulotuen asumisen maksimirajat (löytyy googlesta "totun rajat 2023"): Turku 540e, Helsinki 694e. Tässä huomattuna, että toimeentulotuessa huomioidaan paljon realistisemmat asumismenot kuin asumistuessa, mikä on hyvin kummallista.

      • Anonyymi

        "Tässä huomattuna, että toimeentulotuessa huomioidaan paljon realistisemmat asumismenot kuin asumistuessa, mikä on hyvin kummallista."

        Ei ole juurikaan kummallista, sillä yhteiskunta on koko ajan pyrkinyt säästämään joka paikasta jo ennen oikeistohallitusta. Asumistuen asumismenot ovat toimeentulotuen vastaavia pienempiä, jotta me tt-tuen ulkopuoliset etuuden saajat emme saisi sitä kovin paljoa. Niinpä asumistukea voi saada korkeintaan 80 % hyväksyttävistä asumismenoista.

        Minun tavoin moni muukin on pyrkinyt pysymään erossa tt-tuesta, joka asettaa yhtäältä kovia vaatimuksia haettaessa, mutta toisaalta asettaa 100-prosenttisen kannustinloukun. Siinä jokainen ansaittu euro vähentää tt-tukea euron, jolloin ainakaan lyhyellä aikavälillä töihin ei kannata mennä, ellei saa kokoaikatyötä.

        Pitkäaikatyötön


    • Anonyymi

      Niin käytännössä noi hyväksytyt asumismenot ja maksimit tarkoittaa sitä, että sitä enempää ei saa rahaa, mikä toi kyseinen summa on. Kela yrittää kierrellä asioissa ja sanoa jotain ihme prossia jostakin, vaikka kaikki data löytyy heiltä summana kuinka paljon antavat kuntakohdittain ja se pitäisi jokaisen osata etsiä. Osa tiedosta tosiaan löytyy muualta etsimällä, mutta kaikkea ei tosiaan saa lähes millään selville erilaisista säännöistä. Myöskin on hyvin tunnettua, että kela ja työkkäri eivät keskenään kommunikoi asioista ja hakijan pitää itse selvittää ja olla viestinvälittäjä heidän välillään. Työkkärihän ei pääse käsiksi kelan päätöksiisi. Tässä itse Kelan asiakkaana ollut jo 15 vuotta, niin alkaa olla selvä mikä on homman nimi. Myöskin sen aikana tullut todella paljon muutoksia tukiin, esim. miten vanhempien tuket vaikuttivat opiskelijoihin, miten toinen asuja katsottiin asunnossa heti avopuolisoksi, korotuksia ja vähennyksiä eri tukiin, ennen kytättiin asumisneliöitä ja minä vuonna on rakennettu asunto ja sen mukaan määräytyi tuen määrä, hyvä että monesta huonosta asiasta luovuttu. Nyt toivoasa etteivät lakkauta kaikkea ja saa riittävästi tukea, kohta ei löydy tarpeeksi halpoja asuntoja. Oma tilanne alkaa nyt häätämään pois Helsingistä, koska asunnot kiveenhakattu ja vuokrat yhä nousevat.

    • Anonyymi

      Kuntien kannattaa tarjota vain ja ainoastaan kelan asumistuen maksimivuokratason asuntoja. Tai kalliimpia.

      Asumistuki on käytännössä yksi aluetuen muoto. Valtio maksaa rahan ihmisille ja tuo raha valuu kunnan vuokra-asuntojen osalta suoraan kunnan kassaan ja yksityisten vuokra-asuntojenkin osalta paljolti kunnan aluetalouteen kiertämään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5065
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3187
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1827
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1790
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1655
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1305
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1276
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1257
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1257
    Aihe