Onko Carunan toiminta laitonta?

totuusesiin

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna on monopoliasemassa ja käyttää sitä asemaansa törkeästi väärin. Yhtiö kerää asiakkailtaa ylisuurilla maksuilla rahaa, jotka se siirtää ulkomaille. Viranomaisen tulee lain mukaan valvoa sähkönsiirtoyritysten toimintaa. Eikö viranomainen täytä valvontavelvollisuuttaan?

Epäkohta on helposti havaittavissa omasta sähkölaskusta ja Carunan tilinpäätöstiedoista.
Sähkölaskussa ennen siirto oli alle puolet laskusta, tänä päivänä juuri tulleessa laskussa sähkö on 40 euroa ja siirto 100 euroa. Kaverille tuli mökin osalta lasku, jossa sähkö oli pari euroa ja siirto 60 euroa!

Ylisuuret veloitukset johtavat kohtuuttomaan voittoon, mikä lain mukaan ei ole sallittua. Caruna piillottaa voiton ylisuureen sisäisen lainan korkoon. Korko pitää olla markkinahintaista. Tänä päivänä 2%:n korko on suuri. Jos Carunan sisäinen korko on 8%, niin kysymys on tarkoituksellisesta verovilpistä ja tässä tapauksessa myös ylisuurista veloituksista asiakkailta. Ylisuuret maksut pitää palauttaa asiakkaille!

Carunaa moitittiin muutama vuosi sitten korkeista hintojen korotuksista, Yhtiö perääntyi yksittäisen korotuksen osalta, mutta teki monta kaksinumeroista korotusta peräjälkeen, Me kyllä huomasimme sen.

Sähköyhtiöiden yksi perustelu korkeille siirtomaksuille on se, että yhtiöt joutuvat rakentamaan maakaapelointia toimintavarmuutensa toteuttamiseksi. Se on kestämätön peruste. Jos yritys olisi kilpailulla markkinoilla, niin se tekisi sen pitääkseen asiakkaat tyytyväisinä joka tapauksessa. Jos se olisi kilpailluilla markkinoilla, niin se ei voisi veloittaa ylisuuria hintoja vaan keräisi tarvittavat investointirahat normaaliin tapaan lainamarkkinoilta tai pääoman korotuksena omistajilta.
Perustelu on siinäkin mielessä kestämätön, että maakaapeloinnin ansiosta myös kulut vähenevät. Maakaapeloinnin ansiosta myrskyvaurioiden korjaus hätä- ja ylitöinä, linjahakkuut helikoptereilla ja sakot sähkökatkojen takia asiakkalle putoavat pois. Maakaapeli-investointi tuo toimintavarmuutta JA säästöä, mikä oikeuttaisi päinvastoin alentamaan hintoja.

Maan hallituksen pitää tässä asiassa ryhtyä toimeen ja nopeasti, että asia saadaan korjattua jo vuoden 2019 alussa.

4

94

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JaskaPontti

      Se on laillistettu,politrukki .J.Kataisen hallituksen aikana.
      Äijä valehteli ummet ja lammet,että saadaan edullista sähköä valtakuntaan.
      Ja pitkät paskat.Äijä lähti itse Brysseliin Eu politrukiksi,kun huomasi,
      että täällä menee kaikki asiat päin persettä.

    • Vesimonopoli

      Eihän Orpo tai Sipilä koske tikullakaan Carunan monopoliasemaan, se on jo toiveajattelua. Kaikki pitää voida yksityistää jos mahdollista ja voitot kotouttaa veroparatiiseihin, näinhän ahneet kapitalistit toimivata ja tavallinen kansa kärsii seurauksista. Suomen johtava kilpailuoikeuden asiantuntija P Kuoppamäki on arvostellut ( HS 28.10.2018 D4)Caruna kauppaa painottamalla , ettei luonnollista monopolia pidä koskaan yksityistää. Silloin ei synny aitoa kilpailua ja hinnat voivat nousta tähtiin. Odotankin kauhulla milloinka kok et kumpp huomaavat että muut luonnolliset monopolit voidaan yksityistää esim vedenjakelu jolloinka tavllinen vesi maksaisi maltaita. Köyhät kuolkoon janoon kun vettä ei ole varaa ostaa.

      Kekkonen oli viisas mies kun totsi että Kokoomusta saa päästää hallitukseen. Viisas mies tuo Kekkonen!

    • heihaloo

      Kyllä viranomaisen pitää toimia lain mukaan!

    • ikfhroöuh4tg

      Verottaja suojelee parenpiosaisia,, on tärkeänä "10€ asioissa".
      https://www.uusisuomi.fi/raha/263693-kova-vaanto-tapaus-carunasta-ek-perustaa-lobbauksensa-tosiasioiden-sijaan-itse
      ”Väite ei ole tästä todellisuudesta. Finnwatchin artikkelissa nimenomaisesti kerrottiin Carunan vahvistaneen, ettei verohallinto ole puuttunut sen järjestelyyn. Korkoja on käytetty verovälttelyyn Suomessa jo vuosikymmeniä ilman, että siihen on voitu veronkiertoa estävillä säännöksillä puuttua. Juuri tämän vuoksi korkovähennysrajoitus otettiin alun perin Suomen lakiin vuonna 2012”, hän kirjoittaa.

      Finérin mukaan Carunan tapaus osoittaa tasevapautuksen vaarat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe