Pulssioksimetrin ostaminen kotiin?

omaishoitaja007

Kannattaako ostaa edullinen (40-50 e) pulssioksimetri eli happisaturaatiomittari kotiin potilaalle, jolla on vaikeahko sydämen vajaatoiminta ja pysyvä eteisvärinä? Monisairaalla vanhuksella on oireita niin usein ja ovat niin monenlaiset, että joka viikko saa miettiä, onko kyseessä päivystystapaus vai ei. Ajattelin, että pulssioksimetri voisi auttaa sen arvioimisessa, uskaltaako jäädä katsomaan tilannetta vai pitääkö lähteä päivystykseen tai pitääkö tilata ambulanssi.

Viimeksi kun ambulanssi kävi tarkistamasssa kiireettömänä käyntinä yleistilan, kun oli taas oireita, jotka vaikuttivat sydänperäiseltä, niin ensihoitaja alkoi nalkuttaa, ettei tämä ole mikään syy tilata ambulanssi, joten ei viitsi vähän väliä hätäkeskukseen soittaa. Terveysneuvonta taas sanoo aina varmuuden vuoksi, että tilatkaa ambulanssi tai menkää päivystykseen, koska eivät uskalla sanoa, ettei mitään tarvitse tehdä.

Verenpainemittari ja kuumemittari on (ja stetoskooppikin, mutta en osaa sitä käyttää eli en kuule edes kunnolla sykettä), joten olisiko pulssioksimetristä apua?

3

1283

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eitajua

      No ei ole syytä hankkia kotiin. Tuskin osaisit lukemia opikein tulkita ja hermostuisit vain syyttä. Vähän kuulostaa, että muutenkin tarkkailet omaisesi kuntoa vähän "liian herkällä korvalla" eli niinkuin ambulannsimiehistökin totesi, kutsut auton, vaikkei syytä olisikaan.
      Rentoudu ja keksi jotain muuta puuhaa.

      • omaishoitaja007

        Ambulanssia ei voi kutsua kotiin. Olen joka kerta soittanut ensin terveysneuvontaan, joka on kehottanut soittamaan hätäkeskukseen, joka on lähettänyt ambulanssin ei-kiireellisenä tehtävänä. Hätäkeskus pyytää tekemään potilaasta havaintoja ja tekee sen perusteella päätöksen lähetetänkö vai ei ja missä kiireellisyysluokassa.

        Jos kaiken edellisen jälkeen ensihoitaja alkaa nipottaa, kun osoittautuu, ettei olekaan kiireellinen tapaus, niin vika on ensihoitajassa, varsinkin silloin, kun kyse on kroonisesta sydänsairaudesta eikä terveyskeskus ole enää auki.

        Mitä siis tarkoitat sillä, että lukemia pitää osata tulkita oikein? Ei niissä ole mitään tulkitsemista. Jokainen ymmärtää suunnilleen sen, mikä on normaalin rajoissa oleva syke ja happisaturaation raja-arvot löytyvä netistä.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Happisaturaatio

        Herkällä korvalla kuuntelu tarkoittaa minulle sitä, että kun potilas oireilee, niin se otetaan vakavasti. Minä olen vastuussa siitä, että kroonisesti sairas potilas toimitetaan sairaalaan, jos on tarve ja akuutissa tarpeessa mittausten perusasioita ovat lämpö, verenpaine, syke ja happisaturaatio.

        IDEA ON SIIS SE, ETTEI TARVITSISI TURHAAN ALKAA VIEDÄ TERKKARIIIN, SAIRAALAAN TAI KUTSUA AMBULANSSIA JA TÄMÄ TODENNÄKÖISESTI ON TURHAA, JOS lämpö, verenpaine, syke ja happisaturaatio ovat normaalit TAI JOS PITÄÄ SOITTAA HÄTÄKESKUKSEEN, NIIN OSAA ARVAILLA ONKO HÄTÄTILA VAI EI. Kun oireet ovat epämääräiset eli ei ole selkää sydänkohtausta tai aivohalvausta, niin hätäkeskus laittaa aina sinne kiirettömimpään D-luokkaan ja ambulanssia saa odotella jopa 2 tuntia.

        Vaikuttaa siis enemmkin siltä että, sinä et tiedä terveydenhoidosta yhtään mitään ja sinulle pulssioksimetri on jokin ihmeellinen väline, jota muka pitäisi osata tulkita. SITÄ PAITSI JÄTÄN SEN TULKINNAN TERVEYSNEUVONNALLE JA HÄTÄKESKUKSELLE ELI NIIDEN TEHTÄVÄHÄN ON PÄÄTTÄÄ, MITÄ TEHDÄÄN, KUN ILMOITAN, MITÄ SYKE, VERENPAINE JA HAPPISATURAARIO OVAT.

        Ostin jo pulssioksimetrin (40 e) ja ostinpa vielä lisäksi stetoskoopin (50 e).


    • Anonyymi

      Osta vaan. Pieni investointi. Halvimmissa voi olla hieman häikkää, mutta antaa viitettä kuitenkin. nimim. mummo mittaa säännöllisesti, mutta onkin happihoidossa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1769
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      42
      1568
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      46
      1527
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1477
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1457
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      2
      1122
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      2
      1102
    Aihe