Erilaisia neurologisia oireita

JS72

Onko kellään kokemusta seuraavanlaisista neurologisista oireista?

Olen ollut pitkään stressaavassa elämäntilanteessa, mutta silloin kun oireet alkoivat en ollut kovinkaan pahassa stressitilassa.
Neurologiset oireet alkoivat keväällä 2017 huimauksella ja näköongelmilla. Ensialkuun oireet olivat satunnaisia, mutta parissa kuukaudessa ne muuttuivat jatkuviksi. Huimaus on heiluvaa, eli hutera / humalainen olotila. Näköongelmat ovat lumisade (erityisesti huomaa kun katsoo vaaleisiin pintoihin) ja näön heiluminen. Nämä haittaavat erityisesti lukemista. Näiden oireiden voimakkuus vaihteli päivästä toiseen ja välillä myös päivän sisällä, eli aaltomaista vaihtelua. Ns. huonon päivän taso ei ole pahentunut alkuajoista, mutta ns. hyvän päivän taso paheni pikkuhiljaa vuoden 2017 aikana. Vuoden 2018 aikana näihin oireisiin ei ole tullut juurikaan muutoksia. Näitä oireita pahentaa liikunta, sauna ja vaativampi ajatustyö.

Tilanne paheni merkittävästi 2017-18 vuoden vaihteessa. Tällöin alkoi tulla muita neurologisia oireita, sekä normaalia voimakkaampaa väsymystä. Tällöin tinnitus alkoi ensin satunnaisena, mutta muuttui pian jatkuvaksi. Tinnitus on myös aaltomaista, eli välillä voimakkaampaa ja välillä hiljaisempaa (pahimmillaan kuulen tinnituksen autolla ajaessa ja radio päällä, eli kuulen tinnituksen näidenkin melujen yli). Yleensä molemmat korvat tinnittää yhtä voimakkaasti, mutta joskus toinen korva on selkeästi pahempi. Samoihin aikoihin alkoi lihasnykinät päänalueella, ensin takaraivossa, niskassa ja ohimolla ja myöhemmin kasvoissa, erityisesti silmien ympärillä / silmäluomet. Lisäksi oli parin kuukauden mittainen elohiiri toisessa silmässä. Nämä lihasnykinät eivät ole jatkuvia, mutta toistuvat päivittäin. Erityisesti silmäluomet nykivät hyvin usein kun laittaa silmät kiinni.

Keväällä ('18) alkoi voimakkaan väsyminen, erityisesti aivot väsyivät nopeasti kun yritti tehdä aivotyötä. Kun aivot alkoivat väsymään, niin samalla huimaus & näköongelmat pahenivat. Pystyin pahimmillaan tehdä työtä vain 30min kerrallaan kunnes piti huilata. Fyysinen työ ei niinkään väsytä. Muistissa en ole huomannut muutoksia. Myöskään ei ole ollut mitään kipuja ja särkyjä.
Kesällä '18 tuli myös seuraavia oireita. Tinnituksen yhtäkkinen voimistumien jommasta kummasta korvasta (ei mitään ilmeistä syytä joka laukaisi voimistumisen). Samalla kuulo heikkeni selkeästi kyseisestä korvasta, Tinnitus tasaantuu muutamassa minuutissa. Yöllä / aamulla herätessä satunnaisesti voimakas välkkyminen silmissä (2-3krt / sek). Näkö kuin katsoisi diaesitystä. Muutaman kerran myös lumisade herätessä niin voimakas, että olen ollut käytännössä sokea. Nämä näköongelmat tasaantuvat muutamassa kymmenessä sekunnissa silmien avaamisesta.

Aluksi diagnooseina olivat psykosomaattiset oireet ja jännitysniska. Olen käynyt pään MRI MRA, kaularangan MRI ja EKG. Näissä ei ollut mitään oireita selittävää. Myös kaulasuonten virtaus tutkittu ultraäänellä - normaali virtaus.
Olen käynyt myös kattavasti verikokeissa; Borrelia, B12, Ferriitti, fs-Folaatti, Hemoglobiini jne. ja kaikki arvot ovat olleet hyviä.
Olen käynyt fysioterapiassa ja hieronnassa, mutta näistä ei ollut juurikaan apua. Akupunktiosta olen saanut hieman apua tinnitukseen.
Erilaisia lääkekokeiluja on tehty, mutta näistä ei ole ollut apua oireisiin.

Mutta syksyllä '18 tehtiin laaja unitutkimus. Siinä paljastui voimakas asteinen levottomat jalat herkkäunisuus. Periodisia jalkaliikkeitä yli 70/h, ja havahtumisia yli 30/h (joista suurimman osa aiheutti jalkaliikkeet). Jalkaliikkeet tapahtuivat vain unessa, joten tämä diagnoosi oli yllätys. Nukahdan ihan hyvin ja herään yössä muutaman kerran - ei muutosta ennen oireita aikaan. Mutta nykyään täytyy mennä nukkumaan aikaisemmin, eli nyt yöunet keskimäärin 10h kun ennen 8-9h. Aloin käyttämään Pramipexolea näihin jalkaliikkeisiin (käyttänyt nyt reilu kuukauden) ja pahin väsymys on helpottanut. Mutta ei muutosta neurologisiin oireisiin.

Voiko tämä huono unenlaatu selittää kaikki nämä neurologiset oireet?
Vai onko myös tämä levottomat jalat seuraus jostain neorologisesta sairaudesta?

19

2567

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • köåojb

      Huono unenlaatu ei ole käsittääkseni syy vaan seuraus. Se liittyy varsin moniin ellei kaikkiin neurologisiin sairauksiin (tai oirehtimisiin) - tyypillistä on, että aamulla ei ole levänneen makuinen vaikka olisi nukkunut jopa 8 tuntia yhtämittaisesti.

      Ihme kun ovat tutkineet noinkin tarkkaan.

    • JS72

      Työterveydessä eikä julkisella puolella olla juurikaan tutkittu, vaan joutunut käyttämään omaa rahaa yksityisiin lääkäripalveluihin :-(
      Aamuisin noi oireet ovat yleensä pahimmat.

    • Monisairas

      Aluksi tuli mieleen MS ja sen tyyppiset, mutta kun luin loppuun niin tuskinpa sitten. Yllätti ettei kuvantamiset ja labrat paljastaneet. Joskus selkäydinneste voi kertoa syyn. Tinnitus ja kuulon alenema voisi sopia Menieren tautiin.
      Hyviä labroja otettu, mutta mitä kaikkia on. Onko sokeri ja kilpirauhasarvot sekä natrium mitattu?

    • JS72

      Sokeritesti ja myös sokerirasitustesti on tehty ja arvot ovat normaali, esim. viime kuussa otettu fP-Glukoosi arvo oli 5.1. Kilpirauhastesteista on tehty perustesti S-Tyreotropiini useampaan kertaan, viimeksi arvo oli 1.75. Myös maksa- ja munuaislabrat olivat kunnossa. Natriumia ja selkäydinnestettä ei olla tutkittu.
      Ainoa outous labratesteissä oli että minun normaali 134-145 hemoglobiini oli noussut ilman selkeää syytä oireiden alettua luokkaan 160 . Ja kuukausi sitten arvo oli myös hyvä 156. Ja Ferritiini arvo on lähes ylärajassa: 354 (max raja-arvo 370).

      Olo on kuin olisi n. 0.5 promillen humalassa, mutta liikunta sujuu suht hyvin vielä, esim. koordinaatiota vaativa pingis. Myöskään kuntosalilla en ole huomannut voimatason laskua. Aloitin oireiden alettua terveellisemmän elämäntavan, enkä ole ollut pitkään aikaan näin hyvässä kunnossa kuin nyt. Sormissa on välillä pientä kihelmöintiä ja puutumista, sekä sormien nivelissä joskus hyvin pientä särkyä, mutta muuten kaikki oireet ovat päänalueella.
      Niska on jatkuvasti hieman jumissa, mutta se on ollut aina. Ja olen kokeillut erilaisia lääkkeitä lihasjumeihin, sekä fyssaria yms. ilman vaikutusta.

      Menieren tautia olen hieman epäillyt, mutta huimaus ei ole kohtausmaista, eikä kiertävää. Myös kuulonalenema on vain lyhytaikaista. Samasta syystä en usko että kyseessä olisi hyvälaatuinen asentohuimaus. Eikä nämä selitä näköongelmia.

      • Monisairas

        Et kovin huonossa kunnossa ole, jos kuntosalilla et ole huomannut muutosta. Stressi, uniongelmat, huono ruoka, työmurheet yms. voivat myös selittää oireita ainakin jossain määrin.
        Tapahtuiko vuodenvaihteen 17-18 tienoilla jotain erityistä?


    • JS72

      Unohdin mainita että verenpaineet ovat olleen hieman kohollaan, alussa luokkaa 130-140/90 , mutta nyt saanut alaspäin luokkaan 120-130/80-90.

    • Jappe52

      Selittämättömien pahenevien oireiden syynä voi olla myös hampaiden amalgaami. En tiedä, onko sinulla sitä, mutta otanpa asian esille. Omat monenlaiset oireeni pahenivat ja jouduin jäämään sairauslomalle. Vasta amalgaamien poisto (turvallisesti biohammaslääkärillä) käänsi kierteen. Toipuminen vie aikaa, mutta olen palaamassa takaisin työelämään.

    • Toivon_mukaan_harmitonta

      Tulee mieleeni polysytemia (koska appiukollani oli tämä sairaus), ja hänellä hemoglobiini-arvo oli selvästi noussut. Toivottavasti sairautesi ei kuitenkaan ole tätä. Kaitpa lääkärit sen olisivat jo havainneet, olet kuitenkin niin monen asiantuntijan luona käynyt ja monet verikokeet otettu.

      Tässä kuitenkin linkki polysytemiaa koskevaan Terveyskirjaston artikkeliin: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00013

    • JS72

      Kiitoksia vinkeistä!

    • JS72

      Vielä lisäyksenä.
      En polta tupakkia, enkä muiskaan ole käyttänyt steroideja yms. Happisaturaatio oli hyvä unitestissä, sekä hankin oman happisaturaatiomittarin. Happisaturaatio on 98-99% myös saunassa ja kuntoilun jälkeen, jolloin huimaus on pahinta. Toki ongelma voi olla jokin verenkiertoon liittyvä ongelma, mutta ainakin aivoissa ja kaularangassa ei näkynyt mitään verenkiertoon liittyvää ongelmaa.
      Ei ole mitään erikoisia tuntemuksia sydämmen seudulla.
      Happisaturaatio ei voine olla huonompi aivoissa kuin sormessa josta tämä mitataan?

      Stressi tai löydetty unihäiriö (levottomat jalat) voi olla ainoa syy oireisiin, mutta en ymmärrä logiikka miksi liikunta ja sauna lisäävät oireita.

      Myös selkeät rytmihäiriöt ovat vähentyneet kun aloitin terveemmät elintavat. Ennen oireita rytmihäiriöitä oli suht usein. Leposyke päivällä on luokkaa 70-80 ja yöllä 50-60. Mutta joskus leposyke on koholla, luokkaa 100, mutta tämän olen huomannut vain aktiivisuusmittarista (olo on kuitenkin normaali)

    • Tutkia-kannattaa

      Olet käynyt monenlaisissa tutkimulsissa, mutta mitään ei ole löydetty (paitsi levottomat jalat, jota on lähes jokaisella - itsellänikin).

      Kannattaisiko silti vielä käväistä hematologin (koska veriavot poikkeavat) ja endokrinologin vastaanotolla? Itse ainakin menisin.

    • Pipipää

      Oli hienoa löytää kirjoituksesi! Minulla on samalaisia oireita kuin sinulla. Oletko vieläkään saanut selvyyttä vaivoihisi?

    • JS72

      Ainoa diagnoosi on edelleen levottomat jalat, ja lääkitys (Pramipexole) on poistanut nämä oireet. Nyt olen selkeästi virkeämpi, mutta ei juurikaan parannusta neurologisiin oireisiin. Seuraan oireiden kehittymistä kevääseen saakka josko toi lääkitys auttaisi. Tein myös koti-keliakiatestin joka oli negatiivinen.

    • polypoly

      Monet oireet voivat olla monien eri syiden seurausta. Nokisade silmissä saattaa olla irtoamassa olevan tai irronneen lasiaisen oireita. Huimaus ja tinnitus menieren tauidin oireta jne. näitä riittää ja niitä on toisistaan riippumatta yhtäaikaa.

    • otaselvää

      Oudon korkeet hb arvot,viittaisi kyllä johonkin luuydin sairauteen,luuydin juuri tuottaa punasoluja.Polysytemia kyllä tulee mieleen,toivottavasti nyt sen ovat sinulta tutkineet.

    • Anonyymi

      Hei, minulla tuo sama periodinen raajaliikehäiriö, joka eiole sama kuin levottomat jalat. Monella levottomista jaloista kärsivällä onperiodinen raajaliikehäiriö, mutta ei päinvastoin.
      Kesti melkein neljä vuotta selvittää tätä järkyttävää väsymystä, joka syö minua. En jaksa liikkua,siivota. Välillä en jaksa edestöihin mennä.
      Sain tuon Sifrol 0,18 mg-lääkkeen. Pahoinvointi on ikävä sivutuote. En olevielä viikkoa syönyt,joten en voi kertoa tehoaako.
      Syön myös 200 mg/vrk rautaa, koska varastoferritiini on yleensä alhainen periodista raajaliikehäiriötä kärsivällä.

      Onko kellään kokemuksia?

    • Anonyymi

      Hei!
      Ensimmäisen kerran kuulen kenenkään kirjoittavan periodisesta raajaliikehäiriöstä, joka myös itselläni on. Tosin ei noin moninaisia oireita kuin sinulla. Kesti rampata eri alojen lääkäreillä tiiviisti yli neljä vuotta ennen kuin asia selvisi, tosin omalla aktiivisuudellani.
      Minulla menossa Gabrion-lääke sekä C-pap-kokeilu jo kolmatta kertaa (jälkimmäinen ei näytä auttavan). Ei tosin lääkekään. Tämä on kolmas ja kuulemma viimeinen lääke, sanoi neurologi.
      Oletko saanut useampaa eri lääkettä tai muuta apua väsymykseen?

      • Anonyymi

        Olen ketjun aloittaja JS72, mutta jostain syystä en pysty kirjautumaan.
        Edelleen kärsin samoista neurologisista oireista, onneksi ei juurikaan pahentuneet. Ainoastaan näkö on hieman heikentynyt. Täällä on ketju aivopaineesta, ja itsekkin epäilen hieman kohonnutta aivopainetta; puristava tunne päässä. Päänsärkyä ei kuitenkaan ole. Yritän päästä aivopainetutkimukseen jos joku lääkäri tekisi lähetteen.

        Toisaalta on tullut uusi ’absurdi’ oire. Paino alkoi nousta vaikka mitä tein; kesällä 18 painoin 76kg, ja syksyllä 19 painoin 10kg. Toki liikunta jäi vähemmälle voimakkaan väsymyksen takia. Mutta peilikuvasta ihmettelin että myös lihakset olisi kasvaneet. Ainut selittävä syy minkä keksin on kasvuhorminin liikaeritys Eli akromegalia (aivolisäkkeessä on todettu empty sella, joka voisi selittää tämän). Mutta minulla on nyt kaksi kertaa mitattu kasvuhormoni fs-GH ja tulos <0.05, eli ilmeisesti alle mitattavan arvon.
        Myös S-IGF1 mitattu kahdesti; tulokset 19 ja 17.8

        Aloin käymään testimielessä salilla loppuvuodesta 19 ja kehitys oli epäilyttävän hyvää. Mutta sairastuin helmikuussa ja sitten tuli korona ->tuli 4kk tauko salilla käynnistä. Mutta aloin kesäkuussa uudestaan ja käynyt siitä lähtien säännöllisesti.
        Kun ensimmäistä kertaa testasin maastavetoa (4-5v edellisestä kerrasta), niin tein oman enkan :-). Ja olen kuitenkin käynyt nuorempana teini-iästä n. 30v säännöllisesti salilla, siis ylitin tämän aikaisen enkan. 30v jälkeen salilla käynti on ollut epäsäännöllisempää. Ja olen nyt elämäni isoimmassa kunnossa, paino 91kg, toki läskiä jonkin verran. Ja lihakset & voimatasot edelleen hyvässä kasvussa.
        Eli jotain on oltava myös hormonitasoissa, mutta nekin on tutkittu kattavasti ja useaan kertaan:
        S- Testo: 12-15
        S-TestoVL: 275
        S-Korsol: 400-420 (kortisoli)
        P-ACTH: 26
        S-SHGB: 18

        Kävin tällä viikolla myös normiverikokeissa, huomion arvoista:
        Trombosyytit: 392 (150-360). On ollut edellisissä kokeissa lähellä ylärajaa, mutta nyt ylitti.
        Basofiili osuus 1.2% (normi alle 1%)
        Pt-GFRe: 71,6 (normi 83 )
        Kreatiniini: 105 (normi 60-100). Johtunee lihasten kasvusta?
        D-vitamiini: 77 (normi 75 ). Aikaisemmin reilusti alle rajan, mutta nyt syönyt 200ug/päivä d- vitamiinivalmistetta. Jostain syystä d-vitamiinin kulutus on korkea.


        Ideat alkaa mulla loppumaan mistä voisi olla kyse :-(


    • Anonyymi

      Kaikki oireet eivä ole välttämättä samasta sairaudesta peräisin, esim. nokisade silmissä. Se on ihan oma juttunsa, silmälääkäri tietää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      13442
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      184
      1784
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1046
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      194
      956
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      833
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe