Venttiilien säädöt / koneellinen tulo ja poisto

MaallikkoAsukki

Asun uudehkossa yksitasoisessa rivarissa 4h k s, alle 100 neliötä. Asunnossa on huoneistokohtainen koneellinen ilmanvaihto (tulo ja poisto) lämmön talteenotolla. Joka makuuhuoneessa on tuloventtiili, lisäksi oh keittiö kombossa kaksi. Poistoventtiilit on eteisessä, wc:ssä ja kylppärissä. Lisäksi saunassa on tulo (katossa, nupilla säädettävä) ja poisto (lauteiden alla lähellä lattiarajaa).

Sanotaan, että asukkaan hommana on pitää venttiilit puhtaana, ja ajoittain ihan irrottaa katosta pesua varten. Toisaalta sanotaan, että venttiilien säätöjä ei pidä muuttaa.

Poistoventtiilit on sillä tavoilla mutterilla säädetty, että niitä uskaltaa turvallisesti käsitellä. Mutta entäs ne tuloventtiilit? Ne ovat pyöreitä, joissa on sellainen kovera lautanen joka pyörii holtittomasti ihan jo pölyhuiskan kosketuksesta. En ole siksi uskaltanut niitä edes irroittaa katosta. Onko se tämä näkyvä lautanen se tuloventtiilin säätö, vai onko siellä sisällä erikseen se varsinainen säätö jonka tuo lautanen tavallaan vaan peittää?

Toinen mitä maallikkona mietin, että miten vaarallista niiden säätöjen muuttuminen on kun on kuitenkin huoneistokohtainen se kone. Että jos nyt yhteen makkariin tulee hiukan vähemmän ilmaa kun vahingossa muutan säätöä, niin eikös se kone sitten työnnä muista venttiileistä enemmän? Ymmärrän että ei se tietenkään ihanteellista ole jos oletetaan että säädöt on tehty ihan huonekohtaisesti, mutta ei kai vaikutus ole yhtä paha kuin esim. kerrostalossa jossa yhden asunnon säädöt vaikuttaa koko talon ilmanvaihtoon?

6

434

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • säädöt_takaisin

      "Poistoventtiilit on sillä tavoilla mutterilla säädetty, että niitä uskaltaa turvallisesti käsitellä. "

      Se mutteri ei välttämättä pysy paikallaan. Huomasin.

      Laita teipinpala merkiksi ja laske täysien kierrosten määrä venttiilin irtoamiseen saakka. Plus katso viimeisen vajaan kierroksen määrä.

      Miksipä et voisi näin avata mitä tahansa venttiileistä? Saahan ne riittävän tarkasti samaan asentoon takaisin, mikä on tärkeää.

    • raksaaja-sh

      Venttiilien kierretangon varassa olevia keskiöitä ei saa pyörittää lainkaan.
      Koko vehje irtoaa katosta kuin mutteri kun
      ulkokehää pyöräyttää 1/4 kierrosta vastapäivään.

      Siten otetaan koko päätelaite irti, putsataan ja asennetaan takaisin. keskiosaa/kuoua/kartiota ei siis saa pyöritellä.

      • säädöt_takaisin

        Tämä oli todella hyödyllinen vinkki.
        Tuskin olisi tullut kokeiltua.


      • MaallikkoAsukki

        Joo siis koko helahoidon sieltä irti ottaisinkin, huoleni on lähinnä se että kun poistoventtiileissä se keskiö pyörii jo suunnilleen hipaisusta, samaten tuloventtiileissä se lautanen. Eli kun kuitenkin olen antanut itseni ymmärtää että säädöt on niin että asunnossa on oltava lievä alipaine (poisto isompi kuin tulo), etten sitten onnistu tätä sotkemaan kun venttiilit putsaan ja pesen. Mutta ei kai auta kuin vain mahdollisimman hellävaroen niitä käsitellä, yrittäen pitää lautasen kutakuinkin niilla kohdin kuin olivat.


    • InsinööriX

      Juu, pyöreät venttiilit kannattaa irrottaa siitä kauluksesta pyöräyttämällä puhdistamista varten. Mutta kyllähän se keskiosakin (lautanen) täytyy silloinkin kiertää auki jotta saa sen ilmavälin kunnolla puhdistettua. Se mutteri kertoo mihin asti lautanen kierretään takaisin. Toki venttiilin voi puhdistaa myös pelkän lautasen auki kiertämällä, mutta hankalampaa se niin on.

      Asuntokohtaisessa ilmanvaihdossa niitä venttiileitä voi jopa itse säätää; kunhan ottaa myös vastuun tuosta säädöstä. Jos esim. jossakin makuuhuoneessa nukkuu enemmän ihmisiä ja toinen huone taas on öisin tyhjänä niin järkevää on säätää edellisen tuloventtiiliä isommalle ja jälkimmäisen pienemmälle.

    • Anonyymi

      Onko näin että poistoventtiilin kierros aloitetaan venttiilin ollessa suljettuna? Esim.asennoksi merkitty 12, se lasketaan kiinni olevasta venttiilistä 12 kierrosta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      581
      1008
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1007
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      910
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe