Aloittelija.

Rape11

Vene, joka on seissyt lähes 20.vuotta. )(purjevene) On sisämoottori, niin mihin tulisi kiinnittää huomioita, kun tällaista moottoria alkaa käyttää? Mitä käydä läpi? Entä polttoainentankin huuhtelu, vesipumppu, polttoaineensuordatin ilmeisesti on hyvä käydä läpi- Jos aion ajamalla tuoda pitkän matkan Raisioon meritse, kannattaako laittaa mastoa enää pystyyn pelkän siirron vuoksi? Ehkä tyhmältä kuulostavia kysymyksiä, mutta silti.

13

694

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pilssirotta

      Mikäs vene ja kone kysessä?

      Mikä tahansa paatti ja kone saattaa olla aika rapsakassa kunnossa 20 vuoden seisomisen jälkeen, joten kannattaa varmaan käydä se kone aika hyvin läpi. Itse laittaisin maston pystyyn, jolloin voi purjehtia jos kone sanoo sopimuksen irti.

      Vanhat pienet dieselkoneet on aika ikiliikkujia, joten saattaahan se kone olla kunnossakin. Tai ainakin kunnostettavissa. Ekaksi kokeilisin, että se pyörii. Siis ihan potkurista/akselista pyörittämällä. Vaihtaisin kaikki dieselit, öljyt, yms. nesteet. Lisäksi kaikki suodattimet. Tämän jälkeen voisi jo kokeilla laittaa käyntiin ja jos pyörii nätisti niin keula kohti Raisiota. Talvella sitä on sitten hyvä aika huoltaa lisää.

    • kumiletkut

      Laittaisin myös kaikki kumiletkut ja putket uusiksi.

    • Läpiviennit pitäisi saada kiinni. Näin saat mahdollisen vuodon loppumaan, jos joku letku on jäätynyt rikki tai alkaa muutoin vuotaa. Täytyy varmaan läpivientejä ja niiden hanoja vaihtaa. Itse en lähtisi merelle noin kauan seisoneella veneellä ennen perusteellista remonttia

    • Alehandr

      Siirtopurjehdukset keskeneräisillä projekteilla on vaarallisimpia. Juurikin tilanteessa, jossa koneen luotettavuus on kyseenalainen, ei kannata lähteä liikkeelle ilman mastoa ja purjeita. Voi niissäkin paljastua ikäviä yllätyksiä tai ne voi asetella väärin, mutta teknologiana kuitenkin melko suoraviivainen on purjehdusvarustus. Siirtopurjehdus on purjehdus ja kaiken pitää olla kunnossa. Verhoja ja koristetyynyjä ehtii miettiä myöhemin, mutta tekniikan pitää olla kunnossa jos merelle menee.

    • Järkikäteen

      Koko projetissa ei liene paljon järkeä näin syksyllä. Jos veneen siirto pukkeineen maanteitse (oletus että vene on Suomesta) maksaa noin 500 euroa ja on kyse rahasta niin ei kannata purjehdusta harkita harrastukseksi.

    • ariel371

      20 vuotta seissyt kone ei ole kunnossa. Pelastettavissa se on melko varmasti.
      Männänrenkaat ovat mahdollisesti jumissa, se tapahtuu muutamassa vuodessa.
      Laturin hihnaan on painunut kulma laturin siivapyörän kohdalle ja se rikkoo hakkaamisellaan laturin laakerit jos sitä käyttää.
      Vesipumpun impelleri on sökö.
      Vaihde- ja kaasuvaijerit todennäköisesti jumittavat.
      Termostaatti on ehkä jumissa.
      Nafta pitäisi poistaa tankista ja pestä tankki.
      Öljyt ja suotimet tietty uusiksi.
      Akku on uusittava.

      Nuo uusii ja tekee päivässä pois ja sitten konetta pitäisi käyttää laituriin sidottuna ja veto päällä tunti/pari. Starttia voi avittaa eetterisuihkulla, hehkuttaa ei saa jos sellainen koneesta löytyy.

      Läpivientien sulut tulee saada kiinni.

      Jos kaikki pelaa, lämmöt pysyy kurissa, öljynpaineet ylhäällä ja jäähdytysvesi virtaa, voi jonkun lyhyen siirron uskaltaa ajaa. Hinausvalmis apuvene on hyvä olla mukana.
      Autokuljetus on paras vaihtoehto koska teknisiä riskejä on ainakin tusina syksyn/kevään sääolot.

      • metalli.sorvi

        Samaa mieltä. 20 vuotta seisoneen koneen elvytykseen pitää käyttää aikaa. Ja jos diesel kone niin ruiskupumppukin saattaa olla vähän jumissa eli saako konetta edes käyntiin sen jälkeen, kun muut oikeat elvytystoimet on tehty. Ps. ilman niitä oikeita elvytystoimia kone on aika pian kaput vaikka sen saisi hetkeksi käyntiin.


      • Itse kerran elvytin ehkä 10 vuotta seisseen veneen. Moottori saatiin pelaamaan, mutta tankkeja ei putsattu enkä ajellut sillä kuin muutaman tunnin. Esisuodatinta ei ollut. Myin veneen, ja uusi omistaja ajoi sillä omaan laituriinsa muutaman tunnin. Sitten kone ei enää startannutkaan, kun oli suodattimessa roskaa. Hän vaihtoi suodattimen ja se riitti, mutta tämä oli opetus myös minulle. Olisih hyvin voinut itsekin joutua merihätään.


    • EiBakteeria

      Noi 20 vuotta vanhat polttoaineet on vielä vanhan hyvän ajan tavaraa, ei mitään bio tiisseliä ja voi olla vielä käytettävissä, veden poiston jälkeen.

    • MD1B

      Teksti:
      Itsellä oli kuusi vuotta seisonut MD1B josta korjasin kannen. Kun lopulta korjauksen jälkeen sain koneen uudelleen käynnistymään, selvisi saman tien, että ruiskutuspumppu oli jumiutunut/ruostunut täysin auki asentoon. Keskipakosäädin, jonka pitäisi vähentää polttoaineen syöttöä, jos kierrokset nousevat liiaksi ei toiminut. Saman tien koneen kierrokset nousivat niin korkeiksi, että dynastartin remmit lensivät irti, ennenkuin kerkesin kiireesti löysäämään suuttimen syöttöputken mutterin ja sain koneen sammumaan. Sammuttimeen kun se ei reagoinut. Onneksi kone oli valmiiksi irrallaan peräkärryssä, joten vein koko koneen dieselkorjaamoon, jossa mm. herkistelivät ruiskutuspumpun säätövipua ja se saatiin toimimaan. Ruiskutuspumppuun ei välttämättä kannata itse koskea, jos taidot eivät riitä - kuten itsellä. Kone ei ilmeisesti onneksi kärsinyt, koska on toiminut sen jälkeen ainakin muutaman vuoden.

      Eli kaikkeen kannattaa varautua, jos kone seisonut vähänkin pidempään.

      • ariel371

        Käyvän dieselin vikatilat ovat hämmentäviä, kuten tuo sinulle tapahtunut pidäkkeetön ryntäys. Ihme ettei mitään ehtinyt hajota. Ajossa olevassa veneessä tapahtuessaan kone olisi todennäköisesti rikkoontunut.

        Toinen on ilmaläpän jumitus. Kone saa yltäkylläisesti naftaa mutta ei tarpeeksi ilmaa sen polttoon. Maailma täyttyy paksusta harmaasta savusta ja sitä kuka tahansa pitää ilman muuta tulipalona. Joku silminnäkijä hälyyttää palokunnan vaikka tilanne olisikin kipparin "hallinnassa."


    • Huolestunut

      Yksi pyyntö vielä, ethän lähde sillä vesille ennenkuin asiaa ymmärtävä on käynyt kaikki turvallisuuteen vaikuttavat asiat läpi.
      Se moottori vaatii todellakin perusteellisen tarkastuksen ennenkuin sitä edes yrittää pyörittää.

    • Sanup

      Virittele jos mahdollista maihin esim tynnyri josta voit panna koneen imemään vettä ja johon voi paluu veden ohjata. Tällä sydeemillä käytät konetta niin kauan ku tarvii. Pian se temppunsa näyttää. Tuo että kone naukasee paikallaan irtonaisene ei ole tod hyvä homma ja veneessä kiinni ollessaankin huono juttu.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1595
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1429
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1337
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1325
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      34
      1266
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1208
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe