Kuinka monta poikuetta marsulla voi teettää?

eläköitynytmummeli

Kuinka monta poikuetta marsulla on ok, eettistä ja turvallista teettää? Entä mikä on hyvä marsunaaraan eläköitymisikä jalostuksesta?

Ostin jalostuksesta eläköityneen naarasmarsun ja kasvattaja kertoi, että marsulla on teetetty kahdet poikaset. Marsujen sukutietokannasta kuitenkin löytyy rekisteröityjä jälkeläisiä kolmesta eri poikueesta. Marsulla ei ole ollut muita omistajia, koska oli kasvattajan kotikasvatti. Jatkoin salapoliisityötäni ja laskin, että marsulla on ollut pakko olla vähintään yksi aikaisempi poikue, josta ei ole rekisteröityjä jälkeläisiä, koska muuten se olisi ollut liian vanha ensisynnyttäjäksi näille rekisteröidyille poikasille ja olisi erittäin todennäköisesti menehtynyt. Rekisteritietojen mukaan (oletettavasti) viimeinen poikue marsulla on tehty 3,5-vuotiaana, joka on minusta aika korkea ikä.

Se, että kasvattaja valehteli poikueiden määrästä ja on teettänyt poikasia noin iäkkäällä naaraalla, pistää väkisinkin miettimään, että onkohan kasvattajan toiminnassa jotain muutakin hämärää, mikä ei päivän valoa kestä? Jos 4 poikuetta per naaras on ihan normaali käytäntö jalostuseläimillä, niin miksi siitä ei voinut kertoa avoimesti, miksi valehdella? Vai onko kyseessä sittenkään normikäytäntö?

4

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mursuilija

      Kyse on tietääkseni jossain määrin normikäytännöstä. Aiheesta ei löydy lakipykäliä eikä edes suosituksia, joten on jokaisen oman etiikan varassa, miten paljon yhdeltä naaraalta pyytää. Voi hyvin olla, että kasvattajaa on houkutellut valehteluun se yksinkertainen asia, että eettisistä kysymyksistä saa herkästi erittäin pahasti kuraa niskaan niiltä, jotka ovat eri mieltä.

      Itse olen astuttanut naaraat maksimissaan kaksi kertaa, mutta tämä on vain oma henkilökohtainen rajani, ei mikään yleisesti hyväksytty maksimi. Toisaalta tiedän sellaisenkin tapauksen, että kasvattaja astuttaa naaraansa ensimmäisen kerran jopa 3kk ikäisenä ja on teettänyt niillä huomattavasti enemmän kuin neljä poikuetta - ja nekin aivan peräjälkeen ilman lepotaukoja. Tästä tein ilmoituksen eläinsuojelueläinlääkärille, mutta tietääkseni asialle ei voitu tehdä mitään siksi, ettei asiasta tosiaan ole lakipykäliä tai edes ihmeempiä suosituksia. Ainoa seuraus oli se, että kasvattaja poisti tiedot poikueista kotisivuiltaan, joten sama jatkunee, mutta entistä pahemmin salassa.

    • Zedä

      Kysyisin ihan suoraan kasvattajalta, että miksi poikasia vaikuttaa olleen enemmän kuin mitä hän sinulle sanoi. Voi olla et on vaan unohtanut jotain, ei kannata hautoa pahaa verta turhaa jos et ole varma että on valehdellut. Marsusi terveyteen vaikuttavat tiedot kuitenkin kuuluu sinulle. Sit taas jos hän ei suostu puhumaan sulle avoimesti, tai selvästi valehtelee, niin jos on virallinen kasvattaja niin ottaisin yhteyttä yhdistykseen.

    • MistäTiedotPeräisin

      Miten aloittaja on marsun poikuemäärää mistään tietokannasta tarkistanut, kun sellaista ei tietääkseni olekaan samalla tavalla kuin vaikkapa koirien jalostustietojärjestelmä?

      Tällaisesta ei tosiaan ole säädetty lakeja, joten olisin varovainen ennen kuin menisin lavertelemaan marsuyhdistykselle tai muutenkaan levittelisin mitään juoruja. Marsupiirit ovat pienet, joten toisia ei kannata heittää bussin alle tuosta noin vain perusteetta. Eettiset kysymykset ovat kurjia, koska niillä voit saada aikaan paljonkin kyräilyä, mutta puuttua ei kukaan silti voi. Ei edes se yhdistys, joten kannattaa miettiä ennen kuin aiheutat kränää ja epämukavia tilanteita.

      • eläköittynytmummeli

        http://www.marsutietokanta.net/

        Marsujen tietojen rekisteröiminen on vapaaehtoista ja tuollainen vapaaehtoisesti rakennettu tietokanta on todellakin olemassa. Ja nyt kävi niin, että kasvattaja tai jotkut kasvattajalta marsun ostaneet ovat antaneet tietokannalle tietoja, jotka ovat ristiriidassa sen kanssa, mitä kasvattaja minulle kasvotusten sanoi. Ymmärrän, että kyseessä voi olla myös inhimillinen tai vilpitön erehdys. Kasvattajilla marsumäärät ovat sellaisia, että yhden eläimen elämänhistoria voi ehkä unohtua. Itselläni on aina ollut vain muutama lemmikkimarsu, jotan en osaa kuvitella itseäni kasvattajan saappaisiin. En ole levitellyt jouruja enkä aiokaan. Kasvattajan nimeä en ole kertonut kellekään, vaikken itse häneen enää luottaisi. Alkujärkytyksessä kirjoitin tänne ja sain todella hyviä vastauksia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 193
      2519
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      198
      2234
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      56
      2232
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      173
      1743
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1277
    7. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      9
      1263
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      18
      1222
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1215
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1118
    Aihe