Kysymyksiä asumisoikeusasunnoista

aso-kiinnostaa

Olen asunut vuokra-asunnoissa tähän saakka mutta on alkanut tuntua tyhmältä maksaa vuokraa muille. Omistusasuminenkin tuntuu kirpaisevan vähän liikaa kun pitäisi maksaa asuntovelkaa ja yhtiövastikettakin, pienestä palkasta tuskin jäisi sen enempää kouraan kuin vuokrallakaan.

Onkin alkanut kiinnostaa asumisoikeusasunto, jos vastike jäisi vuokraa pienemmäksi ja laittaisi säästetyn rahan asumisoikeusmaksuun.
Mietityttää vain kun sanotaan että poismuuttaessa asumisoikeusmaksun saa takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna eli voiko käydä myös niin että saakin vähemmän takaisin kun on maksanut alunperin?

Onko käyttövastikkeen lisäksi muita maksuja, ts. sisältyykö yleensä vesimaksut vastikkeeseen? Sähkö-, netti- ja autopaikka tietysti erikseen, no taloyhtiönetti saattaa kuulua vastikkeeseenkin jollain perusnopeudella.

Muuta huomioitavaa mitä en edes huomannut kysyäkään?

Ensi askel on jo otettu eli aso-järjestysnumero haettuna.

18

1426

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Diudiudi

      Aina saa takaisin väh. sen mitä on alunperin maksanut.

      Perusnetti yleensä kuuluu mutta vesimaksu on ihan talo- ja yhtiökohtaista. Kovin isoja vesimaksuja en kyllä ole nähnyt missään (jossain 15 euron kieppeillä pyörivät).

      Joudutko ottamaan lainaa aso-maksuun? Sehän selvästi nostaa asumiskustannuksia.

      • aso.kiinnostaa

        Olen säästellyt sen verran että ei pitäisi parin kymppitonnin takia lainaa joutua ottamaan.


      • Voi_jäädä_tappiolle

        Tämä ei pidä paikkaansa. Takaisin saa vähintään alkuperäisen asomaksun, jonka ensimmäinen asukas aikoinaan maksanut. Menettää voi siis maksamansa indeksikorotuksen, tosin kovin todennäköistä se ei ole.


      • Asolainen
        Voi_jäädä_tappiolle kirjoitti:

        Tämä ei pidä paikkaansa. Takaisin saa vähintään alkuperäisen asomaksun, jonka ensimmäinen asukas aikoinaan maksanut. Menettää voi siis maksamansa indeksikorotuksen, tosin kovin todennäköistä se ei ole.

        Näin juuri. Eli kannattaa olla aina se asunnon eka asokas. Itse menetin (vain) 360 € euroa, kun luovuin 1993 rakennetusta asoasunnosta parin vuoden asumisen jälkeen. Se johtui edellisen asukkaan muutostyönä laittamista parvekelaseista, joiden vähennysoikeus pieneni vuosi vuodelta. Eli asoasuntoon teetetyt muutostyöt voivat nostaa asomaksua ostohetkellä, mutta siinä voi jäädä "tappiolle" myytäessä, kun vähennysoikeus kuoleutuu asoyhtiön määrittelemässä ajassa.


      • Asolainen

        Muuten, Hason vesimaksu on 21 €/kk. TA:kin on nostanut joissakin kohteissa vesimaksun 17 €/kk.


      • Diudiudi
        Voi_jäädä_tappiolle kirjoitti:

        Tämä ei pidä paikkaansa. Takaisin saa vähintään alkuperäisen asomaksun, jonka ensimmäinen asukas aikoinaan maksanut. Menettää voi siis maksamansa indeksikorotuksen, tosin kovin todennäköistä se ei ole.

        Onpa outoa ettei tuosta selvemmin kerrota. Itse hankin uuden ason niin ongelmaa ei tietenkään ole muttei tullut mieleenkään että vanhojen kämppien kohdalla voisi käydä näin. Kiitos tarkennuksesta!


    • suuripuhallus

      Varaudu siihen että häiriöihin ei puututa, asunnon korjaus on vaikeaa jos jotain rikkoontuu, taloja ei korjata vaan annetaan lahota, laki muuttuu ja siitä ei tiedä kukaan vielä mitään, korot nousee, vastikkeet nousevat, vesimaksu nousee vaikka pienin maksu. Itse asun Hasossa jossa kaikki retuperällä vaikka tj vaihdettiin mikään ei ole muuttunut. Suuri puhallus koko Haso. Ilmeisesti mot tekee uuden jutun jossain vaiheessa jossa käsitellään myös mihin rahat kadonneet, arvailen jo mitä se koskee ja ketä henkilöä josta on puhuttu keskustelupalstoilla alusta lähtien.

      • aso-kiinnostaa

        En asu helsingin seudulla enkä eteläsuomen alueellakaan joten Haso ei taida koskettaa minua.
        Kaikkein mieluisin asunto olisi rivitalo mutta taitaa olla todella vähän rivitaloja ASO-asuntoina.
        Kerrostaloja on vaikka kuinka paljon ja uudiskohteita rakenteilla useita ja äskettäin valmistuneitakin.
        Olen alle 55v ja joissakiin kohteissa lukee että ovat suunnattu yli 55-vuotiaille, mitä tämä tarkoittaa käytännössä ja voiko kohteisiin hakea "alaikäinenkin" :D


    • Vainkuntaaso

      No jos on senioritalo niin sen hakijan täytyy ainakin olla 55-vuotias vähintään. Muuta perhettä voi tietysti tulla mukana. Monilla kun voi olla vielä tuossa iässä alaikäisiä lapsia kotona. Minulla on se käsitys ettei asoa kannata juurikaan hankkia muusta kuin jonkun kunnan asokohteista. Esim. Helsingissä Haso on selkeästi edullisin muut toimijat tuntuvat vain rahastavan tällä systeemillä.

    • Tasokkaasti_hasossa

      Jaahas, sitä yritetään selvästi nostaa sosiaalista statustaan, ja että tehdään muuttoa aso- /ettei vaan Haso asuntoon Helsingissä!?
      Jo oli aikakin, sillä erotuksella me hyvin kunnolliset vauraat omalla rahalla elävät pukinmäkeläiset hasolaiset toivomme ja haluamme etteivät ns. uudet "asokkaat" vaan tuo huonoja ja paheksuttavia tottumuksiaan ja elintapojaan meidän asuin yhteisöön!?
      Ja odottaisimme että kontrolli olisi tiukempi näille tyypeille, ennen meidän kunnollisten ihmisten yhteisöön muuttamista!
      Miten siis voimme vakuuttua että juuri te olisitte haluamaamme kunnon väkeä, ongelmatonta ja yhteisöllistä elin-ja asuinympäristöstään huolehtivia ja tasokkaita ihmisiä?
      Onko teille millainen tausta muuten, - maalais- vaiko kaupunkilainen ja millaisesta kotitaustasta tulette mahdollisesti? Onko suvussanne säätyläisiä tai oppineita kenties vanhaa raha-aatelia, jolloin ymmärrämme olette ainakin lähtökohtaisesti aso-asumisen kaltaiseen asumiseen sopiva?
      Jos voitte lyhyesti kommentoida olisimme kiinnostuneita tietämään. Kiitos.

      • aso-kiinnostaa

        En ole muuttamassa Hasolle joten voitte pitää pienen eliittiklubinnne edelleen keskenänne ainakin minun puolesta.
        Sanotaan näin että itä-suomen alueella olen kiinnostunut aso-asunnoista.


    • ASO-muuttaja

      Asuin reilut kolme vuotta ASO-kodissa. Viihdyimme, huolto pelasi, paikka oli fiksu ja hyvin rauhallinen. Ainoa ISO miinus oli hinta. Maksoin 85 neliön rivarista vastiketta autopaikkoineen liki 900 euroa/kk. Tällä rahalla maksaa vastikkeen lyhentää omaa asuntoa jo kummasti. Kannattaa siis miettiä. ASO-asuminen on vietävän kallista. Lisäksi: ASO-kodit lupasi, että sijoitetun rahan saa viimeistään kolmen kuukauden sisällä pois indeksikorotuksineen. Olen joutunut odottamaan omaani jo pian viikon yliaikaa, ei siis toimi ainakaan tämä luvattu takaisinmaksu kuten ASO-puljun sivuilla julistetaan. "Luopumisilmoituksen tehtyäsi saat sijottamasi rahat takaisin viimeistään 3 kuukauden kuluttua. "
      Kyllä meni maku koko kivasta asumista ja mukavasta kodista.

    • RöyhkeääRöh-Röh

      Kyllä jo pitäisi huomauttaa asiasta. Vaadi viivästyskorvausta. Oletko saanut vakuuden takaisin? Joskus kuuluvat tehneen remontteja vakuusrahoilla, esim. maalaustöitä, kylppäriin uudet lattiapäällysteet ym.

    • hakutaktiikka

      Onko taktiikkani väärä kun olen katsellut etuovi.comista aso-asuntoja ja sen jälkeen vasta tekisin asuntohakemuksen kyseiseen firmaan missä asunto on tarjolla? Tuleeko kaikki vapautuvat ASO-asunnot edes näkyville etuovi.comiin vai pelkästään sellaiset jotka eivät ole kelvanneet kenellekään hakijalle?

      Vai saisinko paremmin/nopeammin haluamani asunnon jos tekisin ikäänkuin "avoimen" asuntohakemuksen eri yhtiöille jotka sitten tarjoaisivat määrittelemäni kaltaisia asuntoja jotka ehkä eivät edes missään vaiheessa näy etuovi.comissa? Entä jos en kelpuuta tarjottua asuntoa?

      ASO-numero on haettuna mutta en ole tehnyt vielä yhtään hakemusta kun olen vain selaillut etuovi.comista aso-asuntoja, Toistaiseksi ei ole ollut mitään mielenkiintoista tarjolla, rivitaloyksiö-kaksio kiinnostaisi kohtuuhintaisena mutta tarjolla on vain isoja rivariasuntoja kalliilla vastikkeella ja lisäksi vain kerrostaloasuntoja mihin en mielelläni muuttaisi.

      • kookookooorkki

        On se vähän väärä, lähinnä kahdesta syystä.
        1. Kaikki yhtiöt eivät ilmoita etuovessa asuntojaan.
        2. Etuovessa ilmoitettavat asunnot ovat siellä näkyvillä niin kauan kuin niihin ei ole sopimusta allekirjoitettu ja vielä vähän sen jälkeenkin, eli siellä on asuntoja joihin ei enää kannata/voi lähettää hakemusta.

        Parempi tapa on laittaa hakemus suoraan ASO-firmoihin.


    • Lkjh

      Ilman muuta hakemukset suoraan yhtiöihin. Ei ole pakko ottaa tarjottua asuntoa. Yhtiöiden nettisivuilla näkyy olemassa olevat asunnot ja niistä voi valita mieleisensä,mitä hakea.

    • huijareitariittää

      Suomessa asumisoikeusasunnot päätyivät rakennusgryndereitten huijaukseksi joissa
      ei ole järjen häivää.
      Ruotsissa ja muissa pohjoismaissa järjestelmä toimii loistavasti ja tarjoaa edullista ja
      tasokasta asumista ja toimii samalla asumiskustannuksia hillitsevästi, mikä lienee
      ollut suurin syy siihen että nämä grynderit kaappasivat järjestelmän.
      Samalla rahalla maksaa omaa kämppäänsä, kannattaa poiketa pankissa neuvottelemassa.

    • Muuta-pois-jos-onnistaa

      Hei nim. "vuokranmaksuun kyllästynyt" tms.
      Miten sulle on päässyt muodostumaan käsitys että aso-asuminen olisi ilmaista tai siis edes halpaa?
      ¨Keskimääräisesti Hekan vuokra-asunnot ovat seutukunnan halvimpia asumismuotoja, ja vapailla markkinoilla voitte joutua maksamaan niistä n. samasuuruisista asunnoista jopa kolmasosan enemmän, eikä aina riitäkään!

      Hekan vuokrkämppä jos olisi vaikka kaksio vuokra voisi olla n. 600 euroa kk, on vapailla eli yksityisillä markkinoilla samansuuruisesta pyynnöt alk. 850-1200 euroa kk! Ehkä enemmän rippuu sijainnista yms.

      Ja asumisoikeusasunnoissa neliöhinnat siis vuokriin, ovat uusimmissa hyvin samansuuruisia joita maksetaan siis vuokrantapaan ja nimenä on ( "että ei tuntuisi vuokra-asumiselta") käyttövastike, joka tarkoittaa samaa eli kiinteistön kulujen ja lyhennysten ja muiden kustanusten veden ( kuuma ja kkylmä) perusmaksua jne. per kk.
      Missään ei siis voi asua maksutta eli ilmaiseksi, jos olosuteet ovat kuten ovat meillä täällä Pohjolassa!

      Aso-maksu uuteen ja käytettyynkin asoon muuttaessa on 15 % arvoidusta asunnon hinnasta.
      Lisäksi uutena asoon muuttajana on pienempi vakuusmaksun suoritus jotka molemmat saa takaisin jos ongelmia ei ole asumisessa asukkaasta johtuen ollut!

      Rauhallisuutta ja elämänlaatua asoissa saattaa olla enemmän kuin monissa "risaisissa" vuokrakämpissä!
      Mutta muistakaa, aso-asuminen ei ole omistusasumista - edes kuuluisassa "vauraampien aso-ihmisten Pukinmäessä"!

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      370
      3478
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      127
      2494
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      126
      1765
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      75
      1266
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1127
    6. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      49
      1107
    7. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      161
      1085
    8. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      1043
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      903
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      42
      836
    Aihe