Vilppulan saha ennen ja nyt

metsätaloustieteidenins

Vilppulan saha on kyllä kieroin ja epämääräisin työnantaja mitä omalle uralle mahtuu.
20-vuotta sitten alettiin henkilöstön puhdistusoperaatio, jolloin kaikki johdolle ei sopivat siivottiin pihalle. Ei auttanut vaikka koulutit itseäsi omalla rahalla ja ajatuksella että luonnollisesti ylenet urallasi. Päinvastoin alettiin taukoamatta alasajaa henkilön itsetuntoa esim. siirtämällä vähäpätöisiin töihin. Pääluottamusmies käänsi selkänsä kun piti omaa asemaansa varjella. Poissa ovat kaikki asialliset ja työntekijöiden tykkäämät esimiehet, nyt on vain itseään täynnä oleva tuotantojohtaja ja hänen lojaali aseenkantajansa Teuvalta. Kaiken huipuksi Metsä Group alkaa kouluttaa työntekijöitä ihan valtakunnallisella koulutusohjelmalla, UPM & Stora Enso ovat tehneet samaa jo 50-vuotta. Entiset työntekijät pihalle ja samalla palkataan uusia ilman työlainsäädännösten kunnioittamista. Se jos mikä on lainvastaista.

35

438

Vastaukset

 • Olikos luottamusmiehenä silloin mies, jonka sukunimi on lintu-rotu?

  • Oli, hänestä ei tiennyt oliko lintu vai kala


 • Oi niitä aikoja Toke oli paras työntekijä jo silloin.

  • Tokea en tiedä, mutta nykyjohdosta tulee mieleen Venäjän testosteroinia huokuva oligarkki Putin ja Yhdysvaltojen Trump joka taputtaa omille puheilleen, täysin narsisteja molemmat.


 • Olin siellä aikoinaan töissä...3,50 markkaa tunnilta maksettiin ja vittuilut päälle:D

  • Sahan nykykäytäntöönkin kuuluu pieni palkka, johon sisältyy vittuilut vähän niin kuin palkan päälle.


 • Sitten tämä ihme vimma ulkoistaa jokainen vähänkin ulkoistettava asia.
  Vedotaan kustannussäästöihin. Höpön Höpö, sahan omatyöntekijä määrää sillä vain karsitaan , jotta saadaan leuhkia aamulehdessä ja puumies- lehdessä kuinka meidän sahalla viimeisen kymmenen vuoden aikana on työntekijä määrä saatu puolitettua sahausmäärien ja tukkirekkojen päivittäiskäyntien pysyessä samana suhteessa työvuorojen määrään kuin suurimpina loiston vuosina. Käteen menee tämä ulkoistusvimma, josta hyvänä esimerkkinä Keuruulla asuva tuotantojohtaja hirmupalkallaan, jonka verotulot kulkeutuvat pois mänttä-vilppulasta.
  Tekniikka kehittyy muun muassa automaattilajittelun ja sahaustekniikoiden myötä, siinä "minä tein sen" kuplassa on helppo leijua ja odottaa seuraavaa ylennystä.

 • Saha aloittaa taas YT-neuvottelut ennen kesää. Taas samaa jatkumoa.

  • Eikös siellä pitäis tuotantoa vaan lisätä?


  • Pehmispalloo kirjoitti:

   Eikös siellä pitäis tuotantoa vaan lisätä?

   Joo, mutta vähemmällä porukalla jatkossa


 • Kyseisellä sahalla aiemmin töissä olleena voin sanoa näin eläkkeellä olevana alle 50-vuotiaana, kuten hyvä Ystäväni koripallon maajoukkuevalmentaja Henrik Dettmann kertoi kerran illanistujaisissa, että" kakki muu on turhaa kunnes se on sukassa".
  Tehkäätte te siellä suomessa sahatavaraa niin paljon kuin sielu sietää, itse jatkan lomailua täällä Espanjan auringon alla juomia nauttien.

 • Metsä Group eli siinä sivussa vilppulassa tehdään oikein suunnitelma kestävän metsänhoidon toteuttamisesta. Miten kyseisessä firmassa on sitten tätä ennen toimittu, kestävän kehityksen vastaisestiko. Tuotantojohtaja saanut taas neronleimauksen ja nimensä lehteen. Kyseessä on samanlainen rahastustoiminta suunnitelman tekijöiltä kuin oli aikoinaan ISO-9001 laatustandardikriteerit. Miten tällainen kestävä kehityssuunnitelma sitten hyödyttää Metsä Groupia, saako kriteerit täyttävä saha tuotteistaan paremman hinnan kuin ennen.

  • Tämä on tämmöistä rahastusta kuten yllä oleva osuvasti kertoi. "Hyödyttää" se sen verran , että ilman kyseistä kriteeriä oleva yritys ei voi harjoittaa ulkomaan kauppaa.
   Älytön "ota tai jätä" tilanne.


 • Metsä Groupin ja Vilppulan sahan koulutushanke on neljäkymmentä vuotta vanhaa jäämistöä. Sama koulutus ja oppiaine valikoima oli olemassa jo mäntän ammattikoulun sahausprosessinhoitaja linjalla sekä korkeammassa opinahjossa jo lopetetussa sahateknikkokoulutuksessa. Nykyinen koulutuspolku on ollut olemassa siis jo kauan ja molemmat on lopetettu aikoja sitten.
  Miksi opetetaan oppilaita tuotannonsuunnitteluun tai myynnin tehtäviin, koska opiskelijat eivät tule kyseisissä tehtävissä toimimaan.
  Nykyinen koulutus on täyttä profiilin kiillotusta kyseiseltä Metsä Groupin organisaatiolta, joka muuten on maailman vasta 14 . suurin metsäalan yritys aika mitättömällä liikevaihdolla.

 • Eipä ole johdolta paljon vastauksia herunut! No, vastaamattomuus sinällään kertoo jo paljon!! Heh Heh Taisi osua arkaan paikkaan, hyvät herrat?

 • Toke oli sahan laiskin työläinen:). Hyvä seuramies kyllä.

 • Vieläkö lojaali aseenkantaja Teuvalta on oppimassa asioita, entä Keuruun omahyväinen tuotantojohtaja?
  Ovat muuten molemmat kotoisin samoilta pohjanmaan lakeuksilta naapuripitäjistä, siinä on hyvä sumplia asioita. Varmaan toistensa lapsien kummejakin!

 • Pelolla johtaminen, siirretään vähäpätöisempiin työtehtäviin, selän takana puhumista, ns."kympit", omaehtoisen kouluttautumisen väheksyminen, minä-minä ajattelu, saunailtasopimukset, jätetään joku kokonaan vuoron ulkopuolelle eli ulkopuoliseksi, päteminen, Hyvä-Veli järjestelmä. Tässä Vilppulan sahan työyhteisön eräitä erityispiirteitä.

  • Jos siellä on tälläinen työilmapiiri, niin minkä ihmeen takia siellä on porukka töissä? Taitaa olla palkat kohdillaan...


  • Anonyymi kirjoitti:

   Jos siellä on tälläinen työilmapiiri, niin minkä ihmeen takia siellä on porukka töissä? Taitaa olla palkat kohdillaan...

   Ei ole häävit palkat. Rahan takia kukaan tänne tule. Vaan asuntolaina, muksut jne... Täällä on työpaikat kiven alla, huonosta vaihdat huonoon. Nuo metallialan firmatkin ovat mitä ovat. Työnhakijoita haetaan, töitä ei ole, mutta omilla nettisivuilla näyttää hyvältä kun haku päällä. Kinnaskoskesta en ole pahaa kuullut koskaan, vuosikymmeniin. Mänttän paperitehtaalle ei ole asiaa; nepotismi pitää huolen. Ja kun viimeisin sukulainen oli siellä 1970-luvulla, niin tietäähän tuon. Ei kannata tulla.


  • Kannattaa ELÄÄ elämänsä välittämättä muiden mielipiteistä tai ulkoa tulevista paineista ja sukulaisten odotuksista välittämättä.

   Tehkää mikä tuntuu hyvältä ja saa siten jaksamaan. Nähdä maailmaa, elää eri paikkakunnilla, näin saat laajakatseisen kuvan asioista.
   Elämä rullaa niin äkkiä ohitse, ennenkuin huomaatkaan olet jo eläkeiän kynnyksellä ja eläkkeelle päästyäsi pyöräilet kylillä viikon pari ja henki pois. Se siitä.
   Iselläni on ollut mahdollisuus oman toimintani ansiosta olla useissa eri työpaikoissa, opiskella, asua eri paikkakunnilla, imeä paikkakunnan ominaisuuksia ja välillä omituisuuksia, niitä on näin hieman vanhempana mukava muistella. Ehkä olen kuitenkin etuoikeutettu, en tiedä? voi olla mutta ei se todellakaan ilmaiseksi ole tullut. Tavallaan hauskaa ja kivaa on ollut, siitähän elämässä loppujen lopuksi on kysymys.
   Lopuksi vielä Vilppulan sahasta. Olen sielläkin ollut lähes pari vuosikymmentä eri tehtävissä joka osastolla. Jälkeenpäin ajateltuna kokemus oli pirun opettavainen, pääsin näkemään ja olla mukana kehittämässä uutta ja innostavaa mahtavien OMIEN työntekijöideni kanssa kuin myös upeita persoonia saha- tasaamo,-lähetys ja tukkien käsittelyosastoilla. Heille kaikille jotka vielä ovat keskuudessamme avoin kiitos ja edesmenneille kepeät mullat.

   Vilppulan saha rehellisesti sanottuna ei ole kehittynyt yhtään sitten 80-luvun alun perustamisestaan, vaan teknologia on tuonut kaiken kehityksen. t.RockinPete


 • Kolhossahan oli ennen myös saha..mahtaako vielä olla toiminnssa

  • Ei ole enää vuosikymmeniin ollut toiminnassa jos tarkoitat GAS:n sahaa.


  • Sitä juuri..oikohan siinä joku ikilevytehdas myös


 • Minä lähdin Mänttä-Vilppulasta 1974. En ole päivääkään katunut. Nyt vuoden verran eläkkeellä ollut enkä takaisin kaipaile.
  Jos tuntuu siltä, ettei tulevaisuus tunnu hyvältä, siitä vaan uusiin maisemiin. Sekään ei helppoa ole. Se ei kaikille ole oikea ratkaisu.

  • Hyvä kun lähdit,ei ole kenenkään ollut ikävä,parempi ettet haikaile tännepäin edes käymään.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Hyvä kun lähdit,ei ole kenenkään ollut ikävä,parempi ettet haikaile tännepäin edes käymään.

   Ookko katkera kun et ite oo pystynyt lähtee? Mamman pojat mamman poikia.


  • Raukat vain menkööt merten taa,jätkä sen kun porskuttaa,ei hädän päivää,itse asun Päijät Hämeessä jo noin 41v.ja aion pysyäkin.


  • Ihanko Juupajoelle asti uskalsit lähteä,onhan se sekin jonkinlainen ympäristönmuutos.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Raukat vain menkööt merten taa,jätkä sen kun porskuttaa,ei hädän päivää,itse asun Päijät Hämeessä jo noin 41v.ja aion pysyäkin.

   Juuri näin. Jätkät porskuttaa ja johtohenkilöt kuolee sydänkohtauksiin.


 • Mikä juttu tämä Raumalle perustettava 750 000 kuution mäntysahaprojekti on? Näyttää itse keuruun Trump olevan projektinjohtajana.

  • No just joo. Haapaniemestä ei ole projektinjohtajaksi, aivan liian minä minä tyyppi. Eikö ne halunneetkaan että projekti toteutuu kun hänet laitettiin asioita sohlaamaan. Toisaalta kun ei tiedä mitään ja projekti menee havuille niin hänet on helppo lingota ulos.


  • Anonyymi kirjoitti:

   No just joo. Haapaniemestä ei ole projektinjohtajaksi, aivan liian minä minä tyyppi. Eikö ne halunneetkaan että projekti toteutuu kun hänet laitettiin asioita sohlaamaan. Toisaalta kun ei tiedä mitään ja projekti menee havuille niin hänet on helppo lingota ulos.

   Viva Ott Tanak!!


  • Anonyymi kirjoitti:

   No just joo. Haapaniemestä ei ole projektinjohtajaksi, aivan liian minä minä tyyppi. Eikö ne halunneetkaan että projekti toteutuu kun hänet laitettiin asioita sohlaamaan. Toisaalta kun ei tiedä mitään ja projekti menee havuille niin hänet on helppo lingota ulos.

   Ei muuta kuin pälvikaljua kiillottamaan sekä omena johtajalle kuuliasesta nuoleskelusta.


  • Anonyymi kirjoitti:

   No just joo. Haapaniemestä ei ole projektinjohtajaksi, aivan liian minä minä tyyppi. Eikö ne halunneetkaan että projekti toteutuu kun hänet laitettiin asioita sohlaamaan. Toisaalta kun ei tiedä mitään ja projekti menee havuille niin hänet on helppo lingota ulos.

   Eläkkeelle joutaisi, jo ikänsäkin puolesta, saisi maistaa samaa lääkettä mitä on muille annostellut.


Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Hengityssuoja, viruksia vastaan. Ihan pelleilyäkö?

  Kuulemma hengityssuojaimet ovat loppuneet niin apteekeista kuin tukkureiltakin, kertoo Hesari. "Hengityssuojaimet loppuivat tukkureilta ja monista ap
  Maailman menoa
  83
  3417
 2. Erika ja viisuvalinta

  Cicciolina todella reipas ja mukaansatempaava esitys. Toivottavasti Erika pääsee kisoihin mukaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Maailman menoa
  96
  3181
 3. Mä välitän susta

  edelleen paljon, sitä ei mikään koskaan muuta, enkä halua sulle mitään pahaa. Toivon että olet onnellinen. Itse tyydyn osaani ja yritän pärjätä näillä
  Ikävä
  64
  865
 4. Seinäjoella jälleen kuolonkolari

  Kyllä eikö näitä teitä saada sellaiseen kuntoon, että ihmiset (jotka on pakotettu käymään töissä) voisivat taittaa taivaltaan ilman järjetöntä kuolema
  Seinäjoki
  19
  728
 5. Tiedät nainen itekin

  jos me ruvettas niin haluaisin; että oltais vain toisia varten. Sinusta en kyllä ole yhtään varma. :(
  Ikävä
  36
  634