Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Koulujännitys ja suorituspaineet

Kuukkeli5

Opiskelen taidealalla ja ongelmaksi on muodostunut se, että jännitän uusien tehtävien tekoa ja niistä suoriutumista niin, että olen jäänyt jopa pois tunneilta. Suorituspaineet, kritiikki, opettajien suhtautuminen. Olen varmaan aika herkkä ja aistin ilmapiiriä ja muiden mielialoja liikaakin. Koen, että koulun ilmapiiri ei suvaitse omaperäisyyttä tai epäonnistumista. Teoriassa kyllä puhutaan luovuuden kannustamisesta ja epäonnistumisen sallimisesta, mutta käytännössä kaikki riivitään ammattilaistason kritiikillä läpi.

Koen ristiriitaa sanojen ja tekojen välillä. Kaikkien töiden pitäisi olla niin täydellisiä heti alkuunsa. Ei paljon jää tilaa leikille ja kokeilemiselle. Oppilaita pyritään ohjeistamaan tiettyä normia kohti. Eräs ulkomaalainen oppilaskin tekee opejen mielestä liian värikkäitä töitä. Ehkä hänen kulttuurissaan ne ovat ihan normaaleja.

Pyrin ehkä miellyttämään opettajia: tekemään kritiikkien mukaisesti ja heidän makunsa mukaisesti, että hyväksytään, enkä ole hankala oppilas. Pelkään, että saan hankalan leiman ja ope suuttuu, jos teen liikaa oman pääni mukaan.

Ehkä myös oma täydellisyyden tavoittelu ja perheen perfektionismi vaikeuttavat asiaa.
Ala itsessään kiinnostaa ja haluaisin työskennellä sillä, mutta nämä kouluvaikeudet aiheuttavat henkistä stressiä. Eikä kiinnostaa open mielipiteet siitä, mikä on oikea taidetyyli ja mikä väärä. Haluan oppia nimenomaan konkreettista tekemistä: piirtämään, teknistä taitavuutta, rutiinia. Ja kokemusta, etten lamaannu pääsykokeissa. En niinkään aivopesua siitä, millaista taidetta itsessään tulee tehdä.

2

129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • piirrä_piirrä

      Jos tuo on taidekoulu, niin on varmaan epäpätevät opettajat! Tee sinä vain omia juttujasi ja hae pääsykokeissa kunnon taidekouluun. Usein ammattioppilaitosten tai kansanopistojen taidelinjoilla on jonkin minkä tahansa koulun käyneitä "ammattitaiteilijoita", joilla ei ole kuitenkaan juuri työhistoriaa taiteilijana lainkaan. Siis koulusta suoraan opettamaan, kun "taiteilijoille ei ole työpaikkoja haussa". Kutsumus puuttuu.

    • ForevenNow

      Kyllä se siitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2247
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2083
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1688
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1510
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1506
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1397
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1364
    8. 52
      1258
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1200
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1179
    Aihe