locate --statistics

Turbo-Urpo1

Kuinka moni seuraa kiintolevylle kertyvien tiedostojen ja kansioiden määrää. Nyt ennen kuin testaat — koitappa luoda mielikuva montako tiedostoa siellä on. Tämä taito on hyvä hallita, vaikka sen vuoksi että näkee jättikö ohjelman asennus ja poisto turhia roskia jälkeensä.

Ja tarkistuksen teko:
sudo updatedb
locate --statistics

12

197

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Turbo-Urpo1
    • nysväys-sikseen

      Emme viitsi tuolla tavalla nysvätä, koska Mint käyttöjärjestelmämme viipyy kiintolevyllämme vain seuraavaan versioon saakka, minkä jälkeen teemme uuden asennuksen.

    • Turbo-Urpo1

      Eipä merkittäviä eroja ole kahden johtavan linux jakelun tiedosto ja kansio määrissä, välittömän asennuksen läheisyydessä. Manjaro ei ole huono, mutta . . . . . . . .

      Tilastoa 06.12.2018 Manjaro
      >>> locate --statistics
      Tietokanta /var/lib/mlocate/mlocate.db:
      13 755 kansiota
      314 108 tiedostoa
      16 942 859 tavua tiedostonimissä
      7 224 235 tavua käytetty tietokannan säilyttämiseen


      Tilastoa 07.12.2018 Mint 19.1 Xfce
      >>> locate --statistics
      Tietokanta /var/lib/mlocate/mlocate.db:
      29 084 kansiota
      303 397 tiedostoa
      16 971 855 tavua tiedostonimissä
      7 341 734 tavua käytetty tietokannan säilyttämiseen

    • 10000teratavuadataa

      Mutta entä jos se muutaman teratavun kokoinen levy ja käyttöjärjestelmä tietoineen vaihtuu päivittäin mielenmäärin?

      • Turbo-Urpo1

        Linux ympäristössä jokainen tiedosto ja jokainen kansio kirjataan tietokantaan. Tuolla tavalla saahaan erittäin nopeasti tieto mitä kiintolevyllä on. Perinteinen tapa selvittää tiedostojen ja kansioiden määrä, on se että avataan tiedostojenhallinta ohjelma, ja slikataan konkin kansion tai kiintolevyn ominaisuudet kohtaa, jolloin alkaa vimmattu rekursiivinen kansioiden ja alikansioiden ja niissä olevien tiedostojen selvittely, ja tämä jos mikä syö resusseja ja vie aikaa, sitä enemän mitä isompi kiintolevy on kohteena. Tietokannasta tieto löytyy yhtä nopeasti kiintolevyn koosta riippumatta.


        TIETOKANNAN PÄIVITYS
        sudo updatedb

        TIETOKANNASTA LUKEMINEN
        locate --statistics


    • updatedb turha koska suoritetaan automaattisesti. Jakeluissa hieman eroja mitkä kansiot sisällytetään tietokantaan. Ubuntussa esim /media jätetään pois. Samoin /dev /sys ym järjestelmän käyttämät kansiot. Luvut ei siis vertailukelpoisia.

      Levyn tilankäytölle ihan hyviä graafisiakin ohjelmia. du on usein näppärä. Esim du -d 1 -h /usr/. Mielenkiintoisempaa seurata kotikansion kasvua. Itsellä du -d 1 -h /home/digibox/.kodi kertoo kodin vievän liki 1G tilaa. Parametri -d 1 näyttää vain yhden tason puusta. Toki voi kirjoittaa du /usr/ - mutta onko järkeä.

      Tiedonhakuun on parempiakin kuin vanha locate. Vaikka KDE:n baloo joka usein asennettuna.

      • Turbo-Urpo1

        Mikko, miksi sinä et koskaan testaa noita väittämiäsi. Tuotakaan viestiä ei olisi kannattanut kirjoittaa rekatulla nimimerkillä, koska siinä on liikaa perätöntä tietoa.


      • sdfgsfggd

        koska tuo updatedb suoritetaan automaattisesti?
        koska ainakin jos olen juuri asentanut ohjelman, joudun kyllä updatedb:n ajamaan ennen kuin locate uusien tiedostojen osalta toimii.

        lubuntu 18.10, muttei ole kyllä vanhemmissakaan toiminut automaattisesti, ainakaan reaaliaikaisesti.


      • sdfgsfggd kirjoitti:

        koska tuo updatedb suoritetaan automaattisesti?
        koska ainakin jos olen juuri asentanut ohjelman, joudun kyllä updatedb:n ajamaan ennen kuin locate uusien tiedostojen osalta toimii.

        lubuntu 18.10, muttei ole kyllä vanhemmissakaan toiminut automaattisesti, ainakaan reaaliaikaisesti.

        Katso /etc/cron.daily siellä päivittäin ajettavat ohjelmat. Kyllä updatedb ajetaan päivittäin. Samoin logrotate joka putsaa lokit. tmpwatch on kiva lisuke jonka tykkään asentaa myös. updatedb.conf tiedostosta näkee mitä jäteteen mlocaten ulkopuolelle. mlocate on korvannut locaten. Toiminta on sama. updatedb on ollut cronnissa niinkauan kuin muistan. Mitä tuossa muka on perätöntä?


      • Turbo-Urpo1
        Mikko_Tku kirjoitti:

        Katso /etc/cron.daily siellä päivittäin ajettavat ohjelmat. Kyllä updatedb ajetaan päivittäin. Samoin logrotate joka putsaa lokit. tmpwatch on kiva lisuke jonka tykkään asentaa myös. updatedb.conf tiedostosta näkee mitä jäteteen mlocaten ulkopuolelle. mlocate on korvannut locaten. Toiminta on sama. updatedb on ollut cronnissa niinkauan kuin muistan. Mitä tuossa muka on perätöntä?

        "Katso /etc/cron.daily siellä päivittäin ajettavat ohjelmat."

        Taas sinulla tätä venkuilua, sanoit ettei tarvitse päivittää tietokantaa koska se tapahtuu automaattisesti, sinullekko se riittää että päivttää kerran vuorokauudessa. Sano yhdenkin kerran että tuli puhuttua paskaa, kun en ottanut asioista selvää, vaan luulin että se tapahtuu näin.


        Sanoit myös että: KDE:n baloo joka usein asennettuna.
        Ja varmasti tiedät tämänkin olevan valetta, tuon kirjoitit sen vuoksi että minun viesti näyttäisi vakavamin kyseenalaistetulta. Hyvin moni kuuli tuosta ohjelmasta ensimäisen kerra, ja kaiken sisäksi se on helvetin hidas päivittämään tietokantaansa.

        Sanoit: Levyn tilankäytölle ihan hyviä graafisiakin ohjelmia. Esim du . . . . .
        Totta helvetissä on ja pakko ollakin, Vaikka Linux sisältää runsaasti tiedostonhallinta ohjelmia, niistä yhtäkään ei voi käyttää locate komennon korvikkeena komentoputikssa. Joten tuon korastaminen tätäsi taas samaan tavoitteeseen — minun viesti kyseenalaistamiseen.

        du, ls, locate, mlocate, find ynnämuut on soveltuu kaikki antamaan informaatiota tiedostoista ja kansioista, omalla tavallaan, mutta eivät korvaa toisiaan.

        Sanoit myös näin:
        Jakeluissa hieman eroja mitkä kansiot sisällytetään tietokantaan. Ubuntussa esim /media jätetään pois. Samoin /dev /sys ym järjestelmän käyttämät kansiot. Luvut ei siis vertailukelpoisia.

        Kerroppa tarkemin mistä tämä väärä tieto on peräisin. Osaatko hake listan kansioista jotka jätetään pois, no et tietenkään mutta päätään pitää olla aukomassa vain tärkeilyn tarvettasi tyydyttämässä. Totuus on että pois jätettävät tiedosto päätteet ja kansiot edustavat muuta kuin järjestelmään kuuluvaa ohjemistoa. Jokaisessa Linux jakelussa nämä kansiot luetellaan joita locate komento ei saisi päivittää tietokantaan, tämä lista luodaan samoin perustein, vaikka listan sisältämät kansio nimet eivät olisikaan aina samat, mutta niiden käyttötarkoitus on. Annan tässä esimerkkinä manjarossa olevasta listasta:

        KANSIOT:
        "/afs /media /mnt /net /sfs /tmp /udev /var/cache /var/lib/pacman/local /var/lock /var/run /var/spool /var/tmp"

        TIEDOSTO PÄÄTTEET
        ".git .hg .svn"

        joten voidaan ihan hyvällä syyllä pitää tietoa vertailukelpoisena, ainakin suuntaa antavasti.

        Älä saatana vääristele ja valehtele, selvitä asiat ennen kuin auot päätäsi, noista paska puheista on vain haittaa aloittelevalle linux käyttäjälle.

        Sinä sanot käyttäneesi Linux jakeluita toista kymmentä vuotta, mitä pirua sinä olet kyenyt tuona aika omaksumaan. Ihme huru ukko joka höpisee mitä sattuun.

        Ja sitä paitsi viimmevuoden puolella jo kertaalleen koulutin sinua tiukin sanakääntein, onko dementiasi niin paha ettet enään muista siitä mitään.


    • ocate ihan näppärä kun hakee jonkin tiedostoston sijaintia levyltä. Jos etsin vaikka valokuvaa joulukuusesta niin locate joulukuusi kertoo paikan melko nopeasti. Itsellä valokuvat on liitetty kansion /mnt alle joten Ubuntu löytää ne. Jos ne olisi liitetty kansion /media alle Ubuntu ei löytäisi niitä locate komennolla.

      Itselläni valokuvia ja tv-tallenteita useampi tera. /mnt tai uudempi /media ovat standardi paikka liittää levyjä systeemiin. systemd & udev standardi usb-levyille on /run/media/käyttäjä/levynnimi. Ubuntussa kuitenkin udev sääntö joka muuttaa tuon kansion /media alle. Ubuntu niin suosittu systeemi, että sen käyttämää tapaa voi pitää standardina.

      Linux asennuksia erilaisia. Jollakin perusasennus pikku läppärillä ja joillan on teratolkulla tavaraa erilaisilla levyillä.

      Käytännössä eri medioille ja niiden metadatalle on omat hallintaohjelmassa. Valokuville löytyy omansa ja tv-tallenteille omansa. locaten merkitys on pieni, mutta ei siitä haittaakaan ole. df -h muuten kertoo nopeasti systeemin levyt ja tilankäytön. Tosin vain liitetyt levyt. Miten nähdään ei liitetyt jätän harjoitustehtäväksi.

      • Turbo-Urpo1

        """ Ubuntussa kuitenkin udev sääntö joka muuttaa tuon kansion /media alle. Ubuntu niin suosittu systeemi, että sen käyttämää tapaa voi pitää standardina."""

        udev - Linuxin-ajonaikainen (dynaaminen) laitehallinta.
        Millähän nimellä tuo sääntö löytyy kiintolevyltä, olisi mielenkiintoista verrata Ubuntu, Manjaro ja Mint ympäristöjen vastaavia sääntöjä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      77
      2325
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      175
      1801
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      170
      1689
    4. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1412
    5. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1408
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      296
      1281
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      138
      1158
    8. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1094
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1083
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      55
      958
    Aihe