Kuuluvatko esim. Patreon- tulot verottajalle?

Sivutaitelija

Patreon on siis lyhykäisyydessään tälläinen palvelu, jonka kautta kuka vain voi tukea omia projektejaan rahallisesti muiden ihmisten kuukausilahjoituksilla. Tällä tavalla on täysin mahdollista tienata vaikkapa 500e kuussa (monet tienaavat esimerkiksi 5000e), ja kokonaissumma koostuu usean sadan tai tuhannen ihmisen pienistä lahjoituksista. Onko olemassa jokin pykälä, jonka mukaan verottaja voi napsaista osuuden tälläisistä tuloista? Olivat tulot sitte 500e tai 1000e tai enemmän? Millaisiksi tuloiksi tälläinen voidaan luokitella?

Itselläni on nyt siis tälläinen tilanne, mutta lisäksi tuloihin sisältyy erään nettisivuston mainospalkkiot saman projektin julkaisusta (ei mitään sopimuksia olemassa, allekirjoituksia tai sitoomuksia). Nämä rahat siirtyvät pankkitililleni Paypal tililtä, ja Paypal tilille rahat siirtää ystäväni ulkomailta, jonka kanssa projektia teen. Hänen Paypal tililleen taas rahat siirtyvät tältä Patreon-sivustolta. Eli minun pankkitiedoissa näkyisi vain olevan rahansiirto yksityishenkilöltä.

Kyseessä ei ole nyt mikään veronkiertoprojekti, vaan hauska taideprojekti jolla saan elätettyä itseäni vähän opiskelujen ja sivutyön ohessa. Nyt kun tulot ovat kasvaneet välillä jo suht isoiksi,( parhaana kuukautena ollut 1000e, mutta muuten keskimääräisesti 500e luokkaa) niin nyt on alkanut vain huolettamaan, että onkohan tässä nyt liian isoja riskejä kyseessä. Että olisiko turvallisempaa vain lopettaa, koska jos tästä pienestä ilosta täytyy vaikkapa 30% maksaa, niin suotta minä itseäni tällä extratyöllä kulutan.

Olen yrittänyt etsiä tietoa tälläisistä tapauksista, mutta en oikein löydä mitään vastaavaa. Olisikohan kellään täällä parempaa tietoa tilanteestani? Millaisia veroja minut voitaisiin laittaa maksamaan, ja mitä nämä tulot nyt käytännössä oikein edes ovat?

6

3252

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kiffer

      Lähtökohta on se että kaii muut tulot paitsi luonnonmarjojen ja -sienien myynnistä saadut ovat verotettavaa tuloa, riippumatta mistä maasta ne tulevat

      • 5689

        ”Kyseessä ei ole nyt mikään veronkiertoprojekti, vaan hauska taideprojekti jolla saan elätettyä itseäni vähän opiskelujen ja sivutyön ohessa.”

        Siis ansaintatarkoituksessa tehty ”taideprojekti” - normaalia verotettavaa ansiotuloahan tuo on. Kannattaa hoitaa veroasiat kuntoon ettei tarvitse sitten myöhemmin täällä itkeä, että ”verottaja tappoi”...


    • Sivutaitelija

      Projektia tehtiin aluksi ihan huvin vuoksi eikä siitä tuloja pitäny tulla, myöhemin tuli muutamia kymppejä, mutta nyt se onkin alkanut" tuottamaan. "

      Uutena tietona ei tule että kaikesta verotetaan, mutta ajoin tässä takaa, että millä perusteluilla verottaja nappaa palasensa? Millaisten otsikoiden alle minä tälläisiä tuloja voin laskea verokorttiini? Tulot ovat kirjaimellisesti 1e - 10e per lahjoittaja, että ei tämä mitään lahjaverojakaan täytä. Että onko kellään nyt oikeaa kohdelohtaista tietoa verotuksesta.

    • verotäti

      Patreonista saadut tulot ovat ansiotuloa ihan normaalisti. Jos olet palkkatöissä saman aikaisesti, kannattaa tulot ilmoittaa jo verokortille. Näin maksat verot etukäteen, eikä sinun tarvitse maksaa jäännösveroa niistä. Pidä kirjaa tuloistasi! Saat vähentää niistä niiden hankkimisesta syntyneet kulut. Ilmoita viivan alle jäävä summa verokortille sekä veroilmoituksellesi muuna ansiotulona. Tuloa verotetaan ihan kuin muuta palkkaa.

      • Anonyymi

        Kuinka tuolla Patreonilla maksetaan? Onnistuuko ihan vaan pelkillä pankkitunnuksilla ja onnistuuko maksu myös Euroopan ulkopuolelle vaikkapa Venäjälle?


    • Anonyymi

      Ehkä kannattaisi pyytää ennakkoratkaisua verottajalta, koska tuossa rahansiirtoketjussa on verotuksen kannalta kovin monta epäselvää tai selvitystä vaativaa tilannetta.
      Jotta olisit turvassa mahdollisilta jälkiseuraamuksilta, pyydä verottajalta sitovaa ennakkoratkaisua!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      61
      1986
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      52
      1720
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1626
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1547
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe