Tshernobyl

Tänne sekalaista Tshernobylin ydinkatastrofiin liittyviä juttuja

Tshernobylin historiaa: https://www.chernobylwel.com/fi/tshernobylin-historiaa#
_

Professori Esko Länsihen lukemisen arvoinen artikkeli:
http://www.lansimies.fi/index.php?id=lue&nro=725 (1997(

Lainaus:

"Kaksitoista kesää on vierähtänyt siitä, kun Tshernobylin ydinvoimalan yksi reaktori räjähti ja suurin vahingossa ilmaan päässyt radioaktiivinen saastepilvi alkoi tuhoisan vaelluksensa. Nyt voidaan arvioida välittömiä ja lyhyen aikavälin seuraamuksia. Ydinvoimalan lähialueilla Valko-Venäjällä ja Ukrainassa kilpirauhassyöpä, lasten leukemia ja synnynnäiset epämuodostumat ovat lisääntyneet. Hieman kiistanalainen on havainto, jonka mukaan ihmisillä ja myyrillä esiintyisi myös ituradan poikkeavuuksia. Se merkitsisi myös seuraaviin sukupolviin asti ulottuvia vaikutuksia"

11

183

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Asukkaat kokesivat tulleensa hylätyiksi

      "Venäläinen eläkeläinen Anna Venderenko sanoo, että hänen kotikylänsä kamppailee päivittäin Tshernobylin katastrofin jälkiseurausten kanssa. Hän pelkää hetkeä, jolloin Moskovasta tuleva rahallinen tuki katkaistaan."

      Kyläläiset, kuten myös Brjanskin alueen satojen muiden kylien ja kaupunkien asukkaat, taistelevat yhä tänä päivänä katastrofin kuolemanperinnön kanssa. Uutena haasteena on viranomaisten päätös elintärkeiden avustusten leikkaamisesta.

      – Meidät on hylätty. Täällä ei enää ole lääkäreitä tai sairaaloja. Pian ei ole enää lääkkeitäkään, Vendarenko sanoi AFP:lle.

      Katastrofin jälkeen Vendarenkon kotikylä luokiteltiin virallisesti ”kielletyn vyöhykkeen” sisällä olevaksi. Asukkaat kuitenkin kieltäytyivät pakkaamasta tavaroitaan ja lähtemästä."
      https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2016042021446082

    • Tshernobylin raato (rakennettu sargofagi) hengittää
      https://www.talouselama.fi/uutiset/tshernobylin-raato-hengittaa-yha/52d839ea-b885-3da3-be20-f11579ec1faa

      Lainauksia:

      "Maailman pahimmasta ydinvoimalaonnettomuudesta on kulunut nyt 23 vuotta. Tuhoutunut reaktori työllistää edelleen tuhansia ihmisiä.

      ´”Keskimäärin 2 000”, arvioi laitoksen varajohtaja Konstantin Šefer . Tarkkaa määrää on vaikea arvioida. Välillä työntekijöitä on yli 3 000."

      ”Työt katolla eivät olleet teknisesti vaikeita, mutta niiden tekeminen 75 metrin korkeudessa 10 mikrosievertin tuntisäteilyssä toivat lisähaasteita. Yksi työntekijä sai olla siellä kerrallaan 10–12 minuuttia. Sen jälkeen seuraava tuli jatkamaan”, Marusitš kertoo."

      • yksiköt.pielessä

        Joku virhe tuossa on ilmeisestikin yksiköissä, mikä siis on oletuksena kaikissa säteilyyn liittyvissä uutisissa ja artikkeleissa muissa kuin alan ammattilehdissä. Kymmenen mikrosievertiä tunnissa on aika pieni taso kun lentokoneessa lennettäessä matkakorkeudella annosnopeus kosmisesta säteilystä on luokkaa viisi mikrosievertiä tunnissa.

        Säteilytyöntekijän suurin sallittu vuosiannos Suomessa on 20 mSv eli 20000 mikrosievertiä. Tuhannen tunnin työskentely mainituissa olosuhteissa olisi tuottanut puolet tuosta annoksesta.


      • yksiköt.pielessä kirjoitti:

        Joku virhe tuossa on ilmeisestikin yksiköissä, mikä siis on oletuksena kaikissa säteilyyn liittyvissä uutisissa ja artikkeleissa muissa kuin alan ammattilehdissä. Kymmenen mikrosievertiä tunnissa on aika pieni taso kun lentokoneessa lennettäessä matkakorkeudella annosnopeus kosmisesta säteilystä on luokkaa viisi mikrosievertiä tunnissa.

        Säteilytyöntekijän suurin sallittu vuosiannos Suomessa on 20 mSv eli 20000 mikrosievertiä. Tuhannen tunnin työskentely mainituissa olosuhteissa olisi tuottanut puolet tuosta annoksesta.

        Jotain ehkä puuttuu? Esimerkiksi tieto siitä, kuinka palljon säteilyä sai jo tuon 75 metrin kipuamisessa reaktorirakennuksen katolle. En muista että sinne olisi viety palomiehiä helikopterilla.


    • Kun sähköntuotannon vaihtoehdoksi asetetaab vain kaksi pahinta (ydinvoima ja fossiiliset energia)), Tshernobylin ydinkatastrofikaan ei muuta uskoa ydinvoimaan.

      "– Oman urani kannalta Tšernobylin räjähdys oli käänteentekevä. Sen myötä aloin hahmottaa, mitä ryhdyn tekemään: yritän ymmärtää kokonaisvaltaisesti, mitä tapahtuu maan pinnan ja ilmakehän välillä."
      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4786cfca-3d46-4af1-b0c3-c2d28335d316

      Artikkelin kirjoittaja ei näe asiaa riittävän kauas. Ydinvoima on radioaktiivisesti vaarallinen satoja tuhansia vuosi - siis kirjoittajan mahdollisille omille jälkeläisllekin. Ydinvoima on siis jyrkässä ristiriidassa kestävän kehityksen periaatteiden kanssa.

      • NoinhanSeMenee

        Kulmala ei ole tollo, vaan osaa suhteuttaa asioita.


      • tollottelijaonrääpäleitä
        NoinhanSeMenee kirjoitti:

        Kulmala ei ole tollo, vaan osaa suhteuttaa asioita.

        nimimerkki noin on se aloitti tollottelun täällä


    • Tshernobylin ydinkatastrofin hinta on paljon luultua suurempi
      https://www.aamulehti.fi/maailma/saksalaistutkimus-tshernobylin-ydinkatastrofin-hinta-on-paljon-luultua-suurempi-23607308
      (2016)

      Poimintoja:

      "Tutkijoiden arvioima 2–6 prosentin hyvinvointivaje tulee onnettomuuden Ukrainalle suoraan aiheuttamien kustannuksien päälle.

      Ukrainan valtion budjetista käytetään yhä 5–7 prosenttia uhreille maksettaviin korvauksiin, onnettomuuden jälkien siivoamiseen ja jälleenrakennukseen.

      Tutkimus perustuu Ukrainassa 2000-luvulla tehtyihin laajoihin väestökyselyihin. Tutkimukseen ei otettu Tshernobylin onnettomuuden jälkeen syntyneitä, onnettomuudelle vakavasti altistuneita tai sen takia muuttamaan joutuneita henkilöitä."

      "Onnettomuus aiheutti Suomessa ensimmäisen vuoden aikana enimmillään 15–20 prosentin lisäyksen ihmisten saamaan normaaliin ulkoiseen taustasäteilyannokseen. Nykyään tämän ylimääräisen säteilyn osuus on laskenut jo hyvin pieneksi."

    • Eräs kertomus siitä, mitä tapahtui Tshernobylin nelosreaktorissa 26.4.1986:
      https://historianet.fi/yhteiskunta/katastrofit/tsernobyl-rajahdys-tuhosi-turvallisuudentunteen

      Mainio pätkä:

      "Tšernobylin voimalan turbiinihallin edustalla olevassa jäähdytysaltaassa vesi oli aina lämmintä ja kirkasta sinne laskettujen lauhdevesien ansiosta.

      Hyvät olosuhteet olivat houkutelleet sinne tänäkin yönä kaksi miestä kalaan. Yö oli lämmin ja rauhallinen. Vain kalat sätkyttelivät verkossa, kun miehet kiskoivat sitä veneeseen. "

      "Yhtäkkiä miehet alkoivat kuulla kumeaa jyrinää ja veden pinta alkoi väreillä. Miehet katsoivat toisiinsa ja ihmettelivät ääneen, mistä oikein oli kyse. He tarrautuivat veneen laitaan.

      26. huhtikuuta, klo 01.24, Saša Juvtšenkon toimisto

      Toinen räjähdys repäisi auki rakennuksen katon ja sinkosi 50 tonnia radio­aktiivista ainetta kilometrien korkeuteen.

      Juvtšenko katsoi tyrmistyneenä ympärilleen. Tšernobylissä ei tapahtunut räjähdyksiä. Olisiko rysäys voinut johtua rakennuksen ulkona kaatuneesta nostokurjesta?

      Hän ei ehtinyt ajatella pidemmälle, kun kuului entistä voimakkaampi räjähdys. Juvtšenko singahti kuin räsynukke lattian yli ja iskeytyi ovenkarmiin. Noustessaan ylös hän näki toimiston toisen seinän romahtaneen. Huone oli täynnä pölyä. Juvtšenko huusi käytävään: ”Onko syttynyt sota?!”

      Juvtšenko yritti soittaa valvomoon, mutta kukaan ei vastannut. Hän juoksi käytävään, jossa hän melkein törmäsi yhteen pumppuyksikössä työskentelevään työtoveriinsa. Miehen kasvoissa ja käsissä olevista haavoista valui verta.

      ”Nopeasti apuun! Tuolla on useita vakavasti loukkaantuneita”, mies huusi ja juoksi eteenpäin."

    • Siivertti

      Sieltä atmit hakemaan itselleen säteilevä muija!

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2221
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1948
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1908
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1710
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1190
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1178
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1173
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe