Varastiko kuusen maaltani?

Otanvieläpuheeksi

Metsätilani läpi kulkee tietoimituksessa määrätty 10 m:n levyinen tieoikeus jonka perusteella on rakennettu mökkitietie. Tien varteen on kasvanut muutamia kauniita kuusia. Tapasin aamulla joulukuusta hakiessani yhden tieosakkaan, joka kertoi aivan muina miehinä ottaneensa "parhaan kuusen" omaan käyttöönsä. En viitsinyt ruveta uhkailemaan oikeudella. Tarkistin kotiin tultuani asian ja erään nettilakimiehen mukaan laki antaa tiekunnalle - siis tiekunnalle - oikeuden poistaa liikenneturvallisuuden kannalta haitalliset kasvit, mutta ei kenellekään oikeutta ilman maanomistajan lupaa ottaa puuta omaan käyttöönsä.

Onko tämän lukijoille sattunut vastaavaa ja mitä olette mieltä?

21

102

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JouluRosvo

      Ei ole vastaavaa sattunut, mutta mielestäni tulkintasi ja nettilakimiehen tulkinta on aivan oikein; tiekunta voi asiasta päättää ja puustoa poistaa.

      Huomenna olisi tarkoitus itselläkin varastaa nätti kuusi naapurin mailta. Se naapuri on jo jalaton ukko, joten se ei tule huomaamaan asiaa. Joulukuusen varastaminen on kaunis suomalainen perinne, jonka toivoisi säilyvän myös jälkipolville.

      • Otanvieläpuheeksi

        Tiekunta voi poistaa mutta puut kuuluvat maanomistajalle. Ilman maanomistajan lupaa kuusen otto on varkaus.

        Tiekunta ei omista maata tien alla, ainoastaan tieoikeuden. Tilamme maalta oli aikoinaa luovutettu maata maantien rakentamiseen. Kun tien kulku muuttui tielaitos palautti entisen tiepohjan tilaan takaisin. Vieläpä öljysoralla päällystetynä.


    • Fobba

      Vie käräjille, muuten alkaa katoamaan isompaakin puuta polttopuuksi.

      • Otanvieläpuheeksi

        Tapahtui ehkä ymmärtämättömyyttä. Huvittavinta oli kun tuntui kun hän ikään kuin lupasi minunkin ottaa. Vihjasi että oli joskus leikannut kuusia. Lähetän joulun jälkeen hänelle linkin lakimiehen vastauksen erään toisen kysymykseen


    • varastikuusensinulta

      Ei pelkästään puut ole kiinteistön omistajan omaisuutta, mitä tiekunta poistaa tiealueelta, vaan myös maa-ainekset, joita kaivetaan tiealueilta.
      Monilla tiekunnilla on taipumusta järjestää ojien kaivuusta tullutta maata täytteeksi, joko jonkun yksittäisen osakkaan käyttöön tai jonnekin muualle. Maa-ainekset kuuluvat kiinteistöjen omistajille, kuten ne kuusetkin, joiden perään ap kyseli.

      • Otanvieläpuheeksi

        Olet oikeassa. Lain mukaan maa-aineksetkin kuuluvat kiinteistön omistajalle eli tieoikeuden luovuttaneelle. Poikkeuksena on että maa-aineksia voidaan kohtuuttomien kustannusten vältämiseksi päättää otettavaksi kiinteistön maalta. Se edellyttää tietoimituksessa tehtyä päätöstä. Alussa kertomani tapaus on sellainen ettei sitä viitsisi ryhtyä peräämään mutta jatkon ja yleisen merkityksen kannalta on hyvä tehdä asia selväksi.


    • No--

      Pikkasen mielenkiintost olis tuon kuusen arvosta oikeuden päätös saada :)

      Jos joulukuusikauppaa harrastat voitaisiin arvostaa joulukuusena, muuten polttorankana jos kerran tiealueella kasvanut on, ei sille voisi odotusarvoa määrittää :)

      • Otanvieläpuheeksi

        En harrasta kuusikauppaa. Tosiaan mielenkiintoista olisi katsoa oikeuden ratkaisu. Kuusen arvoksi tulisi jotain ja sen päälle rikoslain 28 luvun mukainen rangaistus riippuen katsoisiko oikeus sen varkaudeksi, josta rangaistus olisi sakkoa tai enintään vuosi ja 6 kk vankeutta, vaiko näpistykseksi josta joutuisi pulittamaan vain korvauksen ja sakon. En taida viitsiä säikytellä. Ainakaan joulurauhan aikaan. Tuolle yhdelle kuuselle yksi ja sama.

        Kerron samaan syssyyn toisen tapauksen. Eräs naapuri oli ottanut metsästäni kuusen, joka teko oli alkanut kaivertamaan. Hän tuli kertomaan siitä pienessä maistissa. Sanoin kuin lestadiolaiset että saat olla vapaa. Sen lisäksi lupasin hänen ottaa joulupuun vielä seuraavana jouluna kun oli noin rehellinen.


    • katepillari

      Kirjoitit jo oleellisena vastauksena, että tiealue on 10 metriä.
      Oikeuksien ennakkotapauksena muistan, että tällä alueelle ei tiekunta saa mm. kasvattaa joulukuusia. Eli kyse ei voi olla ymmärtämässäsi merkityksessä joulukuusesta tahallisesti kasvattaen vaan esim. suorittavasta jätenäreestä.
      Voihan sen toki palauttaa maanomistahalle ensi vuonna.
      Tämän tiealueen ulkopuolelta tiekunnalla on siis mahdollisuus poistaa myös näkymäesteinä jne. kasvillisuutta esim. mutkissa ja liittymissä.
      Ihmetytti kylläkin myös nuo mainitut jätemaat (niin yksinielisenä). Siis tiealueelta kaivettua jätettä kuten kiviä ei saa jättää (irtotavarana) maanomistajan maille tai tiealueellekaan. Ne kuuluu toimittaa asianmukaiseen luvalliseen paikkaan. Siitä ja liki noista puistakin löytyy täältäkin yksimielinen aihe. Vielä liki Tielaitoksen tarkastuksia tehden tiemestareilla ei ollut tiedossa aikaa, jolloin kiviä tms. olisi saanut jättää tien varteen esim. maanomistajan nautittavaksi. Nykyisissä ammattitutkinnon kokeissa on toki tehtävä, jossa sama asia tulee tehdä kuoppaamalla yksittäinen kivi.

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/4529866/tien-kunnostaminen-tiekunnalla
      https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180560

      • W222

        Tiealueilta poistettava maa-aines kuuluu kiinteistön omistajalle, ei rasitteellinen tieoikeus muuta omistusoikeutta.


      • rautakanki
        W222 kirjoitti:

        Tiealueilta poistettava maa-aines kuuluu kiinteistön omistajalle, ei rasitteellinen tieoikeus muuta omistusoikeutta.

        Eiköhän myös tullut selväksi, että tiekunta, hoitokunta tai toimitsijamies joutuu viime kädessä sen kanssa menettelemään. Joka maanomistajan ei tarvitse ryhtyä sitä vastaanottamaan maansa kohdalla. Tuo lakihan ei tunne menettelyä ylimääräiselle jätemaalle eikä tosin puullekaan.
        Toimituksessa on toki päätetty myös puiden kuuluvan tien tekijälle.
        Eli sopimalla voi päätyä omalta osaltaan eri ratkaisuun. Mutta tuon kaltaista ei ole sattunut väitettävän edes Suomen Tieyhdistyksen ennemmin päivitetyssä netissä tms.


      • Omistajanoikeuspysyy

        Mitä yritit sanoa? Tarkoititko tosiaan että tiealueelta voi tieosakas ottaa kuusen joulupuuksi ilman maanomistajan lupaa? Samaa kysyn nimimerkkiltä Katepillari?


      • rautakanki
        Omistajanoikeuspysyy kirjoitti:

        Mitä yritit sanoa? Tarkoititko tosiaan että tiealueelta voi tieosakas ottaa kuusen joulupuuksi ilman maanomistajan lupaa? Samaa kysyn nimimerkkiltä Katepillari?

        Joku oli toki vain huolissaan tiekunnan jätemaista kuten edempänäkin.
        Tiealuetta on järkevää pitää tiekunnan risuttomana, jottei risuista tule riitaa tai eivät kasva liian isoiksi. Tosiaan tiekunta ei saa kasvattaa joulukuusta ko. alueella. Se on tarkoitettu pohjaksi tien eri osille kuten pientareeksi.


      • Otanvieläpuheeksi
        rautakanki kirjoitti:

        Joku oli toki vain huolissaan tiekunnan jätemaista kuten edempänäkin.
        Tiealuetta on järkevää pitää tiekunnan risuttomana, jottei risuista tule riitaa tai eivät kasva liian isoiksi. Tosiaan tiekunta ei saa kasvattaa joulukuusta ko. alueella. Se on tarkoitettu pohjaksi tien eri osille kuten pientareeksi.

        Aloituksessni ei tosiaan ollut maanomistajan eikä tiekunnan joulukuusiksi kasvattamista puista. Ne olivat lähteneet penkkaan lentäneistä siemenistä ja koska olivat verraten hyvän näköisiä niitä ei penkan niittäjäkään ollut murskannut. Olin ajatellut ottaa ne omaan käyttöön. Yksi osakas oli ottanut kuusen itselleen ja ikään kuin "lupasi" minunkin ottaa.

        Tämä on sinänsä mitätön asia. Paljon pahemmalta tuntui lukea uutinen Syyriasta, jossa kansanmurhaaja, kemikalitappaja assad tyhjentää vankiloita kiduttamalla julmasti ja hirtättämällä tuhansia toisinajattelijoita. Tuntuu pahalta syyrialaisten ystävieni puolesta.


    • hyväkunotitpuheeksi

      Kuten taidat aloittaja ymmärtääkin kasvi ja puusto ovat täysin eri asia. Kenelläkään ei ole oikeutta hakata tai kaataa sinun mailtasi jo hyvässä kasvuvaiheessa olevaa puustoa, oli puulaji sitten mikä tahansa. Jos kuusi tai vaikkapa mänty haittaa esimerkiksi autoilua kyseisellä tiellä, on mielestäni hyväntavan mukaista korkeintaan karsia puusta alaoksat ja tällöinkin keskustella ensiksi maanomistajan kanssa. Tuollainen joulukuusen varastelu on kyllä väärin ja kertoo että kuusen varastelija on ollut joku todellinen idiootti.

      • OiKuusipuu

        Minä ainakin olen rehellinen varas. Palautan kuusen vuoden vaihtumisen jälken samaan paikkaan, josta sen lainasin.


      • tielana

        Tiekunnalla on esimerkiksi lupa poistaa tienpitoa haittaavat puut, pensaat ja muut luonnonesteet tiealueelta vanhankin Yksityistielain mukaisesti pari päivää.
        Tiealueilla niitä on myös poistanut mm. sähköyhtiö.


    • Otanvieläpuheeksi

      Asia selvisi eilen yksiselitteisesti. Tien pohja on maaomistajan omaisuutta. Tietoimituksessa määrätään oikeus rakentaa tie. Eli varasti kuusen

    • PakettiIrakiin

      Voisiko sen roiston ampua siihen tienpenkalle? Pelotteeksi muille.

    • Kaksinvaihto

      Muttakun nuapuri taannoin takavuosina haki joulukuusen meitin pualelta,,ja meitti taas senpualelta...ei kai silloin rikosta tapahtunna olleskaa...vai kui?

      • ainaMieOleKuusenTontin

        rajalta...


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1505
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1203
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      947
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      870
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      793
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    10. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      59
      725
    Aihe