Kirkko hajoaa, antivaparilla vaikeaa

BlueDevil

"Arkkipiispa: Kiistat avioliittokäsityksestä saattavat pahimmillaan johtaa kirkon repeytymiseen"

Että tällainen uutinen. Tietty se saa antivaparin karjumaan taas raivosta, mutta nyt olisi viimein aika tehdä yhteiskunnallinen uudistus ja luopua kirkon erityisasemasta. Tämä tarkoittaisi tietysti uutta, tasavertaisempaa kirkkolakia, jossa mitään erityisasemia ei olisi. Kirkolta loppuisi verotusoikeus ja oikeus valtion kompensaatioon, jolla on tähän mennessä lähinnä rahoitettu pappien hiihtoreissuja luksushotelleissa ja muita kirkon toimintaan kuulumattomia asioita.

Poistuviin asioihin kuuluisi myös pakkoliittäminen kirkkoon ja se siirtyisi todella vapaasti päätettäväksi. Hautaustoimi voitaisiin vapauttaa, ja on aivan varmaa, että tälle alalle tulisi paljon yrittäjiä, onhan se noin niinkuin ekonomisessa mielessä vakaa. Luovuttaisiin siis turhasta monopolista ja hautauksen hinnat tulisivat vapaan kilpailun piiriin, joka laskisi hintoja reilusti.

Varhaiskasvatus puolestaan ei kärsisi, ovathan kirkon kerhot jo pitkään kärsineet osallistujapulasta.

Tässä on vain hyviä puolia.

20

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tylsääprovoilua

      Hautaustoimi on kyllä aika luotettava yritys, potentiaalisia riittää.
      Antivapareita on monenlaisia, ei kaikkia harmita kirkon hajaanmus.

      • BlueDevil

        Kaikkian niitä raivostuttaa suuresti.


      • lopetavalehtelu
        BlueDevil kirjoitti:

        Kaikkian niitä raivostuttaa suuresti.

        Väärin.


      • AlasVAL
        lopetavalehtelu kirjoitti:

        Väärin.

        Kovasti tuntuu raivostuttavan. Karjunta kuuluu.


      • Eroa_kirkosta

        Kirkolla ei oikein ole mitään annettavaa, se on aivan nolla. Kun kirkko ei pysy raamatun opetuksessa vaan pyrkii saamaan synnin ja huoruuden kirkon peruspilariksi, niin miksi siellä enää kukaan olisi.

        Ei pelkkä juhlallinen hääseremonia ja urkuhautajaiset riitä elinikäisen kirkollisveron maksamiseen asuntovelalliselle.


      • Anonyymi

        Aika heikosti menee vapareilla, kun pitää nimitellä ihmisiä antivapareiksi. Ettei vaan kirkolle menisi sittenkin liian hyvin.


    • Hajaa

      Kirkko on hajalla myös hautausmaidensa ja krematorioidensa kanssa siinä, myönnetäänkö srk-kappeleita ei-uskonnollisiin hautaustilaisuuksiin vai ei. Helsinki ja Vantaa myöntävät, Espoo ei. Kirkkonummi myöntää, Järvenpää ei. Turku myöntää, Pori ei, jne..

      Mikä on oman kuntasi srk-hautausmaan linja?

      • Hajaaa

        Kirkko on tosiaan hajalla monisa asioissa.


      • Hajaaa kirjoitti:

        Kirkko on tosiaan hajalla monisa asioissa.

        Nojaa. Ei tuosta kirkon sisällä ole riidelty. Siunaamisesta vähän, mutta kappeleiden luovutuksesta ei kai koskaan.


      • Anonyymi
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Nojaa. Ei tuosta kirkon sisällä ole riidelty. Siunaamisesta vähän, mutta kappeleiden luovutuksesta ei kai koskaan.

        Jaa että olipa päätös KYLLÄ tai EI, seurakuntaneuvosto on aina ollut yksimielinen - suuntaan tai toiseen?!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jaa että olipa päätös KYLLÄ tai EI, seurakuntaneuvosto on aina ollut yksimielinen - suuntaan tai toiseen?!

        Eri hautausmaiden ja krematorioiden sisätilassa, kappelissa joko voidaan tai ei voida pitää ei-uskonnollinen hautajaistilaisuus, jossa vainaja on arkussa. Helsinki KYLLÄ, Espoo EI, Vantaa KYLLÄ, Kerava EI, Nurmijärvi KYLLÄ, Tuusula EI, Hyvinkää KYLLÄ, Järvenpää EI, Riihimäki KYLLÄ, Lahti EI, Kotka KYLLÄ, Lappeenranta EI, Tampere KYLLÄ, Jyväskylä EI, Turku KYLLÄ, Pori EI, jne.

        Ristiriitaisuus lämpimien tilojen käytössä koskee ev.-lut. kirkon seurakuntien hautausmaita, ja kirkko on tässä(kin) asiassa jakaantunut puhdasoppiseen siipeen ja avarakatseisempaan suuntaan. http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2019/04/28/hautaustoimen-yhdenvertaisuusongelmat-hallitusohjelmaan/


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jaa että olipa päätös KYLLÄ tai EI, seurakuntaneuvosto on aina ollut yksimielinen - suuntaan tai toiseen?!

        Hyvä kysymys. Nyt kun mietin, niin enpä muista nähneeni yhtäkään uutista jossa olisi kerrottu tuosta äänestetyn.

        Vertailuksi: olen nähnyt uutisia äänestyksistä siitä, saako homopari käyttä kirkkoa vihkimiseen.


    • YdinFissio

      Kun väestöstä 10 % äänesti kirkollisvaaleissa, se "porukka" on hyvin erimielinen.

      • Joo, mutta tämä johtuu juuri tuosta äänestysprosentista. Muuten puhuttaisiin selvähköstä enemmistöstä ja ja pienemmästä marginaalista.


    • Anonyymi

      Vaikeaa. Uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomien osuus on neljässä vuodessa noussut hieman yli neljä prosenttiyksikköä ja on nyt 27,4 prosenttia. Ev.-lut. kirkkoon kuuluu alle 70 prosenttia.

      Muodolliset jäsenyydet eivät kerro kaikkea! Vuonna 2016 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 55,5 % väestöstä pitää itseään ”ei-uskonnollisena”, kun ”uskonnollisena” itseään pitää 38,5 % ja ”vahvasti uskonnollisena” 6 %. (Anja Terkamo-Moisio 2016. http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-61-2198-7/urn_isbn_978-952-61-2198-7.pdf.)

      Nuorisobarometrin (2018, s. 93) kyselyn mukaan 57 % pitää itseään ”ei-uskonnollisena” ja 27 % ”uskonnollisena”, ja lisäksi 21 % asemoi itsensä niiden väliin. Kahdeksassa vuodessa ei-uskonnollisten osuus on kasvanut noin 20 prosenttiyksikköä.

      Kansainvälisen Pewreserach-tutkimuskeskuksen mukaan (2018) Suomen uskonnollisuuden aste on 25. sijalla 34 maasta Euroopassa; 13% aikuisista on vahvasti uskonnollisia (“highly religious”) ja 10% (27/34) sanoo uskonnon olevan hyvin tärkeää elämässään. http://www.pewresearch.org/fact-tank/2018/12/05/how-do-european-countries-differ-in-religious-commitment/

      Kansainvälisessä ISSP (International Social Survey Programme) -kyselyssä (2018) teemana oli uskonto ja uskonnollisuuden muutokset. Suomessa kyselyn mukaan 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä oli eniten vastaajia, jotka ilmoittivat jumalauskonsa muuttuneen suuntaan tai toiseen. Tämän ikäryhmän naisista 29 prosenttia ja miehistä 22 prosenttia ilmoitti luopuneensa jumalauskosta, kun molempien sukupuolien edustajista 8 prosenttia ilmoitti alkaneensa uskoa Jumalaan.

      Tuoreen suomalaisen tutkimuksen mukaan uskonnollisuuden merkitys identiteetille jakaantuu seuraavasti: erittäin tärkeä 12 %, jokseenkin tärkeä 21%, ei kovin tärkeä 31 % ja ei lainkaan tärkeä 34 %. (Suomalaiset identiteeteiltään yllättävän samanlaisia, s. 11 ja 21. e2 2018. http://e2.fi/article/104.)

      Suomen kulttuurirahasto ja e2 Tutkimuskeskus kysyivät myös, mikä on suomalaisille ”pyhää” (http://e2.fi/publication/68). Pyhiksi asioiksi yli 2/3 valitsi rakkauden ja läheiset ihmissuhteet. Yli 50 %:n kannatuksen saivat rauha, koti, turvallisuus ja ihmisarvo. Luontoa piti pyhänä 48 %. Sen sijaan vain 15 % piti pyhänä uskontoa ja kirkkoa.

      Suomalaisen yhteiskunnan luottamusrankingissa kirkko on sijalla 19/25. Se tosin päivitti puolueet (25/25)., vaikka puolueilla – samoin kuin yhä myös kirkolla – on suuri rooli julkisen vallan käytössä ja yhteiskunnassa.

      Myös kirkon tutkimuskeskuksen Gallup Ecclesiastica -kyselyn (2015) mukaan kristinuskon opettamaan Jumalaan uskoo vain kolmannes sekä Jeesuksen sovitustyöhön ja kuolleista nousemiseen vajaa neljännes kaikista suomalaisista, nuorista vielä vähemmän.

      Kirkollisvaalien äänestysprosentti oli 14,4 % (alle 18-vuotiasta 8,4 %). Se tarkoittaa, että 10 % kaikista äänestysikäisistä suomalaisista äänesti. Kyseessä ei ole kuitenkaan yhtenäinen vaikuttajaryhmä, sillä kirkollisvaaleissa äänestäneet ja tehtäviin valitut ovat monista asioista varsin erimielisiä.

    • Anonyymi

      Helsingin, Vantaan, Kirkkonutmmen, Nurmijärven, Hyvinkään ym. seurakuntien hautausmaiden lipsuminen uskonnottomien kappelitilaisuksien pitokiellosta harmittaa antivaparia suunnattomasti. Sekoilee sosialisointipuheisiin.

      • Varmasti kauhiasti.


      • Anonyymi

        Puollustaa Espoon, Järvenpään, Keravan, Tuusulan, Lahden, Porin ja Jyväskylän tiukkapipoja.

        Ei tupata jos ei tykätä. Mutta lopetetaan sitten kirkon asema "hautaustoimen" monopolin haltijana.


      • Anonyymi

        Kirkko on jakautunut TÄSSÄKIN asiassa.. Yleeensä puhutaan naisista ja homoseksuaaliseista, mutta kyse on myös suhtautumista seremoniatilojen käyttöön.


    • Anonyymi

      Kirkkolaki ja Jumalan sana on kaksi eri asiaa, Jumalan agape rakkaus saastutetaan luonnon vastaisuudella.
      Kirkko sallii korruption , se on mukana riistossa. Oikeudenmukaisuudesta kirkko ei puhu mitään, ajaa ahneuden rattailla. Jumalan sanaa pidetään yhtä mainoksien kera, totuus on bändeissä.
      Ateismilla ei ole mitään väliä, eikä tarkoitusta, irstas ja raaka mieli pitää terveenä.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Uskallanko vielä kaivata sinua?

      Siitä on niin kauan aikaa. Harmi, kun kaikki meni niin kuin meni. Elämässä oli aika raskasta silloin, ja näen sen sinun
      Ikävä
      43
      9803
    2. T:ltä J-miehelle

      Se kaunein jäi välillämme kokematta Sen olisin halunnut kokea. Miten olisit pitänyt mua hyvänä. Sen yhden kerran. Se oli
      Ikävä
      33
      2331
    3. Missä meetwursti on keksitty?

      Tapasin hiljattain erikoisen rouvan Prisman leikkelehyllyjen välissä pälyilemässä. Kun tulin kohdalle, rouva alkoi raivo
      Ruoka ja juoma
      28
      1884
    4. Terveiset kaipauksen kohteelle

      tähän alle 👇👇👇 !!
      Ikävä
      136
      1683
    5. Miksi kirjoittelet sinkut-palstalla?

      Olet sinkku? Kaipaat jutteluseuraa? Täällä on kivoja keskusteluja? Tapaat mielenkiintoisia ihmisiä? Joku muu syy?
      Sinkut
      195
      1204
    6. Miten se pihvi pitää oikeaoppisesti paistaa?

      Törmäsin erikoiseen episodiin eräässä ABC-ravintolassa. Pysähdyin kahvikupilliselle ja kohta ravintolan toisesta nurkast
      Ruoka ja juoma
      10
      1183
    7. Kumpiko kaivatussasi

      teki suhun vaikutuksen äly vai ulkonäkö?
      Ikävä
      71
      1127
    8. 92
      962
    9. Haluatko että

      Rikotaan vähän lisää jäätä tai jotain muuta
      Ikävä
      82
      904
    10. Mikä kaivatussasi

      kiehtoo?
      Ikävä
      49
      885
    Aihe