Omakotitalojen energiatodistukset?

Ostaja

Olen katsellut noita Lpr alueen omakotitaloja. Ihmetyttää se ettei monessakaan vanhemmassa ok talossa ole lainvaatimaa energiatodistusta.

En tiedä tekeekö ostaja sillä mitään vai onko pelkkää rahastusta, mutta näin laki määrää niin miten voidaan vaan jättää tekemättä?

17

767

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Oktalonostanut

      Todistus tehdään usein kuntotarkastuksen yhteydessä. Kustannukset todistuksesta maksaa myyjä. Se, ettei todistusta ole, kertoo vain siitä, että myynti on vasta alussa.

    • Ostaja

      6 §Energiatodistus myynti- ja vuokraustilanteissa

      Rakennusta, rakennuksen 4 §:n 1 momentissa tarkoitettua osaa tai huoneistoa taikka niiden hallintaoikeutta myytäessä tai vuokrattaessa tulee esittelytilanteessa mahdollisen ostajan tai vuokralaisen nähtävillä olla voimassa oleva rakennuksen tai sen osan energiatodistus.


      Lakitekstin mukaan todistus pitäisi olla nähtävillä jo siellä asuntoesittelyssä. Meneekö homma kuitenkin käytännössä niin että ostotarjous tehdään ehdollisena koskien kuntotarkastusta/energialuokkaa?

      • Oktalonostanut

        Tuo teksti koskee vain huoneistoja (kerrostalo/rivari), ei kiinteistöjä (ok-talo).

        Ostotarjous kannattaa aina tehdä ehdollisena, jos dokumenteista on epäselvyyttä. Todistus maksaa paljon ja sen vuoksi ok-talon myyjä ei sitä hanki ilman tosiostajan ilmaantumista.


    • Ostaja
      • Mitesimatralla

        Laitoin aralle selvityspyynnön. Lpr.ssa noin 200 ok taloa vailla lainmääräämää energiatodistusta. Siinä on sitten jollekin firmalle reilu 70 000€ keikat.


    • Vitutlaista

      Lappeenranta on julistautunut lainsuojattomaksi alueeksi. Asia tuli ilmi kun huomattiin että Lpr vaakunaan oli liitetty 1% merkki. Tarkka silmäisimmät huomasivat myös Saipa pelipaitojen rinnassa saman merkin. (Ensi kerran Lukko-Saipa pelissä) Asiasta lisää maanantain Etelä-Saimaassa.

      1% merkki tullut vanhasta lausunnosta, jossa joukko yhdysvaltaisia moottoripyöräilijöitä sanoi, että 99 prosenttia moottoripyöräilijöistä on kunnollisia lakia kunnioittavia kansalaisia. Lakia kunnioittamattomat loput kerhot alkoivat merkitä itseään 1%-merkillä eli heitä kutsutaan prosenttikerhoiksi. Prosenttimerkki tarkoittaa, ettei kunnioita lakia, poliisia eikä muita viranomaisia.

      Energiatodistusten puuttuminen johtuu siis tästä käänteestä. Hyvä Lappeenranta!

    • suuri.puhallus

      Myin oman taloni Imatralla noin vuosi sitten, ja silloin piti tuo todistus teettää.
      Olihan melkoinen vitsi koko todistus, siksi niitä teetetäänkin vasta kun kaupat alkaa olla nimiä vaille valmiit.

      Taloni oli 60-luvun lopulla rakennettu, sen jälkeen lisäeristetty sieltä täältä, vaihdettu lämmitys öljystä suorasähköön, ikkunat uusittu, ilmalämpöpumppu asennettu ym.
      Vaan kun noista remonteista ei ole "virallisia" kuvia niin koko todistus perustui alkuperäisiin piirustuksiin vuodelta 1967. Kuinkahan moni kotiremontoija teettää virallisia piirustuksia remonteistaan? Veikkaan että aika tosi harva.
      Todistuksessa ei oteta huomioon lainkaan mitään todellisia kulutuslukemia, vaan kaikki lasketaan teoriapohjalta.

      Tuomio oli, että energiatodistuksen mukaan talon sähkönkulutus on 36 000 kWh/vuosi ja energialuokaksi tuli E.
      No, usean vuoden kokemuksen perusteella sähköä on mennyt oikeasti 17 000 - 19 000 kWh/vuosi, siinä mukana siis kaikki kulutettu sähkö, lämmitys ja käyttö.
      Todistuksella ei ole siis mitään tekoa oikean maailman kanssa, ja siitä sai pulittaa muutaman satasen.

      Parannusehdotus energiansäästöön oli mm, että matalaa harjakattoa pitäisi korottaa ja lisätä sinne eristystä. Juu, se maksaisi aika pirun monta rahaa, niitä rahoja ei saisi koskaan takaisin sähkönsäästössä...

      Tuo on siis ihan loistava bisnes todistuksia tekeville firmoille, mitään vastuutahan heillä ei asian suhteen ole.

      • Anonyymi

        Johan on loistava bisnes, olematon hinta työhön nähden ja jokaisesta paskalapusta säilytettävä humpuukilaskelmat 12v. Joita ara kyttää ja kyselee kymmen vuoden takaa hurjien uhkailujen kera. Ei ole ihne ettei ketään kiinnosta edes tehdä noita. Onneksi pätevyys umpeutuu kohta ei koskaan enää yhtään laskelmaa kellekään. Tehköön aran mulkut itse..


    • Anonyymi

      Energiatodistus perustuu talon rakennekuviin ja laskelmiin, kenenkään ei tarvitse edes nähdä koko taloa jos ei halua. Energialuokitus on täysi susi järjestelmä syntyessään, ammattitaidottoman virkamiehen aivopieru jonka pitänyt keksiä jotain tekemistä ettei tule potkuja.

      Energiatodistua johtaa pääsääntöisesti ihmisiä harhaan, kun todellisuus kiinteistössä on suuntaan tai toiseen eri kuin todistuksessa

    • Anonyymi

      Ylempänä olevassa linkissä luki näin:

      Kohdekäynnillä energiatodistuksen laatija käy läpi rakennuksen energiatehokkuuteen vaikuttavien järjestelmien ja rakenteiden kuntoa.

      Asiantuntija muun muassa tutkii talon piirustukset ja tekniset ratkaisut, tarkastaa ikkunat, ovet ja lämmitysjärjestelmät ja keskustelee asukkaiden kanssa energiankulutuksesta ja ilmanvaihtokoneen käytöstä. Samalla saatetaan säätää esimerkiksi lämminvesivaraajan lämpötilaa.

      Kun energiatodistus on laadittu, asiantuntija syöttää tiedot Aran järjestelmään. Energiatodistus on voimassa kymmenen vuotta.

      Ei ole Lappeenrannan vanhemmissa pientaloissa juuri yhdessäkään vaikka lain mukaan pitää olla pöydällä kun ostajat tulee taloa katsomaan...

    • Anonyymi

      Tätä muutaman satasen paperia ei tarvii kukaan mihikään. Ihan perseestä koko paperi!

      • Anonyymi

        Juuri näin


    • Anonyymi

      Jollain energiatodistuksen tekijällä työt lopussa kun pitää tänne provoa laittaa. Kukaan ei osta eikä jätä ostamatta taloa jonkun mitättömän energiatodistuksen takia. Täysin turha paperi joka ei kerro normi ihmiselle yhtään mitään. Joku insinööri siitä jotain voi ymmärtää, ehkä.

      • Anonyymi

        Miten niin provo? Selvää lakitekstiä. Pure nauloja!

        https://www.rakennuslehti.fi/2018/01/pientalon-myyjalle-voi-pian-rapsahtaa-uhkasakko-jos-satoja-euroja-maksavaa-energia­todistusta-ei-ole/


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        hv

        Hauskaa Vappua sinullekin. Vieläkö pitkään jatkuu?


    • Anonyymi

      Eihän se energia todistus ole kuin hölmöille. Se on vähän sama, kuin huoltokirja autossa. Ne on todellakin uunoille, mitä ei oikein tiedä mistään mitään.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1671
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1305
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1297
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      6
      1277
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1230
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe