Lumet pois ja heti!

ent.virkamies

Nyt kun on tullut lunta runsaasti niin täytyy jälleen muistuttaa kiinteistön omistajia ja etenkin omakotitalokiinteistöjä siitä kun säännöt sanovat: lumet on pääsääntöisesti kuljetettava pois pihoilta.

Huom. silloin kun lunta tulee runsaasti niin lumen pois kuljettaminen on välttämätöntä. Eli hoitakaa vastuumme myös tieltä auratun omalle tontille pusketun lumen osalta.

24

771

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mökinmummojenkyykyttäjät

      Mitkä säännöt omakotitalojen pihoilta määrää lumien poiston? Kaupungilla ei ole enää järjestyssääntöä. Mikään lakikaan ei velvoita lumienpoistoon omakotitalojen pihoilta.

    • Kevättäodotellessa

      Milloin kaupunki putsaa lumet kiinteistöstään? Kaupungin kiisteistöjä ovat, tyhjät tontit, puistot, kadut, kaupunkimetsät jne.. On siinä lapiomista joksikin aikaa, jotta maa saadaan näkyville kaikkialla.

    • ent.virkamies

      TIEDOKSI TEILLE ÄLYKÄÄPIÖILLE

      Tiedättekö te sen kun lumet sulavat niin mitä siitä syntyy? Yllätys! Vettä! Ja mitä enemmän on lunta niin luonnolisesti syntyy myös enemmän vettä.

      Lumien pois kuljettaminen on hyvin tärkeää etenkin kerrostalokiinteistön osakkeen omistajille, näissä kun tahtoo olla kellarikerros. On niitä omakotitaloissakin kellarikerroksia. Ja lumien sulaminen ei vältämättä ole itselle ongelma mutta se voi olla naapurille ongelma.

      Senkin älykääpiöt: Mökinmummojenkyykyttäjät ja Kevättäodotellessa.

      • Yhdyskuntanarraajat

        Sähköyhtiöt hyötyy vedestä ja Pieksäjärveen mahtuu paljon vettä. Talojen pihoitako mereen lumet pitäisi kuskata Pieksämällä? Kaupungin ylläpitämät ojat ja putket kuntoon ja kyllä lähtee keväällä pulputtaen. Lumien kuskaamisilla ei kaupungin ojia ja sadevesiputkia saada kuntoon, vaan se on ongelmien vierittämistä muille. Osakkeenomistajalle ei kuullu pihojen lumet, vaan kiinteistöliiton vastuujakotaulukon ja lain mukaan taloyhtiölle. Taloyhtiön asioita hoitaa yleensä isännöitsijä. Kiinteistön omistajat voivat tehdä kirjallisen sopimuksen kaupungin kanssa sulamisvesien johtamisesta ja lumiasiat ovat kunnossa. Onhan kiinteistöillä vesi- ja viemärisopimuksetkin? Kellarikerroksilla ei ole mitään tekemistä sadevesien ja sulamisvesien kanssa, koska niin kukaan kun pilvet pysyy taivaalla vettä ja lunta on katujen, puistojen, torien, parkkipaikkojen, kattojen, kellarien ja rakennusten yläpuolella. Asia on sillä tavalla, että kaavoituksessa varataan riitävästi tilaa ja kunnallistekniikan ihmiset hoitaa sade- ja lumien sulamisvesille reitit ja putket, joihin kiinteistöjen omistajat voivat johtaa vetensä.


      • Silkfix

        Vanhat 40~60 luvun ok talot on ongelmalisimpia sulamisvesien ja kellareiden osalta.
        Kunnolista salaojitusta ei ole ja näin vedelle avautuu oivallinen tilaisuus mennä kellareihin.
        Tästä taas aiheutuu home ym. haittoja.


      • Viimeinenmahdollisuus

        No nyt lumet pois asiattomilta paikoilta


    • Kevättäodotellessa

      Tekemättömät työtkö ne jo alkutalvesta vaivaa ent. virkamiehiä ja nykyisiä? Valevirkamiehistä, virkamiesten varavirkamiehistä ja poliitikoista parhaat ällyyttäjät löytyy jo paikkakunnalta, kun jotain pitäisi kekoon itselläkin kantaa.

      Taloyhtiössä tehdään vakuutusyhtiön tai konsultin toimesta vakuutusyhtiölle kirjalliset riskiarvioinit ja siinä kartoitetaan myös vastuurajat sade- ja sulamisvesistä. Jos kaupungin tai naapurin vastuuseen kuuluvista hoitamista asioista on riski, sade- ja sulamisvesivahinko menee kaupungin tai naapurin vastuulle. Jos kaupungilla ei ole kirjallisia sopimuksia, kaupunki ei kovinkaan vahvoilla riitatilanteessa.

    • hölmöläisettäällä

      Kyllä tälläkin kylällä löytyy urakoitsijoita kuskaamaan lumet pois. Ottakaa heihin yhteyttä, homma on sillä hoidettu.

      • Jalkahaudassa

        Mikä hätä höttölumista? Eläkeläisillä on aikaa siivota lumia ja kadutkin voi olla auraamatta aamuisin, kun ei ole töihin lähtöä. Pieksämäellä on katuja, joissa asuu pelkkiä eläkeläisiä, joilla ei ole aamu kiireitä.


    • eiihmeettäoletex

      Kuulehan virkamies ex niin kauan kuin kaupunki kasaa lumia tonttini rajan toiselle puolelle en katso olevan velvollisuutta minunkaan kuskata lumia pois tontiltani.

      • Lumikuski

        Toivottavasti sinulla ei ole täystiili talo.
        Voi ongelmat alkaa homeen kanssa jos et lumia siirrä.


      • Kiinteistöverotettava
        Lumikuski kirjoitti:

        Toivottavasti sinulla ei ole täystiili talo.
        Voi ongelmat alkaa homeen kanssa jos et lumia siirrä.

        Tulevana keväänä pitää varmaankin kerätä sulamisvedet astioihin ja ne on kuskattava kaupungin osoittamaan paikkaan?


    • Korsto

      Näin on tehty esim. Ruotsissa 15 vuotta sitten.. Lumet ei jää lojumaan katujen varsiin.. Kerralla homma hoituu..

    • Lumimies10

      Saako naapuri kolata lumensa minun tontilleni, kysyy lukija, jonka naapurisuhteet alkavat kiristyä lumitöiden vuoksi. Omakotitalossa asuva lukija kertoo, että naapuri kolaa pihansa lumet hänen tontilleen öiseen aikaan. Näin on ollut myös aikaisempina talvina. Pahimmillaan sulamisveden suuri määrä aiheuttaa ongelmia keväällä valuessaan talon kellariin, mutta kuka maksaa viulut?

      Saako lumen kolata omasta pihasta naapurin pihaan,
      Ei saa. Jo naapuruussuhdelaissa todetaan, ettei naapurille saa aiheuttaa vahinkoa tai haittaa. Lumen kasaaminen toisen tontille voi olla myös toisen tontin hallinnan loukkaus, sillä silloin tontin omistaja ei voi käyttää omistamaansa maata. Samalla tavalla kuin ei saa viedä toisen omaisuutta, ei saa viedä toisen maatakaan omaan käyttöönsä.

      Lunta ei saa myöskään kolata tien yli toiselle puolelle, sillä aura siirtää sen helposti takaisin tai jonkun toisen liittymän tukkeeksi.

      Miten toimia, jos naapuri on siirtänyt lumensa tontilleni?
      Suosittelen naapureita juttelemaan keskenään. Tuttuni oli vasta siirtänyt lunta pihastaan ojaan tonttinsa ulkopuolelle. Pian sen jälkeen ojaan oli ilmestynyt naapurilta kyltti, jossa luki, että lumen tuominen heidän pihaansa on kielletty. Tuttavani kävi juttelemassa naapurinsa kanssa, ja yhdessä he totesivat, että ehkä oja on lumelle kuitenkin hyvä paikka, koska se voi sulaakin sinne.

      Myös oman tontin rajat on hyvä tarkistaa, sillä usein erimielisyydet voivat johtua väärinymmärryksistä.
      Jos lumi ei mahdu omalle tontille, se on kuljetettava lumenkaatopaikalle.

      Omalle tontille kasattaessa on huolehdittava, etteivät hulevedetkään valu lumen sulaessa naapurin puolelle. Se onkin aina hyvä riidan aihe, että mistä vedet ovat tontille tulleet.

      Saako lunta kasata kaupungin joutomaille, oman kadun kääntöpaikalle tai tontin vierestä alkavan metsän laitaan?
      Ei saa. Lunta saa kasata vain omalle tontille. Jos lumi ei mahdu tontin rajojen sisään, se täytyy kuljettaa lumenkaatopaikalle.

      Jos lunta kolataan kaupungin maille, kaupunki antaa ensin kehotuksen siirtää lumet. Jos lunta ei kehotuksen jälkeenkään siirretä, voi asukas saada sakot. Puhutaan uhkasakkomenettelystä. Jos taas siirretty lumi voi olla vaaraksi muille, kyseessä on poliisiasia.

      Jos lunta kuitenkin kolaa naapurin tontille ja sulamisvedet aiheuttavat keväällä vahinkoja, kuka korvaa?
      Aiheuttaja korvaa, tietysti aina tapauskohtaisesti ja tutkinnan jälkeen.

      Onko naapureiden välisistä lumiriidoista tehty rikosilmoituksia?
      Näissä tapauksissa on useimmiten kyse naapureiden välisistä ristiriidoista, jotka ohjataan sovitteluun. Rikosasioita ne eivät ole, ellei ole käytetty oman käden oikeutta.

      • Renkivaiisäntä

        Puhutaanko nyt omistus- vai vuokratontista?


      • Pumpoo

        Uppopumppua kellariin sillä lähtee vesi.
        Onko salaojitus kunossa, onko talon myyjä muistanut mainita ongelmasta?
        Home on ongelma jos vettä kerrankin pääsee kellariin. Täystiili rakenne vielä lisää riskiä.


    • Lumimies100

      Syksyn vaihtuessaan talveksi, on hyvä muistaa tontinhaltijan velvollisuus poistaa lumi ja jää tontin kohdalla olevalta jalkakäytävältä. Niin ikään jalkakäytävälle tai sen viereen aurattujen lumivallien poiskuljetus kuuluu tontinhaltijalle, samoin tontille johtavan kulkutien puhtaanapito.

      Onneksi harvoin, mutta aina välillä kuulee naapuririidasta, joka on lähtöisin siitä, että lumet jalkakäytävältä, kulkutiestä tai omasta tontista onkin kolattu toisen tontille.

      Jotkut saattavat kolata lumet naapurin tontille tietämättömyyttään, mutta syynä saattaa toki olla se, että halutaan välttyä kaatopaikkakuljetuksen aiheuttamilta kustannuksilta. Lumet tulee kuitenkin varastoida omalle tontille tai on kuskattava kaatopaikalle.

      Lumen kasaaminen toisen tontille rikkoo ensisijaisesti naapurisopua, mutta saattaa olla myös rikoslain määräämä hallinnan loukkaus. Hallinnan loukkauksesta voi saada sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta. Rikoksena ei kuitenkaan pidetä tekoa, josta on aiheutunut vain vähäistä haittaa.

      Poliisi onkin tiedottanut lumisodan pelisäännöistä ja muistuttaa, ettei poliisi tutki rikoksena juttuja, joissa naapuri ilmoittaa toisen naapurin lumien tippuneen hänen pihalleen. Poliisi ei myös sekaannu tapahtumiin - ellei homma ”ylly ihan käsikähmäksi”- joissa naapuri on auratessaan muodostanut lumikasan naapurinsa puolelle.

      Poliisi ei myöskään voi puuttua siihen, että taloyhtiön osakkaat eivät tasapuolisesti huolehdi talonmiesvuorostaan.

      Sitä varten, että tulevana talvena tulee reippaasti lunta, en voi olla toistamatta, poliisilaitoksen humoristisessa tiedotteessa todettua; ”Auta naapuria, hoida talonmiesvuorosi, hillitse itsesi. Pidä pelastustiet avoimina. Kesää kohti mennään!”

    • Lumitöyssyt

      Mikä lumiongelma väljään rakennettua kaupunkia alkoi vaivaamaan? Joutavat entiset virkamiehet itkee myötätunnosta pääkaupunkiseudun lumikaaoksesta Pieksämäellä. Se mikä sataa, sulaa poiskin.

    • Severit

      Liikenneturvallisuuden kanalta lumikasat pitäisi poistaa mahdollisimman pian ristausalueden ja suojatieden läheisyydestä, koska ne estää havaitsematta pieniä kulkijoita. Lumien kasaamisiin liittyvät naapuruussuhdeasiat ratkotaan käräjillä ja taloyhtiöissä asiat menee vastuunjakotaulukon mukaan.

    • ent.virkamies

      Muistuttaisin vielä tästä tärkeästä seikasta lumitöihin liittyen. Älkää työntäkö lumia tien laitoihin koska se ei ole sallittua. Ja ne lumet jonka aura-auto työntää teidän pihaliittymään tulee teidän esim. kolata tai muuten siirtää omalle tontille, ei tien toiselle puolelle tien reunaan tai edes omalle puolelle tien reunaan. Kuitenkin suosittelisin lumien poistoon tontiltanne etenkin jos lisäksi pudotetaan lumet katolta.

      Vastuullista talven jatkoa toivottaen teille kaikille.

      • Severit

        Jokainen veronmaksaja omistaa katujen reunat, puistot ja yleiset alueet. Kaduilta työnnettyjen lumien keräys tonteille on hölmöläisen hommaa. Kevät tulee ja sulamisvesireitit ovat kaupungilla kunnostamatta. Avo-ojat, rummut, sadevesiputket vaatii säännöllisen hoidon, jotta vedet saadaan pois kortteleista. Tulevana keväänä kadut ovat valtoimenaan sulamisvettä.

        Järjestelmällistä yleisten alueiden kunnossapitoa toivottaen ”entisille” virkahenkilölle


      • Anonyymi

        Kesä tulee


    • Kellarituluvii

      Perjantain sulattaja tulee! Kohta on vettä.

    • polaris500

      mönkijä on hyvä apu lykätessä lunta naapurin puolelle.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      3839
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2298
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2121
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2015
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      93
      1694
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1301
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1297
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      301
      1228
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe