Ulkomaisen työeläkekönttäsumman verotus Suomessa

superannuation

Jos syntyperäiselle Suomessa jo vuosia asuneelle kaksoiskansalaiselle maksetaan könttäsummana pieni työeläke ulkomailta, iskeekö Suomen verotoimisto siihen kyntensä kiinni? Paljonko se vie? Kyseessä on alle kymppitonnin rahasumma, ja sitä on jo lähdemaassa verotettu ja siitä on maksettu palvelumaksuja selkä vääränä, ja 2008 lamassa se melkein puolittui, eli maksettu on ja lujaa. Vieläkö Suomikin siihen apajaan hamuaisi?

Entä miten työttömän sallittaisiin käyttää tuo summa asuntolainan lyhentämiseen sen sijaan, että söisi sitä vuoden tai vähän yli, tai ottaisi sen kuukausimaksuina, jolloin joka maksusta miinustettaisiin se kaksikymppinen valuuttamaksua?

Kyse on aikoinaan työnantajan maksamasta pakollisesta työeläkkeestä. Eläkkeen saaja työskenteli ja asui silloin siinä maassa, myöhemmin muutti takaisin kotimaahan, Suomeen.

Jos joku teistä tietää, olisin kiitollinen. Ei voi mennä verotoimistoon kyselemään, koska he laittavat tietysti heti merkinnän tietoihinsa ja alkavat pitää eläkkeen odottajaa silmällä. Jos tuota pientä summaa aiotaan verottaa, sitä ei tietysti kannata tuoda Suomeen, vaan lahjoittaa sen mieluummin ulkomaisille ystäville. Maiden välillä on sopimus, jota selaamalla olin tajuavinani, että jos on lähdemaan kansalainen, ei Suomi verota työeläkettä. Kaksoiskansalaisuutta ei muistaakseni mainittu. Antaako kaksoiskansalaisuus Suomelle tekosyyn verottaa vielä kertaalleen?

6

<50

  Vastaukset

  • Ruotsista saatuja eläkkeitä muistaakseni verotetaan Suomessa, mutta vain prosentin tai parin verran.

  • Naurettavan vainoharhainen aloittaja. Ei voi kysyä asiaa siltä viranomaiselta, joka tietäisi vastauksen, vaan kyselee täällä.

   • Ei kun vastataan vaan, että ei sun tietenkään mistään naurettavasta summasta mitään veroa tarvi maksaa. Kyllä me tiedetään vastaukset kysymykseen kuin kysymykseen. Verottaja alkaa vaania sua oven takana jos sieltä lähet kyselemään... Huomaat että aina joku kulkee perässä, kun katsot taaksesi, ei siellä olekaan ketään. Myös epäilyttäviä puhelinsoittoja ja viestejä alkaa tulvimaan..


  • Suomi verottaa aina ainakin sen verran, mikä on daitaudvakuutusmaksujen osuus summasta. Sinähän olet Suomessa vakuutettuna, niin ko. vakuutusmaksu täytyy maksaa.

  • Paluumuuttajien palstalla saatettaisiin ymmärtää paremmin näitä asioita.

  • Käy keskustelemassa verotoimistossa, mikä olisi tapauksessasi edullisin ratkaisu. Toiseen maahan maksettu vero vähennetään Suomen verotuksesta, jolloin samasta tulosta (eläkkeet mukaan lukien) ei joudu maksamaan kaksinkertaista veroa. Kertaluontoisiin eläkemaksuihin voi käyttää myös tulontasausta 5 vuodeksi, jos verotus niin muuttuu sinulle edullisemmaksi.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   294
   11867
  2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   227
   7414