Hieno matka Etelä-Afrikassa

Olin Etelä-Afrikan kiertomatkalla 07.-21.1.1919. Kyseessä oli tietyn matkatoimiston järjestämä matka. Oppaanamme oli maan läpikotaisin tunteva n. 50-vuotias suomalainen, mutta ulkomailla asuva nainen, entinen kilpapurjehtija, ja hänen apunaan paikallinen myös n. 50-vuotias ”puoliverinen” eli värillinen Cyril, kielitaitoinen, oikein sympaattinen mies, huippuammattilainen. Matkaryhmämme koostui 22 ihmisestä, lähes kaikki paljon matkustelleita ikäihmisiä, minä 83-vuotiaana kai joukostamme vanhin.

Oli todella hieno matka! Olen matkustellut melkoisesti, viimeisten 14 vuoden aikana tehnyt yhteensä 38 kaukomatkaa, jotka ovat suuntautuneet kaikille mantereille Australiaa ja Antarktista lukuun ottamatta. Tarkistin lukumäärän tietokoneellani olevasta matkakuvatiedostosta. Kiertomatkoja olen tehnyt Etelä-, Keski- ja Pohjois-Amerikkaan, Kiinaan, Intiaan, Thaimaahan, Malesiaan, Vietnamiin, Sri Lankaan ja hyvin moniin Euroopan ja Lähi-idän maihin, lisäksi olen ollut Niilin ja Volgan risteilyillä ja Välimeren risteilyllä Kyprokselta Israeliin ja Egyptiin ja takaisin Kyprokselle. Hienoja matkoja noissakin, mutta kyllä tämä matkani menee aivan kärkeen, ehkä jopa ykköseksi.

Etelä-Afrikka on suuri maa, pinta-alaltaan yli 1 200 000 neliökilometriä - siis n. neljä kertaa Suomen kokoinen - ja väestöltään n. 50 miljoonaa. Nuo tiesin ennakolta, mutta silti maa yllätti minut ja varmaan monet muut matkailijamme sekä maantieteellisellä että väestöllisellä moninaisuudellaan. Matkamme alkoi kahden päivän safarilla Krugerin valtavassa luonnonpuistossa, josta tietoja tässä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Krugerin_luonnonpuisto

Ajelimme Jeep-tyyppisillä avoautoilla, kussakin kuljettajan ja turvamiehen lisäksi kuusi ihmistä. Näimme aivan uskomatonta luontoa ja sen eläimistöä kuten leijonia, leopardeja, kirahveja, norsuja, sarvikuonoja, virtahepoja ja lukuisia hirvi- ja kaurislajeja, upeita lintuja ja myös käärmeitä. Ensimmäiset kolme yötä asuimme teltoissa, jotka oli kyllä rakennettu kohotetulle lauta-alustalle ja niissä oli suihku, WC ja verhojen ympäröimä ”makuuhune”.

Matkamme jatkui sitten maan koillisosan suuriin kaupunkeihin, joita ovat yli 4 miljoonan asukkaan upea Johannesburg, hallinnollinen pääkaupunki n. 1,5 miljoonan asukkaan Pretoria ja yli miljoonan asukkaan Soweto, joka on vain mustien asuttama, koostuu vierivieressä olevista matalista peltikattoisista majoista. Silti kaupungissa on ainoana maailmassa katu, jonka varrella on asunut kaksi rauhannobelistia, Nelson Mandela ja piispa Desmond Dudu! Tuota laajaa aluetta kolmen päivän ajan kierrellessämme bussimme mittariin kertyi lähes 1000 km ja iloinen bussikuskimme, täysimusta Dan oppi monta suomen kielen sanaa!

Johannesburgin lentokentästä lensimme 1,5 tunnin lennon kaakkoisrannikon satamakaupunkiin Port Elisabethiin, jossa saimme uuden bussin kuskeineen ja jatkoimme sillä pitkin rannikkoa ja välillä vuorisolia ja yövyimme kolmella eri paikkakunnalla, oikein mukavissa bungalow-tyyppisissä hotelleissa. Lopulta saavuimme n. 3,5 miljoonan asukkaan Kapkaupunkiin, jossa tietenkin kävimme Pöytävuorella (Table Mountain) ja Robben Island- saarella, jossa Nelson Mandela oli vankina yli 20 vuotta. Nyt saari vankiparakkeineen on museoitu ja sinne pääsee vain opastettuna. Kap kaupungissa viivyimme vielä kolme päivää tehden sieltä useita matkoja bussillamme, jonka mittariin kertyi taas lähes 1000 km.

Paljon olisi vielä kerrottavaa matkaltamme, mutta tulisi liian pitkä juttu, joten lopetan tähän ja jatkoksi laitan matkaltamme ottamiani kuvia, en suinkaan kaikkia koneelleni laittamiani lähes kahtasataa, mutta muutamia. Viimeisessä kuvassa on näkymä 32-kerroksisen hotellin 28.kerroksessa sijainneesta huoneeni ikkunasta, taustalla pöytävuori.

4

883

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      133
      1888
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1838
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1256
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe