Suomen ja Siilinjärven vanhustenhuolto ja hoito ei toimi

Systeemi_ei_oikein_toimi

Oma lähiomaisemme on sairastanut dementiaa ja alzheimerin tautia jo ainakin vähintään sen parikymmentä vuotta, ellei jopa pidempäänkin.

Hänestä tehtiin terveydenhuoltoon ilmoituksia monta kertaa, ensimmäisen kerran jo vuonna 2000. Tähän ei millään tavalla reagoitu.

Vasta kun ilmoituksia tehtiin ainakin kolme kertaa, niin tehtiin alustava muistitesti. Jonka lähiomaisemme selvitti. KYS: ssä tehdyissä aivotutkimuksissa vuoden 2010 jälkeenkin "mitään muutoksia ei havaittu". Varsinaisen diagnoosin hän sai vasta jotakin vuonna 2012- 2013.

Mitään kuntouttavia ohjelmia ei hänelle koskaan järjestetty. Sama koskee minkäänlaisten intervallien ja terveydentilan, ja voinnin suhteen. - Ei siis mitään.

Nyt tilanne on se, että otsalohkodementiaa ja vaikeata alzheimerin tautia sairastavan tilanne on edennyt siihen pisteeseen, että hänen muistinsa kaikkien sektoreiden kohdalta on jo mennyt.

Paskoo mm. housuunsa, kaivelee niitä sieltä housuistaan, tiputtaa mm. niitä vessan lavuaariin; sekä hänelle annetut selkeäsanaiset ohjeet eivät mene enää perille. - Menee myöskin mm. tiskaamaan, epähygieenisillä käsillään. - Samoin käy jääkaapilla päivänmittaan juomassa maitoa, etenkin yöaikaan. Eli on hallitsematonta syömistä ja ruokailua. Seuraukset ovat ilmiselvät. Eli vatsan löysyyttä etc. Eikä tätä toimintaa pysty enää mitenkään pitämään kontrollissa ja hallitsemaan.

Olen kylläkin esittänyt tässä taloudessa yhdeksi ratkaisuvaihtoehdoksi sen, että keittiöön pitäisi remontoida väliseinä ja lukollinen ovi, mm. sen hallitsemattoman jääkaapilla käymisen ja syömisen ja muun hallintaan saamiseksi.
Ei ole oikein järkevää vastakaikua tämä ehdotus saanut.

Oma mielipiteeni on se, että jos hygieniatajua ja taso alkaa joltakin henkilöltä pettää ja mennä kokonaan pois, niin sellaisten paikka todellakin on jossakin aivan muualla, kuin kotona. - Eli laitoksessa.

- Mutta ai niin, meillähän on tässä maassa ajettu alas se laitoshoito.

Itse alan todellakin kannattaa eutanasiaa. Ihan siitä syystä, että tässä ei ole mitään järkeä.

Jos omien perillisten sanomiset, ohjeet ja käskyt eivät mene enää perille. - Ja joku alkaa paskoa housuunsa, kaivelee niitä sieltä; sekä kaikki hygieniataju menee, niin tämä on minun näkemys. - Ja jos vaikka saisikin oman lähiomaisensa johonkin palvelukotiin, oli se sitten yksityisten, tai kunnallisten palvelupaikka, niin ei ainakaan heidän hintojen, ja viimeaikaisten julkitulleiden tietojen perusteella sekään oikein houkuttele. Valitan. Tätä mieltä minä vain omien kokemusteni perusteella olen.

13

69

  Vastaukset

  • Edellisten ja nykyisen hallituksen toimesta on rapautettu nykyistä vanhustenhuoltoa ja hoitoa; sekä niiden toimivuutta.

   Osuvasti, juuri tähän ajankohtaan valtioinvaranhallinnosta julkaistiin tiedonanto kestävyysvajeesta, sekä siitä, että veronkorotoksiin ei ole varaa, sekä tiedot, että mikäli vanhustenhoitoon lisättäisiin ja palkattaisiin heille lisää hoitajia, se tietäisi 250 miljoonan lisäystä menoihin.

   Niinpä niin. Kas kummaa, että nämä tiedot julkaistiin juuri nyt, kun vaalit ovat tulossa.

   No. omaishoitajatkaa eivät hirveästi kovin paljon tienaa töistään.
   Vanhusten, entistä heikkokuntoisempien ja dementiaa sairastavien määrä tulee seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä sen kun kasvamaan.

   Meillä on edessä melkoinen kriisi ja ongelma.
   Millä tavalla nämä ongelmat tullaan ratkaisemaan ja hoitamaan?

   - Jos seuraavassa hallituksessa ei tulla päättämään ja määräämään verojenkiristämisestä, (mihin palkansaaja ja työmarkkinajärjestöt eivät suostu), niin millä tavalla kukaan, tai te kuvittelette saavanne järjestetettyä vanhuksille heille oikeutetut hoidot?

   - Vai meneekö tämä kaikki ja tässä ajassa niin, että se oma napa, oman selustan ja hyvinvoinnin varmistaminen menee kaiken eettisyyden, oikeudenmukaisuuden ja inhimillisyyden edelle?

   - Jos äänestätte kepua, tai Kokoomusta, niin tulette äänestämään sosiaaliturvan, eläkkeiden ja muiden etuuksien leikkauksien ja perusturvan heikentymisen puolesta.

   Vanhustenhoito ja sen huolto; ja heidän inhimillinen, ja eettiset ja moraalisten normien täyttävä hoito on ollut retuperällä jo liian monta vuotta, jopa vuosikymmentä.

   Tähän täytyy tulla muutos, nyt, heti ja tulevaisuudessa.
   Hallituksien tekemänä.
   Konkreettisia tekoja ja toimenpiteitä aikaansaaden ja tehden.

   Muutoin emme voi puhua mistään sivistysvaltiosta, humaanista, tai demokraattisesta, ja ne ehdot sellaisesta täyttävästä valtiosta.

  • Korjaus tekstiin: siis viimeksi tulleen tiedon mukaan se noin 250 miljoonaa euroa tarvitaan lisää hoitajien palkkaamiseen. - Niin varmaan tarvitaankin, ja kipeästi tarpeeseen tuleekin.
   Aihetta ja tarvetta olisikin oikeasti lisätä määrärahoja vanhustenhoitoon.

   Mutta miksi nämä tiedot julkistettiin juuri nyt?

   - Se vaikuttaa aika tarkoitushakuiselta.

   - Ja ilmeisesti tällä tehtiin vaalikampanjointia Kokoomuksen piikkiin.

  • 2010 Kynsissä tehty siis aivotutkimus eikä mitään todettu, mutta väitätte kärsineen dementiaa ja Alzheimerin tautia ainakin 20 vuotta eli jo kymmenisen vuotta ennen tuota kysin tutkimusta. Olisikohan ihan normaaleja unohteluja. Alzheimerin tauti etenee tavallisesti paljon nopeammin kuin 20 vuodessa. Ei meillä ole varaa alkaa tutkimaan kaikkia ihmisten pikku unohteluja, vaan ovat toimineet ihan oikein olematta puuttumatta heti ensi reagointeihin. Ja tauti on todettu silloin 2013 eli kuutisen vuotta sitten. Tuollaisessa kuudessa vuidessa tauti monesti etenee nykyiseen kuvailemassa vaiheeseen

   • Oli meilläkin näin. Miehellä todettiin kaikessa hiljaisuudessa Alzheimerin tauti kauan, kauan sitten, mutta sitä pidettiin suurena salaisuutena. Johtuneeko siitä, ettei 65-vuotiaita enää haluta hoitaa ja jotkut vetoavat ylilääkärien vaatimuksiin unohtaen ettei ylilääkäri voi säädellä perustuslaillisia ehtoja.


   • Kyseisen potilaan kohdalla muistisairauden oireet alkoivat kylläkin jo ennen vuotta 2000. Siitä oli esioireina tavaroiden keräilemistä ja ohjeiden perille menemättömyyttä.

    Monien muistisairauksien esi, elin ensioireet alkavat monesti jo ennen, kuin varsinaista diagnoosia saadaan. Tämä johtuu monista eri syistä. Ensinnäkin monet tk: ssa 2000- luvulla käytössä olleet muistitestit olivat monin tavoin puutteellisia ja alkeellisia. Ne eivät olleet missään nimessä riittäviä.

    Samoin myöskin tk:ssa olleen henkilökunnan, hoitajien, tai lääkäreiden asenteellisuus, ja /sekä välinpitämättömyys, tai halu reagoida mitenkään vaikutti aika paljon diagnoosin saamisen viivästymiseen. - Jos olisimme olleet rikkaita, kuin kroisokset, ja vilauttaneet enemmän pätäkkää, eli rahaa, niin varmaankin lopputulos olisi ollut toinen.


  • Joko ne vaipat on otettu käyttöön?

   • Kyseisen henkilön kohdalla se ei mitään auttaisi. Koska hän tuskin niitä oman persoonallisuutensa ja luonteenpiirteidensä takia edes suostuisi käyttämään, ja antaisi laittaakaan. Sotkua, ja sotkemista tulisi niistä vaipoista siitäkin huolimatta. Ongelma ei siis poistuisi vaippojen käyttöönottamisellakaan.


  • onko tarinansairaalassa muistipuolen sairaala osastoa?

   • Oletko päivttänyt itsesi ja käytössä olevan kalenterisi tuohon päivään 8.2. ja vuoteen 2019?

    Tarinassa ei ole myöskään koskaan ollutkaan mitään muistipuolen sairaalaosastoa.

    Triviaalitiedot ja muut on sinulla aika pahasti hukassa.


  • Dementia ja kaikki muistisairaudet alkavat usein persoonallisuuden ja luonteenmuutoksilla.

   Niin meidänkin lähiomaisellamme. Ja näistä muutoksista me teimme ilmoituksia tk:seen ensimmäisen kerran jo vuonna 2000. Eikä siitä instannista millään tavalla reagoitu.

   - Ja nyt tilanne on se, että otsalohkodementiaa ja alzheimerin tautia sairastava mm. höpöttää koko ajan putkeen samoja asioita, joihin ilmeisesti pitäisi vastata koko ajan toistuvasti. - Samoin hän koko ajan on tunkemassa itseään kotitaloustöihin, joihin hänen hygieniatasonsa (vessassa käymisen huonon käsihygienian takia) ei edellytä, eikä riitä.
   Riitoja, kyttäämistä, vahtimista ja perässä juoksemista on vuorokauden mittaan, päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen lähes koko ajan.

   Oman näkemykseni mukaan, hänen paikkansa olisi jo ollut monta vuotta sitten laitoshoidossa. Mutta kun ne systeemit on jo ajat sitten edellisten "hyvien hallitusten tekemien päätösten" takia alasajettu, eikä niitä käytännössä edes ole enää olemassa.

   Kotihoidonpalvelut ja niiden tilaaminen eivät näitä kyseisiä ongelmia millään tavalla ratkaise.
   Ja kenenkään rahat eivät riitä yksityisten palveluiden hankkimiseen.

   Joten kertokaapa sitten meitä ja minua viisaammat ja älykkäämmät, miten nämä meidän taloudessammekin ilmenevät ongelmat oikein ratkaistaan?

   En usko, että pystytte mitään ratkaisukeinoja ollenkaan keksimään.

   Koska kylmä tosiasia on se, että aivan liian moni sellainen dementiaa ja alzheimerin tautia sairastava, jonka terveydentila ja vointi edellyttäisi laitoshoitoa, on tälläkin hetkellä kotihoidossa.
   Ikävä kyllä. Taloudellista säästösyistä.

  • Tulevalla vaalikaudella hoidetaan maahanmuutto . Muut teemat jätetään vähemmälle. Sieltä saadaan rahat vanhuksille ja muuhun puutteeseen. Taas seuraavalla vaalikaudella hoidetaan näitä rutiinihommia. Siksi perussuomalaiset. Helppoa eikö totta!

  • Niinpä ei todellakaan toimi tämä nykyisin Suomesssa oleva ja voimassa oleva vanhustenhoitorjärjestelmä.

   -Käypähoitojärjelmistä puhumattakaan..

   Oma dementiaa sairastava lähiomaisemme karkasi kotiamma ilman kunnollisia päällysvaatteita ulkoilmaan ja oli yli pari, tai jopa kolme tuntia ilman seurantaa ja hoitoa.

   Sorry, ihan mahdottomuuksiin ei me, eikä kukaan pysty.

   Tällaista se on, kun vanhusten, ja etenkin vaikeasti ja vakavasti dementoituneiden hoito ei ole oikealla tolalla tässä yhteiskunnassa.

   Ei tässä kaikki. Tämäkin meidän dementiaa sairastava paitsi saattaa kävellä vuorokaudessa sen 6 kilometriä kahdesti päivässä, niin myöskin sotkee aika pahasti WC tiloja ulosteeseen, sen minkä kerkeää.

   - Hyvin toimii vanhustenhoito, geriatria, ja etc...

   • Laitoshoitoa on saatavilla, ei sellaista ole ajettu alas.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   192
   6497
  2. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   105
   5194
  3. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   Kotimaiset julkkisjuorut
   54
   3624
  4. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   101
   3104