MIllaista on vanhushoito nykyään?

tätäköseon

ILtalehti: Kotimaan uutiset 5.2. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1145b317-265d-4520-9b1c-1d4d5dbc1768

Tässä on vanhustenhoidon pahin umpisolmu - Tuhannet kärvistelevät kotona ilman riittävää apua: ”Tilanne on kaoottinen”

Yhä useampi huonokuntoinen vanhus joutuu sinnittelemään kotona, koska hoivapaikkoja on tuntuvasti vähennetty.
Viime viikkojen julkinen keskustelu vanhustenhoidon epäkohdista ja resurssipulasta on keskittynyt ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköihin,

Vielä ympärivuorokautista palveluasumista laajemmat vanhustenhoidon ongelmat kiteytyvät kotihoitoon, jossa on tällä hetkellä suurempi osa vanhusväestöstä.

Viime vuosina laitoshoitoa on vähennetty rajusti suhteessa kasvavaan vanhusväestöön, ja palveluita on pyritty siirtämään kotiin.
Kotihoidon karua arkea kuvastaa tuore Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimus (2019), jonka mukaan kotihoidossa työskentelevät hoitajat ovat kaikkien kuormittuneimpia.
Kotihoidossa työskentelevät hoitajat antoivat kyselyssä kielteisempiä vastauksia kaikilla osa-alueilla verrattuna laitospalveluissa (vanhainkodit, terveyskeskusten vuodeosastot ja tehostettu palveluasuminen) työskenteleviin.
– Onko 20 käyntiä iltavuorossa ja 10-12 käyntiä päivävuorossa oikea henkilöstömitoitus? Ihan hirveä tilanne, johon ei ole näkyvissä muutosta. kertoo Iltalehteen yhteyttä ottanut hoitaja.

Sääntöjä rikotaan
Kun kunnassa on vähän laitospalveluita, asiakkaita hoidetaan entistä useammin kotona ja hoidettavat ovat entistä huonokuntoisempia.
– Henkilöstöä ei kuitenkaan ole lisätty kotihoitoon riittävästi, joten kiire ja kuormitus on suurempaa, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Timo Sinervo.
Kotihoidossa työskentelevistä lähes 40 prosenttia vastasi, että heidän oli rikottava sääntöjä saadakseen tehtävät suoritettua. Yli puolet kotihoidon hoitajista koki usein tai melko usein, ettei työtä ehdi tehdä kunnolla.
– Kotihoidon käyntiajat on mitoitettu äärimmäisen tiukiksi, mutta huonokuntoisten asiakkaiden luona voi tulla yllättäviä tarpeita olla pidempään. Työntekijöillä on jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta ja huono omatunto siitä, kun joudutaan juoksemaan läpi asiakkaita, eikä ehditä tekemään sitä, mitä pitäisi, Sinervo toteaa.

Laadusta kielteiset kuvaukset
THL:n kyselyn mukaan kotihoidossa työskentelevillä on laitoshoitoa enemmän kuormitusta, kuten psyykkistä kuormittuneisuutta ja unihäiriöitä, sekä rasitusoireita.
Kotihoidossa työskentelevät hoitajat myös kuvasivat hoidon laatua kaikkein kielteisimmin.
Kotihoidon karu tilanne ilmeni myös Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin viime vuonna tekemässä tutkimuksessa. Yli 81 prosenttia vastanneista, kotihoidossa työskentelevistä hoitajista sanoi, että työntekijöitä on liian vähän hänen yksikössään.
Valtaosa vastaajista koki työmäärän lisääntyneen. Syiksi kerrottiin pääasiassa se, että asiakkaat ovat huonokuntoisempia, henkilökunnan poissaoloja ei paikata sijaisilla ja työntekijöiden sairauslomat ovat lisääntyneet.
– Hoidon laatu on huonontunut paljon. Asiakkaat ovat heitteillä. Osa työntekijöistä tekee työt rimaa alittaen. Iltavuorot vedetään yhteen putkeen, ilman ruoka- ja vessataukoja, eräs hoitaja totesi vastauksessaan.

Huonompikuntoiset kotona
– Kotihoito on vakavissa ongelmissa, entistä huonokuntoisemmat vanhukset sinnittelevät kotona. Vanhukset ovat kotinsa vankeina, sanoo sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
Kotihoito on vanhuspalveluiden selkäranka, sen pitää olla kunnossa, gerontologian professori Marja Jylhä. Nyt näin ei ole.
– Suomessa on kotona paljon vanhuksia, jotka eivät minkään inhimillisen arvioinnin perusteella voi asua kotona. Eikä kaikille hoitoa tarvitseville riitä edes kotihoitoa, professori toteaa.
Jylhän arvion mukaan kotona asuu tällä hetkellä muutama tuhat vanhusta, jotka tarvitsisivat ympärivuorokautista hoitoa, mutta eivät sitä saa.
Hänestä ei voida sanoa, että kaikki kotihoidossa olevat olisivat oikeasti hoidossa.
– On paljon muistisairaita ihmisiä, jotka eivät tiedä, että he ovat kotona. Ei voi mitenkään riittää, että heidän luonaan käy kotihoito. Vaikka kotihoito kävisi vartin neljästi päivässä, se tarkoittaa, että muistisairas on 23 tuntia vuorokaudesta yksin

Makuutusta yksin kotona
Kotihoidon asiakasmäärä on kasvanut voimakkaasti, mutta henkilöstön määrä ei ole lisääntynyt vastaavasti, kertoo THL:n Vanhuspalveluiden tila -tutkimus .Jylhän mukaan on selvää, ettei panostus ole riittävää suhteessa palvelujen tarpeeseen.
– Tämä tarkoittaa, että myös kotihoitoa saa tarpeeseen nähden yhä vähemmän.
Jylhä huomauttaa, että poliitikot eivät ole kotihoidon painopistettä voimakkaasti korostaessaan ymmärtäneet riittävällä tavalla, että elämän loppupäässä vain harva pärjää kotona.
– Laitoshoidon vähentämistä perustellaan sanomalla, että vanhoja ei pidä makuuttaa laitoksessa. Nyt vanhoja makuutetaan yksin kotona. Tilanne on kaoottinen siksi, että kotihoidon hoidettavaksi annetaan niin sairaita ihmisiä, ettei paraskaan kotihoito voi heitä hoitaa

3

357

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tämä on ihan järkyttävää. Ei tällaista voi olla "hyvinvointivaltio Suomessa". Vanhukset; tehneet töitä meidän eteen ja elättäneet kovalla työllä itsensä ja perheensä, maksaneet veroja, tämäkö on kiitos? Olen ollut aina ylpeä suomalaisuudestani mutta nyt kyllä hävettää. Miksi ei meidän vanhuksille taata ja toteuteta arvokasta loppuelämää? Ei hitto soikoon voi raha olla tärkeämpää kuin ihmisarvo?!

      • Herätkääpäättäjät

        Miten tuon sais iskettyä päähän päättäjille? Että tajuaisivat, että tärkeintä ei oo säästää vaipoissa, työminuuteissa, hoitajamäärissä ja kaikessa mikä vie vanhuksilta pois hyvän hoivan. Eikä sais olla tärkeintä ja päätavoite se, että vanhusten pittää kotona yksin virua huonokuntosina loppuelämä kotihoidossa. Hoitokoteja tänne pitäis vanhuksille rakentaa lisää eikä mittää muita Touhuloita ja asuntoloita. Vanhukset pitäs olla etusijalla.


    • vanhus

      Vanhuspalvelu Lipponen leikkasi vanhusten eläkkeistä joten vanhus ei pysty elämään kotonaan. Todelliset vanhukset kaikki eui saa täyttä eläkettä koska mlaki ntuli vasta 1958 ja sitä ennen tehty työeläke piti korvata kansaneläkkeelä jota oli maksettu. Toisin kävi Lipponen leikkasi ja laittoi katon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      39
      2657
    2. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      177
      1639
    3. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1535
    4. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      136
      1463
    5. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1239
    6. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      323
      1023
    7. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      974
    8. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      84
      921
    9. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      900
    10. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      38
      855
    Aihe