Vaikutus toimeentulotukeen

Sau

Putosin hetki sitten ulosoton piiriin.
Nyt työttömänä Kelan päivärahalla, asumistuella ja toimeentulotuella. n.1000€/kk. Joka on siis minun tapauksessa ihan minimi, vaikka ei jyrsis kuin näkkileipää päivittäin.

Kesäksi olisi ehkä mahdollisuus työllistyä pienellä palkalla. Mutta esim. jo työmatkakulut aiheuttaa sen että käteen jäisi vähemmän kuin nyt työttömänä. Siis ulosoton jälkeen.

Olen juuri nyt eräällä kurssilla ja siellä kohtalon toveri kertoi että kun menet töihin, pienelläkin palkalla... Kela ei enää ota toimeentulotukea laskiessa huomioon ulosoton viemiä rahoja!!
Kävin paikallisessa Kelassa virkailijan luona ja loppupäätelmä oli että kaikki tapaukset katsotaan aina erikseen.
Sitten kyselin että voisivatko tutkia asian etukäteen minun tapauksessa? Ei kuulemma onnistu.
Samanlainen vastaus oli ulosottomieheltä kun tiedustelin, voisiko maksuissa saada helpotusta. Ja saisiko tuosta päätöksen etukäteen paperilla. Ei onnistu, katsotaan sitten kun rahaa alkaa tulla.

Olen joskus ollut yrittäjänäkin. Ja esim. Verottajan kanssa ei koskaan ollut ongelmia ja sieltä saat aina pyydettäessä ennakkopäätöksen asiaan.
Nyt näyttäisi että kelalta, työkkäriltä tai ulosottomieheltä tämmöistä ei saa.

Otetaanko siis toimeentulotukea laskettaessa huomioon ulosottomaksuja?

6

59

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 85858

      Kyllä otetaan jos ja kun uo toimitetaan palkasta suoraan. VARMA TIETO.

    • gj0hjt4hhgh-tt.t.th.th

      Kelan toimeentulotuen soveltamisohjeista lainattua:

      "Jos hakijan tai hänen perheensä tulot ovat ulosoton kohteena, ota niistä huomioon vain ulosoton jälkeinen, tosiasiassa käytettävissä oleva osuus. Jos toimeentulotuen tarve arvioidaan pitkäaikaiseksi, ohjaa asiakas ulosottoviranomaisen puoleen sen selvittämiseksi, voidaanko tulosta ulosmitattavaa osuutta alentaa. Perustoimeentulotukipäätös tehdään tällöin yhden etuusjakson (kuukausi) ajalle. Ulosmitattavan määrän alentaminen edellyttää, että asiakas hakee huojennusta ulosottoon ja ulosottoviranomainen antaa asiassa päätöksen.

      Jos asiakas on ohjattu ulosottoviranomaisen puoleen ja hän hakee perustoimeentulotukea ensimmäisen etuusjakson jälkeen eikä hän esitä selvitystä asioinnista ulosottoviranomaisella (esim. ulosottoviranomaisen päätös), tee perustoimeentulotukipäätös toiseksi kuukaudeksi ja ohjaa asiakas uudelleen ulosottoviranomaisen puoleen.

      Jos hakija lyhentää vapaaehtoisesti ulosotossa olevaa velkaansa, suoritukseen suhtaudutaan kuten muihinkin velanhoitomenoihin. Maksua ei oteta menona huomioon. Poikkeuksen tästä muodostaa ulosottomiehen vahvistama maksusuunnitelma. Sen mukainen maksu vähennetään asiakkaan huomioon otettavista tuloista, joilla tarkoitetaan ansiotuloa tai muuta etuustuloa, josta ulosmittaus lain mukaan olisi mahdollista.

      Jos asiakas saa pelkästään etuuksia, joita ei voida ulosmitata (esim. yleinen asumistuki, lapsilisä) ei maksusuunnitelman mukaista maksua voida hyväksyä menona.

      Maksua ei myöskään voida hyväksyä menoksi perustoimeentulotuessa, jos perinnän kohteena on rikoksella aiheutettuja saatavia kuten tuomiolauselmasakkoja. Maksusuunnitelmassa on vahvistettu se määrä, jonka asiakas maksaa itse ulosottoon. Ulosottomies vahvistaa maksusuunnitelman palkan ulosmittauksen sijasta. Maksusuunnitelman mukainen maksu rinnastuu palkan ulosmittaukseen eikä suoritusta voida tosiasiassa pitää vapaaehtoisena.

      Ulosottomiehen vahvistama maksusuunnitelma tulee liittää toimeentulotukihakemukseen. Myös silloin, kun asiakas maksaa itse velkaansa vahvistetun maksusuunnitelman mukaisesti, on asiakasta ohjattava hakemaan huojennusta ulosottoon."

    • VipstaakiOg

      Olis kiva tietää, onko kukaan ikinä saanut huojennusta ulosoton määrään? Tuntuu että se on pelkkä kuollut pykälä ja voudit on keskenään sopineet ettei kellekään sitä anneta vaikka olisi kunnon perustelut.

      • jsiwjwsiwnwnswnw

    • Anonyymi

      Soita voudille ja ehdota maksusuunnitelmaa. Jos tienaat alle 1500, hyväksyy vouti jo pari sataa euroa kuukausimaksuksi. Se on vähemmän kuin kolmasosa.
      Mutta saatat kaikken verojen ym maksujen jälkeen jäädä suojaosuuden piiriin jolloin ei viedä yhtään mitään.

      • Anonyymi

        Siis täh, ei kyllä yksikään uo hyväksy alempaa summaa mitä on laissa säädetty. Ainota kohdat voi olal työttömyyden alk tai töiden aloitus jolloin voi saada pientä helpotusta parin kk ajan.

        Toki jos on tuttu uo niin sit..


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minua odottaa

      Joku todella ihana nainen jossain tulevaisuudessa. Siihen uskon ja luotan. 🤗❤️✨
      Sinkut
      219
      4157
    2. Miten toivoisit

      Teidän välien olevan tällä hetkellä? Tässä tilanteessa?
      Ikävä
      121
      4006
    3. Keksitkö keinon

      Miten voin nähdä ihastusta joka ei myönnä tunteitaan.
      Ikävä
      48
      3622
    4. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      63
      2958
    5. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      200
      2741
    6. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2508
    7. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      22
      2508
    8. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      20
      2396
    9. T- miehelle....

      Kuka sua rakastaa? Kertoi rakastavansa....
      Suhteet
      41
      2289
    10. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2235
    Aihe