Rakkaus tekee kaiken täydelliseksi

N.Iemekä

Paavali lienee kirjoittanut Kolossalaiskirjeen vankeusaikanaan. Kirjeen terveisissä on näkyvissä, että Paavali oli saanut terveisiä Kolossasta matkaystäviltään.
Paavali kehottaa kirjeessä rakentamaan elämän ja uskon perustan yksin Jumalan omassa pojassaan valmistamaan pelastukseen. Kristus kuoli puolestamme rakkaudesta meitä kohtaan. ”Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa kuin antaa henkensä ystävänsä puolesta” (Joh. 15:13).

Sota-aseet käyttöön

Uskoa seuraa elämä Jumalan lapsena. Paavalin mukaan se on elämistä Kristuksen yhteydessä ja osallisuudessa: ”Juurtukaa häneen, rakentakaa elämänne hänen varaansa ja vahvistukaa uskossa sen mukaan kuin teille on opetettu” (Kol. 2:7).

Jumalan lapsen elämä ei ole oman tahdon mukaista, vaan oppaana on Pyhä Henki. Kilvoittelu on taistelua vihollisen voimaa ja omasta lihasta ja verestä nousevia synnin vaikutuksia vastaan.

Paavali kuvasi Kolossalaiskirjeessä tuota taistelua seuraavasti: ”Haudatkaa siis se, mikä teissä on maallista: siveettömyys, saastaisuus, pahat halut ja ahneus, joka on epäjumalanpalvelusta” (3:5).

Tähän taisteluun tarvitsemme kaikki Jumalan antamat sota-aseet (Ef. 6:10–17). Jumala antaa lapsilleen rohkeutta, viisautta ja voimaa arjen kilvoitteluun ja myös valtakuntansa työhön.

Armahtavaisuuden puku ylle

Kolossalaiskirjeessä Paavali kehottaa elämään kuten Jumalan lapsen tulee elää. ”Te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja rakkaita, pukeutukaa siis sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja kärsivällisyyteen.”

Jumalan lapsen elämään liittyy keskeisesti anteeksiantamus: ”Pitäkää huolta, että tulette toimeen keskenänne, antakaa anteeksi toisillenne, vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta. Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi, niin antakaa tekin.” (Kol. 3:13.)

Kun on saanut paljon anteeksi, on myös halu antaa anteeksi. Kilvoittelu on taistelua syntiä vastaan ja samalla elämistä anteeksiantamuksen osallisuudessa. Kilvoittelemme, että saisimme kerran voittopalkinnon, iankaikkisen elämän (2. Tim. 4:7–8).

Tuntomerkki ja Hengen hedelmä

Kolossalaiskirjeen yksi tärkeä löytö on Paavalin opetus rakkauden merkityksestä. Uskon ja Pyhän Hengen hedelmää on rakkaus. Sen olemuksesta ja merkityksestä Paavali kirjoittaa Korinttolaiskirjeessä (1. Kor. 13).

Rakkaus on myös Jumalan lapsen tuntomerkki. Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ”Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne. Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne.” (Joh. 13: 34–35).

Paavalin ja Pietarin kirjeistä voi oppia, miten tärkeää on elää ja kilvoitella Jumalan valtakunnan yhteydessä ja rakkaudessa. Uskovainen saa kokea tämän henkilökohtaisesti ja konkreettisesti matkaystävien keskellä. Se ilmenee rinnalla kulkemisena elämän myötä- ja vastoinkäymisissä sekä erityisesti tukena uskon tiellä. Jumala antaa matkaa varten läheisiä saattomiehiä tueksi ja iloksi.

Paavalin puhuttelevat sanat

Usko vaikuttaa rakkauden kautta ja se näkyy myös lähimmäisen auttamisena. ”Jos joku, jonka toimeentulo on turvattu, näkee veljensä kärsivän puutetta mutta sulkee häneltä sydämensä, kuinka Jumalan rakkaus voisi pysyä hänessä? Lapseni, älkäämme rakastako sanoin ja puheessa, vaan teoin ja totuudessa.” (1. Joh. 3:17–18.)

Keskinäiseen rakkauteen kuuluu myös se, että uskonveljeä tai -sisarta autetaan synnin alta vapauteen. Se on totuudessa rakastamista, johon Jumalan sana meitä opettaa. ”Veljet, jos joku tavataan tekemästä väärin, on teidän, joita Henki ohjaa, lempeästi ojennettava häntä. Olkaa kuitenkin varuillanne, ettette itse joudu kiusaukseen. Kantakaa toistenne takkoja, niin te toteutatte Kristuksen lain.” (Gal. 5:1–2.)

Tämä rakkaus ei ole tai tule meistä itsestämme, vaan se on Hengen hedelmää ja taivaan lahjaa. Paavalin sanat Kolossalaiskirjeessä puhuttelevat vielä tänäänkin. ”Mutta kaiken kruunuksi tulkoon rakkaus, sillä se tekee kaiken täydelliseksi. Vallitkoon teidän sydämissänne Kristuksen rauha, johon teidät on yhden ja saman ruumiin jäseninä kutsuttu.” (3:14–15.)

0

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

        Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
        Kotimaiset julkkisjuorut
        137
        1926
      2. Taasko se show alkaa

        Koo osottaa taas mieltään
        Ikävä
        27
        1908
      3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

        Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
        Ikävä
        23
        1858
      4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

        Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
        Perussuomalaiset
        85
        1640
      5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

        Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
        Perussuomalaiset
        62
        1448
      6. Sakarjan kirjan 6. luku

        Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
        Profetiat
        20
        1266
      7. Elia tulee vielä

        Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
        Helluntailaisuus
        37
        1163
      8. Avaa sydämesi mulle

        ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
        Ikävä
        38
        1160
      9. Söpö lutunen oot

        Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
        Ikävä
        11
        1148
      10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

        Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
        Isovanhempien jutut
        10
        1137
      Aihe