Onko kaltaisemme demokratia kriisissä, kun populismi jyllää?

Miten populismi määritellään – se on tietosanakirjassa kansankielistämistä |1, siis kerrontaa ja lupauksia siten, että ne ovat ymmärrettäviä – syvien rivienkin seassa. Toisaalta populismia on määritelty helppoheikkimäiseksi lupailuiksi tavoitteena saada vain ääniä ja kannatusta – niin tai näin, mutta nyt läntisen yhteiskuntamallin teoriat ovat vastatuulessa, koska kansa haluaa nähdä kiihtyvästi toisin kuin teoreettinen demokratia |2 – jota ei osata hallita – missään?Sirpaloituminen on Euroopan politiikan suuri tarina – se vain voimistuu, koska populismi jyllää ja äänestäjät ovat väsähtäneet -HS
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006006040.html -

Ilkka Luoma kommentti ylläolevaan linkkikirjoitukseen 19.2.2019 – 8:44:

1
Politiikan hoito on kriisissä, kuten demokratia itsessäänkin. Demokratian ydintekijä on äänestäjä - demokratia saavuttaa vaaleissa huippunsa, kun 100 prosenttia äänioikeutetuista ottaa osaa äänestykseen, jossa tyhjä lippukin on kannanotto. Eräs perusongelma tänään on se, ettei moniinkaan poliitikkoihin luoteta - takinkääntäjiä on, kuten me täällä Suomessa hyvin tiedämme - nykyhallituksestakin. Samoin karkaamisia omien etujen nimissä, jopa kesken äänestäjien antaman valtakirjan pakoja on tapahtunut luottamuspaikoilta.

HS-jutun graafit ovat puhuttelevia - äänioikeutettujen määrän lisääntyessä, näyttää äänestysvilkkaus pienenevän. Herää kysymys haluaako likikään kaikki kansalaiset demokraattista äänestystä, sillä on huomattu, etteivät läheskään aina valitut edustajat vie äänestäjiensä asioita eteenpäin, vaan ollaan konsensuksien ja lehmänkauppojen umpisolmussa. US' sta kantautuu tähän outo piirre - Pr. Trump näyttää koettavan viedä vaalilupauksiaan eteenpäin - vaikka "väkisin"!

Yhteiskuntakehitys on tuotekehityksen alla. Demokratia ei tule koskaan ideaalilla tavalla toteutumaan, siihen ei ole muusta vuosisatamiljoonaisesta eliökunnasta mitään viitteitä - vrt. muurahaiskolonioiden diktatuurit - proletariaatin diktatuurit! Tässä on turha koettaa ihmisen ylentää itseään ja alentaa muita - paljon pidempään kehityksen alla olleita. Esimerkiksi Kiinassa ei edes kaltaistamme demokratiaa kaivata, heillä on takanaan monien mielestä maailman pisin yhtäjaksoinen korkeakulttuuri ja niinpä kiinalainen yhteiskuntajärjestys on jo vientituote - Afrikkaan?

Saksan kolmas valtakunta kansallissosialistisine kokeiluineen oli ääri-ilmiö, jonka taakse hyvin insinöörivetoinen keksijöiden saksalaisuus yllättävän vahvasti linnoittautui. Ei ollut demokratiaa - oli lebensraum - elintilan ja ylemmyyden tavoite ja keinovalikoima. Kornisti sanottuna oli hyvä, että nyt tuo menetelmä tiedetään ja tulokset nähtiin - ei tarvitse pyörää keksiä uudelleen. Populismi on kansankielistämistä -sanotaan.


*

HS:
Sirpaloituminen on Euroopan politiikan suuri tarina – se vain voimistuu, koska populismi jyllää ja äänestäjät ovat väsähtäneet

Ilkka Luoma 19.2.2019 – 9:05:

2
Valistuneet kansanjohtajat. Demokratiassa käsiteltäessä monimutkaisia asioita - kasvaa (virka)byrokratia, ja näin muun muassa ympäristöongelmat ajavat meidän ohi ja yli - ne eivät enää odota; tarvitsemme nopeita älykkäitä päätöksiä. Miten voidaan tehdä päätöksiä, jos siihen eivät pääse kaikki osallistumaan - ei mitenkään - vain suorat kansanäänestykset - äänestyspakolla voisivat olla jokin puoliratkaisu? Eikä sekään, sillä monet selittelevät, että kansa ei laajana tiedä/ osaa - jopa niin, että vanha sanonta - "tyhmyys tiivistyy joukoissa" -ilmentyy.

Kansa on aina viisas, tehkööt päätökset massana - ja suorina, näin se itse kantaa vastuun ja seuraukset. Ei näinkään, sillä vastuuta pitää kantaa koko biosfäärillisen eliöstön näkökulmasta - ihmisillä ei ole mitään etuoikeutta ratkoa vain omista lähtökohdistaan elinoloja. Mekin elämme tasapainoisesti monikirjoisesta biosfääristä - ei auta rikkoa tuota harmoniaa, särkemisemme on jo pahassa vauhdissa!

Välikädellinen demokratia, siis nykyinen malli, jossa äänestäjä saa äänensä esille vain kerran neljässä vuodessa ja edustajamme tekevät omia juttujaan - välittämättä meistä, kuin vain kolme kuukautta ennen seuraavia vaaleja. Millaista olisi jatkuvasti äänestää edustajiemme luottamuksesta - tai ainakin kerran keskellä vaalikautta? Tuntuisi siltä, että välikädellinen demokratia on vain keskeneräinen välivaihe tuotekehitysjatkumossaan.

Asiantuntijavalta - valtaneuvostoineen - yksittäisen määräaikaisen yksinvaltiaan johdolla - olisiko yksilötasolta diktatuurista saavutettavissa vastuupäätöksiä - onko minkäänlaista esimerkkiä historiasta - positiivisena, ajatellen koko kansakuntaa?

Entä tekoälyohjattu päätösprosessointi, jonka tietokannoista löytyisikin "kaiken tieto"? Olisiko se mahdollista ja meille ihmisille jäisi "vain" tämä elämisen oikeus ja lisääntymisen velvoite? Näinkö se menisi? Ei se mene noinkaan, sillä ihminen on ristiriitainen - "kaikkitietävyydessään". Lisäksi haluamme sotamme* - aika-ajoin, valitettavasti!


Jatkuu

12

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • trolli.mikä.trolli

   Eikö trolli luoma voisi pysyä Hesarin palstoilla eikä floodaa aivopierujaan muille keskustelupalstoille.

   Noin typeriä kirjoituksia ei kannata jatkaa - niissä olisi vain linkitetty trollin aiempia aivopieruja.

   • populus_XII

    Hyvä, että saadaan mietittyjä aloituksia tällekin framille, uskallettu tulla omalla nimellä (gooklasin nimellä ja olen varma, että jo kuvankin myötä aito oikea henkilö), toisin kuin sinä, joka huutelet pusikoista, vieläpä siten, ettet edes ota kantaa itse aloitukseen. Tämä kommenttiketju on tarkoitettu asiakriittisille kommenteille, ei räkyttämiselle, joka on helppoa , vaihtaa vain nimimerkkiä ja toistaa jotain sellaista mikä ei millään lailla liity aiheeseen.

    Heitän pohdittavaksi vähemmistödemokratiakäsitteen!


   • populusXiii
    populus_XII kirjoitti:

    Hyvä, että saadaan mietittyjä aloituksia tällekin framille, uskallettu tulla omalla nimellä (gooklasin nimellä ja olen varma, että jo kuvankin myötä aito oikea henkilö), toisin kuin sinä, joka huutelet pusikoista, vieläpä siten, ettet edes ota kantaa itse aloitukseen. Tämä kommenttiketju on tarkoitettu asiakriittisille kommenteille, ei räkyttämiselle, joka on helppoa , vaihtaa vain nimimerkkiä ja toistaa jotain sellaista mikä ei millään lailla liity aiheeseen.

    Heitän pohdittavaksi vähemmistödemokratiakäsitteen!

    Varmaan tiedät olevan oikea henkilö - riittää kun katsot peilistä.

    Vaihdoit taas nimimierkkiä Luoma.


   • ver_stehen
    populusXiii kirjoitti:

    Varmaan tiedät olevan oikea henkilö - riittää kun katsot peilistä.

    Vaihdoit taas nimimierkkiä Luoma.

    yksinäinen somehäirikkö?


   • VictorEmmanuel

    Dozetti kadoksissa?


  • populus_XII

   Hyvä aloitus! Mitä mieltä olet Timo Soinin populismista? Mikä nosti persut jytkyttelyihin ja mikä heidät lopulta kaatoi? Populismi, oletko sen kannattaja? Miten näet populismin, onko se kuten aloituksessa halutaan kertoa " kansankielistämistä"!?

  • khjghfgf

   Kaikki puolueethan populismia harrastaa. Kerrotaan se, millä eniten ääniä saadaan.
   Domokratia on todella loppusuoralla, pian siitä ei edes puhuta. Kukahan vain teistä on tarpeeksi valveutunut, että tajuaa syyn?

   • populus_XII

    Näin se on - populismi on keino vedota ihmisiin, ja se näyttää purevan. Onko populismi osa demokratiaa?


  • peruskoulu.jäi.kesken

   Aloittaja reppane ei edellekään tiedä mikä on graafi!

   • grafisti

   • PenaKoski

    somehäirikkö?


  • grafisti

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Joensuussa lapsen kuolema-Lieksalainen äiti

   Näin kirjoitellaan. Surullinen tapaus. Todella surullinen.
   Lieksa
   72
   5524
  2. Jos merkitsen sulle jotain

   Niin ujuta tänne joku pieni varma tunniste, jonka vain me kaksi voisimme tietää. Olen niin rikki ja epätoivoinen ilman
   Ikävä
   78
   1445
  3. En unohda sinua koskaan

   Tiedän vain ja tunnen sen sydämessäni, etten tule koskaan unohtamaan ja pääsemään yli sinusta. No, jos näin kovaa kolaht
   Ikävä
   55
   1359
  4. Tekisi mieli muuttaa

   Suosittele hyvää paikkakuntaa. Mä saan töitä mistä vaan. Mitä kauemmaksi pääsen yhdestä miehestä, niin unohdan varmasti.
   Ikävä
   155
   1171
  5. Miksei paketit kulje viikonloppuisin??

   Minä maksaisin lisää lähetyskustannuksista, jos pakettiposti kulkisi myös LA-SU ,,,,mutta kun perjantai-iltana kaikki ai
   Maailman menoa
   53
   763
  6. Martinan perhelomat.

   Siinäpä se oli,Martinan loma tyttöjen kanssa.Kokonaista kaksi päivää ja yksi yö ilmaiseksi saadussa lomapaikassa Tackork
   Kotimaiset julkkisjuorut
   128
   757
  7. Mikä saa pettämään

   Itse en keksi mitään syytä vaikka oikein mietin niin en keksi syytä ja jos toista ei enään rakasta tai joka asiasta aina
   Sinkut
   165
   713
  8. Niin sitä vaan

   Että mulle ois oikeasti aivan sama miltä näytät. Se oli se yhteenkuuluvuuden ja tuttuuden tunne joka tuli heti sinusta,
   Ikävä
   39
   690
  9. Oot yksi niistä harvoista ihmisistä

   joka saa mut tuntemaan että olen hyvä ja riittävä juuri tällaisena ku oon ❤️ Oot ihana, rakas ja tärkeä 🌈🤗
   Ikävä
   27
   685
  10. Ilkka - Pohjalainen tänään

   Olli Sahinmäen loistava kirjoitus. Täyttä asiaa.
   Ähtäri
   33
   616
  Aihe