Iskusotilaat kriittisesti tarkasteltuna

BigBoomers

Tähtien Sodan pahan Imperiumin vakiotykinruoka, iskusotilaat, ovat tulleet viimeisten yli neljän vuosikymmenen aikana varsin tunnetuiksi ulkonäön puolesta ja muuten. On vaikea useimmille edes kuvitella Star Warsia ilman "iskareita".

Niin pöljä idea kuin iskusotilaat ovatkin olleet. Siis ihan alun perin.

Kannattaa ymmärtää, omasta mielestäni iskarit ovat ihan cool ja oleellinen osa SW-viihdettä alusta saakka. Kun sanon, että ne ovat olleet pöljä idea, tarkoitan, että niiden käsite on väännetty alkuperäisestä täysin tuntemattomaksi.

Iskusotilaita käytettiin modernissa sodankäynnissä ensimmäisessä maailmansodassa. Käsitteen ja iskusotilasryhmien suunnittelun keksi saksalaisen kenraalin Erich Ludendorffin serkku, Oscar von Hutier. Hutier uudisti sodankäyntiä siten, että tykistökeskitykset olivat aiempaa lyhyempiä ja niiden jälkeen iskusotilasryhmät (Stosstruppen) soluttautuivat rintaman läpi pyrkien valtaamaan vihollisen päämajan ja/tai tuhoamaan tykistöä. Tätä ensimmäistä aaltoa seurasi sotilaat liekinheitinten, kevyiden kranaatinheittimien jne kanssa. Lopuksi kun rintama oli näin solutettu, tavallinen armeija tuli paikalle.

Typerää SW:ssa kutsuttaessa näitä vakiokäytössä olevia sotilaita iskusotilaiksi onkin ollut se, että iskusotilaat olivat alun perin erikoissotilaita, eivät mitään vakiotykinruokaa, kuten ne SW:ssa ovat olleet. Kuitenkaan SW:n alkuperäinen trilogia ei tarjoa oikeastaan mitään muita sotilaita, vakioarmeijaa yleisön nähtäväksi. Siten on pääteltävissä, että "iskusotilaat" ovat iskusotilaita vain leikisti.

Ainoat hieman vakiosotilaita muistuttavat ovat mustapukuiset merisotilaat. Mutta oma käsitykseni näistä on, että nämä oli koulutettu mm suojelemaan saattueita, avaruusasemia yms kevyehköön sotimiseen.

Siis tiivistäen: Joko iskarit olivat imppaaja-armeijan eliittiä tai eivät. Jos eivät, niitä ei olisi alun perin kannattanut nimetä iskusotilaiksi. Vaikka tietenkin "stormtrooper" kuulostaa paremmalta kuin pelkkä "soldier" tms. Toisin sanoen yleisölle tarjottiin cop out kun haluttiin saada hieman värikkyyttä elokuviin.

Kun iskarit episodi IV:ssä esiintyvät ensi kerran, ne toki aluksi toimivat kuten aidot iskarit ts tekevät ensirynnäkön Leian alukseen. Mutta näitä "erikoisjoukkoja", jotka oikeasti ovatkin vakiojoukkoja, ei seuraa tavallinen tykinruoka.

Iskarit, mukaanlukien erikoisryhmät kuten avaruussotilaat, blizzard force ja partioiskarit pölynimureineen, ovatkin siis pelkkiä vakioarmeijan solttuja eivätkä erikoisjoukkoja kuten nimestä voisi päätellä.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Xizor

      Ehkä Lucas ammensi tässä tapauksessa ideansa enemmän Hollywood-kulttuurista kuin oikeasta historiasta. Se vain kuulostaa hienolta. Iskarien eliittisotilas-statuksen itse rationalisoin aikoinaan sillä että ehkä he ovat siinä eliittiä siinä mielessä, että ovat indoktrinoitu ehdottoman uskollisiksi ja käskyjä kyseenalaistamattomaksi. Siitä, kuinka vakiokäytössä he tavallisesti ovat, on vaikea sanoa kun elokuvissa näemme melkein pelkästään huippumiesten mukana seuraavia eliittojoukkoja. Korkeintaan Mos Eisleyssä olisi saattanut odottaa vähän tavanomaisempaa varuskuntaa ja sielläkin oli Vaderin joukot etsimässä droideja, joten ehkä ei.

      Toinen ajatus: Ehkä ne olivat alunperin pieniä eliittijoukkoja, alkuperäisiä kloonisotilaita, mutta myöhemmin laajenivat isommaksi armeijaksi, johan värvättiin vähän kaikenlaista väkeä, kuten Napoleonin keisarillinen kaarti tai Waffen-SS.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6649
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      28
      4300
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2730
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2060
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1603
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1417
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1131
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1094
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1051
    Aihe