Nostaisiko rangaistus vaalilupauksen rikkomisesta äänestysprosenttia?

Lupausvaivaalilupaus

"Nukkuvien puolue" on kannatukseltaan suurimpia. Monet ilmoittavat syyksi jättää äänestämättä sen, että poliitikot eivät pidä vaalilupauksiaan tai vaalien jälkeen pahimmassa tapauksessa kääntävät kantansa päinvastaiseksi verrattuna siihen, mitä olivat luvanneet.

Kansalaisaloite.fi -sivustolla on kansalaisaloite vaalilupauksen rikkomisen tekemisestä rikoslaissa rangaistavaksi.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3740

Käykääpä kannattamassa. Sen jälkeen ei tarvitse täällä(kään) kinata, että joku on rikkonut antamansa vaalilupauksensa ja toisaalta sitten voinee sellaisen puolueen jättää äänestämättä jatkossa, joka kansalaisaloitteen saadessa riittävästi ääniä ei sitä kuitenkaan puoltaisi eli torppaisi sen läpimenoa...

Ehkä se antaisi puolueiden toimintaan vastuullisuuttakin lupauksissa, koska kansalaisaloitteen lakiehdotuksen astuessa voimaan se pakottaisi puolueet tutkimaan perusteellisesti onko lupaukset mahdollista pitää vai ei?

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näennäisdemokratiamme

      Varmasti nostaisi. Edellisellä kaudella valittujen kansanedustajien enemmistö ilmoitti vastustavansa pakkoruotsia ennen vaaleja. Mutta pakkoruotsi-äänestyksessä kymmenet edustajat käänsivät takkinsa eli pettivät lupauksensa?!

      MUTTA kaikkein eniten äänestysprosenttia lisäisi äänestyskannustin! Esim. 20 euron ostolipuke nostaisi äänestysaktiivisuuden varmasti 95%:iin. Miksi sitä ei tehdä, vaikka päättäjät usein ovat olleet ihan huolissaan laskevasta äänestysaktiivisuudesta?

      Minä kerron. Koska silloin "väärät" kansalaiset heräisivät äänestämään. Nukkuvien puolueessa PS:n kannatus on noin puolet! Mikä tekisi PS:n selvästi suurimmaksi puolueeksi.

      • tadaa-2

        tällä hetkellä on jo tilanne, että muutamilla paikkakunnilla vaikka kunnallisvaaleissa alkaa äänestyprosentti olla lajia, että puolet päättää kaikken edestä. lähestytään jo harvainvaltaa siis. se on tiettyjen tahojen etu, he taputtavat vaan käsiään kun ei-toivotut eivät käy antamassa ääniään.


      • Noin100prossaa

        Siihen äänestysaktiivisuuden korjaamiseen toimisi äänestyoikeiden muuttaminen äänestypakoksi rangaistuksen uhalla.


    • Nuttu_nurin

      Ainakin PS -kannattajien kannattaisi käydä allekirjoittamassa... xD Edellisellä kerralla hallitukseen mennessä käännettiin takki täysin ympäri ja käytiin riitelemään keskenään sen sijaan, että olisi toteutettu mitään kannattajille annettuja lupauksia. Ettei toistuisi sama uudestaan siis.

    • Pettureita_kaikki

      Kannattaisi näin vaalipuheiden aikaan aikas monen puolueen kannattajakunnan allekirjottaa... Niinhän nuo demarit lupailee helppoa elämää ja pienituloisten elämän helpottamista, mutta nimenomaisesti kyseinen sakki jo Lipposen johdolla teki indeksien taittamisen niin eläkkeisiin kuin sitten opiskelijoitten ym. etuuksien tasoon.

      Kepulit lupasi ennen edellisiä vaaleja burokratiapurkua, sen sijaan koko vaalikauden pyrkineet lisäämään sitä maakuntahimmeliä rakentamalla ja siis yhtä virkamiesporrasta poliitikkoineen vielä lisää kansan kustannettavaksi SOTE-uudistuksen varjolla.

      Kokkareet muka veroja pienentämässä, sen sijaan kyllä yritystukia verovaroin maksettavana ennemmin kasvattamassa kuin leikkaamassa... Nähdäkseni ei sellanen yritys ole kannattava yritys, joka tukia toimii vaan sietäisi suoraan konkkaan sen sijaan, että pakolla kupatuista veroista tukea pyörittämiseen. Sama kuin kepulien maa- ja metsätaloustuet!

      Viher- ja vassarisakkien lupaukset on aivan oma lukunsa, kun todellisuudessa toimet on aina olleet tosiasiassa kurjuuden lisäjakamista kaikille! Vihervajukit (pääkannattaja-alue on pk-seudun metropolialue, niin siellä saastutetaan pahiten kivihiililämmityksellä ja osa paskavesistä suunnilleen puhdistamattomina mereen, kun toisaalla Suomessa mökinmummotkin joutuu jätevesipuhdistamon rakennuttamaan jos tulee muu kuin ämpärillä kannettu vesi); vassarit taas haluaisi laiskottelijasakille lisää etuuksia sekä lisää elätettäviä elintaso"pakolaisia" haalimalla niin, että työtä tekevien veroja korkeammalle - kutsun sitä kurjuuden lisäämiseksi tai jakamiseksi muille, kun elintasoa leikataan lisäverorasitteella.

      Persut (ja expersut nykysiniset) on ihan oman lukunsa, edellisen jytkyn jälkeen käännettiin mielipiteet suunnilleen päinvastaisiksi sekä keskityttiin tappelemaan keskenään. Samaa taitaa olla uudestaan luvassa persujen kesken, ainakin jos menestystä tulee. Koska niin ristiriitaista sakkia jo, ettei yhteistä mielipidettä löydy. Nykysiniset tippuneekin kokonaan pois, mikä on sinänsä oikein heitä äänestäneiden lupaukset täysin petettyään.

      Välillä tuntuu, että toimisi paremmin tässä maassa vaikka kuningaskunta tai diktatuuri. Tämä demokratian irvikuva osoittautuu nykyään kansalaiselle ainakin semmoisena, ettei mikään toteudu, mitä on luvattu ääniä kalastellessa ja kansalaisten etua ei ainakaan ajeta. Jos tuo rikostason rangaistavuus vaalilupausten pettämisestä olisi olemassa, saattaisi se kyllä alotuksen mukaista äänestysintoa ja/sekä-että luottamusta pikkaisen ainakin palauttaa. Ainakin jos rangaistus sitten vaalilupauksen pettämisestä olis tuntuva jonkun "hyi-hyi" -sijasta?!

    • eitakuuta

      Äänestystakuu? Sipilän tollohallitus oliksi kaatunut jouluun mennesä!

      • Persupettääaina

        Sipilä, kokoomus ja kokoomuksen apupuolue persut olisi nopeasti päässyt oppositioon sopuilemaan.

        Porvarit ja persut ovat Suomen tuho!


      • mitkävaleet
        Persupettääaina kirjoitti:

        Sipilä, kokoomus ja kokoomuksen apupuolue persut olisi nopeasti päässyt oppositioon sopuilemaan.

        Porvarit ja persut ovat Suomen tuho!

        Sipilä suurin mokaaja..


      • Persupettääaina
        mitkävaleet kirjoitti:

        Sipilä suurin mokaaja..

        Kepu ja persupellet nillittävät ensi kauden opposiossa...


    • äteritsiputeritsi

      Mielestäni vaalilupauksen pettäminen olisi aina rikos. Miten olisi, turhien oikeudenkäyntien välttämiseksi, kiinteä rangaistus josta ei voisi valittaa? Kohtuulinen olisi mielestäni vuorokausi ehdotonta vankeutta per vaaleissa saatu ääni. Näinhän se olisi suhteessa petettyjen maailmaan.

    • Turhaa_toivoa

      Ei nostaisi, koska kukaan ei uskoisi kansanedustajien koskaan kuunaan päivänä hyväksyvän sitä, että tuollainen lakialoite menisi läpi 😂😂😂

    • Joo-joo

      Vaalit lähestyy. Kannattaisi ihmisten käydä allekirjoittamassa, jotta ois jotain taetta saatavissa vaaliteltoissa annetuille lupauksille?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      353
      4006
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1749
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1520
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      61
      1497
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      28
      1328
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      58
      1305
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      51
      1302
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      199
      1268
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1190
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1177
    Aihe