"Hullut" suhteet

YleisestiKyselen

Älkää nyt kuitenkaan loukkaantuko otsikosta, yritys siinä on ainakin olla humoristinen vakavasta aiheesta.
Mutta asiaan..
Olen miettinyt lähinnä 2 viimeisimmän suhteeni jäljiltä tällaista, että miksi mt-ihmiset salaavat sairautensa uudessa suhteessa ja sitä kautta aika herkästikin saavat sitten ongelmia aikaan sillä tavoin ja pahoitettua toisen mielen aika pahastikin.
Kun lääkkeetkin otetaan sitten niin salassa ja vaivihkaa, puhutaan asiat ihan eri tyyliin kuin mitä ne oikeasti ovat. Vähän tähän tyyliin että paskakin on kultaa.
Ja kun ei se todellinen terveydentila kuitenkaan pysy pitkään salassa, vaan se "paskamyrsky" alkaa varmasti ensimmäisten 3kk aikana ihan varmasti.
Itse olen vielä kertonut ihan rehellisesti ja asiallisesti, että itselläni on todella korkea kynnys lähteä suhteeseen mt-ongelmaisen kanssa, eli olisi senkin vuoksi tärkeä toisen sitten sanoa ihan suoraan jos/kun omaa näitä vaivoja.
Eikä tuo korkea kynnys johdu siitä, että halveksisin ja vihaisin mt-ihmisiä. Olen vain aikanaan saanut todella paljon paskaa niskalleni mt-oireista johtuen, niin ystävyys-, sukulaisuus-, kuin parisuhteissakin.
Uskottomuutta(parisuhteessa siis) todella törkeilläkin tavoin toteutettuna, sairaalloista mustasukkaisuutta(mt-ihmisen omasta uskottomuudesta huolimatta), päihdeongelmia, henkistä ja fyysistä väkivaltaa jne. Mt-ihmiset usein vielä osaavat kyllä kääntää pahat asiat sen terveen osapuolen niskaan vielä lisäksi. Ja lisäksi näistä ihmisistä ei meinaa päästä eroamallakaan eroon, vaan heistä on riesaa senkin jälkeen tavalla tai toisella.
Nämä viimeisimmät 2 tapausta esimerkkinä:
Ensimmäinen mt-exä aloitti noin 8kk eron jälkeen erään kerran kiusanteon jonkun miehen kanssa(oletettavasti hänen uusi kumppaninsa), kun ajoin kotiinpäin valtatiellä eräältä reissulta, jolloin olin viettänyt päivän eräässä kaupungissa lähisukulaiseni ja siellä asuvan ystävän kanssa. Oli aika karseata, kun yhtäkkiä liimautuivat autollaan takapuskuriin kiinni 100km/h tuntivauhdissa seuraavan 20-25km ajaksi, meinasi 1-2 kertaa jo rysähtääkin kun tosiaan olivat ihan metrin päässä jos niinkään kaukana ja vielä tuollaisissa nopeuksissa. Sitten 1,5km mittaisella ohituskaistalla rinnalle koko matkan ajaksi ja exä siinä vielä yritti kuitenkin pitää naamaansa piilossa jostain syystä kyyristelemällä jalkatilaan. Vaikka olin tunnistanut hänet kyllä jo taustapeilistä.
Olin vielä niin ällistynyt koko tilanteesta, etten oikein tajunnut tehdäkään mitään kuten soittaa poliisille, että tällainen auto harrastaa tällaista toimintaa tässä 8-tiellä sijainnin ollessa tämä.
No sain kyllä tilaisuuden myöhemmin, kun näin heidät sattumalta erään kaupan parkkipaikalla, jolloin kävin sanomassa asiasta suoraan että sai olla vika kerta tuollaista, ensi kerrasta tulee poliisiasia.
Toinen, tämä viimeisin exä taasen.. No on vain outoa, kun tämä mies, jota hän pyöritteli kuvioissaan lisäkseni ja joka oli taholtani se suurin syy, kun en enää halunnut exääni millään tavoin pitää elämässäni. Toki siihen oli syynä hänen alentuva ja ajoittain todella loukkaavakin käytös minua kohtaan. Niin tosiaan tuo mies on jo hyvänkin aikaa kulkenut norkoilemassa kotinurkillani eromme jälkeen. Luultavasti vahtii, että exäni tosiaan on exäni eikä pyöri luonani enää.
Ja tuo norkoilu alkoi aika pian eromme jälkeen. selvisi vielä, että hän asuu aika liki meitä kumpaakin vaikka tuolloin suhteemme aikaan hän exän mukaan asuu 30-40km päässä. Ja tekosyy tuohon norkoiluun on kuulemma töissäkäynti. Tuokin oli yksi ihme juttu, tuolloin suhteemme aikaan ko tyyppi oli exän mukaan 20v kortistorahoilla elellyt elämäntapatyötön ja nyt hän yhtäkkiä muuttuikin parissa viikossa superduunariksi.
Kun tosiaan soitin exälle sen verran kysyäkseni että mikä hitto tässä nyt on kyseessä ja voisiko tuo tyyppi nyt lopetella sen vahtimisen, kun silloin seurustellessammekin häneltä piti pysyä piilossa ja exä piti muutenkin kynsin hampain siitä kiinni, ettemme näkisi vahingossakaan.
En viitsi edes sanoa, mitä tekstiä exä suolsi, kun sekosi tuosta yhteydenotostani.
Mutta tosiaan, miksi mt-ihmiset väkisin hakeutuvat sairutensa salaamallakin terveen ihmisen kanssa suhteeseen ja sitten laittavat tuollaisia sirkuksia pystyyn, mitkä jatkuvat vielä eronkin jälkeen? Ja varsinkin sellaisten kanssa, jotka erikseen vielä sanovat, etteivät halua sairasta kumppania. Ja nuo suhteet itsessäänkin olivat kyllä ihan täysiä farsseja.
Toki jokaisella on oikeus parisuhteeseen, mutta luulisi olevan helpompi sitten olla omanlaisen kanssa suhteessa sen sijaan, että aiheuttavat stressiä, ajan haaskaamista ja mielipahaa sellaiselle, joka sellaista nyt ei varta vasten ainakaan halua itselleen.

32

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näitätodellaon

      Jaa-a kunpa sen tietäisikin etukäteen minkälaisen henkilön kanssa on alkamassa suhdetta. Vasta nuo todelliset ominaisuudet paljastuvat ajan kuluessa, kun henkilön ei enää tarvitse esittää parhaita puoliaan. Vaikea sanoa miksi joku yrittää esittää muuta kuin todellisuudessa on.

      • YleisestiKyselen

        Juu eihän sitä ikinä ennalta tiedä.
        Ja päteehän se varmaan moneen muunlaiseenkin tyyppiin, ei varmaan juoppokaan juuri ilmoittele juoppoudestaan, tai väkivaltainen sitä että on ollut sitten tapana vedellä toista turpiin aina silloin tällöin.
        Mutta juuri tuo, että erikseen painottaa vielä olevansa henkisesti terve ja sitten kuitenkin... Ja mielenterveyslääke on esimerkiksi epilepsialääke, vaikkei epilepsiaa ole vaan sitä on epäilty. Tuo siis tämän viimeisimmän mukaan selitettynä. Tarkoitan tuolla juurikin tuollaista helkkarin outoa ja ihmeellistä valehtelua, missä ei sinänsä ole minkäänmoista logiikkaa ainakaan terveen korvaan. Ja tietysti sitten ne käryt kun mt-ihminen ei muista enää itsekään mitä on puhunut.
        Ja sitten tosiaan jossain vaiheessa vielä ihmettelevät sitten että miksei toinen luota tuollaiseen ihmiseen.
        Vaan jää aina väkisinkin vahva paskan maku tuollaisista ihmisistä, vaikka en tosiaankaan halveksi enkä vihaa sairaita ihmisiä. Sairaudet tulee jos ovat tullakseen ja ihan kenelle tahansa. On se sairaus sitten mielenterveysongelma tai vaikka syöpä.
        Ja eipä silti, en nyt ikinä ole hakeutunut suhteeseen sen takia että olisi pakko. Eli pärjään ja kestän olla yksinkin. Mutta onhan tässä kuitenkin vielä aika pitkä loppuelämä edessä oletettavasti, niin sen vuoksi olisi ihan hienokin asia, jos saisi edes suht hyvin toimivan suhteen jonkun tasapainoisen naisen kanssa. Kun kyllähän sitä aina ajoittain kaipaa sitä arjenjakajaa rinnalleen ja niitä elämän pikkumukavuuksia, mitä suhde tuo tullessaan. Kuten että saa nukahtaa ja herätä jonkun vieressä, voi tehdä aamiaisen kahdelle jne. Ja kenestä olisi tukea silloin joskus kun sitä tarvitsee ja kenestä voisi pitää huolta takaisin samalla asenteella, kun toinen sitä tarvitsee.


    • fj98fj3049fu

      Nii en kyllä tiedä, miksi mt-potilas haluaisi suhteeseen kanssasi. Itse en ainakaan lähtisi jos joku heti alkuun ilmoittaisi, että "minä en sitten mielenterveysongelmaisten kanssa seurustele". Ei sillä, että suhdetta muutenkaan etsisin, mutta silti. Kai sitä jokainen mieluummin haluaisi kumppanin, joka ottaa sellaisena kuin on, sairauksineen päivineen. Toisen sairauden hyväksyminen ei tietenkään tarkoita, että sairauden nimissä pitää sietää mitä tahansa paskaa.

      Epilepsialääkeselityksessä on muuten sellainen pohja, että osaa mielenterveyden häiriöistä hoidetaan samolla lääkkeillä kuin epilepsiaa. Itselläni on epilepsialääke mielialantasaajana. En kyllä väittäisi, että se on epilepsiaan ja aiheuttaisi toiselle turhaa huolta kuvitteellisella epilepsiallani. Sama käy myös migreeniin, joka minulla on ihan oikeasti. Niille, joiden ei tarvitse tietää mt-ongelmasta, kyseessä on migreenilääke.

      Enivei kirjoituksestasi tulee kyllä sellainen vahva "en halveksi, mutta halveksin kuitenkin" -fiilis. Ole hei ap rehellinen itsellesi. Älä suotta esitä edistyksellistä ja suvaitsevaa kun et siihen kykene. Lisäät vain mt-ongelmaisten stigmaa ja juuri sen takia he eivät sinulle niistä asioista avaudu.

      • YleisestiKyselen

        Sen verran vielä varmistan, että pointtini meni perille. Eli tuon vuoksi juurikin en halua alainkaan suhdetta mt-ihmisen kanssa, koska ko sairaudet tuovat mukanaan juuri näitä mitä tahansa paskaa-tasoisia ongelmia. Olen niistä saanut osani ja sen vuoksi haluan varmistaa, ettei minun tarvitse enää sietää mitään turhaa paskaa.
        Mikä se on mt-ihmisen logiikkaan kuuluva juttu/osa, mikä aiheuttaa sen, ettei sellainen ihminen ymmärrä selvästi(joskin asiallisesti) sanottua asiaa? Olisi vain todella mukava kuulla mt-ihmisen itsensä kertomana ko asia.
        Narsistin ja muut luonne-/persoonallisuushäiriöiset ymmärrän vielä, heidän kaltaiset vaan eivät piittaa hittojakaan toisesta ja toisen hyvinvoinnista eikä toiselle tärkeistä asioista. Niin sellaisellehan on ihan turha edes puhua mitään/esittää toiveita minkään asian suhteen.


      • fj98fj3049fu
        YleisestiKyselen kirjoitti:

        Sen verran vielä varmistan, että pointtini meni perille. Eli tuon vuoksi juurikin en halua alainkaan suhdetta mt-ihmisen kanssa, koska ko sairaudet tuovat mukanaan juuri näitä mitä tahansa paskaa-tasoisia ongelmia. Olen niistä saanut osani ja sen vuoksi haluan varmistaa, ettei minun tarvitse enää sietää mitään turhaa paskaa.
        Mikä se on mt-ihmisen logiikkaan kuuluva juttu/osa, mikä aiheuttaa sen, ettei sellainen ihminen ymmärrä selvästi(joskin asiallisesti) sanottua asiaa? Olisi vain todella mukava kuulla mt-ihmisen itsensä kertomana ko asia.
        Narsistin ja muut luonne-/persoonallisuushäiriöiset ymmärrän vielä, heidän kaltaiset vaan eivät piittaa hittojakaan toisesta ja toisen hyvinvoinnista eikä toiselle tärkeistä asioista. Niin sellaisellehan on ihan turha edes puhua mitään/esittää toiveita minkään asian suhteen.

        Itselläni on kakkostyypin kaksisuuntainen. En tiedä tarkkaa tieteellistä pohjaa tälle, mutta ajatusmaailmaani liittyy ajoittain tiettyä joustamattomuutta ja taipumusta ylitulkita asioita. Tällaista kierrettä on ihan mahdoton järkipuheella katkaista, kumpikin osapuoli päätyy vain satutettuna sanomaan asioita, joita katuu myöhemmin.

        Minua on siunattu lähipiirillä, joka yleensä tunnistaa kohtauksen ja kieltäytyy ruokkimasta sitä. Kylmästi ilmoitetaan, että jutellaan kun olet rauhoittunut. Olen itsekin opetellut ottamaan etäisyyttä kun alan ottaa kierroksia. Jälkikäteen käsittelemme eskaloituneita tilanteita, miltä meistä tuntui ja miksi ja pyydetään anteeksi mikäli on anteeksipyydettävää. Ja on muuten ollut. Kaverini ymmärtävät, että käytökseni voi joskus johtua sairaudestani, mutta vastuu siitä pitää silti ottaa. Karhunpalveluksen tekisivät jos antaisivat sen taakse piiloutua.

        Kaikki tämä vaatii tietysti läheisiltä paljon. Ja potilaalta halua tutkia ja korjata omia ajatus- ja käytösmalleja. Jos vika on aina muissa eikä koskaan itsessä, ei muiden kärsivällisyyskään voi tilannetta pelastaa. Eikä kenenkään velvollisuus tietenkään ole tähän ruljanssiin ryhtyä.


      • Nanosekuntti
        YleisestiKyselen kirjoitti:

        Sen verran vielä varmistan, että pointtini meni perille. Eli tuon vuoksi juurikin en halua alainkaan suhdetta mt-ihmisen kanssa, koska ko sairaudet tuovat mukanaan juuri näitä mitä tahansa paskaa-tasoisia ongelmia. Olen niistä saanut osani ja sen vuoksi haluan varmistaa, ettei minun tarvitse enää sietää mitään turhaa paskaa.
        Mikä se on mt-ihmisen logiikkaan kuuluva juttu/osa, mikä aiheuttaa sen, ettei sellainen ihminen ymmärrä selvästi(joskin asiallisesti) sanottua asiaa? Olisi vain todella mukava kuulla mt-ihmisen itsensä kertomana ko asia.
        Narsistin ja muut luonne-/persoonallisuushäiriöiset ymmärrän vielä, heidän kaltaiset vaan eivät piittaa hittojakaan toisesta ja toisen hyvinvoinnista eikä toiselle tärkeistä asioista. Niin sellaisellehan on ihan turha edes puhua mitään/esittää toiveita minkään asian suhteen.

        Itsellä täytyy olla jaksamista sellaisen ihmisen kanssa. Jos koko suhteen joutuu toista kannattelemaan niin ei sekään oikein. Se tulee olemaan lähinnä riippuvuus suhde ja saa toisen niin pidettyä suhteessa. Itse myös niin ajattelen etten pysty sellaiseen suhteeseen kun olen jo edellisessä ollut se kuuntelija.
        Vaikka onhan kaikilla oikeus rakastua mutta tervettä olisi kun sitä mt hoidettaisiin ammatti ihmisten kanssa. No ajatuksia asiasta monia mutten ainakaan nyt itse sellaista jaksaisi.


      • YleisestiKyselen

        Puhut asiaa.
        Ja vielä kun osa heistä ei kuitenkaan noudata esim määrättyä lääkitystä jne ja sitä kautta eivät ole täysillä hoitomyönteisiä. Kuten taisin mainitakin tuosta viimeisimmästäkin, otti vain puolikkaita annoksia, jos aina sitäkään, sitä lääkettään mitä oli määrätty ja tokkopa kävi ainakaan säännöllisesti missään terapiassa.
        Se olisikin eri juttu, jos mt hoidettaisiin ammattilaisen avustuksella kunnolla. Mutta kun ei..
        Mittani on kanssa täysi, valitettavasti.


    • YleisestiKyselen

      Tuo valehtelu ja salailu siinä kaikista ilkeintä oli. Sekin olisi eri asia jos nyt kuitenkin rehellisesti puhuisi asian kuten se on siinä vaiheessa viimeistään, kun haluaa tosissaan jatkaa tapailua.
      Ja niin ei ole käynyt näissä mainitsemissani suhteissa. Ja heidänkin kanssaan, jotka ovat aikanaan olleet rehellisiä, ei asioista ole yksinkertaisesti tullut mitään ja juurikin heidän oireista johtuvan käytöksen vuoksi.
      Ja puhut asiaa, kun sanoit että sairauden nimissä ei pidä sietää mitä tahansa paskaa. Sitä kyllä nimittäin jouduin sietämään, vaikka nuo exäni eivät sitä todennäköisesti tajunneetkaan. Toki saattaahan olla, että kumpikin ovat perusluonteiltaan todella veemäisen hankalia ihmisiä ja nuo paskat menevätkin silkan sen piikkiin.
      Ja hän nimenomaan väitti tuon mt-lääkityksen olevan epilepsian hoitoon, ei muuhun. Selvisi myöhemmin tosiaan, ettei sillä ollut mitään tekemistä epilepsian kanssa.
      Mutta edelleenkin, ei tuollaisella suhdetta rakenneta, että noinkin iso asia salataan mahdollisimman pitkään ja täydellisesti toiselta, kunnes ne oireet alkavat väkisinkin aiheuttamaan ongelmia suhteessa ja sitä kautta sitten koko homma leviää käsiin.
      Ja sillä kyllä ilmoitan heti tuon kantani asiaan, että laskenkin sen varaan jotta mt-ihminen ymmärtäisi minun olevan heille sopimaton kumppani siinä, missä he minulle. Ettei tule turhia murheita ja sotkuja kummallekaan, vaan nämä ihmiset jatkaisivat etsintäänsä suoraan seuraavaan ihmiseen.
      Tiedä sitten, miksei tuo toiveeni vai miksi sitä nyt sanoisikaan, ei ole mennyt perille. Kuvittelivatko kenties parantuvansa kanssani tai jotain..? Mikä logiikka siinä onkin.
      Jokaisella on oikeus saada juuri sellainen kumppani kuin haluaa saavansa, minullakin jopa.
      Enkä tosiaan halua joutua enää sietämään edes sairauksien vuoksi mitä tahansa paskaa, mitä tosiaan olen joutunut jo ihan tarpeeksi sietämään tässä vuosien mittaan.

    • Terapia_ankka

      Sinä sen sijaan et salaa mt-ongelmaisi vaan sepittelet tällaisia höpö höpö -tarinoita kaiken kansan luettavaksi. Nyt on kyllä mt-terveys aika pahassa jamassa. Eikö lääkitys hillitse tätä "keksin itselleni elämän" - projisointeja vai onko lääkitys riittämätön?
      Suosittelen kertomaan näistä hoitokontakteillesi, niin saat apua.

      • AmmutaanAnkkaAlas

        Itse kiertelet eri mt-palstojen ketjuissa vinkumassa noita outoja juttujasi.
        Mm. tällainen ketju, jossa aloittaja miettii hänessä olevan jotain vikaa koska hän ystäviä ja sukulaisiaan lukuunottamatta ajaa kaikki hänestä välittävät ihmiset pois läheltään(tarkoittaen lähinnä parisuhdeasioitaan), kävit myös vinkumassa noita vinkumisiasi.
        Olet säälittävä paska joka itse joutaisi laitoshoitoon.


      • siltävaikuttaa
        AmmutaanAnkkaAlas kirjoitti:

        Itse kiertelet eri mt-palstojen ketjuissa vinkumassa noita outoja juttujasi.
        Mm. tällainen ketju, jossa aloittaja miettii hänessä olevan jotain vikaa koska hän ystäviä ja sukulaisiaan lukuunottamatta ajaa kaikki hänestä välittävät ihmiset pois läheltään(tarkoittaen lähinnä parisuhdeasioitaan), kävit myös vinkumassa noita vinkumisiasi.
        Olet säälittävä paska joka itse joutaisi laitoshoitoon.

        Tunnistitko itsesi hänen kertomastaan?


    • 84jd

      Ehkä sinä olet ihmisenä sellainen, että hakeudut tuollaisten miesten kanssa yhteen, jotka ovat vähän epätasapainoisia ja käyttäytyvät ikävästi sinua kohtaan. Oletko ehkä ajatellut, ettet voisi saada järkevää ja uskollista, täyspäistä puolisoa? On monia ihmisiä, jotka ovat juoppoja, kusipäitä ja uskottomia ihan ilman mitään diagnoosiakin. Luulenkin, että sinussa ja taustassasi on jotain sellaista, joka vetää sinua tällaisten ihmisten puoleen. Ehkä sinun pitäisi miettiä itseäsi, omaa minäkäsitystäsi ja itsetuntoasi, jotta voisit muuttaa tapaasi hakeutua ikävästi käyttäytyvien miesten kanssa läheisiin suhteisiin. Mt-ongelmien päivittely ei auta sinua, koska epätasapainoisia ja ikäviä ihmisiä on ollut aina ja tulee aina olemaankin. Kaikki psykiatrisen diagnoosin saaneet eivät suinkaan ole tuollaisia, mutta koska me ihmiset tykkäämme kategorisoida ihmisiä ja luoda stereotypioita yksinkertaistaaksemme ja helpottaaksemme maailmamme hahmottamista, niin ymmärrän kyllä näkökulmasi sinänsä. Se ei auta sinua vain välttämään kusipäitä, vaan ratkaisu löytyy ehkä pikemminkin itsestäsi.

      • YleisestiKyselen

        Pieni korjaus, olen mies ja päädyn aina/liian usein mainitsemieni kaltaisten naisten kanssa yhteen.
        Ja mielestäni kokemukseni perusteella en itse hakeudu tuollaisten seuraan, vaan enempikin tunnun vetämään tuon tasoisia ihmisiä puoleeni.
        Esimerkiksi juurikin tämä viimeisin kumppanini. Tein piruuttani treffi-ilmoituksen nettiin, missä tosiaan ilmoitin vielä vapaan sanan osiossa, ettei mt- eikä luonneongelmaisille. Toki fiksusti ja diplomaattisesti, mutta sisältö oli juurikin tuo, etten suostu suhteeseen ko ihmistyypin kanssa ja perustelinkin sen vielä erittäin selvästi, miksen halua sitä.
        Niin totta kai tämä nainen kuitenkin otti yhteyttä ja oli hyvinkin "terve" kaikkinensa ja osasi kyllä valita oikeat sanat ja käytöksen saaadakseen mut nyt ihastumaan itseensä ja huijattua sitä kautta minut suhteeseen kanssaan. Mm. itku silmässä selitteli tällaista ,että hän on niin paljon joutunut elämässään kokemaan pahaa muiden mt-ongelmista johtuvan pahuuden vuoksi eikä hän ole silti menettänyt uskoaan hyvään ja muihin ihmisiin ylipäätään. Korostan vielä, että itse tiesi tasan tarkkaan, että halusin ja haluan terveen kumppanin. Ellei nyt ole ihan lukutaidoton eikä puhetta ymmärtämätön ihminen.
        Suhteen aikana muutaman kerran minulle tuli tosiaan erittäin vahva tunne, että tuo nainen ei ole terve ja muutenkin että suhde ei tule toimimaan.
        Sitten tosiaan tuo juttu räjähti käsiin hänen toimestaan ja siinä sitten selvisi kaikki mahdolliset, vaikka sanoi vielä ettei halua paljastaa mulle kaikkia mitä häneen liittyy. Mutta tuossakin oli tarpeeksi, mitä selvisi. Ja se oli siinä. Enkä ihmettele yhtään sitä, että hänen ex-miehensä oli patistanut aikanaan hänet psykiatrin tutkimuksiin luonnekartoitukseen, koska hän nyt yksinkertaisesti on kaiken muun lisäksi todella välinpitämätön muita ihmisiä kohtaan.
        Varmaankin senkin puolesta joudun tällaisten hampaisiin, että olen nyt perusluonteeltani hillitty ja rauhallinen mies.
        Vissiinkin ihmiset sitä kautta olettavat, että tällaista voi sitten kohdella miten vaan tai sitten olettavat tällaisen ihmisen olevan jotenkin yksinäinen ja sitä kautta epätoivoinen tai muuten vain helppo kohde.
        Mutta tosiaan, en hakeudu tuollaisten naisten kanssa yhteen, enkä tuon tasoisten seuraan ylipäätänkään, päin vastoin. Arvostan ja vaadin rauhallista ja tasapainoista elämää, jolloin kumppaninkin tulee olla sen luontoinen ja siinä kunnossa, että ko elämäntapa ja -tyyli onnistuu.
        Uskoisin että vaistoan ihmisistä aika hyvin, millaisia he ovat, mutta tottakai jotkut ovat taitavampia piilottelemaan omaa todellisuuttaan kuin toiset. Ja ovat poikkeuksellisen taitavia siinä ylipäätäänkin.
        Ja toki tuo on totta, että mt-ihmisissä on sairauksistaan huolimatta fiksustikin käyttäytyviä yksilöitä, jotka pystyvät tilanteestaan huolimatta pitämään asiat kunnossa ja oman käytöksensä kurissa. Mutta se on aika vähemmistö valitettavasti, ainakin oman elämänkokemukseni perusteella sanoen.
        Ja tiedän kyllä, että paskoja ihmisiä on aina ollut ja aina tulee olemaan. Osa sairauksien vuoksi ja osa luonnostaan.
        Senkin vuoksi tosiaan parisuhdeasioiden tiimoilla eirtyisesti ilmoitan heti samantien tutustumisvaiheessa jo vaatimukseni toisen terveydentilan suhteen, josta en ole valmis joustamaan. Eli se on toisen vastuulla sitten jättää se tilanne siihen. Ja jos ei kantti kestä kertoa suoraan omasta sairaudestaan, niin ainahan sitä voi sanoa vaikka jotain muuta, kuten et ole vain "mun juttu" ja se siitä sitten.
        Ja tiedän kyllä itsestänikin omat huonot ja pahat puoleni, jotka kestän myöntää suoraan. Joten sen vuoksi odotan rehellisyyttä toisilta ihmisiltä myös näiden ihmissuhteiden kannalta tärkeistä asioista.
        Mutta tosiaan, tällaista se elämä on.
        Mielestäni vain todella outoa hakeutua sellaisen ihmisen kumppaniksi, joka sanoo suoraan, että en halua tällaista ihmistä kumppanikseni missään nimessä missään tilanteessa.
        Mutta kai se on sitä, kun se mieli on muutenkin sekaisin, niin se logiikkakin on sitten sitä itseänsä. Miten muuten selittyisi tuo, että sairas esittää tervettä saadakseen toisen itselleen, jonka kanssa suhde ei kuitenkaan tule toimimaan juuri sen sairauden vuoksi.


    • YleisestiKyselen

      Niin ja sairaudethan eivät ole käsittääkseni kuitenkaan edes tekosyy paskalle käytökselle. Ja vaikka olisivatkin, niin on mielestäni aika paskaa mennä niiden taakse piiloon->"minulla on vaikeata", "en voi itselleni mitään", "haen kyllä apua itselleni"-selittelyllä pelataan pitkiäkin aikoja että päästään pälkähästä.
      Ja yhtenä esimerkkinä menneisyydestäni eräs opiskeluaikainen erittäin hyvä ystäväni, joka oli henkisesti sairas, kävi kimppuuni jonkinasteisessa psykoosissa. Ensin kävi kimppuuni sisällä asunnossa keksityllä syyllä(olin muka haukkunut törkeästi silloista naisystävääni, vaikka ainoa, joka hänestä tuona päivänä ylipäätään puhui oli hän itse).
      Sitten pääsin pihalle ja olin todella ihmeissäni koko tilanteesta, niin hän tuli noin 5-10min kuluttua pihalle juuri sellainen ns "hullun kiilto" silmissä ja taas kimppuuni. Silloin jouduin tosissani lyömään takaisin ihan sen vuoksi, että pääsin siitä tilanteesta pois. Hän vielä puhui heti tuon tilanteen perään asian niin, että hän oli ollut muka nukkumassa asunnossaan, missä olin sitten käynyt hänen kimppuunsa yllättäen ilman syytä.
      Siinä nyt oli onneksi muutama muu opiskelukaveri läsnä, jotka olivat todistaneet tilanteen, joten siitä nyt ei tullut sen ihmeempää seurausta.
      Oli muutenkin ollut jo jonkin aikaa erikoisen eli huonovointisen oloinen ja koko tilanne oli muutenkin aikas karsea.
      Niin oli vaan aika vittumainen tilanne, minkä joutui kokemaan ja ihan vain sen vuoksi, että toisen terveydentila oli tuollainen. Ja lähinnä aloin pelkäämään sitä, että tekee jotain pahaa tuolloiselle naisystävälleni, jolla nyt ei olisi ollut tuota kaveriani vastaan mitään mahkuja pärjätä.
      Kaveruus kyllä loppui siihen paikkaan ja sen vuoksikin olen nykyään tuolla asenteella kuin kerroin aloituksessanikin olevani.
      Eli en todellakaan ota enää nykyään riskejä edes tuollaisten sairauksien vuoksi, että joudun mm fyysisen hyökkäyksen kohteeksi jne.
      Ja sillä ei ole mitään tekemistä näiden mt-ihmisten "stigmojen" tms uhriutumisten kanssa eikä niiden asioiden pahentamisten kanssa.
      Koska eikös jokaisella ole kuitenkin myös oikeus varmistaa itselleen turvallinen ja tasapainoinen elämä mm. parisuhteen osalta jne?
      Vaikka sitä ei tosiaan ikinä tiedä, millainen toinen on, mutta tietysti kun tietää, mitkä asiat lisäävät kaikenlaisten ongelmien, kuten väkivaltaisuuden(niin henkisen kuin fyysisenkin), riskiä niin totta kai sitä sellaisia asioita välttää. Vai mitä?
      Nimimerkki fj98fj3049fu kirjoittaa mielestäni kyllä fiksusti ja asiallisesti ko aiheesta.
      Ja tuollaista asennetta kaipaan mt-ihmisiltä. Että ainakin ollaan rehellisiä ja asennoidutaan niin, että puhutaan asiat rehellisesti ja annetaan toiselle ainakin reilu mahdollisuus valita, mitä tekee.
      Eikä todellakaan niin, että peitetään oma sairaus mahdollisimman pitkään ja sitten käännetään asiat toisen syyksi, kun ongelmat räjähtävät naamalle.

    • YleisestiKyselen

      Niin ei kukaan mielenterveysongelmainen, jopa mahdollisesti aloituksessani mainitsemaan asiaan "syyllistynyt" sellainen, voi kertoa rehellisesti, miksi käyttäytyy noin kuin käyttäytyy?
      Eli MIKSI väkisin tervettä esittämällä suhteeseen ja tekemään kiusaa ja hallaa toiselle?
      Vastaukset kuitenkin lähtökohtaisesti tuollaista jonkinasteista uhriutumista: "Miksi kukaan mt-ihminen haluaa sua?"/"Pahennat vain heidänlaisten stigmoja/oloa..". Vaikka onhan noissa ihan järkevääkin tekstiä osa, mutta tosiaan yleisesti ottaen...

    • muutamavaihtoehto

      Kysyt aloituksessa miksi mt-ihmiset salaavat sairautensa. Sitä on kai jotenkin häpeällistä myöntää olevansa sairas ja kumminkin haluaisivat suhteeseen jonkun kanssa, kuten muutkin ihmiset. On kai niitäkin, joilla ei ole sairauden tunnetta, eikä heitä ole diagnosoitu sairaiksi. Sitten on niitäkin, jotka nyt eivät varsinaisesti ole sairaita, mutta ovat muuten vaikeita henkilöitä luonteiltaan.

      • YleisestiKyselen

        Viimeisin ainakin oli diagnosoitu, minkä myönsi loppuvaiheessa ja asia kerrallaan. Tiedä sitten koko totuutta mutta eka oli muka pelkkä synnytysmasennus, sitten ajoittaista masennusta muuten ja sitten olikin laitoshoitoa ja puolen vuoden saikkua vaatinut jakso. Eikä halunnut omien puheidensa mukaan edes kaikkea siltikään paljastaa mulle vaikka oletti kuitenkin, että meille tulisi kestävä suhde.
        Hänet oli aikaisemmin patistettu myös luonnekartoitukseen luonnehäiriöiden varalta jne, eli kyllä sieltä tosiaan löytyi sitten..
        Häntä edeltänyt selitteli kovin asian tiimoilta muttei sitten suoraan kuitenkaan sanonut kuin asia on, käytös kyllä paljasti aika paljon. Molemmat myös salasivat lääkitystään ja kertoivat painottaen jossain vaiheessa olevansa kaikkea muuta kuin asiallisia ja mukavia ihmisiä jne jne.
        Näitä kahta viimeisintä ennen kävin muutaman kerran mt-naisen kanssa treffeillä mutta hänessä sentäs oli selkärankaa sanoa asia suoraan.
        Sinänsä vielä jännä yhteinen tekijä tuossa kolmikossa oli sama ala, millä työskentelevät(minkä takia joskus hirvittää Suomen terveydenhuolto, millaisten ihmisten käsissä on mm. sosiaaliasiat..), ikää jokaisella yli 40v, useampi lapsi yhtä monen miehen kanssa ja usea avioliittokin takana. Varmaan sattumaa, mutta jotenkin pistää tuollaisetkin yhteensattumat silmään.
        Mutta tosiaan, kyllähän tuo olisi hyvä sanoa suoraan hyvissä ajoin oma tila sen sijaan, että leikkivät tervettä ja alkavat heittämään paskaa toisen niskaan, kun ei sitten se olo kuitenkaan riitä terveeseen suhteeseen. Valitettavasti olen tätä mieltä, vaikka nyt en edelleenkään "leiki edistyksellistä suvakkia", vaan olen sitä mieltä että nuo sairaudet tulee jos on tullakseen.
        Ja jos mt-ihmiset itse asennoituvat noin kun asennoituvat, mikä sitten näkyy myös käytöksessä ja arjessa, niin ehkä kannattaisi katsoa ensin peiliin ennen kuin syytetään muita näistä ajatusmallien ongelmista.


    • YleisestiKyselen

      Mutta tosiaan, olisi kiva kuulla sairaan ihmisen selitys kyseiselle käytökselle, että mistä tuollainen outo touhu juontaa.
      Kuvitteletteko te, että sairaus pysyy salassa tai katoaa terveen kanssa seurustellessa?
      Vai onko siinä tällainen periaate vaan, että "ammutaan sokkona pimeään" ja toivotaan osumaa?
      Eli että omanlainen ei kelpaa suhteeseen ja toivotaan, että tarpeeksi kauan kun kikkailee tuollaisia, niin löytyy se tarpeeksi epätoivoisesti kumppaninkipeä ihminen, joka ottaa omakseen sairauden tuomasta huonosta kohtelusta piittaamatta? Tai joka on sairaalloisen kiltti ja antaa kohdella itseään miten vain ja hyssyttelee vaan siinä vaiheessa, kun toisen terveydentila tulee ilmi?

      • 5we75fr

        "omanlainen ei kelpaa"

        Ei tietenkään kelpaa. Kahden mt- ongelmaisen suhde on tuomittu katastrofiin. Paatti tarvitsee tasapainoisen tyypin, joka auttaa palauttamaan homman keskipisteeseen vaikka välillä heilutaankin. Kahden heiluttajan suhteesta tulee lopulta pelkkää heilumista ja eskalaatiota eskalaation perään.

        On jo tullut selväksi, että sinä et ole sellainen järkkymätön kallio, jota tuollainen suhde tarvitsee, joten et halua sellaisiin. Me muut voidaan vaan arvailla miksi joku käyttäytyy jotenkin, joten täällä jankuttaminen on sikäli ihan turhaa.


      • YleisestiKyselen

        Se on sikäli turhaa, mutta kuten kirjoitin aiemmin jo, toivoisin että jollakin mt-ihmisellä olisi nyt edes sen verran selkärankaa, että kirjoittaisi oman näkemyksensä asiasta.
        Ja vielä jos sattuisi olemaan sellainen henkilö, joka harrastaa tuota mitä aloituksessani sanoin.
        Mutta eipä kai sellaista mt-ihmistä ole, joka pystyisi edes anonyymisti netissä valoittamaan tuota sairaan ihmisen logiikkaa.


      • adeaw5dw

        Tai sitten kyseiset henkilöt eivät pyöri tällä palstalla. Suhteet-palstalla kyllä välillä pyörii tyyppejä, jotka on kyllin sekaisin jopa sinulle. Halutaan asentaa GPS-seurantaa autoon ja vakoilla toisen puhelinta ja ties mitä.

        Täällä yleensä jengillä on sitä sairaudentuntoa ja jonkinlainen halu parantua ja sen eteen tehdään hommia tai sitten ollaan luovutettu ja niin syvällä, että sinne ei vedetä muita mukaan. Tuskinpa sinun hullut exäsi hakevat apua mt-palstalta.

        Se on vähän kuin kyselisit omenoilta, miksi päärynät ovat sellaisia kuin ovat. Hedelmiinhän kumpikin kuuluu, mutta erilaisia kuitenkin ovat. Ei vaan voi tietää.

        Tiedätkö itsekään aina miksi käyttäydyt kuten käyttäydyt? Jos jokin asia ärsyttää niin osaatko sanoa mikä siinä ärsyttää? Jos et pidä jostain niin tiedätkö tarkalleen miksi vai ihanko vaan että et pidä siitä? Kyselet asioita, joita et varmaan osaisi itsestäsikään sanoa.


      • YleisestiKyselen

        Mitä tarkoitat tuolla "kyllin sekaisin jopa sinulle"-kommentillasi?
        IPisti vain silmään, tiettävästi kirjoitin aika selvin sanoin, etten halua sekaisin olevia ihmisiä kumppanikseni..
        Eihän sitä tiedä, mitä mt-ihminen tekee, mutta siinä tosiaan voit olla hyvinkin oikeassa, etteivät nuo hullut exäni halua oikeasti apua/parantua, vaikkakin nyt ovatkin lääkityksellä.
        Parikin ketjua kyllä on asiasisällöltään kyllä ihan kuin viimeisimmän päästä kirjoitettua, toinen ketju on suhteet-palstalla ja toinen täällä mt-palstalla.
        Pistin ko ketjuihin saman kysymyksen, että miksi sitten aloittaa suhteen terveiden kanssa, kun kerta itsekin tietää pilaavansa ne ja myöntää asian aina olevan omaa syytään(siis tuon ketjun kirjoituksensa mukaan). Mutta ei vastausta sitten kuitenkaan ko kysymykseen. Toki voi olla joku ihan samoista vaivoista kärsivä samis-ihminen, joka nyt sattui kirjoittelemaan sopivaan ajankohtaan saman asian tiimoilta. Tiedä sitten.
        Eivätkä kumpikaan aikanaan myöskään voineet sanoa sitä suoraan kasvotusten, kun sitä samaa kysyin. Jos olisivat, niin enpä minä kyselisi täällä tällaisia.
        Ajattelen vain asian niin, että mt-ihmisissä on varmasti ihan samalla tavoin käyttäytyviä muitakin. Ja varmasti niin näissä mainitsemissasi sairaudentunnolla ja parantumishalulla varustetuissa kuin myös näissä luovuttaneissakin.
        Niin miksi ei sitten tällainen ihminen voisi valoittaa asiaa, että mikä logiikka saa ihmisen käyttäytymään noin?
        Ei pitäisi olla niin vaikea asia ymmärtää, kaikkea muuta kommenttia tulee, mutta ei itse asiaa esitettyyn kysymykseen.
        Niin muuten, olen kyllä ihan "kartalla" oman käytökseni suhteen.
        Eikä tuo "Et varmaan osaa analysoida omaa käytöstäsikään"-argumentti nyt ole mikään peruste torpata toisen, selkeään asiaan asiallisen selkeästi esittämää kysymystä. On vain aika heikontasoista vastuun väistelemistä. Juuri sitä, mitä useimmat mt-ihmiset tekevät. Kääntävät asian toisen syyksi ja tekevät toisesta jollakin tapaa heikkolahjaisen tai heikon ylipäätään, ettei mt-ihmisen tarvitse itse kantaa vastuuta omasta käytöksestään. Toinen tapahan on juuri tuo, että kommentoidaan vaan "Mulla on vaan niin vaikeata" tai "Mä en voi itselleni mitään sairauteni takia". ja kuvitellaan että tuollaiset kommentit ja käytös riittää kuittamaan vastuun omasta käytöksestään pois.


      • Anonyymi

        ”Kuvitteletteko te, että sairaus pysyy salassa tai katoaa terveen kanssa seurustellessa?”

        Meitä mt-ongelmaisiakin on eri juniin. Itse jo teini-iästä lähtien olen tunnustanut joka tytölle, että päässä on vikaa reippaastikin. Nyt takana on yli 20-vuotta avioliittoa. Erittäin kovilla on vaimo ollut välillä kanssani, mutta rakkaus on silti kestänyt. Toivon, että se kestää jommankumman kuolemaan asti.


    • YleisestiKyselen

      No, eikö kenelläkään löydy kanttia sanoa suoraan, että mikä saa ihmisen käyttäytymään noin hölmösti kuten aloituksessani kirjoitin ja samalla pilaamaan toisen oloa?

    • Anonyymi

      Hulluja ovat, perkeleet...
      Ei sitä ikinä tiedä tosiaan, millaisen klimpin saa nykyään naamalleen.
      Ja kun niitä varottavia sekopäitä on yhtälailla naisissa kuin miehissäkin.
      Koittamalla oppii kylläkin mutta ei sitä tosiaan kukaan halua pahemman kautta huomata, mikä toinen oikeasti on.

    • Anonyymi

      EIpä näy kenestäkään olevan asialliseen keskusteluun aiheesta. Tai ylipäätään keskusteluun.
      Ei kyllä kannattaisi myöskään sairaiden sitten nillittää näistä "stigmoista", kun kerta ei suostuta avoimesti keskustelemaan näistä mielen sairauksista ja niiden tuomista ongelmista ihmisten elämiin.

      T:YleisestiKyselen

    • Anonyymi

      minä olen skitsofrenia potilas, enkä minäkään halua mielenterveyspotilaan kanssa seurustella, uskon nämä jutut 100%

      • Anonyymi

        Jeps, eli olet juuri tuollainen, jollaista vähän ihmettelin aloituksessanikin...
        Eli miksi ihmeessä mielenterveyspotilaana haluat seurustella vain terveen kanssa? Ja kun et varmaan kuitenkaan kerro terveelle kumppanillesi skitsofreniastasi mitään, eli se selviää varmaankin sitten vasta, kun sinulle tulee psykoosi tm "huono jakso"..?
        Mikset halua kumppania toisesta sairaasta?

        T:YleisestiKyselen


      • Anonyymi

        Eli olet juurikin tuollainen mt-ihminen, josta aloittaja kertoi ja kyseli että mikä saa ihmisen valehtelemaan noinkin tärkeän asian suhteessaan?
        Eli et huoli itsesi kaltaista kumppaniksesi etkä varmasti kerro omaa sairauttasi terveellekään, etkä tajua sitä, että se tulee kuitenkin ilmi ennemmin tai myöhemmin.


    • Anonyymi

      siis, en halua seurustella kenenkään kanssa, kuntoutumiseni vaatii itsenäisyyttä
      ja yksinäisyyttä että tulen sekä henkisesti ja fyysisesti parempaan kuntoon.

      minulla on nyt 2 psyykelääkettä, toinen injektio ja toinen kohottamaan toimintakykyäni.

      ja olen ollut melkein 20 vuotta ilman psykoosia ja käynyt kaikki mahdolliset hoidot.

      enpä tiedä, pidän vain ihmisiä yksinkertaisina kun he eivät huomaa asoita, miten maailma toimii ja miten systeemi toimii.

      olen normiälyinen siltikin, vaikka ei uskoisi.

      en halua seurustella mielenterveyspotilaitten tai normaalien kanssa, viihdyn omassa fiksussa seurassani.
      pari fiksua kaveria riittää vallan mainiosti, hyviä kavereita on maailmassa vähän ja varsikin suomessa.

      ei minulle enää tule "huonoa jaksoa" oeln jo siinä kunnossa, mutta fyysisesti vähän paskassa kunnossa, niin ei kiinnosta seurustelu.
      oikeastaan olen ollut mielenterveyspotilaitten kanssa tekemisissä melkein 20 vuotta ja kyllästynyt siihen että ne suuttuvat pikkuasioista, vaikka ei tekisikään yhtään mitään.

    • Anonyymi

      Nyt täytyy muistaa TÄRKEÄ asia. Läheskään kaikki eivät ole oikeasti mielenterveyspotilaita jotka käyttävät näitä lääkkeitä. Nykyään niitä annetaan ihmisille kuin karkkeja konsanaan.

      Lääkkeet sen sijaan tekevät mielenterveys tyyppisiä haittoja eli kun ihminen alkaa syödä ssri lääkkeitä ne muuttavat hänen ajatteluaan, fyysistä olemustaan, reagointiaan ympäristöön jne.

      • Anonyymi

        No tuo on kyllä totta, niitä määrätään aika heppoisinkin perustein.
        Ja sekasinhan niistä menee sitten viimeistään, jos ihmisellä ei ole mitään sellaista vaivaa/niin voimakasta sairautta, mihin ne lääkkeet on tarkoitettu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      141
      2092
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1928
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1878
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1488
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1147
    Aihe