Rauman kaupungin miljoonainvestointi telakkayhtiön hyväksi

Meriruoko

Nyt on Raumalla taas isoja asioita tapahtumassa... hurjaa kirkasotsaista riskinottoa veronmaksajien rahoilla.

”Osa telakka-alueen kiinteistöistä on vaihtamassa omistajaa Rauman kaupungilta sen tytäryhtiöön Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy:hyn. ” LS 2.3.2019.

Jutussa oli mainittu, että nämä kiinteistöt tarvitsevat mittavat investoinnit; jopa yli 10 miljoonan summasta puhuttiin. Tarve investoinneille tulee vuokralaiselta eli RMC-”telakkayhtiöltä”.
Miksi kaupunki laittaa tämmöisiä summia kiinteistöihin, joita se vuokraa yksityiselle yritykselle? Investoinnit voidaan tehdä tämän kiinteistöyhtiön suojissa, eikä tarvitse paljon kertoa ulospäin. Kaupungin nimissä tämä vaatisi paljon enemmän avoimuutta.

Kuinkahan moni tätä edes huomasi lehdestä? Oudolta tuntuu, kun toisaalla kerrotaan, että rahat on loppu ja toisaalla taas syydetään erittäin merkittäviä summia veronmaksajien riskillä yksityisten yritysten toiminnan tukemiseen. Miksi RMC ei investoi itse? Varsinkin nyt kun on miljardin tilaukset sisällä?

Toivon veronmaksana ja kaupungin normaalipalveluiden tilasta huolestuneena, että tämä herättäisi edes jonkinlaista keskustelua Raumalla.

7

705

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ToivottavastiSijoitusKan

      Ehkäpä tässä miksi ei investoi? https://www.finder.fi/Tuotekehitys tutkimus- ja suunnittelupalvelut/Rauma Marine Constructions Oy/Rauma/yhteystiedot/2882949
      Ilmeisesti rahaa on hyvin takana, mutta kuinka kannattavaa toimintaa telakkateollisuus sitten oikeasti on? Valkokypärät taitaa olla suurimmaksi osaksi suomalaisia, työntekijät sitten taas itäsuomalaisia.
      STX ei saanut Suomen telakoitaan kannattaviksi (ilmeisesti tulostavoitteet oli korkeat), Mayer painaa turussa isoja paatteja. Rauman telakka on niin pieni ettei täällä mitään Caribian risteiliää mahdu tekemään ellei kaupunki laajenna allasta ja hanki isompia kraanoja.
      Mitäs tilauksia tuolla nyt onkaan sisällä? PV:n paatit kaikki pirun pieniä joissa helvetisti tekniikkaa, käytännössä työllistää enimmäkseen sähkäreitä. Toki myös hitsareita koska putketkin saa viedä metrin pätkissä sisään, että mahtuu. Sisustajiahan näissä ei tarvita ;)

    • Anonyymi

      Nostetaan tämä taas esille.
      Tänään oli lehdessä LS 5.9.2019 avattu enemmän tuota investointitarvetta telakka-alueen kiinteistöihin. Tarve on n. 20 miljoonaa ja vaatimus tulee laivojen tilaajalta. Telakkayhtiö RMC ei investointia pysty tekemään taloudellisen tilanteensa takia ja lisäksi se on kaupungin vuokralaisena kiinteistössä. Joten Rauman kaupunki joutuu nämä investoinnit rahoittamaan.
      Viime kuussa Rauman kaupunki ilmoitti laajoista säästötoimista mm. kouluverkkoon, terveydenhoitoon sekä joidenkin toimintojen ulkoistamisesta.
      Onkohan kaupunki nyt oikeiden asioiden parissa, kun rahaa kaadetaan kaikkeen muuhun kuin siihen, mitä kaupungin pitäisi asukkailleen verorahoilla tuottaa?
      Kauanko tämän touhuiluun annetaan jatkua ja kiinnostaako tämä ketään?

    • Anonyymi

      Vaikea tilanne tulee olemaan jos yksityisen yrityksen toimintaa rahoitetaan kiertoteitse kuntalaisten rahoilla ja kaiken lisäksi lakkautetaan kouluja ja kirjastoja. Tähän päälle lomautukset ja ulkoistamisen kautta irtisanomiset. Raumalle tekee hyvää terve ja tuottava laivanrakennus, mutta vaakakupissa painaa myös muut kunnan seikat, eikä näitä asioita voi pelkästään osakkeenomistajan näkökulmasta katsoa. Mielestäni nyt tarvitaan malttia ja tervettä järkeä, ilman kiihkoa.

      Muiden yritysten näkökulmasta voisi myös asioita katsoa. Saavatko muut yritykset vastaavanlaista tukea? Onko tuki oikeutettua suhteessa yhteistöveroon? Miten toiminta vaikuttaa kuntalaisten työllisyyteen? Millaisia tuottoja voidaan odottaa takaisin investoinneista? Jos investoidaan niin vuokratuotto täytyy nousta suhteessa investoinnin määrään. Kyseessä on kuitenkin kuntalaisten rahat, eikä yhtiöiden.

    • Anonyymi

      Nostetaan tämä nyt taas esiin muutaman vuoden takaa.
      Telakka tehnyt viime vuonna mittavan tappion ja jo nyt varoitellaan kuluvan vuoden rumista luvuista. Johto laitettu uusiksi ja tilaukset rajusti myöhässä.
      Toisaalta taas halutaan lisää investointia ramppiin yms. Ja taas kaupungin rahoilla.
      Mihinköhän tämä kaupungin rahoilla pelattava uhkapeli oikein johtaa? On ainakin komeat hallit kaupungilla merenrannalla, mikäli yhtiö kellahtaa.

      • Anonyymi

        Ymmärtääkseni liiketoiminnan riskit ovat osakkeenomistajilla, ei raumalaisilla veronmaksajilla. Valtio taikoi sammosta 100meur lisää rahoitusta korvettien rakentamiseen. Se tulee osittain Raumalaisilta veronmaksajilta, mutta suurimman osan maksaa muut kuin raumalaiset. Rauma ja Valtio eivät omista RMC:tä.


    • Anonyymi

      RMC on vuokralla telakan tiloissa, jotka kaupunki omistaa kiinteistöyhtiönsä kautta. Telakka/sen asiakkaat sanelevat, mitä kiinteistöön ja tuotantotilaan pitää investoida ja kaupungin kiinteistöyhtiö investoi. Esim sotalaiva pitää tehdä sisällä hallissa, ei taivasalla kuten muut laivat. Ja jos ei kiinteistöyhtiön rahat riitä, niin sitten kaupunki lainaa lisää ja korottaa kunnallisen puolen veroja tai säästää muissa toiminnoissa (koulut, katujenhoito yms.) lainojen kattamiseksi.
      Jotain tämänsuuntaista.
      Tälläkin mallilla RMC saa aikaiseksi ison miinustuloksen.
      Jos tulee konkurssi, kaupungin kiinteistöyhtiölle jää tilat ja niiden velat.

    • Anonyymi

      Entinen tj heinm..., ajoi ensin hollmigin konepajat konkkaan pori, parkano, kankaanpää, nyt jätti telakan konkurssi kypsään tilaan, sinä vasta päällikkö

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minua odottaa

      Joku todella ihana nainen jossain tulevaisuudessa. Siihen uskon ja luotan. 🤗❤️✨
      Sinkut
      219
      4187
    2. Miten toivoisit

      Teidän välien olevan tällä hetkellä? Tässä tilanteessa?
      Ikävä
      121
      4036
    3. Keksitkö keinon

      Miten voin nähdä ihastusta joka ei myönnä tunteitaan.
      Ikävä
      48
      3642
    4. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      67
      3049
    5. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      200
      2751
    6. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      49
      2538
    7. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      22
      2538
    8. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      20
      2416
    9. T- miehelle....

      Kuka sua rakastaa? Kertoi rakastavansa....
      Suhteet
      41
      2299
    10. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      41
      2255
    Aihe