Rauman kaupungin miljoonainvestointi telakkayhtiön hyväksi

Meriruoko

Nyt on Raumalla taas isoja asioita tapahtumassa... hurjaa kirkasotsaista riskinottoa veronmaksajien rahoilla.

”Osa telakka-alueen kiinteistöistä on vaihtamassa omistajaa Rauman kaupungilta sen tytäryhtiöön Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy:hyn. ” LS 2.3.2019.

Jutussa oli mainittu, että nämä kiinteistöt tarvitsevat mittavat investoinnit; jopa yli 10 miljoonan summasta puhuttiin. Tarve investoinneille tulee vuokralaiselta eli RMC-”telakkayhtiöltä”.
Miksi kaupunki laittaa tämmöisiä summia kiinteistöihin, joita se vuokraa yksityiselle yritykselle? Investoinnit voidaan tehdä tämän kiinteistöyhtiön suojissa, eikä tarvitse paljon kertoa ulospäin. Kaupungin nimissä tämä vaatisi paljon enemmän avoimuutta.

Kuinkahan moni tätä edes huomasi lehdestä? Oudolta tuntuu, kun toisaalla kerrotaan, että rahat on loppu ja toisaalla taas syydetään erittäin merkittäviä summia veronmaksajien riskillä yksityisten yritysten toiminnan tukemiseen. Miksi RMC ei investoi itse? Varsinkin nyt kun on miljardin tilaukset sisällä?

Toivon veronmaksana ja kaupungin normaalipalveluiden tilasta huolestuneena, että tämä herättäisi edes jonkinlaista keskustelua Raumalla.

3

<50

Vastaukset

 • Ehkäpä tässä miksi ei investoi? https://www.finder.fi/Tuotekehitys+tutkimus-+ja+suunnittelupalvelut/Rauma+Marine+Constructions+Oy/Rauma/yhteystiedot/2882949
  Ilmeisesti rahaa on hyvin takana, mutta kuinka kannattavaa toimintaa telakkateollisuus sitten oikeasti on? Valkokypärät taitaa olla suurimmaksi osaksi suomalaisia, työntekijät sitten taas itäsuomalaisia.
  STX ei saanut Suomen telakoitaan kannattaviksi (ilmeisesti tulostavoitteet oli korkeat), Mayer painaa turussa isoja paatteja. Rauman telakka on niin pieni ettei täällä mitään Caribian risteiliää mahdu tekemään ellei kaupunki laajenna allasta ja hanki isompia kraanoja.
  Mitäs tilauksia tuolla nyt onkaan sisällä? PV:n paatit kaikki pirun pieniä joissa helvetisti tekniikkaa, käytännössä työllistää enimmäkseen sähkäreitä. Toki myös hitsareita koska putketkin saa viedä metrin pätkissä sisään, että mahtuu. Sisustajiahan näissä ei tarvita ;)

 • Nostetaan tämä taas esille.
  Tänään oli lehdessä LS 5.9.2019 avattu enemmän tuota investointitarvetta telakka-alueen kiinteistöihin. Tarve on n. 20 miljoonaa ja vaatimus tulee laivojen tilaajalta. Telakkayhtiö RMC ei investointia pysty tekemään taloudellisen tilanteensa takia ja lisäksi se on kaupungin vuokralaisena kiinteistössä. Joten Rauman kaupunki joutuu nämä investoinnit rahoittamaan.
  Viime kuussa Rauman kaupunki ilmoitti laajoista säästötoimista mm. kouluverkkoon, terveydenhoitoon sekä joidenkin toimintojen ulkoistamisesta.
  Onkohan kaupunki nyt oikeiden asioiden parissa, kun rahaa kaadetaan kaikkeen muuhun kuin siihen, mitä kaupungin pitäisi asukkailleen verorahoilla tuottaa?
  Kauanko tämän touhuiluun annetaan jatkua ja kiinnostaako tämä ketään?

 • Vaikea tilanne tulee olemaan jos yksityisen yrityksen toimintaa rahoitetaan kiertoteitse kuntalaisten rahoilla ja kaiken lisäksi lakkautetaan kouluja ja kirjastoja. Tähän päälle lomautukset ja ulkoistamisen kautta irtisanomiset. Raumalle tekee hyvää terve ja tuottava laivanrakennus, mutta vaakakupissa painaa myös muut kunnan seikat, eikä näitä asioita voi pelkästään osakkeenomistajan näkökulmasta katsoa. Mielestäni nyt tarvitaan malttia ja tervettä järkeä, ilman kiihkoa.

  Muiden yritysten näkökulmasta voisi myös asioita katsoa. Saavatko muut yritykset vastaavanlaista tukea? Onko tuki oikeutettua suhteessa yhteistöveroon? Miten toiminta vaikuttaa kuntalaisten työllisyyteen? Millaisia tuottoja voidaan odottaa takaisin investoinneista? Jos investoidaan niin vuokratuotto täytyy nousta suhteessa investoinnin määrään. Kyseessä on kuitenkin kuntalaisten rahat, eikä yhtiöiden.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.