Tee ilmastoteko

kärsivä.naapuri

Vastikään koululaiset suomessa ja eri puolilla maailmaa osoittivat mieltä vaatien ilmastotekoja poliitikoilta. Tässäpä Taivalkosken kirkonkylän ja varsinkin suoperän omakotiasukkaille vinkkejä ilmasto talkoisiin.
Polttakaa vain puhdasta puuta siellä uuneissanne, ei sanomalehtiä, maitopurkkeja, muoviroskia ja mitä nyt muuta mahdatte sinne uuneihinne lisäksi muuta lykätä. Aivan hirveät katkut tulee ja kun naapuri on vieressä, niin onhan se varsinkin astmaatikolle tuskallista hengittää. Ulkoa on heti mentävä sisätilohin ja suljettava kaikki räppänät, että naapuri saa moskansa poltettua. Kylällä on keräysastiat, viekää ne sinne. Ne teidän uuninne ei ole tarkoitettu jätteenpoltto laitoksiksi.
Oma paska ei haise, mutta muille se haisee ja tuottaa erittäin paljon haittaa.
Kumma ettei ilmaston suojelemisesta puhuttaessa tähän asiaan kiinnitetä huomiota. Että miksikö en mene sanomaan naapuriin ? Eihän sitä tohdi, saisi ikuisen viha naapurin. Kyllä sitä pitää itsellä olla sitä holttia sen verran, että ymmärtäisi tämän asian tärkeyden. Se on se vanha perinne tapa, että uuneihin lykätään kaikki, mikä vaan suinkin palaa.
Kun poltatte uuneissanne vain sitä puhdasta kuivaa puuta, niin savut on melkein värittömät ja hajukin jopa miellyttävä.
Kyllä sen helposti savun mustasta väristä ja ja hajusta näkee, missä talossa roskat poltetaan uuneissa, kun ei viitsitä maksaa sitä jätehoito maksua isommasta pöntöstä, johon kaikki roskat mahtuisi.

13

68

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MariellaMiia

      Joo, näin se kyllä valitettavasti on. Ilman pilaaminen on törkeää

    • paras.hyöty

      Ympäristöteko on panna pentujen mopot ajokelvottomiksi, ei tule melu eikä pakokaasuhaittoja! Itsehhän ne osoitti mieltä noita asioita vastaan!

      • tölkit.kauppaan

        Pennut ei ymmärrä sitä eikä tätä. Yksi hyvä esimerkki on viskellä kalja tölkit tien varsiin, vaikka yhdestä tölkistä saisi palautus pullon hinnan 15 centtiä. Täysin järjen vastaista ympäristön pilaamista.


      • Tölkki

        Pennut kantaa enimmän tölkkejä kauppaan. Toiset on melkein ammattilaisia. Ei ainakaan pidä yleistää. Aika usein ne syytelijät löytyy keski-ikäisistä miehistä. Ei kaikki tietysti. Nim. Kokemusta on


      • Anonyymi
        tölkit.kauppaan kirjoitti:

        Pennut ei ymmärrä sitä eikä tätä. Yksi hyvä esimerkki on viskellä kalja tölkit tien varsiin, vaikka yhdestä tölkistä saisi palautus pullon hinnan 15 centtiä. Täysin järjen vastaista ympäristön pilaamista.

        Keräsin kerran talon yhteiseltä piha-alueelta viisi litistettyä kokistölkkiä, kuudennen tämä alakoululainen poika litisti ja heitti jonnekkin pyöräilessään. Ei ollut taskurahan puute hänellä, minä oisin kyllä mieluusti ottanut ehjät tölkit vastaan.


    • Polta.oikein

      - Puu on oikein käytettynä hyvä lämmitysaine. Puun poltossa hyödynnetään uusiutuvaa energiaa. Tulisijojen käyttö aiheuttaa kuitenkin savua eli päästöjä ilmaan. Erityisesti jos poltetaan jätteitä tai kosteaa puuta, savupiipusta tupruaa ilmaan runsaasti hiukkasia, häkää ja hiilivetyjä. Nämä ovat haitallisia ihmisten terveydelle ja myös vähentävät viihtyisyyttä. Huonossa puun palamisessa syntyy mustaa hiiltä eli nokea, joka Suomen leveyspiireiltä kulkeutuu arktisille alueille ja aikaistaa jään sulamista. Puunpoltto on todellinen terveyshaitta lähialueen ihmisille etenkin silloin, kun polttopuut ovat märkiä ja tulipesässä poltetaan roskia.
      Jokainen voi vaikuttaa siihen, kuinka puhtaasti puut palavat. Kaiken taustalla on polttopuun laatu ja kuivuus. Vanhaakin tulisijaa voi käyttää taitavasti ja vähentää muodostuvien epäpuhtauksien määriä. Huonon ilman takia ihminen voi kuitenkin joutua infektiokierteeseen, joka saattaa johtaa astmaan.
      Sydän-, verisuoni- ja hengityssairauksia sairastavien ei kannata muuttaa vanhoille pientaloalueille, joilla on paljon puun pienpolttoa.
      On arvioitu, että jopa puolet polttoperäisistä pienhiukkasista ja lähes neljännes syöpävaarallisista PAH-yhdisteistä pääsee tunkeutumaan ulkokautta talojen sisätiloihin.
      PAH-yhdisteet ovat polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä, jotka voivat suurina määrinä vaikuttaa syövän tai mutaatioiden syntyyn.
      Pienhiukkaset ovat pieniä, halkaisijaltaan alle 2,5 mikrometrin hiukkasia, ja niitä kulkeutuu puuta poltettaessa hengitysilman mukana keuhkoihin. Hiukkaspäästöt aiheuttavat syövän lisäksi muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia.

    • Eerokastulli

      Itse olen lämmittänyt jäteölijyllä yli 30v. kerään sitä tuttavilta.Tämä on oikeaa kiertotaloutta ja lämmityskään ei käytännössä maksa mitään.Suosittelen muillekkin.

      • kysyväinen

        Tuleeko siitä jäteöljyn poltosta minkälaista saastetta ilmaan ?


    • Anonyymi

      Kummitteleeko suoperässä?

    • Anonyymi

      olen alkanut pieraisemaan pulloon,niinsaapi kaasuautoon latauspisteen,eitartte ouluun asti mennä kaasulle

      • Anonyymi

        Varo ettei tuu roiskeita, saattaa mennä suuttimet tukkoon. Onko millainen paineistusjärjestelmä tankkausta varten? Pulloon pitää olla tietysti oma systeemi ja autolle oma, vai ootko saanut saman systeemin pelaamaan molempiin suuntiin? Ootko vaihtanut ruokavaliota enemmän kaasua tuottavaan? Sillai saa lisää polttoainetta. Millaista suodatusjärjestelmää sä käytät? Siis jos sattuu tulemaan pieraistessa roiskeita, tai varren kanssa.


    • Anonyymi

      aivannormi vanua suodattimina,liittimet on ikhs ostettu,limsapullohinkerään,niistä puristamalla voitankata,hernekeittoa sokkarilta,kyllälähtee

    • Anonyymi

      Kannattaa kyllä muuttaa väljemmälle asumaan, jos ahdistaa naapureiden tulisijatkin. Puhumattakaan koirista, poroista, mopopojista... Ei täällä maalla paljon haittaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe