Kokemuksia pakotetusta epäkeskokoneesta

Kiitäväx

Vaihdoin puusta muoviin ja nyt pitäisi opetella huoltamaan sitä, ohjeita löytyy hyvin. Löytyykö kokemusta pakoteun epäkeskon käytöstä kiillotuksessa ja myllytyksessä? Onko käyttis verattuna suoravetoiseen laitteeseen?

7

1538

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • RupesKiiltää

      Muutaman vuoden kokemus Rupes big foot 21 mk2 ja lyhytkarvaisella villalaikalla ja onestep hionta-aineella kuten scholl consept S3 cold huippu jälkeä helposti ja käytännössä et voi polttaa gelgoattia ja lopputuloksessa ei näy laikan jälkikiä kuten suoravetoisella jää melkoiset laikan jäljet...

      Lopuksi käsin vaha pintaan.

      Ja jos pinta kiiltää, niin käsin mikrokuituliinalla vain vahat niskaan.

      • Puolitonnari

        Mikä on ero pakotetulla epäkeskolla ja suoravedolla?


      • Tyrnäväntorpedo
        Puolitonnari kirjoitti:

        Mikä on ero pakotetulla epäkeskolla ja suoravedolla?

        Sama kuin paidalla ja pakkopaidalla.


      • RupesKiiltää
        Puolitonnari kirjoitti:

        Mikä on ero pakotetulla epäkeskolla ja suoravedolla?

        Tyrnävä on oikeassa, ero on suuri.

        Pakottavassa epäkeskossa on kahta liikettä samaan aikaan ja epäkeskoisuus ei lakkaa paineen alla, kuten useimmissa epäkesko hiomakoneissa, lisäksi niitä voi pyörittää suhteellisen matalilla kierroksilla.

        Rupesin kone ei ole samalla tavalla pakotettu, kuin joissain laitteissa hammaspyörillä vaan heillä on hieman erillainen tekniikka joka takaa laikan pyörivän aksiaalisesti ja epäkeskona koko ajan työskennellessä.

        Rupes merkki on muuten keksinyt koko epäkeskohionnan aikanaan, lisä triviaana


      • BonkIsBonk

        Pakotettu epäkesko löytyy uudenkaupungin bong-museosta. Käykää katsomassa


      • Puolitonnari

        Eikö tuommoinen Boschin 125 mm epäkeskokin tee kahta liikettä, se pyörii ja hytkyy. Totta kylläkin on, että painaessa pyörintä loppuu, mutta hytkyminen jatkuu . Lienee sitten se suoraveto?


      • rupesKiiltää
        Puolitonnari kirjoitti:

        Eikö tuommoinen Boschin 125 mm epäkeskokin tee kahta liikettä, se pyörii ja hytkyy. Totta kylläkin on, että painaessa pyörintä loppuu, mutta hytkyminen jatkuu . Lienee sitten se suoraveto?

        Tässä lainattua tekstiä "viisaanpien kirjoittamana"

        Pakoitettu epäkesko:
        Pakotetussa epäkeskokoneessa laikan pyöriminen seuraa epäkeskoliikettä. Mekaniikka on usein toteutettu hammasrattailla. Toteutuksesta johtuen työstävä liike pysyy käyttäjän valitsemana koneelle annettavasta painosta riippumatta. Tästä syystä painetta voidaan hyödyntää työstön tehostamiseksi. Pakotettu on tästä johtuen vapaasti pyörivää epäkeskoa voimakkaampi kiillotuskone.

        Vapaasti pyörivä epäkesko esim bosh 125mm:
        Vapaasti pyörivä epäkeskokone ei pyörittää itse laikkaa ollenkaan. Pyöriminen tapahtuu pakottamalla talla, eli kiillotuslaikan kiinnitystausta, joidenkin millimetrien kokoiselle ympyräradalle. Se aiheuttaa laikalle pyörimisliikkeen. Tavoite olisi pitää laikka pyörimässä hitaasti oman akselinsa ympäri. Liian kovaa painamalla laikan pyörivä liike pysähtyy, jota halutaan välttää.

        Ja viimeisenä suoraveto:
        Suoravetoinen kiillotuskone (englanniksi rotary) on edelleen yleisin konetyyppi. Laikka pyörii tällaisessa samalla tapaa, kuin vaikkapa kulmahiomakoneessa. Sitä voi pitää samaan aikaan perinteisenä ja toisaalta jopa vanhanaikaisena yksinkertaisen toimintatapansa vuoksi. Se on kuitenkin edelleen tehokkain kone naarmunpoistoon.

        Tämä johtuu siitä, että suoravetoisessa koneessa laikka pyörii paikallaan saman akselin ympäri, ellei käyttäjä liikuta konetta. Tästä syystä se kehittää nopeasti lämpöä yhteen pisteeseen. Lämmin, tai jopa kuuma, maali- tai lakkapinta on helpommin työstettävissä. Samasta syystä suoravetoisella koneella on helpompi saada aikaan vahinkoa polttamalla lakka tai kuluttamalla se puhki.

        Laadukkaalla suoravetoisella kiillotuskoneella on käytännössä kaksi äärimmäisen tärkeää vaatimusta, joista edullinen kone suoriutuu vain harvoin kunnialla. Ensimmäisenä koneen alhaisin käyttökelpoinen kierrosluku tulee olla mielellään noin 700 minuuttikierrosta tai vähemmän. Toiseksi koneen tulee pitää tämä, tai mikä tahansa muu valittu kierrosluku, tasaisena riippumatta käyttäjän koneelle antamasta paineesta.

        Jälkimmäisen näistä mainituista tehtävistä hoitaa eräänlainen vakionopeudensäädin, jota edulliseen koneeseen ei välttämättä ole varaa sisällyttää. Alhainen kierrosluvun alaraja erottaa auton maalipinnan kiillottamiseen tarkoitetun koneen muista kiillotuskoneista. Kierroslukualueen toinen pää on eri asia – vielä ei ole tullut vastaan konetta, jonka maksimikierrosluku ei riittäisi auton kiillottamiseen.

        Oma kommentti gelgoatin kiillotukseen.

        1. Pakotettu / rupes merkkinen
        Pro tason kiiltoa amatöörin taidoin oikeilla aineilla/padeillä, myös oksidoituun pintaan.

        2. Esim bosh ja muut merkit, voittaa käsin kiillottamisen, mutta on lelu jos vähänkään oksidoitun geeli pinta ja kiiltävää ei kannata kiiloittaa joten mikrokuidulla vain vahat päälle.

        3. Rotary - suoravetoinen osaavissa ja lihaksikkaissa käsissä nopein kiiloittaja varsinkin pahasti oksidoitunut gelgoat pinta, mutta jättää "hologrammi" jälkeä (pieniä naarmuja laikan pyörinnästä) joka peilaa tarkan vene miehen silmään rumasti ja lisäksi kuluttaa ohutta pintaa tarpeettomasti ja amatööri voi jopa saada pinnat puhki ja muuta vahinkoa aikaiseksi, mutta pienellä harjoittelulla homma luonnistuu, mutta työn tulos jää huomattavasti pakotetulle/rupes systemille kiillossa.

        Suurin osa vene miehistä ei ymmärrä erottaa kahta asiaa kiillotus ja vahaus jotka ovat kaksi eri asiaa varsinkin hapettuneessa gelgoatin kunnostuksessa.

        Ensin kiiloittaan hioma aineella helpointa one step hioma aineilla jotka työstettäessä pienenevät ja jättävät hienon peili pinnan tai sitten pidemmällä kaavalla vaihtamalla hioma aine hienommaksi väli pyyhintöjen kera pari kolme kertaa, mutta on työlästä vs one step hioma aineet.

        Kun ollaan saatu kiilto mieleiseksi suojataan ja suljetaan gelgoat vahalla tai sealerilla jotka voivat antaa vahaa paremman UV suojan pinnan johon musta noki ei tartu hyvin kiinni vaan lähtee kevyellä pesulla.

        Näistä aineista minulle mielisin vaha on starbrite
        Tuotenro: 85716
        500ml
        •Paras mahdollinen suoja lasikuitu-, metalli- ja maalatuille pinnoille
        •Antaa erittäin sileän tarttumattoman pinnan, joka hylkii likaa, öljyä sekä tahroja
        •Venekiilloke vähentää myös kitkaa
        •Sisältää UV-suoja-aineita ja saatavana myös esipehmennettynä pastana

        Ja sitten on tuo seelant joka on tosi edullista ja helppo työstää, käytän tätä kannen yläpuolisiin jotka vaikeampi vahailla.

        Finish Kare Hi-Temp Paste Wax on kiinteässä muodossa oleva synteettinen sealant, joka on helppo levittää ja pyyhkiä pois. Hi-Temp Paste Wax antaa lasimaisen kiillon ja on parhaimmillaan hyväkuntoisten pintojen käsittelyssä.

        Huom! Tuote tunnetaan myös aiemman tuotekoodinsa mukaisesti nimillä Finish Kare 1000P ja FK1000P

        Pakkaus- ja muut tiedot
        412 g kiinteä synteettinen sealant, peltipurkki painokannella

        Goglettamalla löytyy paikat hankinnalle

        Lopuksi:

        Mitä kiiltävämpi pinta sitä vähemmän likatarttuu kiinni ja suurin osa UV-säteilystä heijastuu pois ja veneen hoito on helpompaa, kiva kuulla myös kehuja


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      57
      2996
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      543
      2838
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      36
      1999
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1932
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1788
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      303
      1735
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1452
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      94
      1214
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1178
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1142
    Aihe