Yksityistien raivaus

Rinu

Olemme vuodesta 2014 omistaneet sisareni kanssa tilan jonka halki kulkee yksityistie. Tien varrella ei nykyään ole vakituista asutusta. Käydessäni tilalla huomasin että tienlaitoja oli raivattu ja isojakin puita kaadettu. Sitä sitten ihmettelin kun ei minkäänlaista yhteydenottoa ole tiehoitokunnan tms. taholta ollut. Naapurilta sitten kuulin että tien toisesta päästä isäntä oli luvannut raivata ja pitää puut palkkanaan. Menikö tässä nyt kaikki oikein?

6

1698

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hrtert

      Joo tuli siistimpi ja risukko katosi, se on etu sulle, riippuu kenen maalta puita on kaadettu ja onko maan omistajan kanssa sovittu

    • hoititiekunta

      Tienhoitokunta päättää tuollaiset asiat. Ei yksittäinen isäntä Eikä kukaan isäntä tule teidän maillenne ilman lupaa kaatelemaan yhtään risua. Laittakaa isäntä maksamaan. Meillä vastaavassa tilanteessa tienhoitokunnan edustaja kysyi saako tienvarsia raivata liikenneturvallissuden vuoksi. Sai mutta puut jäi meille.

    • eisaaottaa

      Taas aika sekava tarina: Kukaan ei saa ilman maanomistajan lupaa mennä kaatamaan puita toisen maalta, ei edes tieturvallisuuden nimissä, aivan samoin kuin ei saa mennä esim. jokamiehenoikeuden varjolla kaatamaan toisen metsistä puita tms.
      Aloittajan jutun tekee sekavaksi se, ettei hän kerro, tai ei edes ilmeisesti tiedäkään, että miten tie on aikanaan laitettu, onko siinä esim. koskaan ylipäätään mitään tiehoitokuntaa perustettu? Siitä tulisi jossain olla parhaimmillaan jokin paperikin, siitä ehkä ilmenisi esim. miten leveä alue varataan tielle, siis kaiken kaikkiaan ja onko nyt puita poistettaessa toimittu niiden metrimäärien puitteissa, jos on, se on sitten kai luvallista, muussa tapauksessa taas ei.
      Jos aloittajan mukaan tien varrella ei ole vakituista asutusta, eikö hän noteeraa itse mainitsemaansa tien toisessa päässä olevaa "isäntää" asujaksi? Tietysti tiellä voi olla kaksi päätä, eli juttu on taas epämääräinen...mutta miksi koko hemmetin tie sitten edes olisi olemassa...
      Mutta jos joku lupaa kysymättä sekä kaataa puita toisen metsästä että omii ne vielä itselleen, niin ei todellakaan kaikki ole mennyt ihan oikein!

    • tietoepäinen

      Hän mainitsee tienhoitokunnan.......

    • mortel

      Rivien välistä voisi päätellä, että kyseessä on yksityistie, jolla on tiehoitokunta ja tiealue on määritetty rasitteeksi tiloille, joiden läpi se kulkee. Aikoinaan tiealueesta on suoritettu korvaus rasitteesta maanomistajalle jonka alueella tie on. Tällöin tielle on myös määritelty leveys, vanhemmissa 4m ja uudemmissa 6m tai yli. Tähän leveyteen sisältyy myös tien ojat. Tällä alueella tiehoitokunnalla on oikeus suorittaa hoitotoimenpiteitä mukaanlukien puuston poisto. Periaatteessa poistettava puusto pitäisi jättää maanomistajan haltuun. Sama asia koskee sähkölinjojen raivausta. Yleesä poistettava puusto on hyvin vähäarvoista ja yleisen siisteyden nimissä siivotaan pois.
      Kun ei ole tiedossa mitä tiekunnan vuosikokouksessa on päätetty niin vaikea sanoa enempää.
      Käy ainakin seuraavassa kokouksessa, siihen kutsutaan kaikki osakkaat yksikkömäärästä riippumatta.

    • Rinu

      Kiitos vastauksista. Ehkä epäselvästi kysyttykin. Asia ihan uusi minulle. En aiemmin ole ollut missään tekemisissä tällaisten asioitten kanssa ja yritän nyt selkeyttää tätä asiaa itselleni.
      Tuo toisenpään "isäntä" ei asu tämän tien varrella vaan maat rajoittuu tiehen. Tien varrella on kaksi taloa jotka nyt ovat kesäasuntoina muuten metsätienä. Osasimpa etsiä nyt rasitustodistuksen. Siellä tiealueen leveys oli 15 m. Vielä mietin tuota kokous asiaa. Mistähän sen tietää. On kenties siellä paikallisessa sanomalehdessä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      76
      3466
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      565
      3257
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      41
      2964
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2092
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      12
      1885
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      315
      1876
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1865
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      143
      1496
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1291
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      65
      1270
    Aihe